Svidande träffsäkert om kvinnor mitt i livet
Foto: Nokokure Zaire

Svidande träffsäkert om kvinnor mitt i livet

Flickvän, fru och exfru. Många är de kvinnor som någon gång befunnit sig i dessa livsfaser. Svidande träffsäkert och med humor skildrar Katja Wik tre kvinnor och livets gång.
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

Flickvännen Klara är nyförälskad och vill inget hellre än att umgås med sin Jacob, en kille som tar självklar plats – och som inte alltid uppskattar att flickvännen gör det.  Tvåbarnsmamman Anna klockar sin man Jesper när han kokar välling och vakar över hans drickande, som går överstyr på en fest. Exfrun Vera kan inte släppa taget om sin ex-man och låter barnen axla hennes ångest.

 

Med lika delar humor och allvar berättas i filmen Exfrun om tre relationer och tre kvinnor, där flickvännen, frun och exfrun samsas i en träffsäker satir om livets gång – från förälskelse till skilsmässa. Skådespelarinsatserna är strålande och filmen är oavbrutet engagerande, särskilt om man är intresserad av maktbalansen i förhållanden och varför kvinnor så ofta ger upp sitt självförverkligande när de träffar en man. Hur mycket ansvar har man själv? Hur bryter man invanda mönster?

 

Filmen ger inga svar, men visar upp kvinnornas belägenhet, här och nu. Det är mycket igenkänning, smärtsam sådan ibland. Särskilt gripande är exfrun Veras självömkan på barnens bekostnad, och Klaras slocknade blick när Jakob trycker ner hennes glädjeyttringar. ”Jag känner inte igen dig”, säger han kallt till henne efter att hon låtit sig uppslukas i en virvlande dans på en hemmafest. Man får ont i magen av både det ena och det andra i den här filmen, men på ett bra sätt.

 

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:


»

Dela artikeln:
0