Alkohol

Riskbruk av alkohol uppmärksammas

 Vecka 45 är utsedd till uppmärksamhetsvecka för riskbruk av alkohol. I år är alkoholreklam, hotet mot monopolet, medias rapportering och polisens minskade nykterhetskontroller i fokus.

För att skydda främst barn som lever i familjer där någon vuxen dricker för mycket har uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol arrangerats varje år sedan 2008. Över 20 organisationer, såväl ideella som kommunala och regionala, står bakom veckan.

En av de viktigaste åtgärderna för att minska riskbruket är, enligt arrangörerna, att förbjuda alkoholreklam i alla medier och i offentliga miljöer.

– Hur kan det få förekomma reklam för alkohol, en produkt som skadar så många, när det är förbjudet att göra reklam för tobak? Det är ju jämförbara produkter, säger Gun-Lis Roos, ordförande för Stockholms läns nykterhetsförbund och kontaktperson för Vecka 45.

Arrangörerna påpekar också vikten av att slå vakt om Systembolagets detaljhandelsmonopol eftersom det bidrar till att hålla skadorna nere.

– Monopolet begränsar konsumtionen och minskar impulsköpen. Det är också ett viktigt skydd för ungdomar. Kommer alkoholen ut i livsmedelsbutikerna blir det katastrof, säger Gun-Lis Roos.

Ni efterlyser också saklig rapportering i medierna. Är inte rapporteringen saklig idag?

– Nyheter om att alkohol är nyttigt för det ena eller andra får alldeles för mycket publicitet, medan annan forskning som visar på skadliga effekter, som till exempel IOGT-NTO:s och Svenska Läkaresällskapets rapporter, inte alls får samma uppmärksamhet, säger hon.

Även polisens nykterhetskontroller bör utvidgas enligt gruppen som anser att alkobommar är ett enkelt sätt att kontrollera många förare.

– Alkobommarna som står oanvända i Frihamnen är en skandal, säger Gun-Lis Roos.

Fotnot: Alkobommar är automatiska nykterhetskontroller där föraren åker fram till en bom som öppnas automatiskt om föraren blåser i ett munstycke och inte har mer än 0,2 promille i utandningsluften. Om föraren har högre promillenivå går inte bommarna upp utan personal tillkallas. Bommarna användes på försök i olika hamnar i Sverige under 2015. Nu står de oanvända i Frihamnen i Stockholm eftersom så många förare har högre promillehalt att tullen inte anser sig ha resurser att ta hand om alla rattfyllerister som nu istället kör omkring på gatorna.

Mer från Accent