Alkohol

Mutation bakom människans alkoholkonsumtion

Våra förfäder kan ha börjat använda alkohol för 10 miljoner år sedan. Långt innan de kunde framställa den själva.

Förmågan att bryta ner alkohol hjälpte sannolikt människorna att kunna använda ruttnande jäst frukt som föll till marken, säger forskare. Genom att ta reda på när den förmågan utvecklades kan forskarna lista ut när våra förfäder flyttade ner från träden och började leva på marken. Det rapporterar Fox News.

– Många aspekter av moderna människors hälsa, som att vi äter för mycket salt, socker och fett, kan härledas till vår evolutionära historia, säger Matthew Carrigan, paleontolog vid Santa Fe College i Florida, till Fox News.

Genom att studera 28 olika däggdjursarter har forskarna kunnat kartlägga primaters utveckling under närmare 70 miljoner år.

Resultaten visar att en genmutation, som inträffade för 10 miljoner år sedan, ledde till att människans förfäder försågs med förmågan att bryta ner alkohol.

– Jag blev verkligen förvånad över den stora effekten av mutationen, säger Matthew Carrigan.

Forskarna lade märke till att mutationen inträffade i samband med att människornas förfäder flyttade ner på marken. Genom mutationen kunde de klara att äta fallfrukt som börjat jäsa.

– Jag tror att de i första hand valde färsk frukt om det fanns möjlighet, de kan knappast ha ätit några större mängder jäst frukt, säger Matthew Carrigan.

Mer från Accent