Alkohol

Så drack svenskarna under semestern

Fyra av tio svenskar drack alkohol varannan dag eller oftare under semestern. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av IQ.

Under semestern brukar alkoholkonsumtionen öka. Årets semester var inget undantag. Närmare fyra av tio, 39 procent, uppger för Kantar Sifo att de druckit varannan dag eller oftare. Sju procent har druckit varje dag.

– Så har det sett ut de senaste åren. Vi dricker mer under semestern, säger Karin Hagman, vd för IQ.

Intressant att notera är dock att gruppen 18–34 år, som brukar vara de som dricker mest, inte drack oftast på semestern. Det gjorde istället åldersgruppen 35–54 år och tvåa kom gruppen över 55. De yngsta drack alltså mest sällan.

– Det är väldigt positivt att de yngre inte dricker oftast. Hälsa är en stark trend bland unga, en trend som rimmar illa med alkohol. De kanske vill ha en aktiv semester med mycket träning istället för att dricka.

I gruppen som druckit oftast, 35–54 år, har 47 procent druckit tre gånger per vecka eller oftare.

Män dricker alkohol oftare än kvinnor. Bland männen var det 42 procent som uppgav att de drack varannan dag eller oftare, bland kvinnorna var siffran 33 procent.

Det är dock inte alla som druckit sig igenom semestern. Av de tillfrågade är det sju procent som inte druckit alls. Här är kvinnorna i majoritet, 9 procent, jämfört med männens fem. Eftersom sju procent uppger att de aldrig dricker alkohol förefaller det som om det endast är nykterister som inte har druckit under semestern.

Nästan var fjärde, 24 procent, uppger att dock att de druckit alkohol mer sällan än en gång i veckan. Tillsammans med de sju procent som inte druckit alls utgör de ändå 33 procent.

– Det är jättepositivt. Det skapar förutsättningar för en bra semester. De flesta vill ju göra saker på semestern, kanske tillsammans med sina barn. Dricker man så sällan är det ju inget problem.

Flera, 15 procent, har varit med om att andra försökt övertala dem att dricka vid ett eller flera tillfällen under semestern. Det gäller främst de unga, 25–34 år där 28 procent utsatts för övertalningsförsök, medan endast sju procent av de äldsta varit med om det.

– Trots att de unga dricker mest sällan är det de som utsätts mest för alkoholtjat och grupptryck. Unga beskriver det väldigt bra själva: att alkohol blir en social grej. Du blir en i gänget om du dricker och det är viktigt att alla är med.

Att det konsumeras mer alkohol på semestern tycker Karin Hagman är förståeligt.

– När vi är lediga umgås vi mer med släkt och vänner och alkohol förekommer mer i sociala sammanhang. Vi vill också unna oss mer på semestern och vi behöver inte kliva upp tidigt på morgonen. Men nu är semestern över och det gäller att bryta semestervanorna och komma in i vardagen igen, säger Karin Hagman.

Mer från Accent