Forskning

Cancerrisk redan vid små mängder alkohol

Även små mängder alkohol ökar risken för cancer. Det visar en svenskledd studie där skadeeffekter på råttors arvsmassa undersökts. Nu ska man testa på människor.

Det är forskare på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Uppsala universitet och polska forskar i Lodz som undersökt hur arvsmassan påverkas av mindre mängder alkohol.

Några råttor fick dricka vatten med tio procent alkohol i fyra veckor och jämfördes med en kontrollgrupp som fick rent vatten. Med en ny och känslig metod kunde celler i blodet studeras med laserstrålar redan vid låga doser.

Forskarna fann att skador på arvsmassan ökade cirka tre gånger för råttorna som drack alkoholblandat vatten jämfört med de andra. Dessa skador kan i sin tur på längre sikt utveckla cancer.

– Resultatet väcker frågan hur mycket skador på arvsmassan vi får när vi dricker öl eller vin till maten varje dag. Det finns ingen säker nivå, utan är alltid en risk för utveckla skador även vid mindre mängder, säger Dag Jensen, professor vid institutionen för genetik, mikrobiologi och toxikologi på Stockholms universitet som lett studien, till Drugnews.

Nu följer studier på att studera frivilliga försökspersoner med olika dryckesvanor och hur olika kostvanor påverkar alkoholeffekten. Dessa studier startar troligen redan i höst i Stockholm.

Studien publiceras i brittiska tidskriften Carcinogenesis och på PubMed.

• Nyligen redovisade forskarprojektet Amphora en slutrapport om att alkohol är direkt orsak till 136 000 nya cancerfall årligen i Europa, exempelvis cancer i matstrupe, munhåla, lever, tjocktarm och bröst. Men ändå är kunskapen om dessa samband ganska liten.

Mer från Accent