Anne-Marie Fröjdh

Anne-Marie Fröjdh Foto: Maria Zaitzewsky
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

Hur länge har du varit medlem?

– Jag har varit medlem i över tjugo år. Jag gick med när jag bodde i Söderköping. Men då var inte den främsta anledningen nykterheten, utan att jag behövde tillgång en lokal, eftersom jag nattvandrade. När jag senare flyttade hit till Orsa fortsatte jag att vara medlem och blev då mera aktiv i IOGT-NTO. 2010 blev jag ordförande i Röda kvarn. Här fanns det mycket att ta tag i. Det var rörigt och pengarna var slut. Så jag började med att lägga ner bion. Sedan fick jag starta om på nytt. Vi fick hjälp att söka bidrag, vi bytte värmesystem och digitaliserade bion. Sakta men säkert kom vi på fötter. Men det var väldigt mycket jobb och en tuff uppförsbacke.

Hur ser det ut i föreningen i dag?

– Vi har en filmklubb och sänder opera tillsammans med ett operasällskap. I anslutning till det arrangerar vi nyktra mingel och tillställningarna lockar mycket folk. Det kan komma 125 personer. Att driva bion är inte helt lätt på en liten ort som Orsa, men det går. Kulturintresset är stort här. Nu ska kommunen hjälpa oss att söka bidrag för att få ännu fler unga till biografen. Vi har redan många ungdomar som engagerar sig i bion, och förhoppningen är att på sikt att utvidga verksamheten med ett café och erbjuda folk möjlighet att titta på sina gamla bilder eller egna filmer på storbioduk. Det gör oss unika och lockar kanske fler än vanliga biobesök. Det gäller att hänga med i förändringarna och anpassa sig efter behoven.

Du brinner för unga: berätta!

– Jag arbetar som ungdomssamordnare på kommunen och har alltid haft ett stort engagemang för unga. Man måste vara där de är, här och nu. Det försöker jag vara. Tidigare nattvandrade jag mycket, och har räddat åtminstone två ungdomars liv tack vare att jag hittade dem innan det var för sent.

– Jag har också haft många fosterbarn, sju i Söderköping och sex här i Orsa. De finns alla kvar i mitt liv i olika grad. Några har kommit till mig via soc, medan andra själva har valt att bo hos mig en tid. För mig är det viktigt att se och lyssna på barnen och att finnas där för dem i alla lägen. Kan jag göra skillnad för ett enda barn, så har jag gjort något bra.

Dela artikeln:
0