AccentAccent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Wed, 12 Dec 2018 11:07:20 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.3 Alkohol & narkotika prisashttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/alkohol-narkotika-prisas/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/alkohol-narkotika-prisas/#respond Wed, 12 Dec 2018 10:39:44 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1653106 Julius von Wright, chefredaktör på CAN:s tidskrift Alkohol & narkotika, har fått utmärkelsen Mediadiplom från Svensk förening för beroendemedicin.]]>

Julius von Wright, chefredaktör på CAN:s tidskrift Alkohol & narkotika, har fått utmärkelsen Mediadiplom från Svensk förening för beroendemedicin.

Hur känns det?
– Det känns roligt. Det är alltid kul att få en bekräftelse på att man gör ett uppskattat och bra jobb. Och just att få utmärkelsen från läkarkåren via Svensk förening för beroendemedicin känns fint, det är en yrkeskår som jag respekterar. Jag har tidigare jobbat mest med den socialvetenskapliga delen av beroende, och det medicinska är ett fält jag försöker greppa.

 

Vad innebär utmärkelsen för dig?
– En extra pepp till att fortsätta med det jobbet jag gör. I motiveringen lyfter de fram att jag tar upp debattämnen i tidskriften, det vill jag gärna fortsätta med. För någon månad sedan hade vi en debatt om medberoende ska vara en diagnos eller inte, det är en väldigt nischad fråga som inte får plats i de stora dagstidningarna, och där tänker jag att Alkohol & narkotika kan ha en roll att spela.

 

Vad kommer Alkohol & narkotika göra framöver?
– Jag har tänkt att vi ska lyfta forskningen lite mer. Det har varit ganska mycket politik i Alkohol & Narkotika det senaste året, vilket är bra, men jag vill stärka forskarinnehållet. Jag ska också försöka få ordentligt liv i podden när jag kommer tillbaka från min föräldraledighet. Det finns många beroendefrågor som passar i poddformat, frågor som kräver lite reflektion och som det kan vara skönt att sammanfatta i prat. Jag har en känsla av att det kommer hända mycket inom beroendevård och behandling framöver, så det är roligt att vara verksam inom vårt området just nu.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är en organisation (med 47 medlemsorganisationer) vars uppgift är att sprida information om alkohol och andra droger.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/alkohol-narkotika-prisas/feed/ 0
Alkoholstopp i Journalistförbundethttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/alkoholstopp-i-journalistforbundet/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/alkoholstopp-i-journalistforbundet/#respond Wed, 12 Dec 2018 07:15:59 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1653113 När det svenska Journalistförbundet representerar kommer det i fortsättningen att ske utan alkohol. ]]>

När det svenska Journalistförbundet representerar kommer det i fortsättningen att ske utan alkohol.

Fackförbundet har genomfört en policyöversyn, och bestämt att skärpa alkoholpolicyn rapporterar medlemstidningen Journalisten.

– Vi ska inte representera med alkohol, säger Eva-Maria Kollberg, Journalistförbundets kanslichef, i en kommentar.

Det innebär att förbundets anställda vid den årliga julfest som hölls i veckan för första gången själva fick betala för eventuell alkohol.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/alkoholstopp-i-journalistforbundet/feed/ 0
Så påverkar LSD hjärnanhttp://www.accentmagasin.se/forskning/sa-paverkar-lsd-hjarnan/ http://www.accentmagasin.se/forskning/sa-paverkar-lsd-hjarnan/#respond Tue, 11 Dec 2018 11:02:37 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1653076 LSD stör den del av hjärnan som kontrollerar abstrakt tänkande. Det leder till att andra delar av hjärnan interagerar mer än normalt, vilket ger hallucinationer.]]>

LSD stör den del av hjärnan som kontrollerar abstrakt tänkande. Det leder till att andra delar av hjärnan interagerar mer än normalt, vilket ger hallucinationer.

Hjärnans syncentrum processar normalt det vi ser och det vi föreställer oss. Intrycken skickas sedan vidare till mellanhjärnan där de blir minnen. LSD i kombination med musik leder till att mellanhjärnan skickar komplexa intryck till syncentrat, vilket ger upphov till mer ovanliga hallucinationer.

LSD kan även upplösa känslan av jaget när delar av hjärnan som normalt inte kommunicerar börjar interagera med varandra. Det gör att det blir svårt att skilja på vad som är tankar och vad som är verklighet.

 

Hjärnans utökade kommunikation under LSD-rus har dokumenterats av David Nutt på Imperial Collage i samarbete med Beckley foundation. 20 personer fick sin hjärna avbildad under ett LSD-rus. Testpersonerna injicerades med LSD och deras hjärnor kunde sedan studeras med hjälp av magnetisk resonanstomografi.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/sa-paverkar-lsd-hjarnan/feed/ 0
Nu har Göteborgs sprutbytesmottagning öppnathttp://www.accentmagasin.se/politik/nu-har-goteborgs-sprutbytesmottagning-oppnat/ http://www.accentmagasin.se/politik/nu-har-goteborgs-sprutbytesmottagning-oppnat/#respond Tue, 11 Dec 2018 06:11:38 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1653054 Efter flera års motstånd från kommunen öppnade förra veckan Göteborgs första sprutbytesmottagning.]]>

Efter flera års motstånd från kommunen öppnade förra veckan Göteborgs första sprutbytesmottagning.

En man i 30-årsåldern rycker otåligt i dörren till sprutbytesmottagningen. Han fryser trots den milda decembermorgonen. Det är hans första besök och han är orolig över att han inte har någon legitimation med sig, kanske kan han inte bli inskriven på programmet. Ska han ordna en legitimation behöver soc hjälpa honom med pengar, och det kan ta längre tid än vad han har lust att vänta.

Lokalerna bakom den frostade glasingången i anslutning till Infektionsmottagningen på Östra sjukhuset är än så länge provisoriska. Enligt ett politiskt beslut skulle mottagningen öppna under 2018, men de permanenta lokalerna står ännu inte klara. I slutet av februari hoppas man kunna flytta in i de nya lokalerna.

– Efter sommaren var tanken att man skulle komma igång, men här är nytt för oss alla så det tog lite längre tid men vi har jobbat så effektivt som möjligt, säger Panos Vasilakis vårdenhetschef på Infektionsmottagningen.

 

Det har gått ett dygn sen Göteborgs sprutbytesmottagning slog upp dörrarna torsdagen den 6 december. Under första dagen skrev sju patienter in sig på programmet.

– Det var några som hade hört av sig i förväg och visste att vi skulle öppna igår. Den här målgruppen har inte haft tillgång till något annat innan, så det har varit väldigt svårt att veta hur många som skulle dyka upp, säger Panos Vasilakis.

I nuläget har mottagningen tre sjuksköterskor och en undersköterska. Dessutom har man även en kurator, tillgång till infektionsläkare och en barnmorska på besök två dagar i veckan.

– Flera i personalen har erfarenhet av beroendevård sen tidigare. Det har varit vår ambition att ha den kompetensen. Sen har vi ju träffat injektionsmissbrukare på infektionsmottagningen tidigare så målgruppen är inte helt främmande, säger Panos Vasilakis.

Startkit och infomationsfoldrar från sptutbytesmottagningen i Göteborg. Foto: Panos Vasilakis

Kraven för att bli inskriven på sprutbytesprogrammet är att man ska vara fyllda 18 år, folkbokförd i Västra Götaland och kunna visa upp tecken på injektionsmissbruk, som till exempel stickmärken. Man ska också gå med på att prova sig för smitta var tredje månad. Efter inskrivning får patienten ett startkit med nålar, sprutor, sprutservetter, informationsbroschyrer och kondomer.

– Första gången förväntas man inte ha med några gamla nålar men vid senare tillfällen ska man lämna tillbaka de nålar man fått ut, säger Panos Vasilakis.

Förhoppningen är att kontakten med vården ska leda till vidare behandling.

– Huvudsyftet för oss är också att kunna erbjuda andra insatser. Målgruppen är ju en socialt utsatt grupp och vi vill gärna att de ska kunna komma vidare med sin problematik. Missbruk av narkotika är en beroendesjukdom, det finns väldigt många omständigheter som kan leda till att en person ofrivilligt hamnar i ett missbruk som är svårt att ta sig ur. Så vi har nära samarbete med beroendekliniken, säger Panos Vasilakis.

Via sprutbytesmottagningen kan till exempel patienter slussas direkt till substitutionsbehandling utan att någon remiss behöver göras.

– Sedan finns vi tillgängliga för infektionsinsatser såklart.

 

Göteborgs kommun har länge motsatt sig en sprutbytesmottagning. Men efter att kommunernas veto i frågan plockades förra året tog Västra götalandsregionen beslut om fyra mottagningar. I Trollhättan öppnade en sprutbytesmottagning för några veckor sedan och ytterligare två mottagningar kommer att öppnas inom det närmaste året; en i Borås och en i Skövde. Västra Götalandsregionen ser nu även över möjligheten att starta ett Naloxonprogram.

Marina Johansson är kommunalråd för Socialdemokraterna med fokus på sociala frågor och folkhälsa. Hon berättar att hennes eget parti tog upp frågan om sprutbyten för debatt i samband med att kommunernas veto togs bort.

– Vi landade i att om det görs till mer än att bara gå och hämta rena delar till injektion så kan det faktiskt bli något bra. Vi resonerar som så att vi vill vara med och påverka så att verksamheten blir så bra som möjligt istället för att sätta oss emot, säger hon.

Men beslutet var långt ifrån enhälligt. Många känner fortfarande att sprutbytet innebär att kapitulera inför möjligheten att ge missbrukare en bättre vård.

– Det har varit en oerhört laddad fråga. Det är oftast inte sprutbytet i sig som man motsätter sig utan man är rädd att människor ska falla mellan stolarna i olika instanser och inte komma vidare in i vården, säger Marina Johansson.

 

Ytterligare ett ryck öppnar ytterdörren och sprutbytesmottagningens första patient för dagen kliver in från kylan till ett litet väntrum med en värmefläkt i ena hörnet. Han möts av en sjuksköterska i blått. Det där med legitimationen visar sig inte vara några problem eftersom han redan varit inskriven på sprutbytesprogrammet i Stockholm. Han försvinner bakom ytterligare en frostad glasdörr och slussas vidare in på mottagninen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/nu-har-goteborgs-sprutbytesmottagning-oppnat/feed/ 0
Fjällstationen som satsar på alkoholfritthttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/fjallstationen-som-satsar-pa-alkoholfritt/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/fjallstationen-som-satsar-pa-alkoholfritt/#respond Mon, 10 Dec 2018 10:36:24 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1653022 Hemavans fjällstation är fjällens enda alkoholfria anläggning. Anledningen: folkhälsa och medmänsklighet.]]>

Hemavans fjällstation är fjällens enda alkoholfria anläggning. Anledningen: folkhälsa och medmänsklighet.

– Det finns tillräckligt många som erbjuder alkohol, och då behövs det någon som inte gör det, säger Mojo Andersson, föreståndare på Hemavans fjällstation.

Att Hemavans fjällstation inte serverar alkohol, och inte heller vill att gästerna konsumerar medhavd alkohol, är inget nytt, berättar Mojo Andersson. Anläggningen startades 1957 av missionskyrkorna i övre Norrland – då SMU, nu Equmenia-kyrkan – och var redan då alkoholfri.

– Så det är en lång historia. Från början kommer det sig av det frikyrliga arvet, men sedan har vi funderat en hel del på det, om vi gör det bara på grund av tradition, eller hur det kommer sig. Och vi har landat i att vi är starkt övertygade om att det är bra ur ett folkhälsoperspektiv och utifrån en medmänsklig vinkel, säger Mojo Andersson.

Hemavans fjällstation, som också är anslutna till Svenska Turistföreningen, STF, är enligt Mojo Andersson den enda fjällstationen som är alkoholfri.

– Vi är den enda anläggningen med helpensionsmöjlighet, alltså den enda fjällstationen som är alkoholfri. Vi ser vinsten med det, och det är vi ensamma om i det här området.

 

Gästerna får information om alkoholpolicyn vid bokning, och reaktionerna är minst sagt blandade.

– Vi förlorar konferensgrupper på det, men vi vinner så mycket mer. Många grupper och enskilda säger att de var lite tveksamma först, om de skulle våga bo på en alkoholfri anläggning, men säger efteråt att det var det bästa valet.

En anledning till att gäster är nöjda är att de kan undkomma alkoholnormen för ett tag.

– I många grupper finns det en jargong bland folk att man måste dricka alkohol för att det är semester, och folk uttrycker ofta att det är en befrielse att slippa det. Man kan gå ner till en annan anläggning 200 meter bort och ta en öl om man vill, men man kan också strunta i det. Man är befriad från tvånget att alla ska ta en öl.

Däremot är inte anläggningen ölfri.

– Vi serverar alkoholfri öl, och vid middagar brukar vi presentera de alkoholfria öler vi har till försäljning.

 

Hemavan fjällstation. Foto: Privat

Hemavans fjällstation drivs nu i stiftelseform, men det finns inget i stadgarna som säger att anläggningen måste vara alkoholfri.

– Det finns ju en enorm ekonomi i alkoholen, men vi har funderat kring vad vi tar ställning för, vad vi förlorar på det och vad vi vinner på det. De flesta gäster är ändå positiva till det, så det överväger så pass mycket att vi inte tvekar på att fortsätta vara alkoholfria, säger Mojo Andersson.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/fjallstationen-som-satsar-pa-alkoholfritt/feed/ 0
Miljöpartiet föreslår injektionsrumhttp://www.accentmagasin.se/politik/miljopartiet-foreslar-injektionsrum/ http://www.accentmagasin.se/politik/miljopartiet-foreslar-injektionsrum/#respond Mon, 10 Dec 2018 05:34:52 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652997 Rasmus Ling (MP) har lämnat in en motion om försöksverksamhet med injektionsrum för heroinister.]]>

Rasmus Ling (MP) har lämnat in en motion om försöksverksamhet med injektionsrum för heroinister.

Sveriges dokumenterat höga narkotikadödlighet anförs som en anledning att införa en mer skademinimerande narkotikapolitik. 2014 dog 92,9 människor per miljon invånare i Sverige av narkotika. Det är långt över europasnittet.

Rasmus Ling anser att dödligheten är ett resultat av Sveriges narkotikapolitik, som satt det narkotikafria samhället som högsta mål. Han jämför Sverige med Danmark, som för en mer skademinimerande narkotikapolitik och också rapporterar en lägre narkotikadödlighet.

I Danmark har man sedan flera år så kallade fixerum dit heroinister kan komma för att injicera upp till två gånger om dagen, förutsatt att de är fyllda 20 år. Några krav på motprestation att försöka komma ur sitt missbruk ställs inte.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/miljopartiet-foreslar-injektionsrum/feed/ 0
Han tror på individens makt att förändrashttp://www.accentmagasin.se/kultur/han-tror-pa-individens-makt-att-forandras/ http://www.accentmagasin.se/kultur/han-tror-pa-individens-makt-att-forandras/#respond Fri, 07 Dec 2018 11:35:12 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652974 Morgan Stockhaus är kock och mångsysslande entreprenör. Han föreläser om stress i restaurangbranschen och släpper nästa vecka sin första bok om beroende och missbruk.]]>

Morgan Stockhaus är kock och mångsysslare. Han föreläser om stress och beroende, och släpper nästa vecka boken Återställ ditt liv från beroende och missbruk, en praktisk självhjälpsbok, som också ska bli studiecirkel i samarbete med NBV.

Hur kom du på idén att skriva en bok om beroende?

­– Från början var arbetstiteln Spisnykter, och tanken var att den skulle rikta sig till restaurangbranschen. Det är en bransch med mycket romantik kring alkohol och droger, och många känner ett behov av att ta droger för att hantera stressen i arbetet. Det är vanligt med självmedicinering och man byter receptbelagda läkemedel med varandra. Jag gör ingen skillnad på olika typer av droger, utan det är något som man själv definierar. Det är konsekvenserna av drogen som räknas, inte mängden.

– Sedan är jag också starkt kritisk mot tolvstegmodellen, och att den har fått så stor genomslagskraft i Sverige.

 

Ja, du riktar en del kritik mot 12-stegsmetoden i boken.

– Jag skulle vilja säga att det blir nytt beroende att gå på såna möten två gånger i veckan, och att man flyttar över sitt beroende till något annat. Man lär sig att inte ta sin frigörelse i egna händer utan  lämnar över det till högre krafter. Jag tror att alla har möjlighet att förändra sig själva.

 

Du ger ut den här boken på ditt eget förlag Korpulent, är det din första bok?

– Det här är den fjärde boken jag ger ut – och den andra boken som jag skrivit själv. Tidigare har jag gjort en barnbok som heter Kakornas ABC med recept och bilder.

 

Vad händer nu med det här materialet?

– Nu ska jag bygga en studiecirkel kring den här boken genom NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet). Jag har tidigare även gjort en stresshanteringskurs i samarbete med dem.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/han-tror-pa-individens-makt-att-forandras/feed/ 0
”Kan bli en murbräcka för legalisering”http://www.accentmagasin.se/politik/kan-bli-en-murbracka-legalisering/ http://www.accentmagasin.se/politik/kan-bli-en-murbracka-legalisering/#respond Fri, 07 Dec 2018 06:19:28 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652923 Samma princip gäller för psykedeliska droger som för exempelvis morfin, menar Pierre Andersson, policyrådgivare på IOGT-NTO.]]>

Samma princip gäller för psykedeliska droger som för exempelvis morfin, menar Pierre Andersson, policyrådgivare på IOGT-NTO.

Om man kan använda narkotikaklassade preparat i medicinska syften på säkra och effektiva sätt så ska man göra det inom de lagar och regelverk som redan finns, säger Pierre Andersson, IOGT-NTO. Men han ser också en likhet med diskussionen kring medicinsk cannabis.

– Medicinsk användning av cannabis har använts som murbräcka för att öppna dörrar för senare legaliseringskrav. Det här har man jobbat med på ett medvetet sätt genom att kraftigt överdriva marijuanans förtjänster och även sprida rena lögner, som att det skulle bota cancer, vilket man inte har något forskningsstöd för.

Pierre Andersson menar att det finns en risk att utvecklingen för psykedeliska droger går i samma riktning.

– En del av de grupper som jobbat för en legalisering av cannabis vill ju gå vidare och legalisera andra substanser. Den här forskningen kan komma att användas för att öppna upp för legalisering. Och det behöver vi se upp med.

 

Trots att LSD och andra psykedeliska droger fortfarande är relativt ovanliga i Sverige finns det tecken på att användningen ökat under de senaste åren. Beroendemottagningen Mini-Maria för unga i Stockholm säger att du fått in fler ungdomar som tagit LSD under senare år, och Tullverket beslagtog dubbelt så många doser LSD 2017 jämfört med 2015.

 

Joar Guterstam. Foto: Erika Ljung.

Joar Guterstam, forskare och specialistläkare i psykiatri vid Beroendecentrum Stockholm, ser inte att LSD har en stor potential att skapa beroende:

– I djurstudier har man sett att råttor som får möjligheten att fritt dosera sig själva med LSD hellre avstår, säger han.

Vissa menar att LSD skulle kunna hjälpa människor ur ett beroende. Men Joar Gutestam, som följer den psykedeliska forskningen, tror inte att det är en behandlingsform som är nära förestående.

– Det finns väldigt få välgjorda studier i nuläget. Utifrån pilotstudier och teoretiska modeller har vi redan kunnat bota beroende hundra gånger om, men när resultaten ska översättas till riktiga patienter i en klinisk verklighet så är det en helt annan femma. Det finns många goda idéer som inte håller hela vägen fram.

Joar Gutestam ser också en risk för att en allt för stark entusiasm hos vissa forskare kan få dem att överskatta hur stora framsteg man faktiskt gjort.

– Man gör små studier med något dussin personer och tycker att det fungerar bra, och sedan ser man det nästan som tidsfråga innan man har en färdig och godkänd behandling. Men det har ju hänt många gånger att man trott på saker som inte hållit i större studier och hela idén rasar.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/kan-bli-en-murbracka-legalisering/feed/ 0
Luxemburg kan bli först i Europa med att legalisera cannabishttp://www.accentmagasin.se/politik/luxemburg-kan-bli-forst-europa-med-att-legalisera-cannabis/ http://www.accentmagasin.se/politik/luxemburg-kan-bli-forst-europa-med-att-legalisera-cannabis/#respond Thu, 06 Dec 2018 12:37:37 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652985 Den styrande koalitionen tog beslutet förra veckan. Men något datum är ännu inte satt.]]>

Den styrande koalitionen tog beslutet förra veckan. Men något datum är ännu inte satt.

Det är ännu inte helt klart om lagen kommer innebära avkriminalisering eller legalisering av cannabis. Det rapporterar Le Matin.

Koalitionen, som består av de liberala Demokraterna, Socialisterna och De gröna sitter på 31 av parlamentets 60 stolar och föreslår nu att produktion, köp och innehav av cannabis ska legaliseras. Redan i juli antogs en lag som tillåter medicinskt bruk av cannabis, under strikt reglering.
– Intäkter från försäljning av cannabis kommer att investeras främst i förebyggande åtgärder, informationskampanjer och omsorg på beroendeområdet, skriver regeringen om den nya lagen.

Luxemburg har sedan 2005 ett så kallat ”fixrum” där i genomsnitt 160 injektioner om dagen görs. Ytterligare ett fixrum är planerat att öppna inom kort.

Så kallat rekreationellt cannabisbruk är redan avkriminaliserat i någon mån, men inte legaliserat, i Österrike, Kroatien, Tjeckien, Estland, Italien, Malta, Moldavien, Holland, Portugal, Slovenien, Spanien, Schweiz och Ukraina. Norge kommer att avkriminalisera cannabis inom kort.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/luxemburg-kan-bli-forst-europa-med-att-legalisera-cannabis/feed/ 0
Psykedelisk renässanshttp://www.accentmagasin.se/forskning/psykedelisk-renassans/ http://www.accentmagasin.se/forskning/psykedelisk-renassans/#respond Thu, 06 Dec 2018 05:24:25 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652909 Begravd sedan slutet av 1960-talet har forskningen kring psykedeliska droger nu återuppstått. Accent var med på Sveriges första konferens som lyfter frågan.]]>

Begravd sedan slutet av 1960-talet har forskningen kring psykedeliska droger nu återuppstått. Accent var med på Sveriges första konferens som lyfter frågan.

Förespråkarnas förhoppning är att med psykedeliska preparat kunna bota och lindra posttraumatisk stress, depression, beroende och flera andra psykiska sjukdomar.

Ayahuasca gjorde väldigt stora förändringar i mitt liv, säger Johan Eriksson, vice ordförande i Nätverket för psykedelisk vetenskap, NPV, och psykolog inom primärvården.

Vi sitter i en flott hotellbar i Nacka väster om Stockholm med Waldemarsviken utanför fönstret. Runt oss myllrar de cirka 360 andra konferensdeltagarna. Forskare från hela världen har flugits in för att berätta om sin forskning kring psykedeliska droger och deras medicinska användningsområden.

Trots att de bara funnits i två och ett halvt år har NPV samlat runt 500 medlemmar och arrangerar nu Sveriges första konferens om psykedelisk forskning. Detta utan att en enda studie med människor som försökspersoner med psykedeliska droger har genomförts i Sverige sedan 1960-talet. Ännu. De som rör sig runtom oss i hotellbaren utgör den psykedeliska renässansen.

 

Ursprunget till den första guldåldern för psykedelisk forskning var när kemisten Albert Hoffman 1938 i läkemedelsföretaget Sandoz laboratorier upptäckte det ämne som vi idag kallar för LSD. Det var en kraftfull drog som framkallade hallucinationer och ett ändrat sinnestillstånd under flera timmar. Men Albert Hoffman var inte först med att upptäcka psykedeliska droger. Hallucinogena växter och svampar har ingått i religiösa ritualer genom mänsklighetens historia i syfte att skapa kontakt med den metafysiska världen. Men med Albert Hoffmans upptäckt skulle psykedelia komma att ta en helt ny plats i den västerländska kulturen.

Det stora genombrottet för psykedeliska droger kom under 1950- och 60-talen då LSD inte bara inspirerade en generation psykologiforskare utan också blev ett centralt element i en amerikansk motkultur; ”Turn on, tune in, drop out” var slagorden för ungdomar som gjorde uppror mot 1950-talets konservatism och Vietnamkrigets vansinne. Men ivern och tilltron till den psykedeliska upplevelsen gick över styr. När LSD populariserades ökade också olyckorna kopplade till drogen tills den till slut kriminaliserades. Forskningen kring psykedeliska substanser gick i dvala.

Psykedeliska substanser är vad man vet inte fysiskt skadliga eller beroendeframkallande i den klassiska meningen. Men den psykedeliska upplevelsen är väldigt stark, framstå som skrämmande och i värsta fall utlösa psykoser eller farligt beteende hos användaren. Enligt Matthew Johnsson, forskare på Johns Hopkins University får var tredje person ”svåra upplevelser” av LSD. Men en majoritet av de som genomgått ruset rankar det som en av de mest meningsfulla upplevelserna i sitt liv.

 

Efter tre dagar med ayahuasca så hade jag en extremt stark känsla av ödmjukhet inför hur små vi är.

 

Johan Eriksson, vice ordförande psykadelisk vetenskap. Foto: Anna Simonsson

Tillbaka till Johan Eriksson i hotellbaren. Han berättar att han hade varit nyfiken på Ayahuasca i flera år innan han bestämde sig för att åka till Holland och prova.

– Det framstod som väldigt läskigt. Jag hade en psykologkollega som reste dit, men först vågade jag inte följa med. Men samtidigt började jag meditera mycket och efter ett år av att ha mediterat dagligen så kände jag mig mer samlad och trygg. Jag har alltid haft ett sökande efter att förstå mig själv, säger han.

Ayahuascaritualer varar ofta flera dagar i sträck.

– Efter tre dagar med ayahuasca så hade jag en extremt stark känsla av ödmjukhet inför hur små vi är och hur lite vi egentligen vet, säger han.

 

Konferensens deltagare strömmar in i föreläsningssalen rustade med anteckningsblock och kaffemuggar. Alicia Danforth är konferensens första talare och hon pratar om hur MDMA kan underlätta vid psykoterapi. Att som psykolog inte få administrera MDMA till sina patienter kan ibland kännas som att vara en brandman utan en brandslang säger hon.

Johan Eriksson säger att han har upplevt detsamma i sitt yrke som psykolog.

– En brandman kommer ju inte in med brandslangen hela tiden, men man kan få känslan av att ”här är ett tillfälle där det skulle behövas.” Nu har jag varit väldigt intresserad av det här fältet i tre-fyra år och det är ju fortfarande bara med en av tjugo patienter som jag tänker att just här skulle MDMA kunna vara så himla hjälpsamt, säger han.

Värst tycker han att det har varit när han jobbat inom slutenvården, med personer som försöker ta sitt liv trots att de fått all tillgänglig vård.

– Då kan jag inte säga till den här personen att ”du borde åka utomlands och ta de här substanserna”, även fast jag ibland känner att det är oetiskt att inte informera om det.

Alicia Danforth ser också MDMA som ett viktigt komplement till psykoterapin.

– För mig känns det bättre att gå på två fötter än att hoppa på ett ben, säger hon.

Och man får känslan av att konferensen har två ben placerade i olika världar. Här finns ett starkt intresse för den hårda vetenskapen om hjärnan och psyket vid sidan av estetiken från 1960-talets psykedeliska motkultur. Med en fot kvar i historien letar sig den andra foten fram mot legitim vetenskaplig mark.

– Vi gör den här konferensen för att folk ska se att det här är på allvar och att det finns en enorm potential. Vårt huvudsyfte är att få igång forskning i Sverige, säger Johan Eriksson.

 

Foto: Anna Simonsson

 

Den holländska forskaren i posttraumatisk stress, Eric Vermetten, genomför en egen undersökning av konferensdeltagarna från scenen. På frågan hur många som kommer från akademin höjer ena halvan av salen sina händer. Andra halvan höjer sin hand på frågan vilka som kommer från en klinisk bakgrund.

– Hur många här inne har själva testat någon form av psykedelia? frågar Eric Fermetten.

En majoritet av besökarna räcker upp en hand.

Enligt Folkhälsomyndigheten har på sin höjd några få procent av svenskarna någon gång provat MDMA, LSD eller andra hallucinogena droger. Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN, rapporterar i en undersökning att 0,7 procent av svenskarna använt MDMA (eller annan form av ecstacy), och att 0,5 procent under 2017 använt hallucinogener (som LSD, DMT och psilocybin).

Eric Vermetten säger att han inte tror att man kan jobba med att lotsa en patient genom en psykedelisk upplevelse under experiment om man inte själv har upplevt drogernas effekt. Han visar bilder från när hans kollegor assisterar honom genom en MDMA-tripp på deras mottagning.

Johan Eriksson från NPV tycker att det finns en risk för att forskare som själva haft en livsomvälvande upplevelse av pskedeliska substanser kan påverkas i sin objektivitet.

– Det finns helt klart en risk. Det var en av anledningarna till att det gick som det gick på sextiotalet. Vissa trodde för mycket på det här, släppte på alla etiska gränser och tappade det kritiska tänkandet. Jag försöker hela tiden vara medveten om det. Det är en av anledningarna till att jag fokuserar mer på vetenskapen än att gå runt och säga att ”alla borde prova det här”. Jag vill ha datan, säger han.

 

Det har varit en långsam process eftersom vi har behövt arbeta för förändrad drogpolitik.

 

Även om inte alla närvarande på konferensen har ett personligt intresse för de psykedeliska substansernas ruseffekter så krävs onekligen en stark motivation för att ta sig hit. Veckan innan konferensen kostade en biljett över 4 000 kronor. Det är främst deltagaravgifterna som får arrangemanget att gå runt enligt Johan Eriksson. Men de har även samarbetspartners som bidragit med pengar för att konferensen ska kunna bli av.

I tygpåsen besökarna får när de anländer finns, tillsammans med program, penna och klistermärken, också en broschyr från Beckley foundation. Deras tvehövdade örn återfinns även på bandet som håller besökarnas laminerade namnbrickor och på många forskares powerpoints.

Beckley foundation är en brittisk tankesmedja som grundades 1998 av grevinnan Amanda Fielding. Hon började intressera sig för psykedeliska droger redan på 1960-talet och har sedan dess målmedvetet arbetat för att få till stånd psykedelisk forskning. För Amanda Fielding är det inte tal om att den psykedeliska renässansen skulle ha kommit plötsligt.

Amanda Feilding, grundare av Beckley Foundation. Foto: Anna Simonsson

– Det har varit en långsam process eftersom vi har behövt arbeta för förändrad drogpolitik för att överhuvudtaget kunna genomföra den forskning som jag velat göra sen sextiotalet. Jag gillar egentligen inte att jobba med drogpolitik, det har varit en skyldighet för mig snarare än ett nöje, säger hon.
Hon har bland annat varit rådgivare i narkotikafrågor åt Guatemalas president, men även om hon hyser en genuin tro på skademinimerande politik så har hennes främsta intresse alltid legat i den psykedeliska forskningen.
– Jag slutade själv med nikotin efter bara en dos LSD 1966. Så jag vet hur kraftfulla de här substanserna kan vara, och hur de svartmålas. Särskilt LSD, säger hon.
Det var för att komma runt LSD:ns dåliga namn som hon kom in på psylocybin-forskning.
– För det vet ingen varken hur det stavas eller vad det är. Men det var ett sätt att få ett etiskt godkännande för forskningen.

Det är en viljestark kvinna som sitter i fönsteralkoven bakom sitt informationsbord. En kvinna som drivs av starka idéer och spirituellt sökande. En drift stark nog att föra ett korståg för psykedelisk forskning under ett halvt sekel och en målmedvetenhet stark nog att borra ett hål i sitt eget skallben för att frigöra hjärnans puls. Idag har hon till slut fått göra de avbildningsstudier på en mänsklig hjärna påverkad av LSD som hon så länge försökt få till stånd. Men hon tänker inte stanna där.
– Jag gör mitt bästa för att göra de här substanserna till licenserade mediciner. Men jag anser att de bör göras tillgängliga för den som vill. Det blir nästa steg, först måste vi göra dem medicinskt tillgängliga för de som behöver dem, säger Amanda Fielding.

 

Kelan Thomas förklarar sin poster för Kyk Greenway till höger. Foto: Anna Simonsson.

 

Det är fikapaus och konferensens deltagare trängs kring kaffe, nötter, torkad frukt och andra förfriskningar. I salen finns även forskningsposters som presenterar pågående forskning. Kelan Thomas har sammanställt en lista över vilka antidepressiva mediciner som riskerar att blockera effekten av psylocybin. En bit bort står Mattias Äng och Oskar Eriksson, två läkarstudenter från Lund.

– Det vore ju intressant om man kunde behandla människor med de här substanserna i framtiden, framförallt tryptaminerna som psilosybin, säger Oskar Eriksson.

– Det är ett spännande ämne som växer explosionsartat, säger Mattias Äng.

Sam Loefler är filmare och medlem i Nätverket för psykedelisk vetenskap. Hans intresse för ämnet vaknade efter en psykedelisk upplevelse han hade för några år sedan och han är mycket nöjd med konferensen. Den är ett viktigt steg att få ut korrekt information, menar han.

– Vi behöver inte fler pissiga youtubedokumentärer som inte vet vad de pratar om. Vi behöver mer av det här, säger han och visar mot resten av rummet.

 

Sam Loefler, filmare. Foto: Anna Simonsson

 

Filip Bromberg, ordförande i Nätverket for psykadelisk vetenskap. Foto: Anna Simonsson.

Filip Bromberg, ordförande i NPV slår sig ner i en av de rymliga sofforna i hotellobbyn. Han har nyligen avslutat sin praktiska tjänstgöring som psykolog på Statens Institutionsstyrelse där han främst jobbat med unga män som har problem med beroende, kriminalitet eller annat antisocialt beteende. Intresset för beroendeproblematik var vad som fick honom att från början få upp ögonen för psykedelisk forskning.

– Jag läste en fantastisk bok av Gabor Maté som jobbat med injektionsmissbrukare i Vancouver och blev väldigt tagen av hans medkänsla och syn på beroende som en spirituell åkomma. Sen hittade jag en intervju där han pratar om att använda ayahuasca mot beroende. Det var första gången som jag hörde talas om det, säger han.

Han vill dock poängtera att man måste vara noggrann med vad man skickar ut för signaler kring den psykedeliska forskningen.

– Eftersom det är substanser som har en historia av att missbrukas och det finns en riskprofil. Utifrån vad vi vet så verkar det inte som att deltagarna i de här behandlingarna går och söker upp psykedeliska substanser i efterhand, säger Filip Bromberg.
– Det är samma sak som med morfin i sjukvården, där vi vet att det finns en beroendepotential.

 

Farkalogen David Nichols håller föredrag. Foto: Anna Simonsson.

 

Farmakologen David E. Nichols tar över scenen i den stora föreläsningssalen. Hans första bild pryds av en målning av Pablo Amaringo, en sydamerikansk konstnär känd för att ha gestaltat upplevelserna av ett ayahuascarus i sin konst.

– Idag är våra antidepressiva mediciner riktade mot specifika delar av hjärnan. Att hitta en medicin som fungerar handlar mycket om trial and error. Psykedeliska terapier har en helhetssyn på hjärnan, säger han.

Anne Wagner. Foto: Anna Simonsson

I publiken sitter Anne Wagner, klinisk psykolog och forskare från Toronto, som senare på dagen ska presentera sin forskning om MDMA och posttraumatisk stress, PTSD. I ett sammanhang där äldre män utgör en majoritet sticker hon ut i schemat över föreläsare. Det var inte heller intresset för psykedeliska droger som tog henne hit.

– Jag jobbade inom PTSD när mitt forskningsteam kontaktades av kollegor som frågade om vi var intresserade av att göra forskning inom MDMA. Jag visste ingenting om psykedeliska substanser och var tveksam till en början. Jag fick läsa på en hel del för att bli övertygad.

I Anne Wagners forskning får par där den ena lider av posttraumatisk stress genomgå terapi och behandling med MDMA.

– Vi ser förbättringar inte bara hos den som lider av PTSD utan också hos partnern och i förhållandet överlag, säger hon.

När hon började med sin forskning 2014 möttes hon av mycket skepticism.

– Folk såg ut som frågetecken när jag berättade vad vi jobbade med. Men nu har intresset verkligen växt. Idag vill alla studenter lära sig mer om fältet, säger hon.

Forskningen får finansiellt stöd genom organisationen Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, MAPS, som arbetat för att öka intresset för psykedelisk forskning i 30 år. De främjar också forskning om medicinsk cannabis, spiritualitet, kreativitet och neurovetenskap.

– Vetenskapen är vår moderna religion, och när dina resultat börjar vara lovande så hjälper det verkligen fältet. Det har öppnat dörren för personer som annars inte skulle överväga att forska på den här sortens substanser, säger Anne Wagner.

 

Framåt lördagskvällen har en panel samlats i den mindre föreläsningssalen på andra våningen för att diskutera den psykedeliska forskningens historia. Det är forskare med ett långt perspektiv, många med över ett halvsekels erfarenhet. Här finns både Amanda Fielding från Beckley Foundation och David E. Nichols med.

1960-talets LSD-forskning var bitvis grovt oetisk. Vissa forskare utsatte ovetande testpersoner för LSD-trippar eller gav psykedeliska droger till barn. Mest ökänt är kanske CIA:s projekt MKUltra där man undersökte möjligheten att utöva kontroll över människor med hjälp av LSD. Inte heller den vetenskap som forskningen resulterade i var av särskilt god kvalité.

– Dagens psykedeliska forskning har ju en helt annan nivå av forskningsdesign, säger David E. Nichols.

En knäckfråga för dem är hur psykedeliska substanser ska kunna göras tillgängliga för bredare kretsar. Konferensens sista talare är den svenska läkemedelskemisten Fredrik von Kieseritzky, som också är en del av NPV:s vetenskapliga råd. Han uppehåller sig kring hur det internationella regelverket kring psykedeliska substanser påverkar synen på drogerna så väl som forskningen kring deras verkan. Genom stiftelsen Spinalis har han tidigare verkat för att göra cannabis mer tillgängligt som medicin i Sverige.

– Psykedeliska substanser ingår i en internationell klassificeringskategori som påstår att de inte har något som helst medicinskt användningsområde, säger han.

 

Det är väldigt preliminära resultat och små studier. Men mer storskaliga studier är på väg.

 

Filip Bromberg är övertygad om att det inte finns så många konkreta hinder för psykedelisk forskning i Sverige.

– Det handlar om att forskare inte tror att de kommer få godkänt av etikrådet och vetenskapsrådet. Men så länge man skriver ett bra protokoll så kan man hänvisa till forskning i andra länder som är godkända och som är av hög kvalité. Så jag tror att det kommer förändras väldigt snabbt, säger han.

Den psykedeliska forskningens stora problem för att vinna legitimitet och skaka av sig tabun är att de studier som finns fortfarande är relativt få och ganska små. Johan Eriksson manar till tålamod.

– Det är väldigt preliminära resultat och små studier. Men mer storskaliga studier är på väg. Där vi ligger närmast just nu är att använda MDMA för att behandla posttraumatisk, stress och där tror man det kommer finnas en behandling i USA inom två, tre år – tillsammans med terapi. Men det behövs pengar och det är inga läkemedelsbolag som sponsrar de här studierna, säger han.

Om drogerna ska kunna klassas som mediciner måste de genomgå rigorös testning. En typ av testning som bara större läkemedelsföretag har råd med.

– De stora läkemedelsföretagen har ingen aning om vad det är som håller på att hända. De skulle inte kunna sälja sina antidepressiva mediciner om psykedelia var tillåtet, säger David E. Nichols.

Psykedelisk forskning har heller inte tilldelats särskilt mycket skattepengar under de senaste 20 åren enligt Filip Bromberg. Man har därför tvingats förlita sig på rika filantroper som donerar till forskning som de tror på.

– Men det håller på att öppna upp sig så pass att vinstdrivande företag och riskkapitalister kan tänka sig att investera i det här för att de ser en vinning.

Samtidigt är han kluven till de risker det kan innebära att släppa in stora finansiella intressen.

– Det finns ju också en historia där CIA har försökt utveckla LSD för kemisk krigsföring. Så det är klart att den psykedeliska vetenskapen behöver regleras för att förhindra allt för stora privata vinster, det handlar ju också om folkhälsa. Vi har ett ansvar att se till att de här nya medicinerna blir tillgängliga för de patienter som behöver dem, inte bara för de som har pengar, säger Filip Bromberg.

 

Att kämpa sig genom tabut kring psykedeliska substanser är också något som Amanda Fielding jobbat medvetet med i femtio år.

– När jag försökte hitta samarbetspartners på sextiotalet var det många som inte vågade ge sig in i fältet eftersom de var oroliga för att det skulle förstöra deras karriärer.

Hon har alltid ansett att det är genom vetenskap som tabut ska brytas.

– Det är bara genom den allra bästa forskning som vi kommer kunna ta oss förbi det vansinniga tabu som omger de här substanserna som under årtusenden kallades ”gudarnas föda”. Och jag tror att vi är på god väg, säger hon.

Stigmat kring substanserna gör sig påminda också under pågående konferens. De tas upp i föreläsningar, och några vi pratar med på konferensen vill inte bli citerade. Det skulle kunna påverka deras arbete och studier, säger de.

Men i just det här rummet, just den här kvällen finns en känsla av framtidstro, en pågående renässans.

– Det här är framtiden, det här är det nya paradigmet, säger David E. Nichols.

 

 

DMT/Ayahuasca

DMT finns bland annat i den sydamerikanska brygden ayahuasca. Genom att koka olika växtdelar får man en dryck som tillåter användaren att inta DMT oralt. Ämnet bryts annars ner av enzymer i magen. Ruset liknar det hos LSD och används traditionellt av shamaner i spirituella ritualer.
Ayahuasca har bland annat använts för att komma till existentiella insikter och bearbeta sorg.

 

MDMA

MDMA är en amfetaminsubstans som framkallar en känsla av eufori och öppenhet. Forskare har intresserat sig för MDMA sen 50-talet. Under 80-talet blev drogen populariserad som det aktiva ämnet i festdrogen ecstacy.
Vissa forskare tror att behandling med MDMA i kombination med psykoterapi skulle kunna hjälpa mot bland annat depression och posttraumatiskt stressyndrom. Patienten får då en dos MDMA i en kontrollerad miljö och lotsas genom ruset av en terapeut för att sedan bearbeta upplevelsen i fortsatt terapi.

 

Psilocybin

Det aktiva ämnet i så kallade psykedeliska eller magiska svampar är psilocybin vars rus liknar LSD men är betydligt kortare. Svamparna är narkotikaklassade i Sverige och det är därför förbjudet att plocka dem. Forskningen kring psilocybin handlar mycket om att behandla depression.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/psykedelisk-renassans/feed/ 0
Fler män än kvinnor dricker för att passa inhttp://www.accentmagasin.se/forskning/fler-man-kvinnor-dricker-att-passa/ http://www.accentmagasin.se/forskning/fler-man-kvinnor-dricker-att-passa/#respond Wed, 05 Dec 2018 12:05:25 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1652991 Dubbelt så många svenska män som kvinnor dricker alkohol för att passa in i en grupp de gillar. Det visar en ny undersökning från CAN. ]]>

Dubbelt så många svenska män som kvinnor dricker alkohol för att passa in i en grupp de gillar. Det visar en ny undersökning från CAN.

Högst upp på listan över olika motiv för att dricka alkohol kommer dock att ”gilla känslan av att ta ett glas”, 48 procent av kvinnorna och 52 procent av männen, samt ”fester och andra tillställningar blir roligare”, 34 procent av kvinnorna och 48 procent av männen. Det framkommer av en studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som baseras på ett europeiskt projekt.

– I Sverige är det vanligast att dricka för att uppnå eller förstärka positiva känslor och för att höja stämningen i sociala sammanhang. Det är betydligt mer sällsynt att dricka för att lindra olika typer av problem eller för att inte känna sig utanför, säger Jonas Landberg, forskare vid CAN och en av författarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

 

3 procent av de svenska kvinnorna, jämfört med 6 procent av männen uppger att de druckit för att passa in i en grupp de gillar. Enligt CAN sticker Sverige ut i ett Europeiskt perspektiv där svensk alkoholkultur kännetecknas av att alkohol i första hand används som ett besrusningsmedel:

– Sverige sticker ut med den näst högsta andelen, efter Litauen, som motiverar sitt drickande med att ”bli full”, säger Jonas Landberg.

Fotnot: Rapporten Aktuella perspektiv på alkoholkulturen i Sverige – om dryckesmotiv, dryckeskontext och anhörigproblematikutgår från data som ingick i EU-projektet RARHA-SEAS.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/fler-man-kvinnor-dricker-att-passa/feed/ 0
Öppet brev: ”Dags att dra i bromsen”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/oppet-brev-dags-att-dra-bromsen/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/oppet-brev-dags-att-dra-bromsen/#respond Wed, 05 Dec 2018 05:53:00 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1652961 Det mullrar i IOGT-NTO-landet: Omorganisation, namnbyte, nytt medlemslöfte och samtidigt byte av generalsekreterare. Det är för mycket på samma gång, tycker distriktsstyrelsen i Örebro. ]]>

Det mullrar i IOGT-NTO-landet: Omorganisation, namnbyte, nytt medlemslöfte och samtidigt byte av generalsekreterare. Det är för mycket på samma gång, tycker distriktsstyrelsen i Örebro.

– Vi är i grunden väldigt positiva till omorganisationen och en ny distriktsindelning, den behövs. Men nu sätts allt i rullning samtidigt, vilket oroar oss, säger Magnus Lagergren, sekreterare i IOGT-NTO Örebro distrikt.

I ett öppet brev till förbundsstyrelsen, som också gått ut till de övriga 22 distriktsstyrelserna, kallar sig Örebro distrikt ”positivt kritiska”. I brevet skriver de att förändringen av tjänstemannaorganisationen blivit en större påverkan på de förtroendevalda i landet än förväntat, och att förtroendevalda lämnar sitt engagemang, och pekar på uppgivenhet och trötthet: ”Anledningen till att vi skriver detta brev är att vi ser att flera olika förbundsstyrelseinitiativ håller på att sätta vår folkrörelse på ett sluttande plan.”

 

Örebro distrikt ber nu förbundsstyrelsen att dra i bromsen, fokusera på Expedition 50 och på att finna ett nytt ledarskap (Peter Moilanen lämnade uppdraget som generalsekreterare tidigare i höstas och biträdande generalsekreteraren Andrea Lavesson lämnar IOGT-NTO i vår).

– Alla resurser och all energi bör först och främst gå till omorganisationen. Skjut på besluten i de andra frågorna, säger Magnus Lagergren.

 

Ur brevet: ”Vi behöver en förbundsstyrelse som styr en folkrörelse, och inte agerar som om det var ett bolag som styrs uppifrån och ner.”

– Kongressen i juni behöver ta en allvarlig diskussion om hur vi tillsammans ska gå framåt. När de nya distrikten är klara kan de åtta nya distriktsstyrelserna sätta sig gemensamt och diskutera de viktiga frågorna om organisationens namn och utformningen av medlemslöftet, säger Magnus Lagergren:

– Distriktsstyrelserna måste få ett mycket större inflytande över frågorna och motverka centralisering.

 

I ett svar från IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero säger han att förbundsstyrelsen förstår oron över bytet av generalsekreterare, och att det är en stor utmaning för alla att leda i förändring. När det gäller namnfrågan framhålls att förbundsstyrelsen inte tagit något beslut eller lagt fram något förslag, utan enbart undersöker ”möjligheter och förutsättningar”. I svaret påpekas också att namnfrågan är en del i ett större varumärkesarbete – och en fråga som berör även de andra förbunden i IOGT-NTO-rörelsen och noderna.

 

Vad gäller medlemslöftet hänvisar förbundsstyrelsen till ett kongressbeslut från 2015 om att frågan ska utredas, och utredningen presenterades och diskuterades på kongressen 2017. Att inte lägga ett förslag till kongressen 2019 skulle också skapa debatt eftersom det fanns ett stort stöd på kongressen 2017 för att återkomma i frågan, menar Johnny Mostacero.

Förbundsstyrelsen säger sig via Johnny Mostacero se fram mot fortsatta samtal:

– Förbundsstyrelsen uppskattar den konstruktiva ansatsen i det öppna brevet. Vi startade Expedition 50 för att öka engagemanget och skapa bättre förutsättningar för att tusen blommor ska blomma. Nu är det viktigt att hålla fokus på vad syftet med vår utvecklingsresa är, och på all fantastisk verksamhet som görs inom vår folkrörelse.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/oppet-brev-dags-att-dra-bromsen/feed/ 0
IOGT-NTO sponsrar Hammarby bandyhttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/iogt-nto-sponsrar-hammarby-bandy/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/iogt-nto-sponsrar-hammarby-bandy/#respond Tue, 04 Dec 2018 11:09:31 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1652950 Ikväll möter Hammarby bandy Villa BK på Zinkensdamm i Stockholm. Matchvärd är IOGT-NTO, som ingått ett sponsoravtal med Hammarby under säsongen 2018-2019. ]]>

Ikväll möter Hammarby bandy Villa BK på Zinkensdamm i Stockholm. Matchvärd är IOGT-NTO, som ingått ett sponsoravtal med Hammarby under säsongen 2018-2019.

Hur många mål som kommer att sättas under kvällens match vet förstås ingen ännu. IOGT-NTO:s mål är dock en alkoholfri bandykultur. En steg på vägen är att tillsammans med klubben verka för en alkoholfri läktardel.

 

Förutom att IOGT-NTO:s logotyp och budskap kommer att synas på Zinkensdamms idrottsplats och på klubbens officiella hemsida, kommer IOGT-NTO också få en egen marknadsföringsplats vid södra sidan av Zinkensdamm i syfte att marknadsföra sina aktiviteter, bland annat kampanjen Vit jul.

 

– Vi är oerhört glada och stolta över samarbetet med IOGT-NTO. Genom det här initiativet hoppas vi på sikt kunna locka en bredare målgrupp, säger Kjell Hedlund, marknadsansvarig för Hammarby bandy i en kommentar på IOGT-NTO:s webbplats.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/iogt-nto-sponsrar-hammarby-bandy/feed/ 0
”Forskningen är ett medel att påverka verksamheten”http://www.accentmagasin.se/forskning/forskningen-ar-mig-ett-medel-att-paverka-verksamheten/ http://www.accentmagasin.se/forskning/forskningen-ar-mig-ett-medel-att-paverka-verksamheten/#respond Tue, 04 Dec 2018 07:28:27 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1652929 Sven Andréasson är professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet och ansvarig för alkoholmottagningen Riddargatan 1 i Stockholm. ]]>

Sven Andréasson är professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet och ansvarig för alkoholmottagningen Riddargatan 1 i Stockholm.

Du är en ovanlig forskare som också arbetat med såväl behandling som primärprevention, tidig upptäckt och politik. Hur kommer det sig?

– Alla delarna är intressanta och viktiga. När det har funnits en möjlighet att göra något spännande så har jag hoppat på.

Vad har varit roligast?

– Allt har varit roligt, men kanske särskilt krogsatsningen, med ansvarsfull alkoholservering som vi gjorde på STAD. Detta eftersom vi kunde visa så tydliga resultat som uppmärksammades både i Sverige och internationellt. Riddargatan har också varit en rolig satsning. Där handlar det om att få människor att söka hjälp i tid, innan de helt tappar kontroll över alkoholen. Vi har haft medvind i arbetet; professionen är positiv och patienterna strömmar till, vilket verkligen inte var någon självklarhet när vi startade.

Vad är din drivkraft?

– Forskningen är för mig ett medel att påverka verksamheten. Jag skiljer mig från renodlade akademiker och föredrar praktikorienterad klinisk forskning där resultaten leder till förbättrade verksamheter. Alkoholpolitiskt är drivkraften att kunna påverka till det bättre; mindre ohälsa och färre skador.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/forskningen-ar-mig-ett-medel-att-paverka-verksamheten/feed/ 0
Felaktigt utskriven narkotika största källan till IVO-kritikhttp://www.accentmagasin.se/forskning/felaktigt-utskriven-narkotika-storsta-kallan-till-ivo-kritik/ http://www.accentmagasin.se/forskning/felaktigt-utskriven-narkotika-storsta-kallan-till-ivo-kritik/#respond Mon, 03 Dec 2018 11:14:35 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652927 Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har analyserat ärenden rörande sjukvårdspersonal under 2017.]]>

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har analyserat ärenden rörande sjukvårdspersonal under 2017.

Under förra året ledde 281 av IVO:s tillsynsärenden kring hälso- och sjukvårdspersonal till kritik (172 stycken) eller anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN (109 stycken). Av dessa ärenden gällde 78 procent fall där läkare skrivit ut narkotikaklassade läkemedel på ett oansvarigt sätt. Till exempel kan det handla om att patienterna vid flera tillfällen överskrider sin ordinerade dos, eller bristande dokumentation av förskrivningarna i patientjournalerna.

– Det blir en patientsäkerhetsrisk när det brister i journalföringen och det inte går att följa vården och behandlingen av patienterna, säger Petra Carlbaum, processutvecklare på IVO i ett pressmeddelande.

De vanligaste läkemedel i dessa ärenden är sömnmedlen zolpidem och zoplikon, samt opioiderna kodein, tramadol och oxikodon.

Oftast är det vårdgivare eller apotekspersonal som anmäler misstänkta förskrivningar. Ärenden kan också öppnas efter information från domstolar, polis eller Försäkringskassan. I materialet finns 155 läkare och 75 sjuksköterskor. Hälften av personerna är anställda inom primärvården. Detta är första gången som IVO gör denna typ av analys av sitt arbete.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/felaktigt-utskriven-narkotika-storsta-kallan-till-ivo-kritik/feed/ 0
700 liter smuggelsprit i privat butikhttp://www.accentmagasin.se/politik/700-liter-smuggelsprit-privat-butik/ http://www.accentmagasin.se/politik/700-liter-smuggelsprit-privat-butik/#respond Mon, 03 Dec 2018 05:05:00 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1652895 I slutet av november avslöjade Tullen en privat spritbutik i ett villasamhälle i Billeberga utanför Landskrona. På hyllorna stod 700 liter insmugglad sprit. ]]>

I slutet av november avslöjade Tullen en privat spritbutik i ett villasamhälle i Billeberga utanför Landskrona. På hyllorna stod 700 liter insmugglad sprit.

Smuggelspriten kom från Tyskland och betalningen skedde med kontanter eller kort.

– Det var så nära ett ordinärt systembolag man kan komma, säger Martin Petersson, Tullverkets biträdande gränsskyddschef i region syd till Expressen.

På en film som tullen tagit ser man att det på en av väggarna fanns ett anslag om att affären hade öppet fem dagar veckan, även söndagar klockan 12-18. I butiken fanns vid tillslaget sammanlagt 400 liter starksprit, 1 100 liter öl, 95 liter vin och 460 liter cider (Omräknat 700 liter sprit). På varorna fanns tydlig prismärkning och även uppgifter om vad motsvarande varor kostar på det svenska Systembolaget. Även det statliga monopolets omdömen om alkoholen fanns på hyllkanterna enligt Expressen.

 

– Det är viktigt att allmänheten förstår konsekvenserna av att köpa varor på det här sättet. För det första begår man en brottslig handling och för det andra måste man inse att vinsterna ofta göder annan brottslighet, säger Martin Petersson till tidningen.

Att tullen kom affären på spåren berodde på att man fick ögonen på en tungt lastad skåpbil vid Öresundsbron den 14 november. Innehavaren, en man i 60-årsåldern, misstänks nu för grov olovlig befattning med smuggelgods. I samband med razzian beslagtogs även 50 000 kronor i kontanter.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/700-liter-smuggelsprit-privat-butik/feed/ 0
”Det var dårhus eller bårhus”http://www.accentmagasin.se/kultur/det-var-darhus-eller-barhus/ http://www.accentmagasin.se/kultur/det-var-darhus-eller-barhus/#respond Fri, 30 Nov 2018 12:51:45 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1652860 ”När jag drack blev det tyst i huvudet, det ständiga bruset försvann. Alkoholen blev min överlevnadsstrategi.” Det säger Göran Lager, som skrivit Utanför normen – om ADHD, alkohol och andra droger. ]]>

”När jag drack blev det tyst i huvudet, det ständiga bruset försvann. Alkoholen blev min överlevnadsstrategi.” Det säger Göran Lager, som skrivit självbiografiska Utanför normen.

Göran Lager, konstnär, journalist, författare och fembarnsfar, är nykter sedan drygt 25 år. Men i sin självbiografiska bok Utanför normen, Mormor förlag, beskrivs hur han under många år självmedicinerade sin odiagnosticerade ADHD med alkohol. Han berättar om sin uppväxt och om hur ”ADHD och många andra bokstavsdiagnoser är intimt förknippade med alkohol och drogmissbruk.”

 

Jag hade ett så starkt behov att ordna, reda ut, försöka förstå. Gå på djupet.

 

Varför skrev du Utanför normen?

Göran Lager. Foto: Privat

– Jag gick i terapi några år och frågor väcktes kring hur det kunde bli eller vara som det är. Jag fick min ADHD-diagnos och den blev som en slags sammanställning. Boken började som lösa lappar av hastigt nedtecknade minnen. Jag hade ett så starkt behov att ordna, reda ut, försöka förstå. Gå på djupet. När så jag satte mig ner för att skriva kom det där flytet över mig som alltid när jag skriver böcker och är fokuserad. Det är en sådan befrielse i skrivandet, i orden.

Vem vill du ska läsa din bok?

– Jag tror att min historia är angelägen för de i kretsen runt människor  med diagnoser; föräldrar och syskon som gärna hamnar i ett medberoende som inte är hälsosamt. Den är också skriven för mina generationskamrater som igenkänning. Vi som aldrig fick någon diagnos som barn. Vi fick aldrig adekvat förståelse eller hjälp, utan var utelämnade till egna strategier för att hjälpligt ta oss fram. Några av oss gick under på vägen.

 

Jag förstod att det som återstod var dårhus eller bårhus. Då ringde jag min kompis Birgitta och fick till en behandling.

 

Hur gick det till när du slutade dricka?

– När jag drack tystande det ständiga bruset i huvudet och jag kunde fokusera. Alkoholen blev min bästa överlevnadsstrategi. Men beroendet ökade och till slut var jag ingenting; inte själ, inte personlighet, inte kropp, inte fysik, inte en klok tanke. Jag förstod att det som återstod var dårhus eller bårhus. Då ringde jag min kompis Birgitta och fick till en behandling på Nämndemansgården. Från första dagen där för över 25 år sedan har jag inte behövt någon sinnesförvirrande drog alls.

Hur är ditt förhållande till alkohol idag?

 – Jag brukar säga att alkoholen inte längre är något problem – det är Göran Lager som är problemet. Men skämt åsido så har jag snart 26 års rak nykterhet. Jag har skapat struktur för att slippa kaos, men det är klart att ibland, eller snarare titt som tätt, återfaller jag i kaostänk och brist på självkänsla och självtillit med ångest som följd. 

 

Förr skulle alla idéer förverkligas, den ena mer utopisk än den andra. Nu blir det böcker istället.

 

– Men jag behöver inte längre fly med hjälp av alkohol för att få tyst. Jag vet att bara jag väljer bland tankarna och alla idéer, och bollar med min omgivning så ”hyvlar jag rätt och behöver inte bry mig om vartendaste spån.” Förr skulle alla idéer förverkligas, den ena mer utopisk än den andra. Nu blir det böcker istället, mest kokböcker, men också biografier och historiska faktaböcker. 

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/det-var-darhus-eller-barhus/feed/ 0
Tysk metod ska få igång samtal i IOGT-NTOhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-behover-bli-battre-pa-att-fylla-behov/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-behover-bli-battre-pa-att-fylla-behov/#respond Fri, 30 Nov 2018 07:48:03 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1652876 Med en samtalsmetod från tyska IOGT hoppas Wendelsbergs folkhögskola få igång samtalsgrupper i IOGT-NTO-landet. ]]>

Med en samtalsmetod från tyska IOGT hoppas Wendelsbergs folkhögskola få igång samtalsgrupper i IOGT-NTO-landet.

I vår ska Wendelsbergs folkhögskola anordna en utbildning för samtalsledare. Metoden som ska läras ut används av IOGT i Tyskland.

– Det är 3 500 pers som går kursen i Tyskland, och vi var sugna på att testa metoden i Sverige. Det som är spännande är att beroende, anhöriga och medbeorende är i samma rum. De går samma kurs och för samma samtal, och det tror jag berikar alla parter mer, säger Björn Lanefelt, kursledare och lärare på Wendelsberg, IOGT-NTO:s folkhögskola i Mölnlycke utanför Göteborg.

Samtalsmetoden går ut på att människor träffas i små grupper på 8–10 personer en gång i veckan, så länge det känns meningsfullt. Gruppen pratar utifrån olika teman och leds av två samtalsledare.

Metoden används på 72 ställen i Tyskland, och har varit framgångsrik, enligt Björn Lanefelt.

– Det man har sett är att de är drogfria längre, och familjerna är lyckligare och lyckas bättre i sin vardag.

 

Gruppen medberoende och anhöriga till människor med beroende har fått dåligt med stöd i Sverige, enligt Björn Lanefelt.

Björn Lanefelt. Foto: Nathalie C. Andersson

– Och då är det ypperligt att hitta en metod som fungerar så bra i Tyskland och ta hit den. Det finns ett behov. IOGT-NTO behöver bli bättre på att fylla behov. Vi har varit dåliga på det de senaste åren, men tack vare såna här konkreta saker så kan vi bli bättre, säger Björn Lanefelt.

Sista ansökningsdag är den 14 januari, men det är redan många som har sökt.

– Det är sällan det är sånt söktryck, och det är extra kul att det är så många ideella som sökt. Jag tycker att man ska gå kursen för att skaffa mer kunskap om medberoende, beroende och anhöriga. Och för att man är intresserad av att hjälpa andra, säger Björn Lanefelt.

Själv ser han fram emot kursen, och har höga förväntningar.

– Jag tror att det här kommer bli riktigt bra! Och jag tror att vi 2019 kan starta ett antal samtalsgrupper i IOGT-NTO runt om i landet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-behover-bli-battre-pa-att-fylla-behov/feed/ 0
Färre narkotikabeslag när Postnord flyttarhttp://www.accentmagasin.se/politik/farre-narkotikabeslag-nar-postnord-flyttar/ http://www.accentmagasin.se/politik/farre-narkotikabeslag-nar-postnord-flyttar/#respond Thu, 29 Nov 2018 12:58:24 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652828 Tullen gör färre beslag av narkotika i år jämfört med tidigare år. Det är framförallt i postflödet minskningen skett.]]>

Tullen gör färre beslag av narkotika i år jämfört med tidigare år. Det är framförallt i postflödet minskningen skett.

Postnord som har hand om införseln av post till Sverige har haft en del problem med logistik och behövt byta terminaler, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket till TV4.

Brev- och paketflödet från utlandet är den väg där Tullverket gör flest narkotikabeslag. Men under 2018 har dessa beslag minskat med cirka 20 procent.

 

Tidigare har post som kommer från utlandet sorterats och kontrollerats av Tullverket vid Arlanda och Toftanäs. Men tidigare i år har man även öppnat en terminal för sortering i Örebro, där Tullverket inte har någon personal stationerad. Den anläggningen håller nu på att avvecklas och flyttas närmare Arlanda.

Jonas Karlsson tror att det kan leda till att mer narkotika kan komma in i landet den vägen.
– Utan tvekan, säger han.

Tullverket skriver dock i ett pressmeddelande att man vill påpeka att nedgången i beslag främst gäller en avgränsad del av året och att siffrorna under de senaste månaderna pekat uppåt igen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/farre-narkotikabeslag-nar-postnord-flyttar/feed/ 0
Sven Andréasson: ”Alkoholberoende inte alltid kronisk sjukdom”http://www.accentmagasin.se/forskning/sven-andreasson-alkoholberoende-ingen-kronisk-sjukdom/ http://www.accentmagasin.se/forskning/sven-andreasson-alkoholberoende-ingen-kronisk-sjukdom/#respond Thu, 29 Nov 2018 07:10:06 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1652822 ”En gång alkoholist, alltid alkoholist.” Så brukar det heta, men det stämmer inte helt med verkligheten enligt Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid Karolinska institutet.]]>

”En gång alkoholist, alltid alkoholist.” Så brukar det heta, men det stämmer inte helt med verkligheten enligt Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid Karolinska institutet.

Sven Andréasson provocerar många som tycker att han har fel när han säger att helnykterhet inte alltid är nödvändigt för att bli kvitt alkoholberoende.

Som stöd för sitt påstående visar han forskning från olika delar av världen som visar att ju längre tid som går från det tillfälle då en person får diagnosen alkoholberoende, desto större chans att personen blivit av med sitt beroende.

– Alkoholberoende är vanligast bland unga, vilket tyder på att det går över, säger han när han talar på Svenska föreningen för alkohol- och drogforsknings, SAD, årliga konferens i Östersund förra veckan.

 

I en av de större studierna han visar, National epidemiological survey on alcohol and related conditions, NESAC, är mer än en tredjedel helnyktra tjugo år eller mer efter diagnosen. Närmare en tredjedel är lågriskkonsumenter, medan den resterande tredjedelen är riskbrukare eller är beroende i olika grad.

I studien har man även tittat på hur det ser ut fem år eller mer, respektive tio år eller mer, efter diagnosen. Man fann då att andelen  helnyktra och lågriskkonsumenter ökar med tiden, medan andelen som är kvar i beroende minskar.

 

Ser man till personer som fått någon form av behandling vid något tillfälle är resultaten bättre. Fler än hälften, 56 procent, är helnyktra, 14 procent dricker måttligt, och övriga 30 procent är riskbrukare eller beroende tjugo år efter diagnosen.

– Att inte dricka alls är förstås det säkraste alternativet. Att fortsätta dricka ökar risken för nya problemperioder, men alla studier hittar personer som klarar av att börja dricka. Det finns alltså inget stöd för att alkoholberoende skulle vara en kronisk progressiv sjukdom. Åtminstone inte för alla.

 

I en artikel i Läkartidningen skriver Anna-Karin Danielsson, forskarassistent på Karolinska institutet i Stockholm, att alkoholberoende är ett sjukdomstillstånd där tre av sex diagnoskriterier ska vara uppfyllda under det senaste året. Kriterierna omfattar sug, kontrollförlust, prioritering av alkoholkonsumtion framför andra aktiviteter, fortsatt drickande trots negativa effekter, ökad tolerans och abstinens.

Hon redovisar en studie på nära 29 000 svenskar som visar att fyra procent uppfyllde minst tre kriterier för alkoholberoende. I åldersgruppen 19–25 år var siffran dock betydligt högre, runt 11 procent.

I artikeln konstaterar hon att en majoritet, 75 procent, hade lindrigt eller måttligt beroende. Majoriteten hade inte heller den högsta alkoholkonsumtionen, de hade familj och arbete och var inte lågutbildade.

 

Sven Andréasson menar att vården idag främst är inriktad på dem med de svåraste problemen och det allvarligaste beroendet. Det gör behandlingarna mindre attraktiva för personer med måttliga problem.

– Merparten skulle faktiskt klara sig med väldigt lite behandling, säger han.

Han redovisar också resultatet av en studie som gjorts på Riddargatan 1, alkoholmottagningen där han är chef, och som visar att specialistvård inte alltid är nödvändigt.

– Primärvården skulle kunna göra mer för den här gruppen, något som de själva också efterfrågar.

Han är kritisk till stelbentheten i vården.

– Patientcentreringen lyser med sin frånvaro i beroendevården. Att själv få välja behandlingsform och ha kontroll ger ökad motivation, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/sven-andreasson-alkoholberoende-ingen-kronisk-sjukdom/feed/ 0
Ny nykterhetsorganisation bildadhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/ny-nykterhetsorganisation-bildad/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/ny-nykterhetsorganisation-bildad/#respond Wed, 28 Nov 2018 11:24:16 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1652835 I helgen slogs organisationerna Sveriges lärares nykterhetsförbund, SLN, och Sveriges akademikers nykterhetsförbund, SAN, ihop till den nya organisationen Drogfri uppväxt.]]>

I helgen slogs organisationerna Sveriges lärares nykterhetsförbund, SLN, och Sveriges akademikers nykterhetsförbund, SAN, ihop till den nya organisationen Drogfri uppväxt.

Vid ett möte i lördags på studenthemmet Tempus i Stockholm valdes Ali Jerremalm till den nya organisationens ordförande.

Grattis till att bli första ordförande i den nya organisationen!

– Tack, även om det inte var så dramatiskt. Jag har varit ordförande i SLN i många år, säger han.

Varför valde ni att slå er samman?

– Vi har ganska mycket gemensamt, bland annat en gemensam bakgrund och många av våra medlemmar har varit med i båda organisationerna.

Båda organisationerna har sitt ursprung i Sveriges studerande ungdoms helnykterhetsförbund, SSUH, som bildades 1896.

Vilka vänder ni er till?

– Yrkesverksamma som arbetar med barn och ungdomar. Och det är ju inte bara lärare och alla är inte akademiker heller. Det nya namnet säger mer vad vi vill än vilka vi är. Vi tycker att det känns mer i tiden, även om det var två rekorderliga namn de andra också. Medlemmarna ska vara nyktra förebilder och inte använda alkohol eller andra droger.

Vad ska ni bedriva för verksamhet?

– Vi ligger lite lågt över jul, men efter årsskiftet drar vi igång. Just nu lägger jag sista handen vid ”Nytt från SLN” en tidning som kommit ut tre gånger per år. Vi kommer att fortsätta ge ut en tidning, men ännu har vi inget namn på den. Vi kommer också att fortsätta genomföra uppsats- och teckningstävlingar

 

Enligt ett pressmeddelande ska Drogfri uppväxt anordna utbildningsdagar för bland andra modersmålslärare, ordna uppsats- och teckningstävlingar, granska lärarutbildningarna, delta i mässor och konferenser, ge ut en egen tidning, delta i den drogpolitiska debatten, ta fram studiematerial och ordna studiecirklar, verka på flera sätt för ett nyktert studentfirande, marknadsföra spelet Tankebanan som också är ett diskussionsmaterial om etik och droger, med mera.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/ny-nykterhetsorganisation-bildad/feed/ 0
Kritik mot förslag på 7 distrikt: ”Vi känner oss överkörda”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kritik-mot-forslag-pa-7-distrikt-vi-kanner-oss-overkorda/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kritik-mot-forslag-pa-7-distrikt-vi-kanner-oss-overkorda/#respond Wed, 28 Nov 2018 06:58:29 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1652805 IOGT-NTO:s förbundsstyrelse har nu lagt fram ett förslag på hur förbundets distrikt ska delas upp i framtiden. Förslaget har redan väckt missnöje.]]>

IOGT-NTO:s förbundsstyrelse har nu lagt fram ett förslag på hur förbundets distrikt ska delas upp i framtiden. Förslaget har redan väckt missnöje.

Erik Wagner fick i slutet av förra året i uppdrag att utreda och föreslå en ny distriktsindelning som en del av förändringsprojektet Expedition 50. I juni lämnade han sin rapport och föreslog att IOGT-NTO skulle gå från 23 distrikt till 8. Han bedömde att den inledningen han föreslog hade goda chanser att godkännas av kongressen i juni 2019.

 

Nu har IOGT-NTO:s förbundsstyrelse lämnat sitt förslag till distriktsindelning. Istället för Erik Wagners förslag om åtta distrikt föreslås sju distrikt; den huvudsakliga skillnaden är att Norrland skulle bli ett enda stort distrikt istället för två, som Erik Wagner föreslagit. Förbundsstyrelsens förslag ser ut så här:

Distrikt Syd: Skåne, Blekinge, Halland.
Distrikt Sydost: Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Gotland.
Distrikt Väst: Göteborg och Bohus, Älvsborg, Skaraborg.
Distrikt Öst: Uppsala, Stockholm, Södermanland.
Distrikt Svea: Värmland, Örebro, Västmanland.
Distrikt Mitt: Dalarna, Gävleborg.
Distrikt Norr: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

 

Förslaget har redan väckt missnöje i de norrländska leden.

– Vi känner oss överkörda och tagna på sängen. Vi var så inställda på att Erik Wagners förslag skulle gå igenom och hade börjat förbereda oss för en sammanslagning med Västernorrland, säger Annika Nilsson, tillförordnad ordförande i Jämtlandsdistriktet.

Hon tror inte att förbundsstyrelsen förstår hur stora avstånden är i Norrland.

– Jag kommer från Oskarshamn så jag har båda perspektiven. De försökte slå ihop landstingen i norr till en region, men det fick de ge upp. Det finns ingen anledning att tro att IOGT-NTO skulle lyckas bättre. Bara tanken att halva Sverige ska utgöra ett distrikt medan södra halvan består av sex distrikt, säger hon.

 

Oron rör främst demokratin.

– Vi är ju pilotdistrikt och testar direktdemokrati här i Jämtland. Det har lett till att fler kommer på distriktsårsmötet, men hur ska det gå om avstånden ökar ännu mer? undrar  Annika Nilsson.

Hon känner inte heller att hon kan företräda hela Norrland.

– Vi är redan ett stort distrikt här nere, hur det är för föreningarna i norr har jag svårt att sätta mig in i.

 

När distriktet anordnade Mat och prat förra veckan var missnöjet bland medlemmarna stort.

– Vi kommer att få ha våra distriktssamlingar i Stockholm om förslaget går igenom, sa en av deltagarna.

Annika Nilsson tycker att det var lyckat att Mat och prat inföll direkt efter att förbundsstyrelsens förslag presenterats.

– Nu vet vi var medlemmarna står, säger Annika Nilsson.

 

Andrine Winther,  vice ordförande i förbundsstyrelsen, tror att de norra distrikten har olika styrkor som kan kombineras på ett bra sätt om de slås samman.

– Vi har gjort en samlad bedömning av vad vi tror är bäst för hela IOGT-NTO och då handlar det om att vi vill ha jämnstarka distrikt. Vi vet att en parameter i norr är avstånd, men det finns andra parametrar som också är viktiga. Då tänker vi på sådant som befolkning, verksamhet och medlemmar. Vi tror verkligen att de här fyra distrikten kommer att utvecklas väl tillsammans och kan bidra med verksamhetsutveckling, säger hon.

 

En annan fråga som lyfts i diskussioner på Facebook har varit svårigheten att tillsätta en styrelse som kan känna ansvara för ett så stort område. Den senaste veckan har Johnny Mostacero bjudit in samtliga distrikts valberedningar på möte och enligt Andrine Winther är stämningen bland valberedningarna god.

– Många ser det som ett kul uppdrag att hitta personer till mer strategiska styrelser som kan tänka mer långsiktigt och ha ett större perspektiv.

Andrine Winther förstår att det geografiska avståndet kan ses som ett problem.

–Man måste ju tänka över hur man träffas och vilka arbetssätt man har, men det gäller ju alla distrikt. På kansliet har internationella avdelningen kollegor som sitter i Chiang mai och Östafrika och det går alldeles utmärkt för dem att jobba ihop till vardags.

 

Nästa steg är att de fyra norra distriktens ordförande ska ha ett möte med IOGT-NTO:s ordförande och vice ordförande, Johnny Mostacero och Andrine Winter. Annika Nilsson från Jämtlandsdistriktet:

– Vi ska också ha fortsatta samtal med våra medlemmar och de andra distrikten i norr. Vi stänger inga dörrar och är beredda att föra en dialog, men just nu är det alldeles för många obesvarade frågor. Kanske har förbundsstyrelsen några bra svar på hur vi ska lösa olika saker som vi funderar över? Men jag har svårt att se att vi kommer att ändra ståndpunkt. Vi kommer ju att få Arlanda som samlingspunkt och det känns inte bra.

Beslutet om distriktsindelning ska fattas på kongressen 2019 i Örnsköldsvik.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kritik-mot-forslag-pa-7-distrikt-vi-kanner-oss-overkorda/feed/ 0
Brittiska experter: unga dricker mer om de får alkohol hemmahttp://www.accentmagasin.se/politik/brittiska-experter-unga-dricker-mer-om-de-far-alkohol-hemma/ http://www.accentmagasin.se/politik/brittiska-experter-unga-dricker-mer-om-de-far-alkohol-hemma/#respond Tue, 27 Nov 2018 12:21:12 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1652807 Teorin om att man kan lära unga dricka måttfullt genom att låta dem prova alkohol hemma tillbakavisas av brittiska experter.]]>

Teorin om att man kan lära unga dricka måttfullt genom att låta dem prova alkohol hemma tillbakavisas av brittiska experter.

Det är numera ovanligt att svenska föräldrar köper ut alkohol till sina barn eller låter barnen dricka hemma. Så har det dock inte alltid varit. För några decennier sedan var det en vanlig föreställning att man skulle lära sina barn att dricka måttligt genom att ge dem alkohol hemma och att det var bättre att köpa ut till tonåringarna när de skulle på fest: ”Då vet man i alla fall vad och hur mycket de dricker.”

Att det inte stämmer verkar de flesta vuxna känna till i Sverige. Möjligen är brittiska föräldrar sämre informerade.

Trots att medicinsk expertis redan 2009 slog fast att unga inte bör dricka alkohol innan de fyllt 18 och absolut inte före 15-årsåldern så känner endast en av tjugo vuxna i nordöstra England till rekommendationen. Det skriver the Guardian.

Närmare hälften av föräldrarna, 43 procent, anser att barn ska smaka alkohol tidigt, trots att forskning visar att barn som börjar dricka tidigt har en högre risk för att få problem med alkohol senare i livet. Det visar en undersökning gjord av Balance, en grupp startad av 12 lokala myndigheter i nordöstra England som ska öka medvetenheten om alkoholens risker.

 

Därför går nu experter ut med en kampanj kallad What´s the harm för att slå hål på myten att de unga kommer att dricka måttligare om de serveras alkohol tidigt hemma.

– Helt klart florerar en lång rad myter på området. Regeringen har inte gjort tillräckligt för att upplysa allmänheten om hur alkohol skadar barn och unga, säger Colin Shevills, chef för Balance och ansvarig för kampanjen som har stöd av experter från hela Storbritannien.

Att introducera alkohol tidigt i hemmet anser han vara en dålig idé.

– En av myterna är att genom att introducera alkohol tidigt så blir barnen mindre nyfikna, när det tvärtom kan leda till att de dricker även utanför hemmet, säger han.

 

Ett av skälen föräldrar använder för att de vill att deras barn ska lära sig dricka alkohol är för att de inte ska hamna utanför. I själva verket är det fler och fler unga som väljer att inte dricka alls – även i Storbritannien.

– De behöver stöttas i sitt beslut, säger professor Ian Gilmore, ordförande för Storbritanniens Alcohol health alliance.

Kampanjen informerar därför föräldrar om att deras barn inte kommer att vara ensamma om de väljer att avstå från alkohol.

– Förhoppningsvis kan kampanjen stärka föräldrar att fatta beslut om alkohol så att barnen får de bästa förutsättningarna, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/brittiska-experter-unga-dricker-mer-om-de-far-alkohol-hemma/feed/ 0
ST-läkare vill införa frivillig alkoholspärrhttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/st-lakare-vill-infora-frivillig-alkoholsparr/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/st-lakare-vill-infora-frivillig-alkoholsparr/#respond Tue, 27 Nov 2018 06:12:25 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1652810 Den som vill minska sitt drickande, men har svårt att stå emot impulsköp, bör få samhällets hjälp. Det föreslår Adrian Fröjdh, ST-läkare i psykiatri. ]]>

Den som vill minska sitt drickande, men har svårt att stå emot impulsköp, bör få samhällets hjälp. Det föreslår Adrian Fröjdh, ST-läkare i psykiatri.

I ett debattinläggdn.se lanserar han idén att införa en frivillig spärr för alkoholinköp på Systembolaget.

Han exemplifierar med att bara åsynen av en Systembolagsskylt kan trigga ett återfall och leda till impulsköp:

”Samhället borde både av humanitära och ekonomiska skäl, försöka hjälpa de människor som vill men har svårt att begränsa sitt drickande genom att införa en möjlighet att på frivillig basis, under en självvald tidsperiod, blockera sig från köp på Systembolaget,” skriver han, och jämför med att en spelberoende har möjlighet att spärra sitt spelkonto.

Adrian Fröjdh uppmanar till en utredning som undersöker förutsättningarna.

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/st-lakare-vill-infora-frivillig-alkoholsparr/feed/ 0
”Vissa barn lämnar aldrig hjärtat”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vissa-barn-lamnar-aldrig-hjartat/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vissa-barn-lamnar-aldrig-hjartat/#respond Mon, 26 Nov 2018 12:52:01 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1652787 Britt-Marie Pettersson från Öjebyn har decennier av engagemang bakom sig men gillar inte att skryta om det.]]>

Britt-Marie Pettersson från Öjebyn har decennier av engagemang bakom sig men gillar inte att skryta om det.

Varför engagerar du dig?

–  För att det är viktigt för mig att barn mår bra, är trygga och får stimulans. Det är därför jag stannat kvar i rörelsen och det är också därför jag valt att jobba med barn och unga på skolor. Vissa barn lämnar aldrig hjärtat. Och oftast är det de barn som har det svårast. Jag vet inte varför det är så. Men de stannar liksom där. Ibland träffar jag dem på stan och jag blir alltid lika glad.

Vad tycker du är särskilt bra med Junis?

– Att alla är välkomna här oavsett bakgrund. Och så behöver man inte vara bra på någon särskild sak för att få vara med.

Du har varit engagerad i IOGT-­NTO-rörelsen i 52 år. Vilket är ditt första Junisminne?

– Jag minns att jag var kursledare som 15-åring för vuxna i pyssel – småslöjd. Det var spännande, att jag som var så ung fick vägleda vuxna.

Du skryter inte så gärna?

– Nej, sånt gillar jag inte. Man gör det man tycker är kul och blir glad av, det är inte mer med det.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vissa-barn-lamnar-aldrig-hjartat/feed/ 0
Sjunkande priser kan göra laglig cannabis till förlustaffärhttp://www.accentmagasin.se/politik/sjunkande-priser-kan-gora-laglig-cannabis-till-forlustaffar/ http://www.accentmagasin.se/politik/sjunkande-priser-kan-gora-laglig-cannabis-till-forlustaffar/#respond Mon, 26 Nov 2018 05:50:12 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652755 De senaste fyra åren har priset på cannabis sjunkit rejält i Colorado. Det gör stor skillnad på delstatens skatteintäkter för laglig cannabis.]]>

De senaste fyra åren har priset på cannabis sjunkit rejält i Colorado. Det gör stor skillnad på delstatens skatteintäkter för laglig cannabis.

2014 såldes ett halvt kilo cannabis för i genomsnitt strax under 30 000 kronor i delstaten Colorado. Idag ligger priset på strax under 10 000 kronor. I Oregon är priset för ett halvt kilo nere på under tusenlappen. Det rapporterar The Washington Post.

Priserna ha fallit sedan cannabis legaliserades i delstaten 2014. Anledningen är att laglig verksamhet är betydligt billigare än olaglig. I längden kan det innebära att producenter tvingas lägga ner, men det betyder också att skatteintäkterna på cannabis minskar eftersom skatten tas ut på en andel av priset. Att legalisera cannabis kan då bli en förlustaffär om skatteintäkterna inte ens täcker kostnaden för delstaterna regleringsinstanser.

Ekonomen och legaliseringsförespråkarein Jeffrey Miron förutspådde att cannabispriset skulle halveras i och med legaliseringen, men att det fortfarande skulle finnas gott om utrymme för att ta in skatt på drogen. I andra änden av spektrumet står Jonathan Caulkins som är analytiker inom drogområdet. Han tror snarare att priset på cannabis kommer att sjunka till samma nivå som andra lättodlade växter som råg och vete. Om det skulle vara fallet så skulle en skatt baserat på pris bli utan effekt.

I Kalifornien har man istället valt att beskatta cannabis utifrån vikt. Men även med detta system kan innebära problem i framtiden: om odlare väljer att satsa på så potenta cannabisvarianter som möjligt för att på så sätt kunna ta ut högsta möjliga pris i förhållande till vikt.

Cannabislagarna liberaliserades i ytterligare tre delstater efter det senaste valet för två veckor sedan. Michigan kommer att legalisera rekreationellt bruk av cannabis medan Missouri och Utah röstade för att legalisera medicinskt bruk.

I North Dakota däremot röstade väljarna ner ett förslag att legalisera rekreationellt bruk av cannabis. Det betyder att 33 av USA:s 52 delstater har legaliserat cannabis, antingen för medicinskt eller rekreationellt bruk. Det rapporterar NPR.

 

Fotnot: I Sverige kostar ett gram cannabis mellan 80 och 174 kronor beroende på var i landet man befinner sig enligt en kartläggning från 2017. Med ett medelvärde på 113 kronor per gram skulle det innebära att ett halvt kilo cannabis kostar 56 500 kronor.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sjunkande-priser-kan-gora-laglig-cannabis-till-forlustaffar/feed/ 0
Så sups det i svensk seriehttp://www.accentmagasin.se/forskning/sa-sups-det-tva-svenska-serier/ http://www.accentmagasin.se/forskning/sa-sups-det-tva-svenska-serier/#respond Fri, 23 Nov 2018 12:21:30 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1652530 För tre år sedan fick lingvisten Kristy Beers Fägersten ett stipendium från Spritmuseum för att studera alkohol i tecknade serier. Nu har hon publicerat sin första artikel i ämnet – och slutat dricka alkohol..]]>

För tre år sedan fick lingvisten Kristy Beers Fägersten ett stipendium från Spritmuseum för att studera alkohol i tecknade serier. Nu har hon publicerat sin första artikel i ämnet – och slutat dricka alkohol..

I sin studie har Kristy Beers Fägersten undersökt hur mycket alkohol som förekommer i två svenska serier: Rocky och Fucking Sofo. Den första artikeln i studien, som handlar om Rocky av Martin Kellerman, har publicerats i Spiritus, en webbpublikation från Spritmuseum.

– Hela anledningen till att jag ville undersöka Rocky var att det förekommer mycket alkohol, och nu kan jag konstatera att alkoholen verkligen utgör ett tema, säger Kristy Beers Fägersten, professor i engelska med lingvistisk inriktning vid Södertörns högskola.

 

I serien Rocky ligger fokuset på dialogen mellan Rocky och hans kompisar.

– Det är samma teckning om och om igen. Det är det som kännetecknar Rocky. Så när det väl händer något i rutorna är det viktigt. Äntligen är det en rörelse! Och något som händer är att man dricker, att man lyfter ett glas. Jag påstår att det är något man lägger märke till, eftersom det är bland de få saker som sker, säger Kristy Beers Fägersten.

Hon säger att fokus i både Rocky och Fucking Sofo är samtalen mellan karaktärerna.

– Men även om jag tror att fokus är på samtalen, så kommer man inte ifrån att de här samtalen äger rum när man dricker. När man observerar det så måste man ställa frågan: vad beror det på att det är just de här samtalen när man dricker som är roligast att skildra?

Vad säger alkoholens förekomst i serier om hur det ser ut i resten av samhället?
– Om vi går med på att de här serierna speglar samhället, verkligheten, så måste vi nog se att det är en väsentlig aspekt. Vad gör man när man är ledig? Man är tillsammans, man umgås, och samtidigt som man umgås så verkar det som att man dricker alkohol.

 

Studien gick igenom fem år av Rocky-strippar. Under en kortare period bestämde Rocky sig för att sluta dricka alkohol.

– Det var intressant, för det var mycket prat om att han inte längre skulle dricka. Men de fortsatte prata. Så det är nästan bevis på att man inte behöver alkohol för att prata. De var ute, han drack kaffe, te eller något. Men snacket handlade mycket om att han beslutat sig för att inte dricka, och hur skulle han hantera det.

Men om Rocky bara pratade om att han slutat dricka alkohol så visar väl det ganska tydligt att det finns en norm att man ska dricka. Alkoholnormen?
– Det stämmer. Det är sant.

Har du genom studien fått reda på något du inte visste innan?
– Ja, någonting som jag inte märkte förrän jag verkligen började titta närmare var hur det verkar vara ett medvetet val att avsluta seriestrippen med att någon dricker, lyfter glaset, skålar, eller öppnar en burk öl eller vinflaska eller något. Det var inget jag såg med läsk eller kaffe, bara i samband med alkohol. När jag kommer till sista rutan, då förväntar jag mig att jag kommer skratta, för det är då huvudskämtet ska komma fram. Att sista repliken uttalas samtidigt som någon gör något med alkohol innebär enligt mig att alkohol förknippas med humor och roligheter – att alkoholen får en positiv nyans.

 

Nästa artikel kommer att handla om hur alkoholen förekommer i serien Fucking Sofo av Lena Ackebo.

– I Rocky så måste man verkligen leta, och om man tittar noga ser man att det är öl i rutan. Men i Fucking Sofo är det baam i ansiktet på en. Det är jättevinglas längst fram i bild. Figurerna skyms av de stora glasen, någon kommer och sätter sig bredvid och då tar någon tag i glaset för att rädda vinet … Så det är mycket fokus på vinet.

Kristy Beers Fägersten. Foto: Privat

Ett av kapitlen i Fucking Sofo handlar om två tjejkompisar i 30-årsåldern som sitter på en krog på Södermalm. En gång förekommer två personer som beställer alkoholfritt. Men de framställs inte i någon särskilt positiv dager.

– Det är typ två nördar. De är inte coola. Det är en jobbig granne som de inte vill se eller ha att göra med. Hon dricker juice och hennes pojkvän dricker O’boy. Men krogen har inte O’boy, så de pratar om att det är jobbigt att man inte kan få vad man vill. De är lite jobbiga konstiga personer och dryckesvalet hjälper liksom till att skapa den bilden.

 

Kristy Beers Fägersten hoppas kunna fortsätta sina studier av alkoholens förekomst i serier.

– Vi har pratat om att göra reception studies, där vi ber läsare att läsa igenom seriestrippar och frågar hur mycket de märker av alkoholen och andra saker. Det finns massor med frågor som kanske kan besvaras på det viset, som vilken roll alkoholen spelar. Det är så pass intressant så det kommer vi nog att göra.

Studien av serier och alkohol har också fått konsekvenser för Kristy Beers Fägersten själv.

– Efter de här studierna började jag se alkohol överallt. Och nu har jag slutat dricka. Jag blir bara för matt. Jag vet inte om det kommer hålla i en evighet, men jag ville ta en paus och nu har den pausen varat längre än jag tänkt. Jag tyckte att jag hade en väldigt okomplicerad relation till alkohol, sedan när jag började titta i serierna så såg jag att alkoholen finns överallt. Och jag tröttnade bara.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/sa-sups-det-tva-svenska-serier/feed/ 0
Miljonlotteriet rustar inför avregleringhttp://www.accentmagasin.se/politik/miljonlotteriet-rustar-infor-avreglering/ http://www.accentmagasin.se/politik/miljonlotteriet-rustar-infor-avreglering/#respond Fri, 23 Nov 2018 05:53:15 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1652758 Den 1 januari avregleras den svenska spelmarknaden. Miljonlotteriet måste nu bli ännu bättre på att kommunicera sitt syfte, säger VD Jonatan Hjort.]]>

Den 1 januari avregleras den svenska spelmarknaden. Miljonlotteriet måste nu bli ännu bättre på att kommunicera sitt syfte, säger VD Jonatan Hjort.

Som Accent tidigare rapporterat så har Miljonlotteriets försäljning gått dåligt under det senaste året. Under de första tre kvartalen av 2018 har nettoomsättningen sjunkit med 24,8 procent enligt Lotteriinspektionens siffror.

 

Nu genomför Miljonlotteriet en omorganisering som innebär att sex personer sägs upp och fyra omplaceras.

– Vi måste ju hela tiden se till att vi gör det vi gör på rätt sätt och med rätt personalstyrka. Det är tufft på den svenska spelmarknaden just nu, säger Jonatan Hjort.

 

Och hårdare kommer det bli när spelmarknaden avregleras. De traditionella aktörerna på den svenska spelmarknaden har under de senaste åren förlorat en allt större del av spelmarknaden till nätcasinojättarna. Genom att agera från utlandet, men ändå rikta sig mot den svenska marknaden har dessa aktörer kunnat kringgå svenska lagar.  I april beslutade dock Sveriges regering att släppa in dem på marknaden.

 

Jonatan Hjorts lösning på den ökade konkurrensen är att Miljonlotteriet måste bli ännu tydligare i att kommunicera vart lotteriets pengar går.

– I kundundersökningar och ser vi att 70-80 procent av våra kunder tycker att vårt ändamål är bra, eller mycket bra. Vår strategi är att bli ännu mer tydliga med att pengarna går till IOGT-NTO-rörelsens verksamheter, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/miljonlotteriet-rustar-infor-avreglering/feed/ 0
Pia Kvillemo får stipendium för forskning om ungahttp://www.accentmagasin.se/forskning/pia-kvillemo-far-stipendium-forskning-om-unga/ http://www.accentmagasin.se/forskning/pia-kvillemo-far-stipendium-forskning-om-unga/#respond Thu, 22 Nov 2018 19:40:15 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1652792 Stipendiet får hon för sin forskning om besökare på ungdomsmottagningar. Förhoppningen är att hennes forskning ska bidra till att utveckla det förebyggande arbetet med utsatta unga.]]>

Stipendiet får hon för sin forskning om besökare på ungdomsmottagningar. Förhoppningen är att hennes forskning ska bidra till att utveckla det förebyggande arbetet med utsatta unga.

Under Svenska föreningen för alkohol- och drogforsknings konferens i Östersund fick Pia Kvillemo, forskare på STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, motta Bertil Göranssons resestipendium.

– Jätteroligt, och särskilt roligt att mitt område blir uppmärksammat. Eftersom ungas psykiska ohälsa ökar känns det extra viktigt att stödja unga och personal som jobbar med utsatta unga, säger hon.

 

I ett projekt på ungdomsmottagningar i Stockholms läns landsting har Pia Kvillemo kartlagt besökarnas alkoholkonsumtion och konsekvenser av den. Ett projekt som Accent tidigare skrivit om.

Nu arbetar hon med att ta fram en webbaserad utbildning för personal som ska träna dem inför uppgiften att ta upp frågan med besökarna. Dessutom planeras en webbaserad intervention för unga.

Enligt motiveringen får hon stipendiet för sin forskning om ”ungas riskbeteenden kopplade till alkohol och andra droger, organisatorisk beredskap för förändring och implementering av effektiva alkohol- och drogförebyggande metoder och effekter av webbaserade interventioner för unga med riskabla alkohol- och drogvanor”.

 

Stipendiet, som är inrättat av Systembolaget, är på 30 000 kronor.

– Jag ska använda pengarna till att besöka internationella konferenser, till exempel EUSPR. Jag hoppas få möjlighet att sprida min forskning och lära mig av andra, säger hon.

 

 

 

 

 

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/pia-kvillemo-far-stipendium-forskning-om-unga/feed/ 0
Kampanj i protest mot alkoholreklamhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/kampanj-protest-mot-alkoholreklam/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kampanj-protest-mot-alkoholreklam/#respond Thu, 22 Nov 2018 05:55:11 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1652662 Ungas flöden i sociala medier svämmar över av alkoholreklam. Det vill UNF fästa politikers uppmärksamhet på med kampanjen #inteimittflöde.]]>

Unga ska inte utsättas för alkoholreklam, ändå svämmar ungas flöden i sociala medier över av sådan reklam. Det vill UNF fästa politikers och andras uppmärksamhet på med kampanjen #inteimittflöde.

Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har startat en kampanj mot all alkoholreklam som unga får i sociala medier.

– Vi vill göra folk uppmärksamma på den mängd alkoholreklam som unga utsätts för, säger Isabelle Benfalk, ordförande i UNF.

 

En del i kampanjen är ett upprop för att få så många som möjligt att skriva under ett brev till Annika Strandhäll, eller den som kommer att ha ansvar för frågorna i den nya regeringen.

– Där kan både medlemmar och andra skriva under, oavsett om man är ung eller äldre. Man kan också ta en skärmdump på alkoholreklam man får och dela under #inteimittflode, säger hon.

För den som vill vara med och agera mot alkoholreklamen har UNF tagit fram en rad tips på vad man kan göra.

– Alla kan göra något, säger Isabelle Benfalk.

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kampanj-protest-mot-alkoholreklam/feed/ 0