Hallå där Slim Lidén, årets förebyggare. Hur känns det?
Slim Lidén, grundare av SMART. Foto: Olle Sjögren.

Hallå där Slim Lidén, årets förebyggare. Hur känns det?

Slim Lidén grundade SMART och har i över tre decennier arbetat för att hålla unga borta från droger. Nyligen utsågs han till årets förebyggare. "Det känns otroligt betydelsefullt", säger han till Accent.
Av: Accent

Hur känns det att ha blivit tilldelad detta pris?

– Det känns fantastiskt bra och väldigt betydelsefullt för både mig och SMART. Det är en fin kvalitetsstämpel på det jag och vi gör. Det innebär även en bekräftelse på att det jag har jobbat med i över 30 år, har visat sig vara rätt och viktigt.

Vad driver dig?

– Det är väl ett rättvisepatos och en vilja att hjälpa utsatta och drabbade grupper, som driver mig. Jag vill konkret underlätta för maximalt många ungdomar att få ett bättre liv.

Vilken är den viktigaste frågan just nu?

– Just nu gäller det att få regeringen att ta ett beslut om när Sverige (i princip) ska vara rökfritt samt att göra en stegvis plan för det. Annars gäller det att verkligen nå fram till ungdomar på ett bra sätt. Och att man kan förebygga alkoholskador och narkotika genom att motverka tobak. SMART (och Smart Ungdom) fokuserar främst på två saker; tobak och tidiga alkoholdebuter.

Vad fick dig att starta SMART?

– Jag hade hittat kontraktsmetoden hos hockeyklubbar och införde den i min kommun 1994. Sen kom vi ut i massmedia och folk ringde mig från olika orter. Jag hjälpte dem att starta och efter två år bad de mig att ordna en konferens, där vi bildade nätverket SMART.

Not: SMART arbetar med förebyggande arbete mot alkohol, narkotika och tobak bland ungdomar, framför allt med hjälp av den så kallade kontraktsmetoden. Utmärkelsen årets förebyggare delas ut av CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning.

Dela artikeln:
0