Kronobergsmodellen

Kronobergspolisen skrotar Kronobergsmodellen

Den lovordade Kronobergsmodellen, som ska hindra unga att dricka alkohol, prioriteras inte längre av polisen som skapat modellen.

Enligt Scott Goodwin, en av de två poliser i Kronoberg som utvecklat modellen, är det annat som tar polisens tid.

– Det är stökigt i några bostadsområden och att få lugnt där prioriteras högre, säger han.

Jarl Holmström är länspolismästare i Kronobergs och Kalmar län och den som är ytterst ansvarig för prioriteringen.

– Kronobergsmodellens syfte var att få bort problemet med unga som går runt på stan berusade och bär på kassar med alkohol. Det har försvunnit. Nu har vi större bekymmer med ungas förhållningssätt till cannabis och spice. Vi gör en tydlig satsning på cannabis i Kalmar och Kronoberg, säger han till Accent.

Har ni större problem än andra län med cannabis?

– Nej, det tror jag inte, men jag tror att vi har en ökande problematik. Ju mer man jobbar med frågan desto mer ser man, säger Jarl Holmström.

Kronobergsmodellen går ut på att beslagta alkohol från unga, kontakta deras föräldrar och ingripa mot langarna. Allt i syfte att förebygga och minska alkoholkonsumtionen bland unga. Modellen har blivit mycket uppmärksammad och Rikspolisstyrelsen rekommenderar polismyndigheterna att använda sig av metoden. På sin hemsida skriver Rikspolisstyrelsen att det är den metod polisen använder för att arbeta mot langning av alkohol.

Och metoden verkar fungera. Förutom att Brå utvärderat metoden med gott resultat 2009 så har den delvis förryckt Brås brottsstatistik, vilket Accent berättat om tidigare.

Länspolismästare Jarl Holmström Foto: Lars Hedelin
Länspolismästare Jarl Holmström Foto: Lars Hedelin

Enligt länspolismästaren anmälde Kronobergspolisen 5 300 brott mot alkohollagen år 2012. Förra året anmälde man 90.

– ­Förra året anmälde vi 90 brott mot alkohollagen jämfört med 5 300 året dessförinnan. Det var ett par stora alkoholärenden 2012 som gjorde att det blev så stora tal, men statistiken är mer ett mått på vår framgång än ett mått på samhällets problembild, säger han.

Scott Goodwin förklarar för Accent att det inte bara är polisens aktivitet som påverkat. Riktlinjerna för hur man räknar brott har också ändrats.

Faksimil av BRÅ-rapport om Kronobergsmodellen.
Faksimil av BRÅ-rapport om Kronobergsmodellen.

– Om en langare sålde till ett gäng ungdomar räknades tidigare varje försäljning som ett nytt brott. Numera ska de vara avgränsade i tid, annars räknas det som ett och samma brott, säger han.

Har det haft någon betydelse för Kronobergspolisens motivation att statistiken nu blir sämre?

– Nej, absolut inte. Vi tycker att det är bra att det blev en ändring. Det var tung administration att skriva så många anmälningar. Vi ska inte skapa onödig aktivitet, utan jobba så rationellt som möjligt, säger Jarl Holmström.

 

Mer från Accent