Fotboll

Ingen alkohol på Brommapojkarnas hemmamatcher

Vid allsvenska fotbollsmatcher, särskilt derbyn, handlar det ofta om slagsmål mellan fulla supportrar. Många drar sig för att ta med sina barn på matcherna. Men på Grimsta IP spelas stockholmsderby utan bråk – och utan alkohol.

Solen lyser över Grimsta IP. Det är söndagseftermiddag och sommaren har kommit till Stockholm och Vällingby, där Brommapojkarnas hemmaarena ligger. Det ska strax bli allsvenskt derby. Djurgården kommer på besök.

Publiken strömmar till; mest djurgårdssupportrar i blårandiga tröjor. På den ena kortsidan vajar stora flaggor med symboler för både Djurgården och supporterklubben, Järnkaminerna. Mitt emot, där BP:s hejaklack borde stå, sitter några få personer utspridda, fler blårandiga än röd/svarta. Bakom dem tronar en stor hoppborg där barn köar för att komma in och hoppa.

Vår publik består mest av våra ungdomsspelare och deras familjer.

Djurgårdsklackens sång ljuder över arenan redan innan matchen börjat, medan BP:s supportrar står tysta i änden av ena långsidan. Där har de hängt upp en svart banderoll där det står Bromma support med röda bokstäver. Längre ner har någon textat ”BP bäst i stan” med stora svarta bokstäver på något som ser ut som ett lakan.

– Vår publik består mest av våra ungdomsspelare och deras familjer, men ofta krockar seniorlagetsmatcher med ungdomslagens så de är inte så frekventa besökare. Sedan har vi en del äldre, som kanske spelat i BP tidigare, som kommer, säger Peter Appelquist, kommunikationsansvarig på Brommapojkarna.

Djurgårdsklacken hejar fram sitt lag. Foto: Eva Ekeroth

Så sätter matchen i gång. Djurgårdsklacken sjunger sig igenom hela matchen och hejar på sitt lag, BP:s supportrar drar i gång en hejaramsa vid två tillfällen, i övrigt fortsätter de vara tysta.

– Vi har ingen tradition av mycket publik, klassiska supportrar och hejaklack. Det är något vi gärna skulle vilja bli bättre på, men då krävs det lite mer sportsliga framgångar; att vi hänger kvar i allsvenskan och att damerna går upp. De andra Stockholmslagen har en 100-årig tradition av seniorfotboll och vi har bara tio, säger Peter Appelquist.

BP:s klack är betydligt mindre och tystare. Foto: Eva Ekeroth.

Matchen är långsam och ganska tråkig. Dock saknas inte dramatik. Spelarna envisas med att ideligen nicka bollen, vilket leder till att de vid flera tillfällen stöter ihop med varandra. Vid två tillfällen blir kollisionerna så allvarliga att spelare blir liggande på planen och måste bytas ut.

Efter 27 minuter blåses matchen av och spelarna lämnar planen. Publiken tittar frågande på varandra. Speakern börjar prata reklam och kommenterar inte vad som hänt.

Några djurgårdssupportrar letar information på internet och får fram att en domare fått en flaska i huvudet. Eftersom han befann sig vid djurgårdsklacken när det hände är supportrarna oroliga för att matchen ska brytas, BP tilldömas segern och därmed tre poäng. Speakern informerar publiken att matchmöte mellan de båda lagen, domarna och polisen pågår och att mötet avgör om matchen ska spelas färdigt.

Som väl är visar det sig inte vara någon flaska i huvudet utan den backande domaren har kolliderat med en funktionär. Matchen fortsätter. Strax efter avbrottet gör hemmalaget BP matchens första mål.

Vi har ett principbeslut på att inte servera alkohol. Det har vi haft ända sedan vi började spela seniorfotboll.

I pausen köar den drygt 4 000 hövdade publiken för att köpa kokt korv med bröd, läsk, kaffe och godis i kiosker och cafeterior. Någon alkoholhaltig dryck serveras inte.

– Vi har ett principbeslut på att inte servera alkohol. Det har vi haft ända sedan vi började spela seniorfotboll. Brommapojkarna är i första hand en ungdomsklubb. Ungdom, idrott och alkohol hör inte ihop, säger Peter Appelquist.

Men skulle ni inte kunna tjäna pengar på ölförsäljning?

– Jo, när större följen från bortalag, som är vana vid att det serveras på arenan, kommer så förväntar de sig att det går att köpa öl. Då skulle vi nog kunna tjäna en del, men vi har inte räknat på vad vi förlorar på att inte sälja. Det är inte aktuellt, säger han.

Poliser och ordningsvakter står i klungor och småpratar i solskenet. Några ordningsproblem märks inte av.

– Det är väldigt lugnt, men varje match är individuell och matchen är inte slut än, säger Oscar Löfgren från polisens regionala ordningsgrupp.

Några alkoholpåverkade personer har han sett.

–  Men ingen som varit överförfriskad, säger han.

Varken han eller hans kollegor tror dock att det har någon större betydelse att det inte serveras någon alkohol på arenan.

– Nej, det beror nog mer på att det är mindre folk och en mindre arena här. De som dricker ser nog till att göra det redan innan de kommer. Fast det är klart att det inte är någon fördel om de kan fylla på inne på arenan, säger han.

Något bråk blir det inte. Inga fler mål heller. Besvikna djurgårdssupportrar buar åt sitt lag och lämnar med hängande huvuden arenan.

Mer från Accent