Sex och alkohol

Fler än 8 av 10 kvinnor har utsatts för fylleragg

Många unga kvinnor uppger att de blivit sexuellt trakasserade av en berusad person. Samtidigt har metoo fått fler killar att tänka till. Det framgår av en ny rapport.

Ett par glas används av många för att de vill känna sig mer avslappnade, och kanske för att de ska våga närma sig en annan person. Men samtidigt försämrar alkohol omdömet när det kommer till sex och relationer, det framgår tydligt av IQ:s nya rapport Röster om alkohol, sex och relationer bland unga vuxna.

Undersökningen, som genomförts i samarbete med Sifo, pekar på att det är en stor andel, framför allt kvinnor, 85 procent, som har varit med om att någon som raggat på dem har varit för berusad. Var femte kvinna, 19 procent, har blivit utsatt för ett övergrepp av någon som var alkoholpåverkad.

 – Många använder ofta alkohol som ett smörjmedel för att underlätta kontakt. Det är också sorgligt att det är en tydlig jämställdhetsfråga. Även om sex av tio kvinnor i undersökningen uppger att de har blivit trakasserad av någon som varit alkoholpåverkad, så har få av dem anmält, säger Karin Hagman, vd på IQ.

I rapporten intervjuas forskare som berättar hur alkohol snabbt påverkar hjärnan – det gör att man inte kan längre kan läsa andra människors signaler på samma sätt, och därmed ökar risken för att gå över andras gränser vad gäller sex och därmed för sexuella trakasserier.

– Vi lever i tid där alkohol används som ursäkt för något som vi aldrig skulle acceptera annars. Men alkohol ska aldrig vara en ursäkt för dåligt beteende. Man har ett ansvar oavsett om man druckit eller inte, säger Karin Hagman.

I IQ:s undersökning uppger hela 88 procent av de tillfrågade att de tror att alkohol i samband med sex ökar risken att utsätta någon annan för någonting som den inte vill.

– Så vi är medvetna om det, men samtidigt sker det hela tiden. För att kunna förändra mönstret är första steget att prata om det och lyfta upp frågan på agendan, säger Karin Hagman.

Frågan har bland annat aktualiserats inför EU-valet i maj, då Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren själv medgett att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten mot hennes vilja. Men han skyllde på att varit berusad.

Karin Hagman säger att alla har ett ansvar i att försöka förändra kulturen, även hon själv som mamma till tonårspojkar.

– Vi måste sätta ner foten. Alla måste agera när de ser någonting. Om någon beter sig illa kan de inte längre använda ursäkten att de var berusade. Och vi måste vara tydliga med att det aldrig är den som utsatts för något som har gjort fel, oavsett om den personen druckit eller ej, säger Karin Hagman.

I IQ:s undersökning, där 1 065 personer mellan 18 och 25 år deltog, uppger 30 procent att metoo-debatten har fått dem att reflektera mer över hur de beter sig mot andra när de är alkoholpåverkade. Framförallt har männen svarat att de reflekterar mer – 35 procent jämfört med 24 procent av kvinnorna.

– Trots att man kan bli deppig av de andra siffrorna, så finns det alltså ändå något positivt. Den ökade reflektionen visar att det går att göra skillnad och förändra, säger Karin Hagman.

Mer från Accent