Tobak

Därför vill hjärnan ha nikotin när du druckit

Idag är det tobaksfria dagen. Rökning blir allt mindre vanligt, men snuset håller svenskarnas tobakskonsumtion uppe. Nikotin i kombination med alkohol kan få en person att dricka mer.

Idag är det tobaksfria dagen. Allt färre svenskar röker, men ändå har var fjärde svensk använt tobak i någon form den senaste månaden. Främst är det snusande män som drar upp statistiken. Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som släpptes idag.

Medan det dagliga rökandes minskar, förefaller det som om många fortsätter att feströka, eller av annan anledning röker då och då. Kanske kan en förklaring vara alkohol.

Många som slutat röka eller röker väldigt sällan märker att de blir sugna på en cigarett när de druckit alkohol. Enligt John Dani, forskare i neurovetenskap och expert på beroendemekanismer vid University of Pennsylvania, är röksuget tvådelat. Det skriver Vice News.

Dels har det att göra med nikotinets påverkan på minnet och dels med hur kombinationen med alkohol påverkar dopaminnivåerna.

– Nikotin förstärker de neuronala förbindelserna med upp till 200 procent. Förstärkningarna bygger om minnet och skapar nya associationer. Det sker dock endast när en signal kommer från belöningscentrum, säger John Dani till Vice News.

Det betyder dels, det vi redan visste, att saker vi mår bra av vill vi göra igen. Dels visar det hur minnet av att röka sätter sig fast i hjärnan och hur sambandet mellan olika delar; umgås med vänner, röka, dricka alkohol, i minnet förstärks av nikotinet.

Men det är mer komplicerat än så. Både alkohol och nikotin stödjer dopaminfrisättningen i hjärnan. John Dani och hans kollegor antog därför att om man konsumerade båda samtidigt skulle dopaminhalterna öka ännu mer. I själva verket visade det sig vara tvärtom.

John Dani och hans kollegor drar slutsatsen att kombinationen av alkohol och nikotin frigör stresshormoner som minskar dopaminnivåerna. Det ombyggda minnet, som får personen sugen på att röka när den dricker, leder alltså till att den positiva upplevelsen, som dopaminet ger, minskar och personen känner ett behov av att kompensera genom att dricka lite till.

Enligt John Dani går hypotesen i linje med andra observationer om rökning och alkohol.

– Jag blev inspirerad av ett arbete från Norge som visade att en av de bästa prediktorerna för att någon kommer att åka fast för rattfylleri är om personen har rökt som ung, säger han.

Mer från Accent