Alkohol i e-cigaretter påverkar körförmågan
E-cigaretter med alkohol kan öka beroende av både alkohol och nikotin. Foto: Lauri Rantala Flickr/CC BY 2.0. Bilden är beskuren.

Alkohol i e-cigaretter påverkar körförmågan

Vissa e-cigaretter innehåller så mycket alkohol att det försämrar förmågan att köra bil. Alkohol kombinerat med nikotin kan förstärka de beroendeframkallande egenskaperna hos båda preparaten.
Av: Eva Ekeroth

En ny studie från Yale University School of Medicine visar att e-cigaretter med hög alkoholhalt påverkar förmågan att köra bil. Det skriver Newsmax.com.

I e-cigaretter finns nikotinet i en vätska som förångas. När ångan andas in får man i sig nikotinet. Vätskan består av alkohol och andra kemikalier. I den nya studien visar forskarna att frivilliga försökspersoner som använde e-cigaretter med hög alkoholhalt, 23,5 procent, presterade sämre vid bilkörning.

 

Enligt forskarna kan alkoholen i e-cigaretter bidra till att förstärka de beroendeframkallande egenskaperna hos både alkohol och nikotin.

– Med tanke på att användningen av e-cigaretter är o-reglerad och vanlig bland unga och andra sårbara grupper behövs fler studier för att utvärdera både de akuta och de långsiktiga riskerna för hälsan med e-cigaretter som innehåller alkohol, säger Mehmet Sofuoglu vid Yales avdelning för psykiatri och huvudförfattare till artikeln, till Newsmax.

Studien är publicerad i tidskriften Drug and Alcohol Dependence.

Dela artikeln:
0