Forskning

”Kärlekshormon” kan skydda mot beroende

Beroende kan vara kopplat till dålig utveckling av oxytocinsystemet, tror forskare.

Oxytocin är det hormon som får spädbarn att knyta an till sina föräldrar och tvärtom. Oxytocin produceras hos både mamma och barn vid amning och hos alla vid kroppskontakt med andra människor eller till exempel när vi klappar en hund eller katt.

Vi vet att nyfödda barn redan har oxytocin i kroppen när de föds vilket hjälper barnet att knyta an till sina föräldrar. Men Oxytocinsystemet är inte fullt utvecklat när vi föds utan fortsätter att utvecklas fram till treårsåldern, vilket gör att det kan påverkas, både inifrån och utifrån, säger Dr Femke Buisman-Pijlman från the University of Adelaide’s School of Medical Sciences.

Hon misstänker att vissa personer har svårt att stå emot beroendeframkallande medel kan bero på dåligt utvecklade oxytocinsystem. Det rapporterar Science Daily.

– Tidigare forskning visar att det är stors skillnader i människors oxytocinnivåer. Vi är intresserade av att ta reda på hur och varför och hur vi kan använda det för att förbättra människors hälsa och välbefinnande, säger Femke Buisman-Pijlman.

Hon säger också att oxytocin kan minska stress och även minska den positiva känslan av beroendeframkallande medel, men bara om oxytocinsystemet är väl utvecklat. Hennes förhoppning är att komma fram till resultat som kan vara till nytta i behandling av beroende.

Mer från Accent