Baksmälla

Baksmällehormon skyddar mot för mycket alkohol

Ett hormon med benämningen FGF-21 frigörs när någon druckit alkohol eller ätit socker. Hormonet signalerar att nu är det nog.

Ett par timmar efter alkohol- eller sockerintag producerar levern ett hormon som talar om att det räcker. Det är hormonet FGF-21, även kallat ”baksmällehormon”. Det skriver Videnskab.dk.

– Hormonet produceras i levern och går via blodbanorna till hjärnan, där det träffar receptorer som säger till dig att det är dags att sluta dricka, säger Susanna Søberg, doktorand på Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet i København, och en av flera forskare som har blivit intresserade av hormonet, till Videnskab.dk.

I en studie har Susanna Søberg och hennes kollegor visat att två timmar efter att en försöksperson druckit motsvarande en flaska vin, stiger nivån av FGF-21 dramatiskt, för att sedan långsamt falla till normal nivå dagen efter.

– Det skyddar oss genom att berätta att vi ska dra ner alkoholförbrukningen och man vet faktiskt också från djurstudier att det skyddar mot alkoholorsakade leverskador, säger Filip Krag Knop, professor på Köpenhamns Universitet och Steno Diabetes Center, till Videnskab.dk.

Det finns ingen klinisk evidens för att FGF-21 får människor att dricka mindre, men enligt forskarna finns det starka indikationer. Möss har visat sig dricka 30–40 procent mindre när de injicerats med FGF-21 och apor har visat lägre preferens för socker efter att ha fått hormonet.

Mer från Accent