Bananflugor

Bananflugor skyddar sina ungar med alkohol

Bananflugor väljer att lägga sina ägg i jäst frukt om det finns parastigetingar i närheten. Då kan fluglarverna döda parasiterna genom att äta alkoholhaltig föda. Alkoholen har dock ett pris – även för fluglarverna.

Bananflugor och andra insekter är knappast kända för att vårda sin avkomma. När de lagt äggen flyger de iväg och tittar inte till dem igen.

Nu visar en studie, som publicerades i tidskriften Science i fredags, att flugmammorna ändå tar visst ansvar för sina små genom att försöka ge dem en så god start som möjligt.

Om flugmamman ser att det finns en parasitgeting i närheten lägger hon äggen i alkohol som är mycket giftigt för getingen, men inte för bananflugan.

Parastigetingar lägger sina ägg i fluglarverna. När äggen sedan kläcks äter de upp larven inifrån.

För ett år sedan upptäckte biologen Todd Schlenke och hans kollegor vid Emory University i Georgia att bananflugornas larver använder alkohol för att skydda sig mot getingarna.

Bananflugor lägger sina ägg i ruttnande frukt. Då och då drabbas de av att frukten är jäst vilket sannolikt är förklaringen till att de utvecklat en tolerans mot alkohol. För getingen är emellertid alkohol dödligt giftigt. Om fluglarven drabbas av parasiten äter den därför föda med hög alkoholhalt.

När forskarna upptäkt detta ville de gå vidare och ta reda på om de vuxna flugorna på något sätt spelade en roll i detta.

I en färsk studie visar Todd Schlenke och hans kollegor att en bananflugemamma normalt föredrar att lägga sina ägg i frukt utan alkohol, men om det finns parastigetingar i närheten så väljer nästan alla att lägga sina ägg i jäst föda. Om de sett en parasitgeting valde de alkoholen i flera dagar efteråt. Det gällde även flugor som fötts upp i laboratorium i flera generationer.

− De har aldrig sett en geting i hela sitt liv, så de måste ha en nedärvd bild av att getingen är farlig, säger Todd Schlenke till LiveScience.

Bananflugorna bryr sig inte heller om hangetingar, det är bara om de sett en hona som de reagerar.

Undersökningen visar att valet av äggläggningsplats är klokt. Enligt webbsidan Forskning.no var överlevnadenbetydligt större bland de larver som kläckts i alkoholhaltig föda när parasitgetingen fanns i närheten.

Strategin har dock ett pris. Bland de larver som kläckts i föda utan alkohol och inte var utsatta för getingparasiten överlevde ännu fler.

Mer från Accent