Reportagebok

Skarpt om mytifierat djur

Det är med viss bävan jag börjar läsa reportageboken Vargattacken, om historien som föregick att en djurskötare den 17 juni 2012 blev dödad i Kolmårdens varghägn.

Bävan kommer sig av den oförsonliga polarisering och hatiska ton som präglar svensk vargdebatt. Men Vargattacken (Albert Bonniers förlag) är inte bara oavbrutet spännande och lättläst, den är även nyanserad och bygger på insatta källor. 

Lars Berge tar avstamp i rättegången där en av Kolmårdens anställda döms för den unga vargguidens död, och tar sedan ett rejält kliv bakåt i vargens historia. Han intervjuar forskare och naturexperter, och skildrar detaljerat vardagen i Kolmårdens varghägn – och hur vargturismen växte till en betydande inkomstkälla. Han beskriver hur Kolmårdens djurpark föddes, och om hur naturen utvecklats till en upplevelseindustri för besökare som i många fall tappat sin anknytning till naturen. En distans som kan leda såväl till överdriven rädsla, som till idealisering och förmänskligande av vilda djur.

Vargattacken

Enligt Lars Berge ledde det till ett livsfarligt experiment där människor skulle göras till en del av vargflocken. Säkerheten brast, incidenter med hotfulla och bitska vargar som borde fungerat som varning och föranlett åtgärder ignorerades. Han påpekar också att varghannarna i hägnet levde hopträngda långtifrån naturliga förhållanden, vilket i sig ledde till aggressivitet.  

Lars Berge är journalist, författare och dokumentärfilmare.

Mer från Accent