Alkoholservering

Unga serverades alkohol på Göteborgskrogar

Sju av tretton Göteborgskrogar serverar alkohol till minderåriga. Det visar ett test som i helgen utfördes av ett tjugotal unga från UNF:s projekt Bra Uteliv.

Tre grupper om cirka sju personer intog stadens nattliv och det visade sig att endast ett uteställe för unga som hade ett bra alkoholfritt sortiment.

– Det är naturligtvis inte bra. Men det visar ju hur viktigt projektet Bra Uteliv är, säger Malin Thorson, förbundsordförande för UNF och nationell samordnare för Bra uteliv.

Hon berättar att projektet, som startade 2011, syftar till att skapa debatt lokalt och nationellt kring unga och alkohol på krogen. Strävan är en modern ungdomspolitik där det finns fler nyktra aktiviteter och nyktra mötesplatser, där unga kan vara med och påverka och där fest inte är förknippat med fylla.

Det finns två miljoner unga mellan 13 och 25 år i Sverige. Men bara en av fyra ungdomar har en nykter mötesplats att gå till på kvällarna. Det vill UNF ändra på.

Så hur skapar man debatt och får uppmärksamhet kring de här frågorna?

– Vi har tagit fram olika verktyg som man kan jobba med. Exempelvis politikermöten, insändare, debattartiklar, ölköpskontroller och tester av utelivet på olika orter. Vi har en certifiering som delas ut till uteställen som fyller kriterierna för en nykter mötesplats. De handlar bland annat om att ha ett bra sortiment och att marknadsföra det tydligt, säger Malin Thorson.

Bäst i Göteborg i lördags var Kings Head. Så här tyckte testgruppen;

”De hade inte bara trevlig personal utan erbjöd också bra alkoholfria drycker. De var endast ett kriterie ifrån att bli Sveriges första av UNF certifierade pub som ett Bra Uteställe men de hade missat marknadsföring av sitt alkoholfria utbud. Vi hoppats på bättre marknadsföring av det alkoholfria i framtiden.”

Kommunrankningen är ett annat, mycket uppmärksammat, verktyg för att påverka nationellt.

Sedan projektet startades har samtliga kommuner årligen fått sju frågor om ungas tillgång till nyktra mötesplatser, huruvida de kan vara med och påverka samt kommunens insatser kring högtider som exempelvis Valborg. De får betygssätta ungas chans till ett bra uteliv på en skala mellan 1 och 5.

Förra året var svarsfrekvensen ungefär 70 procent. I kommunrankningen hamnade då Trollhättan och Lidköping högst med ett snitt på 4,3.

Årets kommunrankning kommer att presenteras längre fram i vår.

Mer från Accent