Boktipset

Avslöjande om vinindustrin

I boken Château vadå – det okända fusket med ditt vin, avslöjar journalisten Mats-Eric Nilsson vinindustrin på samma sätt som han tidigare skrivit om fusket med vår mat. En lättläst bok som visar ytterligare en cynisk sida hos alkoholindustrin. Därför bör den läsas även av nykterister.

Varför ska en nykterist läsa en bok om vin, kanske du undrar? Men den nya boken av författaren till Den hemlige kocken, journalisten Mats-Eric Nilsson, visar en sida av alkoholindustrin som inte tidigare varit så känd: hur producenterna fuskar med vinet.

Varningstexter på alkoholförpackningar har IOGT-NTO nyligen gått ut och krävt, men innehållsförteckningar har inte känts lika viktigt. Den som dricker innehållet sätter ju ändå gladeligen sig det högst cancerogena ämnet alkohol. Men inte heller den som dricker alkohol ska bli lurad att tro att den dricker något annat än den gör.

I boken visar Mats-Eric Nilsson på fusk på alla nivåer: som hur de franska slott som pryder många vinetiketter ytterst sällan finns i verkligheten, eller hur olika slags jäst och tillsatser används för att skräddarsy smaker för konsumenterna. Det mesta helt enligt EU:s regler, som han menar tillkommit främst för att skydda producenter och inte konsumenter.

Alkohollobbyn är en blytung maktfaktor, och i Bryssel har den alltför länge fått sätta agendan.

Producenterna vill ge konsumenterna intrycket att vin är en naturprodukt, men snarare verkar de flesta viner vara industriellt framställda i något som närmast liknar kemiska fabriker. Ekspån för att ge sken av ekfatslagring, en slags mjukgörare som minskar vinets naturliga strävhet, en lösning som ger smak av körsbär, en tillsatsmix som lockar fram doften av citrus och gula frukter eller Umami, inne-kryddan som förstärker smaker och piffar upp smaken på trista produkter. Och inte minst socker. Det enda som måste deklareras på förpackningen är om vinet innehåller sulfiter, vilket nästan alla viner gör.

Mats-Eric Nilsson har gjort ett grundligt jobb. Boken avslutas med flera sidor källhänvisningar. Hans slutsatser är att en del av det som producenterna ägnar sig åt är rent bedrägeri. Det ovanliga är att det inte är några småskurkar som ägnar sig åt att fuska utan att de är de stora, medan vissa små producenter försöker hålla fast vid hantverket.

Det är en viktig och läsvärd bok som visar att girigheten saknar gränser. Mycket vill ha mer. Som nykterist kan du hoppa över den delen som beskriver små producenter som Mats-Eric Nilsson gillar, men läsa borde alla göra.

Mer från Accent