Forskning

Koutakis kritiserar studie om preventionsprogram

Enligt en utvärdering har Örebro preventionsprogram, ett rikstäckande föräldraprogram för att minska ungas alkoholkonsumtion, ingen som helst effekt. Nikolaus Koutakis, en av de som tagit fram programmet, är kritisk mot hur studien har genomförts.

Minst 190 svenska kommuner använder Örebro preventionsprogram, ÖPP. Metoden går ut på att föräldrar till barn i högstadiet får ta del av en serie presentationer som ska få dem att bli mer negativt inställda till ungdomsdrickande.

Målet med ÖPP är att tidig alkoholdebut ska förebyggas och att berusningsdrickandet bland ungdomar ska minskas. Men som Accent tidigare har skrivit visar en studie från Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, STAD, på Karolinska institutet, att ÖPP inte har någon effekt alls på ungdomars drickande. Vare sig berusningsdebuten, frekvensen av berusningsdrickande eller veckokonsumtionen påverkades hos de ungdomar vars föräldrar deltog i ÖPP.

Nikolaus Koutakis, psykologiforskare på Örebro universitet och metodens fader, är dock kritisk till hur studien har utförts. Han anser att studiens resultat dels beror på att 80 procent av skolorna i studien inte har använt metoden fullt ut, och dels på att alkoholkonsumtionen har mätts på fel sätt.

– Tänk att ÖPP är ett läkemedel och att du klagar till din läkare att det inte fungerar, det är inte så konstigt eftersom en av sakerna rapporten kommer fram till är att 80 procent av de skolor som jobbat med metoden inte har gett den i full dos, säger Nikolaus Koutakis till SvD.

Sedan tidigare är det dock bestämt att ÖPP ska modifieras, och i samband med det döpas om till Effekt.

Jenny Stadigs

Mer från Accent