Graviditet

Forskare: ”Ingen alkohol om du är gravid eller planerar att bli”

Även små mängder alkohol, särskilt i början av graviditeten, kan skada fostret. Det visar en ny engelsk studie.

Kvinnor som dricker under graviditetens första veckor riskerar i större utsträckning att föda barn med låg födelsevikt och att förlossningen sätter igång för tidigt jämfört med kvinnor som inte dricker. Det visar en studie där forskare vid universitetet i Leeds har följt en grupp brittiska kvinnor före och under graviditeten.

Deras slutsats är att fostret är känsligast för alkohol under första tredjedelen av graviditeten.

I Storbritannien rekommenderas kvinnor att inte dricka mer än ett litet glas vin en till två gånger per vecka. I studien visade det sig att även de små mängderna kunde ha effekt på barnens födelsevikt eller att de föddes för tidigt. Båda tillstånden medför ökad risk för sämre hälsa längre fram i livet.

Två tredjedelar av kvinnorna drack mer än den rekommenderade gränsen på två glas per vecka under veckorna före graviditeten och lite mer än hälften fortsatte med det under den första tredjedelen.

Den genomsnittliga konsumtionen bland kvinnorna sjönk drastiskt under de sista två tredjedelarna av graviditeten, dvs när kvinnorna visste att de var gravida. Från i genomsnitt 11 standardglas alkohol i veckan till fyra för att slutligen stanna på två under sista delen av graviditeten.

Forskarna rekommenderar nu kvinnor att avstå från alkohol redan när de planerar att bli gravida och sedan fortsätta med det under hela graviditeten.

Det kan dock vara lättare sagt än gjort då 40 procent av kvinnorna i studien inte planerat bli med barn.

I Sverige rekommenderas kvinnor att inte dricka alls under graviditeten och allt oftare uppmanas de att avstå även när de försöker få barn.

Studien är publicerad i Journal of Epidemiology and Community Health.

Läs också The Independent, Medical News Today och GP.

Mer från Accent