Boktipset

Hon skildrar missbrukets dolda kaos ur barnperspektiv

För fem år sedan kom Cecilia Johansson, som föddes med FAS (fetalt alkoholsyndrom) ut med sin första roman, Jag blev frisk av kärlek. Våren 2017 är hon aktuell med en ny bok på temat barn till missbrukare.

Vad handlar din nya bok om?

Ett maskrosbarns mörka hemlighet handlar om en 16-årig tjej och hennes pappa. De har en stark relation, men så blir pappan utbränd, deprimerad och börjar dricka. Boken är skriven ur dotterns perspektiv och målgruppen är ungdomar som har erfarenhet av att leva med föräldrar med missbruk, men också andra som vill förstå hur det kan vara.

Vad vill du förmedla till läsarna?

– Jag vill visa vad som kan hända mellan fyra väggar, när ingen ser. Utifrån kanske allt verkar normalt, men hemma är det kaos. Jag vill ge läsarna en inblick i hur det kan vara och kännas och jag vill också förmedla att man inte ska skuldbelägga sig själv. Det är viktigt att inte skämmas och att våga prata och berätta om hur man har det med kompisar och andra. Det är ju inte barnets fel att föräldrarna dricker! Men ämnet är tyvärr tabubelagt. Det borde det inte vara.

Varför ville du skriva ännu en bok?

– Redan när jag redigerade min första bok, Jag blev frisk av kärlek, kände jag att jag hade mer att berätta, det riktigt kliade i fingrarna. 2015 växte idén till den nya boken fram. Jag ville utveckla och utvidga frågeställningen kring att växa upp med missbruk. Jag har själv vuxit upp i fosterhem, men bägge mina biologiska föräldrar var alkoholister, vilket gjorde att jag föddes med skador orsakade av deras drickande. Jag har följt mamma och hennes resa på ganska nära håll, så jag förstår vad det hade inneburit att växa upp med någon som är alkoholberoende.

Mer från Accent