Arbetsmiljö

Säkerheten först – därför får företagets anställda blåsa i alkoholmätaren

Värö Bruk är just nu Sveriges största byggarbetsplats med drygt 3 000 anställda. För att värna säkerheten alkoholtestar man regelbundet de anställda.

Vissa dagar kan det handla om 1 800 personer som får blåsa i en alkomätare innan de släpps in på jobbet.

Bara i år har man alkoholtestat personalen – både den fast anställda och den som är på entreprenad – vid ett tiotal tillfällen och antalet som testas vid varje tillfälle kan uppgå till 1 800 personer.

– Vi väljer slumpmässigt ut dagar då vi väljer att testa och då brukar kön ringla sig lång innan personalen släpps in. Men ingen ska behöva vänta mer än tjugo minuter på att få komma in på arbetsplatsen, så inom en viss tidsram avbryter vi, säger Malin Liljesson, kommunikationsansvarig på sågverket Värö Cell i Varbergs kommun.

På Värö Cell har man länge satsat på slumpmässiga alkoholtester av personalen. Både vid ankomsten till jobbet, men också under arbetsdagen. Ibland väljer man slumpmässigt ut ett arbetslag som man testar. Drogtester utförs också regelbundet, men de tar längre tid att analysera.

– Det handlar om säkerheten på arbetsplatsen, som måste vara hundraprocentig. Om någon visar sig vara påverkad skickar vi hem personen och följer upp med samtal. Alkoholtesterna är också ett sätt för oss att fånga upp våra anställda med beroendeproblematik, så att de kan få hjälp och stöd att ta sig ur beroendet, säger Malin Liljesson.

Om det är entreprenörer som fastnar i kontrollerna är det arbetsledningen hos entreprenören som ser till att personen i fråga kommer hem på ett säkert sätt.

Sammanlagt har drygt 8 000 tester genomförts och vid 36 av dem har någon blåst över 0,2 promille.

Mer från Accent