alkohol

Forskare rekommenderar:
Ett glas alkohol – per år

För att vara säker på att ens alkoholkonsumtion inte ska ge en cancer bör man inte dricka mer än ett glas alkohol per år. Det budskapet fördes fram av en enad forskargrupp vid den internationella alkoholpolitiska konferensen som pågår i Stockholm

− Om man ska ha samma gränser för alkohol som för andra giftiga ämnen så är det den nivån man bör ligga på, säger Dirk Lachenmeier, livsmedelsforskare från Tyskland.

Det fyraåriga europeiska forskningsprojektet Amphora lider mot sitt slut och resultatet redovisas vid en tvådagars konferens i Stockholm.

− Vi kan konstatera att alkohol är den enskilda faktor som orsakar flest för tidiga dödsfall, säger Jürgen Rehm, professor i epidemiologi i Kanada.

120 000 dör för tidigt

Enligt forskarna orsakar alkohol 140 000 för tidiga dödsfall per år i Europa. Samtidigt anses 20 000 dödsfall förebyggas vilket ger ett netto på 120 000 för tidigt döda. Med för tidig död menas personer som dör före 65 års ålder. De som är äldre än 65 och dör på grund av alkohol är alltså inte medräknade.

Alkohol är också den direkta orsaken till 136 000 nya cancerfall per år.

− Det finns ingen tröskel under vilken det är ofarligt att dricka. Den är den information vi måste ge till konsumenterna. Även om ett glas per år är orealistiskt måste var och en ha rätt att veta vad man utsätter sig för. Rekommendationerna borde åtminstone sänkas till 2 glas per vecka för män och 1-2 glas för kvinnor, säger Jürgen Rehm.

− Det här är ingen ny kunskap. Det är bara så svårt att nå ut med informationen, säger Peter Anderson, professor i Alkohol och hälsa vid Maastricht University i Nederländerna.

”Man biter sig i svansen”

Alkoholens eventuella nyttoeffekter för hjärtat tycker Peter Anderson är ointressanta.

− Man biter sig själv i svansen om man försöker förebygga hjärt-kärlsjukdom med ett cancerogent ämne, säger han.

Svenska läkarsällskapets ordförande Peter Friberg anser att det är nödvändigt att tänka om.

− Med en åldrande och sjukare befolkning måste vi minska antalet personer som hamnar i sjukvården av onödiga orsaker. Om vi kan få sjukvårdspersonal på alla nivåer att ta upp alkoholfrågan med patienterna skulle vi få mer resurser över till de verkligt sjuka, säger han.

Forskarnas budskap är att varningstexter bör införas på alla alkoholförpackningar och att ett reklamförbud snarast bör införas.

− Vi borde kunna lära av tobaksfrågan. Vi behöver inte göra om deras misstag, säger Peter Anderson.

Vill ha högre priser

Forskarna är också helt eniga om vad som bör göras för att minska konsumtionen i Europa: höjda priser, antingen genom skatter eller genom minimipriser och minskad tillgänglighet genom att minska antalet försäljningsställen och minska öppettiderna.

− Det här är ju inget som industrin gillar. De kommer att kämpa emot. Vi slåss med fakta och de med pengar, säger Peter Anderson.

Information och utbildning som preventionsinsatser, som förordas av industrin istället för restriktioner, ger Jürgen Rehm inte mycket för.

− Prevention – det menar jag är sådant som förebygger alkoholkonsumtion och skador. Dit hör inte information. Däremot är det nödvändigt att informera allmänheten om hur det ligger till och vad man tänker göra åt det, men det är en annan sak, säger han.

Mer från Accent