Boktips

Suggestivt om livet i skuggan av flyktingkrisen

Negar Naseh skriver sparsmakat och elegant om ett svenskt överklasspar som flyttat till Sicilien och som lider av ”vit melankoli”. Deras sorglösa världsbild skakas om av den pågående flyktingkrisen några mil bort.

Luften vibrerar av hetta i den lilla byn på Sicilien. Här lever det svenska överklassparet och tillika nyblivna föräldrarna Miriam och Filip i en loj och behaglig tillvaro. Miriam vakar oroligt över sin späda dotter, ständigt rädd att barnet ska dö i plötslig spädbarnsdöd. Filip försöker arbeta, men det går så där.

En dag kommer deras vänner Ashkan och Erika på besök och sakta vrids perspektivet från det loja, varma, vardagsbehagliga där de största bekymren är hettan, mimosadammet på golvet och Olivias sovvanor, till det som sker bortom parets horisont.

På ön Lampedusa, söder om Sicilien, stiger varje dag hundratals flyktingar i land. Ashkan, som är fotograf, vill åka till för att dokumentera och ber Filip följa med.

Negar Naseh skriver sparsmakat och suggestivt i den skönlitterära De fördrivna (Natur & Kultur) om dem på den andra sidan om flyktingkrisen. Och visst är det så att frågan ställs på sin spets i Sydeuropa. På de vykortsvackra stränderna finns turisterna sida vid sida med flyende människor: hur förhåller man sig till det?

Några – som Miriam – väljer att vända bort blicken. Hon tycker mest att det är jobbigt att behöva konfronteras med det som försiggår bara några mil bort. Och just den känslan ger henne ångest.

Naseh sätter fingret på den ”vita melankoli” som Ashkan i boken kallar känslan. Hon gör det med finess och flyt i språket. Läsvärt och lättläst och vackert.

Mer från Accent