Studenter

Sju av tio studenter pressade att dricka alkohol

Alkohol spelar ofta en central roll i studentaktiviteter. Det vill Sveriges förenade studentkårer ändra på i ett projekt tillsammans med IQ.

IQ har gjort en undersökning bland studenter som visar att 71 procent anser att de förväntas dricka alkohol vid studentaktiviteter. Åtta av tio anser att traditioner på många universitet och högskolor omfattar alkohol. Drygt hälften av de tillfrågade bedömer också att studerande dricker mer än andra grupper.

– Jag blev inte så förvånad över de höga siffrorna, men man måste komma ihåg att studenter inte är någon homogen grupp. Var tredje student är över trettio och många har barn. Det är nog främst bland campusstudenter i en viss åldersgrupp som det är problem, säger Erik Arroy, ordförande i Sveriges förenade studentkårer (SFS) till Accent.

Hur det kommer sig att studentaktiviteter är så tätt förknippade med alkohol kan han inte svara på.

– Det är en av de frågor vi hoppas få svar på om vi får pengar för att jobba med projektet, säger Erik Arroy.

SFS har ansökt om medel från Allmänna arvsfonden till projektet.

– Syftet med projektet är att få till en attitydförändring, att alkoholen inte ska stå i centrum, säger han.

Även studenterna själva verkar tycka att väl mycket alkohol konsumeras vid tillställningarna. I IQ:s undersökning uppger 56 procent att de varit på en studentaktivitet där det druckits för mycket alkohol.

Av undersökningen framkommer också att 41 procent anser att alkohol säljs mycket billigare på studentpubar än på andra pubar och restauranger. Ytterligare 36 procent anser att det är lite billigare.

– Fast det är inget unikt för alkohol, studentpubar har låga priser på allt de säljer, säger Erik Arroy. Vid alla studentaktiviteter måste man anpassa priserna efter studenternas plånbok.

För att komma till rätta med den höga alkoholkonsumtionen vill SFS arbeta med attityder och metodutveckling.

– ­Förutom attitydförändringar som vi ska jobba med tillsammans med IQ, så handlar det om att ge dem som arrangerar aktiviteter en större verktygslåda. Att hålla utbildningar i hur man anordnar sociala sammankomster utan alkohol, och att alkohol, i de fall det förekommer, inte ska få den centrala roll som den haft. Det gäller att arrangörerna har andra tankar än alkohol i bakhuvudet, säger Erik Arroy.

Mer från Accent