Utställning & bok

Konst som vill göra skillnad

I helgen öppnar utställningen Framtiden på väg på Norrköpings konstmuseum. Där visas verk av Birgit Ståhl-Nyberg, konstnär med rötterna i Jämtland och i IOGT.

Birgit Ståhl-Nyberg, 1928–1982, hade sina rötter i jämtländska Hammerdal och formades i de folkrörelser som var starka under 1930- och 40-talen. Nykterhetsrörelsen (Hon var medlem i IOGT), det fackliga arbetet, politiken och kulturen flätades samman. Godtemplargården Ede Skans, som hon även avbildat, spelade en central roll i sammanhanget. Hennes verk är nu på turné på flera svenska konstmuseer, och i höst kom boken Det nya modet om Birgit Ståhl-Nyberg och hennes konst, rikligt illustrerad.

Hennes nära vän Sara Lidman skriver i förordet till konstboken Det nya modet att Birgit Ståhl brukade kalla Hammerdals lanthandel för sitt första universitet. Medan hon vände på örena och sparade ihop till den första terminens utbildning i Stockholm kunde handlarens barn fortsätta direkt till studenten efter folkskolan. Längre fram i livet blev Birgit Ståhl-Nyberg själv en uppskattad lärare på konstfack.

Det nya modet. En bok om konstnären och hennes verk.

Under sommaren har utställningen Framtiden på väg visats på Uppsalas konstmuseum, och hyllats av recensenterna. Utställningen, liksom boken, är en explosion av färg, form och liv. Här finns samhälls- och normkritik; Birgitta Nyberg-Ståhl låg i framkant vad gäller att se, medvetandegöra och gestalta klass, könsroller och modernitet – och gör det fortfarande. Frågorna som hennes konst lyfter fram är lika relevanta idag som igår. Och hennes konst ställer dem med kraft, värme, fantasi och humor. Genom sin alltför tidiga död höll Birgit Ståhl-Nybergs gärning på att falla i glömska. Nu lever den vidare.

Se utställningen Framtiden på väg

29 september – 24 februari, Norrköpings konstmuseum.

16 mars – 2 juni, Mjellby konstmuseum

Mer från Accent