Förebyggande

Tonårstid

Respekt, kunskap och inga pekfingrar borde tonårsföräldrar navigera efter i samtal om alkohol – åtminstone om man frågar ungdomarna själva. Forskarna menar dock att en restriktiv och tydlig hållning fungerar bäst.

Vilka erfarenheter har ni av att dricka alkohol?
Kaspar: Jag tycker det är dumt att dricka alkohol. Jag har testat någon gång och det var väl rätt kul, men inget för mig.
Maria: Jag har druckit en enda gång och det var inte ens speciellt mycket. Jag kände helt enkelt att det inte är min grej och har inte druckit sedan dess. Jag har dessutom sett mina föräldrar bli fulla på fester och det har avskräckt mig. Jag hatar att tappa kontrollen. Jag har sett hur farligt det kan bli att dricka, både för en själv och andra. Bättre att avstå.
Sebastian: Jag drack för första gången när jag var 13 år. Jag började umgås med syrrans kille, som drack, och så hakade jag på. Det var faktiskt inte så många i min klass som drack då, men jag ville testa. Jag har kommit hem påverkad flera gånger och har blivit hämtad på stan av mina föräldrar. Men de har inte sagt så mycket. Fast de skulle väl vara bättre föräldrar om de sa till mig. Jag tycker förstås att det är skönt att de inte tjatar om det här, att de låter mig vara. Och de dricker ju själva ibland, så …
Richard: Jag drack för första gången för två år sedan, det blev några starköl tillsammans med kompisar. Jag var inte jättefull, men påverkad, och cyklade hem själv på natten. Jag får sköta mig mycket själv och min pappa sov när jag kom hem. Men jag berättade för honom att jag hade druckit. Det blev ingen stor grej av det. Han litar på att jag sköter mig. Det är häftigt att ha provat att dricka, men det är skönare att slippa.
Annmarie: En gång föll jag för grupptrycket, men det blev bara den gången. Många blir förvånade över att jag inte dricker, men jag står för det och blir accepterad ändå. Jag visar att man kan ha kul utan alkohol. Jag får smaka alkohol hemma om jag vill, mamma tycker att det är bättre att jag dricker hemma än ute på stan. Det är både rätt och fel inställning, tycker jag. Det kan väl vara bra att testa hemma, men intresset för alkohol kan ju också väckas om man får smaka.

Annmarie Viklund är 17 år och bor med mamma och styvpappa. Hon har två äldre, utflugna systrar. Hon dricker ingen alkohol och är medlem i Be Smart; Maria Paby är 18 år och bor med mamma och pappa. Hon har två utflugna bröder. Hon dricker inte alkohol; Kaspar Lindqvist är 16 år. Han bor med mamma, pappa och lillebror. Han dricker inte alkohol; Sebastian Pantzar är 14 år och bor tillsammans med mamma, pappa och en syster. Han dricker alkohol och har kommit hem påverkad flera gånger; Richard Fors är 16 år och bor tillsammans med sin pappa och sin lillasyster på en bondgård. Han dricker ingen alkohol.

Hur pratar era föräldrar med er om alkohol?
Maria: Mina föräldrar säger att jag får smaka om jag vill. Och de dricker som sagt själva ibland. Vi har inte pratat så mycket om alkohol hemma, men jag tycker att det är viktigare att föregå med gott exempel som förälder än att prata. Vad hjälper det att säga att alkohol är farligt om man själv dricker framför sina barn?
Annmarie: Jag tycker likadant. Min pappa var storrökare och sa till mig; Annmarie, börja aldrig röka. Vilket hyckleri! Om man röker och dricker själv så kan man knappast säga till sina barn att inte röka och dricka. Tvärtom framstår det ofta som något positivt. Mina föräldrar har inte direkt några samtal om alkohol med mig, det hade känts konstigt.
Hellre i så fall en föreläsning om vad som händer i kroppen när man dricker än att bara säga att det är farligt utan att förklara hur och varför. Föräldrar som är pålästa imponerar. Ibland flyter diskussionen in på det ändå, på ett naturligt sätt. Det är bra.
Richard: Jag och pappa har inga samtal om alkohol, det finns ingen anledning. Jag kan hantera det själv och det vet han. Att sätta sig och ha ett samtal skulle kännas krystat och jobbigt. Men visst kan det bli någon kommentar ibland.
Maria: Man vet ju vad föräldrarna tycker. Om jag skulle dricka ofta tycker jag att de har en skyldighet att prata med mig.
Sebastian: Jag tycker det känns larvigt och lite pinsamt att sitta och prata om alkohol. Men på ett sätt tycker jag att mina föräldrar borde ifrågasätta mig mer. Samtidigt är det skönt att de inte gör det. Men visst har de sagt att jag inte ska dricka för mycket och om jag dricker så är det bättre att jag gör det hemma. Och de åker och hämtar mig och så om jag är ute och har druckit. Men jag har inte så bra kontakt med mina föräldrar just nu.
Richard: Det handlar om att man måste lära känna sina barn från att de är små. Kan man prata om allt då, är det lättare att prata om alkohol när de är tonåringar. Min pappa har bra koll på mig. När jag var mindre skolkade jag och rökte. Jag var liten och kaxig, men jag har aldrig blivit bestraffad. Pappa har legat lågt och det har fungerat bra i mitt fall.

Hur ska en ”idealförälder” bemöta sina tonåringar när det handlar om alkohol?
Richard: Var inte offensiv, peka inte med hela handen. Bestäm inte över barnens umgänge. Man överger ju inte en kompis som dricker, även om föräldrarna kanske tycker att man borde.
Maria: Prata med barnet om alkohol på ett smart sätt. Säg inte bara: det är fel att dricka. Förklara varför det är fel och vad som kan hända om man dricker. Föregå med gott exempel och drick inte själv, i alla fall inte framför barnen.
Annmarie: Ja, föräldrar ska gärna vara pålästa och ha faktakunskap om alkohol och vad som händer i kroppen när man dricker. Att läsa informationsfoldrar är ett bra tips. Men att sitta ner och ha ”ett samtal” fungerar inte. Då är det bättre att låta ämnet komma upp naturligt. Om man läser något i tidningen eller ser något på teve så kan man ju i samband med det prata om sin syn på alkohol. Som tonåring vill man ha en respektfull diskussion, man vill inte bli tillsagd.
Richard: Uppfostra barnen rätt genom att lägga en god grund. Barn som lär sig att skilja på rätt och fel och som är vana att prata med sina föräldrar har lättare att ta till sig budskap om alkohol.
Kaspar: Man ska inte förbjuda sina barn, man ska vara upplysande. Straff och förbud fungerar inte, då vill man bara göra tvärtom. Att visa att man bryr sig genom att komma och hämta om det blir sent är ett bra sätt att bemöta sin tonåring. Och att inte bli jättearg om barnet har druckit.
Sebastian: Jag tycker det är viktigt att bilda sig en egen uppfattning om alkohol. Man måste få prova själv. Egentligen hjälper det inte vad föräldrar säger, man vill testa själv först. Men visst är det bra om föräldrar säger ifrån och visar var de står.
Maria: Ja, att man är tydlig med var man står i den här frågan är viktigt. Men att säga att det enligt lag är förbjudet att dricka före 18 års ålder är ett ganska larvigt argument. Man får inte cykla utan hjälm heller, men det gör många ändå.
Annmarie: Att få något i gengäld för att man avstår alkohol kan vara en bra idé. En ”morot” i form av pengar eller ett körkort kan vara effektivt.
Richard: Jag tycker att om man sköter sig så ska man få allt det man behöver. Det är en schysst deal.
Kaspar: Föräldrar ska visa att de bryr sig på riktigt. Att ringa eller messa ibland och ta reda på med vem barnet är, är att bry sig. Att skälla och förbjuda blir helt
fel. Men föräldrar ska inte veta allt. Och även om alla kan bli nådda på mobilen så går det ju att fejka var man är och med vem.

Det här säger forskarna: Tydlighet funkar bäst

Att vara kompis och köpa ut lite vin eller öl till din tonåring är ingen bra idé. Enligt forskningen är det en restriktiv attityd från föräldrarna som får barnen att dricka mindre.

En seglivad myt är att om föräldrar låter sina tonårsbarn smaka alkohol i hemmet, så kommer barnen att dricka mindre eftersom alkohol framstår som något normalt och ofarligt. I själva verket är det tvärtom. De barn vars föräldrar har en tillåtande attityd dricker mer än de som har föräldrar som är tydliga med en restriktiv hållning. Det visar forskning från bland annat Sverige och England.

– Forskningsresultaten är entydiga. En restriktiv attityd till alkohol gör att barnen dricker mindre, säger örebroforskaren Nikolaus Koutakis.

Men det räcker inte med att som förälder ha ett restriktivt förhållningssätt. Man måste vara tydlig med var man står och förmedla det till barnen. Och tvärtom vad många tror så gör faktiskt barnen som föräldrarna säger – inte nödvändigtvis som de gör.

– Många föräldrar tänker att ”jag är ju inte perfekt själv, jag dricker ju ibland”. De tror att de måste avstå helt från alkohol för att vara trovärdiga i barnens ögon. Men det stämmer inte. Visst är det en fördel om man som förälder inte dricker inför sina barn, men det är ännu viktigare att vara tydlig med att det inte är okej att dricka när man är barn. Det är alltså föräldrarnas attityd som är viktigast, inte om de dricker själva, säger Nikolaus Koutakis och tillägger att föräldrars förväntningar på barnen också spelar en viktig roll. Förväntar man sig att 14-åringen dricker sig full ibland, så lär det bli så.

Örebro preventionsprogram, som numera har bytt namn till Effekt, visar tydligt att föräldrars attityder är viktiga. I en studie som gjordes ingick 900 föräldrar. På föräldramöten uppmanades de att bli mer restriktiva kring alkohol i hemmet. Det visade sig att berusningsdrickandet i årskurs 9 minskade drastiskt.

– Det var stora skillnader om man jämförde med kontrollgruppen, konstaterar Koutakis, vars preventionsprogram används i skolor runt om i landet. Fördelen med programmet är att lärarna informerar föräldrarna direkt om gränssättning och tydliga regler under föräldramöten. Många föräldragrupper kommer överens om en gemensam hållning kring exempelvis föräldrafria fester.

– Genom programmet får föräldrar konkreta tips och råd kring hur man talar om alkohol på ett bra sätt, säger Nikolaus Koutakis.

Han menar att det kan vara svårt. Har man inte från början en nära kontakt med sitt barn kan det vara knepigt att klampa in och ”prata alkohol”. Tonåringar har hög integritet och som förälder kan det vara svårt att veta när det är okej att styra. Forskning visar att tonåringar inte accepterar att föräldrar bestämmer över deras umgänge eller väljer deras kläder. Däremot finns det en hög legitimitet för föräldrar att gå in när det handlar om potentiellt farliga saker som hasch, alkohol, skolk eller snatterier.

– Men det är förstås viktigt att samtalen inte känns krystade utan kommer naturligt. Att man tar upp ämnet apropå ett aktuellt teveprogram till exempel.

Tips till föräldrar: Så gör du med din tonåring.

► Odla en kärleksfull och nära relation till barnen när de är små. Det betalar sig när de är äldre.
► Våga ställa krav, sätta gränser och övervaka alkoholkonsumtionen när barnen är tonåringar.
► Samtala kring alkohol på ett avspänt sätt.
► Var tydlig och explicit med din attityd till alkohol. Det räcker inte att leva nyktert som förälder. Berätta varför och vad du tycker.
► Våga säga nej.
► Samarbeta med andra föräldrar och
kom överens om gemensamma regler.

Källa: Nikolaus Koutakis och Thinktank

Text: Maria Zaitzewsky Rundgren Foto: Pontus Orre

Mer från Accent