AccentKultur – Accent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Fri, 20 Sep 2019 14:10:38 +0000 sv-SE hourly 1 Max har skapat rollspel om medberoendehttp://www.accentmagasin.se/kultur/max-har-skapat-rollspel-om-medberoende/ http://www.accentmagasin.se/kultur/max-har-skapat-rollspel-om-medberoende/#respond Fri, 30 Aug 2019 06:05:19 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655303 Efter att ha vuxit upp med två alkoholberoende föräldrar skapade Max Wallinder ett rollspel baserat på sina erfarenheter.]]>

Efter att ha vuxit upp med två alkoholberoende föräldrar skapade Max Wallinder ett rollspel baserat på sina erfarenheter.

Mamma har hamnat på sjukhus igen. Max och hans pappa åker hem i bilen efter besöket. Hittills har båda föräldrarnas alkoholberoende varit outtalat – den stora elefanten i rummet. Men Max ska slutligen samla mod och säga att det inte funkar längre:

”Du får välja mig eller alkoholen”, säger han.

Pappa svarar inte, han bara fortsätter att köra helt tyst.

Detta är ett exempel på en av de scener som finns i rollspelet Medberoende som Max Wallinder har skapat, och som till stor del är taget ur hans eget liv.

– Det är så sjukt att man inte ens kan välja sitt eget barn. Rollspelet innefattar allt från sådana jättetunga händelser till mindre jobbiga grejer, säger han.

Idag är Max 42 år och arbetar som lärare i Malmö. Han berättar hur hans föräldrar söp ihjäl sig innan de hade nått pensionsålder. Och han säger att det var oundvikligt för honom som rollspelskonstruktör att inte närma sig ämnet – trots det tunga temat.

– Förhoppningen är att fler ska få inblick i vad det innebar att växa upp som medberoende till sina föräldrar. Jag tycker att rollspel är ett bra pedagogiskt verktyg där du verkligen kan leva dig in i hur andra har det. Eftersom att alkoholism är ett väldigt tabubelagt missbruk som många skäms för, hoppas jag att detta kan öka förståelsen, säger han.

Han berättar att det är vanligast med rollspel i Sverige som enbart är till för underhållning och eskapism, men utomlands är det desto vanligare med spel som är tyngre och svårare. I början av spelet finns också varningar om att man bör ha bearbetat sina upplevelser om man har egna erfarenheter av missbruk eller medberoende, innan man börjar spela.

Rollspelet är till för tre personer och spelarna turas om att gestalta en person som är medberoende under tre faser; som barn, ungdom och som ung vuxen. Den andra personen triggar barnets ångest och den tredje fungerar som åskådare i varje scen.

– Åskådaren är en viktig karaktär tycker jag. För många gånger undrade jag varför åskådare inte konfronterade mina föräldrar, utan valde att titta bort, säger Max Wallinder.

Han ger ett till exempel – scenen utspelar sig på julafton. Där finns den medberoende, en förälder som är berusad, samt en släkting som ställer irrelevanta frågor och som inte ser hur dysfunktionell familjen är. Samtliga agerar enligt de anvisningar de får i scenen, och sedan diskuterar man efteråt.

Enligt Max Wallinder kommer spelet snart att uppmärksammas av rollspels-podcasten Svartviken, vilket innebär att de lägger upp ett avsnitt när de spelar Medberoende. Nyligen har Max Wallinder även varit i kontakt med Systembolagets dotterbolag, IQ, som troligen kommer att inkludera spelet i sin tipsbank.

Skapandet av rollspelet gick fort, och enligt Max Wallinder var det inte särskilt jobbigt att skriva och utveckla spelet. Trots att det bygger på hans eget liv.

– Jag har själv gått i terapi och redan bearbetat mycket av det här. Jag trodde faktiskt att det skulle vara jobbigare än det var. Men många andra som har läst spelet har återkopplat till mig och sagt att det var jobbigt, att de var tvungna att avbryta. Det har jag full förståelse för, säger Max Wallinder.

 

Max Wallinders rollspel Medberoende finns att ladda ner gratis här.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/max-har-skapat-rollspel-om-medberoende/feed/ 0
Ny bok: Jag vill ta bort stigmathttp://www.accentmagasin.se/kultur/broberg/ http://www.accentmagasin.se/kultur/broberg/#respond Fri, 23 Aug 2019 09:36:00 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655910 Med barnboken Allt mod jag har vill författaren Lisa Broberg bryta stigmat kring alkoholberoende. Under skrivandet har hon tagit hjälp av Junis medlemmar. ]]>

Med barnboken Allt mod jag har vill författaren Lisa Broberg bryta stigmat kring alkoholberoende. Under skrivandet har hon tagit hjälp av Junis medlemmar.

Rakel bor på Södermalm med sin ena mamma, en förälder som är världens bästa; hon är kärleksfull, har coola kläder och breder mackor med precis lagom mycket smör. Men tillsammans bär de på en hemlighet – mamma Tove är nämligen alkoholberoende, och ingen ska få reda på vad som händer hemma när ingen ser på.

– Då luktar mamma, är högljudd och struntar i Rakel. Hon älskar verkligen sin mamma, men alkoholen är den detaljen som förstör. Jag ville visa att allt inte är svart eller vitt, och att man ska få inblick i hur det är att leva med ett beroende, eller som nära anhörig, säger Lisa Broberg.

Det var när Lisa Broberg pluggade på Jakobsbergs författarlinje som karaktären Rakel upprepade gånger uppenbarade sig i hennes huvud i olika situationer. Hon hörde dialogerna spelas ut och såg situationerna framför sig. Till slut var hon tvungen att skriva boken.

 

Även om berättelsen om Rakel är långt ifrån självbiografisk, så har Lisa Broberg själv vuxit upp med en förälder med alkoholproblem.

– Många saker som har hänt Rakel har även hänt mig. Men det är nog inte de saker man tror, utan snarare lättsamma situationer, som jag tagit från mitt eget liv. Som att Rakel tappar bort sig under orienteringen med skolan. Samtidigt tror jag att jag hittade jag karaktären lättare, eftersom att jag vet vad hur det är att växa upp med en alkoholiserad förälder.

Under skrivandet, som tagit drygt ett och ett halvt år, har Lisa Broberg skickat boken till olika testläsare. Bland annat till ungdomar i Junis.

– Det kändes bra att höra vad de tyckte, och att de verkade förtjusta. Tack vare dem fick jag den sista peppen jag behövde för att våga och orka skicka in boken till ett antal förlag, säger Lisa Broberg.

 

Många läsare säger att Lisa Broberg berör ämnet på ett nytt sätt och att hon på ett trovärdigt sätt ger inblick i hur det kan vara för barn med en förälder som har ett beroende.

– De flesta är glada över att det äntligen finns en bok där det inte är den struliga killen i klassen,  som inte får träffa sin pappa eftersom att han sitter alkoholiserad på parkbänken. Rakel är en helt vanlig tjej som oftast har det väldigt bra med sin mamma – det är så här det är för de allra flesta anhöriga. Boken är inte bara mörk, utan ofta rätt rolig. Även om alkoholismen såklart är ett problem, säger hon.

 

För de som inte har egen erfarenhet önskar Lisa Broberg att boken kan fungera som ögonöppnare – kanske har man en vän som man inser befinner sig i Rakels situation. Och för de som har egen erfarenhet, hoppas hon att de kan känna att de inte är ensamma.

– Jag vill inte ”normalisera alkoholism”. Men jag vill ta bort stigmat. Det är inte farligt att prata om det, för alkoholism är en sjukdom, det är inte ditt fel. Och det är inte farligt att prata om vad alkoholismen innebär med andra personer.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/broberg/feed/ 0
Sydafrikanskt vin under lupphttp://www.accentmagasin.se/kultur/sydafrikanskt-vin-lupp/ http://www.accentmagasin.se/kultur/sydafrikanskt-vin-lupp/#respond Fri, 16 Aug 2019 09:37:51 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655490 Poeten och före detta systembolagsanställde Emil Boss har skrivit en annorlunda bok om sydafrikanskt vin. ]]>

Poeten och före detta systembolagsanställde Emil Boss har skrivit en annorlunda bok om sydafrikanskt vin.

Sydafrikanska viner har gjort sig kända för att vara ett billigt alternativ. Men billiga produkter har alltid en kostsam baksida.

Boken Sydafrikanskt vin tar sitt avstamp i en resa till Sydafrika där Emil Boss besöker en vingård i egenskap av anställd på Systembolaget. Han blir snabbt intresserad av vinarbetarnas arbetsförhållanden och resorna till Sydafrika blir fler och fler.

Trots de pålitliga fraser han lärt sig upprepa när Systembolagets kunder frågar om omständigheterna bakom produkterna finner Emil Boss en industri där arbetsvillkor inte blivit nämnvärt bättre sedan apartheids dagar. Från 1600-talet löper ett band av utnyttjande fram till nutiden för att producera billiga viner.

De bristfälliga arbetsvillkoren har gett upphov till strejker och protester inom det som blivit Sydafrikas viktigaste exportjordbruk. Efterfrågan på etiskt verkar omöjlig tillgodose om de låga priserna även ska bevaras och löften om uppförandekoder framstår som ihåliga.

Emil Boss blandar sitt kunnande om vin med sitt fackliga engagemang och lyckas därmed skriva en annorlunda slags vinbok. En bok som vid en första anblick ser ut som vilken presentbok som helst men som vid närmare betraktelse berättar en historia om hur vår lågpris konsumtion i det globala nord påverkar människor på andra sidan världen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/sydafrikanskt-vin-lupp/feed/ 0
Kostymer, rollspel och tidsresor på drogfritt Närconhttp://www.accentmagasin.se/kultur/kostymer-rollspel-och-tidsresor-pa-drogfritt-narcon/ http://www.accentmagasin.se/kultur/kostymer-rollspel-och-tidsresor-pa-drogfritt-narcon/#respond Mon, 24 Jun 2019 11:55:33 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655448 UNF:arna Denise Öberg och Arild Petrovic fastnade för sci fi-genren steampunk i fjol. Nu förbereder de en egen steampunk-träff i Linköping med kostymer, tidsmaskin och skattjakt.]]>

UNF:arna Denise Öberg och Arild Petrovic fastnade för sci fi-genren steampunk i fjol. Nu förbereder de en egen steampunk-träff i Linköping med kostymer, tidsmaskin och skattjakt.

”Varifrån kommer tidsmaskinen, och vilka är ute efter den?”
Det är utgångspunkten för den berättelse och skattjakt som Denise Öberg och Arild Petrovic, medlemmar i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har hittat på till steampunkmötet.

– Vi har byggt egna steampunkpistoler och sytt kostymer, bland annat en korsett, och ”tidsmaskinen” är en gammal kamera som Arilds pappa har byggt om, säger Denise Öberg.

Träffen äger rum under Närcon, en stor spel- och cosplayfestival på Linköpings universitetsområde i slutet av juli. Denise Öberg berättar att hon och sambon Arild Petrovic fick idén om att ordna något eget arrangemang när de besökte Närcon-festivalen förra året.

– Nu hoppas vi att vi kan samla ihop lite folk som också gillar steampunk, eftersom att det är en så häftig genre – så att vi lär känna fler som är lika intresserade som vi är, säger hon.

Steampunk är en genre där 1800-tal blandas med science fiction, en slags retro-futurism som går att finna i litteratur, konst, film och mode. Exempelvis kan det finnas ångmaskiner, luftballonger och annan teknik från industriella revolutionen, men mixat med framtidsteknik, som till exempel påhittade vapen. Vanliga inslag i estetiken är synlig mekanik, mässing och kugghjul.

Men även om Denise Öberg och Arild Petrovic kommer vara fullt utklädda i enlighet med stilen, så är det inget måste för andra som vill komma på träffen.

– Om de vill komma i en egen roll får de göra det, fast det är inget tvång. Alla som är nyfikna är välkomna och vi har skrivit förslag på karaktärer som folk kan använda på mötet. De kommer att få bestämma om de vill hjälpa mig och Arild eller ett annat lag under skattjakten, säger Denise Öberg.

Både hon och Arild är engagerade i UNF och Denise Öberg säger att det är viktigt för dem att Närcon tagit ställning och är ett helt drog- och alkoholfritt arrangemang.

– Ställningstagandet gör att vi känner oss säkra och trygga där. Det blir enklare för oss att våga hålla i ett event och att ta ansvar för andra människor om de inte är berusade.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/kostymer-rollspel-och-tidsresor-pa-drogfritt-narcon/feed/ 0
Karl-Oskar och Kristina invigde Blå bandets lokalhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/karl-oskar-och-kristina-invigde-bla-bandets-lokal/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/karl-oskar-och-kristina-invigde-bla-bandets-lokal/#respond Tue, 04 Jun 2019 04:12:39 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655294 För första gången på över 60 år genomföres ett live-arrangemang på Röda kvarn i Almunge. Det var IOGT-NTO-medlemmarna Bo och Tina Frid som med sin musikal-föreställning invigde den nya Blå bands-lokalen.]]>

För första gången på över 60 år genomföres ett live-arrangemang på Röda kvarn i Almunge. Det var IOGT-NTO-medlemmarna Bo och Tina Frid som med sin musikal-föreställning invigde den nya Blå bands-lokalen.

I en gripande föreställning fick publiken på Röda kvarn i uppländska Almunge ta del av Karl-Oskars och Kristinas slit för att kunna försörja sina barn och ge dem en framtid. Dottern Annas död leder till beslutet att lämna hembygden och det trygga Småland för en okänd tillvaro i USA. Väl där fortsätter kampen för att bygga upp en ny tillvaro. Särskilt Kristina har svårt att anpassa sig till det nya livet.

Hela historien ur Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos berättas på en dryg timme av Bo och Tina Frid genom Benny Anderssons musik och Björn Ulvaeus texter från musikalen Kristina från Duvemåla. Med tidstypisk rekvisita och fantastisk sång tar de publiken med sig på resan.

 

Bo och Tina Frid är deltidsmusiker och IOGT-NTO-medlemmar från Hjo i Västergötland. I över tjugo år har de haft föreställningen Karl-Oskar och Kristina – en musikalisk resa på sin repertoar.

– Det var en ära att få vara de första som uppträder här sedan 1950-talet, säger Bo Frid.

Även publiken är nöjd.

– Så bra ni var. Jag har sett Kristina från Duvemåla flera gånger, men det här är första gången som orden verkligen går fram, säger Agneta Gyllner, till Bo Frid efter föreställningen.

 

Agneta Gyllner är ordförande i Lions-föreningen som äger huset där den nedlagda biografen finns.

– Det är så roligt att det kommer in ny verksamhet här. Det har stått tomt sedan vi blev tvungna att lägga ner biografen 2015, säger hon till Accent.

Nöjdast av alla är kanske ändå Almunge Blåbandsförenings ordförande, Per-Olof Svensson.

– I lokalen vi hade tidigare höjde de hyran så vi inte hade råd att vara kvar. Men engagerade medlemmar gav inte upp. De letade reda på den här lokalen som vi nu hyr av Lions. Att få inviga den med ett arrangemang som håller så här hög klass gör mig stolt, säger han.

Han är ny ordförande för föreningen.

– Vi har varit utan ordförande i flera år, men när det blev aktuellt att hyra en lokal måste ju någon kunna skriva under kontraktet så jag åtog mig ordförandeskapet, säger Per-Olof Svensson.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/karl-oskar-och-kristina-invigde-bla-bandets-lokal/feed/ 0
Fika för alla – även i framtiden?http://www.accentmagasin.se/nykterhet/fika-alla-aven-framtiden/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/fika-alla-aven-framtiden/#respond Fri, 24 May 2019 10:23:05 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1655185 Boken Manifest för bättre kaffe är lustläsning för kaffenördar – och lyfter samtidigt viktiga framtidsfrågor.]]>

Boken Manifest för bättre kaffe är lustläsning för kaffenördar – och lyfter samtidigt viktiga framtidsfrågor.

På 160 välmatade sidor får läsaren lära sig om allt från världsmarknadsprisets utveckling och produktionsvillkor i kaffets ursprungsländer, till hur kaffe ska hanteras, rostas och drickas för att smaka som bäst.

För medlemmar i en kaffeälskande organisation som IOGT-NTO är detta förstås ovärderlig kunskap. Till exempel att hälften av världens kaffeodlingar på grund av klimatförändringar beräknas bli obrukbara inom en nära framtid. Och att världsmarknadspriset på kaffe inte på långt när täcker produktionskostnaderna. Detta enligt bokens författare Joanna Alm för att vi i väst lärt oss dricka alldeles för billigt och dåligt framställt, industriellt kaffe. Bokens budskap är att det är mer än hög tid att vi börjar betala kaffets verkliga kostnad.

Joanna Alm. Foto: Christian Gustavsson

Till hjälp för den som tycker att ”kaffetåren den bästa är, av alla jordiska drycker”, och vill vara en god konsument, finns listat 12 steg till bättre kaffe. Inte bara råvarorna utan även utrustningen, bland annat olika slags kaffekvarnar, filter och bryggare, avhandlas. Här finns också recept och tips på allt från iskaffe till ”kontorskaffe.” För den hugade kan det bli såväl en påtår som en tretår. Manifest för bättre kaffe (Natur & kultur) är något så ovanligt som en snygg coffee-table-book med ett viktigt ärende.

Joanna Alm är Sverigemästare i kafferostning, och har även fått internationella utmärkelser. Fotografen Christian Gustavsson har tagit de bedövande vackra bilderna.

Fotnot: Den så kallade  Kaffevisan skrevs på tidigt 1800-tal av skribenten och textförfattaren Mauritz Cramaers.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/fika-alla-aven-framtiden/feed/ 0
Picknick, musik och biskopstal på Rissne Pridehttp://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/ http://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/#respond Thu, 16 May 2019 12:08:11 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655023 För fjärde året i rad arrangerar IOGT-NTO-föreningen Blå Linjen pride-picknick i Rissne i Stockholm. Arrangemanget startade som en reaktion på en uppeldad parkbänk.]]>

För fjärde året i rad arrangerar IOGT-NTO-föreningen Blå Linjen pride-picknick i Rissne i Stockholm. Arrangemanget startade som en reaktion på en uppeldad parkbänk.

Fredagen den 17 maj hoppas arrangören Tobias Tengström på riktigt bra väder. För då är det dags att återigen bre ut filtarna vid Rissne Torg för att genomföra Rissne Pride Picknick.

– Det klassiska sättet att fira Pride är med stora paradtåg. Men vi har valt en picknick som är lite mer avkopplande, lugn och städad. Syftet är att visa att Pride är viktigt, oavsett om du är i centrala Stockholm eller i miljonprogramsområden och förorter som Rissne, säger Tobias Tengström .

Picknick-idén föddes 2015 när ungdomar sommarjobbade med att måla bänkar i stadsdelens centrum, och en bänk målades i regnbågsfärgerna, själva symbolen för HBTQ. Men i protest brände någon ner bänken.

– Vi tyckte att det var för jävligt. Så vi valde att arrangera picknicken som en manifestation – för att visa att man ska få älska den man vill och vara den man är, säger Tobias Tengström.

 

Första året picknicken anordnades kom flera ungdomar som försökte dra ner en Pride-flagga. En person som vågade säga ifrån misshandlades sedan. Dessutom målades bänken i regnbågsfärgerna på nytt – men eldades upp en andra gång.

– Det fanns en tydlig konfliktyta då. Jag upplever inte att det är på samma sätt idag, fyra år senare. Klart att man kan få en sur kommentar ibland på stan, men jag tror att det är mer accepterat att genomföra den här typen av arrangemang. Fast det är inte säkert att alla håller med mig om det, säger Tobias Tengström.

 

I år är IOGT-NTO Blå Linjen huvudarrangörer för picknicken, i samarbete med sju medarrangörer. Barn kan prova på graffiti och det bjuds på grillad korv. Förutom musik med El Sistema och brasilianska trummor, kommer även Eva Brunne, biskop i Stockholm stift att hålla tal.
– Det blir väldigt roligt att få dit henne som är öppet lesbisk och kyrkoherde, säger Tobias Tengström.

Än så länge verkar väderprognosen lovande; sol och 14 grader. Tobias Tengströms räknar med åtminstone ett hundratal besökare och hans tips är att ta med en skön filt att sitta på.

– Och enkla saker att äta, som vindruvor, kakor och plocksallad, inget som kräver både kniv och gaffel. Alkohol kan vi tyvärr inte förbjuda någon från att ta med, trots att det är IOGT-NTO som arrangerar. Men vi tycker picknicken framhåller andra viktiga delar från rörelsen, som att vi står upp för allas lika värde.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/feed/ 0
Måsteläsning om öljättehttp://www.accentmagasin.se/kultur/mastelasning-om-oljatte/ http://www.accentmagasin.se/kultur/mastelasning-om-oljatte/#respond Fri, 10 May 2019 10:44:51 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654979 Heineken in Africa visar öljättens förehavanden i en världsdel där företagen dikterar villkoren.]]>

Heineken in Africa visar öljättens förehavanden i en världsdel där företagen dikterar villkoren.

Journalisten Olivier van Beemen har granskat Heinekens förehavanden i Afrika under flera år. I augusti present­erade han resultatet vid ett seminarium under IOGT internationals kongress i Sigtuna. Nu har boken kommit. Än så länge bara på engelska, men språket är enkelt och boken fängslande. Det är upprörande läsning, men ett måste för alla med intresse för alkoholpolitik.

Olivier van Beemen börjar med exemplet Etiopen. Här har kombinationen öl och moskéer aldrig varit något problem och affärerna går bra. Men hur får Hein­eken ut sin vinst ur landet, som har stort valutaunderskott? Av en lokal bankchef får författaren höra att myndigheterna uppmanat banken att prioritera bryggeriernas intressen – framför import av livsviktiga mediciner.

Exemplen tycks aldrig ta slut; Nigeria, Sierra Leone, Sydafrika, Burundi, Kongo, Rwanda, Mocambique. Muthärvor och nära relationer med politiker beskrivs, liksom hur Heineken hyr in ett stort antal prostituerade, siffran 2 500 nämns, som ska få sina kunder att välja en speciell ölsort.

Utnyttjandet av så kallade öl-flickor har fått konsekvenser. The Global Fund, som stöds av Bill Gates, har avslutat sitt samarbete med Heineken. Och en nederländsk bank har tagit bort Heineken från sin investeringsfond och pausat all annan ekonomisk inblandning med företaget.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/mastelasning-om-oljatte/feed/ 0
Halv sju hos IOGT-NTOhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/halv-sju-hos-iogt-nto/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halv-sju-hos-iogt-nto/#respond Fri, 03 May 2019 11:55:58 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654836 IOGT-NTO Lund startar middagsklubb med inspiration från tv-programmet ”Halv åtta hos mig” – men med integration i fokus.]]>

IOGT-NTO Lund startar middagsklubb med inspiration från tv-programmet ”Halv åtta hos mig” – men med integration i fokus.

Sexton personer samlades i början av april för den allra första middagen inom konceptet ”Halv sju hos oss”, en slags spinn-off på det kända tv-programmet som sänts på TV4 – fast utan kamerorna förstås. På menyn första kvällen: grekisk linssoppa toppad med fetaost, tzatsiki och bröd med cheesecake till efterrätt.

Alexandra Green Tetschet, teamchef för syd, IOGT-NTO, stod för maten på den inledande träffen, och är också den som är initiativtagare till middagsträffarna.
– Jag hade en tanke om att genomföra konceptet privat, men presenterade idén för IOGT-NTO Lund som nappade direkt och tyckte att det lät kul! Så nu träffas åtta olika nationaliteter på middag en söndag i månaden, säger hon.

Inför varje träff kommer det vara två personer åt gången som står för rätterna. Under första kvällen lät Alexandra Green Tetschet deltagarna intervjua varandra två och två för att sedan presentera varandra för resten av gruppen. Hon berättade även kort om IOGT-NTO.
– Första gången överträffade alla förväntningar – det var jättelyckat! Vi var eld och lågor efteråt. Det var en varm, härlig och tillåtande atmosfär med både skratt och allvar där alla lyssnade på alla, säger hon.

Deltagarna kommer från Sverige, Frankrike, Somalia, Kurdistan, Palestina, Irak, Marocko och Kosovo. Därmed kommer det också att serveras maträtter från dessa länder under träffarna. Tanken är också att man får lägga upp kvällen och presentera sitt forna hemland som man vill – är det någon som vill dansa eller genomföra någon aktivitet får man göra det. Alexandra Green Tetschet valde inledningsvis att bjuda på grekisk mat då att hon bott i Grekland i två år.

Vid nästa träff, i juni, blir det palestinskt tema. Gruppen har ett kort uppehåll under våren på grund av högtiden ramadan, och sedan en paus i juli. Men i höst fortsätter middagsträffarna varje månad fram till februari nästa år.

Deltagarna som är med på middagarna har förutom olika hemländer olika bakgrund. Alexandra Green Tetschet poängterar vikten av att få till en bra mix av personer:
– Integration är så mycket mer än nationalitet. Det handlar om att mötas från olika världar, och träffa personer som man annars kanske inte umgås med.

En förhoppning med träffarna är också att öka kännedomen om IOGT-NTO och arbetet inom organisationen.
– Jag vill att andra ska se att IOGT-NTO gör många olika saker, och att vi skapar nya typer av mötesplatser, samtidigt som våra andra mötesplatser finns kvar. På ”Halv sju hos oss” är majoriteten nya medlemmar i åldern 25 till 40 år – generationsväxling är ett viktigt mål som vi aktivt jobbar med. Målet är att förutom att bidra till integration öka kännedomen om IOGT-NTO och bli en snackis på stan. Vi vill att många som kanske inte känner till oss sedan tidigare ska känna att ”det där vill jag också vara med på!”, säger Alexandra Green Tetschet

Träffarna har blivit en studiecirkel som samordnas med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Deltar gör också medlemmar från Lunds tre föreningar IOGT-NTO Lund, Nyktra Studenter Lund och IOGT-NTO Somalisk kultur- och fritidsförening.

Alexandra Green Tetschet handlar inför Halv sju hos oss. Foto: privat.

Alexandra Green Tetschet hoppas att initiativet kommer att spridas, att fler föreningar tar efter. Middagsklubben har redan uppmärksammats i lokalmedia, trots att gruppen bara setts en gång.
– Det är viktigt att prata om integration på ett sätt där det inte bara framställs som en utmaning och problem utan även som något positivt och som en möjlighet. I detta sammanhang maxar vi allt de positiva, vi njuter av god mat från främmande länder och varandras sällskap. Man lär sig massor, säger hon.
– Detta är något av det roligaste jag har gjort! Alla människor har fördomar, det har även jag. Det är viktigt att vi är nyfikna och öppna för lära känna varandra – detta är ett kul sätt. Det är fint att se vad som händer när man möts över gränserna.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halv-sju-hos-iogt-nto/feed/ 0
Eldstorm över Valborghttp://www.accentmagasin.se/kultur/eldstorm-over-valborg/ http://www.accentmagasin.se/kultur/eldstorm-over-valborg/#respond Fri, 26 Apr 2019 10:26:46 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654802 Stockholm Straight edge ordnar nykter valborgsfest, och försöker skapa nya traditioner – som motvikt till en annars alkoholcentrerad högtid.]]>

Stockholm Straight edge ordnar nykter valborgsfest, och försöker skapa nya traditioner – som motvikt till en annars alkoholcentrerad högtid.

Den nionde upplagan av Firestorm fest äger rum på Södergården i Stockholm tisdagen den 30:e april. Daniel Pilsäter, som är en av arrangörerna, säger att det är ett medvetet beslut att lägga musikfesten just på Valborgsmässoafton.
– Allt började med att det är en stor suparhelg för många unga, och vi ville skapa ett nyktert alternativ till det.

Tanken är att, likt tidigare år, ha en alkoholfri bar med olika läsksorter. Arrangemanget genomför Straight Edge Stockholm tillsammans med UNF, IOGT-NTO och NBV, och enligt Daniel Pilsäter finns det stor efterfrågan inom organisationerna att ordna event just på högtiderna. Även om det kan vara knepigt.
– På midsommar kan det vara svårt att få ihop folk, på julen har många andra grejer. Därför har Valborg blivit vår grej, och vi håller igång traditionen.

Än så länge har Daniel Pilsäter svårt att förutse hur många festdeltagare som dyker upp. Det kommit allt från 350 till 50 personer genom åren, beroende på vilka band som spelar och på vilken veckodag Valborg äger rum.

Årets band kommer från Sverige, Frankrike och Storbritannien och de spelar musik från genrerna screamo, power violence och hardcore.
– Det är hardcore punk och de kommer att piska ut låtarna under kvällen. Vi kommer att hålla ett högt tempo och hetsa mellan banden, säger Daniel Pilsäter.

Han blev själv engagerad i Stockholm Straight edge för drygt nio år sedan, då han spelade i ett av banden som uppträdde på festen.

Vad ser du mest fram emot?
– Helt ärligt – banden. Vi har bokat några av de bästa i Europa inom de subgenrerna just nu. Det kommer att bli svinfett, säger Daniel Pilsäter.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/eldstorm-over-valborg/feed/ 0
Nya poddar utmanar alkoholnormenhttp://www.accentmagasin.se/politik/nya-poddar-utmanar-alkoholnormen/ http://www.accentmagasin.se/politik/nya-poddar-utmanar-alkoholnormen/#respond Fri, 15 Feb 2019 07:16:36 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1653745 Flera nya podcasts som problematiserar alkohol och droger har startats det senaste året. Det senaste tillskottet är Med eller utan av Moa Gürbüzer – som vill lyfta en ny fråga. ]]>

Flera nya podcasts som problematiserar alkohol och droger har startats det senaste året. Det senaste tillskottet är Med eller utan av Moa Gürbüzer – som vill lyfta en ny fråga.

Det första avsnittet av Med eller utan inleds med ljudet av en vinflaska som korkas upp. Med alkoholfritt innehåll såklart. Sedan talar Moa Gürbüzer med entreprenören Josef Fallesen, och vill veta; ”Hur ofta får du frågan ”med eller utan alkohol” i sociala sammanhang?” ”Aldrig”, svarar han.

Frågeställningen utgör grunden till podcasten, som nyligen släppte sitt första avsnitt. I podden kommer Moa Gürbüzer, som är grundare och VD för ett alkoholfritt vinföretag, fortsätta att bjuda in gäster för att diskutera olika sidor av alkohol; hur det kan vara svårt att säga nej, och den där känslan av att behöva ursäkta sig.
– Jag vill att frågan ”med eller utan alkohol” ska vara lika självklar som när man frågar ”med eller utan” om mjölk i kaffet, säger Moa Gürbüzer.

 

För att synliggöra hur en sådan enkel fråga kan göra skillnad berättar Moa Gürbüzer om hur hon en gång satt på en fin middag med företagsledare. En servitris med bricka frågade varenda person ”med eller utan alkohol?”.
– Då såg jag två personer vid mitt bord vars ansiktsuttryck ändrades totalt, och de valde alkoholfritt. Den stunden kommer jag aldrig glömma! Ofta måste personer som önskar alkoholfritt ha en ursäkt redo, och säga att de ska köra bil eller något. Här gjordes valet så enkelt!, säger hon.

Hennes vision att göra alkoholfritt till en självklarhet startade för många år sedan, när hon jobbade som socialarbetare och såg många barn växa upp i hem med alkoholmissbrukande föräldrar. Sedan dess har hon prisats som entreprenör för sina alkoholfria viner och champagne, och nu har hon alltså dessutom startat podden som släpps varannan torsdag.

Moa Gürbüzer: Foto: Pressbild

Moa Gürbüzer säger att hon såg en lucka i det offentliga samtalet om alkohol. Hon tycker att det är vanligare att man pratar om tunga missbruk, men inte normaliseringen av alkohol i samhället. Det var dock inte helt självklart att göra en podcast, men hon ville så gärna väcka frågan på ett bra sätt och få folk att tänka till varenda gång alkohol serveras.
– Förhoppningen är att budskapet sprider sig så att när du går på restaurang eller en bar, frågar de: ”med eller utan”, och att du slipper säga ”alkoholfritt” tyst. Jag hoppas att alla lyssnare kan hjälpa mig att uppnå det, säger hon.

Men Moa Gürbüzer är inte ensam om att lyfta alkohol- och missbruksfrågor i podcasts. Sedan snart ett år tillbaka finns exempelvis Alkispodden, med personliga samtal mellan två nyktra, tillfrisknande alkoholister. Samt Missbrukspodden av bloggaren och föreläsaren Emelie Olsson, där hon gästas av personer med olika typer av missbruk.
Poddarna hittas på de vanliga plattformarna, som bland annat: Acast, Spotify och iTunes.
]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/nya-poddar-utmanar-alkoholnormen/feed/ 0
Unga syrier gör film om alkoholhttp://www.accentmagasin.se/kultur/unga-syrier-gor-film-om-alkohol/ http://www.accentmagasin.se/kultur/unga-syrier-gor-film-om-alkohol/#respond Fri, 08 Feb 2019 12:26:59 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1653515 Khaldoun Al Ghanem och Ali Nazar har gjort en film om alkohol och drogers påverkan på samhället i samarbete med NBV. I mars har den premiär på kulturhuset i Arvika. ]]>

Khaldoun Al Ghanem och Ali Nazar har gjort en film om alkohol och drogers påverkan på samhället i samarbete med NBV. I mars har den premiär på kulturhuset i Arvika.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/unga-syrier-gor-film-om-alkohol/feed/ 0
Aniara – existentiell rymdsaga som skaverhttp://www.accentmagasin.se/kultur/aniara-existentiell-rymdsaga-som-skaver/ http://www.accentmagasin.se/kultur/aniara-existentiell-rymdsaga-som-skaver/#respond Fri, 01 Feb 2019 07:06:09 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1653497 Arbetarförfattaren och nobelpristagaren Harry Martinssons bok Aniara har nu premiär som biofilm. Och den är kusligt aktuell. ]]>

Arbetarförfattaren och nobelpristagaren Harry Martinssons bok Aniara har nu premiär som biofilm. Och den är kusligt aktuell.

I enorma cylinderformade hissar transporteras resenärerna upp till rymdskeppet Aniara, som likt en Noaks ark ska föra dem i säkerhet till mänsklighetens nya hem, en planet många ljusår bort från den förgiftade jorden. Rymdskeppet liknar mest en finlandsfärja, med restauranger, dansgolv, spelhall och ändlösa korridorer med hytter. Och till en början blomstrar framtidstron. Men den som kan sin Aniara vet att hoppet om en ny framtid snart släcks. Rymdskeppet krockar med en asteroid, kaptenen tvingas dumpa bränslet, och Aniara är dömd att för evigt sväva utan styrning.

 

I skeppets inre döljer sig Mima, en högteknologisk meditationssal där besökarna för en stund får tröst, om än i simulerad form, genom att återvända till en grönskande fridfull jord som den en gång var. Men i takt med att hopplöshet, religiös sekterism, tyranni och anarki breder ut sig söker sig allt fler till Mima, som till slut tar saken i egna händer.

 

I en tid av klimathot och politisk populism är Aniara aktuellare än någonsin. Oändligt vacker, sorglig, skrämmande – och mycket mänsklig. Vid filmfestivalen i Toronto i höstas fick filmen kritik för att det saknades engagerande rollkaraktärer. Det kan jag absolut inte hålla med om. Men vi vet ju hur rymdäventyret slutar, och det är inget happy end. Tvärtom. Aniara fortsätter att skava uppfodrande långt efter att jag lämnat biosalongen.

Diktverket Aniara gavs ut 1956. Aniara har tidigare satts upp som teater och opera. För regin av filmen står Pella Kågerman och Hugo Lilja.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/aniara-existentiell-rymdsaga-som-skaver/feed/ 0
Rebecka Åhlund: Trodde aldrig jag skulle kunna slutahttp://www.accentmagasin.se/kultur/rebecka-ahlund-slapper-bok-om-sin-alkoholism/ http://www.accentmagasin.se/kultur/rebecka-ahlund-slapper-bok-om-sin-alkoholism/#respond Fri, 25 Jan 2019 08:04:44 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1653457 Kort efter sin vilda fyrtioårsfest, säger hon för första gången ”Jag heter Rebecka och jag är alkoholist” på ett AA-möte. Journalisten Rebecka Åhlund har skrivit en bok om vägen till nykterhet.]]>

Kort efter sin vilda fyrtioårsfest, säger hon för första gången ”Jag heter Rebecka och jag är alkoholist” på ett AA-möte. Journalisten Rebecka Åhlund har skrivit en bok om vägen till nykterhet.

Tre år sedan. Hon bor i London med sin familj och lever frilansliv, som författare och journalist. Drickandet eskalerar när de flyttar dit – livet blir som en enda lång semester. Det är ju så härligt att dricka vin, tycker hon – så hon gör det varje dag.

När hon fyller fyrtio ser hon vännerna komma ner för gatan. Rebecka Åhlunds första tanke är ”Fan, de har kommit för att lägga in mig på rehab”. Men det är en stor överraskningsfest och hon blir full. Igen.

Två veckor efter festen sitter hon i den där källarlokalen, på plaststolar bland främlingar och erkänner det som hon själv länge förnekat. När hon senare berättar för bekanta om missbruket, blir många häpna.
– De flesta, typ alla, blev förvånade. Ingen mer än min man och mina barn visste exakt hur illa det var, och inte ens de visste allt. Jag var bra på att smussla, dölja, gömma undan och ljuga. På ytan såg det nog ofta ut som om jag mest gillade ”ett gott vin”.

Idag är hon helt nykter och släpper boken: Jag som var så rolig att dricka vin med – Rapport från ett år som nykter alkoholist (Natur & kultur). Det är en berättelse om hennes kamp för att bli frisk, men också om hur hela vår kultur är marinerad i alkohol.
– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna sluta dricka. Och så kunde jag det, med hjälp av en tolvstegsgemenskap. Då blev jag så glad så jag ville berätta om det, för andra som kanske är i samma situation som jag var, säger Rebecka Åhlund.

Hon brukade skämta med sina vänner om att hon var en ”högfungerande alkoholist”. För hon lämnade jobbtexterna i tid och hämtade döttrarna i skolan. Men varje morgon lovade hon barnen och sig själv att inte dricka den dagen. Ändå kom hon hem med ett par flaskor på kvällen och då började hon inse att hon hade problem.
– Jag förstod att jag helt förlorat kontrollen. Sedan fortsatte jag en lång tid, för att jag var så bra på att ljuga för mig själv, och sedan bad jag om hjälp. Då förändrades allt.

Boken är skriven i dagboksform och hon berättar hur hon försöker ersätta oron och rastlösheten, som hon tidigare kvävt med vinet. Det blir meditation, hundpromenader och te. Hon beskriver också de starka skuldkänslorna hon känner inför barnen. Idag hoppas hon att hon får vara nykter resten av sitt liv.
– Men jag måste jobba för det, jag blir aldrig ”frisk” eller ”botad”. Alkohol är inte för mig; jag kan inte ta ett glas vin, för hundra vore inte nog. Människor runt mig dricker, det har jag inga synpunkter på, även om det är sjukt tråkigt att umgås med fulla.
I alkoholstinna miljöer tycker hon att det luktar illa. Det luktar ångest. Så hon blir inte sugen. När andra blir för fulla går hon hem. Förr skydde hon däremot nykterister.
–  Jag tyckte att de var tråkiga och inte kunde släppa loss. Idag kan jag se att det nog berodde på att den som inte drack påminde mig om att jag drack för mycket. Nu är många av mina bästa vänner också nyktra alkoholister och de är ju allt annat än tråkiga.

Foto: Natur och Kultur

Hon tänker en del på det där med ärftlighet. Rebecka Åhlunds pappa var alkoholist, och han tog sitt liv när hon var elva år. Men för henne själv var den stora räddningen AA:s tolvstegsprogram, som används för att komma till rätta med beroenden.
– Det är att arbeta med mig själv som varit smärtsamt i perioder – men alltid värt det. Hade jag slutat utan ett program hade jag nog mått lika kass som innan, möjligen värre, utan min ”medicin”. Jag har förändrats… i grunden. Det går nästan inte att beskriva.

Alla får läsa boken och tänka vad de vill, säger Rebecka Åhlund. Hon ville bara berätta hur det var för just henne. Samtidigt kallar hon alkoholismen ”en av våra värsta folksjukdomar”.
– Jag tror att det är svårt att inte fundera åtminstone lite över sitt eget sätt att dricka och hur präglat vårt samhälle är av alkohol, när man läser. För att det är en lömsk jävla sjukdom som dessutom sipprar ut över alla runtomkring alkoholisten. Den är så lätt att förklä till att vara en härlig människa som unnar sig lite.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/rebecka-ahlund-slapper-bok-om-sin-alkoholism/feed/ 0
Skönlitterär studiecirkel inför kongressenhttp://www.accentmagasin.se/kultur/skonlitterar-bokstudiecirkel-infor-kongressen/ http://www.accentmagasin.se/kultur/skonlitterar-bokstudiecirkel-infor-kongressen/#respond Fri, 18 Jan 2019 10:13:03 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1653359 Inför IOGT-NTO:s kongress i Örnsköldsvik i juni testas ett nytt grepp: en webbaserad bokstudiecirkel. Genom Kristina Sandbergs romanfigur Maj får deltagarna lära känna trakten.]]>

Inför IOGT-NTO:s kongress i Örnsköldsvik i juni testas ett nytt grepp: en webbaserad bokstudiecirkel. Genom Kristina Sandbergs romanfigur Maj får deltagarna lära känna trakten.

Författaren Kristina Sandberg har skrivit böckerna om Maj i Örnsköldsvik, en hemmafru som lever med en gravt alkoholiserad make. Från en enkel bakgrund som piga, träder hon in i den finare borgarmiljön. Genom Majs vardagssysslor – med fönsterputs och matlagning – lär läsaren sig mer om hennes verkliga drömmar i norra Sverige på 1930-talet.

 

Inför IOGT-NTO:s kongress, som äger rum i just Örnsköldsvik, startas en webbstudiecirkel, vilken går ut på att läsa och sedan diskutera den första boken i trilogin om Maj; Att föda ett barn.  Idén om en bokcirkel var ett naturligt val för arrangörerna.
– Örnsköldsvik är i fokus i romantriologin och författaren har dessutom lokal anknytning. Berättelserna är nämligen baserade på historier från Kristina Sandbergs mormor, blandat med fiktion. Därför känns det roligt att kunna erbjuda en bokcirkel innan kongressen, så att fler kan få fördjupad inblick i stadens historia, säger Vanja Lindstedt, ledamot i förbundsstyrelsen och bosatt i Örnsköldsvik.

 

Vanja Lindstedt. Foto: Ulrica Ambjörn

För att delta i bokcirkeln är det inget krav att åka på kongressen. Men för de som åker dit, finns också en chans att gå på en stadsvandring i karaktären Majs fotspår. Eftersom boken har stark förankring i stadens historia och dess miljöer, är det platser som Vanja Lindstedt känner igen väl.
– Oh ja! I boken får man följa med till olika platser som Maj jobbar på, till konditoriet, till det välkända Stadshotellet, eller till ett hyresrum där hon bodde på Bergsgatan, ett ställe inte långt från våra IOGT-NTO-lokaler, säger hon.

 

Böckerna är en berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism. De utspelar sig från år 1938 och när läsaren får möta Maj är hon nygift och gravid.
– Det ska bli jättespännande att se om det kommer många medlemmar som redan läst böckerna, eller som kommer vilja vara med på bokcirkeln, säger Vanja Lindstedt.
– På så sätt får vi en chans att visa upp Örnsköldsvik och dess utveckling på ett spännande sätt. Det känns också naturligt att koppla ihop bokcirkeln med en kul aktivitet som vandringen.

Bokcirkeln drar igång i början av mars och IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Örnsköldsvik, Höga Kusten äger rum 26-30 juni 2019. De som är intresserade av bokcirkeln ska kontakta: kongress2019@iogt.se.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/skonlitterar-bokstudiecirkel-infor-kongressen/feed/ 0
Hjärtskärande om beroendehttp://www.accentmagasin.se/kultur/hjartskarande-om-beroende/ http://www.accentmagasin.se/kultur/hjartskarande-om-beroende/#respond Fri, 11 Jan 2019 14:59:07 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1653206 Ett beroende som drar med sig allt i dess väg. En familj som under åratal kastas mellan sköraste hopp och djupaste förtvivlan. Ikväll har verklighetsbaserade Beautiful boy premiär. ]]>

Ett beroende som drar med sig allt i dess väg. En familj som under åratal kastas mellan sköraste hopp och djupaste förtvivlan. Ikväll har verklighetsbaserade Beautiful boy premiär.

Beautiful boy är en filmatisering av den amerikanska journalisten David Sheffs bok Beautiful boy. A fathers journey through his sons addiction, och hans son Nicolas Sheffs självbiografi Tweak: growing up on methamphetamines. 

Filmens huvudpersoner gestaltas känsligt och trovärdigt av Timothée Chalamet (Nicolas) och Steve Carrell (fadern). Handlingen bärs fram i scener där sonens identitetssökande och upplevelse av att inte vara förstådd yttrar sig allt mer desperat. Den under uppväxten så innerliga och tajta relationen mellan far och son vittrar, och pendlandet mellan familjelivet med fadern, styvmodern och småsyskonen och den biologiska modern i Los Angeles gör inte livet lättare för Nic – eller för dem som vill hjälpa honom. Han har svårt att finna sig tillrätta i livet, experimenterar med alkohol och så småningom med andra droger, och dras in i ett allt tyngre beroende med alla dess konsekvenser. Vardagen blir en allt snabbare snurrande spiral av svek, kriminalitet, avgiftningar, nattliga paniksamtal och hopp som tänds och släcks. 

 

Fadern David Scheff, spelad av Steve Carell, letar efter sin son. Foto: Scanbox

Nics och familjens kamp är hjärtskärande, utifrån sett en historia som liknar alltför många andras, men för de individer som drabbas en personlig och unik tragedi. Varför just Nicolas Sheff blev svårt beroende och höll på att dö av metamfetamin kan ingen med säkerhet veta (gener, arv, miljö, tillfälligheter?), men är något som Nicolas Sheffs pappa tänkt mycket på. I en intervju i Dagens Nyheter berättar han att arbetet med boken blev en slags terapi.

– Jag har ägnat så mycket tid till att rannsaka mig själv, vår skilsmässa, uppfostran, allt. Vad gjorde jag för fel, hur påverkade det Nic? Men det finns inga svar, däremot tusen tvärsäkra råd: allt från ”sparka ut honom ”till ”släpp honom inte ur sikte”, säger David Sheff till DN.

I samma intervju kommenterar han också dagens situation i USA, och det han kallar ”War on drugs” misslyckande:

– Man ser det som kriminalitet och inte sjukdom. USA har lagt ner en biljon dollar under fyra decennier och vi har fler missbrukare, fler i fängelse och fler överdoser än någonsin.

 

I dag är Nicolas Sheff 36 år och medicinerar för bipolär sjukdom. Sedan han började sin behandling har han inte haft något återfall. Tillsammans föreläser far och son om missbruk och rehabilitering.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/hjartskarande-om-beroende/feed/ 0
Han tror på individens makt att förändrashttp://www.accentmagasin.se/kultur/han-tror-pa-individens-makt-att-forandras/ http://www.accentmagasin.se/kultur/han-tror-pa-individens-makt-att-forandras/#respond Fri, 07 Dec 2018 11:35:12 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652974 Morgan Stockhaus är kock och mångsysslande entreprenör. Han föreläser om stress i restaurangbranschen och släpper nästa vecka sin första bok om beroende och missbruk.]]>

Morgan Stockhaus är kock och mångsysslare. Han föreläser om stress och beroende, och släpper nästa vecka boken Återställ ditt liv från beroende och missbruk, en praktisk självhjälpsbok, som också ska bli studiecirkel i samarbete med NBV.

Hur kom du på idén att skriva en bok om beroende?

­– Från början var arbetstiteln Spisnykter, och tanken var att den skulle rikta sig till restaurangbranschen. Det är en bransch med mycket romantik kring alkohol och droger, och många känner ett behov av att ta droger för att hantera stressen i arbetet. Det är vanligt med självmedicinering och man byter receptbelagda läkemedel med varandra. Jag gör ingen skillnad på olika typer av droger, utan det är något som man själv definierar. Det är konsekvenserna av drogen som räknas, inte mängden.

– Sedan är jag också starkt kritisk mot tolvstegmodellen, och att den har fått så stor genomslagskraft i Sverige.

 

Ja, du riktar en del kritik mot 12-stegsmetoden i boken.

– Jag skulle vilja säga att det blir nytt beroende att gå på såna möten två gånger i veckan, och att man flyttar över sitt beroende till något annat. Man lär sig att inte ta sin frigörelse i egna händer utan  lämnar över det till högre krafter. Jag tror att alla har möjlighet att förändra sig själva.

 

Du ger ut den här boken på ditt eget förlag Korpulent, är det din första bok?

– Det här är den fjärde boken jag ger ut – och den andra boken som jag skrivit själv. Tidigare har jag gjort en barnbok som heter Kakornas ABC med recept och bilder.

 

Vad händer nu med det här materialet?

– Nu ska jag bygga en studiecirkel kring den här boken genom NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet). Jag har tidigare även gjort en stresshanteringskurs i samarbete med dem.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/han-tror-pa-individens-makt-att-forandras/feed/ 0
”Det var dårhus eller bårhus”http://www.accentmagasin.se/kultur/det-var-darhus-eller-barhus/ http://www.accentmagasin.se/kultur/det-var-darhus-eller-barhus/#respond Fri, 30 Nov 2018 12:51:45 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1652860 ”När jag drack blev det tyst i huvudet, det ständiga bruset försvann. Alkoholen blev min överlevnadsstrategi.” Det säger Göran Lager, som skrivit Utanför normen – om ADHD, alkohol och andra droger. ]]>

”När jag drack blev det tyst i huvudet, det ständiga bruset försvann. Alkoholen blev min överlevnadsstrategi.” Det säger Göran Lager, som skrivit självbiografiska Utanför normen.

Göran Lager, konstnär, journalist, författare och fembarnsfar, är nykter sedan drygt 25 år. Men i sin självbiografiska bok Utanför normen, Mormor förlag, beskrivs hur han under många år självmedicinerade sin odiagnosticerade ADHD med alkohol. Han berättar om sin uppväxt och om hur ”ADHD och många andra bokstavsdiagnoser är intimt förknippade med alkohol och drogmissbruk.”

 

Jag hade ett så starkt behov att ordna, reda ut, försöka förstå. Gå på djupet.

 

Varför skrev du Utanför normen?

Göran Lager. Foto: Privat

– Jag gick i terapi några år och frågor väcktes kring hur det kunde bli eller vara som det är. Jag fick min ADHD-diagnos och den blev som en slags sammanställning. Boken började som lösa lappar av hastigt nedtecknade minnen. Jag hade ett så starkt behov att ordna, reda ut, försöka förstå. Gå på djupet. När så jag satte mig ner för att skriva kom det där flytet över mig som alltid när jag skriver böcker och är fokuserad. Det är en sådan befrielse i skrivandet, i orden.

Vem vill du ska läsa din bok?

– Jag tror att min historia är angelägen för de i kretsen runt människor  med diagnoser; föräldrar och syskon som gärna hamnar i ett medberoende som inte är hälsosamt. Den är också skriven för mina generationskamrater som igenkänning. Vi som aldrig fick någon diagnos som barn. Vi fick aldrig adekvat förståelse eller hjälp, utan var utelämnade till egna strategier för att hjälpligt ta oss fram. Några av oss gick under på vägen.

 

Jag förstod att det som återstod var dårhus eller bårhus. Då ringde jag min kompis Birgitta och fick till en behandling.

 

Hur gick det till när du slutade dricka?

– När jag drack tystande det ständiga bruset i huvudet och jag kunde fokusera. Alkoholen blev min bästa överlevnadsstrategi. Men beroendet ökade och till slut var jag ingenting; inte själ, inte personlighet, inte kropp, inte fysik, inte en klok tanke. Jag förstod att det som återstod var dårhus eller bårhus. Då ringde jag min kompis Birgitta och fick till en behandling på Nämndemansgården. Från första dagen där för över 25 år sedan har jag inte behövt någon sinnesförvirrande drog alls.

Hur är ditt förhållande till alkohol idag?

 – Jag brukar säga att alkoholen inte längre är något problem – det är Göran Lager som är problemet. Men skämt åsido så har jag snart 26 års rak nykterhet. Jag har skapat struktur för att slippa kaos, men det är klart att ibland, eller snarare titt som tätt, återfaller jag i kaostänk och brist på självkänsla och självtillit med ångest som följd. 

 

Förr skulle alla idéer förverkligas, den ena mer utopisk än den andra. Nu blir det böcker istället.

 

– Men jag behöver inte längre fly med hjälp av alkohol för att få tyst. Jag vet att bara jag väljer bland tankarna och alla idéer, och bollar med min omgivning så ”hyvlar jag rätt och behöver inte bry mig om vartendaste spån.” Förr skulle alla idéer förverkligas, den ena mer utopisk än den andra. Nu blir det böcker istället, mest kokböcker, men också biografier och historiska faktaböcker. 

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/det-var-darhus-eller-barhus/feed/ 0
Avslöjande om vinindustrinhttp://www.accentmagasin.se/kultur/avslojande-om-vinindustrin/ http://www.accentmagasin.se/kultur/avslojande-om-vinindustrin/#respond Thu, 01 Nov 2018 12:34:35 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1652298 I boken Château vadå – det okända fusket med ditt vin, avslöjar journalisten Mats-Eric Nilsson vinindustrin på samma sätt som han tidigare skrivit om fusket med vår mat.]]>

I boken Château vadå – det okända fusket med ditt vin, avslöjar journalisten Mats-Eric Nilsson vinindustrin på samma sätt som han tidigare skrivit om fusket med vår mat. En lättläst bok som visar ytterligare en cynisk sida hos alkoholindustrin. Därför bör den läsas även av nykterister.

Varför ska en nykterist läsa en bok om vin, kanske du undrar? Men den nya boken av författaren till Den hemlige kocken, journalisten Mats-Eric Nilsson, visar en sida av alkoholindustrin som inte tidigare varit så känd: hur producenterna fuskar med vinet.

Varningstexter på alkoholförpackningar har IOGT-NTO nyligen gått ut och krävt, men innehållsförteckningar har inte känts lika viktigt. Den som dricker innehållet sätter ju ändå gladeligen sig det högst cancerogena ämnet alkohol. Men inte heller den som dricker alkohol ska bli lurad att tro att den dricker något annat än den gör.

 

I boken visar Mats-Eric Nilsson på fusk på alla nivåer: som hur de franska slott som pryder många vinetiketter ytterst sällan finns i verkligheten, eller hur olika slags jäst och tillsatser används för att skräddarsy smaker för konsumenterna. Det mesta helt enligt EU:s regler, som han menar tillkommit främst för att skydda producenter och inte konsumenter.

Alkohollobbyn är en blytung maktfaktor, och i Bryssel har den alltför länge fått sätta agendan.

Producenterna vill ge konsumenterna intrycket att vin är en naturprodukt, men snarare verkar de flesta viner vara industriellt framställda i något som närmast liknar kemiska fabriker. Ekspån för att ge sken av ekfatslagring, en slags mjukgörare som minskar vinets naturliga strävhet, en lösning som ger smak av körsbär, en tillsatsmix som lockar fram doften av citrus och gula frukter eller Umami, inne-kryddan som förstärker smaker och piffar upp smaken på trista produkter. Och inte minst socker. Det enda som måste deklareras på förpackningen är om vinet innehåller sulfiter, vilket nästan alla viner gör.

 

Mats-Eric Nilsson har gjort ett grundligt jobb. Boken avslutas med flera sidor källhänvisningar. Hans slutsatser är att en del av det som producenterna ägnar sig åt är rent bedrägeri. Det ovanliga är att det inte är några småskurkar som ägnar sig åt att fuska utan att de är de stora, medan vissa små producenter försöker hålla fast vid hantverket.

Det är en viktig och läsvärd bok som visar att girigheten saknar gränser. Mycket vill ha mer. Som nykterist kan du hoppa över den delen som beskriver små producenter som Mats-Eric Nilsson gillar, men läsa borde alla göra.

 

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/avslojande-om-vinindustrin/feed/ 0
Väcker liv i Allan Edwalls arvhttp://www.accentmagasin.se/kultur/vacker-liv-allan-edwalls-arv/ http://www.accentmagasin.se/kultur/vacker-liv-allan-edwalls-arv/#respond Fri, 26 Oct 2018 09:30:35 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651924 En rik familj besöks av en släkting som ämnar flytta in. Men i vilket rum ska hon huseras? ]]>

En rik familj besöks av en släkting som ämnar flytta in. Men i vilket rum ska hon huseras?

Det är upptakten till konflikten i pjäsen Välkommen av Allan Edwall som ikväll har premiär på Wendelsberg. I rollerna finns tredjeårseleverna på Wendelsbergs teaterlinje, eller Dugateatern som de kallar sig.

– Allan Edwall var en väldigt politisk person och det återspeglas verkligen i den här pjäsen. Trots att den är skriven på 70-talet så finns det många paralleller till hur samhället ser ut idag, säger Anna Lehtonen som är en av eleverna som framträder i pjäsen.

Vid sidan av pjäsen har de också satt samman en visföreställning, Leva på tvären även den på temat Allan Edwall. I föreställningen blandas Allan Edwalls visor med gestaltande scener som berättar om hans liv och vad han stod för.

– Vi kände alla att vi kunde relatera till Allan Edwall och det var kul att se vad han gjorde när han inte var en karaktär i en Astrid Lindgren-film, säger Anna Lehtonen.

 

I teaterlinjens tredje år ingår att få ta ett bredare grepp på arbetet kring teaterverksamhet. De nio eleverna får själva repa in, marknadsföra och turnera som en friteater. De erbjuder också teaterworkshop till bland annat gymnasieskolor. I slutet av året är de fullfjädrade teaterpedagoger.

Just nu är eleverna i full färd med att boka in så många föreställningar som möjligt. Turnerande kommer fortsätta till mars nästa år.

– Sen får vi se om vi gör någon ny produktion utöver det, säger Anna Lehtonen.

Aktuella speldatum:
26 oktober 2018 – Välkommen PREMIÄR, Wendelsbergs folkhögskola, Mölnlycke
30 oktober 2018 kl. 19:00 – Leva på tvären, IOGT-NTO Öjersjö
1 december 2018 kl. 13:30 – Levande musikquiz, Mölnlycke bibliotek
17 januari kl. 13:30, Leva på tvären, Enköping
18 januari kl. 19.00 Välkommen, 4:e teatern i Västerås
19 januari kl. 17:00 – Välkommen, Sala teaterförening
24 januari Välkommen, Kvartersteatern i Norrköping
Boka en föreställning nära dig på dugateatern.se

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/vacker-liv-allan-edwalls-arv/feed/ 0
Stark film om stark kvinnahttp://www.accentmagasin.se/kultur/stark-film-om-stark-kvinna/ http://www.accentmagasin.se/kultur/stark-film-om-stark-kvinna/#respond Fri, 19 Oct 2018 08:26:46 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1651686 I dag har filmen Colette premiär. En sevärd verklighetsbaserad film om en stark kvinna som vid förra sekelskiftet vågar trotsa sin dominerande make och går sin egen väg.]]>

I dag har filmen Colette premiär. En sevärd verklighetsbaserad film om en stark kvinna, och framgångsrik författare, som vid förra sekelskiftet vågar trotsa sin dominerande make och går sin egen väg.

Colette, övertygande spelad av Keira Knightley, gifte sig ung med förläggaren Henri Gauthier-Villard, en drickande, spelande och otrogen make, en vivör med Horace Engdahls vokabulär. Han utgav sig för att skriva under signaturen Willy, men i själva verket var det olika andra författare bakom pseudonymen. Inte ens sina brev författade han själv. Det gjorde hustrun.

 

Makens utsvävande liv gjorde att makarna ständigt hade fordringsägare efter sig. För att komma ur sitt ekonomiska trångmål övertalar maken Colette att skriva en roman om sina ungdomsår. Romanen om den unga Colette blir en succé, men även den är skriven i Willys namn och han hyllas som ett geni. Maken tvingar henne att skriva fler böcker och boken blir också teater.

Relationen är stormig och Colette tröttnar till slut på makens lögner, svek och egoism och lämnar honom. Hon får hjälp på vägen av att hon hittar en ny kärlek, Missy, eller markisinnan de Belbeuf, som antagligen är en av de första som öppet vågar leva som transperson.

Colette tar lektioner och börjar spela varieté. Så småningom börjar hon dock skriva igen; denna gång under sitt eget namn.

 

Historien utspelar sig kring förra sekelskiftet. Trots sin äldre och dominante make viker sig inte Colette, övertygande spelad av Keira Knightley. Sannolikt är det modern som givit Colette den styrka och det mod som krävs för inte brytas ner. När Colette reser hem efter att hon upptäckt en av makens otrohetsaffärer, säger hon att hon inte är van vid äktenskapet utan måste vänja sig.

Modern svarar: ”Det är bättre att äktenskapet vänjer sig vid dig”.

 

Det utmärkta skådespeleriet och vackra miljöerna till trots är det svårt att inte störa sig på att alla talar engelska. Filmen utspelar sig i Paris med omnejd och alla inblandade ska föreställa fransmän. Speciellt knepigt blir det när man, vid flera tillfällen, får se Colette sitta och skriva på franska samtidigt som hon berättar vad hon skriver på engelska. Bortsett från det lilla irritationsmomentet är det en mycket sevärd och tänkvärd film.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/stark-film-om-stark-kvinna/feed/ 0
Konst som vill göra skillnadhttp://www.accentmagasin.se/kultur/konst-som-vill-gora-skillnad/ http://www.accentmagasin.se/kultur/konst-som-vill-gora-skillnad/#respond Fri, 28 Sep 2018 09:43:26 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1651514 I helgen öppnar utställningen Framtiden på väg på Norrköpings konstmuseum. Där visas verk av Birgit Ståhl-Nyberg, konstnär med rötterna i Jämtland och i IOGT. ]]>

I helgen öppnar utställningen Framtiden på väg på Norrköpings konstmuseum. Där visas verk av Birgit Ståhl-Nyberg, konstnär med rötterna i Jämtland och i IOGT.

Birgit Ståhl-Nyberg, 1928–1982, hade sina rötter i jämtländska Hammerdal och formades i de folkrörelser som var starka under 1930- och 40-talen. Nykterhetsrörelsen (Hon var medlem i IOGT), det fackliga arbetet, politiken och kulturen flätades samman. Godtemplargården Ede Skans, som hon även avbildat, spelade en central roll i sammanhanget. Hennes verk är nu på turné på flera svenska konstmuseer, och i höst kom boken Det nya modet om Birgit Ståhl-Nyberg och hennes konst, rikligt illustrerad.

Hennes nära vän Sara Lidman skriver i förordet till konstboken Det nya modet att Birgit Ståhl brukade kalla Hammerdals lanthandel för sitt första universitet. Medan hon vände på örena och sparade ihop till den första terminens utbildning i Stockholm kunde handlarens barn fortsätta direkt till studenten efter folkskolan. Längre fram i livet blev Birgit Ståhl-Nyberg själv en uppskattad lärare på konstfack.

Det nya modet. En bok om konstnären och hennes verk.

Under sommaren har utställningen Framtiden på väg visats på Uppsalas konstmuseum, och hyllats av recensenterna. Utställningen, liksom boken, är en explosion av färg, form och liv. Här finns samhälls- och normkritik; Birgitta Nyberg-Ståhl låg i framkant vad gäller att se, medvetandegöra och gestalta klass, könsroller och modernitet – och gör det fortfarande. Frågorna som hennes konst lyfter fram är lika relevanta idag som igår. Och hennes konst ställer dem med kraft, värme, fantasi och humor. Genom sin alltför tidiga död höll Birgit Ståhl-Nybergs gärning på att falla i glömska. Nu lever den vidare.

Se utställningen Framtiden på väg

29 september – 24 februari, Norrköpings konstmuseum.

16 mars – 2 juni, Mjellby konstmuseum

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/konst-som-vill-gora-skillnad/feed/ 0
Kriget i Syrien ur ett barns perspektivhttp://www.accentmagasin.se/kultur/kriget-syrien-ur-ett-barns-perspektiv/ http://www.accentmagasin.se/kultur/kriget-syrien-ur-ett-barns-perspektiv/#respond Fri, 17 Aug 2018 05:09:43 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650414 ”Hallå världen!” är en sann berättelse skriven av den sjuåriga flickan Bana Alabed. På ett klarsynt och lillgammalt vis beskriver hon krigets fasor genom barnets ögon. En viktig och läsvärd bok.]]>

”Hallå världen!” är en sann berättelse skriven av den sjuåriga flickan Bana Alabed. På ett klarsynt och lillgammalt vis beskriver hon krigets fasor genom barnets ögon. En viktig och läsvärd bok.

Banas familj stannar i Syrien, trots att kriget kommer allt närmare deras hemstad Aleppo. När situationen förvärras är det för sent för dem att ge sig av. De försöker leva ett så normalt liv som möjligt, men skolan bombas av regimen.

”Jag grät inte när jag hörde bomben, men jag grät sedan när pappa och mamma bestämde att jag inte skulle få gå i skolan längre. Det var farligt, för det kunde komma en bomb och trilla ner på skolan.”

 

En period flyr familjen till Turkiet, men flyttar tillbaka när situationen lugnat sig – tillfälligt skulle det visa sig.

Familjen lever farligt och läget blir allt mer desperat. Hennes far blir tillfångatagen, men släpps efter förhör.

När invånarna bygger upp en provisorisk skola blir även den bombad. För att Bana ska ha något att göra visar hennes mamma henne hur man skriver inlägg på Twitter. Hon twittrar under hashtaggen #StandwithAleppo för att uppmärksamma världen på situationen i Aleppo.

Nu har hon samlat erfarenheterna från kriget i en bok: Hallå världen! utgiven på Libris förlag 2017. Det är en annorlunda krigsskildring, sedd ur ett sjuårigt barns synvinkel. Som för alla barn är fokus här och nu.

 

Banas berättelse varvas med hennes mammas och det är inte svårt att leva sig in i fasan att inte kunna sörja för sina barns säkerhet, och inte ens veta om man kan få tag på tillräckligt med mat och vatten för att överleva.

Det är en gripande bok om krigets fasor. Barnets språk skildrar situationen rakt på sak:

”Frivilliga kom och hjälpte till. /…/ Det var farligt för dem, för regimen gillade ingen som hjälpte folk. Så ibland när de frivilliga kom efter en bomb vände stridsplanen tillbaka för att kunna bomba dem också.”

Det är också en viktig bok. Läs den gärna.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/kriget-syrien-ur-ett-barns-perspektiv/feed/ 0
Skarpt om mytifierat djurhttp://www.accentmagasin.se/kultur/skarpt-om-mytifierat-djur/ http://www.accentmagasin.se/kultur/skarpt-om-mytifierat-djur/#respond Fri, 29 Jun 2018 08:03:28 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1650388 Det är med viss bävan jag börjar läsa reportageboken Vargattacken, om historien som föregick att en djurskötare den 17 juni 2012 blev dödad i Kolmårdens varghägn.]]>

Det är med viss bävan jag börjar läsa reportageboken Vargattacken, om historien som föregick att en djurskötare den 17 juni 2012 blev dödad i Kolmårdens varghägn.

Bävan kommer sig av den oförsonliga polarisering och hatiska ton som präglar svensk vargdebatt. Men Vargattacken (Albert Bonniers förlag) är inte bara oavbrutet spännande och lättläst, den är även nyanserad och bygger på insatta källor. 

 

Lars Berge tar avstamp i rättegången där en av Kolmårdens anställda döms för den unga vargguidens död, och tar sedan ett rejält kliv bakåt i vargens historia. Han intervjuar forskare och naturexperter, och skildrar detaljerat vardagen i Kolmårdens varghägn – och hur vargturismen växte till en betydande inkomstkälla. Han beskriver hur Kolmårdens djurpark föddes, och om hur naturen utvecklats till en upplevelseindustri för besökare som i många fall tappat sin anknytning till naturen. En distans som kan leda såväl till överdriven rädsla, som till idealisering och förmänskligande av vilda djur.

 

Vargattacken

Enligt Lars Berge ledde det till ett livsfarligt experiment där människor skulle göras till en del av vargflocken. Säkerheten brast, incidenter med hotfulla och bitska vargar som borde fungerat som varning och föranlett åtgärder ignorerades. Han påpekar också att varghannarna i hägnet levde hopträngda långtifrån naturliga förhållanden, vilket i sig ledde till aggressivitet.  

 

Lars Berge är journalist, författare och dokumentärfilmare.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/skarpt-om-mytifierat-djur/feed/ 0
Gör din egen saft i sommarhttp://www.accentmagasin.se/kultur/sa-gor-du-egen-midsommarsaft/ http://www.accentmagasin.se/kultur/sa-gor-du-egen-midsommarsaft/#respond Thu, 21 Jun 2018 09:38:16 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1650296 När Petter Bergström är bortbjuden tar han med en flaska saft; ofta gjord av ingredienser han odlat själv, gjord i hans eget kök, efter eget recept.]]>

När Petter Bergström är bortbjuden tar han med en flaska saft; ofta gjord av ingredienser han odlat själv, gjord i hans eget kök, efter eget recept.

Petter Bergström är landskaps­arkitekt till vardags, men hemma i trädgården odlar han 50–60 av de ingredienser han använder i sina saftrecept. De utgår ofta från blommor vi främst ser som prydnadsväxter, till exempel syren, schersmin och rosor, och innehåller inte sällan en oväntad krydda som ingrediens.

– Rabarbersaft är en av mina favoriter, men jag använder då gärna örter som ger lite bitter smak, säger han.

Hans intresse för att göra saft föddes ur frustrationen över allt drick- och ätbart som går till spillo. I boken Safthushållning – från violsaft och fläderdricka till krusbärssaft och lingonglögg (Natur&kultur) finns en mängd recept indelade efter de svenska årstiderna, men även ett växt­register och ett kapitel om sånt som är bra att veta, till exempel om smaker, redskap
och konservering.

– Jag tycker att det är kul att experimentera och gillar att variera mig, säger han.

 

Foto: Ulrika Ekblom

Sommarens sista ros

I dl doftande rosblad

2 msk krossade enbär

2 dl vatten

1 dl citrontimjan, toppar och korta kvistar

1 dl strösocker

2 tsk pressad havtorn,
eller 1 tsk pressad citronjuice

Koka enbären ett par minuter i vattnet. Dra sedan kastrullen från plattan och rör i timjan, rosblad och socker. Låt svalna till rumstemperatur, häll sedan i havtorns- eller citronjuicen. Låt stå och dra svalt ett par dagar (ger mer smak), annars sila saften genom silduk. Häll upp på väl rengjord flaska med tättslutande lock, så håller den sig upp till en månad.

 

Foto: Ulrika Ekblom

Citronmelissaft

1 liter citronmelissblad
(cirka 10 kvistar)

1 citron, finskivad,
eller ½ dl pressad juice

4 dl vatten

½ -1 dl ljus honung,
eller 2 dl strösocker

Koka vattnet, rör i citron­meliss och finskivad citron.Ta av kastrullen från plattan, låt stå ett dygn i rumstemperatur under lock. Söta med honung eller socker efter smak.

Om du vill spara saften längre än en månad byt honungen mot 4 dl socker, och koka upp saften innan den hälls på rengjorda flaskor med tätt­slutande lock.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/sa-gor-du-egen-midsommarsaft/feed/ 0
Plågsam dokumentär om när drogen är kärlekhttp://www.accentmagasin.se/kultur/plagsam-dokumentar-om-nar-drogen-ar-karlek/ http://www.accentmagasin.se/kultur/plagsam-dokumentar-om-nar-drogen-ar-karlek/#respond Fri, 25 May 2018 10:00:54 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1649856 Filmen Anders, jag och hans andra 23 kvinnor, är omskriven och omdiskuterad redan långt före dagens biopremiär. Accent har sett den. ]]>

Filmen Anders, jag och hans andra 23 kvinnor, är omskriven och omdiskuterad redan långt före dagens biopremiär. Accent har sett den.

Flerfaldigt prisbelönta Nahid Persson väljer i denna dokumentär att lägga sitt hjärta på bordet. Hon dokumenterar självutlämnande sin längtan efter närhet och kärlek, och efter en livspartner. Samtidigt lämnar hon ut föremålet för sin kärlek, tennisspelaren Anders. Resultatet blir en 90 minuter lång varning för mannen som hon trodde var hennes livs kärlek. Det är problematiskt.

Nahid Persson har i sina tidigare dokumentärer, som till exempel Drottningen och jag, genom att använda sig själv skapat mycket personliga filmer som också kommenterar samhälle och politik. Här blir det personliga privat och väldigt närgånget. Bristen på distans i kombination med (helt förståeligt) mycket starka känslor, gör att det är balansgång på slak lina mellan professionellt utforskande och hämnd mot den som svikit.

 

I Anders, jag och hans 23 andra kvinnor, (Folkets bio) upptäcker Nahid Persson en bit in i relationen med den snygga, kärleksfulla och omtänksamma Anders att hon inte är den enda kvinnan i hans liv. Det visar sig att han har inte mindre än 24 kärleksrelationer igång parallellt, kvinnor han träffat via dejtingappen Tinder. Inledningsvis känner kvinnorna inte till varandras existens. När historien rullas upp bestämmer sig Nahid Persson för att använda det verktyg hon behärskar bäst – hon gör en film. I filmen framställs det som att Anders frivilligt (och lite smickrad) går med på att medverka, men han har i andra sammanhang sagt att han han ställdes inför fullbordat faktum – filmen skulle göras med eller utan hans deltagande.

 

Nahid Persson skonar till synes inte sig själv, sin kärlekslängtan och sin förödmjukelse. Men, det är hon som håller i kameran, och det är hon som har makten. Anders framstår genom filmen som en mycket pressad människa, ständigt på jakt efter bekräftelse och erkännande. I den enorma bag han släpar runt med ryms förutom klädombyten, racketar och verktyg, symboliskt nog en slags ”nödpåse”, med bland annat pass. Ständigt redo att bryta upp och fly.

Enligt egen utsago har han levt ett liv med ständigt nya kärleksrelationer i 30 år. Men han säger att han vill satsa på relationen med Nahid och bryta med de andra kvinnorna. Oddsen för att lyckas är inte så goda, men Nahid Persson har en stark tro till sin förmåga att med sin kärlek och vilja ”rädda” den känslomässigt sargade Anders. Det går som det kan gå.

 

Nahid Persson slutord i filmen: ”Vissa människor kan inte förändras”, känns både bittra och orättvisa. Att komma ur ett mångårigt kärleksmissbruk (liksom andra beroenden) är för de allra flesta inte gjort i en handvändning, utan är en lång och krävande process.

Jag lämnar biografen med en skavande klump i magen: Ja, Anders är en vuxen man som ska ta ansvar för sina handlingar; och ja, han har gjort människor illa. Men av det jag sett drar jag slutsatsen att han behöver professionell hjälp. Jag tvivlar inte på att Nahid Persson behövde bearbeta det hon gått igenom, men jag är djupt tveksam till att det sker på bioduken.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/plagsam-dokumentar-om-nar-drogen-ar-karlek/feed/ 0
Från Hammarkullen till Dakar med mosaikhttp://www.accentmagasin.se/kultur/fran-hammarkullen-till-dakar-med-mosaik/ http://www.accentmagasin.se/kultur/fran-hammarkullen-till-dakar-med-mosaik/#respond Fri, 18 May 2018 10:41:26 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1649692 NBV i Göteborg driver ett mosaikprojekt i syfte att engagera unga i sin närmiljö. Nyligen utsågs Mosaikfabriken till Årets folkbildare.]]>

NBV i Göteborg driver ett mosaikprojekt i syfte att engagera unga i sin närmiljö. Nyligen utsågs Mosaikfabriken till Årets folkbildare.

Hej Santiago Cambon, du är verksamhetsledare på Nykterhetsrörelsens studieförbund, NBV, i Göteborg, men just nu är du i Dakar i Senegal. Varför?

– Vi på Mosaikfabriken fick en inbjudan för några månader sedan av en senegalesisk konstnär och arrangör, Mor Faye Murf, att delta i Dak’Art 2018, som är en internationell konstbiennal. Han hade varit på besök i Göteborg och uppmärksammat vårt arbete i Hammarkullen.

 

Mosaikprojektet går ut på att få framförallt ungdomar engagerade i sin närmiljö. Flera dagar i veckan samlas deltagare runt om i staden med konstnären Saber Alipanah för att lära sig designa sina egna mosaiker. Verken syns redan över hela regionen, från Göteborg till lilla Grästorp.

– Just nu sover Saber Alipanah och snarkar som en lejonkung här, det har varit en lång och intensiv dag.

 

Foto: Santiago Cambon

Berätta vad ni gör!

–Idag hade vi vår första grupp och det var lite kaos för det var på en offentlig plats, så utöver de inbjudna deltagarna från en skola var det väldigt många barn som blev intresserade och ville skapa tillsammans med Mosaikfabriken. Vi hade inga bord och stolar så vi improviserade en del på de ytor som fanns. Vi blev lite utspridda och då är det lite svårare att jobba och svårare för deltagare att hålla fokus – att skapa mosaikkonst är väldigt pilligt och kräver tålamod. Vi brukar även vara fler ledare, men vi fick lämna två kollegor hemma då de är asylsökande och inte får lämna Sverige.

 

– Lärarna brukar stanna och delta med sina egna elever, här försvann de, och sedan drev vi Mosaikfabrik och barnpassning samtidigt. Dessutom blev deltagarna väldigt trötta av värmen under den stekheta solen. Och så var det språket. Det har varit en egendomlig dag. Imorgon har vi ett tält och kanske bord och stolar. Hur som helst ser vi fram mot kommande workshops. även om de var väldigt tufft jobb är det en härlig upplevelse. Vi har fått flera nya kompisar, framförallt barn, som ger oss stor glädje.

 

För en knapp månad sedan fick Mosaikfabriken årets folkbildarpris av Västra Götalandsregionen, varför? 

– Vi har gjort ett enormt arbete och nått väldigt många. Motiveringen till priset är lång men bland annat står det: ”Projektet främjar tillhörighetskänslan hos deltagarna, inte minst nyanlända även inspireras till engagemang i föreningar och processer som stärker känslan av att man kan påverka sin livssituation. ”

– En anledning till att det gått så bra för oss är att vi lyckats med att hitta rätt samarbetspartners, som framförallt vill bidra till integration och delaktighet, men också kan se egna fördelar med projektet, som till exempel förvaltare av bostäder och Göteborgs stad.

 

Vilken är din egen bakgrund, varför jobbar du just på NBV? 

– Jag har rest mycket som liten då mina föräldrar jobbat med bistånd och jag har ett stort intresse för världens kulturer.

– Jag kom in i NBV efter några års musikproduktionsstudier för att framförallt utveckla musikverksamheten. NBV arbetar med folkbildning likt de andra studieförbunden men har i flera år haft fokus på alkohol och demokratifrågor. De var ett meningsfullt sätt att jobba med musik. Med tiden har ämnet i sig fått mindre prioritet för mig, nu är det mer människorna bakom ämnet som intresserar mig. Att skapa förutsättningar och se dem utvecklas, gärna de som har det lite tufft i vardagen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/fran-hammarkullen-till-dakar-med-mosaik/feed/ 0
Mini-me och Jaws sjunger allsång hos IOGT-NTOhttp://www.accentmagasin.se/kultur/mini-och-jaws-sjunger-allsang-hos-iogt-nto/ http://www.accentmagasin.se/kultur/mini-och-jaws-sjunger-allsang-hos-iogt-nto/#respond Fri, 04 May 2018 11:57:55 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1649580 I samband med skådespelaren Verner Troyers död för några veckor sedan lade SVT ut ett klipp där han sjunger allsång hos IOGT-NTO i Borlänge – tillsammans med Bondskurken Jaws.]]>

I samband med skådespelaren Verner Troyers död för några veckor sedan lade SVT ut ett klipp där han sjunger allsång hos IOGT-NTO i Borlänge – tillsammans med Bondskurken Jaws.

Verner Troyer var mest känd för sin roll som ”Mini-me” i filmerna om Austin Powers. Tillsammans med skådespelaren Richard Kiel, känd som skurken ”Jaws” i flera Bond-filmer, besökte han IOGT-NTO i Borlänge i samband med inspelningen av en humorserie 2007 om svenska egenheter.

Till dessa räknas tydligen allsång i IOGT-NTO-lokalen. Skådespelarna sjöng Vem kan segla förutan vind tillsammans med föreningens medlemmar.

– Jag tyckte det var roligt, även om jag inte kunde texten, säger Verner Troyer till Svt:s reporter.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/mini-och-jaws-sjunger-allsang-hos-iogt-nto/feed/ 0
Utställning skildrar folkrörelsers framväxthttp://www.accentmagasin.se/kultur/utstallning-skildrar-folkrorelsers-framvaxt/ http://www.accentmagasin.se/kultur/utstallning-skildrar-folkrorelsers-framvaxt/#respond Fri, 27 Apr 2018 12:03:51 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1649528 Hur folkrörelserna växte fram skildras i en sevärd liten utställning i Pythagoras industrimuseum i Norrtälje. Den gamla fabriksmiljön ger en inramning som gör utställningen levande.]]>

Hur folkrörelserna växte fram skildras i en sevärd liten utställning i Pythagoras industrimuseum i Norrtälje. Den gamla fabriksmiljön ger en inramning som gör utställningen levande.

1800-talet var ett spännande århundrade och en brytningstid på flera sätt. Jordbrukets skiftesreform, där böndernas små tegar slogs ihop och delades upp så att varje bonde fick sin mark sammanhållen, medförde att byar slogs sönder och det blev längre till grannen.

Industrialiseringen medförde att arbetstillfällena koncentrerades till vissa orter. Befolkningen ökade snabbt samtidigt som det blev enklare att resa längre sträckor; järnvägar anlades, ångbåtar började trafikera vattnen och så småningom gjorde även bilen entré. Följden blev att många flyttade från hemorten till platser där de inte hade familj och släkt omkring sig.

 

I stället fick många ett nytt sammanhang i de framväxande folkrörelserna: nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och frikyrkorörelsen.

Trots att rörelserna kämpade för olika frågor fanns en känsla av samhörighet mellan organisationerna.

 

I Norrtälje hölls de första fackföreningsmötena i ordenshuset. Arbetarrörelsen var inte välkomna i kyrkorna eller andra samlingslokaler, men däremot hos nykterhetsrörelsen. Helst ville förstås även arbetarrörelsen ha egna lokaler. Det kunde förverkligas när nykterhetsrörelsen fick köpa en tomt av ägarna till fabriken Pythagoras. Tomten överlät nykterhetsrörelsen till arbetarrörelsen, som till arbetsgivarens förtret byggde Folkets hus intill fabriken. Där ligger det kvar än i dag.

 

Om detta berättas pedagogiskt i text och bild i utställningen ”Folkrörelsernas tid – en ny gemenskap” som visas på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje året ut.

Utställningen inryms i en del av den gamla vaktmästarbostaden. I den andra delen kan man se hur vaktmästaren och hans familj levde. I fabriksbyggnaden ligger verktygen kvar som de låg när den sista arbetaren lämnade fabriken. Osålda exemplar av de tändkulemotorer, som fabriken är mest känd för, står kvar på golvet. På kontoret finns ritningar till motorerna och man får en inblick i kontoristens eller ingenjörens arbetsvillkor. Väl värt ett besök.

Fotot är lånat av Torsten Nordströms museum, Norrtälje.

Du kan höra mer om nykterhetsrörelsens historia i avsnitt 21 och 22 av Accentpodden.

 

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/utstallning-skildrar-folkrorelsers-framvaxt/feed/ 0
Gratis musikgala i Tyresö för ANDT-projekt i Afrikahttp://www.accentmagasin.se/kultur/gratis-musikgala-tyreso-andt-projekt-afrika/ http://www.accentmagasin.se/kultur/gratis-musikgala-tyreso-andt-projekt-afrika/#respond Fri, 20 Apr 2018 04:51:20 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1649395 Adam Tensta, Jan Johansen, Linda Bengtzing och Irish Dance Project är några av artisterna i galan för Smart-internationals projekt i Afrika. På Söndag 22 april kan du se dem gratis i Tyresö gymnasiums aula.]]>

Adam Tensta, Jan Johansen, Linda Bengtzing och Irish Dance Project är några av artisterna i galan för Smart-internationals projekt i Afrika. Söndag 22 april kan du se dem gratis i Tyresö gymnasiums aula.

Med kontraktsmetoden skriver unga under på att de inte ska använda tobak, alkohol eller andra droger. Metoden har använts länge i Sverige, och nu vill Slim Lidén, grundare av Riksförbundet Smart, sprida den till andra delar av världen.

Ett led i finansieringen är en gala som hålls i Tyresö gymnasiums aula nu på söndag, 22 april klockan 16:00.

– Det blir ett proffsigt och blandat program. Jag hoppas att det kommer riktigt mycket folk, så det blir hög stämning, säger Slim Lidén.

 

Linda Bengtzing. Foto: Pressbild

Galan är gratis, men Slim Lidén hoppas ändå att besökarna ska öppna sina plånböcker – eller kanske swisha – och skänka en slant.

– Vi ska auktionera ut tavlor också, som vi hoppas att många vill bjuda på, säger han.

Programmet innehåller sång, musik, rappare, ståupp-komiker och irländsk dans. Jan Johansen, Linda Bengtzing, Irish Dance Project, Adam Tensta och Anna Christoffersson medverkar liksom komikern Thomas “Oredan” Oredsson.

Konstnärerna Maxi Svensson och Jenny Puronne har skänkt de tavlor som ska auktioneras ut.

 

Adam Tensta. Foto: Pressbild

Slim Lidén utsågs 2013 till Årets förebyggare av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. En stor del av sitt liv har han ägnat åt kontraktsmetoden. Nu som pensionär vill han fortsätta sprida metoden till resten av världen.

– Jag brinner för det här. Jag är 73 år så jag borde kanske mata duvor i parken, men det här jobbet är så kul och känns så bra, säger han.

Han har varit engagerad i olika frågor sedan gymnasietiden.

– Först var det mot apartheid, sedan kärnvapen och USA:s krig i Vietnam. 1985 tog jag tjänstledigt från mitt lärarjobb för att turnera med en antidrogföreställning, och sedan dess har jag hållit på med det här, säger han.

 

I början av 1990-talet fick han kontakt med kontraktsmetoden och 1994 startade han Team Smart i Tyresö, en kommun söder om Stockholm. För ett par år sedan gick han i pension och i somras startade han Smart international.

– Vi har en metod som fungerar i norra Europa och det verkar som om den fungerar i andra länder också. I Kenya startade arbetet i somras, i Bangladesh för en månad sedan och Indonesien ligger i startgroparna. Kontrakten har gått ut för underskrift, säger han.

Flera andra länder är på gång: Sri Lanka, Uganda, Nigeria och Pakistan. Nu behövs medel för att hjälpa några av länderna på traven.

– I Kenya visade det sig att de inte har några pengar alls. Det behövs för att trycka kontrakten och information till föräldrar. De behöver också en kamera för att ta foton till medlemskorten och en laminatmaskin för att plasta in dem, säger Slim Lidén.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/gratis-musikgala-tyreso-andt-projekt-afrika/feed/ 0