Almedalen

Alkohol fortsätter minska – trenden för narkotika bruten

Ökningen när det gäller narkotika bland ungdomar är bruten. Dessutom fortsätter alkoholkonsumtionen att minska. Det visar nya siffror från CAN som släpptes idag.

Undersökningen visar att 47 procent av niondeklassarna uppger att de druckit alkohol de senaste 12 månaderna. Bland gymnasieelever i årskurs två är motsvarande siffra 77 procent.

Siffrorna har sjunkit stadigt de senaste åren och det ser alltså ut som att trenden fortsätter – motsvarande siffror för tio år sedan var 73 procent av niondeklassarna och 90 procent av gymnasieeleverna. I början av 1970-talet var det omkring 90 procent av grundskoleeleverna som drack alkohol.

– Mer än hälften av pojkar och flickorna i årskurs nio dricker inte alkohol, det är första gången vi ser en majoritet som avstår, säger Håkan Leifman, CAN:s direktör.

 Liten ökning av smuggelsprit

En fråga som diskuterats mycket den senaste tiden är var ungdomarna får sin alkohol ifrån. CAN:s siffror visar att andelen unga som druckit hembränt har minskat kraftigt. Smugglad alkohol har tagit den del av den andelen, men totalt sett har andelen unga som konsumerar illegal alkohol minskat de senaste åren.

– Vi ser att den legala alkohol, den som är köpt från Systembolaget och langad vidare, dominerar, säger Håkan Leifman.

Siffrorna för 2013 visar dock på ett undantag i de sjunkande kurvorna just när det gäller smugglad alkohol..

– Vi ser en liten ökning av smuggelspriten i år, det återstår att se om det är en ny trend eller en avvikelse under ett enstaka år.

 Total mängd minskar

Också den totala mängden alkohol som konsumeras av ungdomar minskar.

– Unga dricker mindre mängder än vad vi mätt sedan mätningarna startade 1971, säger Håkan Leifman. Vi ser också att när det går ner i nian går det också ner i gymnasiet, det verkar vara delvis samma faktorer som styr.

Alkoholkonsumtionen bland unga steg kraftigt bland unga efter EU-inträdet i mitten av nittiotalet, men de senaste tio åren har man alltså sett en sjunkande trend.

– En förvånande trend får man nog säga. Vi var många som trodde att det skulle fortsätta att öka.

 Vanorna följer med upp i ålder

De data CAN samlar in tyder också på att man tar med sig de mer restriktiva alkoholvanorna när man blir äldre.

– Vi ser också att unga vuxna dricker mindre idag, det var de som var ungdomar när konsumtionen började sjunka för tio år sedan.

Intensivkonsumtionen av alkohol bland unga har också minskat kraftigt – också här visar CAN:s undersökning de lägsta siffrorna sedan mätningarna startade. Samma sak gäller andelen 13-åringar som druckit sig berusade som nu är under tio procent. Till skillnad från vad man ofta hör i debatten så stiger alltså debutåldern för alkohol.

 Unik tidsserie

CAN har enligt dem själva världens längsta tidsserie när det gäller alkoholkonsumtion bland unga. I årskurs nio har man mätt på ett liknande sätt sedan 1971. Håkan Leifman kallar den data man sitter på för ”en skatt som vi bara snuddat vid”. En som försöker gräva djupare är doktoranden Jonas Raninen.

– Jag håller på att titta på de regionala data som finns i undersökningen. Inget är publicerat än så det är lite känsligt, men det jag kan säga är att vi bland annat har tittat på hur det skiljer sig mellan storstad och övriga landet. I storstäderna ser vi något högre nivåer, men trenderna är precis de samma som i övriga landet.

 Narkotikatrenden bruten

När det gäller narkotika verkar den uppåtgående trenden som sågs 2006-2010 nu vara bruten, siffrorna minskar för tredje året i rad.

– Ja, trenden verkar vara bruten, säger Håkan Leifman. Men det är inte alls samma tydlighet i nedgången som när det gäller alkohol och tobak.

Håkan Leifman får ofta frågan om minskningen i alkoholkonsumtion bland unga kompenseras av ett ökat narkotikabruk, men så är alltså inte fallet.

– Den totala droganvändningen är lägre än någonsin bland skoleleverna. Det här visar tydligt att Summan av lasterna är inte konstant.

När det gäller rökning så fortsätter nedgången även där. Mätningen visar den lägsta andelen rökande ungdomar som uppmätts under sedan början av 1970-talet.

 Större nedgång i Sverige

Forskarna menar att det är svårt att peka exakt på vad nedgångarna beror på. I stora delar av världen kan man se liknande trender, men enligt Håkan Leifman är de kraftigare i Sverige än i andra länder.

– Vi ser en generell nedgång, men nedgången är kraftigare här. Det skulle till exempel bero på att vi har gjort stora drogförebyggande insatser.

Clara Henriksson, utredare på CAN, pekar på andra tänkbara orsaker.

– Vi ser en effektivare föräldrakontroll, också som en följd av det drogförebyggande arbetet. Man kan också tänka sig orsaker som en ökad andel ungdomar med bakgrund i en kultur som säger nej till alkohol eller en slags förlängd barndom. Mer umgänge sker också via nätet, alkoholen har fått konkurrens som social plattform.

Mer från Accent