Dansa in våren i Västerås
Dansfestival i Riga. Foto: Donald Judge/Flickr-CC by 2.0

Dansa in våren i Västerås

Välkommen att dansa in våren i nyktert sällskap på Lovisagården i Västerås ikväll! Det blir folkdans över gränserna under Eva Teljebäcks ledning.
Av: Ulrica Ambjörn

– Alla är välkomna, IOGT-NTO-medlemmar och ickemedlemmar, nybörjare och erfarna, i alla åldrar! En del tror att det bara är äldre som håller på med folkdans, men det stämmer inte, säger Eva Teljebäck.

 

Eva Teljebäck har arrangerat danskvällar under namnet Dans över gränserna i tio år. Hon är medlem i en IOGT-NTO-förening i Skinnskatteberg, lånar lokal av NBV i Västerås, och marknadsför arrangemangen bland annat i facebookgruppen IOGT-NTO Folk.

– Jag brinner för folkmusik, folkdans och IOGT-NTO-rörelsen, så jag arrangerar helt enkelt aktiviteter jag tycker om. Jag vill göra positiva saker, säger hon.

 

Eva Teljebäck. Foto: Privat

Eftersom Eva Teljebäck satsar på folkdanser från hela världen så blir det av praktiska skäl oftast till inspelad musik.

– Men ibland blir det levande musik, och vi bjuder in internationella gäster, senast från Holland. Deltagarna är också beredda att resa en bit, ibland kommer folk från Falun och Sala för att dansa.

Inför danskvällarna har hon ett arkiv på drygt hundra låtar att välja mellan.

– Jag väljer musik och dans utifrån vilka som kommer och vilken nivå de ligger på, säger Eva Teljbäck, som säger att hon gillar ”allt”, men att hon har en särskild smak för danser från Balkan och Tjeckien.

 

Ikväll, fredagen den 13 april, klockan 19.00 finns det alltså möjlighet att dansa in våren i Västerås. Nästa tillfälle blir den 25 maj, samma tid och plats, Lovisagården, Slottsgatan 6. Inträde är 50 kronor och fika medtages. Danspartner behöver dock inte medtagas, dem hittar man på plats, enligt Eva Teljebäck.

Hon berättar också att det finns planer på att bjuda gästerna på IOGT:s internationella världskongress i Sigtuna i augusti att pröva på svenska folkdanser.

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
Dela artikeln:
0