unf

4 av 10 kommuner underkända av UNF

UNF:s årliga kommunrankning visar stora skillnader i hur Sveriges kommuner satsar på ungas fritid. Borås toppar listan.

– Det är bra att 112 kommuner blir godkända i vår kartläggning. Men bedrövligt att 87 inte blir det. I de underkända kommunerna har ungdomarna inte rätt till ett bra uteliv, säger Isabelle Benfalk, ordförande för Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

Sedan 2012 har UNF rankat Sveriges kommuner utifrån hur tillgången till en bra fritid för unga ser ut. Årets resultat är procentuellt sett bättre än någonsin, men det visar också att det är stora skillnader i uppväxtmiljö beroende på var i landet man bor. 199 av Sveriges 290 kommuner har besvarat enkäten och 56 procent av dem får godkänt.

Isabelle Benfalk tycker att Ludvika (som toppar listan i Dalarnas län och ligger på fjärde plats totalt) är en kommun som förtjänar positiv uppmärksamhet.

– Det är anmärkningsvärt att Ludvika är fjärde bästa kommun trots att de bara har 27 000 invånare. Det visar att det inte handlar om kommunens storlek utan om prioriteringar och om att tänka rätt, säger hon.

Andelen kommuner som kräver en alkohol- och drogpolicy för att en förening ska få bidrag har ökat successivt sedan 2014. Förra året var siffran 56 procent, i år 64 procent.

– Det är positivt att folk har slutat förknippa lokal fotboll med alkohol. Förr var det ganska mycket av det. Nu finns det arenor som helt har förbjudit alkohol, säger Isabelle Benfalk.

Isabelle Benfalk. Foto: Press

Hälften av kommunerna, 53 procent, erbjuder information och utbildning till föreningar om alkohol och droger. Men bara 25 procent erbjuder information till unga om drogfria föreningar – och ännu färre, 23 procent, anger att de subventionerar deltagande i drogfria föreningsaktiviteter.

– Trots att det är en ökning från förra året är det inget bra resultat, säger Isabelle Benfalk.

Hon tycker att drogfria aktiviteter hamnar i skymundan av idrottsföreningar.

– När man pratar om föreningsliv är det oftast sport som folk tänker på. Kommunerna ser inte drogfria föreningsaktiviteter som alternativ.

Kanske känner kommunerna inte till de aktiviteter som bedrivs, och här kan UNF bli bättre på att berätta vad föreningen gör.

– Men det är svårt få gehör från kommunerna som ung. De tycker att det vi gör är bra, men de bryr sig inte om att ta reda på mer.  Åldersmaktsordningen är ganska närvarande. Det är oerhört tråkigt. Vi kan hjälpa dem och de kan hjälpa oss.

Ett område där kommunerna generellt klarar sig bra i rankingen är satsningar på högtider. Vanligast är att ha utökat samarbete med polisen, att ge information om arrangemang för unga eller att stödja drogfria aktiviteter riktade till unga. 58 procent genomför kampanjer för att minska langning.

För att väcka uppmärksamhet kring fritidssituationen för ungdomar kommer UNF nu att lyfta fram de lokala resultaten.

– Kartläggningen ger våra medlemmar en bra faktabas om hur det ser ut i deras kommun. Den kan de använda i lobbyarbetet mot kommunen inför valet. Det är dags att prioritera den här frågan, säger Isabelle Benfalk.

Läs hela UNF:s kommungranskning här

 

Om undersökningen: 

Resultatet baseras på sju frågor om ungas inflytande i kommunen, deras tillgång till nyktra mötesplatser, variationen och marknadsföringen av dessa samt vilka insatser som sätts in under högtider med hög alkoholkonsumtion.

 Kommunerna godkänns när de får ett medelvärde på minst tre av fem. Totalt är 112 kommuner (56 procent) godkända. Av dem är 17 kommuner (9 procent totalt) väl godkända med minst fyra poäng i snitt av fem möjliga. 87 kommuner (44 procent) är underkända och har under tre poäng.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent