Vinindustrin bakom fransk spermiedöd
Foto: Thinkstock

Vinindustrin bakom fransk spermiedöd

Spermiekvaliteten hos franska män blir allt sämre. En ny studie visar att det kan vara vinproduktionen som är boven.
Av: Eva Ekeroth

En studie från 2012 visade att antalet spermier hos fransmännen minskat med en tredjedel från 1989 till 2005. Nu börjar misstankarna falla på den franska vinindustrin.

I en ny studie på 26 600 män har man nämligen visat att försämringen inte är jämnt fördelad över landet. Störst har försämringen varit i tvåområden som båda är centrala för produktionen av de kända Bordeaux vinerna.

Forskarna misstänker att det kan vara bekämpningsmedel som orsakar störningarna i männens hormonproduktion.

– Vinodling är den produktion som använder mest bekämpningsmedel i förhållande till odlingsytan, säger Joëlle Le Moal, forskare på Institut de Veille Sanitaire, till den engelskspråkiga franska nyhetswebben The Local.

Studien visar att inte bara antalet spermier har minskat, i de hårdast drabbade regionerna är också en större andel av spermierna missbildade. Under samma period såg forskarna att spermiernas kvalitet ökade i andra delar av landet.

Några andra hälsoskillnader mellan män i olika delar av Frankrike kunde forskarna inte finna.  Männen i de hårdast drabbade områdena var varken fetare eller rökte och drack mer alkohol än andra fransmän.

Dela artikeln:
0