Smart Ungdom blev årets ideella organisation

Örebro är årets förebyggande kommun, Smart ungdom årets ideella organisation, Trygghetsarbetet vid Grebo skola årets förebyggande insats och Thomas Berggren i Ale årets förebyggare. De fick ta emot utmärkelsen på Drogfokus bankett.
Av: Drugnews / Sven Liljesson

Årets förebyggare i fyra klasser är utmärkelser som CAN arrangerar. I år utdelades priserna – diplom och en trästayett av en Svala – i samband med en middag på ANDT-konferensen i Norrköping.

– Jättekul! Hedrande och häftigt. Det känns som en Oscarsgala i drogförebyggande arbete, säger Adam Westerholm, ordförande i Smart Ungdom, till Drugnews.

”Genom unga som hjälper unga har den här organisationen spridit och stärkt inställningen till det smarta i att avstå droger. Genom sitt engagemang och kontaktnät har man nått många i hela landet och även utanför landets gränser”, står det bland annat i motiveringen.

Ungdomsförbundet med 3 000 medlemmar startades 2008 och arbetar förebyggande med fokus på tobak och som en följd skjuta upp alkoholdebuten och undvika narkotikaproblem senare i livet.

– Problemen hänger ihop och det finns flera studier om koppling mellan rökning och drogmissbruk. Vi arbetar mest bland högstadieelever med tidigt förebyggande och involvera unga i hela processen. Priset är en bekräftelse för det vi länge kämpat för, berättar han.

Adam Westerholm är själv från Norrköping och där har Smart Ungdom efter arbete på några skolor bidragit till att halvera rökning bland elever. Eleverna lovar ett år i taget att inte röka, dricka alkohol med mera, enligt den s.k. kontraktsmetoden som når över 30 000 unga varje år.

Förebyggarpriser utdelades även till Örebro kommun, som arbetar strategiskt förebyggande på många områden; Thomas Berggren som arbetar som drogförebyggare i Ale kommun med kampanjen Vakna – tillsammans mot droger; och Trygghetsarbetet vid Grebo skola i Åtvidaberg utnämns till Årets förebyggande insats.

• Nomineringen har pågått i höst och en jury från CAN, IQ, Länsstyrelsen i Östergötland, SLAN och Sveriges kommuner och landsting har utsett kandidaterna.

Dela artikeln:
0