AccentAccent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Fri, 23 Feb 2018 11:50:19 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.3 Rekordresultat för NBVhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/rekordresultat-for-nbv/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/rekordresultat-for-nbv/#respond Fri, 23 Feb 2018 11:49:42 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1648491 Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, växer. När det gäller antalet studietimmar är NBV nu det fjärde största studieförbundet i landet. ]]>

Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, växer. När det gäller antalet studietimmar är NBV nu det fjärde största studieförbundet i landet.

För tio år sedan, 2008, låg NBV på åttonde plats med totalt 839 810 studietimmar. Med studietimmar avses studiecirklar, annan folkbildning samt kulturverksamhet. Under åren har verksamheten vuxit och NBV har steg för steg klättrat uppåt på de svenska studieförbundens tio-i-topp-lista. Resultatet för 2017 var 1 994 182 registrerade studietimmar och NBV:s rektor Åke Marcusson skiner som en sol när han presenterar siffrorna.

– Det betyder att vi är det fjärde största studieförbundet när det gäller studietimmar. Och målet är att nå ännu fler, och fler medlemmar i övriga förbund i nykterhetsrörelsen, säger han.

 

När det gäller enbart studiecirkeltimmar ökade antalet med drygt 19 procent mellan 2016 och 2017. NBV levererade under 2017 hela 1 563 313 studiecirkeltimmar. Ökade gjorde även antalet unika deltagare i studiecirklarna – med över 10 000 personer till 55 698 unika deltagare.

– Lägger man till att vi nådde 26 510 unika personer i ”annan folkbildning” blir det tillsammans en kontaktyta för nykterhetsrörelsen via studieförbundet på 82 208 unika personer. Ett fantastiskt resultat där NBV lever upp till devisen ”där människor och idéer växer”!

 

Vad är hemligheten bakom framgångarna?

– Det är alla våra fantastiska verksamhetsutvecklare runt om i landet som motiverar och inspirerar folk att använda folkbildningens beprövade metoder för att växa som individer och som grupp. De står i frontlinjen och är alla duktiga, representativa och idérika i mötet med andra människor. De är nykterhetsrörelsens bästa ambassadörer för folkbildningsideal och nykterhetsidén.

 

NBV har under 2017 haft verksamhet i 254 av landets 290 kommuner.

– Bakom frontlinjen finns duktiga chefer i avdelningarna, väl fungerande kanslier i Stockholm och Borlänge, och engagerade styrelser. En medveten utvecklingsstruktur bidrar förstås också till framgången, säger Åke Marcusson.

De senaste årens ökningar har också inneburit att statsbidraget ökat.

– Vi har kunnat anställa fler verksamhetsutvecklare, som gjort att verksamheten vuxit. Organisationens alla delar drar åt samma håll och det blir en god cirkel.

 

På listans första plats ligger Arbetarnas bildningsförbund, ABF, med 4 186 896 studietimmar.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/rekordresultat-for-nbv/feed/ 0
Övertydligt i antikrigsfilmhttp://www.accentmagasin.se/kultur/overtydligt-i-antikrigsfilm/ http://www.accentmagasin.se/kultur/overtydligt-i-antikrigsfilm/#respond Fri, 23 Feb 2018 08:42:19 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1648535 Vad betyder högtidsorden trygghet, frihet, demokrati och rättssäkerhet i praktiken? Accent har sett Stefan Jarls nya film Innan vintern kommer – om ett Sverige efter en statskupp. ]]>

Vad betyder högtidsorden trygghet, frihet, demokrati och rättssäkerhet i praktiken? Accent har sett Stefan Jarls nya film Innan vintern kommer – om ett Sverige efter en statskupp.

I filmens centrum står en pojke, någonstans i övergången mellan barn och ungdom. Hans bästa vän är en vit häst; i frihet utforskar och njuter de tillsammans av sin värld. Vi möter dem när högsommaren är som mest överdådig.  Världen fullkomligen vibrerar av färgprakt, myllrande djurliv, bedövande dofter och exalterat fågelkvitter.

 

I skarp kontrast till den lantligt ljuva idyllen (som skulle få varje nationalromantiker att jubla) målar Stefan Jarl med dova färger upp ett Sverige som utsatts för en statskupp. Den drömska stämningen förflyktigas. Jaktflyg, vägspärrar och ödeläggelse kommer allt närmre pojkens familj. Snart händer det som vi är alltför vana vid att se på tv-nyheterna; hot, våld, terror. Det sker på svensk mark, i en alldeles vanlig familj som försöker ligga lågt och leva sitt vardagsliv.

 

Innan vintern kommer är en antikrigsfilm. Omständigheterna kring statskuppen förblir oförklarade, men budskapet är tydligt, ja faktiskt övertydligt. Ändå tycker jag att den är värd att se: Det kan hända här, hos oss. Det kan hända dig, den du älskar, dina barn, dina grannar, arbetskamrater och vänner. Och dina landsmän kan bli dina fiender.

Vad betyder trygghet, frihet, demokrati och rättssäkerhet i praktiken? Vad är det vi tar för givet? Något att fundera på, inte minst ett valår.

Innan vintern kommer är den tredje delen i en trilogi, efter Goda människor och Jag är din krigare. Stefan Jarl står för manus, regi och produktion ( Folkets bio). Premiär 23 februari.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/overtydligt-i-antikrigsfilm/feed/ 0
Så mycket lägger européer på alkoholhttp://www.accentmagasin.se/politik/sa-mycket-lagger-europeer-pa-alkohol/ http://www.accentmagasin.se/politik/sa-mycket-lagger-europeer-pa-alkohol/#respond Thu, 22 Feb 2018 11:22:12 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648527 Européer dricker mest alkohol i världen. EU:s statistikkontor har undersökt hur stor andel av hushållsutgifterna som går till alkohol. Estland toppar listan och Sverige ligger på tolfte plats. ]]>

Européer dricker mest alkohol i världen. EU:s statistikkontor har undersökt hur stor andel av hushållsutgifterna som går till alkohol. Estland toppar listan och Sverige ligger på tolfte plats.

10,9 liter per år

Även om svenskarna lägger lite större del av utgifterna på alkohol innebär det inte att svenskar dricker mer än genomsnittet. Det beror på att alkohol är dyrare i Sverige än i många andra länder. 10,9 liter ren alkohol per år dricker en genomsnittlig europé medan svenskar dricker 9,2 liter. Enligt WHO beräknas mer än var tionde europé lida av beroende eller andra problem kopplade till alkohol.

 

996 cancerdödsfall

Alkohol bidrar till en rad olika sjuk­domar, till exempel cancer. Kostnaden för sjukhusvård av cancer orsakad av alkohol i Sverige var mer än 320 miljoner kronor 2014. Samma år avled 996 svenskar av alkoholrelaterad cancer.

 

30 000 fler misshandlade

Det kan tyckas som om en liter alkohol hit eller dit, utslaget på ett år, inte har någon betydelse, men i en rapport från IOGT-NTO med flera, visades förra året att antalet misshandelsfall i Sverige skulle öka med 30 000 per år om alkoholkonsumtionen steg med
en liter per person.

 

1,3 biljoner kronor

Över 130 miljoner euro, eller 1 288 miljarder kronor, lägger EU:s medborgare varje år på alkohol. Det utgör 1,6 procent av hushållsutgifterna och motsvarar 2 478 kronor per person. Svenskarna ligger lite över snittet och lägger 2 procent av hushålls­utgifterna på alkohol.

 

Klicka för större version. Illustration: Malva Fürst

 

Källor: EU: Rapport från Eurostat, CAN: Drogutvecklingen i Sverige 2017. Rapport nr 164, IOGT-NTO med fler: Alkoholen och samhället 2017/2018. Alkohol och våld, IOGT-NTO med fler: Alkoholen och samhället 2016/2017. Alkohol och cancer, WHO: European Health Report 2015.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sa-mycket-lagger-europeer-pa-alkohol/feed/ 0
”Tillsammans kan vi bygga ett tryggt och trivsamt samhälle”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/tillsammans-kan-vi-bygga-ett-tryggt-och-trivsamt-samhalle/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/tillsammans-kan-vi-bygga-ett-tryggt-och-trivsamt-samhalle/#respond Thu, 22 Feb 2018 06:41:58 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1648413 Den nystartade föreningen Jasmin är först ut i vår nya serie Meningen med föreningen där vi gör nerslag i föreningslivet runt om i landet.]]>

Den nystartade föreningen Jasmin är först ut i vår nya serie Meningen med föreningen där vi gör nerslag i föreningslivet runt om i landet.

Hej, Shorouk Alhams i föreningen Jasmin i Sundsvall. Vad gör ni?

– Vi var med i Vit jul-­kampanjen för att göra julen till barnens högtid. Jasmin är fadderförening till två Junisföreningar, där 45 barn är medlemmar. Och varannan söndag har vi föreläsningar och studiecirklar i en lokal i skolan.

Vad handlar föreläsningarna om?

– Alaa Orabi ordnar föreläsningar om demokrati och integration. Vi vill att nyanlända ska få veta mer om det svenska samhället och bli en aktiv del av det. Sedan kommer Ahmad Zarde, som är läkare, och Tariq Shikh Saleh, som är tandläkare, och berättar om hälsa och om kroppen, och om alkoholskador.

Vad är er nästa aktivitet?

– Åh, vi har ett långt schema med aktiviteter. Vi gör bland annat studiebesök med Junisgrupperna hos barn- och ungdomstandvården. Det är allra roligast att jobba med barnen. De är framtiden och samhällets hjärta, och därför tycker jag att de måste få all uppmärksamhet. På det sättet kan vi tillsammans bygga upp ett tryggt och trivsamt samhälle.

 

Vet du en förening som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss på accent@iogt.se!

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/tillsammans-kan-vi-bygga-ett-tryggt-och-trivsamt-samhalle/feed/ 0
Svårt att skydda sig mot falsk hyresgästhttp://www.accentmagasin.se/politik/svart-att-skydda-sig-mot-falsk-hyresgast/ http://www.accentmagasin.se/politik/svart-att-skydda-sig-mot-falsk-hyresgast/#respond Wed, 21 Feb 2018 11:56:46 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648511 I helgen utbröt bråk i en IOGT-NTO-lokal i Skåne när en högerextrem organisation hyrt in sig via bulvan. ]]>

I helgen utbröt bråk i en IOGT-NTO-lokal i Skåne när en högerextrem organisation hyrt in sig via bulvan.

Många medier har rapporterat om att våldsamheter utbröt när en grupp maskerade personer gav sig på deltagare i ett möte anordnat av en högerextrem grupp i IOGT-NTO:s lokaler i Lund. Lokalen hyrs inte ut till antidemokratiska eller främlingsfientliga grupper, men mötet var bokat av en bulvan som en privat tillställning.

– Vi har 400 bokningar varje år och det här är första gången det händer oss. Vi kontrollerar dem som bokar våra lokaler, men ändå lyckades den här bokningen slinka igenom. Vi trodde att det var en privat fest, och hade ingen aning om att det skulle vara ett politiskt möte eller att en organisation låg bakom, säger en representant för IOGT-NTO i Lund till Accent.

Han är chockad över helgens händelse.

– Maskerade personer tog sig in, slog sönder flaskor och gav sig på dem som befann sig i trapphuset. Flera personer skadades. I lägenheterna i huset bor familjer. Det kunde lika gärna varit någon av dem eller en av våra medlemmar som råkade komma i vägen. Det är oansvarigt, både av dem som hyrde lokalen och av dem som trängde sig in. Risken att oskyldiga drabbas har ingen av dem tagit hänsyn till, säger han.

 

Nu ska föreningen sätta sig ner och fundera över uthyrningsrutinerna.

– Vi har bra rutiner, men vi måste fundera över om vi ska strama upp dem ytterligare. Ett sätt skulle kunna vara att inte längre hyra ut till privatpersoner. Organisationer och företag är enklare att kolla upp. Ett annat sätt är att utveckla våra hyresavtal ytterligare. Vi måste prata och tänka igenom det, säger han.


Är det något du önskar att IOGT-NTO skulle stötta er med?

– Jag vet faktiskt inte. Vi måste fundera lite på den frågan, men jag tror att vi skulle kunna prata ihop oss om något bra. Vi har sedan flera år tillbaka en dialog med Våra gårdar kring de här frågorna och vi ska ta kontakt med dem igen, säger han.

 

Thomas Olli, vd på Våra gårdar, anser att Skåne har utsatts för bedrägeri.

– Skåne är ett föredöme som vi brukar framhålla som exempel, men man kan inte skydda sig mot allt. Om man uppger att lokalen ska användas till något annat än vad som är avsikten så är det bedrägligt beteende, säger han.

Viktigast för att undvika att det händer är att ta reda på så mycket som möjligt om hyresgästen.

– Det är viktigt att ställa kontrollfrågor om arrangemanget och ta personuppgifter på den som hyr. Det räcker inte att personen är trevlig, man måste också kolla legitimation så att den inte hyr i någon annans namn. Finns det en förening bakom tar man organisationsnummer och gör gärna lite efterforskningar. Det är särskilt viktigt när det gäller nya, okända hyresgäster, säger han.

 

Han har dock förståelse för att det inte är helt enkelt.

– Jag förstår att det kan vara svårt när man är angelägen om att hyra ut. För många föreningar är det nödvändigt för ekonomin. Och våra medlemmar har ofta bra lokaler som ligger bra till och vill naturligtvis vara tillmötesgående, men vi måste också vara rädda om våra lokaler och vårt anseende, säger han.

Vad kan Våra gårdar göra för att hjälpa föreningarna?

– Vi har gått ut med rekommendationer om att de upprätta skriftliga hyresavtal med alla hyresgäster och att de gör den koll jag nämnde tidigare. Sedan försöker vi informera våra medlemmar om vi hör talas om att arrangörer som blivit portade från lokaler är ute och letar nya ställen. Då har vi gått ut med varningar till våra medlemmar. Det kan vi nog bli ännu bättre på, säger han.

I det skriftliga avtalet anser Våra gårdar att man ska ha med information om vilka regler som gäller i lokalen, som att det är alkoholfritt, samt vilka grundsatser som gäller för föreningen som äger lokalen.

– Sedan ska det finnas frågor om arrangemanget och vem som är ansvarig, säger han.

 

Efter händelsen i Skåne kommer Våra gårdar att gå ut med extra information i ett nyhetsbrev.

– Jag tycker att Skåne har skött den här händelsen på ett föredömligt sätt, med tanke på omständigheterna. Vi kommer att särskilt påminna om att föreningen har ensam rätt att bestämma vilka som får hyra deras lokal. Det kan vara bra att veta att man får neka någon att hyra. Vi rekommenderar att man inte hyr ut till främlingsfientliga och rasistiska organisationer, men det är föreningens beslut, säger Thomas Olli.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/svart-att-skydda-sig-mot-falsk-hyresgast/feed/ 0
Större volymer när Tullverket summerar 2017http://www.accentmagasin.se/politik/storre-volymer-nar-tullverket-summerar-2017/ http://www.accentmagasin.se/politik/storre-volymer-nar-tullverket-summerar-2017/#respond Wed, 21 Feb 2018 05:57:52 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1648507 Även under 2017 ökade Tullverkets beslag av droger. Framförallt har de beslag som gjorts blivit allt större när man fokuserat på kontroller av tung godstrafik.]]>

Även under 2017 ökade Tullverkets beslag av droger. Framförallt har de beslag som gjorts blivit allt större när man fokuserat på kontroller av tung godstrafik.

Generaltulldirektör Therese Mattson är både glad över att Tullverkets satsningar ger resultat och bekymrad över den stora efterfrågan på narkotika som finns i Sverige.

– Men också över den kapacitet som den del kriminella grupperingar besitter när det gäller att organisera och hantera storskalig smuggling, säger hon i ett pressmeddelande.

 

Antalet beslag av narkotika, 6 679, har bara ökat med fem procent under det senaste året. Men mängden droger som beslagtas vid dessa tillfällen har ökat kraftigt. 2002 kg cannabisharts beslagtogs under 2017, att jämföra med 690 kg under 2016. Amfetaminbeslagen ökade från 86 kg 2016 till 368 kg förra året. Detta utan att göra fler beslag av dessa droger utan tvärtom något färre.

– Fenomenet med storskalig smuggling är inte nytt, däremot har vi ökat vår förmåga att uppdaga den i den tunga godstrafiken, säger Lars Kristoffersson, chef för Brottsbekämpningsavdelningen på Tullverket.

 

Beslagen av kokain, metafetamin och heroin har också ökat i volym under det senaste året. Även här har flera stora beslag gjorts.

I mängden beslag ligger fortfarande marijuana i topp men där har volymen beslagtaget gods minskat under 2017, från 695 kg till 393 kg. På andra plats ligger kategorin narkotiska läkemedel. Under det gångna året stod Tramadol ut i denna kategori med 1,3 miljoner beslagtagna tabletter, en ökning med mer är 70 procent. Tramadol är en smärtstillande opioid som polisen under det senaste året varnat blivit allt vanligare i missbrukarkretsar.

 

Trots att de så kallade spritbussarna stoppades under 2017 så ökade också mängden beslagtagen alkohol under året. 835 000 liter beslagtogs, en ökning med cirka 10 procent jämfört med 2016.

Tullverket skriver i sitt pressmeddelande att den beräknade samhällsnyttan av deras beslag under 2017, nästan 3 miljarder, fördubblats jämfört med året innan.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/storre-volymer-nar-tullverket-summerar-2017/feed/ 0
Därför blir vissa aggressiva av alkoholhttp://www.accentmagasin.se/forskning/darfor-blir-vissa-aggressiva-av-alkohol/ http://www.accentmagasin.se/forskning/darfor-blir-vissa-aggressiva-av-alkohol/#respond Tue, 20 Feb 2018 12:01:44 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1648469 Människor reagerar olika på alkohol. Forskare har med magnetröntgen försökt kartlägga mekanismerna mer noggrant.]]>

Människor reagerar olika på alkohol. Forskare har med magnetröntgen försökt kartlägga mekanismerna mer noggrant.

I en ny studie från University of New South Wales i Astralien, har forskare låtit skanna testpersoners hjärnor med magnetröntgen medan de dricker alkohol. Det rapporterar IFL Science.

 

50 unga män tilldelades antingen alkohol eller placebo så att forskarna skulle kunna överblicka deras hjärnaktivitet via magnetröntgen. Försökspersonerna fick sedan spela ett frustrerande spel och när ilskan vaknade till liv kunde forskarna se att aktiviteten sjönk i prefrontala cortex hos de som tilldelats alkohol. Det betyder att deras hjärna la mindre band på att försöka följa sociala koder och att försökspersonerna därför kände sig mindre hämmade.

 

Även vid små mängder alkohol kunde forskarna se ett samband mellan vad som händer i prefrontala cortex och aggression.

– Vi uppmanar till vidare studier om alkohol-relaterad aggresivitet med starkare doser och ett kliniskt urval, säger studiens huvudförfattare Thomas Denson i ett uttalande.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/darfor-blir-vissa-aggressiva-av-alkohol/feed/ 0
Alkoholjättarna har ögonen på den växande cannabismarknadenhttp://www.accentmagasin.se/politik/alkoholjattarna-har-ogonen-pa-den-vaxande-cannabismarknaden/ http://www.accentmagasin.se/politik/alkoholjattarna-har-ogonen-pa-den-vaxande-cannabismarknaden/#respond Tue, 20 Feb 2018 05:38:34 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1648497 Alkojätten Pernod Ricard följer med intresse på marknaden för legal cannabis. Det uppger företagets vd i en intervju.]]>

Alkojätten Pernod Ricard följer med intresse på marknaden för legal cannabis. Det uppger företagets vd i en intervju.

Alexandre Ricard, vd för Pernord Ricard sa i en intervju med Bloomberg nyligen att både hans eget företag och deras rivaler noga bevakar den framväxande marknaden för legal cannabis. Det rapporterar The Telepgraph.

Enligt vissa bedömare beräknas marknaden för legal cannabis mer än tiodubblas över det kommande årtiondet. Möjligheten att kunna kombinera cannabis och alkoholdrycker skulle kunna få marknaden att växa ytterligare.

 

Pernod Ricard är en av världens sex stora alkoholtillverkare och drog under 2016 in 83,2 miljarder kronor. De tillverkar främst whisky och vin. Sedan 2008 äger de även svenska Vin&Sprit vilket innebär att de också äger Absolut Vodka.

Accent har tidigare rapporterat att Constellation Brands, en annan alkoholjätte, köpt 9,9 procent av det kanadensiska cannabisföretaget Canopy Growth.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/alkoholjattarna-har-ogonen-pa-den-vaxande-cannabismarknaden/feed/ 0
Allt vi inte pratar om ska fram i ljusethttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/allt-vi-inte-pratar-om-ska-upp-ljuset/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/allt-vi-inte-pratar-om-ska-upp-ljuset/#respond Mon, 19 Feb 2018 12:31:05 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1648488 En bok, en podcast och ett diskussionsunderlag. Med Allt vi inte pratar om ska män uppmanas att gå på djupet med frågor om sexism och övergrepp.]]>

En bok, en podcast och ett diskussionsunderlag. Med Allt vi inte pratar om ska män uppmanas att gå på djupet med frågor om sexism och övergrepp.

Projektet började med att författaren och frilansskribenten Thor Rutgersson kände en frustration inför hur svårt det verkar att få igång samtal mellan män. Sedan #metoo har många försökt närma sig frågan om mäns ansvar men arbetet att förändra en djupt rotad kultur är mycket omfattande.

– Thor kontaktade Ida Östensson som är en av grundarna till jämlikhetsstiftelsen Make Equal. De drog igång projektet och vi kom med senare, säger Johnny Foglander, politisk sekreterare på IOGT-NTO.

 

Samarbetet skulle tillslut mynna ut i Allt vi inte pratar om, som i mars presenteras både i bokform och som en podcast. Projektet är ett samarbete mellan Make Equal, Studiefrämjandet och IOGT-NTO.

– Vår roll har varit att stötta ekonomiskt men vi har också varit med när materialet till projektet tagits fram, säger Johnny Foglander.

I ett av bokens kapitel behandlas flyktbeteenden och behandlar även alkohol.
– Där har vi kunnat bidra en hel del. En osund manlighet leder ju ofta till en osund relation till alkohol och att man anvädner alkoholen för att fly undan sina känslor, säger Johnny Foglander.

 

Boken släpps den 19:e mars, samma dag som första avsnittet av podden. Varje avsnitt av podden kommer presentera ett specifikt tema som även återfinns i boken. I samband med lanseringen kommer även en uppdaterad handledning till konceptet Killmiddag, som Make Equal står bakom, att släppas.

Thor Rutgerssons erfarenhet var att det var svårt att komma in på djupet när män diskuterar sexism och jämställdhet.
– I det här materialet lyckas man verkligen gå på djupet med de frågorna. Det handlar om män som pratar om känslor på ett sätt som man vanligtvis inte ser. Jag tror att det kan inspirera andra, säger Johnny Foglander.

 

Materialet kommer att på ett eller annat sätt göras tillgängligt för IOGT-NTO-medlemmar som vill jobba för jämlikhet.

– Vi vet inte riktigt i vilken form ännu men det kommer finnas tillgängligt och användas. Vi är ju inte bara en nykterhetsorganisationen utan också en bildningsorganisation, säger Johnny Foglander.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/allt-vi-inte-pratar-om-ska-upp-ljuset/feed/ 0
Alkos försäljning sjönk efter lagändringhttp://www.accentmagasin.se/politik/alkos-forsaljning-sjonk-efter-lagandring/ http://www.accentmagasin.se/politik/alkos-forsaljning-sjonk-efter-lagandring/#respond Mon, 19 Feb 2018 05:18:49 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648411 Alko, Systembolagets finska motsvarighet, tappade 7,5 procent av försäljningen i januari. Orsaken antas vara att livsmedelshandeln nu får sälja starkare alkohol.]]>

Alko, Systembolagets finska motsvarighet, tappade 7,5 procent av försäljningen i januari. Orsaken antas vara att livsmedelshandeln nu får sälja starkare alkohol.

Januari är alltid en lugn månad på Alko, det finska alkoholmonopolet, men i år var det lugnare än vanligt. Jämfört med januari förra året minskade försäljningen med 7,5 procent. Det skriver Hufvudstadsbladet.

På färdigblandade drycker, som alkoläsk, minskade försäljningen med hela 40 procent. Främsta anledningen till försäljningsminskningen antas vara den lagändring som tillåter försäljning av drycker med en alkoholhalt upp till 5,5 procent att säljas i livsmedelsbutiker, på bensinstationer och liknande. Dessutom höjdes priserna på alkoholdrycker med fem procent.

Alko har räknat med att försäljningen av bryggeriprodukter kommer att minska med mellan 70 och 90 procent på grund av den nya lagen. Enligt bolaget är det för tidigt att säga om prognosen stämmer.

Hur stor alkoholförsäljningen har varit i andra butiker finns inga siffror på än.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/alkos-forsaljning-sjonk-efter-lagandring/feed/ 0
Christiania: Här blomstrar droghandeln och turismenhttp://www.accentmagasin.se/missbruk/christiania-har-blomstrar-droghandeln-och-turismen/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/christiania-har-blomstrar-droghandeln-och-turismen/#respond Fri, 16 Feb 2018 13:16:45 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1648249 Fristaden Christiania i Köpenhamn besöks av mer än en miljon människor om året. Bara Tivoli lockar fler. Parallellt med de guidade turistturerna pågår drogkommersen för fullt.]]>

Fristaden Christiania i Köpenhamn besöks av mer än en miljon människor om året. Bara Tivoli lockar fler. Parallellt med de guidade turistturerna pågår drogkommersen för fullt.

Christiania står det vid huvudingången på en skylt som bärs upp av två kraftiga totempålar. En lös hund nosar runt dem och vänder åter in på området. ”Ni går nu in i EU” står det på skyltens baksida, som en upplysning till alla som lämnar fristaden. Området ligger visserligen i centrala Köpenhamn men fungerar delvis som ett samhälle med egna lagar och regler.

Kommersen på den ökända haschmarknaden Pusher Street är i full gång. En sötaktig haschdoft möter besökaren. Ett tjugotal försäljare, mestadels killar i 20–25-årsåldern, har dukat upp färdigrullade jointer i olika storlekar, cannabisolja och haschkakor där bitar klipps av med sekatör och vägs på våg. Killarna har små stånd med bord och tak. De informerar kunderna om kvalitet, pris och ursprung. Flera försäljare är märkbart påverkade av hasch, eventuellt i kombination med öl.

Två gymnasieklasser står invid en av de gamla militärkasernerna. Runt byggnaden löper byggnadsställningar. Renovering av 1800-talsbyggnaden pågår. Eleverna visas runt av två äldre christianiter, som de boende kallar sig själva.

– Området var väldigt förfallet när vi kom hit 1971. Vi anlade system för avloppsvattnet och har rustat upp byggnaderna efter hand, berättar en av guiderna för eleverna.

Christiania har ett självförvaltningssystem, förklarar mannen. De närmare 800 vuxna (samt 150 barn) som bor här betalar, förutom hyra, in 1 300 danska kronor (1 690 svenska kronor) i månaden till en gemensam kassa. Vad pengarna ska användas till avgörs på möten; först i Christianias 14 delområden och därefter på ett stormöte för hela området. Konsensus brukar krävas för beslut.

– Den som älskar möten tycker att Christiania är ett paradis, skämtar guiden.

Pengarna i den gemensamma kassan går bland annat till löner till de som arbetar som förskollärare, fritidspedagoger, hantverkare, informatörer och guider inne på Christiania. Andra driver butiker, verkstäder, restauranger och caféer inom området. Christiania har även egen vårdcentral och eget postkontor. Mer än hälften av de vuxna arbetar utanför området, bland invånarna finns lärare, socialarbetare, sjuksköterskor och läkare.

Christianias hippies är till åren komna. Foto: Joi Grinde.

Efter en stund dyker guiden Nina upp på en trehjulig Christianiacykel. Hon kommer från Sverige, men har bott i Christiania sedan 1977. Då hade området varit ockuperat av hippies och anhängare av ett alternativt samhälle i sex år. I början bodde hon i ett råkallt häststall. Militärens övergivna kaserner var nergångna och tillhåll för vildhundar. Sedan dess har många isolerat sina bostäder, dragit in vatten och installerat vedspisar. Solpanelerna på några hustak skvallrar om att värmekällorna varierar. Flera hus har byggts av christianiter, men sedan 1988 råder byggstopp.

Den här dagen ska Nina och två av hennes kollegor guida en stor grupp etnologistuderande från Lunds universitet. Vi följer med.

– Vi äger inte husen utan hyr marken. Ingen kan tjäna pengar genom att sälja eller köpa hus här inne, informerar Nina studenterna, och tillägger att antalet invånare inte ska överstiga 1 000.

De som likt Nina kom hit på sjuttiotalet har hunnit komma upp i pensionsåldern. Somliga har både barn och barnbarn boende på området. Några christianiter har hemtjänst. Den vanligaste anledningen till att en bostad blir ledig för uthyrning är att någon avlider.

Guiderna hävdar att Christiania inte befattar sig med haschhandeln.

Merparten av haschet som säljs här kommer från Marocko. Kunderna är unga, många i tonåren, men jag ser även flera äldre kvinnor och män som handlar.

Guiderna hävdar att Christiania inte befattar sig med haschhandeln eftersom det är olagligt med hasch i Danmark. Att ta emot pengar från haschförsäljningen vore detsamma som att göra sig beroende av MC-gäng och andra kriminella som driver handeln, argumenterar de. Men genom att majoriteten av försäljarna bor i området så är hasch något som hör ihop med Christiania. Som alla andra christianiter betalar försäljarna hyra för sina bostäder. Till saken hör också att det röks hasch över hela Christiania – något som lockar hit många besökare.

På Pusher Street är fotografering förbjuden.

En guide medger att Christiania tjänar på att många besökare köper hasch på Pusher Street, eftersom många då passar på att dricka öl, fika eller äta på någon av områdets serveringar. Intill Pusher Street finns dessutom flera souvenirbutiker med t-shirts, halsdukar, magneter, knappar, pipor, munstycken och cannabisfrön. ”Bevara Christiania!” är ett återkommande motto.

På Pusher Street är fotografering förbjuden. Den som tar fram mobiltelefonen uppmanas att genast stoppa ner den.

Varför är det inga poliser här, frågar en student.

– De är här för jämnan. En tid var de här varje dag. Alla försäljare är beredda på att springa härifrån, svarar guiden.

Haschbodarna har inte längre en permanent karaktär inredda med värme och belysning.

Pusher Street bevakas av vakter både i och utanför området. Om en polisstyrka är på ingång packas varorna ner i all hast och försäljarna springer iväg. Polisen riskerar att bli utsatt för stenkastning. Det har förekommit vid ett otal tillfällen. Förra sommaren skadades två poliser vid en sådan sammandrabbning. Vid den aktionen anhölls ett stort antal försäljare och några dömdes till fängelse. Då revs haschbodarna av christianiter, men det dröjde inte länge förrän försäljningen åter var igång.

Köpenhamnspolisen hade tidigare en särskild enhet, Task Force Pusher Street, med uppgift att få bort den öppna haschhandeln i Christiania. Enheten är nu nerlagd och uppgiften har förts över till gatulangningsgruppen. Försäljare på Pusher Street anhålls varje vecka och flera döms till fängelse. Politiker i framför allt Köpenhamns kommun, men även i det danska parlamentet folketinget, vill legalisera cannabis. Nyligen föreslog borgerliga Radikale Venstre legalisering under en treårig försöksperiod.

Hur ser då polisen på framtiden för Christiania? En polis, som inte vill förekomma med namn i media, uppger att det är politikernas sak att avgöra. För tillfället är polisens uppgift att bekämpa den öppna haschhandeln med målet att få bort den. Men försäljare som anhålls ersätts genast av nya. Efter den storskaliga polisinsatsen mot försäljningen förra året har tre saker förändrats:

1. Haschbodarna har inte längre en permanent karaktär inredda med värme och belysning.

2. Försäljarna är inte längre maskerade eftersom de vet att de ändå blir anhållna om polisen lyckas gripa dem.

3. Nu kan polisen patrullera på området – stenkastning gjorde det näst intill omöjligt tidigare. Problemet är att försäljarna oftast hunnit springa iväg med sina varor när polisen anländer.

Reza kopplar gärna av med en joint när han pausar från jobbet i restaurangköket.
Foto: Joi Grinde.

Tillbaka till studentgruppen. En överraskande regnskur gör att vi söker skydd i områdets kyrka.

– Vi ska ha ett dop här nu på söndag, säger prästen som håller på med förberedelserna.

Konserterna, naturen, konsten och restaurangerna lockar tusentals besökare hit. Utanför ett fullsatt matställe tar Reza paus, rökande en joint. Han jobbar emellanåt frivilligt som kock i köket, men bor inte på området.

– Det är ett fritt jobb. Skönt att inte ha någon chef över sig, säger han.

En smedja där enbart kvinnor arbetar är en verksamhet som rönt försäljningsframgångar. Möblerna och spisarna uppskattas av många. Beställningar kommer från företag och kyrkor. Här tillverkas möbler med mått som passar ihop med Ikea-moduler.

I en lugn och naturskön del av Christiania bor Lene i en kasernlänga. Hon har bott här i 40 år. En av hennes två döttrar bor mittemot i samma hus.

– Det bästa med Christiania är att det inte är så fyrkantigt som utanför, säger hon, och visar bostadens nya golv och eluppvärmning.

Lene berättar att hon lever pensionärsliv. Tidigare har hon haft flera arbeten inne på Christiania.

Inkomsterna från turismen och skolgrupperna har blivit en allt viktigare inkomstkälla.

En bit bort lastar två män av vedsäckar från en lastbil. Det är oktober och bränsleförrådet behöver fyllas på inför den kalla årstiden.

I trappan på väg upp till Christianias informationskontor ligger rökdimman tät. Jag kliver mellan sju-åtta unga killar som röker på.

– Vi vill legalisera cannabis, påminner Kirsten Larsen, som arbetar på kontoret, och tillägger att hon tror att det kommer att bli rätt så snart.

Alkohol får serveras på området sedan 1990 och cannabis har christianiterna inget emot. ”Tunga” droger som kokain och heroin är däremot förbjudna.

I de senaste kommunalvalen har Christiania ställt upp med en egen lista, men inte lyckats ta plats i huvudstadens fullmäktige. Legalisering av cannabis är ett av kraven. Det stöds av socialdemokraterna och vänsterpartierna. Flera vill ha ett lokalt försök med legal cannabis i Köpenhamn, men på nationell nivå har motståndet hittills varit stort.

Inkomsterna från turismen och skolgrupperna har blivit en allt viktigare inkomstkälla, förklarar Kirsten Larsen. 30 000 besökare går med i de guidade grupperna per år. Den siffran är knappast i överkant. Jag räknar till sju grupper med 12–15 personer i varje som visas runt bara den här dagen.

Kirsten Larsen avbryts av ett telefonsamtal. En grupp elever vill komma på besök eftersom de ska göra ett skolarbete om Christiania.

 

 

Fotnot: De flesta som bor och arbetar på Christiania vill inte ha med sitt efternamn i media.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/christiania-har-blomstrar-droghandeln-och-turismen/feed/ 0
GUIF – så mycket mer än handbollhttp://www.accentmagasin.se/kultur/guif-sa-mycket-mer-handboll/ http://www.accentmagasin.se/kultur/guif-sa-mycket-mer-handboll/#respond Fri, 16 Feb 2018 12:18:15 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648451 I den tidiga nykterhetsrörelsen var många skeptiska till organiserad idrott – kanske för att de konkurrerade om samma medlemmar. Eskilstuna GUIF lyckades ena de båda rörelserna i en förening. ]]>

I den tidiga nykterhetsrörelsen var många skeptiska till organiserad idrott – kanske för att de konkurrerade om samma medlemmar. Eskilstuna GUIF lyckades ena de båda rörelserna i en förening.

Att Eskilstuna GUIF är en känd handbollsklubb känner nog de flesta till, men att den startades som en helnykter idrottsförening är det nog färre som vet. Medlemskap i en nykterhetsloge krävdes av GUIF:s medlemmar. Det var något unikt.

Många Godtemplare var skeptiska till idrotten i organiserad form eller till och med ogillade den. Möjligen för att man konkurrerade om samma individer. Godtemplarnas Ungdoms- och idrottsförening, som föreningen ursprungligen hette, var pionjär när den 1896 förenande idrott och godtemplare. I dag är GUIF ett av Eskilstunas starkaste varumärken och, en av stadens mest framgångsrika och anrika föreningar.

 

Om den tidigare delen av föreningens historia har nu Ingrid Nilsson och Lisa Wendelius skrivit en bok. Syftet med föreningen var inte enbart att få ungdomar att ägna sig åt idrott. Av de första stadgarna framgår att man vid ”sina möten, samkväm med mera ska erbjuda medlemmarna fostrande och även nöjsamma program” och ”kraftigt verka för parollen: En sund själ i en sund kropp”.

Handboll fanns inte ens med på programmet från början. Fotboll, gymnastik, friidrott, skidåkning, dans, revy, teater och fester i olika former var populära aktiviteter. Även tennis, rugby, bordtennis, bandy, ishockey. Föreningen hade också ett eget folkdanslag. För att få in mer pengar till föreningen bildades en syjunta där kvinnliga GUIF-kamrater gjorde handarbeten som såldes på basarer. På 1930-talet dök handbollen upp och från 1950-talet blir den helt dominerande.

 

Trots att boken handlar om en handbollsklubb är den intressant läsning även för alla som är intresserade av nykterhetsrörelsens historia. Inte minst genom det unika bildmaterialet. Här ges möjlighet till många intressanta inblickar i nykterhetsrörelsens historia. Hur många vet till exempel att Sveriges godtemplarungdom, SGU, föregångare till UNF och det förbund som GUIF tillhörde, drev barnkoloniverksamhet för barn från tuberkulossmittade hem? I det arbetet engagerade sig även GUIF.

Lever gör föreningen i högsta grad fortfarande. Säsongen 2017–2018 spelas i den nybyggda Stiga sports arena. Vid smygpremiären våren 2017 såg 4 000 åskådare Eskilstuna GUIF besegra Ystad med 33–32.

 

Boken är utgiven av ABF:s arbetshistoriska råd i Eskilstuna med stöd av bland andra IOGT-NTO Lf 4 Eskilstuna.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/guif-sa-mycket-mer-handboll/feed/ 0
Alkohol bakom vart tredje fall av olyckor och dödsfall bland barnhttp://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-bakom-vart-tredje-fall-av-olyckor-och-dodsfall-bland-barn/ http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-bakom-vart-tredje-fall-av-olyckor-och-dodsfall-bland-barn/#respond Fri, 16 Feb 2018 07:08:03 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1648397 Mer än vart tredje fall där brittiska barn skadats allvarligt eller dött på grund av bristande tillsyn eller våld kan kopplas till föräldrarnas drickande. ]]>

Mer än vart tredje fall där brittiska barn skadats allvarligt eller dött på grund av bristande tillsyn eller våld kan kopplas till föräldrarnas drickande.

Det visar den av den brittiska regeringen framtagna kunskapssammanställningen The impacts of abuse and comparison of different placement options (2017).

 

I fler än vart tredje fall, 37 procent, var alkohol inblandat under åren 2011 till 2014. Av studien framgår också att 15 procent av barnen fått sin sovrutiner störda, och att 18 procent skämdes över att se sina föräldrar berusade.

 

– Föräldrars missbruk av alkohol skrämmer barn för livet och kan leda till att många av dem själva kommer att dricka för mycket, kommenterar Liam Byrne, parlamentsledamot för Labour och ordförande i The All-Party Group for Children of Alcoholics (en tvärpolitisk grupp för barn till föräldrar med alkoholproblem, till The Guardian.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-bakom-vart-tredje-fall-av-olyckor-och-dodsfall-bland-barn/feed/ 0
Danmark i en klass för sighttp://www.accentmagasin.se/politik/danmark-en-klass-sig/ http://www.accentmagasin.se/politik/danmark-en-klass-sig/#respond Thu, 15 Feb 2018 11:50:13 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1648164 Danmark är det land i Europa där flest unga dricker sig berusade ofta. Grannen i söder ligger också i topp när det gäller hur lättillgänglig alkoholen är.]]>

Danmark är det land i Europa där flest unga dricker sig berusade ofta. Grannen i söder ligger också i topp när det gäller hur lättillgänglig alkoholen är.

– Danmark är i en klass för sig när det gäller ungas drickande, säger Peter Konow, chef för Alkohol og samfund (Alkohol och samhälle) i Danmark.

Han bläddrar i en lunta med statistik från Världshälsoorganisationen, WHO, och pekar på ett stapeldiagram som visar ungas alkoholvanor. I Danmark dricker nästan en tredjedel av unga tjejer och killar, 15–25 år, sig berusade minst en gång i månaden. Inget annat land i Europa kommer ens i närheten. Bland tvåan Österrikes unga ligger siffran på drygt 20 procent. Genomsnittet i Europa ligger på 13 procent och i Sverige på ungefär 7 procent.

De unga danskar som inte dricker alls ökar dock, om än långsamt och från en låg nivå. Gruppen elever på de teoretiska gymnasieutbildningarna som inte dricker alls har vuxit under ett antal år, och omfattar nu ungefär 11 procent av de unga. På de yrkesinriktade gymnasieprogrammen är motsvarande siffra drygt 19 procent.

– I Danmark har alkohol aldrig varit billigare och aldrig lättare att få tag i än nu, säger Peter Konow.

Det har aldrig varit billigare och lättare att få tag i alkohol i Danmark än nu.

En undersökning gjord av Alkohol og samfund visar att alkoholpriserna bara ökat hälften så mycket som priserna på andra varor under de 15 senaste åren. Alkoholhaltiga drycker har alltså relativt sett blivit billigare.

– Samtidigt har lagen gällande alkoholförsäljning i butik blivit liberalare. Butiker får sälja alkohol 24 timmar om dygnet. Alkohol säljs också på fler ställen nu än tidigare.

Peter Konow. Foto: Alkohol & Samfund

Peter Konow bläddrar fram ett annat diagram från WHO, som visar att Danmark har näst minst alkoholförebyggande arbete i Europa.

– Därför arbetar vi med att göra problemen synliga – så att man kan se bristerna i det förebyggande arbetet, säger han.

Han påminner om att det inte fanns några åldersgränser alls för alkoholinköp ända tills för några år sedan. Nu går åldersgränsen vid 16 år för inköp av öl och vin som har en alkoholhalt som ligger under 16 procent. För starkare drycker är åldersgränsen 18 år. Den senare gränsen gäller även för alkoholservering på restauranger och barer.

Alkohol og samfund startades 2012 och har en handfull anställda i Köpenhamn. Organisationen uppstod ur en rad frivilligorganisationer, som arbetat för en förnuftigare alkoholpolitik. Organisationen har ett hundratal stödmedlemmar. Socialstyrelsens bidrag på 5 miljoner kronor (6,5 miljoner svenska kronor) täcker ungefär hälften av kostnaderna.

– Vårt fokus är att problematisera situationen i Danmark. Vi har rådgivning via telefon och vår hemsida. Våra kampanjer har fått stor uppmärksamhet i medierna, men vi vill bli ännu mer kända ute i landet, säger Peter Konow.

Alkohol og samfund går ut tillsammans med unga och kontrollerar om åldersgränserna följs i butikerna. I rika Gentofte kommun strax norr om Köpenhamn bröt två av tre butiker mot lagen och sålde alkohol till personer under 16 år. Det förekom också butiksförsäljning till 13-åringar.

– Resultatet använder vi för att lägga press på detaljhandeln och på politikerna. Reglerna som gäller ska följas, så är det inte i dag.

I Danmark har vi mer regler för smör än för alkohol.

De butiker som inte följer åldersgränserna får anmärkningar. Vid upprepade förseelser kan det bli fråga om böter, men hittills har det aldrig hänt att sådana utdelats.

Alkoholreklamen följer ett liknande mönster. Den får till exempel inte rikta sig till personer under 25 år. Det är heller inte tillåtet att ge sken av att människor blir vackrare, starkare eller mer populära av alkohol. Förra året inkom sex anmälningar om reklam som inte var i linje med reglerna. Fem av anmälningarna kom från Alkohol og samfund.

– I Danmark har vi mer regler för smör än för alkohol, kommenterar Peter Konow.

För elever som ska börja på gymnasiet arrangeras fester där många super sig redlöst berusade, kanske för första gången. På en del håll arrangeras festerna av eleverna själva, på andra håll är det diskoteksägare som står bakom. Arrangemangen kallas ofta privata, vilket gör att det är tillåtet att servera alkohol till 15-åringar. Förra hösten drev Alkohol og samfund en kampanj för att skolrektorerna skulle ta ett större ansvar för dessa fester. Men de flesta rektorerna ville inte befatta sig med arrangemangen. Inför årets fester däremot hade ett stort antal rektorer upprättat regler för festerna och bestämt att de skulle vara alkoholfria.

Kampanjerna har varit lyckade, tycker Peter Konow. Resultaten har fått stort genomslag i media. Till de påtagliga resultaten av Alkohol og samfunds arbete hör ett välfungerande samarbete med den danska läkarföreningen

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/danmark-en-klass-sig/feed/ 0
Alkohol: Svagare alternativ kan bidra till större totalkonsumtionhttp://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-svagare-alternativ-kan-bidra-till-storre-totalkonsumtion/ http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-svagare-alternativ-kan-bidra-till-storre-totalkonsumtion/#respond Thu, 15 Feb 2018 05:36:19 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1648390 Svagare vin och ölsorter marknadsförs som mer hälsosamma alternativ. Men konsumeras oftast utöver en redan befintlig konsumtion istället för att ersätta starkare produkter.]]>

Svagare vin och ölsorter marknadsförs som mer hälsosamma alternativ. Men konsumeras oftast utöver en redan befintlig konsumtion istället för att ersätta starkare produkter.

Experter menar att lågalkoholalternativen till öl och vin får den totala alkoholkonsumtionen i Storbritannien  att öka. Det rapporterar The Independent.
Forskare vid University of Cambridge har tittat på hur produkterna beskrivs och visas upp i reklam. De kom fram till att lågalkoholalternativ ofta framställs som bra att dricka vid tillfällen då man annars inte skulle dricka, till exempel till lunch. Dryckerna porträtteras tillsammans med frukter för att få dem att framstå som mer hälsosamma.
Forskarna är nu oroliga för att alternativen, som till en början var tänkta att sänka den totala alkoholkonsumtionen istället gör att britterna dricker mer på grund av sättet som de marknadsförs.
”Forskningen läggs till tidigare studier som visar hur försök att öka folkhälsan vad gäller alkohol istället vänds till att gynna alkoholindustrin,” skriver forskarna.
]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-svagare-alternativ-kan-bidra-till-storre-totalkonsumtion/feed/ 0
Skåne och Blekinge går före Expedition 50http://www.accentmagasin.se/nykterhet/skane-och-blekinge-gar-fore-expedition-50/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/skane-och-blekinge-gar-fore-expedition-50/#respond Wed, 14 Feb 2018 11:45:21 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648367 Vissa tycker att IOGT-NTO:s utvecklingsarbete Expedition 50 går för snabbt, andra att det går för långsamt: till exempel distrikten i Skåne och Blekinge som redan nu satsar på gemensam verksamhetsplan och styrelse.]]>

Vissa tycker att IOGT-NTO:s utvecklingsarbete Expedition 50 går för snabbt, andra att det går för långsamt: till exempel distrikten i Skåne och Blekinge som redan nu satsar på gemensam verksamhetsplan och styrelse.

Vid IOGT-NTO:s kongress i Karlstad sommaren 2017 beslutades bland annat att distriktsindelningarna skulle ses över som ett led i utvecklingsarbetet Expedition 50. Utredaren Erik Wagner fick i uppdrag att resa runt i landet och utreda förutsättningarna och komma med ett förslag till ny distriktsindelning som ska presenteras under våren.

Först vid nästa kongress 2019 ska formellt beslut fattas. Några höjde därför på ögonbrynen när de i Skånedistriktets tidning, Skåningen, kunde läsa ett inlägg av Blekinges distriktsordförande där hon skrev att distrikten gått samman från 1 januari.

– Med facit i hand var det kanske lite förhastat att formulera det så. Formellt har vi varken haft årsmöten eller kongress, men det jag menade var att från och med januari har vi en gemensam verksamhetsplan, säger Kristin Eriksson, ordförande i Blekingedistriktet.

 

Hon förtydligar att de fortfarande är två organisationer med olika organisationsnummer, men att de båda distriktens valberedningar nu jobbar tillsammans inför distriktens årsmöten.

– De kommer att föreslå en styrelse på nio personer, varav fem kommer från Skåne och fyra från Blekinge. Sedan vet man ju inte om båda årsmötena accepterar förslaget, men jag tror inte att någon av oss är i det läget att vi har råd att tacka nej till fyra eller fem ledamöter, säger hon.

Enligt IOGT-NTO:s stadgar finns inget formellt hinder att välja samma personer till två distriktsstyrelser. Inte heller att anta en gemensam verksamhetsplan.

 

Men om IOGT-NTO kommer fram till att ert nya distrikt borde bestå av ytterligare något distrikt, har ni inte stängt dem ute då?

– Nej, det har varit tal om att Skåne, Blekinge och Halland skulle kunna bilda ett distrikt. Om Halland vill så är de också välkomna, säger hon.

Hon tycker att samarbetet kommer att ge nya möjligheter, men hon kan förstå att en del tycker att det går för fort.

– Nu har våra styrelser beslutat att vi ska jobba ihop. Om så hela Expedition 50 läggs ner kommer vi att göra det. Men har förbundet dragit igång en sådan här stor process så kommer de att driva igenom det. Då är det bara att gilla läget. Det kostar mer att hålla emot utvecklingen än att hänga på. Vi tar det i små steg och det kommer att ta tid. Vi kan inte vänta till kongressen med att sätta igång, säger Kristin Eriksson.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/skane-och-blekinge-gar-fore-expedition-50/feed/ 0
Hon undersöker varför unga börjar drickahttp://www.accentmagasin.se/forskning/hon-undersoker-varfor-unga-borjar-dricka/ http://www.accentmagasin.se/forskning/hon-undersoker-varfor-unga-borjar-dricka/#respond Wed, 14 Feb 2018 07:36:48 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1648214 Karin Boson har som ung lovande alkoholforskare tilldelats Bertil Göranson-stipendiet. Hennes väg in i forskningen inleddes med att intervjua ungdomar som överlevde Utøyamassakern. ]]>

Karin Boson har som ung lovande alkoholforskare tilldelats Bertil Göranson-stipendiet. Hennes väg in i forskningen inleddes med att intervjua ungdomar som överlevde Utøyamassakern.

Karin Boson är legitimerad psykolog och doktorand vid psykologiska institutionen på Göteborgs universitet. Bertil Göransson-stipendiet är ett resestipendium på 30 000 kronor, som går till en ung forskare med framgång inom alkoholområdet. Stipendiet finansieras av Systembolaget.

Vad ska din doktorsavhandling handla om?  

– Hur psykisk hälsa hos unga fungerar i relation till personlighet vid tidig alkoholdebut. Den psykiska ohälsan ökar. Samtidigt är Sverige i topp när vi skattar vårt välmående. Det är komplext.

Varför är tidig alkoholdebut intressant?

–  Det kan få långtgående konsekvenser att börja dricka tidigt. Vi vill veta om det handlar om spänningssökande, självmedicinering, eller är en del i ett utforskande. Vad kommer först: psykisk ohälsa, eller att man börjar experimentera med alkohol och droger?

Du har jobbat som kommunpsykolog i Norge, vad gör en sådan? 

– Arbetet sker både på system- och individnivå. Det är lätt att individualisera samhällsproblem, men vi behöver jobba hälsofrämjande på bred front.

Din väg in i forskningen var som intervjuare i ”Utøyaprojektet”?

– Ja, vi följer hur ungdomarna som överlevde och deras föräldrar mår. Riskbeteenden som alkohol och droger är med där.

Vad betyder det att få Bertil Göransson-stipendiet?

–  Jag känner mig överraskad och tacksam för den här lyckosparken, som ger mig möjlighet att komma iväg på konferenser.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/hon-undersoker-varfor-unga-borjar-dricka/feed/ 0
IOGT-NTO-rörelsen: Heineken bort från Globala fondenhttp://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-rorelsen-heineken-bort-fran-globala-fonden/ http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-rorelsen-heineken-bort-fran-globala-fonden/#respond Tue, 13 Feb 2018 11:14:34 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648361 Nu kräver IOGT-NTO-rörelsen, Svenska missionsrådet och Svenska FN-förbundet att samarbetet mellan Globara fonden och Heineken stoppas.]]>

Nu kräver IOGT-NTO-rörelsen, Svenska missionsrådet och Svenska FN-förbundet att samarbetet mellan Globara fonden och Heineken stoppas.

I en gemensam debattartikel på webbplatsen Biståndsdebatten.se skriver ordförandena för de tre organisationerna, Mona Örjes, Anders Malmstigen och Aleksander Gabelic att Isabella Lövin och den svenska regeringen måste agera för att få stopp på samarbetet.

”Globala fonden mot hiv/aids, tuberkulos och malaria gör ett enormt viktigt arbete när det gäller att förebygga smittsamma sjukdomar och för att stödja uppbyggnaden av hälsosystem för de som blivit smittade”, skriver de tre ordförandena. Men de påpekar att det är anmärkningsvärt att göra arbetet tillsammans med alkoholindustrin vars produkter är tydligt kopplade till spridningen av såväl hiv/aids som tuberkulos och dessutom påverkar behandlingsresultaten negativt.

 

”Alkoholkonsumtion är en tydlig riskfaktor för såväl hiv/aids som för tuberkulos. En större metastudie pekar på att alkohol bidrar till ökad risk för oskyddat sex och spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar som hiv. Andra studier, bland annat en publicerad i tidskriften Alcoholism visar att behandlingsresultat kan försämras rejält om patienten dricker sig berusad regelbundet. I samband med berusningsdrickande missade närmare 15 procent av de studerade patienterna minst en dos av sin medicin. När det gäller tuberkulos publicerades så sent som i slutet av förra året en forskningsöversikt i The Lancet som visar att omkring 10 procent av alla dödsfall i tuberkulos är alkoholrelaterade,” skriver ordförandena i sin debattartikel.

De påpekar också att samarbetet ger Heineken trovärdighet och legitimitet som partner till regeringar och andra aktörer som de vill ha inflytande över.

 

Det var för drygt en vecka sedan som IOGT International, tillsammans med Global Alcohol Policy Alliance, GAPA, och Non Communicable Diseases Alliance, NCD Alliance skrev ett protestbrev till Globala fonden med anledning av att fonden presenterat samarbetet med Heineken i ett pressmeddelande.

I förra veckan reagerade Norge och Jon Lomøy, styrelseledamot i fonden, sa till Aftenposten att det inte är förenligt med norsk utvecklingspolitik att stötta partnerskap med ett alkoholföretag.

Som svar på en fråga från Pierre Andersson, policyrådgivare i alkohol- och utvecklingsfrågor på IOGT-NTO, på Twitter svarar Ulrika Modéer, statssekreterare hos Isabella Lövin, med anledning av brevet: ”Vi återkommer med utförligt svar på era frågor–Sverige säger likt Norge ifrån. Samarbete med alkoholindustrin underminerar det viktiga arbetet med att minska alkoholens skadeverkningar.”

 

Nu återstår att se om fler organisationer och medlemsnationer hakar på protesterna.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-rorelsen-heineken-bort-fran-globala-fonden/feed/ 0
Drickande påverkar ditt utseendehttp://www.accentmagasin.se/forskning/drickande-paverkar-ditt-utseende/ http://www.accentmagasin.se/forskning/drickande-paverkar-ditt-utseende/#respond Tue, 13 Feb 2018 05:34:13 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1648180 Ny dansk studie visar att ålderstecken riskerar att bli tydligare hos personer med hög alkoholkonsumtion.]]>

Ny dansk studie visar att ålderstecken riskerar att bli tydligare hos personer med hög alkoholkonsumtion.

Det finns ett samband mellan hög alkoholkonsumtion och synliga ålderstecken. Det här har danska forskare visat enligt Medical News Today.

Janne S Tolstrup, från Statens institut för folkhälsa, vid Syddansk universitet i Odense, säger att ”Hög alkoholkonsumtion och rökning förutsäger en utveckling av synliga ålderstecken. Det här är den första framåtblickande studien som visar att hög alkoholkonsumtion och rökning är förknippade med att, generellt sett, se äldre ut än sin faktiska ålder.”

Forskarna har studerat fyra ålderstecken; skallighet hos män, örsnibbsförändringar, arcus corneae (en ring i hornhinnans utkant) och xantelasma (gula fläckar bestående av fett i ögonlockshuden).

Både arcus corneae och xanthelasmata kan vara tecken på höga kolesterolhalter. Tidigare studier har visat ett samband mellan alla de fyra undersökta ålderstecknen och hjärt- och kärlsjukdomar.

 

I studien har 11 600 vuxna danskar följts under i genomsnitt elva och ett halvt år. När deltagarna, som hade en genomsnittsålder på 51 år, svarade på frågor om sin alkoholkonsumtion uppgav kvinnorna att de drack 2,6 glas i veckan och männen 11,4. 57 procent av kvinnorna och 67 procent av männen var rökare.

Forskarna såg att en hög alkoholkonsumtion var förknippad med risk att utveckla förändringar i hornhinnan och örsnibben. De såg inget samband med fläckar i ögonlocket.

Vid 28 glas i veckan var risken hos kvinnor  att utveckla förändringar i hornhinnan 33 procent förhöjd. Män som drack 35 glas i veckan hade 35 procents ökad risk att uppvisa dessa förändringar. Forskarna fann inga samband mellan mäns skallighet och deras alkoholkonsumtion.

 

Studien är publicerad i Journal of Epidemiology of Community Health.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/drickande-paverkar-ditt-utseende/feed/ 0
Johnny Mostacero vädjar: ”Stoppa alkoholreklamen i tv”http://www.accentmagasin.se/politik/johnny-mostacero-vadjar-till-forhandlare-av-alkoholreklam-tv/ http://www.accentmagasin.se/politik/johnny-mostacero-vadjar-till-forhandlare-av-alkoholreklam-tv/#respond Mon, 12 Feb 2018 14:43:46 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648357 IOGT-NTO:s ordförande vädjar om stöd för Sveriges önskan att slippa alkoholreklam i tv. Det sker genom ett brev till medlemsstaternas representanter i förhandlingarna om ett nytt direktiv för audiovisuella sändningar. ]]>

IOGT-NTO:s ordförande vädjar om stöd för Sveriges önskan att slippa alkoholreklam i tv. Det sker genom ett brev till medlemsstaternas representanter i förhandlingarna om ett nytt direktiv för audiovisuella sändningar.

“Under flera år har tv-producerande företag kringgått svensk lag för att kunna sända alkoholreklam till svenska kunder,” skriver Johnny Mostacero i brevet som är ställt till alla kulturattachéer vid de ständiga representationerna, det vill säga varje medlemsland, och tänkt att gå ut till förhandlarna i parlamentet.

Han påtalar att artikel 4 i direktivet, Audiovisual Media Services Directive, AVMSD, lades till för att ge medlemsländerna möjlighet att ha strängare regler än de som anges i direktivet. Det är dock i praktiken ogörligt eftersom producenterna endast behöver följa reglerna i det land de sänder ifrån.

 

När Sverige använde artikel 4 för att få stopp på alkoholreklam som sändes från Storbritannien, på svenska, till en svensk publik, fick Sverige avslag eftersom det inte ansågs bevisat att bolagen flyttat till Storbritannien i syfte att kunna kringgå svensk lag.

Johnny Mostacero skriver i brevet att det inte framgår av direktivet vilka bevis som krävs eller om det verkligen är möjligt att bevisa att bolagen flyttat av den anledningen. Han anser att avslaget visar att artikeln inte fungerar som det skydd den var tänkt som och vädjar om förhandlarnas stöd för att artikeln förhandlas om.

 

Enligt Kalle Dramstad, politisk sekreterare i EU-frågor hos IOGT-NTO, sker förhandlingarna bakom lyckta dörrar. Det är ministerrådet och EU-parlamentet som förhandlar med kommissionen som någon form av medlare.

– Det är rådets förhandlingsunderlag som är det bästa för vår reklamanmälan, i vår mening, vad gäller artikel 4, även om inte det heller är perfekt, säger Kalle Dramstad till Accent.

Enligt artikel 4 har ett land som antagit striktare regler än de som direktivet anger möjlighet att ingripa mot medieföretag som sänder från ett annat land men helt, eller till största delen, riktar sig till landet med de strängare reglerna.

Problemet för svensk del är att man måste kunna bevisa att produktionsbolaget etablerat sig i Storbritannien enbart i syfte att kringgå alkoholreklamförbudet. Kan företagen göra troligt att det finns andra skäl som bidragit så finns idag ingen möjlighet att ingripa.

 

I rådets förhandlingsunderlag finns en ny skrivning som lindrar bevisbördan för det drabbade landet.  Det ska ska räcka med fakta som på ett rimligt sätt visar att reglerna kringgåtts avsiktligt.

–  Det är just etableringskravet som gör artikeln extremt tandlös i situationer som den svenska – där etableringen skedde långt tillbaka i tiden och det inte är helt lätt att avgöra vilka anledningar som låg bakom. Kombinerat med dagens beviskrav gör detta artikel 4 i stort sett verkningslös. Med en lättad bevisbörda kan man dock kanske leta sig runt etableringsformuleringen på något sätt. Även om det fortfarande är väldigt svårt, säger Kalle Dramstad.

 

Kalle Dramstad är dock inte allt för optimistisk.

– Jag är försiktigt optimistisk att rådets förslag kommer att gå igenom, men just kring etableringsformuleringarna tror jag vi kommer få vänta till nästa gång direktivet ses över. Den processen borde börja om 3–5 år.

 

Målet är att förhandlingarna ska avslutas under Bulgariens ordförandeperiod som tar slut 30 juni i år.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/johnny-mostacero-vadjar-till-forhandlare-av-alkoholreklam-tv/feed/ 0
IOGT-NTO påverkas inte av nya regler för telefonförsäljninghttp://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-paverkas-inte-av-nya-regler-telefonforsaljning/ http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-paverkas-inte-av-nya-regler-telefonforsaljning/#respond Mon, 12 Feb 2018 05:49:35 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648343 Många har drabbats av oseriösa telefonförsäljare. Det vill regeringen stoppa med krav på skriftliga avtal. De nya reglerna påverkar inte IOGT-NTO eller Miljonlotteriet.]]>

Många har drabbats av oseriösa telefonförsäljare. Det vill regeringen stoppa med krav på skriftliga avtal. De nya reglerna påverkar inte IOGT-NTO eller Miljonlotteriet.

IOGT-NTO-rörelsen är helt beroende av intäkter från Miljonlotteriet som i sin tur är beroende av telefonförsäljning. Detsamma gäller även den nya finansieringsformen insamling. Men ingen av dessa kommer att påverkas av det nya lagförslag som regeringen vill driva igenom.

– Lotterier är undantagna, men det kan förstås påverka oss ändå om kunderna tror att det gäller oss också, säger Annika Nyberg, vd för Miljonlotteriet.

 

Enligt lagförslaget, som är tänkt att gälla all annan telefonförsäljning där säljaren ringer upp köparen, ska muntliga avtal inte längre gälla. Efter telefonsamtalet ska försäljaren skicka ett avtal som köparen ska bekräfta skriftligt, dock behöver det inte vara via brev. Sms och mejl går också bra. Lagen ska även gälla försäljning till redan befintliga kunder.

 

Skälet till att lotterier är undantagna är att lotteritjänster inte omfattas av EU:s konsumenträttighetsdirektiv. Lotterier regleras istället av lotterilagen som dessutom nyligen setts över med ett förstärkt komsumentskydd. Regeringen utesluter dock inte att det, som utredningen också framhåller, på sikt kan finnas anledning att överväga ett krav på skriftliga avtal även för speltjänster.

I lagförslaget talas om näringsidkare och enligt Dagens industri är ideella organisationer, föreningar och politiska partier undantagna.

Lagändringen är tänkt att träda i kraft den 1 september.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-paverkas-inte-av-nya-regler-telefonforsaljning/feed/ 0
Accent toppar formenhttp://www.accentmagasin.se/politik/accent-toppar-formen/ http://www.accentmagasin.se/politik/accent-toppar-formen/#respond Fri, 09 Feb 2018 11:45:33 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1648333 Accent möter det nya året och våren med ny layout och omstuvat, samt delvis nytt innehåll. ]]>

Accent möter det nya året och våren med ny layout och omstuvat, samt delvis nytt innehåll.

Målet är att göra tidningen mer inbjudande och lättillgänglig, och att lyfta fram innehåll och ämnesområden som våra läsare efterfrågar, säger Ulrica Ambjörn, chefredaktör och ansvarig utgivare.

En läsarundersökning blev startpunkt för arbetet med att utveckla innehållet och förnya formen. Den visade att Accent har mycket hög trovärdighet i läsekretsen och att innehållet till stor del ligger i linje med vad läsarna efterfrågar. Det framkom dock att det finns ett behov att fylla när det gäller frågor om forskning och evidens inom alkohol- och narkotikaområdet. Något som i den nya formen lyfts fram. Särskilt utrymme ges också åt personnyheter och lokala föreningar.

– IOGT-NTO-rörelsen och hela den stora ”nykterhetsfamilj” i Sverige och världen som IOGT-NTO är en del av är en aktiv och livaktig gemenskap där mycket händer. Vi har ju inte möjlighet att bevaka och skriva om allt som är på gång, men Accent är en viktig sammanhållande länk för många. Och vi vill därför ge mer plats åt detta, lite som familjesidan i en lokaltidning, säger Ulrica Ambjörn.

 

Förutom nya typsnitt och större variation i textlängder har fler avdelningar skapats för att ge större omväxling och tydlighet. Logotypen och formatet (beskuren A4) har behållits, men tidningen trycks på ett nytt papper.

– Det papper vi valt är lite mattare, vilket ska vara läsvänligare genom att det blir mindre blänk.

Till stöd i arbetet har redaktionen också haft en omarbetad och fördjupad policy, som antogs av förbundsstyrelsen i slutet av 2016. I den fastslås bland annat att Accent ska vara en självständig journalistisk produkt och att huvudmålgruppen är de 80 procent av medlemmarna som inte är föreningsaktiva. Vilket i IOGT-NTO brukar betonas inte innebär att de är passiva.

– Att skriva under medlemslöftet och ta ställning för demokrati och att leva helnykter är ett aktivt beslut. Och medlemmars engagemang kan ta sig många olika uttryck, säger Ulrica Ambjörn.

 

Under hösten har Accents redaktion haft ett tätt och intensivt samarbete med formgivarna på Spektra Design som tagit fram den nya formen.

– Nu hoppas vi bara att läsarna är med oss!

Här kan du läsa Accent nr 1.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/accent-toppar-formen/feed/ 0
Allt fler drogtestar sina anställdahttp://www.accentmagasin.se/missbruk/allt-fler-drogtestar-sina-anstallda/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/allt-fler-drogtestar-sina-anstallda/#respond Fri, 09 Feb 2018 08:42:51 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1648278 Det blir allt vanligare att arbetsgivare låter drogtesta sina anställda enligt siffror från de två labb som utför flest drogtester.]]>

Det blir allt vanligare att arbetsgivare låter drogtesta sina anställda enligt siffror från de två labb som utför flest drogtester.

Antalet prover har fördubblats sedan 2009 och under förra året ökade de med hela 12 procent jämfört med året innan. Det rapporterar P3 nyheter.

Totalt analyserades under 2017 över 106 000 prover. Thomas Villén vid missbrukslaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset säger till P3 nyheter att mellan tre och fem procent av testerna som de tar emot ger utslag på narkotika. Han tror att allt fler arbetsgivare ser det som god företagshälsovård att ha en drogpolicy.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/allt-fler-drogtestar-sina-anstallda/feed/ 0
Vattenbrist i Kapstaden: De exporterar vårt vatten i form av vinhttp://www.accentmagasin.se/politik/vattenbrist-kapstaden-exporterar-vatten-form-av-vin/ http://www.accentmagasin.se/politik/vattenbrist-kapstaden-exporterar-vatten-form-av-vin/#respond Thu, 08 Feb 2018 11:44:21 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648293 Den 12 april stängs vattnet av för invånarna i Kapstaden. Samtidigt exporteras Sydafrikanskt vin till hela världen.]]>

Den 12 april stängs vattnet av för invånarna i Kapstaden. Samtidigt exporteras Sydafrikanskt vin till hela världen.

”Den värsta torkan på 100 år” så beskrivs situationen i Sydafrikas huvudstad Kapstaden. Färskvattnet är ransonerat och den 12 april väntas det ta slut. Då stängs kranarna i de kommunala vattenledningarna. Samtidigt breder vattenkrävande vinodlingar ut sig över allt större arealer.

 – De exporterar vårt vatten i form av vin, säger Vanessa Ludwig, vd för den ideella organisationen Surplus People Project, till Accent.

SPP arbetar i Sydafrika för att säkra fattiga människors tillgång till mark och för att åstadkomma matoberoende. Organisationen är samarbetspartner till svenska Afrikagrupperna.

 

Vanessa Ludwig berättar att många nu får gå flera kilometer för att hämta vatten.

– Men för de fattiga är det ingen större skillnad. De har alltid fått gå långt och snåla på vattnet. Skillnaden nu är att även medelklassen och de rika insett att vatten är en ändlig resurs, säger hon.

I flera år har det varit varmare och torrare somrar och de stora regnen under och vintern har uteblivit.

– Vi hoppas hela tiden att det ska komma regn, säger Vanessa Ludwig.

 

Hon berättar att jordbruket konsumerar 60 procent av vattnet.

– Och allt mer går åt till att odla vin, istället för att odla grödor som folk kan äta sig mätta på. Särskilt de senaste 15–20 åren har stora arealer omvandlats till vinodling. Sedan apartheidsystemet avskaffades, och  Sydafrikanska varor inte längre bojkottas av andra länder, har exporten ökat, säger hon.

Och vin är en viktig exportvara för Sydafrika.

– Vinodlingarna bidrar till ekonomin och medför många arbetstillfällen, särskilt under skördesäsongen, och att utländsk valuta kommer in till landet. Det är en viktig vara för handelsbalansen, även om många också har börjat ifrågasätta att vatten ska användas till vinodling, säger hon.

 

Men vinodlingarna är problematiska på flera vis. Historiskt har de varit förknippade med slavarbete. Det stora behovet av arbetskraft på vete- och vinodlingar var orsaken till att slaveriet kom till Sydafrika. Slavarna hämtades från andra delar av Afrika samt från Asien.

– Slavarna fick ingen lön, men de fick mat och vin och många fastnade i alkoholberoende. Det finns familjer med sjätte generationen alkoholister, säger hon.

Även om vinodlingarna ifrågasätts kan hon inte se någon nära förestående förändring.

– För det behövs en förändrad politik, och någon sådan är inte på gång, säger hon.

 

Vad gör din organisation för att vattensituationen ska förbättras?

– Bönderna kan inte få använda en så stor andel av vattnet. Vi behöver komma bort från det storskaliga jordbruket. Det behövs en större blandning av grödor och vi behöver se över hur vi odlar och byta ut en del grödor. Och så måste vi bli bättre på att konservera vatten. Det handlar om livet, får såväl människor som djur och växter, säger hon.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/vattenbrist-kapstaden-exporterar-vatten-form-av-vin/feed/ 0
IOGT international föreslås bli officiell partner till WHOhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-international-foreslas-bli-officiell-partner-till/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-international-foreslas-bli-officiell-partner-till/#respond Thu, 08 Feb 2018 06:57:50 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648211 IOGT International klarade granskningen. Vid nästa World Health Assembly kommer WHO:s styrelse att föreslå IOGT som officiell partner.]]>

IOGT International klarade granskningen. Vid nästa World Health Assembly kommer WHO:s styrelse att föreslå IOGT som officiell partner.

I förra veckan fick IOGT-international ett brev där det stod att de uppfyller alla krav och nu kommer att föreslås som officiell partner till WHO.

”Congratulations! We need you more than ever…” stod det i ett mejl till IOGT International där de underrättades om godkännandet från WHO:s styrelse.

Vad kommer det att innebära att ni blir officiell partner?

– Vi får tillgång till alla WHO:s sammanträden och vi kan uttala oss där. Det betyder att vi kan prata för regleringar och kontrollpolitik, som tills nu var riktigt frånvarande. Vi har något som heter Joint Action Plan tillsammans med WHO. Jobbet vi gör blir mer erkänt eftersom vi bidrar till WHO:s mål. Så det är som ett ”certifikat” för vårt arbete, säger Kristina Sperkova, ordförande i IOGT International, till Accent.

 

Det slutgiltiga beslutet fattas vid World Health Assembly 21–26 maj.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-international-foreslas-bli-officiell-partner-till/feed/ 0
Superhjälten Evelyn samlade in 29 000 till Världens barnhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/superhjalten-evelyn-samlade-29-000-till-varldens-barn/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/superhjalten-evelyn-samlade-29-000-till-varldens-barn/#respond Wed, 07 Feb 2018 07:45:09 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1648286 87 miljoner kronor. Det är resultatet av Världens barn-insamlingen 2017. En av de flitiga insamlarna är 86-åriga IOGT-NTO-medlemmen Evelyn Eriksson. Hon samlade in 29 000 kronor och utsågs till Superhjälte.]]>

87 miljoner kronor. Det är resultatet av Världens barn-insamlingen 2017. En av de flitiga insamlarna är 86-åriga IOGT-NTO-medlemmen Evelyn Eriksson. Hon samlade in 29 000 kronor och utsågs till Superhjälte.

Evelyn Eriksson, som bor på Hisingen i Göteborg, är välkänd i Nordstan där hon samlade in 29 000 kronor till Världens barn.

 

Du blev utsedd till superhjälte i den tv-sända Världens Barn-galan 2017, hur bär du dig åt för att samla in så mycket pengar?

– Jag brukar stå med min bössa en eller ett par gånger i veckan mitt inne i Nordstan, det började jag med 2010. Ibland kan det bli det flera veckor, kanske någon månad emellan, om jag har annat att göra, berättar hon.

 

– Det har gått väldigt bra och det är jätteroligt med alla olika människor som passerar. I och med att jag stått där så mycket känner många igen mig, vinkar och hälsar och pratar. Jag står tre-fyra timmar varje gång. Inför galan 2017 redovisade jag 21 000 kronor, men jag hade samlat in 8 000 till tidigare under året. 2016 blev det rekord – drygt 33 000 kronor.

 

Insamlingsresultatet för 2017 blev alltså 87 miljoner kronor, varav 2 610 000 kronor (3 procent) går till IOGT-NTO-rörelsen. 2017 firade Världens barn 20-årsjubileum, vilket innebar att det rapporterades extra mycket om vad de insamlade medlen gått till tidigare år, man besökte projekt med mera.

 

Mycket av pengarna samlas in i samband med den tv-sända galan, men över hälften samlas in av de 45 000 engagerade människor som bland annat skramlar med insamlingsbössan på gator och torg, likt Evelyn Eriksson.

 

Evelyn Eriksson hinner också med att arbeta i IOGT-NTO-Vändplatsens second hand-affär i Torslanda.
– Jag åker dit när jag kan, det brukar bli på torsdagar. Det är roligt att träffa kunder och se till att det är ordning och snyggt. Jag har varit aktiv i IOGT-NTO på olika sätt sedan jag var 17 år, det blir 70 år i år. Vi hade en fin sångkör, IOGT-kören, där var jag aktiv i över 60 år. Den finns inte längre.

 

Ni är ett gäng som jobbar tillsammans?

– I vår förening i Biskopsgården är vi 50 medlemmar, och ett tiotal som är väldigt aktiva, vi är alla jämngamla. Om vi var fler aktiva medlemmar skulle vi kunna göra mycket mer.

2016 blev det totala insamlingsresultatet 66 miljoner kronor, och 2015 79 miljoner kronor.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/superhjalten-evelyn-samlade-29-000-till-varldens-barn/feed/ 0
Norge vill ha bort Heineken från Globala fondenhttp://www.accentmagasin.se/politik/norge-vill-ha-bort-heineken-fran-globala-fonden/ http://www.accentmagasin.se/politik/norge-vill-ha-bort-heineken-fran-globala-fonden/#respond Wed, 07 Feb 2018 06:56:40 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648252 Norge kommer inte att stötta samarbetet som Globala fonden ingått med öljätten Heineken.]]>

Norge kommer inte att stötta samarbetet som Globala fonden ingått med öljätten Heineken.

Som Accent rapporterade förra veckan har Globala fonden mot hiv/aids, tuberkulos och malaria ingått ett samarbete med alkoholproducenten Heineken. Nu protesterar Norge och säger att de inte kan stötta partnerskapet med Heineken. Det skriver Aftenposten.

– Norska myndigheter kan inte stötta detta slags partnerskap med ett alkoholföretag. Det är inte förenligt med vår utvecklingspolitik, men det er för tidigt att säga vad som sker med Norges bidrag ifall fonden fortsätter samarbetet, säger Jon Lomøy styrelseledamot i fonden.

 

Morten Lønstad, generalsekreterare i norska IOGT:s biståndsorganisation FORUT, är nöjd med den snabba reaktionen.

– Det er viktigt att Norge på detta sätt understryker betydelsen av samstämmighet i biståndspolitiken. Norge är en stark pådrivare för global hälsa och stöder internationella hälsoprogram med stora belopp. Då kan man inte samtidigt ge pengar till en fond som ingår partnerskap med företag som marknadsför produkter som skapar ohälsa i världen, särskilt i utvecklingsländer, säger han i ett pressmeddelande.

 

 

Enligt Aftenposten är Norge en av de stärkta bidragsgivarna till fonden.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/norge-vill-ha-bort-heineken-fran-globala-fonden/feed/ 0
Efter mellokuppen: Vill göra barn-tv om alkoholhttp://www.accentmagasin.se/politik/edward-blom-efter-mellokuppen-vill-gora-barn-tv-om-alkohol/ http://www.accentmagasin.se/politik/edward-blom-efter-mellokuppen-vill-gora-barn-tv-om-alkohol/#respond Tue, 06 Feb 2018 11:59:05 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1648234 Gastronomen Edward Blom väckte rabalder när han i helgen smugglade in alkohol i melodifestivalens green room. Många gillade hans instagraminlägg om ”mellokuppen”, men alla är inte lika förtjusta.]]>

Gastronomen Edward Blom väckte rabalder när han i helgen smugglade in alkohol i melodifestivalens green room. Många gillade hans instagraminlägg om ”mellokuppen”, men alla är inte lika förtjusta.

Edward Blom, mest känd som gastronom och kulturhistoriker, debuterade i helgen som artist i melodifestivalens första deltävling. I ett inlägg på sitt instagramkonto edward_blom i söndags skriver han:

Mycket nöjd med min & Gunillas mellokupp. Man får inte ta in alkohol på arenan & i Green Room där man sitter under röstning får man bara vatten – kranvatten!!! Gunilla köpte champagne & -glas i Karlstad smugglade in och lyckades smussla över till mig under förevändning att hon gav mig en kram.

Han avslutar inlägget med att flaskan är väl gömd i hans ficka. Fler än 10 000 personer gillar hans inlägg, kommentarerna är mestadels positiva, men där finns även de som ifrågasätter. Någon tycker att Edward Blom bör tänka över sitt förhållande till alkohol, och någon annan påpekar att programmet är för barn och att Edward blom visar ”noll respekt för barn”.

När Accent kontaktar Edward Blom håller han inte med om att melodifestivalen är ett barnprogram.

Melodifestivalen är väl närmast att betrakta som ett barnprogram i Sverige, är det då lämpligt att dricka alkohol i programmet?

”Det är ett vuxenprogram som blivit ett program för alla åldrar och även älskas av barnen. Med över tre miljoner tittare är majoriteten absolut inte barn. Hade jag varit med i Bolibompa hade jag inte kuppat in champagne – men jag skulle gärna, om jag satt i dess redaktion, göra ett inslag om alkohol för barn, som berättar om smaker, historia, faror, fördelar och nackdelar. Jag har varit med i ett ungdomsprogram i UR (”Grym kemi”) och druckit sprit medan en forskare mätt alkoholhalt och berättat vad som biologiskt händer i en människa när man dricker, det är bra tv”, skriver Edward Blom i sitt mejlsvar.

Varför var det så viktigt att smuggla in champagne?

Edward Bloms instagrampost från Melodifrstivalen.

”Det viktigaste var att det för mig var ett roligt spratt. När jag tvingades skriva på ett papper att inte medföra alkoholhaltiga drycker när jag anlände till Karlstad väcktes rebellen i mig. Hade jag varit på en show med AA hade jag naturligtvis inte gjort det, utan respekterat nykterheten – men SVT och SR är lika dubbelmoraliska som Svenska kyrkan är när det gäller alkohol. Jag har alltid haft väldigt svårt för symbolpolitik. Jag tyckte vidare att kranvatten var extremt torftigt i en sådan ytterst speciell situation – och det var kanske det främsta skälet. Sällan har det varit så skönt att få ”en drink” som efter den nervspänning framträdandet innebar. Dricker man alkohol är ju dess avspännande effekt även det en positiv del. Champagne är den absoluta symbolen för lyx och sprudlande livsglädje, varför det kändes som den mest passande drycken i en färgsprakande schlagerfestival.”

Har du något förslag på vad de skulle kunna servera i stället för kranvatten?

”De kunde ha serverat ett bra alkoholfritt (och sockerfritt – vilket är nödvändigt för mig som diabetiker) mousserande, som exempelvis Richard Juhlin. För det allra viktigaste var ju känslan av glamour, inte att det just var alkohol. Men, om man dricker alkohol, så värderar man ju alltid alkoholhaltiga drycker högre än alkoholfria – de är smakmässigt intressantare och man gillar effekten. Det är ingen slump att det finns viner för många tusentals kronor, men knappast några sådana dyra juicer. Min dröm är att alla miljöer ska ta hänsyn till alla: både ha alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, vegetariskt och kött, med och utan socker etc.  ”Leben und Leben lassen”, som tyskarna säger.”

På Sveriges Television är svaret att vattnet i green room inte är avsett som förfriskning.

– Vanligt vatten finns tillgängligt för de tävlande i green room under Melodifestivalen för att de ska kunna ta en klunk inför intervjuer. Inte som en förfriskning. Backstage finns alltid olika alkoholfria alternativ för de medverkande. Där serveras inte några alkoholhaltiga drycker, säger Jan-Erik Westman, pressansvarig för melodifestivalen.

Hur det gick för Edward Blom i tävlingen? Han gick inte vidare. Som han själv frankt svarade på en reporters fråga om han är en bra sångare: ”Nej”.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/edward-blom-efter-mellokuppen-vill-gora-barn-tv-om-alkohol/feed/ 0
Nytt förslag till alkohollag antaget på Irlandhttp://www.accentmagasin.se/politik/nytt-forslag-till-alkohollag-antaget-pa-irland/ http://www.accentmagasin.se/politik/nytt-forslag-till-alkohollag-antaget-pa-irland/#respond Tue, 06 Feb 2018 05:29:42 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1648169 Ett nytt lagförslag som innebär restriktioner i försäljning och marknadsföring av alkohol har antagits av irländska senaten.]]>

Ett nytt lagförslag som innebär restriktioner i försäljning och marknadsföring av alkohol har antagits av irländska senaten.

Det var strax före jul som irländska senaten antog ett förslag till ny folkhälsolag. Lagen innehåller minimipriser, hälsovarningar på alkoholetiketter och restriktioner för hur alkohol får exponeras i butiker. Det rapporterar Newstalk.com.

Alkoholindustrin har kritiserat lagförslaget och hävdar att påtvingade cancervarningar kommer att vara förödande för irländska alkoholproducenter.

 

Hälsominister Simon Harris är betydligt gladare och tror att den nya lagen kommer att rädda liv. Han hoppas att den antas så snart som möjligt.

– Det är första gången i historien som vårt land introducerat folkhälsoargument i en lag som gäller alkohol. På tobaksområdet har vi redan visat att det fungerar, så låt oss göra detsamma för alkohol, säger han till Newstalk.com.

Förslaget ska nu gå vidare till underhuset. Beslut väntas i början av 2018. Minimipriser har redan införts i Skottland och diskuteras även i England.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/nytt-forslag-till-alkohollag-antaget-pa-irland/feed/ 0
Alkohol farligare för levern än forskarna tidigare trotthttp://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-farligare-levern-tidigare-trott/ http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-farligare-levern-tidigare-trott/#respond Mon, 05 Feb 2018 13:53:09 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1648143 Alkoholkonsumtion i ung ålder kopplas till leversjukdom senare i livet i en ny studie från Karolinska institutet.]]>

Alkoholkonsumtion i ung ålder kopplas till leversjukdom senare i livet i en ny studie från Karolinska institutet.

Även de testpersoner som drack mindre än vad som anses vara en problematisk mängd alkohol uppvisade oftare leversjukdom. I dagsläget anses 30 gram alkohol per dag vara en relativt ofarlig konsumtion för män.

 

Studien har använt data från 43 296 män som mönstrade för militärtjänstgöring mellan 1969 och 1970. Dessa data jämfördes sedan med statistik om leversjukdom i Sverige fram till 2009.

 

Forskarna konstaterar att de som druckit under tonåren löpte större sannolikhet att ha drabbats av leversjukdomar. Ju mer personen druckit desto högre var risken att drabbas, forskarna hittade inget tröskelvärde. Studien drar slutsatsen att nuvarande riktlinjer för vad som anses vara en säker alkoholkonsumtion kan behöva revideras.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-farligare-levern-tidigare-trott/feed/ 0