Missbruk kan orsaka stroke hos unga

Omkring fem procent av alla strokefall drabbar vuxna mellan 18 och 44 år. Missbruk kan vara en orsak i många fall.
  • Relaterad läsning

Av: Eva Ekeroth

Missbruk är en riskfaktor för stroke hos unga vuxna. I en studie, ledd av Brett M. Kissela, University of Cincinnati, har forskare därför försökt identifiera missbruk hos unga strokepatienter.

I studien letade forskarna uppgifter ur två stora studier från Cicinnati och Kentucky under åren 1993 – 1994, 1999 och 2005, om de patienter mellan 18 och 54 som drabbats av stroke.

Forskarna tittade på demografiska och kliniska data liksom uppgifter om droganvändning hos patienterna.

Antalet unga som drabbats av stroke ökade från 297 i den första studien, som gjordes 93-94, till 501 fall i studien från 2005. Utvecklingen var signifikant för användare av illegala droger och rökare. Dokumentation visar att användningen av både kokain och marijuana ökade under perioden.

År 2005 rökte hälften av de unga som drabbades av stroke och en av fem, eller 20 procent använde illegala droger.

Forskarna konstaterar att bland unga vuxna som drabbas av stroke är missbruk vanligt förekommande. Därför föreslår forskarna att alla strokepatienter under 55 år rutinmässigt ska bli undersökas och få rådgivning för missbruk.

Resultatet av studien bevisar inte att missbruket orsakat stroke för patienterna, bara att sambandet finns. Brett Kissela poängterar att ytterligare forskning behövs.

Studien har publicerats i decembernumret av Stroke.

Dela artikeln:
0