Alkohol

Kvinnor dricker vin, män starköl

Var femte svensk har inte druckit alkohol alls den senaste månaden. Vin är den dominerande alkoholdrycken, men att Sverige är skulle blivit ett vinland stämmer bara för vissa grupper.

Kvinnor dricker vin, män dricker starköl. Äldre dricker mer vin medan yngre dricker öl, sprit och blanddrycker. Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Varför är det intressant att veta vem som dricker vad?

– Jag vet inte. Men det är väl intressant? Vi har ju ett uppdrag att följa drogutvecklingen och tittar man bara på genomsnittskonsumtionen får man inte hela bilden, säger Jonas Raninen, utredare på CAN och rapportens författare.

Allra mest dricker svenskarna under sommarmånaderna juni till augusti och under december. Minst alkohol konsumeras under januari–mars och under oktober, november.

– Att konsumtionen är så låg i början av året kan vara en reaktion på alla festligheter under december. Man kan känna ett behov av att leva lite nyttigare. Sedan är det snålt med helger under de månader det dricks minst, säger Jonas Raninen.

Mer än var femte svensk, 22 procent, har inte druckit någon alkohol alls de senaste 30 dagarna. Bland kvinnor är siffran ännu högre, 25 procent, mot 19,8 procent av männen. Enligt Jonas Raninen var det förväntat.

– När vi frågar hur många som inte druckit det senaste året så brukar det ligga omkring tio procent. Då förväntar man sig att det ska bli fler när man frågar om en kortare period, säger han.

I Norrbottens och Jönköpings län är andelen som inte druckit högst med 30 procent av befolkningen. Oftast dricker man i Stockholms län. Där svarade endast 19 procent att de inte druckit den senaste månaden.

Män dricker i genomsnitt 6 dagar per månad, kvinnor 4,6 dagar. Antal dagar med alkoholkonsumtion ökar med stigande ålder. Mest sällan dricker de yngsta, 17–29 år som dricker fyra dagar per månad i genomsnitt. Däremot berusar sig den yngsta gruppen oftare än de övriga.

Vad blev du mest förvånad över när du gick igenom siffrorna?

– Att det är så stora skillnader mellan kvinnor och män. Det är som om det skulle vara två helt olika undersökningar. Det hade jag inte väntat mig, säger han.

Rapporten ”Ingen dricker som Svensson” redovisar data från de så kallade Monitormätningarna, där 18 000 svenskar telefonintervjuas per år. Mätningarna har pågått sedan år 2000.

Mer från Accent