Föräldrar oroliga för skolavslutningen
Foto: Mikael Miettinen/Flickr

Föräldrar oroliga för skolavslutningen

Föräldrar tror att tonåringar dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Tonåringar själva tror inte att det är så vanligt, och tycker det är bra att föräldrar inte köper ut.
 • IQ:s fem tips till föräldrar

  1. Visa att du bryr dig

  Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad de ska göra, vilka de ska träffa, var de ska vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider och så vidare.

  1. Bjud inte på alkohol och köp inte ut

  Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är okej att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

  1. Hjälp till att säga nej

  Som förälder är det viktigt att ge ditt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

  1. Håll kontakten

  Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

  1. Kom överens med andra föräldrar

  Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn etcetera.

Av: Eva Ekeroth

Många förknippar skolavslutningar med fylleri och bråk. I en ny undersökning från IQ säger en majoritet av föräldrarna, 85 procent, att de tror att det är vanligt att minderåriga dricker alkohol i samband med skolavslutningen. 34 procent är oroliga för att deras egna tonårsbarn ska dricka. Bland ungdomarna själva är det endast 65 procent som tror att det är vanligt.

 

Ungdomar tycker att det är bra att föräldrar inte köper ut alkohol åt dem. I det instämmer hela 90 procent. 87 procent tycker också att det är bra att föräldrarna hjälper till med anledningar att inte dricka. Föräldrar är också de som ungdomarna tycker är bäst lämpade att tala med dem om alkohol.

– I samband med skolavslutningen är det många unga som dricker alkohol men du som förälder har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

 

Den allra sista skolavslutningen, studenten, är kanske också den mest alkoholtäta. Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, och Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, KSAN tar upp studenten i podden #ballainteur, från 2017. Där intervjuas Alice Ekengren, insatschef för studentfirande i Stockholm, och Anna Alvenstål, blivande student från Sollentuna.

Dela artikeln:
0