Risk för alkoholism bland krogpersonal

Anställda i krogmiljö dricker för mycket alkohol. Särskilt utsatta är kvinnorna.
Av: Eva Ekeroth

Av dem som arbetar på krogen har sex av tio en riskabel konsumtion av alkohol. Det är tre – fyra gånger så många som bland den övriga befolkningen.  För kvinnliga anställda under 30 år är det så många som åtta av tio. Det uppger Ekot och refererar till en ny studie som publiceras i Scandinavian Journal of Public Health i dag.

I undersökningen har 600 kroganställda ingått.

– Mer än hälften har en riskkonsumtion, säger Thor Norström, professor i sociologi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien, till Ekot.

Thor Norström säger till Ekot att det finns två skäl till att kroganställda dricker så mycket.

– De som börjar jobba på krogen dricker mycket redan innan de börjar. En annan förklaring är att själva krogmiljön med stressigt jobb och tillgång till alkohol gör att man pressas att dricka mer, säger han.

Hans slutsats är att det är viktigt att arbetsgivarna tar ansvar och fångar upp dem som utvecklar ett riskbeteende.

Studien har genomförts av Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN och Stockholms universitet.

Eva Ekeroth

 

 

Dela artikeln:
0