Bok

Ny bok: Jag vill ta bort stigmat

Med barnboken Allt mod jag har vill författaren Lisa Broberg bryta stigmat kring alkoholberoende. Under skrivandet har hon tagit hjälp av Junis medlemmar.

Rakel bor på Södermalm med sin ena mamma, en förälder som är världens bästa; hon är kärleksfull, har coola kläder och breder mackor med precis lagom mycket smör. Men tillsammans bär de på en hemlighet – mamma Tove är nämligen alkoholberoende, och ingen ska få reda på vad som händer hemma när ingen ser på.

– Då luktar mamma, är högljudd och struntar i Rakel. Hon älskar verkligen sin mamma, men alkoholen är den detaljen som förstör. Jag ville visa att allt inte är svart eller vitt, och att man ska få inblick i hur det är att leva med ett beroende, eller som nära anhörig, säger Lisa Broberg.

Det var när Lisa Broberg pluggade på Jakobsbergs författarlinje som karaktären Rakel upprepade gånger uppenbarade sig i hennes huvud i olika situationer. Hon hörde dialogerna spelas ut och såg situationerna framför sig. Till slut var hon tvungen att skriva boken.

Även om berättelsen om Rakel är långt ifrån självbiografisk, så har Lisa Broberg själv vuxit upp med en förälder med alkoholproblem.

– Många saker som har hänt Rakel har även hänt mig. Men det är nog inte de saker man tror, utan snarare lättsamma situationer, som jag tagit från mitt eget liv. Som att Rakel tappar bort sig under orienteringen med skolan. Samtidigt tror jag att jag hittade jag karaktären lättare, eftersom att jag vet vad hur det är att växa upp med en alkoholiserad förälder.

Under skrivandet, som tagit drygt ett och ett halvt år, har Lisa Broberg skickat boken till olika testläsare. Bland annat till ungdomar i Junis.

– Det kändes bra att höra vad de tyckte, och att de verkade förtjusta. Tack vare dem fick jag den sista peppen jag behövde för att våga och orka skicka in boken till ett antal förlag, säger Lisa Broberg.

Många läsare säger att Lisa Broberg berör ämnet på ett nytt sätt och att hon på ett trovärdigt sätt ger inblick i hur det kan vara för barn med en förälder som har ett beroende.

– De flesta är glada över att det äntligen finns en bok där det inte är den struliga killen i klassen,  som inte får träffa sin pappa eftersom att han sitter alkoholiserad på parkbänken. Rakel är en helt vanlig tjej som oftast har det väldigt bra med sin mamma – det är så här det är för de allra flesta anhöriga. Boken är inte bara mörk, utan ofta rätt rolig. Även om alkoholismen såklart är ett problem, säger hon.

För de som inte har egen erfarenhet önskar Lisa Broberg att boken kan fungera som ögonöppnare – kanske har man en vän som man inser befinner sig i Rakels situation. Och för de som har egen erfarenhet, hoppas hon att de kan känna att de inte är ensamma.

– Jag vill inte ”normalisera alkoholism”. Men jag vill ta bort stigmat. Det är inte farligt att prata om det, för alkoholism är en sjukdom, det är inte ditt fel. Och det är inte farligt att prata om vad alkoholismen innebär med andra personer.

Mer från Accent