Alkohol

Så skaffar svensken alkohol – stora skillnader i landet

Det finns stora geografiska skillnader i hur svenskarna skaffar sin alkohol. I norr dominerar Systembolaget medan egeninförd alkohol är vanligare i södra Sverige.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, publicerade igår rapporten ”Registrerad och oregistrerad alkohol i Sveriges län 2001–2016”, baserad på Monitormätningarna, som följer köp, införsel och hemtillverkning av alkohol.

Forskaren Björn Trolldal, som står bakom rapporten, ser tydliga skillnader mellan anskaffningen i norr och söder.

– I Norrland är försäljningen på Systembolaget större än i övriga delar av landet, och i Hallands, Blekinge och Skåne län är resandeinförseln större jämfört med övriga län, säger han i ett pressmeddelande.

Alkoholinköp på restaurang är vanligast i Jämtlands, Gotlands och Stockholms län, medan smugglad alkohol är vanligare i mellersta och norra Götaland.

Hur människor förflyttar sig mellan länen påverkar mönstret. Till exempel kan det påverka om ett län har mycket turism. Enligt Björn Trolldal spelar det också roll om ett län har många invånare med utländsk bakgrund.

– Enligt våra data är konsumtionen betydligt lägre i den gruppen och det påverkar troligen anskaffningen i till exempel Stockholms och Skåne län där andelen med utländsk bakgrund är högre än i övriga län, säger han.

Störst är alkoholkol-anskaffningen i Jämtland där invånarna över 15 år under de senaste fyra åren i genomsnitt köpt 13 liter ren alkohol årligen. På andraplats kommer Värmland med 11,7 liter, tätt följt av Gotland med 11,1 liter. Minst alkoholförskaffning finner man i Jönköping där invånarna bara skaffade 7,3 liter alkohol i genomsnitt. Den oregistrerade anskaffningen av alkohol är störst i Halland där anskaffning utanför Systembolaget och inrättningar med utskänkningstillstånd stod för mer än en tredjedel av den inköpta alkoholen.

För fler siffror från rapporten, se Alkohol & Narkotikas infografik här.

Mer från Accent