Marijuanarökning kopplas till testikelcancer
Marijuana länkas till testikelcancer. Foto: iStock

Marijuanarökning kopplas till testikelcancer

Regelbunden användning av marijuana kan kopplas till ökad risk för testikelcancer.
Av: Eva Ekeroth

Det visar en ny studie gjord av forskare från Kalifornien och publicerad av the American Cancer Research Center in Seattle. Allt enligt Medical News Today.

För att kontrollera om marijuanarökning påverkade förekomsten av testikelcancer intervjuades 163 unga män som hade fått diagnosen och 292 friska män i samma ålder. Forskarna fann att män som använt marijuana hade dubbelt så stor risk att utveckla non-seminoma cancerformer, som är vanligare hos yngre män och har en sämre prognos än den vanligaste, seminoma, cancerformen.

− Vi vet inte vad marijuana triggar i testiklarna som leder till cancer, men vi tror att det endocannabinoida systemet påverkas. Det reagerar på den aktiva beståndsdelen i marijuana, och har visat sig vara viktigt för spermieproduktionen, säger Victoria Cortessis, biträdande professor i preventiv medicin vid Keck scholl of medicin vid UCLA.

Resultaten bekräftar också vad två tidigare studier, publicerade i tidskriften Cancer, redan visat.

Forskarna upptäckte också att män som använt kokain hade minskad risk för testikelcancer. Vad som åstadkommer den minskade risken vet forskarna inte, men en teori är att kokainet dödar sädesceller och att det kan vara förklaringen.

Testikelcancer är den vanligaste formen av cancer hos män i åldern 15 – 45 år.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0