AccentAccent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Tue, 12 Dec 2017 07:32:58 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.1 Du kan påverka Sveriges alkoholpolitik under valårethttp://www.accentmagasin.se/politik/sa-kan-du-paverka-sveriges-alkoholpolitik-valaret/ http://www.accentmagasin.se/politik/sa-kan-du-paverka-sveriges-alkoholpolitik-valaret/#respond Tue, 12 Dec 2017 06:46:11 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1647559 IOGT-NTO vill att fler medlemmar ska kunna påverka Sveriges alkoholpolitik. Därför satsas man på en alkoholpolitisk kurs som avslutas på politikerveckan i Almedalen.]]>

IOGT-NTO vill att fler medlemmar ska kunna påverka Sveriges alkoholpolitik. Därför satsas man på en alkoholpolitisk kurs som avslutas på politikerveckan i Almedalen.

IOGT-NTO tycker att det är viktigt att fler medlemmar får veta hur de kan göra för att påverka alkoholpolitiken – i den egna kommunen och gentemot de lokala riksdagsledamöterna.

– IOGT-NTO gör skillnad i samhället varje dag genom alla ideella krafter runt om i landet. Ett sätt att göra det är genom att påverka politiskt på alla olika nivåer: internationellt, nationellt och lokalt, säger Johnny Foglander, pressekreterare på IOGT-NTO.

Vad kommer kursdeltagarna få lära sig? 

– Kursen kommer innehålla allt från föreläsningar om olika politiska frågor, och om hur de politiska partierna fungerar, till praktiska övningar. Kunskaper man fått under ett kurstillfälle används hemma, till exempel i ett möte med en lokalpolitiker. Deltagarna kommer också att vara med under Almedalsveckan i Visby och vara kärntruppen som driver IOGT-NTO:s valarbete på plats.

Vem tycker du ska gå kursen? 

– Den som är intresserad av och följer den alkoholpolitiska debatten, eller har erfarenhet av påverkansarbete, men som inte har hittat rätt sammanhang för att få utlopp för sitt engagemang, bör definitivt söka. Kursen är också ett sätt att träffa andra som är intresserade av samma frågor, och bli en del i de drogpolitiska grupper som finns runt om i landet, säger Johnny Foglander.

Vad är ditt bästa råd till den som inte har möjlighet att gå kursen, men ändå vill påverka?

– Ge dig in i den lokala debatten och börja skriva insändare eller debattartiklar i lokaltidningarna. Du kan också kontakta IOGT-NTO:s kansli och utvecklingskonsulent Anders Karlsson, för att få information om de drogpolitiska grupper som finns i landet. De ger en bra plattform för ett alkoholpolitiskt engagemang.

 

Ulrike Deppert, distriktsordförande för IOGT-NTO i Stockholms län, gick kursen förra gången den arrangerades.

Vad fick du ut?
— Jag blev vassare i olika sakfrågor, var vi står och vad vi tycker, och jag fick lära mig mer om hur politik och politiker fungerar. När vi träffade före detta riksdagspolitiker som var välvilligt inställda till oss fick vi tillfälle att testa och fråga vad som fungerar för att påverka, och vad de tycker är jobbigt. Vi förstod att det är sällan de får något tack för sitt arbete, så vi skickade tack-kort till dem för att de kom till kursen.

 

Ulrike Deppert berättar att hon dessutom var nyinflyttad till Stockholm. Genom kursen lärde hon känna medlemmar från hela Sverige, vilket var givande också på ett personligt plan.

— Almedalen blev en jättebra kulmen på arbetet. Vi träffade politiker som inte tillhörde de redan frälsta och fick ställa lite obekväma frågor. När du är med på ett seminarium och reser dig upp, då hör alla att du är där, säger hon, och fortsätter:

– Vi hade också Stören med oss, en tre meter lång fisk som en symbol för all alkoholreklam som stör. När vi gick omkring med Stören började folk prata och vi fick igång samtal, säger Ulrike Deppert.

Hur har det gått för dig att påverka politiken efter kursen?

– Jag hade de bästa intentioner, men tiden räcker inte. Jag hade ambitionen att starta en drogpolitisk grupp i Stockholm, men det har jag inte lyckats med än. När vi hade extra distriktsårsmöte nyligen fick alla ett vykort där var och en skrev ett personligt budskap till en valfri politiker om en viktig fråga; som exempelvis mera stöd till medberoende eller nej till alkoholreklam, som vi nu ska överlämna. Det hade vi inte kommit på utan kursen.

 

Sista ansökningsdag för kursen i alkoholpolitik är den 14 december.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sa-kan-du-paverka-sveriges-alkoholpolitik-valaret/feed/ 0
Högre krav på sociala hänsyn i vintillverkningenhttp://www.accentmagasin.se/politik/hogre-krav-pa-sociala-hansyn-vintillverkningen/ http://www.accentmagasin.se/politik/hogre-krav-pa-sociala-hansyn-vintillverkningen/#respond Mon, 11 Dec 2017 16:03:37 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1647415 I fortsättningen ska miljö och sociala frågor väga lika tungt som kvalitet när Systembolaget fattar beslut om vilka produkter de ska ha i sortimentet. Det har regeringen bestämt.]]>

I fortsättningen ska miljö och sociala frågor väga lika tungt som kvalitet när Systembolaget fattar beslut om vilka produkter de ska ha i sortimentet. Det har regeringen bestämt.

I statens avtal med Systembolaget har nu hållbarhetsfrågor skrivits in. Lika stor hänsyn ska tas till att produktionen är hållbar, både ur miljömässig och social synvinkel, som till kvalitetsaspekten när Systembolaget väljer produkter och ställer krav på tillverkare.

Att förhållandena på vinodlingar inte alltid är de bästa framgår av Accents reportage från Italien. För drygt ett år sedan riktade också SVT:s Uppdrag granskning kritik mot Systembolaget på grund av arbetsvillkoren för arbetare på Sydafrikanska vingårdar.

– Vi tycker att det är bra att regeringen gör det här förtydligandet i avtalet. Det är ett kvitto på att vår ägare förväntar sig att vi växlar upp vårt hållbarhetsarbete ytterligare. Det kommer nu in i våra inköpsvillkor. Först då blir det kraft bakom orden. Det här får inte bli en papperstiger, säger Lennart Agén, chef för press och samhällsrelationer, på Systembolaget.

 

Redan idag gör Systembolaget ett omfattande kontrollarbete med hjälp av den internationella kontrollorganisationen BSCI. Nu måste dock arbetet tas ett steg till.

– Vi ska omgående sätta oss ner och diskutera hur det justerade avtalet i praktiken ska påverka vårt inköps- och sortimentsarbete, så att vi tillsammans med våra leverantörer kan bli ännu mer framgångsrika i att bidra till de globala hållbarhetsmålen och Agenda 2030, säger han.

Om det kommer att påverka sortimentet vet han inte än.

– Det är för tidigt att säga. Förtydligandet av avtalet ger oss andra verktyg, men jobbet ska vi göra tillsammans med medarbetare, BSCI, leverantörer och producenter. Det ligger i allas intresse att öka hållbarheten. Vi tror på det goda och Systembolaget kan inte förändra världen ensamma. Vi måste göra det tillsammans med andra, säger Lennart Agén.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/hogre-krav-pa-sociala-hansyn-vintillverkningen/feed/ 0
Systembolaget: Italien ett risklandhttp://www.accentmagasin.se/politik/systembolaget-italien-ett-riskland/ http://www.accentmagasin.se/politik/systembolaget-italien-ett-riskland/#respond Mon, 11 Dec 2017 10:22:32 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1647529 Italien är ett av 17 länder varifrån Systembolaget köper viner. Landet bedöms ha en förhöjd risk för bland annat oreglerad arbetskraft.]]>

Italien är ett av 17 länder varifrån Systembolaget köper viner. Landet bedöms ha en förhöjd risk för bland annat oreglerad arbetskraft.

Det svenska Systembolaget köper in alkohol från 99 länder, varav 30 länders produkter hör till till det fasta sortimentet. Vart tredje år görs en riskanalys av länderna utifrån olika kriterier: hållbarhetsmognad, miljöaspekter, förekomsten av oreglerad/oskyddad arbetskraft, barnarbete, korttidskontrakt eller svartarbete, och utnyttjande av migranter.

2015 seglade Italien upp som ett av 17 länder som bedöms ha en förhöjd risk. Bland annat upptäckte man förekomst av migrantarbetare och oreglerad arbetskraft.

När ett land hamnar i riskgruppen görs regelbundna tredjepartsrevisioner. De som utför revisionerna är lokalt förankrade och BSCI-certifierade, vilket innebär att de lyder under en uppförandekod som samtliga nordiska alkoholmonopol delar.

Revisionerna tar 3–4 dagar och följer ett protokoll med specifika krav. På plats går man igenom alla dokument, man gör en besiktning av farmen och intervjuar anställda och ledning. Farmen får ett betyg där A är högst. För allvarliga avsteg från kraven, exempelvis barnarbete eller livsfarliga arbetsförhållanden, råder nolltolerans.

Om de inte bättrar sig riskerar de att tas bort ur vårt sortiment.

BSCI är inte en certifiering av viner, utan är en revidering som handlar om uppförandekod. Det ska alltså inte förväxlas med certifieringar som Fairtrade och ECO-märkning

Systembolaget följer upp dessa revisioner med egna resor, gärna under skördetid, till det aktuella landet för att kontrollera om förbättringar skett.

– Vid revisionerna görs en samlad bedömning av farmens miljösystem, arbetarnas villkor och hur hållbarhetsmogen farmen är. De får chansen att rätta till felen. Ibland handlar det ju om missförstånd och då upplyser vi dem hur de ska göra för att förbättra situationen. En åtgärdsplan läggs upp för att hitta lösningar på de problem som finns. Men om de inte bättrar sig riskerar de att tas bort ur vårt sortiment. Uppföljning görs efter cirka tolv månader, säger Tommy Nyqvist, enhetschef i hållbarhetsfrågor på Systembolaget.

Hans uppfattning är att problemet med oskyddad arbetskraft och utnyttjande av migrantarbetare i Italien förekommer i hela landet, men att södra Italien lyser något rödare.

Systembolagets hållbarhetsarbete startade 2007 och 2009 började man samverka med andra nordiska monopol. BSCI har i dag 1 700 medlemmar.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/systembolaget-italien-ett-riskland/feed/ 0
På vinodlarnas bakgårdhttp://www.accentmagasin.se/politik/pa-vinodlarnas-bakgard/ http://www.accentmagasin.se/politik/pa-vinodlarnas-bakgard/#respond Mon, 11 Dec 2017 06:30:52 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1647325 I Italien, ett av världens största vinproducerande länder, har problemen med oreglerad arbetskraft inom vinindustrin vuxit. De utländska arbetarna lever i många fall under slavlika förhållanden. ]]>

I Italien, ett av världens största vinproducerande länder, har problemen med oreglerad arbetskraft inom vinindustrin vuxit. De utländska arbetarna lever i många fall under slavlika förhållanden.

Den fuktiga hettan ligger som ett lock över den lilla staden Canelli, tio mil söder om Turin. I regionen odlas främst muskatdruvor, som bland annat omvandlas till det söta muskatvinet. Vart vi än vänder oss i det kuperade landskapet breder vinodlingarna ut sig med sina snörräta rader av rankor. Längs slingrande småvägar uppe bland kullarna står skåpbilar parkerade. Det är i dem som de utländska arbetarna forslas till gårdarna. Druvklasarna plockas för hand; eftersom odlingarna ligger i branta sluttningar omöjliggörs maskinell skörd.

Via en dammig stig närmar vi oss en odling. Det första som möter oss är några ryggsäckar upphängda på vinrankor. De innehåller arbetarnas lunch och kanske något ombyte. Hettan så här mitt på dagen är olidlig och det är svårt att förstå hur någon orkar stå under den brännande solen och kapa druvklase efter druvklase med en liten sax.

Nio-tio timmar om dagen är arbetarna i gång under de intensiva skördeveckorna. Arbetet börjar i den svala morgonen, de tar en kort matpaus kring lunch, för att därefter fortsätta till fem-sex på eftermiddagen. Enligt fackförbundet Flai-Cgil, som tillvaratar vinarbetares rättigheter, händer det att folk svimmar av utmattning ute på vinfälten. Då byts de raskt ut mot någon annan. Arbetet måste utföras till varje pris; för vinproducenten är det en fråga om ekonomi och överlevnad.

2015 dog en säsongsanställd vinarbetare efter ett hastigt sjukdomsförlopp, då ingen ville ta ansvar för att hjälpa honom till sjukhus. Fallet uppmärksammades och ledde till åtgärder och vissa förbättringar. Men problemen med den oreglerade arbetskraften inom vinindustrin kvarstår.

Häromåret upptäckte vi ett boende där ett hundratal personer delade på en dusch.

Vinproducenterna måste ta in extra arbetskraft under skörden, men det är sällan denne själv som anställer. I stället anlitar de flesta ett så kallat ”jordlöst kooperativ”. Kooperativet tillhandahåller arbetskraft till en avtalad summa, ser till att arbetarna kommer till odlingen och byter ut dem om de inte utför ett fullgott arbete. Vinodlaren betalar kooperativet cirka 15–17 euro (150–170 svenska kronor) per arbetare och timme. Då har de betalat lagstadgad minimilön, i vilken arbetsgivaravgifter, semesterersättning och försäkringar ska ingå. Av den summan ska arbetaren få 8–10 euro per timme.

Foto: Stefano Guido.

Vinodlaren kan avtala om en period på exempelvis två veckor och betalar då en klumpsumma till kooperativet där allt ingår; ett all-inclusive där de slipper ta ansvar för enskilda arbetare, deras löner och förhållanden – även om de enligt lag är skyldiga att kontrollera att de arbetare som jobbar på deras odling har sina papper i ordning.

I praktiken sträcker sig ofta arbetet över längre tid än den avtalade, och under de sista veckorna övergår lönen från vit till svart. Det är också vanligt att man gör upp om en summa för ett visst antal arbetade timmar. Men timmarna tenderar att bli allt fler, vilket innebär att timlönen sjunker.

Kooperativen, till övervägande del drivna av makedonier, enligt Paolo Capra, på den fackliga organisationen Flat-Cgil. De betalar ofta ”sina” arbetare långt under den lagstadgade lönen och stoppar resten i egna fickor, säger hon.

– De skor sig på utsatta grupper och vissa drabbas värre än andra, säger han och fortsätter:

– Det finns en tydlig hierarki bland de säsongsanställda. Makedonier står högst i rang. De kan i bästa fall få 8 euro per timme. Bulgarer får 4–5 euro i timmen.

Paolo Capra berättar att liknande summor gäller arbetare med afrikanskt ursprung. Dessutom gör kooperativen i förekommande fall avdrag för vatten, mat och andra faciliteter. Det gör att arbetarna har några få euro kvar i egen ficka efter en timmes arbete på fälten.

Paolo Capra representerar fackförbundet Flai-Cgil i Canelli. Foto: Stefano Guido.

Problemet med tillfällig arbetskraft är inte nytt säger Paolo Capra. Men de senaste åren har fenomenet med jordlösa kooperativ fått fäste, och i takt med att nya grupper fattiga migranter och flyktingar kommit till Italien har problemen med svart och grå arbetskraft inom vinproduktionen ökat i hela landet. Fattiga rumäner, bulgarer och makedonier bussas in landet för arbete inom jordbruket. Men många lämnas åt sitt öde när de väl är på plats och tvingas konkurrera om arbetstillfällena.

För bara något år sedan kunde man tidigt på morgnarna se skåpbilar köra längs vägarna och in på torgen för att välja ut arbetare som stod och väntade på jobb. Nu har polisen ögonen på dem, så de som söker jobb visar sig inte lika öppet. Men kommersen finns kvar ändå, säger Paolo Capra.

Arbetarna vågar inte protestera av rädsla för att inte få jobba alls, och många av dem lever under usla förhållanden, inhysta i egenbyggda tältläger. Ibland erbjuder kooperativen enkla boenden mot betalning.

– Häromåret upptäckte vi ett boende där ett hundratal personer delade på en dusch och två kemiska toaletter. Det säger sig självt att det är ohållbart, säger Paolo Capra.

Han tillägger att ideella organisationer som Caritas (Katolska kyrkans biståndsorganisation) gör insatser för att hjälpa den här utsatta gruppen, bland annat genom att erbjuda sängplatser och ett mål mat.

Arbetarna vågar inte protestera av rädsla för att inte få jobba alls.

Ute på vinodlingen fortskrider det mödosamma arbetet. Vittorina Perrone, en av ägarna till gården, är själv med och skördar. Hon pustar i hettan.

– Man måste hugga i. Jag är egentligen pensionär, har ont i en höft och får inte jobba, men gör det ändå. Det är bara jag och min man och fyra säsongsarbetare. Druvorna måste ju skördas, säger hon glatt och ber mig smaka på de söta druvorna som dinglar i gyllengula klasar.

Hon berättar utan omsvep att säsongsarbetarna kommer från ett kooperativ, ”det är så alla gör här,” och att de betalar kooperativet 17 euro per timme och person.

– Vad kooperativet sedan betalar arbetarna vet jag inte. Men vi har i alla fall gjort allt rätt, säger hon och rycker på axlarna.

Vad kooperativet sedan betalar arbetarna vet jag inte. Men vi har i alla fall gjort allt rätt.

En bit bort står två kvinnor och sliter med saxarna. De vill inte uppge sina namn, men säger att de bor i Italien. På frågan hur mycket de tjänar svarar de ”bra”. Men hur mycket vill de inte säga.

Samma reaktion möter oss överallt, på vinfält efter vinfält. De utländska druvplockarna vill ogärna prata och viker undan med blicken. En som inte viker undan är Luca Ferro, en fryntlig karl i 40-årsåldern och tillika en av ägarna till vingården. Han tittar misstänksamt på oss tills han förstår att vi inte är här för att göra en stickkontroll.

– Vi oroar oss ständigt för kontroller. Vi försöker göra allt enligt reglerna, men all administration gör det omöjligt. För det är mitt ansvar att kolla varje person som jobbar på min gård, trots att ett kooperativ har skickat honom. Om det visar sig att något är fel kan jag få böta 3 000 euro, de är jättepetiga, säger han och torkar svetten ut pannan.

Luca Ferro förklarar att om man ska göra enligt regelboken så måste man för varje ny arbetare åka till kommunhuset för att få stämpar i dokumenten, så att allt är i ordning om en kontrollant skulle dyka upp. Det är också så att ägare och inhyrda arbetare inte får arbeta sida vid sida – vilket de flesta struntar i. Alla måste hugga i under skörden.

Problemet är att arbetarna ofta byts ut efter någon dag, vilket gör det omöjligt att lägga tid på att kontrollera varje individ. Vi tvingas chansa, säger Luca Ferro och tillägger att hittills har de undkommit kontroll.

Vinproducenten Enrico Dellapiana vill ge sina säsongsarbetare schyssta villkor. Foto: Stefano Guido

Enrico Dellapiana på den 40 hektar stora vingården Rizzi i regionen Langhe håller med om att all byråkrati krånglar till det i onödan för vinproducenterna, som – enligt honom – lever under allt mer pressade förhållanden.

– Det är absurt att det är jag som vinodlare som ska stå till svars om något är fel i arbetarnas papper. Jag har ju köpt en tjänst av ett kooperativ, som rimligen borde ta konsekvenserna. Men det är inte så det fungerar, säger han.

Enrico Dellapiana berättar att han har valt bort kooperativen – som han anser är mer eller mindre skumma, även om det finns undantag – till förmån för handplockade arbetare.

– Jag har kontakter på Caritas och erbjuder de unga män som finns hos dem att komma och arbeta på min gård. Jag gör en social insats samtidigt som de får chansen att tjäna pengar. Vi betalar dem mellan 8 och 10 euro i timmen beroende på deras kompetens. På så vis slipper jag kooperativen som mellanhand. Några av arbetarna har återkommit flera år i rad, det fungerar väldigt bra för oss.

Insikten om att problemen med oreglerad arbetskraft inom vinindustrin i Italien är stora slår som ett knytnävsslag i magen när vi, någon timme senare, ger oss ut för att ta reda vad som händer med dem som faller igenom kooperativens och de ideella organisationernas nät.

Vi tar oss fram genom nästan ogenomträngliga snår invid en nu uttorkad flod. Myggen biter, solen bränner.  Snart ser vi ett ”kök”; några plåtlådor, kartonger, plastdunkar, bland träden. Rester av ruttnande grönsaker lockar till sig flugor. Längre fram i en glänta syns ett stort tält och ett mindre. Där står enkla skjul byggda av kartonger, plankbitar, presenningar och annat bråte. På ett träd hänger spegelskärvor som tillsammans utgör en provisorisk spegel.

Mitt i allt detta sitter Neven, en finlemmad bulgarisk man i 50-årsåldern. Han talar knapphändig italienska och vill först inte prata med oss. Men när han får visa sitt boende får han fart. Han bor i det lilla singeltältet och visar även sin bag som är fylld med prydligt hopvikta plagg. Han tar fram en flaska herrparfym av märket Hugo Boss, och sprejar min arm. Som för att säga; kolla, jag har det mesta en man kan behöva!

Det är bara makedonier som får jobb, vi bulgarer blir utan. Och om vi får jobb får vi 4 euro i timmen.

Han berättar att han kom till Canelli för någon månad sedan för att arbeta på vinfälten. Resan gick från Bari i söder i en gammal bil som senare blev stulen. Men särskilt mycket jobb har det inte blivit, konstaterar Neven, som upprört viftar med händerna för att ge tyngd åt sina ord.

– Det är bara makedonier som får jobb, vi bulgarer blir utan. Och om vi får jobb får vi 4 euro i timmen, medan de tjänar mycket mer, säger han och rycker uppgivet på axlarna.

I det här lägret bor ungefär tio bulgarer som alla är vinfältens daglönare – om och när de får jobb. De handlar ibland i ett närliggande snabbköp, men klarar sig oftast på sådant som andra ratar.

Aningen bättre förhållanden har de vinplockare som lyckas få en sängplats, duschmöjligheter och ett mål mat hos Caritas inne i centrala Canelli. Lokalen rymmer officiellt 20 sängar, i verkligheten 30–35.

– Vi vill hjälpa så många som möjligt. Men vi räcker tyvärr inte till för alla, säger Claudio Riccabone, föreståndare på Caritas i Canelli.

Caritas prioriterar de yngsta och de äldsta. De som har egen bil får nobben, liksom män i 30-40-årsåldern, som bedöms kunna klara sig själva. Kvinnorna är få, men de som är här får sova avskilt i ett mindre utrymme.

Neven är uppgiven. Just nu får han inga jobb. Foto: Stefano Guido.

Framåt kvällen droppar de första arbetarna in efter en dags hårt arbete. Majoriteten är afrikaner, flyktingar från länder som Guinea och Mali. Ingen vill prata med oss, än mindre vara med på bild.

28-årige Omar från Guinea väljer ändå att prata med oss. Hans historia liknar många andras. Han kom till Italien över Medelhavet och har nu varit här i tre månader. Han är glad över att få jobba, även om det är tillfälligt, och är tacksam över sängplatsen hos Caritas.

På frågan vad han tjänar ute på fälten ler han brett och svarar att det är riktigt bra. Fem euro per timme, kanske lite mindre om dagarna blir långa.

Senare, när solen sänker sig över kullarna och den värsta hettan mildras, får vi sällskap av en muskulös, äldre bulgar med brunbrända armar täckta av tatueringar. Han pratar intensivt om hur bulgarerna har skuffats undan av makedonierna som tagit plats som kooperativens överhuvuden, hur de styr och ställer och åker runt i flotta bilar. Hur han en gång i tiden hade en bra position inom ett kooperativ. Nu, fjorton år senare, har han ingenting kvar.

– Jag får inga jobb längre. De tar allt ifrån oss, säger han.

Ordningsmakten försöker stävja problemen, men under ytan fortsätter det som innan.

Paolo Capra, som träffat den mannen förr, frågar var han bor just nu.

– Tror du att jag tänker berätta det? Efter två dagar kommer polisen och jagar bort oss. Nej, jag säger ingenting. Jag bor där borta, säger han och sveper vagt med handen.

Det vilar något sorgligt över hans lätt kutiga ryggtavla där han lunkar nedåt gatan, bort från oss.

Paolo Capra undslipper sig en suck.

– Han var säkert en viktig person en gång, en ”capo”. Jag tror att han är en av dem som nu bor nere vid floden. Tyvärr är det så här systemet fungerar. Det är smutsigt, ovärdigt och ett utnyttjande av människor utan röst och rättigheter. Det är en skam att ett land som Italien, en av världens största vinproducenter, låter detta pågå. Ordningsmakten försöker stävja problemen, men under ytan fortsätter det som innan.

 

Foto: Stefano Guido.

Så fungerar caporalato-systemet

Fenomenet caporalato handlar om att en caporale (ungefär boss, ägare) startar ett kooperativ, men utan att vara jordägare. Kooperativet registreras och ska fungera som en bekväm mellanhand för de jordbrukare som behöver tillfällig hjälp vid skörd. Bara i Piemonte finns flera hundra jordlösa kooperativ.

Kooperativet tillhandahåller arbetskraft, officiellt till en lagstadgad timlön på 16-18 euro, försäkringar och annat som krävs. Jordägaren köper en paketlösning för att själva slippa administration kring tillfälliga anställningar. Men kooperativet stoppar ofta tre fjärdedelar av summan i egen ficka. Om il caporale erbjuder sängplats och mat dras detta av på lönen.

En annan variant av caporalato är att arbetaren får avtalad lön under exempelvis sex timmar, men resterande 4–5 timmar blir lönen svart. Arbetarna hämtas varje morgon med minibussar och körs ut till odlingarna.

Det förekommer även att il caporale åker till förutbestämda platser, en vägkorsning eller ett visst torg, för att där välja ut migranter som vill tjäna några euro för dagen.

Källor: Flai-Cgil, Terzo rapporto agromafie e caporalato

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/pa-vinodlarnas-bakgard/feed/ 0
UNF hänger på läsktrenden med prenumerationslådahttp://www.accentmagasin.se/missbruk/unf-hanger-pa-lasktrenden-med-prenumerationslada/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/unf-hanger-pa-lasktrenden-med-prenumerationslada/#respond Fri, 08 Dec 2017 13:18:57 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1647525 Med nya satsningen Popbox vill UNF kombinera läsktrenden med trenden att prenumerera på matkassar eller boxar. Målgruppen är de som tröttnat på det vanliga utbudet av alkoholfria drycker. ]]>

Med nya satsningen Popbox vill UNF kombinera läsktrenden med trenden att prenumerera på matkassar eller boxar. Målgruppen är de som tröttnat på det vanliga utbudet av alkoholfria drycker.

Också Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, satsar på hantverksläsk. Boxen lanserades i slutet av november och kommer att innehålla sex produkter som inte går att få tag på någon annanstans.
– Det är ett dryckespaket som man får hemskickat månadsvis. Innehållet har valts ut av vår alldeles egen läsksommelier, säger Max Johansson.

Vilken läsk det handlar om mer exakt vill han inte avslöja.
– Men det handlar inte om produkter från Coca-Cola Company utan det är exklusiva, lokala hantverksaktörer. Både svenska och internationella, säger han.

Både prenumerationsformen och hantverksläsken är något som han menar ligger helt rätt i tiden.
– Det är en marknad som vi vill ta oss in på och verka för att det ska finnas mer alkoholfritt. Hantverksläsken är en marknad det går bra för, det är ett koncept många tycker är kul och det finns ett stort utbud, säger han.

 

Målgruppen är av det lite äldre skiktet bland UNF:s medlemmar, de i 20–35 årsåldern.
– Det är de vi tänker har pengar att lägga på en prenumerationsbox, men också de som allra mest möts av alkoholnormen, och som inte har så många andra alternativ.

I boxen följer också ett quiz som man ska kunna lösa tillsammans medan man testar sig igenom boxen.
– Man ska kunna sätta betydg men också få veta mer om dryckens ursprung, säger Max Johansson.

 

Boxen har hittills tagit emot med stort intresse både internet och externt enligt Max Johansson, och han är övertygad om att alla de planerade 300 boxarna kommer att säljas. Den första uppsättningen boxar kommer att paketeras på UNF:s kansli, men om konceptet funkar bra kommer man undersöka möjligheten att anlita någon externt som kan sköta det praktiska kring lådan.

Den första omgången popboxar skickas ut till mellandagarna, lagom till nyårsfester runt om i landet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/unf-hanger-pa-lasktrenden-med-prenumerationslada/feed/ 0
50 sätt att möta härskarteknikerhttp://www.accentmagasin.se/kultur/50-satt-att-mota-harskartekniker/ http://www.accentmagasin.se/kultur/50-satt-att-mota-harskartekniker/#respond Fri, 08 Dec 2017 11:29:52 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1647432 Hur vet du när du är utsatt för en härskarteknik – och framförallt: Vad kan du göra för att bemöta den? I en ny bok listas 50 strategier.]]>

Hur vet du när du är utsatt för en härskarteknik – och framförallt: Vad kan du göra för att bemöta den? I en ny bok listas 50 strategier.

Fem härskartekniker – 50 motståndsstrategier, skriven av Rebecka Bohlin och Sara Berg, är ju långtifrån det första som skrivits i ämnet, och lär knappast heller bli det sista. Och det är väl logiskt med tanke på hur världen ser ut. ”Vi blir aldrig färdiga med härskartekniker”, skriver författarna i bokens inledning. Ständigt tillförs nya perspektiv, nya generationer erövrar socialpsykologen och politikern Berit Åhs härskartekniker, och gör dem till sina.

 

5 härskartekniker

Härskartekniker handlar om maktutövning, och i boken synliggörs många sammanhang där härskartekniker förekommer. Varje härskarteknik har sitt eget kapitel, där teori varvas med konkreta exempel på situationer, där kategorier som kön, etnicitet, sexualitet med flera, tas upp. Men framförallt avslutas varje kapitel med ett antal motståndsstrategier.

 

Ett appendix om dina rättigheter, samt en omfattande förteckning över källor; böcker, rapporter, tidningsartiklar, domar, lagar och föreskrifter, återfinns i slutet av boken, för den som vill fördjupa sig.

Fotnot: Boken ges ut av Ordfront förlag.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/50-satt-att-mota-harskartekniker/feed/ 0
Alkoholfria uppstickare lockar med smaker för vuxnahttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/alkoholfria-uppstickare-lockar-med-smaker-vuxna/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/alkoholfria-uppstickare-lockar-med-smaker-vuxna/#respond Fri, 08 Dec 2017 05:27:14 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1646360 Alkoholfri dryck för vuxna är så mycket mer än mineralvatten. Med den alkoholfria trenden kommer nu allt flera dryckesföretag som riktar sig till en vuxen målgrupp.]]>

Alkoholfri dryck för vuxna är så mycket mer än mineralvatten. Med den alkoholfria trenden kommer nu allt flera dryckesföretag som riktar sig till en vuxen målgrupp.

Över Landvettersjön utanför Göteborg sprider sig en märklig lukt, den kommer från Rådanäs bryggeri. Det är mäskningsprocessen på mikrobryggeriet som skapar en lite fadd doft. Nils Sörlin har sedan länge slutat känna lukten. Här har han sitt heltidsjobb, och det är här han och affärspartnern Simon Svensson tillverkar GBG Sodas produkter.

Det började med att Simon Svensson kände att utbudet av alkoholfria drycker för vuxna var allt för litet. Hemma hade han ett stort lager av olika ölsorter, men när han skulle bjuda någon på alkoholfritt var det inte lika lätt. Efter lite experimenterande, främst med ingefärsdrycker, startade han en kickstarter som Nils Sörlin fick upp ögonen för.

 

Både Simon Svensson och Nils Sörlin har ett förflutet som ölnördar och ett intresse för smaker och bryggerihantverk. Men alkohol upplever de som allt mindre viktigt i ölnördskretsar.
– För några år sen var det de riktigt starka ölerna som dominerade. Nu har de lättare sorterna blivit allt vanligare. Inte minst för att de är lättare att sälja, säger Simon Svensson.

Intresset för ölsorter med låg alkoholhalt var också en tydlig trend under årets upplaga av Stockholm Beer & Whiskey Festival, där över 100 alkoholfria ölsorter  serverades.

– Dagligvaruhandeln har också blivit allt mer intresserad av lokalproducerade produkter, säger Nils Sörlin.

Nils Sörlin och Simon Svensson vid karen på Rådanäs bryggerier. Foto: Jens Wingren.

Men att brygga helt alkoholfritt är fortfarande rätt komplicerat, och det var så idén om att tillverka andra alkoholfria drycker föddes. GBG Sodas första två produkter är en dricka gjord på humle och en på ingefära. Men de vill helst inte kalla dem för en läsk.

– Vi föredrar att säga dryck eller soda, läsk är det många som har förutfattade meningar om, säger Nils Sörlin.

 

Ända från starten har de satsat på att skapa ”vuxna smaker” med tonvikt på naturliga smaker.

– Det ska helst inte vara för sött, och vi försöker också undvika helt självklara smaker. Det ska helst vara något som väcker intresse, säger Simon Svensson.

GBG Sodas Ginger Ale. Foto: Jens Wingren.

I dag producerar de 20 000–30 000 liter soda om året. Vid sidan om sina heltidsjobb lägger de åtskilliga timmar i veckan på dryckesproduktionen. Men att få upp produktionen och sälja mer är svårt för ett litet företag. GBG Soda finns i dag på en handfull restauranger och i vissa butiker. Under sommaren har flaskorna även funnits på Systembolaget, vilket har varit ett lyft.

– Vi vill ju vara där alkohol är verksamt, för vi vill vara det alkoholfria alternativet, säger Nils Sörlin.

 

De senaste åren har utbudet av alkoholfria öler och viner ökat stort. Unga dricker allt mindre alkohol och hälsotrenden gör att allt fler söker alkoholfria alternativ.

I en galleria vid Hornstull i Stockholm står David Gray och lastar av läsk från en varuvagn. För ett och ett halvt år startade han Soda Nations första läskaffär, och i september i år öppnade den andra butiken vid Hornstull. Här har han samlat över 200 sorters läsk från hela världen. Men mycket fokus hamnar på amerikanska sorter.

– Vår främsta målgrupp är män mellan 20 och 40 år. Det är ungefär samma slags folk som är ölnördar, säger han.

David Gray. Foto: Jens Wingren.

Lite lampor behöver fortfarande sättas upp och hyllorna har inte fått sina etikettskenor än. De fullastade hyllorna reser sig högt upp i den lilla lokalen. Här är det inte naturliga råvaror och subtila smaker som gäller. Soda Nations läsker lockar i alla färger och smaker.

– Det handlar mycket om nostalgi, säger David Gray.

 

Han berättar att den amerikanska läskmarknaden, som han har mest koll på, rör sig i en riktning mot en mer exklusiv känsla, med glasflaskor i stället för plast.

– Man blir ju inte tjock av att dricka läsk på 33-centilitersflaska. Det blir inte alls att man dricker lika mycket åt gången som när du köpt en 1,5 liters plastflaska. Sen får du ju motion av att bära hem glaset också, säger han.

Läskflaskor i rad på Soda Nation. Foto: Jens Wingren.

David Grey märker att många är intresserade av att testa nya alkoholfria smaker, det ligger helt enkelt i tiden.

Den alkoholfria trenden har även killarna på GBG Soda känt av.
– När jag är ute och säljer öl med mitt vanliga jobb så är det en standardfråga om vi har något alkoholfritt, säger Nils Sörlin.

Han tror att det är sättet att umgås som förändrats.
– Det är allt vanligare att ha ett socialt liv ute på lokal utan att man behöver bli full. Det bästa vi visste när jag växte upp på landet var ju att dricka folköl, och det gör ju inte kidsen i dag på samma sätt. Det är ingen stor grej att inte dricka i dag, säger Nils Sörlin.

 

För GBG Soda är den närmsta framtidsplanen att lansera en julmust och att ta fram något så enkelt som en cola.

– Ekfatslagrad cola, säger Simon Svensson.

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/alkoholfria-uppstickare-lockar-med-smaker-vuxna/feed/ 0
Carl-Jan satsar alkoholfritthttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/carl-jan-satsar-alkoholfritt/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/carl-jan-satsar-alkoholfritt/#respond Thu, 07 Dec 2017 12:19:43 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1647513 För gästgivaren, vinkännaren och professorn Carl-Jan Granqvist har alkoholfria drycker alltid varit viktiga. Nu planerar han att utbilda sommelierer som ska lyfta alkoholfritt till nya höjder.]]>

För gästgivaren, vinkännaren och professorn Carl-Jan Granqvist har alkoholfria drycker alltid varit viktiga. Nu planerar han att utbilda sommelierer som ska lyfta alkoholfritt till nya höjder – och få fler att upptäcka att det är både gott och hälsosamt.

Under barndomens somrar serverades ofta läskande alkoholfria drycker hemma på gården utanför Örebro där Carl-Jan Granqvist växte upp. Man tog tillvara frukter och bär och det som naturen bjöd och omvandlade dem till enbärsdrycker, fläderdrycker, svagdricka, äppelmuster – och en hemgjord alkoholfri ”pastis” som Carl-Jan Granqvist minns med förtjusning.

– Åh det var så gott och fräscht. Vi brukade ta ett glas efter att ha spelat tennis, säger han.

Vin serverades bara vid högtidliga tillfällen, liksom små glas med Madeira till bröllop och begravningar. Till vardags var det goda drycker utan alkohol som gällde.

De smakminnena bär Carl-Jan Granqvist med sig, och de ligger till grund för hans nyväckta intresse för alkoholfritt – som också har fått en skjuts av att efterfrågan på alkoholfritt ökar i samhället.

– Det handlar om en hälsotrend samt en ökad medvetenhet. Men kraven är höga. Man vill ha bra alkoholfria drycker som gifter sig med maten och lyfter måltiden. Där finns det mycket mer att göra, det alkoholfria området måste utökas och utforskas. Och det är där idén om att starta en kurs och utbilda sommelierer för alkoholfria drycker kommer in, säger Carl-Jan Granqvist.

Det är en mycket positiv trend som jag är nyfiken på.

Han tycker att utbudet av alkoholfritt i Sverige generellt är bra – och det blir bara bättre och bättre. Många krogar sätter en ära i ett erbjuda genomtänkta alkoholfria drycker till måltiden och man erbjuder även alkoholfria paket på samma vis som man erbjuder vinpaket till sina gäster.

– Det är en mycket positiv trend som jag är nyfiken på, säger Carl-Jan Granqvist, som själv ger tummen ner för avalkoholiserade viner:

– De smakar inte alls bra. Varför ska man dricka sådant när det finns så mycket gott man kan skapa med hjälp av bär och grönsaker?

Han berättar att han och sommelieren, kocken och tillika filosofie doktor i Måltidskunskap Johan Swahn från Svenska Måltidsakademien, har långtgående planer på att akademisera och skapa en sommelierskola för alkoholfria drycker i Grythyttan samt på Sax herrgård. De utbildade sommeliererna blir sedan ambassadörer för alkoholfria drycker ute i handeln och på krogar.

Den första kursen skulle ha startat redan i höst, men blir sannolikt av till våren i stället.

 

Carl Jan Granqvist, krögare och vinkännare. Foto: Kristina Sahlén.

För Carl-Jan Granqvist är det självklart att förankra idén i näringslivet och hos de stora matkedjorna. Med god ekonomi i ryggen ökar chansen för stort genomslag i dagligvaruhandeln. För det är här som han ser den största potentialen; att inspirera människor att göra läckra drycker av frukt, bär och grönsaker. Så småningom sprider sig kunskapen och fler och fler vågar prova. Det kan bli en smärre revolution, menar han.

– Jag ser framför mig att det står en utbildad sommelier vid grönsakerna på ICA och berättar om hur man kan kombinera alkoholfri dryck och mat och hur man kan tillverka dessa drycker själv med exempelvis olika rotfrukter, färska bär, frukter och örter med ny teknik i form av food processors.

Hans vision är att restauranger ska skapa unika och till rätter passande alkoholfria drycker till sina gäster á la minute.

– Ett problem med alkoholfria drycker är ju att de måste pastöriseras för att vara hållbara. Socker är ett sätt att konservera, men då blir det ofta för sött för ett moget klientel. Till mat vill man ha lite kärvare smaker, lite bitterhet och surhet. Genom att tillverka drycken direkt på beställning blir den färsk och som allra bäst.

Han menar att det gäller att skapa en ”happening” kring drycken. Det blir en skojig upplevelse för gästen att möta en yrkeskunnig person som gör en dryck direkt vid bordet och det kan göra att man tycker att det är värt att betala det där lilla extra.

Medvetenheten om alkoholens effekter på hälsan har ökat.

– Det är viktigt att de alkoholfria dryckerna får status att jämföra med vin, att de ses som en ”innedryck”. Att de är så heta att folk är beredda att ta kostnaden för kvaliteten och hantverkskunnandet. Det kräver förstås att vi presenterar dessa drycker som en upplevelse och gör dem speciella och eftertraktade. Jag upplever att det finns ett stort behov av alkoholfria alternativ i dag. Man har kanske tagit bilen, vill tänka på sin hälsa, vill kunna vara social utan att dricka eller har haft ett beroende, säger Carl-Jan Granqvist.

Han har i nuläget inga färdiga recept på alkoholfria drycker som passar särdeles bra till exempelvis kött eller fisk. Men han tipsar om svala, ljusa drycker till fisk, baserade på exempelvis fläder, citron och bubbelvatten. Till kött rekommenderar han drycker baserade på exempelvis blåbär, enbär, lingon, tomat och färska örter.

Att just Sverige tycks vara ett föregångsland när det gäller alkoholfria drycker tror han till stor del beror på vår fredliga historia, som har resulterat i att vi har världens rikaste medelklass.

– Vi har vurmat för folkbildning, vilket har resulterat i att unga i dag dricker mindre än tidigare. Valfriheten är större och det är okej att välja bort alkohol. Medvetenheten om alkoholens effekter på hälsan har också ökat. Som jag ser det spelar samhällsklimatet in i den här trenden. Nu gäller det att vi får med oss näringslivet för att få forskningsanslag så att vi kan utveckla detta med alkoholfria drycker. För mig är det ännu ett sätt att vara unik på!

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/carl-jan-satsar-alkoholfritt/feed/ 0
Surahammars alkoholförbud fick nobben av Länsstyrelsenhttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/surahammars-alkoholforbud-fick-nobben-av-lansstyrelsen/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/surahammars-alkoholforbud-fick-nobben-av-lansstyrelsen/#respond Thu, 07 Dec 2017 06:31:02 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1646721 Surahammars kommun ville stoppa alkoholdrickande på offentliga platser i kommunen. Men Länsstyrelsen sa nej. ]]>

Surahammars kommun ville stoppa alkoholdrickande på offentliga platser i kommunen. Men Länsstyrelsen sa nej.

”Spritdryckervinöl och andra alkoholhaltiga drycker över 2,25 volymprocent får inte, annat än i samband med tillåten utskänkning av alkohol, drickas utomhus på offentliga platser eller områden jämställda med offentlig plats. Polismyndigheten får bevilja undantag från bestämmelsen för viss tid och/eller viss plats. ”

 

Så formulerade Surahammars kommun den nya skärpta ordningsföreskriften, rapporterar WLT, Westmanlands läns tidning, tidigare i höstas. Men Länsstyrelsen menar att förbudet är för omfattande och krockade med en annan paragraf i den lokala ordningsstadgan.

 

Det ledde till att kommunen omformulerade sig. I stället för alkoholförbud på alla offentliga platser räknar man upp specifika platser i kommunen, framförallt de centrala delarna av Surahammar, Ramnäs och Virsbo. Men även badplatser, skol- och förskolegårdar, lekparker, områden runt idrottsanläggningar och järnvägsstationerna omfattas av förbudet.

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:


»
]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/surahammars-alkoholforbud-fick-nobben-av-lansstyrelsen/feed/ 0
KO: Det spelar ingen roll vilka åtgärder som gjorts i hösthttp://www.accentmagasin.se/politik/ko-det-spelar-ingen-roll-vilka-atgarder-som-gjorts-host/ http://www.accentmagasin.se/politik/ko-det-spelar-ingen-roll-vilka-atgarder-som-gjorts-host/#respond Wed, 06 Dec 2017 13:38:14 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1647484 IOGT-NTO menar att man åtgärdat de problem som Konsumentverket pekar på i sin stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen. Men det spelar ingen roll för Konsumentverket, överträdelserna är redan begångna.]]>

IOGT-NTO menar att man åtgärdat de problem som Konsumentverket pekar på i sin stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen. Men det spelar ingen roll för Konsumentverket, överträdelserna är redan begångna.

Att kontakterna med Konsumentverket skett med kundombudet på Miljonlotteriet beror på att det är hen som är ansvarig för ärenden som gäller missnöjda kunder.
– Man kan tycka att Konsumentverket borde se till att de kommunicerar med rätt person. När Konsumentverket bad om underskrift på handlingsplanen från högsta chefen på Miljonlotteriet Annika Nyberg kan man tänka sig att marknadschefen även borde ha kopplats in. Men så verkar inte ha skett, säger Laura Luna pressansvarig på IOGT-NTO.

 

Konsumentverket har dock ingen skyldighet att ta reda på om den person man kommunicerar med är ”rätt” person. Detta enligt Carolina Andersson, ansvarigt processråd på Konsumentombudsmannen, KO.

– Vi kommunicerar med den som svarar oss i tillsynsärenden. Vi har ingen skyldighet, eller ens rätt att kontrollera om den personen är behörig att göra det. Organisationen måste själva utse rätt person till kontaktperson. Vi har aldrig fått någon annan adress eller annan person att kommunicera med. Därför hade vi också problem när vi skulle delge IOGT-NTO stämningsansökan. Vi fick skicka den till info-adressen, säger hon.

Borde inte IOGT-NTO ha fått kännedom om er stämningsansökan innan ni gick ut med pressmeddelandet?

– Konsumentverket har inte något ansvar att meddela den vi vill stämma. Det är en extra service vi har. Gången brukar vara att vi meddelar Tingsrätten, sedan bolaget och därefter pressen, men i det här fallet blev det av olika anledningar så att det gick ut till pressen inan IOGT-NTO fick det, säger hon.

Laura Luna tycker att ärendet borde ha kommit IOGT-NTO:s jurist till känna tidigare.

– Inte ens vår jurist tycker att det senaste brevet från Konsumentverket tyder på att vi är på väg in i en rättstvist.

Borde Miljonlotteriet ha reagerat när de fick information om att ärendet lämnats över från Konsumentverket till Konsumentombudsmannen?

– Ja, det borde de verkligen. Det står ju också att det ska göras en bedömning i fall rättsliga åtgärder ska vidtas. Det borde man i varje fall reagera på, säger Carolina Andersson.

IOGT-NTO har skickat er en lång lista på åtgärder de vidtagit. De har inte fått någon respons på den; ska man förstå det som om ni inte tycker att åtgärderna är tillräckliga?

– Stämningen gäller sådant som skett före augusti i år. Det spelar ingen roll vilka åtgärder som vidtagits senare, och vi ger inga underhandsbesked. Man kan inte skicka frågor till oss och få förhandsbesked på att det är okej ifall man vidtar de och de åtgärderna.

På facebook har flera medlemmar uttryckt sin besvikelse efter gårdagens skriverier. Även efter att IOGT-NTO utfärdade en kommentar fortsatte kritiken. Bland annat uttrycks att organisationen skyller ifrån sig på telemarketingbranschen och inte tar sitt ansvar.

– När vi skriver ett kontrakt med ett telemarketingbolag så är talarmanuset en del av avtalet. När det frångås så bryter de mot vårt avtal. Talarmanuset följer enligt vår bedömning  branschorganisationen Swedmas regler, men vi har skickat det vidare till våra jurister som nu ska titta på det. Vi har gjort allt vi kan för att saker ska gå rätt till. När vi fick kritik för talarmanuset förra året så gick vi in och gjorde ändringar, säger Laura Luna.

 

Enligt Carolina Andersson var det det talarmanus Konsumentverket fick sig tillsänt i augusti som gjorde att de beslöt låta ärendet gå vidare. Men exakt vad som är fel i manuset vill hon inte säga.

– Det framgår tydligt av stämningsansökan. Jag hänvisar till den, säger hon.

Några alternativ till telemarketing som försäljningsmetod har Laura Luna svårt att se.

– De flesta av våra kunder kommer till oss via telemarketing, och vi har inte i nuläget infrastrukturen för att själva ringa 5 000 telefonsamtal om dagen. Men vi har vid flera tillfällen bytt marketingbolag och låtit medarbetare sluta för att de misskött sitt uppdrag.

Skulle IOGT-NTO ha kunnat göra något annorlunda?

– Vi har ju inte vetat om det här. Vi måste kunna lita på att Miljonlotteriet gör sitt jobb, säger Laura Luna.

 

Nu väntar IOGT-NTO på att alla papper ska komma in till Marknadsdomstolen så att man kan förbereda sig för den rättsliga processen. Peter Moilanen är generalsekreterare på IOGT-NTO, och han hoppas att stämningen inte ska leda till en marknadsstörningsavgift.

– 10 miljoner kronor är en tiondel av vår budget så det är klart att det skulle vara kännbart. Men det få vi ta i om den situationen skulle uppstå, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/ko-det-spelar-ingen-roll-vilka-atgarder-som-gjorts-host/feed/ 0
IOGT-NTO-rörelsen samlas kring #nykterfrizonhttp://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-rorelsen-samlas-kring-nykterfrizon/ http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-rorelsen-samlas-kring-nykterfrizon/#respond Wed, 06 Dec 2017 10:19:45 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1647443 Även Junis, UNF och NSF drar upp riktlinjerna för att arbeta vidare mot sexism och sexuella trakasserier. "Vi kommer att tala om ett före och efter", säger Samuel Somo, UNF. ]]>

Även Junis, UNF och NSF drar upp riktlinjerna för att arbeta vidare mot sexism och sexuella trakasserier. "Vi kommer att tala om ett före och efter", säger Samuel Somo, UNF.

 #nykterfrizon är IOGT-NTO-rörelsens svar på #metoo, som visar att sexism, sexuella trakasserier och övergrepp förekommer även i nyktra sammanhang.

Det är skrämmande, men inte förvånande. Ett bra initiativ och modigt att man tar tag i en sån här fråga inom rörelsen. Det kan vara tufft att berätta i en organisation där många känner många, säger Karin Wester, förbundsordförande i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF.

Alla ledare i NSF går sedan tio år tillbaka en obligatorisk webbkurs, Trygga möten. Detta för att utbilda sig i hur man skapar en trygg miljö för barn och ungdomar, hur man kan förebygga övergrepp, och hur man ska agera om man tror att någon far illa.

Men det här räcker inte. Man ska våga prata om sexuella trakasserier på våra scoutmöten. Förbundsstyrelsen kommer att framföra sina tankar om en utveckling av Trygga möten för att se hur vi gemensamt kan arbeta vidare för att förebygga, upptäcka och hantera kränkningar, säger Karin Wester.

 

NSF:s styrelse kommer att ha ett särskilt möte med utmanarscouterna som representerar medlemmarna på högstadiet och gymnasiet.

Vad vill ungdomarna att vi ska göra för att förändra, frågar Karin Wester.

Medlemstidningen Scouting spirit som kommer ut i veckan, handlar om kroppen.
Där belyser vi #metoo som vi tycker är viktigt. Men den var redan på tryck när #nykterfrizon kom med sitt öppna brev, säger Karin Wester.

 

Samuel Somo, generalsekreterare i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, tycker det är skönt att frågorna lyfts som ett strukturellt problem.

– Inget område är felfritt. Även om man pratat om sexuella trakasserier i olika forum har #metoo skakat om. Vi kommer att tala om ett före och efter.

På personalsamling och förbundsstyrelsemöte kommer UNF att diskutera vad som kan göras i det förebyggande arbetet.

Nästa generation ska inte behöva hantera detta, inte bete sig på samma destruktiva sätt. Att helt skylla på alkohol och droger går inte, därför är inte heller nykterhetsrörelsen befriad. Alkohol förstärker destruktivt beteende, men i grunden ligger maktstrukturer, säger Samuel Somo.

 

UNF har gjort en genomgång inom den egna organisationen och sett att frågor om sexuella trakasserier och övergrepp alltid tagits upp när de kommit till ansvarigas kännedom.

Det tycker jag folk ska veta. Kommer nånting fram så hanterar vi det. Har vi namn kan vi utreda på ett annat sätt. Men även om du inte vill namnge någon, är det bra att berätta för oss, så vi får en helhetsbild, säger Samuel Somo.

För att bryta tystnadskulturen finns därför nu, både UNF:s och NSF:s hemsidor, formulär där den som vill kan skriva sin egen berättelse utan att uppge sitt namn.

Även om det är anonymt blir det personligt. Det är ju någons historia som jag får ta del av, säger Karin Wester, som är den i NSF som läser.

Hon fortsätter:

– När något dyker upp måste vi fundera. Även om vi tycker att vi har en bra handlingsplan, kan det vara något som vi inte tänkt på, vi måste hålla det aktuellt hela tiden.

 

IOGT-NTO:s juniorförbund, Junis, organiserar barn upp till 15 år. Även här finns det ett formulär på hemsidan så att den som vill kan berätta.

  Vi arrangerar tusentals aktiviteter, det är klart att det händer saker, och det måste vi vara beredda på. De barn vi möter är ett genomsnitt av barn i Sverige, de är varken mer eller mindre utsatta. Vi har krishanteringsstrategier som vi använt och som fungerat i verkliga situationer, säger förbundsordförande Mona Örjes,

Junis har sedan länge en ledaretisk policy som alla ledare måste skriva under.

– Mycket är inte något nytt, utan sådant som vi jobbat med tidigare, men nu snäpper vi upp och blir lite bättre. Även om vi har samma problem som samhället i stort, så ska vi vara bättre, säger Mona Örjes.

 

Läs om IOGT-NTO:s arbete med #nykterfrizon som Accent tidigare rapporterat om här.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-rorelsen-samlas-kring-nykterfrizon/feed/ 0
IOGT-NTO tillbakavisar KO:s anklagelserhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-tillbakavisar-kos-anklagelser/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-tillbakavisar-kos-anklagelser/#respond Wed, 06 Dec 2017 06:10:15 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1647468 Konsumentombudsmannen hävdar att IOGT-NTO är skyldig till allvarliga överträdelser vid försäljningen av Miljonlotter. IOGT-NTO anser å sin sida att KO inte tagit hänsyn till de åtgärder som redan vidtagits.]]>

Konsumentombudsmannen hävdar att IOGT-NTO är skyldig till allvarliga överträdelser vid försäljningen av Miljonlotter. IOGT-NTO anser å sin sida att KO inte tagit hänsyn till de åtgärder som redan vidtagits.

Accent rapporterade igår om att Konsumentombudsmannen, KO, stämmer IOGT-NTO och kräver tio miljoner kronor. Enligt KO har de haft en dialog med IOGT-NTO hela hösten.

– Det stämmer inte. I slutet av augusti lämnade vi en hel lista till Konsumentverket över vilka åtgärder vi har vidtagit. Sedan dess har de bara hört av sig för att få kompletterande uppgifter. De har tackat och sagt att de ska återkomma, men inte när. De har hänvisat till hög arbetsbelastning. Inte ett ord om att de inte är nöjda med de åtgärder vi vidtagit, säger Laura Luna, pressansvarig på IOGT-NTO.


KO hävdar att IOGT-NTO
har fått besked om att ärendet skulle överlämnas till dem från Konsumentverket. Något sådant besked känner inte Laura Luna till när Accent frågar efter det. Några timmar senare har efterforskningar givit resultat. Beskedet är funnet. Det har skickats till konsumentombudet på Miljonlotteriet.

– Det är hon som är ansvarig för kundkontakterna på Miljonlotteriet. Hon såg inget alarmistiskt i det beskedet. Ingen i ledningen för vare sig Miljonlotteriet eller IOGT-NTO, inte heller vår jurist, har nåtts av informationen och ingenstans har det framkommit att de ska gå till domstol, säger Laura Luna.

 

Kännedom om stämningen fick IOGT-NTO via media.

– Vi blev helt tagna på sängen. Det känns lite konstigt att få reda på det genom att media ringer och vill ha en kommentar. Ett par timmar efter att Konsumentombudsmannen gick ut med pressmeddelandet fick vi beskedet till vår info-mejl. Inte heller denna gång gick informationen direkt till vår jurist eller ledningen, säger hon.

IOGT-NTO anser inte heller att säljarnas samtalsmanus strider mot reglerna.

– Om vi har gjort fel vill vi förstås veta det. Jurister har tittat på manuset och gjort bedömningen att det följer de regler som gäller. När KO bad om manuset fick de det med vändande post. Att de skulle ha invändningar mot innehållet har vi inte fått någon information om, säger Laura Luna.

KO hänvisar till ljudfiler från samtal som man anser visar att IOGT-NTO lurat konsumenterna. Enligt Laura Luna är ljudfilerna gamla.

– De försäljarna finns inte kvar längre och får inte arbeta för oss mer. Det påpekade vi redan i skrivelsen till Konsumentverket i augusti, säger hon.

 

Även om Laura Luna har synpunkter på hur kommunikationen från Konsumentverket/Konsumentombudsmannen har fungerat så tycker hon att det här visar att telemarketing är problematiskt.

– Det är oacceptabelt och helt emot vår värderingsgrund att sälja lotter med påstridighet och lögner, säger hon.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-tillbakavisar-kos-anklagelser/feed/ 0
KO stämmer IOGT-NTOhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/ko-stammer-iogt-nto/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/ko-stammer-iogt-nto/#respond Tue, 05 Dec 2017 15:25:46 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1647455 Konsumentverket stämmer IOGT-NTO på 10 miljoner kronor. KO hävdar att Miljonlotteriet gjort sig skyldig till allvarliga överträdelser vid telefonförsäljning. ]]>

Konsumentverket stämmer IOGT-NTO på 10 miljoner kronor. KO hävdar att Miljonlotteriet gjort sig skyldig till allvarliga överträdelser vid telefonförsäljning. "Vi kommer självklart att genomföra alla insatser som krävs kopplat till den här stämningsansökan", säger IOGT-NTO:s generalsekreterare.

Konsumentombudsmannen, KO, anför bland annat följande skäl till att man tar ärendet till domstol: Säljsamtal där säljarna hävdat att de inte är säljare, där den uppringde får veta att den är speciellt utvald eller ger intryck av att personen vunnit, trots att det inte är sant, eller får information om att man inte binder sig för något om man köper en prenumeration på lotter. Säljarna har inte heller uppgivit att vinsterna är varor och inte pengar.

– Vi har fått in anmälningar sedan 2011 och inte sett någon förbättring. Konsumentverket har haft en dialog med IOGT-NTO under hela hösten och försökt dem att frivilligt åtgärda bristerna, men för cirka tre veckor sedan överlämnades ärendet till KO. Det har vi meddelat IOGT-NTO, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen, KO, till Accent.

Vid ett besök på Miljonlotteriet i början av september fick Accents reporter intrycket att en rad åtgärder har vidtagits och att problemen ligger längre tillbaka i tiden. Stämmer inte det?

– Inga förbättringar som märks hos konsumenterna i varje fall. Det senaste ärendet öppnades i augusti i år. Jag har sett att de bytt telemarketingbolag flera gånger, men de här problemen är inte kopplade till ett visst bolag eller en särskild säljare, säger hon.

Hon hävdar att det finns en systematik i överträdelserna.

– Jag har fått se säljarnas manus. De är fortfarande formulerade så att de är grund för marknadsstörningsavgift. Då hjälper det ju inte hur många gånger man byter bolag eller individer, säger hon.

 

På IOGT-NTO är man överrumplade över beskedet.

– Det är allvarligt och tråkigt när en sådan här sak inträffar, vårt lotteri gör det möjligt för våra ideella krafter att driva verksamhet i hela Sverige. Därför är Miljonlotteriets kunder otroligt viktiga och en sådan här situation är otroligt tråkig för alla inblandande. Så fort vi fick handlingarna från Konsumentverket vid klockan 11 i dag började vi på en gång gå igenom det, säger Peter Moilanen, generalsekreterare på IOGT-NTO.

I nuläget har varken han eller andra tjänstemän hunnit gå igenom allting ordentligt.

– Men vi kommer självklart att genomföra alla insatser som krävs kopplat till den här stämningsansökan. Eftersom det handlar om en juridisk process och vi inte kan föregå den så kan jag inte gå in på några fler detaljer utan vårt juridiska ombud jobbar med frågan, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/ko-stammer-iogt-nto/feed/ 0
IOGT i Danmark i konkurshttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-danmark-konkurs/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-danmark-konkurs/#respond Tue, 05 Dec 2017 12:57:59 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1647254 IOGT i Danmark läggs ner vid årsskiftet och organisationen begärs i konkurs. "Det går åt pipan", säger Anne Sørensen, en mycket ledsen viceordförande. ]]>

IOGT i Danmark läggs ner vid årsskiftet och organisationen begärs i konkurs. "Det går åt pipan", säger Anne Sørensen, en mycket ledsen viceordförande.

Det är obetalda skulder som gör att IOGT i Danmark måste begäras i konkurs.

– Det går åt pipan. Pengarna är slut så det finns inget alternativ. Inte ens om vi fick en halv miljon av IOGT-NTO skulle pengarna räcka. Det finns ingen verksamhet kvar längre. Vi har varit tvungna att lägga ner verksamheterna vartefter när vi inte kunnat betala hyra för lokalerna, säger Anne Sørensen, vice ordförande.

 

Anne Sørensen är mycket ledsen och besviken.

– Staten drog in de bidrag som vi fått i många år och jag tycker inte att vi fått den hjälp vi borde av revisorer och andra att reda upp situationen. Nu måste vi lämna lokalerna i Köpenhamn senast vid årsskiftet, säger hon.

IOGT i Danmark har haft fokus på social verksamhet, rådgivning och stöd för dem som behöver hjälp att ta sig ur ett beroende, och deras familjer. Verksamheten har ofta skett på dagtid och drivits av anställda.

– Vi är kanske hundra medlemmar i IOGT i hela Danmark, så det är inte möjligt att driva verksamheten vidare ideellt. En del grupper har försökt träffas hemma hos varandra, men det rinner ut i sanden, säger hon.

Vad ska ni göra nu?

– Har man väl gått i konkurs kan man inte starta en ny organisation, i varje fall inte med samma namn. Det är tungt. Jag har precis fått Accent hem i brevlådan och läser om hur bra det går för IOGT-NTO och för IOGT på Island, säger Anne Sørensen.

 

Några planer på att starta en ny organisation med annan inriktning, till exempel alkoholpolitisk, finns inte.

– På det alkoholpolitiska området har organisationen Alkohol og samfund tagit över vår roll. Och de gör det jättebra, säger hon.

Några sysselsättningsproblem tror hon inte att hon kommer att få efter nedläggningen.

– Nej, jag har hus och trädgård, hund, man, barn och barnbarn och så spelar jag boule. Min egen lilla förening, där jag är ordförande, kommer nog att fortsätta att träffas ändå och spela boule, gå på teater och muséer och äta middag hos varandra. Så jag har inga problem att sysselsätta mig, men det är sorgligt, säger hon.

 

Anne Sørensen blev medlem 1950.

– Då var jag åtta år. Min mamma var ensamstående och behövde skicka mig någonstans på sommaren. En arbetskamrat till henne var medlem och tipsade om barnlogens sommarläger. Sedan dess har jag varit med, säger hon.

Medlemskapet har betytt mycket för henne.

– Tack vare mitt engagemang i IOGT har jag fått vänner i Sverige, Norge, på Färöarna, på Island och i Tyskland. Utan IOGT hade jag aldrig kommit till Lahtis i Finland till exempel. Jag har också fått resa till en massa platser när det varit internationella möten. Det har varit fantastiskt, säger hon.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-danmark-konkurs/feed/ 0
”Det blir bättre när brukarna får vara med ”http://www.accentmagasin.se/missbruk/det-blir-battre-nar-brukarna-far-vara-med/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/det-blir-battre-nar-brukarna-far-vara-med/#respond Tue, 05 Dec 2017 06:21:49 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1647318 Brukarrevisioner kan vara ett sätt att få till det stöd som personer med missbruk själva vill ha för att kunna leva ett drogfritt liv.]]>

Brukarrevisioner kan vara ett sätt att få till det stöd som personer med missbruk själva vill ha för att kunna leva ett drogfritt liv.

Kanske gör den mörka och ruggiga hösten i kombination med tankar på jul och gemenskap att människor nu funderar mer över hemlöshet och utsatthet. På den ideella organisationen Verdandi är det en ständigt aktuell fråga att hitta metoder där man når de allra mest utsatta, som befinner sig långt utanför vårdsystemen.

Den som får en behandlingsvistelse för att komma tillrätta med ett beroende, eller kanske ett fängelsestraff, kommer i alltför stor utsträckning ut till hemlöshet, utan någonstans att ta vägen. Och med alltför många dagar innan bokat möte med socialtjänsten, arbetsförmedlingen eller försäkringskassan.
– Då har du inte stor chans att kunna hålla dig drogfri. Folk kan inte sova utomhus och härbärgen hjälper inte om du har kommit ut från behandling, då är du tillbaka på ruta ett,  säger Magnus Bååth, ombudsman på Verdandi.

Följden blir stort mänskligt lidande och stora samhälleliga kostnader.
– Att personer med beroendeproblem får hjälp är viktigt också för deras anhöriga, det här är en stor folkhälsofråga.

Och det har blivit värre. Den tuffa bostadsmarknaden gör det än svårare att få bostad. Det måste till fler stödboenden anser Magnus Bååth.
– Många kommuner gör ett bra jobb, men det är också väldigt olika över landet.

Verdandi driver ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden för att utveckla brukarinflytandet framförallt i kommunerna men också på hvb-hem, hem för vård eller boende, som drivs i privat regi med offentliga medel.

Organisationen har länge arbetat med brukarrevisioner, en metod där de som använder en tjänst och en verksamhet utvärderar den. Nu vill man ta ett steg till och involvera även personer som utöver missbruk också har kognitiva funktionsnedsättningar.
–Verksamheterna blir väldigt nöjda av att få veta resultaten av brukarrevisionerna. Med de behöver veta vad de ska göra med dem sedan.

Vilket kan vara att ta fram en handlingsplan för stödet tillsammans med den som är berörd.
– Du har genomförandeplan säger socialsekreteraren. Va?! Har jag? säger brukaren. Det är luckor i vårdflätan, men sedan vården och omsorgen börjat använda sig av SIP, samordnad individuell planering, finns ändå en möjlighet att se till att det finns en planering för hela personen. Där också ekonomi och bostad diskuteras, säger Magnus Bååth.

I samarbete med ett studieförbund ska personer som vill ta sig ur missbruk nu få lära sig sådant som de själva tycker att de behöver, till exempel finns det önskemål om att lära sig laga mat eller helt enkelt kunna prata med andra om annat än missbruk.
–  70 procent av dem som är hemlösa med missbruksproblem, en hårt ansatt grupp, mår ändå ganska bra. Brukarskolan kan ge kraft att ta sig från missbruket, säger Magnus Bååth.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/det-blir-battre-nar-brukarna-far-vara-med/feed/ 0
Kvinna dömd efter att ha upplåtit hus till knarkfesthttp://www.accentmagasin.se/missbruk/kvinna-domd-efter-att-ha-upplatit-hus-till-knarkfest/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/kvinna-domd-efter-att-ha-upplatit-hus-till-knarkfest/#respond Mon, 04 Dec 2017 13:29:28 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1646994 En 16-årig flicka avled efter att ha tagit ecstasy på en privat fest. Husets ägare har nu dömts till fängelse.]]>

En 16-årig flicka avled efter att ha tagit ecstasy på en privat fest. Husets ägare har nu dömts till fängelse.

En skotsk kvinna har dömts till drygt sju månaders fängelse för att ha upplåtit sitt hus till en tonårsfest där en 16-årig flicka avlidit. Kvinnan ska dessutom ha försett festdeltagarna med cannabis. Det rapporterar BBC.

Den 16-åriga flickan lämnade festen för att köpa ecstasy. Hon kom tillbaka med 25 tabletter som hon delade med de övriga gästerna och blandade med cannabis. På morgonen kallades ambulans till huset och de 16-åriga flickan fördes medvetslös till sjukhus där hon senare avled av ecstasy-förgiftning.

Husägaren har erkänt och tar på sig ansvaret för det inträffade. Hon har lämnat huset och flyttat från orten.

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/kvinna-domd-efter-att-ha-upplatit-hus-till-knarkfest/feed/ 0
Sexuella trakasserier kan leda till beroendehttp://www.accentmagasin.se/forskning/sexuella-trakasserier-kan-leda-till-beroende/ http://www.accentmagasin.se/forskning/sexuella-trakasserier-kan-leda-till-beroende/#respond Mon, 04 Dec 2017 06:12:44 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1647368 Sexuella övergrepp kan leda till psykisk sjukdom och beroende. Mest effektivt för att få trakasserier och övergrepp att upphöra är att bestraffa olämpligt beteende.]]>

Sexuella övergrepp kan leda till psykisk sjukdom och beroende. Mest effektivt för att få trakasserier och övergrepp att upphöra är att bestraffa olämpligt beteende.

Sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan ge långvariga negativa effekter på den psykiska hälsan. Ångest, depression, posttraumatiskt stressyndrom, ätstörningar och missbruk är exempel på sjukdomar som trakasserierna kan leda till. Det framgår av en artikel i Psykologtidningen som redovisar en genomgång publicerad i tidskriften Journal of Occupational Health Psychology.

Främst är det kvinnor som drabbas av sexuella trakasserier. Genomgången visar att de negativa effekterna på den psykiska hälsan är relativt väl belagda. Det handlar bland annat om en ökad risk för ångest, depression, PTSD, ätstörningar och missbruk av alkohol och narkotika.

 

Det händer att även män drabbas av sexuella trakasserier. Män i det militära är till exempel en utsatt grupp. Och utsatta män verkar få ännu större hälsoeffekter. Men ytterst få väljer att berätta.

Även om det kan låta bra att man ska jobba med attityder och olika program för att komma åt sexuella trakasserier och övergrepp, så visar forskningen att det mest effektiva sättet att komma åt problemet är sanktioner. Olämpligt beteende måste få konsekvenser.

 

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/sexuella-trakasserier-kan-leda-till-beroende/feed/ 0
Lämnar styrelseuppdrag: ”Inser att jag gjort fel”http://www.accentmagasin.se/politik/lamnar-uppdrag-iogt-nto-inser-att-jag-gjort-fel/ http://www.accentmagasin.se/politik/lamnar-uppdrag-iogt-nto-inser-att-jag-gjort-fel/#respond Fri, 01 Dec 2017 12:20:40 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1647391 Oskar Jalkevik, ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse, lämnar sina uppdrag med anledning av #metoo och rörelsens egen Facebook-grupp #nykterfrizon. ]]>

Oskar Jalkevik, ledamot i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse, lämnar sina uppdrag med anledning av #metoo och rörelsens egen Facebook-grupp #nykterfrizon.

Oscar Jalkevik avböjer intervju i Accent, men framför följande:

”Jag väljer att på eget initiativ lämna alla mina förtroendeuppdrag i IOGT-NTO. Med anledning av #metoo har jag under de senaste månaderna gradvis insett att jag har problem som jag inte kan hantera själv. I tisdags påbörjade jag en ny terapeutisk behandling för att få hjälp med detta.

Jag inser att jag gjort fel och har behandlat kvinnor illa i relationer. Jag kommer ta konsekvenserna av mitt agerande och ta emot hjälp för att på djupet förändra mig själv och vill rikta en stor ursäkt till de kvinnor som jag har gjort illa.”

 

IOGT-NTO:s förbundsstyrelse och kansliledning har sedan en tid fört samtal om #metoo, och #nykterfrizon har gjort att samtalen intensifierats, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande.

– Vi tar de här frågorna på yttersta allvar, och vi har en vilja att ta tag i detta en gång för alla, säger han.

Han pekar på de åtgärder som är på gång.

– Vi kommer att göra flera insatser för att förebygga och förändra vår organisationskultur. Tollare folkhögskola håller på att utveckla utbildningar, vi kommer prata om frågorna på samlingen för distrikten i januari, och vi välkomnar en öppen diskussion om hur vi ska råda bot på dessa problem.

– När det finns anledning att föra allvarliga samtal med personer i vår rörelse som inte beter sig på ett acceptabelt sätt kommer detta att göras.

 

Johnny Mostacero tror att det är viktigt att samtal förs såväl i gemensamma fora, som i separata grupper som #nykterfrizon.

–  Vi har även skapat en grupp för män/förmodade män där det finns möjlighet att samtala om dessa frågor. Det är en grupp för de män som vill vara med och skapa en IOGT-NTO-rörelse fri från sexuella trakasserier, övergrepp och sexism. I gruppen diskuterar vi och delar med oss av våra erfarenheter. Hela skalan av problem behöver belysas.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/lamnar-uppdrag-iogt-nto-inser-att-jag-gjort-fel/feed/ 0
Swedbank: ”Fri bar inte vår policy – ett misstag”http://www.accentmagasin.se/politik/swedbank-fri-bar-inte-var-policy-ett-misstag/ http://www.accentmagasin.se/politik/swedbank-fri-bar-inte-var-policy-ett-misstag/#respond Fri, 01 Dec 2017 11:34:30 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1647376 Att som kund bli bjuden på historisk fotboll var fantastiskt. Men glädjen för Åsa Hagelstedt förtogs av att värden Swedbank erbjöd fri tillgång till alkohol.    ]]>

Att som kund bli bjuden på historisk fotboll var fantastiskt. Men glädjen för Åsa Hagelstedt förtogs av att värden Swedbank erbjöd fri tillgång till alkohol.   

Åsa Hagelstedt är mycket fotbollsintresserad. Så när hon i sin egenskap av generalsekreterare för den ideella organisationen Djurskyddet fick en inbjudan från Swedbank till fotbollsmatchen mellan Sverige och Italien på Friends arena den 10 november blev hon väldigt glad.

Jag har varit där tidigare, men då var det inte så flådigt som den här gången. Nu kom vi till en fin vip-våning med buffé. Vi fick varsitt festivalarmband och kunde bara gå till baren och hämta det vi ville dricka, berättar hon.

 

Åsa Hagelstedt. Foto: Maja Brand

På vinlistan stod att det fanns både rött och vitt alkoholfritt vin. Det passade Åsa Hagelstedt perfekt.

De letade hur länge som helst, men hittade inget.

Medan hon stod och väntade hann folk komma och beställa både det ena och det andra.

En kille skulle ha sex konjak till sitt bord.

Åsa Hagelstedt fick till slut en alkoholfri öl, men började fundera på hur det hade varit med gränsen för muta om hon utnyttjat den obegränsade möjligheten att bara hämta alkohol. Hade hon gjort fel som tackat ja till inbjudan?

– Eftersom vi är en insamlingsorganisation och har 90-konto måste vi vara rädda om vårt förtroende. Som kund i banken reagerade jag också på att våra pengar går till att finansiera fri bar.

 

Några män blev enligt Åsa Hagelstedt märkbart berusade

– Det var inte så roligt att sitta bredvid dem på matchen, säger hon.

Ett antal anställda från banken var också med på eventet.

På mitt jobb dricker vi inte alkohol så länge vi arbetar. Visst kan det vara så att jag som har min bakgrund inom nykterhetsrörelsen reagerar mer än andra. Men jag hörde av banken efteråt att det var fler som hade hört av sig. Det tycker jag var positivt.

 

Om hon blir bjuden på något liknande igen kommer Åsa Hagelstedt att bli tvungen att ställa frågor innan hon tackar ja.

– Både för det här med gränsen för muta, men också för att det är en roligare fotbollsupplevelse att gå med människor som håller sig nyktra. Matchen var fantastisk och kommer att bli historisk, men det här med fri bar blev nästan en lika stor grej som det roliga med matchen.

 

Martina Wattin är chef för marknad & kommunikation på Swedbank, region Stockholm. Hon berättar att enligt bankens policy är alkohol tillåtet för personal i samband med representation, i måttliga mängder.

Ingen – varken kund eller medarbetare –  ska behöva dricka alkohol vid representation.

För event för kunder av typen playoff Sverige – Italien, säger policyn att det som regel ska röra sig om öl och vin i samband med måltider, aldrig starksprit.

Men här serverades starksprit och det var fri bar?

Fri bar är inte vår policy – vår policy förespråkar alltid måttfullhet. I det här fallet hade vi köpt ett paket med mat och dryck – öl, vin, cider och alkoholfritt, ej starksprit och kaffe till middagsgästerna.

Vi har dock fått uppgifter om att det denna kväll begicks ett misstag från restauratören. Enligt de uppgifter vi fått, serverade en medarbetare hos restauratören avec till kaffet till några i sällskapet. Detta var inte i linje med vår överenskommelse med restauratören, vilket vi också påpekat.

 

Märkte de ansvariga från Swedbank att några blev så berusade att de kunde innebära en otrevlig stämning för andra kunder?

Swedbank har tagit emot en synpunkt från en kund som uppfattat det som att det var fri bar och att några personer varit märkbart berusade. Att det skulle varit fri bar stämmer inte, men ett misstag begicks från restauratören när det serverades avec till kaffet. Vi har uppmärksammat restauratören på detta och tar det på stort allvar, servering av starksprit är inte i linje med vår policy.

 

Åsa Hagelstedt menar att det handlade om mycket mer än en avec-beställning.

Att man kan hämta hur mycket alkohol som helst, det kallar i alla fall jag för fri bar.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/swedbank-fri-bar-inte-var-policy-ett-misstag/feed/ 0
#utanskyddsnät: ”En knarkarbrud får man göra hur man vill med”http://www.accentmagasin.se/politik/utanskyddsnat-en-knarkarbrud-far-man-gora-hur-man-vill-med/ http://www.accentmagasin.se/politik/utanskyddsnat-en-knarkarbrud-far-man-gora-hur-man-vill-med/#respond Fri, 01 Dec 2017 07:01:34 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1647352 Nu börjar historierna om de allra grövsta sexuella övergreppen också berättas. Av kvinnor med erfarenhet av drogberoende och prostitution. Accent har träffat Lotten. ]]>

Nu börjar historierna om de allra grövsta sexuella övergreppen också berättas. Av kvinnor med erfarenhet av drogberoende och prostitution. Accent har träffat Lotten.

Lotten har en bakgrund med drogberoende och har en hel del kompisar som också varit där. Hon såg att fler och fler av dem började berätta på Facebook om vad de varit med om av sexuella övergrepp och också ville synas i #metoodebatten.

 Kvinnor i missbruk blir oftare och grövre utsatta. Så vi startade en särskild Facebookgrupp, #utanskyddsnät, säger hon.

Skärmdump från #utanskyddsnäts instagram.

Nu har gruppen 400 medlemmar, men det finns ingen tanke att stressa fram ett upprop.

– De som börjar berätta är hyfsat etablerade och sådana som tagit sig ur missbruket. Vi försöker få med även de andra, de som är lite svårare att få tag på, säger Lotten och tillägger:

– De som fortfarande är i ett missbruk eller sitter i fängelse.

 

En av kvinnorna har besökt Färingsöanstalten för att prata med dem som vill vara med, och andra tar kontakt med kvinnor som är ute i aktivt drogberoende.

– Det finns personer jag känt länge, men jag har inte tidigare hört historierna de berättar nu.

Lotten har slagits av hur många som blivit utsatta för övergrepp som mycket små, redan i 6–9-årsåldern.

– För en del har droger varit med från början, för andra har de kommit in snabbt.

 

En knarkarbrud får man göra hur man vill med. När de söker hjälp efter övergrepp, av sjukvård, polis eller socialtjänst blir de inte trodda.

 

Många vittnar om en kultur där det anses tillåtet att behandla drog brukande kvinnor hur som helst.

–  En knarkarbrud får man göra hur man vill med. När de söker hjälp efter övergrepp, av sjukvård, polis eller socialtjänst blir de inte trodda. Eller så möts de av inställningen att de får skylla sig själva.

Flera skriver om hur de inte ens försöker få hjälp, eftersom de vet vad de kommer att mötas av.

Många som berättar i den hemliga gruppen uttrycker att det är jobbigt, men samtidigt skönt, att få berätta och bli lyssnad på.

– I den här mindre gruppen finns ett systerskap. Man frågar: Är du okej, behöver du hjälp, här är mitt telefonnummer.

 

I den här mindre gruppen finns ett systerskap. Man frågar: Är du okej, behöver du hjälp?

 

I gruppen kommer mycket grova berättelser fram; det kan riva upp trauman även hos dem som läser.

Lotten, som har drivit behandlingshem, har sett hur kvinnor i drogberoende är en svag grupp som ingen står upp för.

– Familjen har gett upp, inga killar vill vara ihop med dem, den enda kvinnojouren som finns för dem får sina bidrag ifrågasatta varje år. Mika-mottagningen för kvinnor som försöker lämna prostitution ska inte ta emot unga tjejer längre, vilket är väldigt dumt eftersom många är jätterädda för socialtjänsten. Och många debuterar tidigt.

 

Folk vill gärna att det ska vara läskiga killar i missbruksvärlden, men det här är alla möjliga män, i alla skikt, i alla delar av samhället

 

Kunskapen om hur ett beroende utvecklas och vad man behöver för att komma ur det behöver öka, anser Lotten.
– Kvinnor beter sig inte som killar som missbrukar, de upptäcks senare och då har det gått väldigt långt. Det är så trasigt.

När kvinnor kommer in på avgiftning vill de ha könsseparerade avdelningar.

– De blir utsatta av killar därinne. De vill vara ifred.

En sak som vi alla kan göra är att försöka ändra våra föreställningar om hur en våldtäktsman ser ut.

– Folk vill gärna att det ska vara läskiga killar i missbruksvärlden, men det här är alla möjliga män, i alla skikt, i alla delar av samhället.

Det märker inte minst tjejer som har ett drogberoende och är i prostitution. De kan inte kosta på sig att välja sina kunder.

–  I och med det riskerar de också att utsättas för de allra grövsta övergreppen.

 

På Instagram kan du följa #utanskyddsnät och #intedinhora.

 

Fotnot: Lotten vill i det här skedet inte framträda med sitt efternamn.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/utanskyddsnat-en-knarkarbrud-far-man-gora-hur-man-vill-med/feed/ 0
Var femte britt satsar på en vitare julhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/var-femte-britt-satsar-pa-en-vitare-jul/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/var-femte-britt-satsar-pa-en-vitare-jul/#respond Thu, 30 Nov 2017 12:31:36 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1647259 En jul med mindre alkohol är målet för The Club Soda Mindful Drinking Festival som hölls i London i helgen. En undersökning visar också att 21 procent av britterna planerar att dricka mindre i jul. ]]>

En jul med mindre alkohol är målet för The Club Soda Mindful Drinking Festival som hölls i London i helgen. En undersökning visar också att 21 procent av britterna planerar att dricka mindre i jul.

Club Soda, en samlingsplats bland annat på nätet, stöder sig på en undersökning av läskedrycksföretaget Britvic. Resultatet visar att nästan häften av de engelska konsumenterna, 45 procent, tänker köpa mer läsk till julfirandet än de gjorde förra året. Var femte som svarat, 21 procent, uppger att de planerar att dra ner på alkoholen.

 

Julstämningen tog fart i London redan sista helgen i november när The Club Soda Mindful Drinking Festival intog trendiga Spitalfields Market i östra London. I London, som inför och under jul annars präglas av hög alkoholkonsumtion, hakade festivalen på trenden mot att allt fler är intresserade av spännande alkoholfria alternativ.

Arrangörerna hoppades på den största förändringen i köpvanor någonsin i samband med Black Friday, och på festivalen fanns stora möjligheter att fylla förråden med alkoholfria drycker inför julhelgerna.

 

På festivalen fanns utöver dryckerna, både kvinnlig stand-up och föredrag med interaktion på temat kärlek, sex och nyktert dejtande. Där diskuterades vad vi är rädda och oroliga för om vi ändrar vårt sätt att dricka och som hör ihop med att träffa, och behålla en partner.

Besökarna kunde också lyssna till erfarenheterna hos ”människor som du” som på olika sätt ändrat sina dryckesvanor. Och få höra om alla deras olika anledningar till det valet.

 

Skulle inte Stockholm också ha en alkoholfri dryckesfestival? Björn Mannervik, marknadschef för alkoholfria partnervarumärken på Spendrups, känner inte till festivalen i London, men blir nyfiken och googlar genast upp den.

–Tack för idén, skrattar han.

Han berättar om att man hängt på efterfrågan på alkoholfri öl med en brunch på Södra Teatern nyligen där bara sådan öl serverades.

Semestra i England?

Club soda ger också ut en pub- och barguide, till bra ställen för att få allt det roliga med puben utan baksmällan.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/var-femte-britt-satsar-pa-en-vitare-jul/feed/ 0
IOGT-NTO:s ledning om #nykterfrizon: ”Det här sätter blåslampa på oss”http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-ntos-ledning-om-nykterfrizon-det-har-satter-blaslampa-pa-oss/ http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-ntos-ledning-om-nykterfrizon-det-har-satter-blaslampa-pa-oss/#respond Thu, 30 Nov 2017 06:04:28 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1647327 Uppropet #nykterfrizon har uppmärksammat sexism och övergrepp inom IOGT-NTO-rörelsen. Förbundsordföranden och generalsekreteraren i IOGT-NTO är förvånade över omfattningen, och välkomnar att frågan lyfts.]]>

Uppropet #nykterfrizon har uppmärksammat sexism och övergrepp inom IOGT-NTO-rörelsen. Förbundsordföranden och generalsekreteraren i IOGT-NTO är förvånade över omfattningen, och välkomnar att frågan lyfts.

Vissa berättelser sträcker sig långt tillbaka i tiden medan andra övergrepp begåtts nyligen. I det öppna brevet, vars avsändare är kvinnor och andra icke-män, vittnas om allt från förminskande kommentarer till rena våldtäkter. Förbundsordförande Johnny Mostacero är förvånad över de vittnesmål som kommit fram.
– Det visar att det finns en tystnadskultur som jag inte trodde att vi hade. Jag trodde vi kunde prata om allt i vår rörelse, även värderings- och bemötandefrågor. Men uppenbarligen finns det vissa saker vi inte pratar om, som till exempel hur kvinnor bemöts i vår organisation, säger han.

 

Johnny Mostacero skrev i en krönika i Accent nummer åtta i år att han reflekterat allt mer kring hur män och kvinnor bemöts olika efter att ha tillträtt uppdraget som förbundsordförande.
– Jag förväntade mig att mötas av samma typ av extern kritik som min kvinnliga föregångare. Jag blev mycket förvånad när den kritiken helt uteblev. Det fick mig att fundera kring hur människor bedöms utifrån kön. Det handlar inte bara om sexism, utan även om hur kvinnor blir förminskade genom härskartekniker, säger han.

Hur ska vi komma tillrätta med problemen?
– Det här måste få ta den tid det kräver. De som känner ett behov av att prata ska få göra det så att vi kan stötta varandra och bearbeta det här.

 

Precis som kvinnor behöver föra samtal utifrån sin horisont behöver vi män föra vårt samtal.

 

Johnny Mostacero tror att män behöver mötas och prata om de här frågorna.
– Det är ju vi som upprätthåller det här. Antingen för att vi inte ser strukturerna, eller för att vi inte ser vår del i det. Precis som kvinnor behöver föra samtal utifrån sin horisont behöver vi män föra vårt samtal.

 

Men det behövs också organisatoriska förändringar menar han.
– Vi kommer att lyfta de här frågorna i förbundsstyrelsen. Det här ska inte bara bli någon vindpust, utan vi ska se till att göra något positivt av detta för att bryta ner de här strukturerna, så att kvinnor kan känna sig lika välkomna som män, säger Johnny Mostacero.

 

Peter Moilanen, generalsekreterare i IOGT-NTO är även han förvånad över omfattningen av det som kommit fram genom #nykterfrizon.

– Det här sätter en blåslampa på oss att ta tag i detta. Vi ska ta det ansvaret för medarbetare och kansliet. Men hela organisationen behöver steppa upp, säger han.

 

Frågan bör diskuteras på ledarskapsutbildningar och samlingar.

 

Peter Moilanen säger att det självklart finns en nolltolerans mot sexuella trakasserier inom IOGT-NTO, men att det är en större fråga hur missförhållandena ska kunna förebyggas.
– Frågan bör diskuteras på ledarskapsutbildningar och samlingar. Vi ska också titta på andra verktyg som till exempel Trygga möten, ett koncept som används av Scouterna, säger han.

 

När trakasserier eller övergrepp ändå inträffar måste anställda känna att de kan ta upp det med sin närmsta chef eller HR, säger Peter Moilanen.
– Man måste känna att något händer. Den som utsatts ska erbjudas hjälp genom Företagshälsovården, och om det är aktuellt ska förövaren konfronteras. Ifall det kan handla om att ett brott begåtts ska det ju självklart hanteras på sitt sätt.

 

Johnny Mostacero är trots förvåningen positiv till initiativet #nykterfrizon.

– Det är bra för organisationen att vi bemöter de här frågorna. Då kan vi samla kraften att bekämpa de här problemen. Det är fantastiskt att det här initiativet tagits, säger han.

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-ntos-ledning-om-nykterfrizon-det-har-satter-blaslampa-pa-oss/feed/ 0
Vittnesmål om sexism i öppet brev: ”Nu räcker det”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vittnesmal-om-overgrepp-oppet-brev-nu-racker-det/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vittnesmal-om-overgrepp-oppet-brev-nu-racker-det/#respond Wed, 29 Nov 2017 07:28:12 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1647282 "Vi har mötts av lilla-gumman-attityd, blivit tafsade på och tvingats till sex – nu räcker det". Läs vittnesmålen och det öppna brevet från kvinnorna i IOGT-NTO-rörelsen.]]>

"Vi har mötts av lilla-gumman-attityd, blivit tafsade på och tvingats till sex – nu räcker det". Läs vittnesmålen och det öppna brevet från kvinnorna i IOGT-NTO-rörelsen.

Öppet brev till alla medlemmar i IOGT-NTO-rörelsens förbund

 

Vi måste bli en frizon från sexism,
sexuella trakasserier och övergrepp

I svallvågorna efter #metoo har vi lyft frågan om hur verkligheten ser ut i vår egen IOGT-NTO-rörelse. Svaret är tydligt: Vi är inte förskonade bara för att vi är nyktra eller har fina formuleringar om demokrati och solidaritet i våra grundsatser. Strukturerna som leder till sexuella trakasserier, övergrepp och sexism finns även hos oss.

 

I gruppen #nykterfrizon har cirka 500 personer som definierar sig som kvinnor och andra icke-män samlats för att samtala om hur vi upplever situationen och lyssna på varandra. Vi är i alla åldrar, från ungdomar till pensionärer, från hela landet och har varit medlemmar olika länge. Våra berättelser handlar om sådant som har skett för flera år sedan, eller som pågår just nu. Våra upplevelser kan skilja sig åt, men när vi lyfte på locket och berättelserna strömmade in kunde vi snart se tydliga mönster. Vi är inte ensamma om våra upplevelser.

 

Vi har mötts av sexism i form av kommentarer och förminskande skämt om våra kroppar och vårt utseende. Detta har skett under kongressförhandlingar, på möten i distrikt och föreningar, i samband med representation runt om i landet och på arbetsplatser inom rörelsen.

 

Vi har blivit tafsade på då vi inte själva samtyckt – på dansgolv, på kurser, på läger, i arbetssituationer. Vi har befunnit oss i intima sexuella situationer och sagt nej när det inte längre känts okej, men inte blivit lyssnade till utan blivit tvingade till sexuella handlingar.

 

Vi har otaliga gånger mötts av lilla-gumman-attityder och upplevt att vi inte möts av samma respekt som manliga medlemmar. Vår kompetens har ifrågasatts eller inte tagits tillvara för att vi är eller uppfattas som just kvinnor.

 

Det vi har varit med om får konsekvenser. Naturligtvis för oss personligen, men även för organisationerna. En del av oss har valt att inte längre vara medlemmar eller avsluta sina anställningar på grund av den kultur som råder. Flera har tackat nej till eller avslutat förtroendeuppdrag efter att ha tröttnat på sexism och att inte bli lyssnade till, eller för att det är tydligt att man främst anses behöva fylla kvoten ”unga tjejer”. Många av oss har också upplevt att då vi reagerar på det som har hänt, blir vi bemötta med bortförklarande skämt eller tystnad – från både män och kvinnor. Detta är ett stort demokratiproblem.

 

Berättelserna kommer från personer som är eller har varit aktiva på förenings-, distrikts- och förbundsnivå, har eller har haft förtroendeuppdrag på allt från lokal till internationell nivå, samt har eller har haft anställningar på alla nivåer inom våra organisationer. Inga personer har namngetts, men det framgår att detta sker i såväl föreningar och kårer som på distriktsarrangemang, kongresser samt förbundsstyrelser och centrala kanslier. Det handlar om män i alla åldrar, förtroendevalda, anställda och personer som varit medlemmar kort tid eller under flera decennier.

 

Att ta del av varandras berättelser har gjort oss förtvivlade och chockerade – men samtidigt oerhört beslutsamma. Det räcker nu. Vi behöver tillsammans – i alla åldrar och av alla kön – öppna ögonen för de strukturer som finns i våra organisationer och i det samhälle vi vill förbättra. Vi som är medlemmar  i IOGT-NTO-rörelsen känner ofta att rörelsen är vår familj och en viktig del av våra liv. Vi har därför ett stort ansvar gentemot varandra, både i och utanför rörelsearrangemang. Vi har ett ansvar för att alla som är medlemmar – ung som gammal – på allvar lär sig att behandla varandra enligt de värderingar som vi har formulerat i våra egna grundsatser.

 

Som folkrörelse har vi verktygen för att förändra världen. De verktygen behöver vi nu använda för att förändra även oss själva. IOGT-NTO-rörelsen måste vara en frizon, inte bara från alkohol, utan även från sexuella övergrepp, trakasserier och sexism.

#Nykterfrizon

 

Här är utdrag ur några av alla berättelser:

 • ••

På kongress. Han kommenterade högljutt min kropp och var tydlig med att det var värsta bonusen att få möjlighet att få titta på mig samtidigt som han föredrog frågan. Allt mitt självförtroende försvann och jag kände mig tillplattad och ful. Då jag försökte vända mig till några äldre och mer erfarna kvinnor fick jag som svar: ”Men det är ju XX! Han är ju så. Det är ju bara hans sätt att lätta upp stämningen. Ingen idé att lägga energi på det där.”

 • ••

På kursgården. Vaktmästargubben tar i och daskar mig hårt så det smäller över min rumpa då jag just är i färd med att plocka upp glass ur glassbox till lägerbarnen.

 • ••

Jag har gråtit på väg hem efter jobbresa som genomsyrats av sexuella anspelningar.

 • ••

Jag hade träffat honom på många UNF-arrangemang under flera år. Han hade alltid varit en populär kille. Rolig, spexig och utåtvänd. Vi hade aldrig haft så mycket kontakt, men en dag helt ut av det blå så skickar han ett sms till mig där det står ”Vill du ligga ovanpå mig eller under mig?”. Jag blev helt ställd och förvirrad.

 • ••

Jag är höggravid. Han jagar mig genom Tollares matsal för att få känna på magen. Till sist finns ingen utväg, han ska klappa på magen men slutar med att han smeker under magen och vidare ner mot mitt sköte. Jag kände mig så utsatt, äcklig och utsatt så jag började gråta. Han förklarar att jag inte ska gråta, hans smekningar var ju för att jag var så gravid och vacker.

 • ••

En kille som på tidigare läger försökt kyssa mig trots att jag tydligt visat nej, kommer och erbjuder stöd. Lovar att det bara är vänskapligt och jag behöver verkligen kramar. Snart märks det dock att han förväntar sig mer. Efter två dygns övertalning som inte fungerar drar han in mig bakom masslogi-tälten vi sov i och håller fast mitt huvud, kysser mig mot min vilja och försöker ha sex med mig. Han lyckas inte, jag kämpar emot och säger nej, nej, nej. Han blir mycket ledsen och lägger all skuld på mig.

 • ••

Fick frågan av en äldre medlem, efter att jag hade varit mötesordförande på ett DÅM, om ”jag var lika bestämd i sängen?”

 • ••

Var på UNF-kongress som ombud. Gav en man en positiv kommentar (i en sakfråga) och han blev besatt av mig. La till mig på alla sociala medier, stalkade mig under resten av kongressen och på avslutningskvällen så mina kompisar fick hålla utkik efter honom så vi kunde röra oss någon annanstans.

 • ••

Han sökte hela tiden kroppskontakt, kramar, massage, lägga sig i knä, sitta nära mm mm. När jag tills slut förklarade att det blev för nära så fick jag förklaring att jag som kvinna och anställd ju ska ställa upp på de ideellas önskemål och krav.

 • ••

Jag var 16 år. Hånglade med en fasligt snygg kille och var korkad nog att följa med till hans tält. Han hade sex med mig fast jag tydligt sa ifrån att jag inte ville. Sa NEJ. Gång på gång. Men jag varesig gjorde motstånd eller skrek vilket gjorde att jag i många år tänkte att jag fick skylla mig själv… Som jag skämdes och så lång tid det tog innan det såret hade läkt. Innan jag kunde acceptera tanken att han faktiskt våldtog mig.. Så mycket han pajade…
•••

På kongress. Jag står i en hiss, läser och äter en banan när en man jag aldrig pratat med men har sett i olika rörelsesammanhang kommer in. När hissen stannar ställer han sig i dörren och säger nåt i stil med ”Jag ser att du gillar att ta den i munnen. Vill du ha nåt rejälare så bor jag i rum X”.

 • ••

Jag var 26 år och blev i en korridor upptryckt mot väggen och kysst i nacken av en 40 år äldre man.

 • ••

En äldre manlig kollega berättade exempelvis hur sexig han tyckte att jag var och hur han inte kunde koncentrera sig på vad jag sa för att jag var så snygg i min topp.

 • ••

Era berättelser har påmint mig själv om händelser jag sedan länge glömt. De flesta från när jag var ganska ny i rörelsen och fortfarande djupt djupt dysfunktionell framförallt pga barn till missbrukare och inte riktigt hade fattat det själv ännu. En skulle kunna säga att det var öppet mål och att flera personer inom rörelsen på nåt sätt kunde sniffa sig till att här fanns en person som inte hade kapacitet till att säga nej. Jag påminns om famlande händer på nätterna i masslogi och oombedda inviter och kommentarer om mitt utseende.

 • ••

Jag är nyanställd på IOGT-NTO och ute på besök i distrikt. Blir presenterad inför styrelse som ett mycket bra nyförvärv. ”Nu behöver vi ju inte lyssna utan kan bara njuta av det vi har framför oss”. Så återigen blev jag bara en kropp, inget annat.

 • ••

Att alltid få veta att man är ung tjej (inte kvinna inte) är ju ett sätt att se till att man aldrig blir mer. Jag upplever ofta att det finns ett annat sätt att tala till mig som ung kvinna än vad det talas till andra förbundsrepresentanter. Ofta antas det att jag inte vet eller förstår bättre, inte att jag bara tycker annorlunda. När jag därefter reagerar argt får jag veta att jag inte behöver ta i.

 • ••

En av orsakerna till att jag slutade var att jag upplevde arbetsmiljön som gubbig och sexistisk. Jag fick ofta helt ovidkommande kommentarer om mitt utseende och min ålder när jag var ute och föreläste i landet.

Läs också Sexism och övergrepp i IOGT-NTO-rörelsen.

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vittnesmal-om-overgrepp-oppet-brev-nu-racker-det/feed/ 0
Sexism och övergrepp i IOGT-NTO-rörelsenhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/sexism-och-overgrepp-iogt-nto-rorelsen/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sexism-och-overgrepp-iogt-nto-rorelsen/#respond Wed, 29 Nov 2017 07:23:59 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1647270 I samband med #metoo-uppropet har många undrat hur det ser ut i IOGT-NTO-rörelsen. Svaret är att övergrepp, trakasserier och förminskanden förekommer även i nykterhetsrörelsen. ]]>

I samband med #metoo-uppropet har många undrat hur det ser ut i IOGT-NTO-rörelsen. Svaret är att övergrepp, trakasserier och förminskanden förekommer även i nykterhetsrörelsen.

I bransch efter bransch har uppropen kommit och vittnesmål om trakasserier, övergrepp och sexistiska och förminskande kommentarer har avlöst varandra.  I den hemliga Facebook-gruppen #nykterfrizon framgår i vittnesmålen att inte heller IOGT-NTO-rörelsen är förskonad.

– Jag är inte så överraskad. Inte så att jag har vetat eller hört särskilt mycket genom åren, men det är klart att det som sker i samhället sker även hos oss, säger Helena Wannberg, medlem från Örebro och en av initiativtagarna till Facebook-gruppen.

 

Berättelserna övertygar henne om att något måste göras.

– Jag blir väldigt berörd när jag läser berättelserna, men jag känner mig framför allt beslutsam. Det får inte vara så att kvinnor på ett möte, en kongress eller på sin arbetsplats i nykterhetsrörelsen möts av sexistiska kommentarer eller, ännu värre, utsätts för övergrepp, säger hon.

Facebook-gruppen #nykterfrizon startades förra veckan och har redan över 500 medlemmar.

– Syftet var att lyfta frågan om hur det ser ut i rörelsen. Många har berättat sådant de aldrig berättat för någon tidigare. Det som berör mig mest är de unga som vittnat om hur lång tid det tagit dem att repa sig och hur mycket det förstört för dem. Vi har ett gemensamt ansvar att se till att det här inte sker, säger Helena Wannberg.

 

Några har vittnat om att de lämnat rörelsen, eller slutat sin anställning, på grund av den sexistiska kulturen.

 

Facebookgruppen startades av IOGT-NTO-medlemmar, men snart dök det upp medlemmar även från de andra förbunden och före detta medlemmar. Alla har inte samma upplevelse och en del berättelser handlar om sådant som hänt för länge sedan, medan annat har skett i närtid.

– Det spelar ingen roll i vilket förbund man är med, eller om man fortfarande är medlem. Några har ju också vittnat om att de lämnat rörelsen, eller slutat sin anställning, på grund av den sexistiska kulturen, säger hon.

 

Wilda Kristiansson, IOGT-NTO-medlem och en av administratörerna, tycker att Facebook-initiativet fyller en viktig funktion.

– Framför allt handlar det om att se att vi inte är en fredad del av samhället. Att prata om det kan bidra till att vi blir av med tystnadskulturen. Jag tycker inte att det är konstigt att det förekommer hos oss också, men det är betryckande att se att det förekommer i så många sammanhang, säger hon.

 

Det kan kännas som om man baktalar organisationen om man lyfter problemen.

 

Hon tror att engagemanget i rörelsen kan bidra till tystnadskulturen.

– Många brinner verkligen för vår sak och känner sig stolta över organisationen. Då kan det kännas som om man baktalar organisationen om man lyfter problemen. Förhoppningsvis bidrar #nykterfrizon till att vi börjar prata med varandra.

– Och vi måste hålla i minnet att nu tar vi upp negativa saker som hänt, inte sådant som inte har hänt eller allt som är positivt. Jag tror att många, även bland dem som utsatts, trots allt känner att medlemskapet givit dem mer än det kostat, säger Wilda Kristiansson.

 

Hon påpekar också att det finns många inom rörelsen som är extra sårbara.

– Vi har många trasiga människor i rörelsen. Om vi inte tar hand om dem och hjälper dem att sätta gränser för vad som är okej att göra med andra och känna efter vad som är okej att låta andra göra, kan de råka väldigt illa ut, säger hon, och fortsätter:

– Många ser nykterhetsrörelsen som sin familj och man är så nära varandra. Det är något gott i det också, att vi kan ge varandra närhet, men ibland kan det bli för nära för att kännas bekvämt för alla. Det är viktigt med samtycke och att inte ta kroppskontakt för given. Ett nej måste respekteras, säger hon.

Att så många unga tjejer upplever att de får förtroendeuppdrag för att vara alibi i en IOGT-NTO-styrelse gör henne upprörd.

– Jag har reagerat mycket på det. Man får ett uppdrag för att man är ung och kvinna. Två flugor i en smäll. Kvinnor är väldigt utsatta i den positionen. Många berättelser handlar också om hur män tar åt sig äran för det kvinnor sagt eller gjort. Att man trycker ner kvinnors kompetens på det sättet är beklämmande, säger Wilda Kristiansson.

 

Lika väl som vi utgår från att andra ska klara av att ändra sina attityder till alkohol, så måste vi tro att vi klarar att ändra våra attityder och beteende på detta område.

 

Helena Wannberg tycker att det är för tidigt att säga vad diskussionerna ska leda fram till.

– Just nu är vi en fas när berättelserna måste få komma fram. Hela rörelsen behöver lyssna, inte bara vi i gruppen, för att förstå att det här är ett problem och själva börja fundera på hur situationen kan förbättras. Det är också viktigt att inte gå i försvarsställning, utan just lyssna, säger hon.

Hon är ändå optimistisk.

– Att vi lyfter problemet är en förutsättning för förändring. Vi pratar mycket om demokrati och solidaritet i rörelsen, nu måste vi inse att vi måste jobba med de frågorna inom organisationen också.

– Vi är inte förskonade för att vi är nyktra. Men lika väl som vi utgår från att andra ska klara av att ändra sina attityder till alkohol, så måste vi tro att vi klarar att ändra våra attityder och beteenden på detta område, säger Helena Wannberg.

Läs också #nykterfrizons öppna brev: Kvinnornas vittnesmål om sexismen: ”Nu räcker det”

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sexism-och-overgrepp-iogt-nto-rorelsen/feed/ 0
Kommentar: Dags att slakta bocken inom osshttp://www.accentmagasin.se/politik/kommentar-dags-att-slakta-bocken-inom-oss/ http://www.accentmagasin.se/politik/kommentar-dags-att-slakta-bocken-inom-oss/#respond Wed, 29 Nov 2017 05:45:57 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1647554 När #metoo briserade fann jag mig själv märkligt påverkad. Jag trodde att jag var för cynisk för att något skulle nå mig på det sättet. ]]>

När #metoo briserade fann jag mig själv märkligt påverkad. Jag trodde att jag var för cynisk för att något skulle nå mig på det sättet.

Jag kände mig redan övertygad om att varenda kvinna jag känner fått möta vårt sexistiska samhälles fula ansikte på ett sätt som jag aldrig behövt. Jag visste att de alla hade kunnat nämna flera förövare. Men för varje post som trillade in i Facebookflödet sjönk hjärtat ytterligare, tills jag inte kunde med längre.

Sedan dess har uppropen och vittnesmålen från kvinnor rullat in. Ett efter ett tills vi i dag får läsa om #nykterfrizon. De här uppropen bör ses för vad de är: inte avslöjanden om missförhållanden inom ett visst samhällsområde, utan ytterligare bevis på att det här är ett problem som finns överallt. Över allt.

På rak arm kan jag komma på en handfull saker jag önskar att jag kunde göra ogjorda. Jag är övertygad om att varje man som inte känner likadant behöver rannsaka sig själv. Vi har som män alla en del i detta. Kvinnorna i nykterhetsrörelsen har gjort sitt för att lyfta frågan. Nu är det upp till män, inom nykterhetsrörelsen, och överallt, att ta ansvar för sitt beteende och aktivt jobba med att förändra de attityder och strukturer som låter detta fortgå.

Den manliga motsvarigheten till #metoo blev kortlivad och spretig. Var det ens #ihave eller #itwasme som gällde? Män var uppenbarligen mindre benägna att berätta om vad de utsatt kvinnor för än tvärt om. Att synliggöra hur vem som helst kan vara en del det här problemet är så klart viktigt som ett led i att inse att vi måste agera. Förövaren är inte (bara) snuskgubben i trenchcoat som hoppar på folk i skogen. Det kan till och med vara kända feminster eller komiker med feministisk inriktning.

Men det som verkligen behövs är inte att peka ut syndabockar. Det är att hitta bocken i oss själva och slakta den. Det är ett långsiktigt arbete där IOGT-NTO och folkbildning kan spela en stor roll. Män överallt behöver sitta ner och fundera kring och prata om sitt eget beteende, sin egen roll (hur subtil den än är) i att hålla kvinnor nere. Hur agerar vi när någon kring oss anklagas för övergrepp? Hur bemöter vi den som berättar om ett övergrepp? Orkar vi lyssna eller letar vi ursäkter att blicka bort?

Kanske är det ett jobb som behöver göras genom facebookgrupper på samma sätt som #nykterfrizon organiserats, eller som studiecirklar med stöd av NBV. Vi är en folkrörelse och detta är vad vi gör, vad vi alltid gjort. Om vi nu är så rörande överens om att något behöver förändras så är det dags att ta tag i problemet. Greppa en bok. Greppa en polare som beter sig illa. Greppa din egen roll.

Läs mer om uppropet #nykterfrizon här och här.


 Louis CK är en av de män som beskylls för övergrepp i dyningarna efter #metoo

 

Fotnot: Jens vill så klart inte att du dödar några bokstavliga bockar, getter, lamm, får eller några andra djur och uppmanar alla att fira jul veganskt i år.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/kommentar-dags-att-slakta-bocken-inom-oss/feed/ 0
Njuter av pensionärslivethttp://www.accentmagasin.se/politik/njuter-av-pensionarslivet/ http://www.accentmagasin.se/politik/njuter-av-pensionarslivet/#respond Tue, 28 Nov 2017 13:06:38 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1647236 Efter ett arbetsliv inom rörelsen har Ann-Britt Andersson Hagel nu gått i tidig pension. Men engagemanget för IOGT-NTO-rörelsen har inte upphört.]]>

Efter ett arbetsliv inom rörelsen har Ann-Britt Andersson Hagel nu gått i tidig pension. Men engagemanget för IOGT-NTO-rörelsen har inte upphört.

Du pensionerades från uppdraget som Junis generalsekreterare i samband med kongressen i somras – hur känns det?

– Det känns fantastiskt bra. Jag njuter av att hinna ta hand om mitt hus och min trädgård, av att kunna sova lite längre på morgnarna och att slippa alla tågförseningar. Det tog ett tag innan folk märkte att jag gått i tidig pension, men nu börjar det komma en massa spännande erbjudanden. Jag behöver knappast sitta sysslolös. Dock finns det några saker jag brinner lite extra för och de vill jag göra först, innan jag tar på mig annat. Det ska vara lagom mycket uppdrag och de ska göras av lust, inte av plikt.

Vilka nya projekt ligger dig varmast om hjärtat?

– Jag vill jobba ideellt och direkt med barn, för det var något jag inte hann med som generalsekreterare i Junis. I Örebro har vi en Junisförening som heter Lägerrävarna, som jag har lovat distriktet att ansvara för. Jag tror på dagläger och kojbyggarläger, de passar barn som inte vill övernatta, men vill delta i bra verksamhet. Och så har jag blivit ordförande i lokalföreningen 10 Nytta & Nöje, vilket känns jätteroligt. Min roll blir att få fler aktiva inom verksamheten, och vi planerar bland annat att ha kurser i linedance, starta en bokcirkel, samt skapa ett kulturutbyte med en bosnisk förening. Ja, och så ska jag lära mig att spela dragspel också!

Hur ser du tillbaka på åren som anställd i nykterhetsrörelsen?

– Vid första kontakten var jag 22 år och imponerades av ungdomarna på den UNF-kurs jag bjudits in till. De ville verkligen något och hade ett starkt driv! Någon dag senare blev jag medlem och kort därefter tackade jag ja till en tjänst inom rörelsen. Och på den vägen är det. Jag har haft många olika tjänster, bland annat distriktskonsulent, länsnykterhetskonsulent, jobbat på soberkonsult samt varit generalsekreterare för Junis. Dessutom har jag haft flera förtroendeuppdrag, bland annat har jag suttit i UNF:s förbundsstyrelse och varit ordförande i Nordgu. Rörelsen har gett mig många möjligheter att växa och utvecklas och har också gett mig många ovärderliga kontakter. Jag har fortfarande kontakt med det kamratgäng som jag lärde känna som ung. Det är många som stöttat mig och gett mig chanser.

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/njuter-av-pensionarslivet/feed/ 0
SJ rear alkoholdryckerhttp://www.accentmagasin.se/politik/sj-rear-alkoholdrycker/ http://www.accentmagasin.se/politik/sj-rear-alkoholdrycker/#respond Tue, 28 Nov 2017 06:18:52 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1647233 SJ har Happy hour på torsdags- och fredagseftermiddagar. Då säljs alla drycker, och även någon maträtt med rabatt. IOGT-NTO uppmanar alla att protestera.]]>

SJ har Happy hour på torsdags- och fredagseftermiddagar. Då säljs alla drycker, och även någon maträtt med rabatt. IOGT-NTO uppmanar alla att protestera.

När Accents reporter åker tåg mellan Stockholm och Göteborg ropas det ut i högtalarsystemet att det är ”Happy hour” i tågets bistro och såväl alkoholfria som alkoholdrycker säljs billigare.

– Det stämmer att vi infört Happy Hour ombord på våra tåg med bistro mellan klockan 15.00–20.00 på torsdagar och fredagar. Rabatten är på 20 procent och gäller alla drycker, även läsk, kaffe etcetera, utom starksprit. Rabatten gäller även viss mat. Syftet är att fler ska upptäcka och känna till vår bistro och vårt matutbud, svarar Annie Edwards, presskommunikatör på SJ, på Accents mejlfråga.

Hon vill inte gå med på att syftet skulle vara att sälja mer alkohol.

– Även om Happy Hour gäller från kl. 15.00-20.00 är det få tåg som kommer att ha Happy Hour mer än under två timmar. Tiden att konsumera alkohol är således begränsad. Dessutom är rabattsatsen anpassad för att inte skapa för stor merförsäljning.

 

Flera passagerare på Stockholmståget tittar undrande på varandra och ett par affärsresenärer ifrågasätter om detta verkligen är lagligt.

Det är det, bekräftar Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten på Stockholms stad som beviljat SJ:s serveringstillstånd.

– De har ett serveringstillstånd som gäller i samtliga vagnar. Vår bedömning är att de följer de regler som gäller, men det gäller ju att de har personal som håller koll på att ingen blir för berusad på tåget. Det finns andra tågbolag som bara vill ha tillstånd för en restaurangvagn, men SJ:s snabbtåg har tillstånd som gäller hela tåget, säger hon.

Hon kände inte till SJ:s Happy hour, men säger att även det är tillåtet om man också säljer mat billigare.

– En fördel med serveringstillstånd för hela tåget är att då gäller alkohollagen i hela tåget och det blir automatiskt förbjudet att dricka medhavd alkohol.

Fast det måste väl SJ själva kunna bestämma om man får dricka medhavd alkohol på deras tåg?

– Jo, men med ett serveringstillstånd så omfattas tågen av alkohollagen och då sker det automatiskt.

Tycker du inte att det är problematiskt att man inte kan välja bort alkohol när man åker tåg?

– Jag kan se problem med att det är sådan stor yta att ha kontroll över. Deras personal måste ju gå runt och hålla koll överallt. Och det finns ingen alkoholfri zon, men vi har inte sett några alkoholpolitiska olägenheter. De är mycket större på andra typer av serveringar där besökarna är fler och dricker mer, säger hon.

Att inte kunna värja sig mot människor som dricker alkohol kan vara påfrestande

Även om SJ håller sig inom lagens ramar anser inte IOGT-NTO:s pressekreterare Johnny Foglander att det är lämpligt med alkoholservering på tåg.

– De uppmuntrar till att fler ska dricka, och att man ska dricka mer, i en miljö där man inte kan värja sig. Det är som när man tar med barnen på fotboll och folk runt om är fulla, säger han.

Tidpunkten anser han är extra illa vald.

– Nu när storhelgerna närmar sig är tågen ofta fullsatta och många reser med barn. Att då inte kunna värja sig mot människor som dricker alkohol kan vara påfrestande, inte bara för barn. Man får ju ta med sig det man köper i bistron till sin plats, så hela tåget är som en enda stor restaurangvagn. Det blir begränsande för alla som inte vill utsättas för alkohol, säger han.

Johnny Foglander står bakom ett Facebook-initiativ från IOGT-NTO som uppmanar medlemmar att höra av sig till SJ.

Vad är målet med uppropet?

– Att få igång en diskussion om alkoholfritt resande. Där har flyget kommit betydligt längre än tågtrafiken. Inom flyget finns nu sträckor där det inte serveras alkohol och inom flyget pågår diskussion om riskerna med alkoholservering, säger han.

 

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sj-rear-alkoholdrycker/feed/ 0
Bildspel: Tårtor och aktiviteter i årets Pumpenhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/bildspel-tartor-och-aktiviteter-arets-pumpen/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/bildspel-tartor-och-aktiviteter-arets-pumpen/#respond Mon, 27 Nov 2017 11:57:22 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1647190 Segrare i årets Pumpen-tävling är lagen 2010 Trots Allt!/Arken och 22 Gustav Vasa. Årets uppdrag innebar att rekrytera en medlem, skapa ett bakverk,eller genomföra en aktivitet.]]>

Segrare i årets Pumpen-tävling är lagen 2010 Trots Allt!/Arken och 22 Gustav Vasa. Årets uppdrag innebar att rekrytera en medlem, skapa ett bakverk,eller genomföra en aktivitet  med anknytning till IOGT-NTO-rörelsen. 

83 lag deltog i den årliga Pumpen-tävlingen, en lagfrågesport som genomförts sedan 1965. Förutom att svara på kluriga frågor var årets praktiska tredelad; lagen kunde välja mellan att skapa ett bakverk, tårtor, godis eller dylikt med tydlig anknytning till IOGT-NTO-rörelsen, rekrytera en ny medlem som också deltar i tävlingen, alternativt genomföra en drogfri aktivitet på stan, som synliggör IOGT- NTO-rörelsen eller Vit jul. 53 lag utförde någon av de praktiska uppgifterna.

 

Årets vinnare är 2010 Trots Allt!/Arken och 22 Gustav Vasa, som fick 73 poäng var.

– Vi är glada över att ha lyckats ro Pumpen i land ännu ett år, och grymt imponerade av lagens bidrag, både vad gäller korrekta svar och kreativa bakverk. En extra eloge vill vi ge till IOGT-NTO Lf 225 Nyköping som med en enda deltagare lyckades få hela 16 rätta svar, kommenterar Patrick Englind och Stina Classon i tävlingsledningen.

Tävlingsledningen skickar också ett stort grattis till UNF Lansen som fick nästan lika många poäng, trots att de bara var fyra personer i laget.

Läs mer om årets Pumpen.

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/bildspel-tartor-och-aktiviteter-arets-pumpen/feed/ 0
Från töntig till självklarhttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/fran-tontig-till-sjalvklar/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/fran-tontig-till-sjalvklar/#respond Mon, 27 Nov 2017 05:28:52 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1647203 IOGT-NTO är en bland många organisationer som arbetar normbrytande. Men hur gör man för att lyckas? Ett framgångsrikt exempel är utförsåkarna – där hjälm gått från töntigt till självklart.]]>

IOGT-NTO är en bland många organisationer som arbetar normbrytande. Men hur gör man för att lyckas? Ett framgångsrikt exempel är utförsåkarna – där hjälm gått från töntigt till självklart.

För att lyckas med att förändra normer måste man börja med sig själv, anser Torbjörn Messing, certifierad jämställdhetskonsult, som bland annat varit ledamot av regeringens delegation för jämställdhet i skolan.

– Alla människor har fördomar. Dem får vi under uppväxten, och vi är själva med och reproducerar dem omedvetet, säger han till Accent.

Det är viktigt att få syn på normen.

– Man måste inse att det ger fördelar att vara vit, svensk, rik man i vårt samhälle. Men det är också viktigt att påpeka att det är fördelar på strukturnivå. Det behöver inte vara en sanning på individnivå, säger han.

I stället för att problematisera normen problematiserar vi dem som inte passar in.

– Vi säger att invandrare måste lära sig svenska och hur svenska arbetsplatser fungerar i stället för att ifrågasätta arbetsplatsstrukturen. Det mönstret ser man till och med i projekt som handlar om integration eller jämställdhet.

Torbjörn Messing. Foto: privat.

Han reagerar också på alkoholnormen.

– Det är absurt att de som inte dricker ska behöva förklara varför de avstår från något som är riskabelt och farligt. Det borde vara tvärtom. Jag har vänner som har haft alkoholproblem som vittnar om hur jobbig pressen på att dricka alkohol är för dem.

Han tycker att det är intressant att unga går före.

– De sköter sig bättre än vuxna på många områden. Ändå får man ofta höra att ”ungdomar blir bara värre och värre”. Det visar hur svårt det är att förändra myter och normer, säger han.

Men om de unga nu är föregångare – både vad det gäller alkohol och jämställdhet – så är det väl bara att vänta så blir det bättre av sig självt?

– Det kommer absolut inte att lösa sig av sig själv. Omedvetet så reproducerar vi det ojämlika och ojämställda samhället hela tiden. Enligt hjärnforskarna vill vår hjärna dela in människor i ett av två fack. Det skulle inte vara något problem om vi inte värderade det ena som bättre än det andra. Det gör inte små barn, men senare i livet får vi idéer och fantasier om att den ena gruppen är mer värd än den andra. Det är fördomar, säger han.

Det enda sättet är att jobba med det hela tiden.

– Att komma till rätta med det som exkluderar är viktigt. Vi måste skapa miljöer där man får bryta mot normer utan att bli placerad i ett särskilt fack.

För att bli medveten om normer kan det vara effektivt att vända på dem.

– Jag gillar att jobba med checklistor och att tänka tvärtom. Man listar frågor som man alltid får när man säger att man inte dricker. Sedan kan man vända på dem. Även på alkoholområdet gäller det att synliggöra strukturer och till exempel ifrågasätta om man alltid måste ha alkohol på firmafesten, säger han.

Det är kunskap och attityder som ändrats.

Titti Rodling. Foto: privat.

Ett område där en rådande norm ändrats på relativt kort tid är utförsåkning där hjälmanvändning gått från något töntigt till självklart på relativt kort tid.

– Det är intressant eftersom det inte skett efter någon lagstiftning. Det är kunskap och attityder som ändrats, säger Titti Rodling, vd för Svenska skidanläggningars organisation, SLAO.

Hon säger att förändringen började på 80-talet.

– Då började skidanläggningarna låta barn upp till åtta år åka gratis i liftarna om de hade hjälm. Det var kunskapen om risken för hjärnskador, i kombination med ett ökat säkerhetstänkande, som fick anläggningarna att införa det, säger hon.

Att man började med barnen var antagligen ingen slump.

– Det blir en bra vana. Känner man sig trygg i backen vill man gärna fortsätta med det, säger hon.

Under en torsdagsförmiddag i Vemdalsskalets liftsystem lyckas Accents reporter endast få syn på tolv personer som åker skidor utan hjälm. Ändå är statistiken inte så bra som SLAO skulle önska.

Våra marknadsundersökningar visar att användandet ökat markant de senaste 20 åren, från 35 procent till cirka 60 procent. Många anläggningar vittnar gjädjande nog om högre siffror, 80–90 procent. Av dem mellan 18 och 29 år är det 80 procent som använder hjälm och bland dem upp till 15 år 95 procent. Det är de yngre som driver utvecklingen, säger Titti Rodling.

Hur har utförsåkarna lyckats vända trenden?

– Det är många som hjälpts åt. SLAO har gjort en stor insats genom att låta barnen åka gratis med hjälm, sedan är det skidskolorna som kräver hjälm och skiduthyrarna som ofta låter hjälm ingå i skidpaketen. Sedan kan man konstatera att det är en internationell trend. Hjälmanvändningen ökar överallt. Och tävlingsåkarna är bra förebilder.

Även utbudet har spelat roll.

– Det blev ett trendbrott på 2000-talet då hjälmarna blev mer designade och bekvämare. Där gick särskilt den svenska hjälmtillverkaren Poc före och satsade på snygga hjälmar med hög komfort. Nu kom olika hjälmtyper anpassade efter vad du skulle åka. Hjälmarna började också tillverkas i olika färger och kunde matchas med glasögon. Då blev det en modetrend och coolt att använda hjälm.

 

I backen i Klövsjö

Benny Persson. Foto: Eva Ekeroth.

Benny Persson, 31 år, Huddinge:

– Jag har alltid haft hjälm, ända sedan jag var liten och började åka skidor. Det är ganska självklart. Jag har spelat hockey och åker motorcykel också, så det är helt naturligt med hjälm. Både jag och min fru cyklar till jobbet och då har vi också hjälm.

 
 

Therese Axelsson. Foto: Eva Ekeroth.

Therése Axelsson, 39 år, Stockholm:

– Jag använde hjälm när jag var liten och lärde mig åka, men sedan var det väl något år i tonåren som frisyren var viktigare. Då åkte jag snowboard. Men sedan jag fyllde tjugo har jag haft hjälmen på. Jag har en bekant som råkade ut för en allvarlig olycka utan hjälm. Det har också spelat roll.

 

Bo Lindberg. Foto: Eva Ekeroth.

Bo Lindberg, 76 år, Örebro:

– Jag har åkt skidor i 40 år och haft hjälm de senaste femton. Jag slog i bakhuv-udet i en backe och efter det tänkte jag att jag borde skaffa en hjälm. Nästan alla åker ju med hjälm nu för tiden.

 
 

Ingeborg Fröding, Foto: Eva Ekeroth.

Ingeborg Fröding, 52 år, Stockholm:

– Jag började väl åka med hjälm för fem år sedan. Med åldern så började jag bli räddare och kände mig osäkrare. De flesta har ju hjälm och barnen har haft det under hela uppväxten, så jag började tänka att man ska nog ha hjälm när man åker skidor.

 
 

Stina Banck. Foto: Eva Ekeroth.

Stina Banck, 31 år, Stockholm:

– Jag har alltid haft hjälm. Jag lärde mig åka för tio år sedan och då var det självklart. I början kände jag mig så osäker och ramlade en del. Då kändes det tryggare med hjälm. Jag ramlar en del nu också och det gör jag hellre med hjälm på huvudet än utan.

 
 

Gustav Wadman. Foto: Eva Ekeroth.

Gustaf Wadman, 26 år, Sundbyberg:

– Jag hade hjälm till jag var femton. Då var det en trend att inte ha hjälm, så jag slutade. Det var många vuxna som inte heller hade hjälm på den tiden. När jag var 17 år började jag igen, för jag insåg vilka konsekvenser det kunde bli av att köra utan.

 

 

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/fran-tontig-till-sjalvklar/feed/ 0
Hjärterum för nya engagemangsformerhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/hjarterum-nya-engagemangsformer/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/hjarterum-nya-engagemangsformer/#respond Fri, 24 Nov 2017 10:45:47 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1647145 Höstsolen värmer skönt när IOGT-NTO-medlemmar som rider ger sig ut på tur i sörmlandsskogarna. ”Jättemysigt”, tycker Fredrik Lööf, som tar en av sitt livs första galopper.]]>

Höstsolen värmer skönt när IOGT-NTO-medlemmar som rider ger sig ut på tur i sörmlandsskogarna. ”Jättemysigt”, tycker Fredrik Lööf, som tar en av sitt livs första galopper.

En strålande septemberlördag träffas vi på Hallmyra gård, som ligger mellan Mariefred och Strängnäs. De andra deltagarna anlände redan under gårdagen och har redan hunnit rida minst en gång. Tillsammans går vi ut i de stora hagarna och hämtar hästar för dagens aktiviteter. Sedan ska det kratsas ur hovar, borstas, sadlas och tränsas. Allt får ta sin tid och det ger gott om utrymme för häst och ryttare att bekanta sig med varandra.

 

Det här är en jättemysig aktivitet för hela familjen, något vi kan göra tillsammans.

 

Så småningom är det dags att sitta upp och inleda den timslånga turen i sakta skritt. Solen silar ned mellan trädstammarna och vi njuter av naturen och stillheten, den grönskimrande mossan, och den lite syrliga doften av höst. Turledaren Ulrika Jansson, utvecklingskonsulent i IOGT-NTO, föreslår att vi ska trava, och efter en stund även galoppera, vilket gör att fokus snabbt flyttas från den vackra naturen. En härlig galopp längs en lätt uppförsbacke på mjuk sandväg ger mersmak, så det blir enhälligt beslut om en repris innan vi uppspelta och nöjda vänder hemåt.

Fredrik Lööfs dotter Felicia på tur med Norinda. Foto: Kristina Sahlén.

Fredrik Lööf är ganska ny i sadeln, han säger skämtsamt att det är hans partners ”fel” att han börjat rida.

– Det är hon som fått hit mig, och så har jag en sjuårig dotter som tycker att det är jätteroligt med hästar, säger han, och tillägger att det bara är att gilla läget som gäller för honom.

Men han ser inte särskilt missnöjd ut – tvärtom.

– Det här är en jättemysig aktivitet för hela familjen, något vi kan göra tillsammans. För min del är det framförallt ett sätt att komma ut i naturen, säger han.

Isabelle Ulfsdotter berättar att hon red mycket som barn, och att hon är glad över att ha återupptagit intresset. Förutom att hon deltar i ridnätverkets läger är hon så kallad medryttare på en islandshäst.

– Hästarna betyder väldigt mycket för mig, det är otroligt kul och lugnande att vara med de här stora djuren, säger hon.

– Jag har så mycket annat i livet där jag har höga ambitioner. Min enda ambition med ridningen är att ha kul och må bra, säger hon.

 

Jag har så mycket annat i livet där jag har höga ambitioner. Min enda ambition med ridningen är att ha kul och må bra.

 

Isabelle Ulfsdotter är blind sedan födseln, men det hindrar henne inte från att sköta hästar eller att galoppera ute i skogen och hoppa hinder. Hon ägnar sig också åt körsång och dansformen lindy hop. och har bland annat lett en studiecirkel i körsång i NBV:s, Nykterhetsörelsens bildningsverksamhet, regi.

– Det är inget som inte funkar för mig. Rida i skogen är det som funkar allra bäst, det är lätt att hänga efter de andra hästarna. Men det är bra om den som rider framför mig förvarnar om nedhängande trädgrenar!

Lisa och Lupo håller uppsikt över stallplanen. Foto: Kristina Sahlén.

Hon berättar att hennes föräldrar blev uppmanade att uppmuntra hennes hästintresse när hon var barn. Detta eftersom många med synnedsättning har problem med balansen och ridning är utmärkt balansträning.

Att IOGT-NTO arrangerar ridläger tycker hon är utmärkt.

– Det här är ett schysst sammanhang som styr upp bra grejer, säger Isabelle Ulfsdotter.

Både Isabelle Ulfsdotter och Fredrik Lööf är helt inne på att fortsätta delta i ridnätverkets aktiviteter.

– Absolut! Kanske kan jag få med mig min partner också, säger hon.

Nätverket håller kontakten och skapar aktiviteter via den rikstäckande facebookgruppen IOGT-NTO-medlemmar som rider. För att gå med i facebookgruppen behöver man vara medlem i IOGT-NTO, men vänner och familj är välkomna till arrangemangen.

 

 

 

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»
]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/hjarterum-nya-engagemangsformer/feed/ 0