Förebyggande åtgärder bör riktas till alla unga

Av: Eva Ekeroth

Det går inte att förutsäga vilka som kommer att dricka för mycket som vuxna genom att titta på hur de dricker i tonåren. Det är slutsatsen av en ny norsk-svensk studie.

Forskarna Thor Norström, professor i sociologi vid Stockholms universitet, och Hilde Pape, doktor i psykologi vid det norska alkoholforskningsinstitutet, Sirus, har undersökt 1 800 norska ungdomars alkoholvanor. Det skriver Dagens Nyheter idag.

I början av 1990-talet, då ungdomarna var 14 – 17 år, fick de svara på frågor om sin alkoholkonsumtion. Femton år senare, då de var mellan 27 och 30 år gamla, gjordes en ny undersökning. Resultaten visar att de flesta som drack för mycket som tonåringar hade en normal konsumtion när de blev äldre. De som drack för mycket vid andra undersökningstillfället hade oftast haft en måttlig konsumtion eller inte druckit alls under tonåren.

− Det händer så mycket under den här tidsperioden i livet som kan påverka alkoholvanorna, säger Thor Norström till DN.

Forskarnas slutsats är att förebyggande åtgärder ska riktas mot alla ungdomar, inte bara mot dem som dricker för mycket, eftersom man inte vet vem som kommer att få alkoholproblem senare i livet.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0