Boktipset

Starkt och gripande om rasbiologins Sverige

Ingrid Hedström är känd som deckarförfattare, men under researcharbetet inför en ny deckare snubblade hon över ett verkligt – och skrämmande – mysterium. I boken Gick obemärkt förbi berättar hon om en mörk tid i Sveriges historia.

 Varför skrev du boken?
– Jag snubblade över det här mysteriet när jag satt i Dalarnas landstingsarkiv och gjorde research inför en deckare. Jag hittade ett material från en ”sinnesslöanstalt” och slogs av hur många av barnen som snabbt dött efter att de tagits in där. Av 75 intagna var det bara 14 som överlevt någon längre tid. Där fanns flera småbarn i ettårsåldern som tagits in som kom från familjer med arbetslöshet och fattigdom, och alla dog, en liten pojke efter bara någon vecka. Då undrar man vad som hände på anstalterna.

Vad var det som hände?

– Detta var ju en tid då radikala socialdemokrater byggde landet, samtidigt som man pratade om att samhället belastades av ”undermåliga” personer. Arbetet med boken var en resa genom rasbiologins glansdagar i 30-talets Sverige.

Ingrid Hedström. Foto: Berit Djuse

Du har själv rötterna i Dalarna. Hade du hört något om de här anstalterna?

– Jag kände till Haggården i Hedemora, en av mina bästa vänner jobbade där. Och jag utbildade mig till psykolog i slutet av 60-talet då man började göra upp med detta.

Har vi ”gjort upp” färdigt?

– Det kan man verkligen fråga sig. Jag såg just ett inslag i Aktuellt om den minskande assistansersättningen, och hur de svagaste drabbas. Det är skrämmande hur snabbt och lätt värderingar kan förskjutas.

Läs recensionen här.

Mer från Accent