AccentAccent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Tue, 23 Oct 2018 10:11:12 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.3 Många nykterister till Scouternas stämmahttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/manga-nykterister-till-scouternas-stamma/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/manga-nykterister-till-scouternas-stamma/#respond Tue, 23 Oct 2018 10:11:12 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1652103 NSF skickar 58 ombud till nationella Scouternas årsmöte. Det är fler än förra gången.]]>

NSF skickar 58 ombud till nationella Scouternas årsmöte. Det är fler än förra gången.

– Det är jätteroligt, säger Linn Ternefors, generalsekreterare för NSF, Nykterhetsrörelsens scoutförbund.

Hon tycker det är extra roligt att 47 ombud, eller 80 procent, är under 30 år.

– Det är jätteviktigt att vi visar att du inte behöver ha varit medlem länge, eller ha en viss ålder, för att vara ombud, utan dina åsikter är viktiga. Som barn- och ungdomsorganisation är det viktigt att våra unga medlemmar får vara med och leda, säger Linn Ternefors.

 

Demokratijamboreen är nationella Scouternas stämma – och det högsta beslutande organet inom rörelsen. Eftersom NSF både är en del av IOGT-NTO-rörelsen och Scouterna, får man skicka ombud till stämman.

Denna gång har NSF:s scoutkårer lyckats skrapa ihop 58 ombud, vilket är 75 procent av det möjliga antalet ombud som förbundets kårer har.

– Det är vi väldigt nöjda med. Vi har uppmuntrat kårerna via våra sociala kanaler, och även kontaktat dem personligen och frågat om de skickar ombud, säger Linn Ternefors.

Hon tycker det är viktigt att NSF är väl representerade på Scouternas stämma.

– Det är där som utvecklingen för svensk scouting formas, och då vill vi ju vara med och tycka till om den.

 

På Demokratijamboreen i Kristianstad 2014 var NSF med och fick igenom en ny alkoholpolicy för Scouterna. Den säger att all scoutverksamhet ska vara alkoholfri.

2016 ville några motionärer riva upp policyn och gå tillbaka till tidigare ordning, då alkoholbruk var tillåtet så länge alla deltagare var över 18 år.

På årets Demokratijamboree är frågan aktuell igen, genom en ny motion.

Linn Ternefors, generalsekreterare på NSF. Foto: Nathalie C. Andersson

– Jag tänker att på ett sätt är det viktigt att hålla policyfrågor levande, så det inte blir pappersprodukter. Men vi uppfattar att det finns ett starkt stöd för den nuvarande policyn, inte bara hos oss i NSF, utan även hos många andra kårer som också tycker att scoutverksamhet helt fri från alkohol är en bra grej, säger Linn Ternefors.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/manga-nykterister-till-scouternas-stamma/feed/ 0
”Jag tänker inte skämmas längre”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/jag-tanker-inte-skammas-langre/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/jag-tanker-inte-skammas-langre/#respond Tue, 23 Oct 2018 04:23:16 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1652140 Björn Wolpher är polismördaren Tony Olssons lillebror. Det är ett tungt liv som ledde honom in i drogerna och ut på andra sidan. Han har bestämt sig för att inte längre dölja sin historia. ]]>

Björn Wolpher är polismördaren Tony Olssons lillebror. Det är ett tungt liv som ledde honom in i drogerna och ut på andra sidan. Han har bestämt sig för att inte längre dölja sin historia.

Björn Wolpher var 14 år den där majdagen 1999. Han minns att löven hade börjat slå ut och att det var varmare ute om kvällarna. I huset som låg i en liten by långt ute på den svenska landsbygden, satt familjen och tittade på tv. Björn Wolpher, hans mamma, pappa och två systrar. Hundarna hade lagt sig till ro vid deras fötter. Dagen mörknade utanför huset när telefonen ringde.

Hans mamma gick ut i köket och svarade. Hon dröjde kvar där inne. Det var något som inte var som det skulle och han gick dit. Mamman grät, och sa det där som han aldrig glömmer.

– Jag minns att hon upprepade ”Det kan inte vara han. Det kan inte vara han.”

 

Polismorden i Malexander är ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall. För många finns morden i Malexander kvar som ett ärr i minnet, för de anhöriga som ett sår som aldrig läker. Historien har berättats av media i snart 20 år. Men en berättelse har inte berättats. Den gömdes i skam och tystnad. Det är berättelsen om hur livet blir när man är polismördaren och nazisten Tony Olssons lillebror.

Morden i Malexander blev slutet på en lång turné av bankrån, som genomfördes av de organiserade nazisterna Tony Olsson, Andreas Axelsson, och legosoldaten och krigsförbrytaren Jackie Arklöv. Den 28 maj 1999 mördades poliserna Olle Borén och Robert Karlström när de försökte stoppa rånarna på väg från ett bankrån i Kisa, Östergötland. Polismännen sköts med flera skott på nära håll med sina egna tjänstevapen. Det har beskrivits som en ren avrättning. Bankrånen var en del i en långsiktig plan för att finansiera en ny nationalsocialistisk rörelse som skulle ha en militär verksamhet. Efter en tids sökande, greps de tre och alla dömdes till livstids fängelse. 2019 har de suttit i fängelse i 20 år och de har nekats tidsbestämda straff varenda gång de ansökt om det.

Björn Wolpher. Foto: Angelica Ogland

Trots att Björn Wolpher sällan träffade sin halvbror, så kom morden i Malexander att påverka hela hans liv. Först kunde familjen inte ta in vad som hänt. Chocken höll i sig i några dagar. De levde som i ett slags töcken och följde nyheterna där man intensivt rapporterade om sökandet efter mördarna.

– I våra hjärtan visste vi att det var sant. Men det kändes för surrealistiskt för att ta in, säger Björn Wolpher.

Han minns att han var arg.

– Det var också mycket sorg. För alla vi syskon hade väl längtat efter Tony. Vi hade lite väntat på att han skulle komma hem snart. Han hade varit på ungdomsanstalter och fängelse så länge.

Efter skotten släcktes allt hopp. Nu satt Tony på livstid och de hade förlorat honom för alltid.

Det är svårt för mig att inte hata honom.

Reportrarna ringde på dörren. Polisen hade spaning på huset och smög i skogsbrynet utanför.

– Vi var som fångar i huset. Från den dagen 1999 levde vi under mordhot i flera år. Folk skickade brev där de skrev om hur de skulle döda hundarna och oss barn. Att vi skulle passa oss på väg till skolan. Vi blev väldigt begränsade. Till slut fick jag och mina syskon inte ens gå ut och hämta posten själva.

Han är fortfarande arg för hur deras liv förändrades efter morden.

– Det är svårt för mig att inte hata honom. Jag fick inte längre umgås med min bästa vän och inte med den där tjejen som jag var kär i. Helt plötsligt fick inga jämnåriga umgås med oss. Det var som att föräldrarna trodde att kriminaliteten skulle smitta av sig, säger han.

Björn Wolpher. Foto: Angelica Ogland.

Björn Wolpher har adhd, en diagnos han fick i vuxen ålder. I skolan hade han svårt att koncentrera sig.

– Problemen med skolan var inte enbart relaterade till Tony. Men om lärarna säger att man är dum i huvudet och en bråkstake, då blir man det till slut. Det blir självuppfyllande. Det är lättare än att kämpa emot deras bild av en. Och efter allt som varit med Tony så kunde jag ändå inte motbevisa folks bild av mig.

Jag har alltid levt med bilden att inget jag gör är bra nog.

I tonåren började han dricka, och i 20-årsåldern röka cannabis. Men framförallt drack han mer och mer, även om han klarade av att jobba och utåt sett ha ett ”vanligt” liv.

– Jag har alltid mått dåligt. Alkohol och droger var ett dåligt sätt att hantera det. Jag har alltid levt med bilden att inget jag gör är bra nog.  Jag har alltid haft låg självkänsla.

Idag är Björn 33 år och har slutat med alkohol och andra droger. Han är numera stolt medlem i IOGT-NTO och stöttar UNF/IOGT-NTO-föreningen Stockholm Straight Edges antifascistiska arbete och går på deras spelningar.

– Ibland är det fortfarande en kamp att vara nykter, för självkänslan är låg. Jag får ångest över saker jag säger och är ofta rädd för att göra fel. Sånt tänkande är svårt att sluta med. Jag tror också jag är dum i huvudet för det har ju lärare sagt till mig i hela mitt liv, säger han.

Björn Wolpher. Foto: Angelica Ogland.

Förra sommaren gifte sig Björn Wolpher, och han har just kommit hem från en resa med sin fru, som nästan tog dem jorden runt. Resan avslutades i hans barndomstrakter i Örebro där han nu jobbar på ett boende för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, och psykiska sjukdomar. Han läser också upp sina betyg för att kunna utbilda sig till ambulansförare.

Och idag, nästan 20 år efter morden, så börjar skammen släppa en aning. Men han har bestämt sig för att aldrig mer dölja sin historia.

– Jag har aldrig pratat öppet om det här, på det här sättet, förut. Jag har bara pratat om det i nya nära relationer. Att vara bror till honom är som att ha en könssjukdom. Man måste berätta det för alla man kommer nära.

Men Björn Wolpher tycker att det är viktigt att berätta, även om det känns jobbigt.

– Ibland känns det som att nazisterna dödade min bror. Tony skulle kunna ha varit en sådan fin person, så som han var mot oss syskon. Men det var aldrig någon som trodde på honom. Varje gång han sökte stöd och gemenskap hos samhället så blev han nekad. Gemenskapen han sökte fann han istället hos nazister.

– Men jag är också arg för att jag får betala för vad han har gjort. Jag är arg för all nazism överallt för jag vet vad konsekvenserna blir. Hur den kan slita sönder en familj. Hur den dödar. Men jag tänker inte skämmas längre. Jag fattar nu att jag inte behöver stå till svars för hans handlingar. Jag vill också berätta för att visa att det går att få ett bra vuxenliv trots att man haft en trasig barndom.

 

Polismorden i Malexander

Under 1990-talet utförde nazisterna Tony Olsson (som idag bytt namn) Andreas Axelsson och Jackie Arklöv en serie rån för att finansiera en nynazistisk organisation.
Efter ett bankrån i Kisa 1999 mördade de poliserna Olle Borén och Robert Karlström, som försökte stoppa dem.
Männen dömdes till livstids fängelse. 2001 erkände Jackie Arklöv att det var han som sköt polismännen. Förundersökningen återupptogs dock inte.

2019 har de suttit i fängelse i 20 år.


Intervjun publicerades först i Motdrag nr 2/3 2018.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/jag-tanker-inte-skammas-langre/feed/ 0
”Roligast att undervisa och sprida kunskap om forskning”http://www.accentmagasin.se/forskning/roligast-att-undervisa-och-sprida-kunskap-om-forskning/ http://www.accentmagasin.se/forskning/roligast-att-undervisa-och-sprida-kunskap-om-forskning/#respond Mon, 22 Oct 2018 10:01:05 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1652012 Nitya Jayaram Lindström är psykolog, beroendeforskare och verksamhetschef för Centrum för psykiatriforskning i Stockholms län. Hon inledde sin karriär på ett neurologiskt sjukhus i Indien.]]>

Nitya Jayaram Lindström är psykolog, beroendeforskare och verksamhetschef för Centrum för psykiatriforskning i Stockholms län. Hon inledde sin karriär på ett neurologiskt sjukhus i Indien.

Det var när hon åkte till USA för att lära sig mer om beroende som hon träffade sin man och följde med honom till Sverige. Hon ägnar en stund varje morgon åt meditation och mindfulness.

– Det ger en så lugn känsla och hjälper mig att hantera stress. Jag kan rekommendera det till alla rastlösa personer.

Vad är roligast med att forska? 

– Allt. Men allra roligast är när man inser att forskningen är kliniskt relevant, och att jag får undervisa och sprida kunskap om den.

Vad är du mest stolt över?

– Mina barn. Men om du menar karriärmässigt är det nog när jag som doktorand fick möjlighet att arbeta med amfetaminberoende. Det var en svår patientgrupp, de kom inte när de skulle och undersökningen tog lång tid. Samtidigt blir man ödmjuk inför deras kamp för drogfrihet. Och hur tacksamma de var för den vård vi kunde ge via forskningsprojektet. Och att vi till sist lyckades få fram den första evidensbaserade behandlingen för amfetaminberoende.

Vad skulle du göra om du inte forskade?

– Då skulle jag starta en frivillig­organisation för barn från familjer med missbruk för att bygga upp deras motståndskraft. Det ligger väldigt nära mitt hjärta. Jag skulle bjuda in vänner som är musiker, författare och mina bästa forskare och kliniska kollegor att aktivt arbeta med barnen. Att leva i en missbruksfamilj är att leva med konstant traumatisk stress.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/roligast-att-undervisa-och-sprida-kunskap-om-forskning/feed/ 0
Litauen legaliserar medicinsk cannabishttp://www.accentmagasin.se/politik/litauen-legaliserar-medicinsk-cannabis/ http://www.accentmagasin.se/politik/litauen-legaliserar-medicinsk-cannabis/#respond Mon, 22 Oct 2018 06:01:44 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651968 Litauens parlament röstade med slående majoritet igenom ett förslag om att tillåta cannabis som medicin.]]>

Litauens parlament röstade med slående majoritet igenom ett förslag om att tillåta cannabis som medicin.

Förslaget ska nu skrivas in som lag av president Dalia Grybauskaite. Lagen förväntas träda i kraft i maj nästa år. Det skriver Medical Xpress.

– Såklart ska man inte kunna köpa cannabis för att röka innan man går ut. Det här är ett historiskt beslut som försäkrar att patienter kan få bästa tillgängliga vård, säger lagförslagets författare Mykolas Majauskas.

Att sälja medicinsk cannabis kommer kräva en statlig licens och rekreationellt bruk av cannabis kommer fortsätta vara olagligt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/litauen-legaliserar-medicinsk-cannabis/feed/ 0
Sydafrikanska vinarbetarfacket: ”Det är en fortsättning på apartheid”http://www.accentmagasin.se/politik/sydafrikanska-vinarbetarfacket-det-ar-en-fortsattning-pa-apartheid/ http://www.accentmagasin.se/politik/sydafrikanska-vinarbetarfacket-det-ar-en-fortsattning-pa-apartheid/#respond Fri, 19 Oct 2018 11:05:33 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1652091 Arbetsvillkoren och livssituationen för vinarbetare i Sydafrika är fortfarande usla. Det hävdar representanter för den sydafrikanska fackföreningen CSAAWU som nu vädjar om hjälp från Sverige.]]>

Arbetsvillkoren och livssituationen för vinarbetare i Sydafrika är fortfarande usla. Det hävdar representanter för den sydafrikanska fackföreningen CSAAWU som nu vädjar om hjälp från Sverige.

Trevor Christians och Francina Herandien, från fackförbundet Commercial, stevedoring, agricultural and allied workers union, CSAAWU, är i Sverige för att öka förståelsen för och solidariteten med vinarbetares situation i Sydafrika. Tillsammans med Livsmedelsarbetarförbundets klubb Orkla fooods i Örebro är de på turné till flera svenska städer.

– Det är viktigt för oss att få kontakt med svenskar, både arbetare och konsumenter. Vi vill följa vinet hela vägen från producent till konsument, säger Trevor Christians.

 

Han beskriver förhållandena för sydafrikanska vinarbetare som odrägliga.

– Det är inga orimliga krav vi har. Det handlar om att arbetarna ska få tillgång till rent vatten, anständiga bostäder, tillgång till transporter och en säker omgivning, säger han, och visar en lista på 23 krav som CSAAWU för fram.

Svenskar har möjlighet att påverka, menar de.

– Systembolaget, och norska motsvarigheten Vinmonopolet, är stora kunder. Därför kan svenska konsumenter påverka genom att ställa krav. Opinionsbildning är nödvändigt. Det är viktigt att vinfarmarna vet att de har ögonen på sig, säger han.

Han nämner en specifik producent som trots påstötningar inte bättrat sig.

– De är riktigt dåliga arbetsgivare. Svenska Systembolaget har punktmarkerat dem, men det blir inte bättre. När skandinaver åker ner på inspektioner ser de inte samma saker som vi gör. Jag vet inte om de är både döva och blinda, säger han.

 

CSAAWU har övervägt att uppmana till bojkott.

– Men vi har inte kommit så långt än. När vi tidigare uppmanade till bojkott av Robertsons viner hade det effekt, säger han.

Att vänta på att den sydafrikanska regeringen ska agera är inte lönt, anser han.

– De har ju okejat att farmarna tjänar pengar på det här sättet. Varför skulle de då sluta med det? Många vinarbetare är anställda av bemanningsföretag under slavliknande villkor. Det är en fortsättning på apartheid, säger han.

 

Trevor Christians hävdar att många av dem som är anställda på vinfarmerna var landägare innan apartheidsystemet trädde i kraft.

– Vinfarmarna hävdar att de inte har råd med de reformer vi vill att de ska genomföra. Men då anser vi att de kan betala med mark som arbetarna kan odla mat på. De flesta har ändå mer mark än de använder. Idag är 85 procent av befolkningen svart, men bara 13 procent av markägarna är svarta, säger han.

Trevor Christians anser att en sådan snedfördelning är farlig.

– Det har gått 24 år sedan vi fick en svart regering. Ändå har inte politikerna rättat till omständigheterna. Det är en farlig situation när människor inte känner att de kan lita på politikerna. Det leder lätt till våld.

 

Redan nu är det många som odlar egna grödor.

– Vi brukar uppmana dem att odla grönsaker på sina bakgårdar.

Många av vinarbetarna har problem med alkohol.

– Förr fick de ofta en del av lönen i alkohol. Det är förbjudet nu, men det är ändå många som fastnar i beroende. Alkoholskador på barn är vanligt i Sydafrika och vinarbetarnas barn är värst utsatta.

 

Francina Herandien arbetar med uppsökande verksamhet i fattiga områden.

– Där finns många utmaningar. Det finns ingen säkerhet. Arbetarna besprutar utan skyddskläder. Kvinnor får mindre betalt än män för samma arbete. Om maken dör får kvinnan inte stanna i huset utan blir utkörd på gatan. Många kvinnor och barn svälter för att mannen super upp pengarna, säger hon.

Vingårdarna ligger ofta avsides och saknar transporter. Därför är arbetarna hänvisade till att göra sina inköp i gårdens butik. Enligt Francina Herandien sätter farmaren in arbetarnas löner i butiken och sedan dras inköpen därifrån.

– I slutet av veckan kanske det inte finns några pengar kvar om allt gått till alkohol, säger hon.

 

Butiken används också som påtryckning.

– Den som vill handla i butiken får inte vara med i fackföreningen. Den som är med i facket får också betala högre hyra för sin bostad, säger hon.

Fackrepresentanterna är inte välkomna på vingårdarna.

– Vi brukar säga att vi är försäljare eller från kyrkan när vi kommer på besök. Dyker någon av cheferna upp säger vi ”halleluja”, säger hon och skrattar.

De har också ett soppkök.

– Med det kan vi ge mat till barnen. Vi driver secondhand-butiker för att finansiera sopp-köken, säger hon.

 

Samarbetet med Livsmedelsarbetarförbundets klubb Orkla foods i Örebro har pågått länge.

– Vi vill sprida kunskap om villkoren där nere. Vi startade stödprojektet Livsmedelsarbetare för solidaritet och samlade in över 300 000 kronor för att hjälpa CSAAWU när några vinarbetare hamnat inför rätta, säger Johan Torgå, numera pensionär, och representant för Livsmedelsarbetare för solidaritet.

Arbetarna hamnade i domstol efter en vild strejk som ledde till upplopp.

– Vi blev tagna på sängen av strejken, men vi insåg snabbt att vi måste stötta upproret. Polisen kom och det utbröt slagsmål. Tre vinarbetare fick sätta livet till och många fler skadades. Många förlorade sina jobb och några ställdes inför rätta. Domarna sa till oss att vi var oansvariga som inte uppmanade strejkarna att sluta och istället uppmana dem att fortsätta. Men lönerna ökade efter strejken, betydligt mer än de gjort när vi förhandlat, säger Trevor Christians.

 

Efter mötet med Accent, som äger rum på fackföreningen Syndikalisternas kontor i Stockholm, ska Trevor Christians och Francina Herandien träffa representanter för Systembolaget och sedan åka vidare på en turné till Uppsala, Gävle, Örebro, Kumla, Linköping, Göteborg och Kungälv tillsammans med Johan Torgå och hans kollega Per Seterbakken.

– Det är viktigt för oss att mobilisera stöd från Sverige, säger Trevor Christians.

 

Här kan du läsa mer:

Union to union.

Rättvis vinhandel.

Livsmedelsarbetare för solidaritet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sydafrikanska-vinarbetarfacket-det-ar-en-fortsattning-pa-apartheid/feed/ 0
Stark film om stark kvinnahttp://www.accentmagasin.se/kultur/stark-film-om-stark-kvinna/ http://www.accentmagasin.se/kultur/stark-film-om-stark-kvinna/#respond Fri, 19 Oct 2018 08:26:46 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1651686 I dag har filmen Colette premiär. En sevärd verklighetsbaserad film om en stark kvinna som vid förra sekelskiftet vågar trotsa sin dominerande make och går sin egen väg.]]>

I dag har filmen Colette premiär. En sevärd verklighetsbaserad film om en stark kvinna, och framgångsrik författare, som vid förra sekelskiftet vågar trotsa sin dominerande make och går sin egen väg.

Colette, övertygande spelad av Keira Knightley, gifte sig ung med förläggaren Henri Gauthier-Villard, en drickande, spelande och otrogen make, en vivör med Horace Engdahls vokabulär. Han utgav sig för att skriva under signaturen Willy, men i själva verket var det olika andra författare bakom pseudonymen. Inte ens sina brev författade han själv. Det gjorde hustrun.

 

Makens utsvävande liv gjorde att makarna ständigt hade fordringsägare efter sig. För att komma ur sitt ekonomiska trångmål övertalar maken Colette att skriva en roman om sina ungdomsår. Romanen om den unga Colette blir en succé, men även den är skriven i Willys namn och han hyllas som ett geni. Maken tvingar henne att skriva fler böcker och boken blir också teater.

Relationen är stormig och Colette tröttnar till slut på makens lögner, svek och egoism och lämnar honom. Hon får hjälp på vägen av att hon hittar en ny kärlek, Missy, eller markisinnan de Belbeuf, som antagligen är en av de första som öppet vågar leva som transperson.

Colette tar lektioner och börjar spela varieté. Så småningom börjar hon dock skriva igen; denna gång under sitt eget namn.

 

Historien utspelar sig kring förra sekelskiftet. Trots sin äldre och dominante make viker sig inte Colette, övertygande spelad av Keira Knightley. Sannolikt är det modern som givit Colette den styrka och det mod som krävs för inte brytas ner. När Colette reser hem efter att hon upptäckt en av makens otrohetsaffärer, säger hon att hon inte är van vid äktenskapet utan måste vänja sig.

Modern svarar: ”Det är bättre att äktenskapet vänjer sig vid dig”.

 

Det utmärkta skådespeleriet och vackra miljöerna till trots är det svårt att inte störa sig på att alla talar engelska. Filmen utspelar sig i Paris med omnejd och alla inblandade ska föreställa fransmän. Speciellt knepigt blir det när man, vid flera tillfällen, får se Colette sitta och skriva på franska samtidigt som hon berättar vad hon skriver på engelska. Bortsett från det lilla irritationsmomentet är det en mycket sevärd och tänkvärd film.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/stark-film-om-stark-kvinna/feed/ 0
Alkoholberoende – en klassfrågahttp://www.accentmagasin.se/forskning/alkoholberoende-en-klassfraga/ http://www.accentmagasin.se/forskning/alkoholberoende-en-klassfraga/#respond Fri, 19 Oct 2018 03:06:09 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1652017 Lågutbildade personer löper större risk att utveckla alkoholberoende. Det visar en ny studie från CAN och Folkhälsomyndigheten.]]>

Lågutbildade personer löper större risk att utveckla alkoholberoende. Det visar en ny studie från CAN och Folkhälsomyndigheten.

En ny rapport från CAN och Folkhälsomyndigheten har kartlagt hur andelen alkoholberoende ser ut i olika delar av befolkningen. Studien ville undersöka om människor med olika inkomst eller utbildningsnivå har olika benägenhet att bli beroende av alkohol, narkotika eller andra substanser.

– Det är nytt. Såvitt vi vet har man aldrig kartlagt socioekonomiska skillnader kopplat till beroende förut, säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, till Accent.

Och studien visar att när det gäller andel alkoholberoende finns det tydliga skillnader mellan olika grupper.

– Vi mäter det på två sätt – utifrån utbildningsnivå och utifrån inkomstnivå. Rent konkret handlar det om att gruppen med låg utbildning har högre andel beroende än grupper som har en högre utbildning, säger Mats Ramstedt.

Alltså, ju lägre utbildning – desto högre andel alkoholberoende.

– Det finns ett liknande mönster när det gäller inkomst, framför allt för beroende av cigaretter och narkotika. Grupper med låg inkomst hade högre andel beroende, säger Mats Ramstedt.

Kan man säga att alkoholberoende är en klassfråga?
– På ett sätt är det ju det. Om man ser att de här grupperna har en större risk, så blir det någon form av klassfråga. Men det gäller inte bara alkoholberoende, utan även beroende av cigaretter, snus och narkotika. Det är vanligare bland de som har lägst utbildning, säger Mats Ramstedt.

Varför ser det ut som det gör?
– Det är svårt att veta. Det är mycket lättare att beskriva hur det ser ut, än att förklara varför det ser ut så … Men man kan tänka sig, på gruppnivå, att de som har en lägre utbildning också har en generellt sett lite sämre situation. Och om man har en livssituation som är mer ansträngd och påfrestande så kan det vara svårare att hitta resurser för att ta tag i problem när de uppstår.

 

Studien är den första som undersöker just sambandet mellan beroende och utbildningsnivå/inkomstnivå. Tidigare studier har tittat på sambandet mellan dödlighet på grund av alkoholkonsumtion och utbildningsnivå – men inte på andel beroende.

Mats Ramstedt. Foto: Nathalie C. Andersson

– Där kan vi se att i gruppen lågutbildade har vi fyra–fem gånger fler dödsfall jämfört med dem som har högre utbildning. Det är viktigt att synliggöra hur de här problemen slår i olika grupper i samhället. Det verkar som att risken för att få riktigt allvarliga skador av beroende påverkas av vad man har för socioekonomisk position i samhället.

Vad tycker du är mest intressant av det ni har kommit fram till?
– Det är intressant dels att vi har kunnat fastställa att det finns socioekonomiska skillnader i beroende, som man inte vetat om tidigare, dels är det intressant att skillnaderna varierar beroende på substans.

 

Nästa steg i forskningen blir att studera hur alkohol och andra droger konsumeras, och om konsumtionsvanorna påverkar andelen som blir beroende.

– Vi ska titta på om, och i så fall på vilket sätt, konsumtionen följer de här skillnaderna. Om det är så att man givet samma konsumtionsmönster ändå har olika risk för beroende, säger Mats Ramstedt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/alkoholberoende-en-klassfraga/feed/ 0
Narkotikan stoppar musikfestivalhttp://www.accentmagasin.se/politik/narkotikan-stoppar-musikfestival/ http://www.accentmagasin.se/politik/narkotikan-stoppar-musikfestival/#respond Thu, 18 Oct 2018 10:05:18 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1652051 Vid årets Emmabodafestival anmäldes 460 narkotikabrott. Polisen meddelade vid en presskonferens att festivalen inte kommer att få tillstånd för 2019. ]]>

Vid årets Emmabodafestival anmäldes 460 narkotikabrott. Polisen meddelade vid en presskonferens att festivalen inte kommer att få tillstånd för 2019.

Polisen menar att festivalen blivit en mötesplats där unga gör drogdebut.

– Många har också uppgett i förhör att de köper sina droger inne på festivalområdet. Vi upplever att narkotikahandeln har varit relativt öppen inne på området, säger Malena Grann, lokalpolisområdeschef Nybro, till SVT.

Satsningar på förebyggande åtgärder har inte gett tillräckligt resultat.

– Samverkan mellan olika aktörer fungerade väldigt bra inför årets festival och åldersgränsen höjdes till 18 år, men ändå blev utfallet dystert, konstaterade Malena Grann, biträdande kommenderingschef under festivalen, i lokaltidningen Barometern.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/narkotikan-stoppar-musikfestival/feed/ 0
Kalmar Årets förebyggare: ”Vi drar alla åt samma håll”http://www.accentmagasin.se/forebyggande/kalmar-arets-forebyggare-vi-drar-alla-samma-hall/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/kalmar-arets-forebyggare-vi-drar-alla-samma-hall/#respond Thu, 18 Oct 2018 04:54:13 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1652042 "Kalmar har som nästan ingen annan kommun i Sverige lyckats med att bibehålla ett välfungerade ANDT-förebyggande arbete under många års tid", säger CAN:s direktör Håkan Leifman. ]]>

"Kalmar har som nästan ingen annan kommun i Sverige lyckats med att bibehålla ett välfungerade ANDT-förebyggande arbete under många års tid", säger CAN:s direktör Håkan Leifman.

Årets förebyggande kommun utses av en jury tillsatt av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. I ett pressmeddelande i samband med att priset delades ut vid konferensen Drogfokus i Uppsala skriver de att Kalmars kommun ”på ett föredömligt och framgångsrikt sätt tagit initiativ till, inspirerat, implementerat, drivit och förvaltat ett ANDT-förebyggande arbete.”

En förklaring är tydligheten från politikens sida, säger Håkan Leifman, och fortsätter:

– Ett annat är att kommunen återkommande har deltagit i nationella utvecklingsarbeten. Ett tredje är att drogsamordaren varit exceptionellt drivande och sannolikt slitit ut dussintal par skosulor under sina år, säger Håkan Leifman.

 

Roger Holmberg, ordförande för socialnämnden i Kalmar kommun, säger att de politiska partierna i kommunen är överens om att drogförebyggande arbete är viktigt:

–När föreningsliv och näringsliv ställer upp helhjärtat blir det bra. Vi drar åt samma håll.

Om priset: Utmärkelsen tilldelas en kommun som uppnår höga poäng i det så kallade preventionsindex, där faktorer som policy och struktur, samverkan och genomförande av insatser för att minska tillgång och efterfrågan ingår.

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/kalmar-arets-forebyggare-vi-drar-alla-samma-hall/feed/ 0
Var fjärde ung i England är nykteristhttp://www.accentmagasin.se/forskning/var-fjarde-ungdom-england-ar-nykterist/ http://www.accentmagasin.se/forskning/var-fjarde-ungdom-england-ar-nykterist/#respond Wed, 17 Oct 2018 11:28:27 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651829 Ny forskning på 14–16-åriga engelsmän visar att allt fler helt och hållet avstår från alkohol.]]>

Ny forskning på 14–16-åriga engelsmän visar att allt fler helt och hållet avstår från alkohol.

Mer än 25 procent av ungdomarna som deltog i studien anser sig vara nykterister (”non-drinkers”). Forskarna på University Collage London tror att normerna kring alkohol håller på att förändras bland unga och att det har blivit mer mainstream att inte dricka alls. Det rapporterar The Guardian.

2005 var gruppen som uppgav att de inte alls drack 18 procent unga. 2015 var samma siffra 29 procent. Precis som i Sverige visar även denna studie att de ungdomar som dricker alkohol dricker mindre än tidigare.

 

2005 uppgav 43 procent av ungdomarna att de drack alkohol bortom rekommenderade gränser. Tio år senare hade den siffran sjunkit till 28 procent. Även berusningsdrickande har blivit mindre vanligt.

Vissa grupper av ungdomar följer dock inte med i trenden. Det handlar främst om rökare, etniska minoriteter och unga med mental ohälsa.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/var-fjarde-ungdom-england-ar-nykterist/feed/ 0
Morgan Stockhaus: ”Jag har bränt många broar”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/morgan-stockhaus-jag-har-brant-manga-broar/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/morgan-stockhaus-jag-har-brant-manga-broar/#respond Wed, 17 Oct 2018 05:23:43 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1651813 Efter 35 år fick IOGT-NTO-medlemmen Morgan Stockhaus reda på att han har bipolär sjukdom. Nu tar han mediciner och försöker lära känna sitt nya jag.]]>

Efter 35 år fick IOGT-NTO-medlemmen Morgan Stockhaus reda på att han har bipolär sjukdom. Nu tar han mediciner och försöker lära känna sitt nya jag.

Egentligen var det ingen överraskning för Morgan Stockhaus att han var lite annorlunda. Snarare var det bara som väntat. Däremot hade han inte förstått hur annorlunda, inte förrän han tog sina första tabletter för behandling av bipolär sjukdom, och upptäckte något nytt – ett mellanläge mellan det intensivt energiska och det lågmälda depressiva.

– Jag tänkte: ”Är det så här andra har det?”, säger Morgan Stockhaus.

Han sitter på sitt favoritkafé i Midsommarkransen utanför Stockholm och funderar över allt som hänt det senaste året. Sjukskrivningen, diagnosen och så – förändringen.

– Det är väldigt nytt att befinna sig här; mittemellan. Det har jag på 35 år aldrig upplevt. Ingen har ju samma verklighet, men jag inser att min verklighet har skilt sig markant från vad som ansetts vara normalt, säger han.

 

Vem är då Morgan Stockhaus? Han beskriver sig själv som entreprenör. Har jobbat i restaurangbranschen i nästan 15 år och varit allt från kock till kökschef till restaurangcoach. Han har lagat mat på djurrättsläger, drivit massor med projekt, gjort studiecirklar till NBV.

Morgan Stockhaus börjar upptäcka livets mellanlägen. Foto: Nathalie C. Andersson

– Jag har fortfarande tusen idéer igång samtidigt. Jag skriver till folk på Facebook och berättar om en fantastisk idé. En vecka senare när jag kollar historiken så har jag glömt den idén. Men då har jag å andra sidan fått 20 nya. Det är svårt att veta innan vilka idéer som blir bra, men nu har jag lärt mig att allt inte behöver vara så stort. Jag kan testa själv i liten skala utan att dra in andra, säger han.

Så har det inte alltid varit.

– Jag har bränt många broar tidigare. Jobbat på ställen, slutat tvärt för att jag blivit arg på någon. Liksom bara stuckit för att jag inte pallat. Ibland har jag gått tillbaka flera år senare och bett om ursäkt, men då är det ju för sent, då har ursäkten tappat i värde.

Foto: Nathalie C. Andersson

När Morgan Stockhaus jobbade som mest hade han tre, fyra jobb samtidigt och snittade på 300 arbetstimmar i månaden. Till slut började han se ett mönster.

– Jag insåg att jag hade en beteendeloop som bara gick runt och runt. Jag jobbade kort tid på ett ställe, blev väldigt deprimerad, bytte ställe och så höll det på så. Jag började tänka att de här upp- och nergångarna kanske var någonting ändå.

Han tog kontakt med sin vårdcentral. Året var 2010, tror han. Det gjordes en enklare utredning som inte riktigt blev klar. Läkaren misstänkte bipolär sjukdom, men Morgan Stockhaus gick inte vidare med utredningen.

– Det var nog för att jag inte riktigt vågade. Jag tänkte att jag skulle få äta mediciner och att jag kanske skulle flippa totalt.

 

Morgan Stockhaus har nyligen upptäckt livets mellanlägen. ”Jag blev så förvånad först. Jag kunde sitta på biblioteket och läsa klart en bok. Det kunde jag inte göra innan.” Foto: Nathalie C. Andersson

Hösten 2017 tog allt en ny vändning. Morgan Stockhaus blev sjukskriven för utmattningssyndrom och började fundera på allt det där andra. Han fick en remiss till vuxenpsykiatrin, gjorde flera undersökningar, och fick till slut diagnosen svart på vitt. Bipolär sjukdom.

– Då blev jag erbjuden medicin som jag först vägrade att ta, men de övertygade mig om att testa. Det var väldigt svårt att ta den första tabletten. Det kändes som ett stort steg, som att ”nu är det definitivt”, säger Morgan Stockhaus.

Från låg dos började han trappa upp. Och det var då de kom. Mellanlägena.

– Jag blev så förvånad först. Jag kunde sitta på biblioteket och läsa klart en bok. Det kunde jag inte göra innan, jag ville hela tiden vidare. Men jag har fått ett annat fokus nu.

Att ställa om kommer att ta lite tid.

– Det här är en ny identitet som jag måste lära mig att jag är. Jag älskar ju när jag blir så där manisk … Jag tar väldigt snabba beslut och ser inga hinder. Jag har kunnat göra allt! Men nu måste jag lära mig att ta saker lite långsammare. Jag har aldrig upplevt hur det är att ta det lugnt. Det känns som snigelfart, och jag måste hela tiden säga till mig själv att ”det är okej, det här är normalt, så här lång tid får det faktiskt ta.”

 

Foto: Nathalie C. Andersson

Morgan Stockhaus har varit nykter nästan hela livet, förutom när han precis började jobba i restaurangbranschen.

– Då hade jag två år när det var ganska mycket alkohol. Det är en luddig period … Jag var så euforisk över den nya gemenskapen och föll väl för grupptrycket. Men till slut insåg jag att det var destruktivt.

Han berättar om den stora kokgrytan på djurrättslägret, den som det stod klämrisk på. Han hade druckit en del alkohol och registrerade knappt orden ”klämrisk”, utan bara körde på. Tills fingrarna nästan gick av.

– Efteråt tänkte jag: ”jag kan inte hålla så här”. Jag tog min sista fylla på vägen hem och sedan hade jag sjuk abstinens en vecka.

Sedan dess har han varit nykter, något som blivit viktigare, inser han, i och med den bipolära sjukdomen.

– För mig har det inte varit livsavgörande, men väldigt viktigt. Det är viktigt för mig att ha självkontrollen, att jag vet vad som försiggår och känner av de första små signalerna på att något är på tok. Med alkohol så trubbas de små signalerna av, och för mig tog det bort spärrar. Det blev väldigt destruktivt.

 

Foto: Nathalie C. Andersson

Morgan Stockhaus är kritisk kring alkoholkulturen i restaurangbranschen.

– Från arbetsgivarsidan påstår de att det har blivit bättre, men jag som jobbar på golvet ser att det snarare har blivit så att folk använder andra droger i stället för alkohol, framför allt receptbelagda mediciner som folk fått via kompisar. Prestationshöjare, amfetamin, och sånt.

Värst tycker han drogkulturen var i Köpenhamn. På fredagarna var det fri bar för de anställda, berättar han.

– Alkoholnormen var helt annorlunda, och att jag var nykterist, det var som att jag kom från en annan planet, de förstod inte det. De tyckte att jag var konstig.

 

Morgan Stockhaus älskar att laga mat. Det är något rogivande över det, och det är skönt att göra något praktiskt som gör gott för andra. Foto: Nathalie C. Andersson

Nu har Morgan Stockhaus börjat studera till yrkeslärare på gymnasiet. Han vill dela med sig av sina kunskaper om restaurangbranschen, och visa att man inte behöver bedöva sig med alkohol eller jobba 12 timmar om dagen sju dagar i veckan för att bli en bra kock.

– Det handlar mer om vad man går in med än hur många timmar man lägger ner, tycker jag.

Och arbetet med att lära känna sitt nya jag fortsätter.

– Framför allt försöker jag skapa en trygg tillvaro för mig själv. Jag vill att mina beteenden ska leda till positiva saker.

Morgan Stockhaus hjälper sin nya bekantskap Filip att laga mat till ett cateringuppdrag. ”Vi träffades via Linkedin”, berättar de. Foto: Nathalie C. Andersson

Morgan om restaurangbranschen:

Tyvärr är kök fortfarande mansdominerat. Det är hårt och aggressivt och blir lite som en slags fotbollslagsmentalitet. Man pushar varandra på fel sätt för att man tror att det är så man kan steppa upp gamet. På min första restaurang frågade jag vad chefen hette. Han svarade bara att jag kunde fråga efter ”chefen”.

Morgan om vita lögner:

Jag har dragit ganska många via lögner, försökt frisera sanningen för att inte göra andra besvikna. I mina maniska faser har jag varit lite manipulativ. Det blir ganska naturligt, man är så euforisk kring det som ska göras och försöker bara promota det positiva kring det och styra över andra till att komma med i samma visioner. Till slut var det några få modiga som konfronterade mig.

Morgan om att vara manisk:

Jag har blivit ganska aggressiv i maniska faser när folk försökt säga åt mig saker. För man vill ju inte bli störd. Och att störa kan ju vara att någon säger att ”nu måste du äta”, ”nu måste du sova” eller ”ta det lugnt”. Sånt kunde jag bli väldigt arg över, jag tänkte att ”det kan jag väl avgöra själv”. Men så kunde jag uppenbarligen inte det …

”Jag vill att mina beteenden ska leda till positiva saker”, säger Morgan Stockhaus. Foto: Nathalie C. Andersson

 

 

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/morgan-stockhaus-jag-har-brant-manga-broar/feed/ 0
IOGT-NTO:s generalsekreterare avgårhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-ntos-generalsekreterare-avgar/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-ntos-generalsekreterare-avgar/#respond Tue, 16 Oct 2018 12:58:04 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1651991 Efter sju år som generalsekreterare i IOGT-NTO slutar Peter Moilanen. ”Det är dags för ett nytt ledarskap”, säger förbundsordförande Johnny Mostacero.]]>

Efter sju år som generalsekreterare i IOGT-NTO slutar Peter Moilanen. ”Det är dags för ett nytt ledarskap”, säger förbundsordförande Johnny Mostacero.

– Peter har gjort en ytterst värdefull insats i arbetet med vår utvecklingsresa Expedition 50, inte minst genom att bygga strukturen, säger Johnny Mostacero.

Hela IOGT-NTO är sedan en tid inne i en genomgripande omstruktureringsfas i flera steg. Nu är ett bra läge för ett nytt ledarskap för kansliet, menar han.

– Nu behöver vi bygga kulturen, och då behövs någon som kommer in med nya ögon, och som bygger ihop kansliet med IOGT-NTO-landet, fortsätter han.

 

Peter Moilanen kommenterar:

– Först av allt kan jag konstatera att det varit sju roliga år med många utvecklingsfrågor på agendan för organisationen i stort, och specifikt för kansliet. För det andra vill jag tacka för alla spännande möten och insatser jag mötts av från medlemmar, medarbetare och många andra.

 

Peter Moilanen var, innan han blev generalsekreterare för IOGT-NTO 2011,  verksamhetschef i IOGT-NTO och dessförinnan generalsekreterare i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

Eva Blomstrand Persson, som tidigare ansvarat för HR-frågorna i IOGT-NTO, går in som tillförordnad generalsekreterare från och med måndagen den 22 oktober. En rekryteringsprocess för att hitta rätt efterträdare kommer att inledas.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-ntos-generalsekreterare-avgar/feed/ 0
Avspark i Norrköpinghttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/avspark-i-norrkoping/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/avspark-i-norrkoping/#respond Tue, 16 Oct 2018 10:33:58 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1651839 När IOGT-NTO-kretsen i Norrköping ville fylla lokalen med verksamhet tittade de åt sportens håll. Nu har kretsen sänt IFK Norrköpings alla bortamatcher på storskärm i flera år. Varje gång är det välbesökt.]]>

När IOGT-NTO-kretsen i Norrköping ville fylla lokalen med verksamhet tittade de åt sportens håll. Nu har kretsen sänt IFK Norrköpings alla bortamatcher på storskärm i flera år. Varje gång är det välbesökt.

Det är söndag och matchdag i IOGT-NTO-lokalen på Norra promenaden 108 i Norrköping. I det stora köket sätter Monica Karlsson sätter på kaffet. Den ena av kaffebryggarna är trasig, men det gör ingenting. Det är ändå gott om tid att fixa kaffe, plocka fram dricka ur kylen, ställa fram bullar.

– Man vet aldrig hur många som kommer, säger Monica Karlsson medan hon måttar kaffepulver.

Vid diskbänken står Peter Olsson och öppnar en korvburk. Med åren har han och Monica Karlsson blivit något av korvkokarexperter.

– 70 grader ska korven ha, berättar han.

Förut kokade de korven på platta, men då sprack den och föll i bitar. Nu har huset investerat i en särskild korvkokare som håller temperaturen helt själv. Ska det vara match så ska det ju vara matchfika. Kaffe, korv och mazariner.

– Förra veckan hade vi också sockerkaka som jag hade bakat, den gick åt. Jag får kanske baka fler gånger, säger Monica Karlsson.

 

Kaffet bryggs för fullt. Foto: Nathalie C. Andersson

De är inte helt säkra på hur länge IOGT-NTO har sänt IFK Norrköpings bortamatcher, men har båda varit med sedan starten.

– Vi har hållit till här i två år, förut var vi i en annan lokal. Och sänt matcherna har vi nog gjort i fem–sex år, säger Peter Olsson.

– Nej, det är mer, säger Monica Karlsson.

Hon berättar att idén kom från byggnadsföreningens kassör Bengt Sandberg.

– Och så frågade han om jag ville komma ner och hjälpa till, och dum som jag var så kom jag … Nej, men skämt å sido, det är kul. Framför allt är det roligt när föräldrar tar med sina barn. Det är lugnt här, här finns ingen sprit. Visst, det är ett och annat vrål ibland, men det blir inget bråk.

 

Peter Olsson drar igång tekniken. Foto: Nathalie C. Andersson

Kaffet kokar, och vattnet och korven är påfyllt i korvkokaren. Peter Olsson går in i teatersalen för att ställa in tekniken. Han visar de 149 platserna som med ett tryck på en elektrisk knapp kan åka ihop så att man i stället kan använda golvytan. Bakom läktaren finns det högtalare och mixerbord och hela den tekniska apparaturen. För att komma dit måste man gå genom en dörr och klättra upp för en handsnickrad stege. Det är som att klättra upp för en koja.

– När jag klättrar ner brukar jag gå baklänges, säger Peter Olsson. Säkrast så.

Väl uppe på loftet kliver han vant över det stora steghålet och letar upp projektorkontrollen. Slår på projektorn och sändningen via kanalen C More. Nu är allt färdigt för att köra igång. Bara väntan som återstår.

 

Monica Karlsson och Peter Olsson inväntar gäster. Foto: Nathalie C. Andersson

En dryg halvtimme innan matchstart droppar de första gästerna in. Peter Olsson hälsar på bekanta och nya ansikten. En äldre kvinna är här för första gången. Hon slänger fram en 50-lapp.

– 50 kronor! Får jag sitta var jag vill? Det är ingen som kommer och kör bort mig? säger hon.

– Var du vill. Ja, förutom där det redan sitter någon, säger Peter Olsson.
Han gör ett streck på ett vitt papper varje gång en gäst kommer. Han brukar sköta biljettkassan och Monica Karlsson brukar ansvara för fikat, berättar han.

– Det funkar att köra på två, om allt funkar med tekniken. Ibland blir det lite kö till fikat, men det är som det ska vara. Det är trevlig stämning och ett jämnt flöde med folk.

 

Anita Gatugård och Marianne Lövgren har följt IFK Norrköping i många år. Bortamatcherna ser de i IOGT-NTO-lokalen. Foto: Nathalie C. Andersson

En stund senare kommer Marianne Lövgren och Anita Gatugård för att se matchen. Marianne slänger upp en hög med mynt på bordet.

– Jag har tömt sparbössan. Jag hoppas att det ska stämma, säger hon.
Hon är klädd i en blå IFK Norrköping-t-shirt.

– Jag har följt IFK sedan 60-talet, du skulle bara veta! Jag ser alla hemmamatcher.

– Och bortamatcherna ser vi här. Men vi har missat två matcher i år, för då var vi på Mallorca, fyller Anita Gatugård i.

 

Koncentrerad fotbollspublik. Foto: Nathalie C. Andersson

Klockan 15.00 drar matchen igång. Då har 61 eller 63 personer betalat för sig i kassan. (Det är lite svårt att veta exakt, säger Peter Olsson, för han har antecknat alla, men så var det några som sa att de hade betalat två gånger förra veckan, så han visste inte riktigt hur han skulle skriva upp dem). Första halvlek lämnar dock mycket i övrigt att önska. Inga mål. Peter och Monica Karlsson kollar till fikat en sista gång.

– Man hinner inte riktigt kolla på matchen själv, men man hör när det blir mål, säger Peter Olsson.

 

Kön ringlar lång i fikapausen. Peter Olsson står vid kassan och Monica Karlsson serverar varmkorv. Foto: Nathalie C. Andersson

Efter 45 minuter är det halvlek, och IOGT-NTO:s fikaservering öppnar. Det bildas snabbt en kö. Mest populärt tycks drickan och korven vara. Nästan alla bullar går åt, men inte många mazariner denna dag.

– Det beror lite på när på dagen matchen är också, är det på kvällen eller på eftermiddagen? Men det går inte att hålla koll på exakt vad som säljer, det är fullt upp med att ta betalt, säger Peter Olsson.

 

Vid ett av fikaborden sitter Marianne Lövgren och Anita Gatugård. Nu har de också hittat vännen Anita Baroutsi.

– Det betyder jättemycket att matchen sänds här. Det är alltid roligare att titta med andra, säger Anita Baroutsi.

Hängivna supportrar har de varit i åtminstone 30 år, kommer de fram till när de räknar efter. Men vad som är tjusningen med att följa fotbollen – det är svårare.

– Det bästa är spänningen, säger Anita Gatugård.

– Och stämningen när man sitter på arenan, säger Marianne Lövgren.
Och lite är det också en livsstil, kanske.

– Man håller på sitt lag och man hoppas de gör en bra match, säger Anita Baroutsi.

Matchen hittills ger de dock inte mycket för, den var tråkig och långdragen.

– Men vi tar igen det i andra halvlek. Vi är alltid lite långsamma i starten, säger Marianne.

 

Och visst har hon rätt. När andra halvlek drar igång går det inte ens en minut innan Simon Skrabb slår in 1–0 till IFK Norrköping. Vrålet från teatersalen är stort. Och så: applåderna.

Monika Karlsson. Foto: Nathalie C. Andersson

Efter matchen droppar gästerna av i snabb takt. Peter Olsson och Monica Karlsson är nöjda med dagen.

– Den här säsongen har jag inte varit borta en enda gång. Det bästa är att träffa massor med människor, säger Monica Karlsson.

Peter Olsson håller med.

– Det är uppskattat, alla tycker att det är så trevligt. Vi värvar inte och så där, men alla ser vem det är som anordnar. Vi drar in lite pengar, och vi fyller lokalen med verksamhet, säger Peter Olsson.

Peter Olsson. Foto: Nathalie C. Andersson

På köpet lär de känna nya människor.

– En gäst som har kommit hit några gånger nu har lärt känna mig lite. Förut gick han till O’Learys för att titta, men där fick han stå upp, och han sa att han ändå inte drack alkohol, så han tycker att det är bättre att komma hit, säger Peter Olsson.

 

 

Frågan: Vad är det bästa med att bortamatcherna sänds i IOGT-NTO-lokalen?

Alexander Jonsson. Foto: Nathalie C. Andersson

Alexander Jonsson.
– Att det är bra bild och att det är lugnt här. Jag har sett sju matcher här. Jag är en supporter. Jag tycker att Simon Skrabb var bäst i matchen nu, han gjorde mål. IFK spelade bra, fast de sista 20 minuterna tryckte Elfsborg på.

 

Göran Weber. Foto: Nathalie C. Andersson

Göran Weber.
– Det bästa är att man kan få se bortamatcherna på ett bra sätt. Annars kunde man inte se matchen.

 

Jan Hallgren. Foto: Nathalie C. Andersson

Jan Hallgren.
– Att få se matchen på storbilds-tv. Det är första gången jag är här, jag läste om det i tidningen. Jag kommer att gå flera gånger, det var ett bra pris.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/avspark-i-norrkoping/feed/ 0
Det Isländska undret – finns det?http://www.accentmagasin.se/politik/islandska-undret-finns-det/ http://www.accentmagasin.se/politik/islandska-undret-finns-det/#respond Tue, 16 Oct 2018 04:31:31 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1651881 Sedan några år tillbaka har det talats om hur bra Island är på att förebygga droganvändande bland unga. Men Island är inte särskilt mycket bättre än andra, enligt en isländsk expert.]]>

Sedan några år tillbaka har det talats om hur bra Island är på att förebygga droganvändande bland unga. Men Island är inte särskilt mycket bättre än andra, enligt en isländsk expert.

Ungdomar är nyktrare än någonsin – särskilt på Island. Det har lett till att isländska experter kontaktas från andra länder som vill veta hemligheten bakom framgångarna. Nu kan Accent avslöja att det inte finns någon hemlighet.

– Det viktigaste vi gjort är att slåss för att få behålla alkoholmonopolet. Vi använder alkoholpolitik och opinionsbildning. Och så har vi aktiverat lokalsamhället – precis som forskningen säger att man ska göra, säger Árni Einarsson, chef för Information Center on Alcohol and Drug Prevention på Island, under en konferens i Stockholm anordnad av Nordic Alcohol and Drug Policy Network, Nordan.

Det sättet att arbeta anser han inte är speciellt isländskt.

– Det är mer en nordisk modell, säger han.

Vi har en bra situation, men den är inte så mycket bättre än er.

Han tycker inte att Island är så mycket bättre än andra.

– Vi har en bra situation, men den är inte så mycket bättre än er. Dessutom hade vi ett bättre utgångsläge jämfört med de andra nordiska länderna, säger han.

Han pekar på några faktorer som han anser viktiga:

– För att alkoholpolitiken ska fungera krävs en konsistens mellan politiken och attityderna hos allmänheten. Det är viktigt att Vínbúðin, vårt monopol, har allmänhetens stöd.

Bolaget brukar komma i topp tre när de populäraste företagen utses.

– Mellan 70 och 80 procent tycker att 20-årsgränsen för att köpa alkohol är bra. En majoritet skulle vilja sänka promillegränsen för att köra bil från 0,5 till 0,2 eller 0,25. Till och med alkoholskatterna är folk nöjda med, säger han.

Smolket i glädjebägaren är politikerna som med jämna mellanrum försöker avskaffa alkoholmonopolet.

 

På Island går en procent av alkoholskatten till en fond för folkhälsa. Där kan skolor och föreningar söka pengar för olika projekt.

– Det är inte alla som gör fantastiska saker för pengarna, men de har i alla fall aktiverats och tänkt lite på frågan. Det är viktigt att känna sig delaktig, säger han.

Det är en stor hjälp för föräldrar.

En annan sak som skiljer Island från övriga nordiska länder är utegångsförbud för unga, mellan 13 och 16, på kvällarna. På sommaren får de inte vara ute efter midnatt och på vintern ska de vara hemma klockan 22.

Árni Einarsson, chef för Information Center on Alcohol and Drug Prevention på Island. Foto: Eva Ekeroth

– Det är en stor hjälp för föräldrar att ha lagen att hänvisa till. När den infördes var det många som ropade ”polisstat”. Det är det ingen som gör längre, men de här reglerna fanns tidigare så de är inte orsaken till den minskade alkoholanvändningen.

Föräldrar har även i övrigt spelat en stor roll.

– I varje klass har föräldrarna skrivit på att om de får kännedom om att ett barn använder alkohol eller narkotika ska de kontakta barnets föräldrar. Likaså ska de kontakta andra föräldrar om de får kännedom en fest eller liknande där de misstänker att alkohol eller narkotika kommer att förekomma.

 

Sedan 1995 genomförs i de flesta europeiska länder vart fjärde år en gemensam drogvaneundersökning bland skolelever. Det sker på våren det år eleverna ska fylla 16. Undersökningen kallas The European School Survey Project on Alcohol and other Drugs, ESPAD.

– Den är viktig för att samla data och kunskap. Undersökningen ger också möjlighet att visa utvecklingen och göra jämförelser, både över tid och med andra länder, säger Árni Einarsson.

 

Resultaten från de tjugo år som undersökningen pågått visar att andelen 15–16-åringar som någon gång i livet druckit alkohol har minskat i de flesta länder. I Finland, Island, Irland, Norge och Sverige har den minskat mest, med omkring 15 procent. Det enda land som visade en ökning var Kroatien.

Island ligger överlägset lägst. Endast 35 procent av ungdomarna har någon gång i livet smakat alkohol i den senaste undersökningen från 2015. När den första Espad-undersökningen gjordes, 1995, var andelen 79 procent. Motsvarande siffror för Sverige är 65 respektive 89 procent. Så kanske är Árni Einarsson blygsam i överkant när han säger att Island inte är bättre än andra.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/islandska-undret-finns-det/feed/ 0
Nu börjar eftervals-rörelsenhttp://www.accentmagasin.se/opinion/nu-borjar-eftervalsrorelsen/ http://www.accentmagasin.se/opinion/nu-borjar-eftervalsrorelsen/#respond Mon, 15 Oct 2018 13:54:33 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1651773 Valet 2018 kommer att gå till historien som det val som bevisade för oss alla att påståendet om att din röst är viktig är sann.  För så jämnt blev det att förhandlingar och köpslående över blockgränserna för att våra politiker ska hitta stabilitet för en regering som ska kunna ta ansvar för Sverige fortfarande pågår.]]>

Valet 2018 kommer att gå till historien som det val som bevisade för oss alla att påståendet om att din röst är viktig är sann.  För så jämnt blev det att förhandlingar och köpslående över blockgränserna för att våra politiker ska hitta stabilitet för en regering som ska kunna ta ansvar för Sverige fortfarande pågår.

Jag känner mig bekymrad över vad som ska hända i många frågor – inte minst hur det blir med alkoholpolitiken. I första hand för gårdsförsäljning av vin och öl, en fråga som två tidigare statliga utredningar bedömt vara oförenlig med ett bevarat detaljhandelsmonopol. Enligt den senaste utredningen handlar det de facto inte om införande av gårdsförsäljning, utan mer korrekt om fabriksförsäljning. Bilden som målas upp av små röda vingårdar med vita knutar och enstaka mikrobryggerier beskriver inte verkligheten.

 

Sanningen är att det idag enligt svenska vinodlares förening och LRF finns 4o permanent etablerade vingårdar med tydliga kommersiella produkter. När det gäller bryggerier fanns det för 10 år sedan 3o aktiva bryggerier. Idag är siffran 34o bryggerier med professionell tillverkning, nästan uteslutande mikrobryggerier.

En annan viktig fråga är alkohol­reklamen. Vi vill stoppa den helt, eller kraftigt begränsa den, då vi vet att reklamen driver konsumtion, påverkar unga, och är en bidragande orsak till att alkoholnormen upprätthålls. Risken finns att alkoholpolitiken, istället för att vara ett verktyg som används för bättre folkhälsa, blir något som det kan köpslås med.

 

Jag ser att vi nu går in i en fyraårsperiod där vi som organisation får spänna musklerna ännu mer. Och där vi medlemmar behöver ta ett ännu större ansvar för att beskriva vikten av en restriktiv och solidarisk alkoholpolitik. Vi kommer få in många nya politiker på alla nivåer som behöver kunskap inom det alkoholpolitiska fältet.

Låt oss tillsammans andas djupt, kavla upp ärmarna och gå ut och ta de samtal som behövs – med politiker, vänner, bekanta och arbetskamrater. Allt för att öka insikten om att alkoholen är ett stort problem, men ett problem som det trots allt går att göra något åt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/opinion/nu-borjar-eftervalsrorelsen/feed/ 0
MHF: Slappare syn på rattfyllahttp://www.accentmagasin.se/politik/mhf-slappare-syn-pa-rattfylla/ http://www.accentmagasin.se/politik/mhf-slappare-syn-pa-rattfylla/#respond Mon, 15 Oct 2018 06:14:06 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651940 1 av 4 män har kört bil tidigt dagen efter att de druckit alkohol. Det visar en enkätundersökning från MHF och Bilprovningen.]]>

1 av 4 män har kört bil tidigt dagen efter att de druckit alkohol. Det visar en enkätundersökning från MHF och Bilprovningen.

Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, genomför varje år en enkät om rattfylla tillsammans med Bilprovningen. I år hade man hoppats kunna bekräfta en positiv trend kring rattfylla, men fick istället konstatera att utvecklingen gått åt andra hållet.

15 procent uppgav i undersökningen att de kan tänka sig att köra bil tidigt dagen efter att de druckit. Förra året var den siffran 10 procent.

– Vi hade hoppats se en annan trend i denna enkät, men tyvärr pekar resultatet i helt fel riktning. Det är tråkigt och mycket allvarligt, säger Göran Sydhage, vd på MHF i ett pressmeddelande.

 

 

Det är främst de manliga bilförarna som kan tänka sig att köra bil dagen efter, 24 procent. Bland kvinnor var samma siffra endast 8 procent.

14 procent av männen svarar att de tycker det går bra att köra bil efter att ha druckit en starköl eller ett glas vin. Endast 3 procent av kvinnorna svarar på samma sätt. Framförallt gäller det de yngsta männen, under 25 år, där 40 procent anser det vara acceptabelt att köra bil efter en starköl.

 

Enkäten visar också att stödet för alkolås har ökat. Mer än 80 procent som svarat på enkäten håller med om att alla nya bilar borde utrustas med alkolås. Det är åtta procentenheter mer än förra året. 96 procent svarar att den som åkt fast för rattfylla och blivit av med körkortet bör ha alkolås på sin bil.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/mhf-slappare-syn-pa-rattfylla/feed/ 0
Här hittar du nyktra smultronställenhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/har-hittar-du-nyktra-smultronstallen/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/har-hittar-du-nyktra-smultronstallen/#respond Fri, 12 Oct 2018 11:13:15 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1651792 Längtar du efter att fira semester på ett ställe som är en fredad zon från alkohol och andra droger? Webbplatsen Nyktra smultronställen hjälper dig att hitta det du söker. ]]>

Längtar du efter att fira semester på ett ställe som är en fredad zon från alkohol och andra droger? Webbplatsen Nyktra smultronställen hjälper dig att hitta det du söker.

Inom nykterhetsrörelsen finns många fina kursgårdar och anläggningar, perfekta för ett kafébesök, en bangolf eller en hel semester. IOGT-NTO-föreningen Brofästet, som håller till på friluftsmuseet Skansen i Stockholm där ordenshuset Brofästet finns, samlar tips på nyktra smultronställen i hela landet på sin hemsida.

– Nyktra smultronställen har en lång historia som nu fått sin lansering 41 år efter att idén kläcktes. Tanken då och tanken nu är att de anläggningar som finns ute i IOGT-NTO-landet ligger på mycket natursköna platser med bra lägen till låg kostnad, säger initiativtagaren Ingemar Nilsson.

Ingemar Nilsson ser smultronställena som ett utmärkt sätt att sälja in nykterhetsrörelsen till nya potentiella medlemmar.

– Vi kan använda våra nyktra smultronställen i medlemsvärvningen, säger han.

 

Sillvik utanför Göteborg är ett av smultronställena på listan. Foto: Jens Wingren

Hittills finns det 15 tips med länkar på allt från från Aspans kurs- och lägergård i Blekinge i söder, till Storvallen i anrika skidorten Storlien i norr. Tanken är att fler ska läggas till.

Har du något favoritställe?
– Det finns många. Men den senaste jag lagt ut, Odengården i Sälen, är svårslagen både vad det gäller läge och pris, säger Ingemar Nilsson.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/har-hittar-du-nyktra-smultronstallen/feed/ 0
UNF:s revisorer kritiserar ledningenhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/unfs-revisorer-kritiserar-ledningen/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/unfs-revisorer-kritiserar-ledningen/#respond Fri, 12 Oct 2018 06:59:42 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651814 När UNF i våras minskade antalet verksamhetsutvecklare gjordes det i strid med tidigare kongressbeslut. Den slutsatsen drar en ny revisionsrapport.]]>

När UNF i våras minskade antalet verksamhetsutvecklare gjordes det i strid med tidigare kongressbeslut. Den slutsatsen drar en ny revisionsrapport.

Som Accent tidigare rapporterat har alla förbund i IOGT-NTO-rörelsen tvingats skära ner sin budget i och med att Miljonlotteriets intäkter beräknas minska.

För Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, betydde besparingarna att personalorganisationen ändrades om och antalet verksamhetsutvecklare minskas från 15 till 11.

UNF:s förbundsstyrelse tog i maj beslut om att besparingar skulle göras efter inrådan från förbundets generalsekreterare. Hur verksamhetsutvecklarna ska fördelas över landet fastslogs vid den senaste kongressen. Enligt detta beslut skulle öven distrikten involveras innan man gjorde eventuella ändringar i hur verksamhetsutvecklarna fördelas.

 

Omorganiseringen av verksamhetsutvecklare har förbisett flera led som en sådan process ska genomföras menar revisorerna. Revisionsrapporten menar därför att UNF:s tre generalsekreterare i samråd med förbundsstyrelsen brutit mot kongressens beslut.

Isabelle Benfalk, ordförande för UNF. Foto: Nathalie C. Andersson

Enligt uppgifter till revisorerna var generalsekreterarna medvetna om att omorganiseringen skulle bryta mot kongressens beslut och förbundsstyrelsen hade inga invändningar mot det.

UNF:s förbundsordförande Isabelle Benfalk skriver i en kommentar till rapporten att de bestämmelser som fastslagits vid kongressen inte har tagit hänsyn till den ekonomiska situation som UNF nu befinner sig i: ”Situationen är ytterst unik för UNF och har därför kantats av svåra vägval”, skriver hon.

 

Isabelle Benfalks bedömning är att den omorganisering som behövde göras inte kunde genomföras enligt kongressbeslutet utan att riskera att bryta mot Medbestämmandelagen.

– Vi har fått välja mellan att gå emot ett kongressbeslut eller en eventuell situation där UNF kan dras inför en rättslig process, skriver Isabelle Benfalk.

Samuel Somo, generalsekreterare på UNF. Foto: Nathalie C. Andersson

För att genomföra omorganisationen enligt kongressbeslutet hade man först behövt ta fram ett slutgiltigt förslag som sedan skulle offentliggöras för distrikten.

– Ett slutgiltigt förslag som också ska offentliggöras förutsätter att det inte går att förändra enligt vår mening, och att då komma med det till en facklig förhandling blir problematiskt, säger Samuel Somo, generalsekreterare på UNF.

 

Det är UNF:s revisorer Jonathan Spånberger och Simon Brehmer som har författat rapporten. De drar slutsatsen att brottet mot kongressbeslutet ”innebär ett principiellt allvarligt åsidosättande av UNF:s interna demokrati.”

– I praktiken tror vi att slutresultatet hade blivit detsamma. Men det är principiellt viktigt eftersom man har missbedömt sina mandat, säger Jonathan Spånberger.

Genom intervjuer med generalsekreterarna har de fått en bild av skälen till att man valde att frångå kongressbeslutet. Revisorerna anser att förbundsstyrelsen bär det största ansvaret i frågan. Men överlag tycker Jonathan Spånberger att UNF:s interndemokrati fungerar.

– Det här är ett typiskt problem vid organisationsförändringar. Man gör det utan delaktighet från medlemmarna och det lägger upp för konflikt där förändringarna upplevs som illegitima från medlemmarnas håll, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/unfs-revisorer-kritiserar-ledningen/feed/ 0
”Vi står sällan med värvardisk och godtemplardricka”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vi-star-sallan-med-varvardisk-och-godtemplardricka/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vi-star-sallan-med-varvardisk-och-godtemplardricka/#respond Thu, 11 Oct 2018 11:22:22 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1651756 Redan i oktober har IOGT-NTO i Sörmland värvat så många medlemmar som de tänkt värva på hela året.]]>

Redan i oktober har IOGT-NTO i Sörmland värvat så många medlemmar som de tänkt värva på hela året.

Hittills i år har IOGT-NTO Sörmland värvat 180 nya medlemmar, och ökat medlemsantalet med 125 personer. Målet för i år var just 180 personer, så med tre månader kvar så gick distriktet in starkt över mållinjen.

– Det är så klart jättekul att nå målet i så här god tid, det är ju nästan ett kvartal kvar av året, säger Ulrika Jansson, tillförordnad teamchef för IOGT-NTO:s team Öst.

Värvningsmålet är baserat på de mål som kongressen i Karlstad 2017 bestämde. Men IOGT-NTO i Sörmlands värvningsarbete är äldre än så.

– Vi har under ganska många år, fyra–fem år kanske, jobbat medvetet med integrationsverksamhet. Vi jobbar mycket i invandrargrupper. Framgångsnyckeln är att jobba långsiktigt – att inte bara få in dem som medlemmar och nöja oss där, utan på riktigt få in dem i organisationen, så att de är med på distriktsarrangemang och får förtroendeuppdrag och så där, säger Ulrika Jansson.

 

Värvningen och utveckling av verksamheten har blivit i princip samma sak i IOGT-NTO Sörmland.

– Vi står väldigt sällan nu med en värvardisk och en godtemplardricka. Även om det är ett bra komplement, så ser vi inte att det är där vi värvar den stora majoriteten medlemmar. Utan det får vi i det här strategiska värvningsarbetet, där vi jobbar med föreningar och att utveckla deras verksamhet, säger Ulrika Jansson.

I år har distriktet startat tio föreningar, berättar hon. Distriktet brukar kontakta fristående föreningar eller grupper av människor och fråga om de vill vara en del av IOGT-NTO. Det kan till exempel vara kulturföreningar för människor med invandrarbakgrund.

– Det blir ju så klart en massa jobb med det, för varje förening måste få föreningsutbildning och informationsträffar, men det är absolut ett jobb som är värt det, för det funkar. De nya medlemmarna fortsätter vara medlemmar och är i hög utsträckning aktiva i sina föreningar. Det som är kul är att distriktet har haft en stabil ökning i ganska många år. Det är fjärde eller femte året som vi faktiskt ökar.

 

Ulrika Jansson hoppas att fler distrikt, och även de andra förbunden inom rörelsen, ska haka på Sörmlands arbetssätt.

– Man måste våga satsa lite. Det som är roligt i distriktet här, är att vi märker så tydligt att det blir en positiv spiral, det spiller över på allt. Även de gamla föreningarna tycker det är kul när det kommer nya idéer, och de kommer också på fler arrangemang. Det blir en positiv känsla i hela distriktet att det kommer in nya personer och att de faktiskt vill vara med på riktigt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vi-star-sallan-med-varvardisk-och-godtemplardricka/feed/ 0
CAN:s bibliotek stänger för allmänhetenhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/cans-bibliotek-stanger-allmanheten/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/cans-bibliotek-stanger-allmanheten/#respond Thu, 11 Oct 2018 07:45:04 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1651707 En lång tradition går i graven när CAN vid årsskiftet stänger sitt bibliotek – åtminstone för allmänheten.]]>

En lång tradition går i graven när CAN vid årsskiftet stänger sitt bibliotek – åtminstone för allmänheten.

Sedan 1906 har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, haft ett bibliotek. Sedan organisationen grundades 1901, under namnet Centralförbundet för nykterhetsupplysning, CFN, har en av huvuduppgifterna varit att svara för ett ”centralbibliotek på alkoholfrågans område”. Som grund för bibliotekets samlingar låg donationer från nykterhetsrörelsens föreningar och privatpersoner. Vid årsskiftet går biblioteket i graven, och stängs för gott för allmänheten.

– Det betyder inte att vi kommer att göra oss av med alla samlingar. Det som är unikt kommer att finnas kvar, till exempel den ”grå” litteraturen, säger Håkan Leifman, direktör för CAN.

Med ”grå” litteratur menas till exempel myndighetsrapporter eller uppsatser på lägre akademisk nivå.

 

Anledningen till att biblioteket stängs är minskad efterfrågan på bibliotekstjänster.

– Man söker mer information på egen hand idag. Det är synd. Det är tråkigt att behöva fatta ett sådant beslut, men det är kostsamt att ha ett stort bibliotek som få utnyttjar.

CAN:s medlemsorganisationer, varav IOGT-NTO är en, ska dock få hjälp även i fortsättningen.

– Vi kommer att ha en bibliotekarie kvar och våra medlemsorganisationer och andra samarbetspartner kommer att kunna få hjälp även i fortsättningen. Men exakt vad som kommer att finnas kvar har vi inte beslutat om än, säger Håkan Leifman.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/cans-bibliotek-stanger-allmanheten/feed/ 0
Få elever testar positivt i drogtesterhttp://www.accentmagasin.se/politik/fa-elever-testar-positivt-drogtester/ http://www.accentmagasin.se/politik/fa-elever-testar-positivt-drogtester/#respond Wed, 10 Oct 2018 12:24:51 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651777 Skolinspektionen avråder från drogtester av skolelever. Trots det använder sig flera skolor av drogtester.]]>

Skolinspektionen avråder från drogtester av skolelever. Trots det använder sig flera skolor av drogtester.

I Karlskrona vill kommunen drogtesta alla nya gymnasister och i Norrköping genomförs slumpmässiga drogtester på gymnasieelever. Det rapporterar TT.

– Vi ser att droger förekommer på skolan, vi har elever som håller på med droger på friden och det är klart att det förs med in på skolan, säger Anders Palmgren, verksamhetschef för gymnasiet i Norrköping till TT.

Eftersom elever befinner sig i en beroendeställning till personalen på skolan avråder Skolinspektionen från drogtester. Det är får svårt att säkerställa att testerna genomförs frivilligt från elevens sida. Grupptryck kan också spela in och en elev som vägrar att göra drogtest riskerar att misstänkliggöras. Men så länge testerna inte utförs under tvång så bryter de inte mot lagen.

 

Men på till exempel Rönnowska skolan i Helsingborg riskerar den som inte vill testas att inte få genomföra sin praktik. Detta trots att skolan enligt lagen inte får använda ”hot om sanktioner” för att tvinga en elev att göra drogtest.

– Om en elev vägrar så väcks misstankar och då har vi en skyldighet att kontakta vårdnadshavare om möjlig drogproblematik, säger Alexander Kazatchkin, skolvärd på Rönnowska skolan.

På de skolor som använder sig av drogtester är det få elever som testat positivt. Det råder delade meningar bland de rektorer som TT har pratat med om ifall drogtesterna har någon effekt på eleverna.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/fa-elever-testar-positivt-drogtester/feed/ 0
Malaysia överväger legalisering av medicinsk cannabishttp://www.accentmagasin.se/politik/malaysia-overvager-legalisering-av-medicinsk-cannabis/ http://www.accentmagasin.se/politik/malaysia-overvager-legalisering-av-medicinsk-cannabis/#respond Wed, 10 Oct 2018 07:54:25 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651641 Sydostasien har traditionellt haft stränga narkotikalagar. Men i Malaysia är det en lagstiftning som nu kan komma att ändras.]]>

Sydostasien har traditionellt haft stränga narkotikalagar. Men i Malaysia är det en lagstiftning som nu kan komma att ändras.

Frågan aktualiserades efter att en man dömdes till döden för att ha innehaft och sålt vidare CBD-olja. Efter protester mot domen beslutade regeringen att upphäva den och istället tänka igenom sin inställning till medicinsk cannabis. Det rapporterar Bloomberg.

Man för nu samtal om att justera lagen, men vägen till en legalisering är lång. Utmaningen är bland annat att formulera en lag som är specifik nog att den skiljer mellan cannabis som används i medicinskt syfte och cannabis som används för rekreationellt syfte. 

Om Malaysia skulle legalisera medicinsk cannabis så skulle de vara första landet i Asien med en sådan lagstiftning.

 

Även i Thailand har Hälsoministeriet intresserat sig för medicinsk cannabis och försöker nu influera det militära styret där att liberalisera lagstiftningen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/malaysia-overvager-legalisering-av-medicinsk-cannabis/feed/ 0
Cancervarningar blir verklighet i Irlandhttp://www.accentmagasin.se/politik/cancervarningar-blir-verklighet-irland/ http://www.accentmagasin.se/politik/cancervarningar-blir-verklighet-irland/#respond Tue, 09 Oct 2018 11:43:33 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651771 Efter att ha processats i parlamentet i mer än 3 000 dagar har den nya irländska alkohollagen till slut röstats igenom.]]>

Efter att ha processats i parlamentet i mer än 3 000 dagar har den nya irländska alkohollagen till slut röstats igenom.

Det var till ljudet av applåder som den nya alkohollagen klubbades igenom in det irländska underhuset. Lagen skickas nu tillbaka till överhuset för att bekräftas, det rapporterar The Irish Times.

Hälsominister Simon Harris kallar lagen ”banbrytande” eftersom den är första gången i Irlands historia som man använder folkhälsoperspektivet på alkoholfrågan.

– Alkoholen skadar vår hälsa, våra familjer och vårt samhälle, sa han i ett uttalande i underhuset.

 

Den nya alkohollagen innebär minimipris på alkohol, att alkohol ska åtskiljas från andra varor i butik, begränsningar av alkoholreklam och varningsetiketter på förpackningar.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/cancervarningar-blir-verklighet-irland/feed/ 0
Studie: Cannabis skadar den unga hjärnans kognitiva förmågahttp://www.accentmagasin.se/forskning/studie-cannabis-skadar-den-unga-hjarnans-kognitiva-formaga/ http://www.accentmagasin.se/forskning/studie-cannabis-skadar-den-unga-hjarnans-kognitiva-formaga/#respond Tue, 09 Oct 2018 06:49:41 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651723 En kanadensisk studie som följde 3 800 tonåringar under fyra år pekar mot att cannabisanvändning i unga år kan påverka den kognitiva utvecklingen.]]>

En kanadensisk studie som följde 3 800 tonåringar under fyra år pekar mot att cannabisanvändning i unga år kan påverka den kognitiva utvecklingen.

Tonåringarna fick årligen svara på frågor om sina drogvanor och göra kognitiva tester. Resultaten visade att både cannabis och alkohol kunde kopplas till nedsatt lärande, minne, uppmärksamhet och beslutsfattande. Forskare vid Montreals universitet tycker därmed att man bekräftat att cannabis har en skadlig och ihållande effekt på den unga hjärnans utveckling.

– Många tidigare studier har visat på skillnader mellan de som använder och inte använder droger. Vad som inte än fastslagits var orsakssambandet och varaktigheten i hur drogbruk hos ungdomar påverkar deras kognitiva utveckling, säger studien medförfattare Jean-Francois G. Morin till universitetets egen publikation Udem Nouvelles.

 

Studien kunde visa att cannabisbruk bland ungdomarna verkar leda nedsatt impulskontroll, vilket också är en faktor som kan leda till andra riskbeteenden kring droger enligt forskarna.

– Att börja med cannabis tidigt skulle därför kunna leda till andra beroenden i framtiden, säger studien huvudförfattare Dr. Patricia Conrod.

 

Forskarna vill nu följa ungdomarna högre upp i ålder och se hur deras drogbruk påverkar deras universitetsstudier och övriga livskvalité.

Kanada har under sommaren beslutat att legalisera cannabis. Beslutet kommer att träda i kraft den 17 oktober. En anledning som den kanadensiska regeringen uppger för legaliseringen är att bättre kunna skydda unga från att komma åt cannabis.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/studie-cannabis-skadar-den-unga-hjarnans-kognitiva-formaga/feed/ 0
Överdoser, alkohol och självmord sänker livslängden i USAhttp://www.accentmagasin.se/forskning/overdoser-alkohol-och-sjalvmord-sanker-livslangden-usa/ http://www.accentmagasin.se/forskning/overdoser-alkohol-och-sjalvmord-sanker-livslangden-usa/#respond Mon, 08 Oct 2018 10:22:19 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1651748 Så många unga amerikaner dör nu av alkohol, narkotika och självmord att medellivslängden sjunker.]]>

Så många unga amerikaner dör nu av alkohol, narkotika och självmord att medellivslängden sjunker.

Av den årliga rapporten från Centers for Disease Control och Prevention’s National Center for Health Statistics  i USA framgår att narkotika, alkohol och självmord har bidragit till att medellivslängden i landet sjunkit för första gången sedan 1993. Det skriver Time Health.

Från 2006 till 2016 steg medellivslängden för amerikaner från 77,8 till 78,6 år, men skillnaden skulle varit ännu större om den inte sjunkit mellan 2014 och 2016 med 0,3 år. Orsaken bakom sänkningen beror främst på en ökning av dödsfall på grund av överdoser, självmord och leverskador.

 

Enbart överdoser dödade 63 600 personer under 2016. Kvinnor mellan 45 och 54 är den grupp som drabbas hårdast, men de yngre kvinnorna och männen knappar in. Bland män mellan 24 och 35 ökade överdoserna med mer än 25 procent varje år mellan 2014 och 2016. Bland unga kvinnor var ökningen totalt 19 procent under perioden.

Leversjukdomar är den sjätte vanligaste dödsorsaken för amerikaner mellan 25 och 44 år. Det är vanligare att äldre dör av leverskador än yngre, men det för varje år har antalet döda mellan 25 och 34 år ökat med omkring tio procent de senaste tio åren.

Även självmorden ökar. Även om självmord fortfarande är vanligare bland män så ökade självmorden bland unga kvinnor med hela 70 procent mellan 2010 och 2016. Självmord är nu den näst vanligaste dödsorsaken i gruppen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/overdoser-alkohol-och-sjalvmord-sanker-livslangden-usa/feed/ 0
”Försäljning via telefon inte tillräckligt effektivt”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/forsaljning-via-telefon-inte-tillrackligt-effektivt/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/forsaljning-via-telefon-inte-tillrackligt-effektivt/#respond Mon, 08 Oct 2018 05:37:09 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651677 Nyligen möttes parterna i Konsumentverkets stämning av Miljonlotteriet. Men i skuggan av stämningen rullar lotteriets verksamhet på och fortsätter att utvecklas.]]>

Nyligen möttes parterna i Konsumentverkets stämning av Miljonlotteriet. Men i skuggan av stämningen rullar lotteriets verksamhet på och fortsätter att utvecklas.

I december 2017 stämdes Miljonlotteriet av Konsumentverket på grund av problem med telefonförsäljningen av lotter. Framåt våren 2018 framkom det att lotteriets försäljning gick dåligt och till sommaren slutade den tidigare VD:n Annika Nyberg.

I medlemsleden finns det de som ställer sig skeptiska till att IOGT-NTO drar in pengar på lotter och telefonförsäljning. Men Miljonlotteriet fortsätter vara oumbärligt för IOGT-NTO:s finansiering.

Mötet med parterna i tvisten med Konsumentverket var bara till för att stämma av att allt material kommit in till rätten. Målet kommer inte att avgöras förrän nästa år. Till dess vilar ett interimistiskt beslut över Miljonlotteriets telefonförsäljning med hot om vite ifall man skulle bryta mot någon av rättens bestämmelser.

– Jag är väldigt trygg med den försäljning som görs nu, säger Jonatan Hjort, som sedan sitt tillträde som Miljonlotteriets vd läst in sig på stämningen, säljmanuset och det pågående kvalitetsarbetet.

 

Det har gått tre månader sedan Jonatan Hjort blev vd och han har hunnit landa i rollen något. Sedan han började har han genomfört flera initiativ för att bättra på ”IOGT-NTO-känslan” på Miljonlotteriet.

– Vi jobbar aktivt tillsammans med medarbetarna för att de ska kunna vara med på IOGT-NTO-aktiviteter som de tycker är spännande, så att de kommer tillbaka hit, pratar med sina kollegor och skapar ringar på vattnet.

Det 50-tal anställda som jobbar här får numera Accent hem i brevlådan, de har möjlighet att genomföra fem arbetsdagar ute i IOGT-NTO:s verksamhet och varje månad arrangeras en föreläsning om IOGT-NTO:s verksamhet för de anställda. Den tisdag som Accent besöker har alla på Miljonlotteriet samlats i fikarummet för att lära sig mer om IOGT-NTO:s internationella arbete.

 

Jonatan Hjort, vd för Miljonlotteriet. Foto: Nathalie C. Andersson

Det finns flera anledningar för Miljonlotteriets anställda att känna sig mer bekanta med IOGT-NTO:s verksamhet. I våras tog Miljonlotteriet över telefonväxelarbetet från IOGT-NTO:s kansli på Stora Essingen. Den som ringer IOGT-NTO får nu först tala med någon på Miljonlotteriets kundcenter.

En annan anledning har att göra med Jonatan Hjorts långsiktiga plan för hur tappet i avkastningen ska vändas. Det handlar om att kommunicera ut syftet med Miljonlotteriets verksamhet.

– Det viktiga är att vi talar med rätt kunder; de som tycker att det är intressant att bidra med pengar till en bättre värld och som även ser chansen att vinna. Hittar vi de kunderna då har vi störst möjligheter att få kunder som tror på det vi gör och vill vara med länge.

 

Mer än 80 procent av Miljonlotteriets avkastning kommer från prenumerationslotterna. Telefonförsäljning har tidigare varit viktig för att ha ett stadigt inflöde av nya prenumeranter, men under det senaste året har Miljonlotteriet jobbat i uppförsbacke. Dels har svenskarna blivit mer kritiskt inställda till telefonförsäljning, dels har Miljonlotteriet fått dras med extra motgångar sen lotteriet stämdes av Konsumentverket. Stämningen skapade ingen bra publicitet.

Stämningen gällde flera punkter där Konsumentverket ansåg att Miljonlotteriet brustit i sin telefonförsäljning. Man hade inte gett tillräckligt tydlig och korrekt information till kunderna och missförhållandena ledde till att Miljonlotteriet sa upp avtalet med ett telemarketingbolag som man tidigare jobbat med. Idag anlitar Miljonlotteriet bara ett bolag. Totalt handlar det om åtta försäljare som ringer för Miljonlotteriet från Karlstad.

 

Sedan mars i år lyssnar Miljonlotteriet igenom alla säljande telefonsamtal från deras telemarketing. Sebastian Shabani, chef för kundcenter på Miljonlotteriet, sitter i ett inglasat kontor i kundcentrets kontorslandskap. Han är en av de som börjar varje arbetsdag med att gå igenom gårdagens telefonförsäljningar.

– Några dagar kan det ta 30 minuter, andra dagar en hel arbetsdag. Det beror på försäljningen, säger han.

Det händer att försäljningar ratas efter genomlyssning. Men oftast handlar det om tekniska fel, inte att säljare betett sig dåligt.

– Det kan vara att kunden inte uppgett de fyra sista siffrorna i sitt personnummer eller att de uppgett fel pris på prenumerationen.

Det räcker nämligen inte med att säljaren läser upp villkoren för kunden utan kunden måste även själv svara på vad prenumerationen kostar, hur man gör för att avsluta sin prenumeration och vad man kan vinna genom Miljonlotteriet.

Den sista punkten om vinsterna kan verka konstig. Men en del av Konsumentverkets stämning av Miljonlotteriet förra vintern handlade om att säljare inte varit tillräckligt tydliga med att lotteriet främst sysslar med varuvinster.

Från lagret i Mölnlycke skickas årligen över 200 000 varuvinster ut. Här finns allt från mindre husgeråd till större maskiner. För större vinster, över 500 000 kronor, kan vinnaren plocka ut halva vinsten i pengar. Resten kan man få ut genom större vinster, som bilar, eller presentkort.

 

Trots ett omfattande kvalitetsarbete har det ändå kommit in fler ärenden till Konsumentverket under året. Men de är inte av samma karaktär som de klagomål som låg bakom Konsumentverkets stämning.

– Bara ett av de ärendena handlar om telefonförsäljningen och då handlar det om en kund som tyckte att han blivit uppringd trots att han bett om att inte bli uppringd, säger Jonatan Hjort.

Men det är inte självklart heller att telefonförsäljningen kommer fortsätta ha samma centrala roll inom Miljonlotteriet framöver. Lotteriets produkter säljs även online, i butik och via direktförsäljning.

– Min bedömning är att som samhället förändras så är försäljning via telefon inte tillräckligt effektivt, säger Jonatan Hjort.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/forsaljning-via-telefon-inte-tillrackligt-effektivt/feed/ 0
Karin Risberg: ”Countryns texter rör min själ”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/karin-risberg-countryns-texter-ror-min-sjal/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/karin-risberg-countryns-texter-ror-min-sjal/#respond Fri, 05 Oct 2018 11:50:06 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1651412 Sångerskan och IOGT-NTO-medlemmen Karin Risberg har tagit countrymusiken till sitt hjärta. Nyss hemkommen från Nashville planerar hon redan nästa resa dit. ]]>

Sångerskan och IOGT-NTO-medlemmen Karin Risberg har tagit countrymusiken till sitt hjärta. Nyss hemkommen från Nashville planerar hon redan nästa resa dit.

Karin Risberg är trött och lider av jetlag − säger hon. Det märks inte. Hon ser hur pigg och glad ut som helst. Men gitarren och cowboybootsen i hallen, och den stora resväskan som står framme, vittnar om att det faktiskt var så sent som igår hon kom hem från Nash­ville. Där har hon tillbringat tio veckor i countrymusikens värld, och är uppfylld av sina upplevelser.

− Tänk dig själv att få spela något som gör dig gott och sedan få applåder för det − varje dag dessutom, säger hon.

På en ställning i sovrummet hänger en lång rad med scenkläder, främst i countrystil. Karin Risberg älskar country. Det har hon gjort länge.

− Jag är uppväxt med Gunnar Wiklund, Ann-Louise Hansson och Siw Malmkvist, som faktiskt sjöng country på svenska av storheter som Jim Reeves, Lynn Anderson, och Bobby Gentry. Jag älskade det redan som liten, säger hon.

 

Till Nashville åkte hon första gången för ett drygt år sedan.

− Det har alltid varit en dröm att få komma dit och inspireras av musiken och energin som bor där.

I Nashville var det precis så fantastiskt som hon drömt om, med spår av kända namn som Johnny Cash, Loretta Lynn och Dolly Parton.

− Jag gick där på Lower Broadway och musiken strömmade mot mig från alla håll. Överallt fanns musiker som spelade och sjöng. Jag hamnade på Roberts Western World, ett Honky-tonk-ställe (en bar där det spelas countrymusik) och hörde Rachel Hester and the Tennessee Walkers. Det var så fantastisk så jag gick dit nästan varje kväll. Jag blev uppbjuden på scenen och fick sjunga med dem.

 

”Det är berättelserna om det vardagliga livet, som inte väjer för det svåra. De kan vara så sorgliga, men tillsammans med musiken blir det magi.”

 

Via musikern och producenten Thomas Haglund som spelat i Nashville under flera år, och vars band Karin Risberg turnerat med 1995−1998, fick hon kontakt med bandet The Time Jumpers.

− De är verkligen de allra bästa musikerna, gräddan av gräddan: Vince Gill, Paul Franklin och Kenny Sears med flera. Jag sjöng  ”If you’re gonna do me wrong, do it right” av Verne Gosdin. Dawn Sear, som är en stor förebild för mig, brukade sjunga den i bandet. Hon gick bort 2014 så det var speciellt, särskilt att få sjunga tillsammans med Vince Gill.

I Nashville besökte hon museet Country Music Hall of Fame.

− Jag var där i flera timmar för att inte missa en enda detalj. Det var så starkt och jag blev så otroligt berörd. Jag kände så tydligt att det här är en del av mitt liv, säger hon.

Det är främst texterna som berör henne.

− Det är berättelserna om det var­dag­liga livet, som inte väjer för det svåra. De kan vara så sorgliga, men tillsammans med musiken blir det magi. Lyssna till exempel på Merle Haggard, säger hon lyriskt.

I november fick hon en inbjudan att komma tillbaka, och nu är hon alltså hemma även från den resan. Sannolikt blir det inte den sista.

Foto: Anna Simonsson

Under den senaste resan medverkade hon i radiokanalen For the people WSM.

− Det är den största countrykanalen. Jag blev intervjuad och fick spela live. Och så sjöng jag på olika musikställen, säger hon.

Hon beklagar att countrymusiken inte är mer kommersiellt gångbar i Sverige trots att det finns mängder med country-­klubbar och föreningar över hela landet. Själv har hon sjungit country sedan 1990-talet. Sjungit har hon dock gjort jämt.

− Första gången jag stod på en scen var på ungdomsgården Kåken hemma
i Skelleftehamn när jag var 13 år. Lions fick höra talas om mig och lät mig uppträda på olika evenemang. Bosse Löfbom från IOGT-NTO i Skellefteå körde ett evenemang som hette Kul på torget där jag också fick sjunga, och han erbjöd mig att medverka i Skellefteå nyårsrevy. Det var min första kontakt med nykterhetsrörelsen, säger hon.

Hon ville satsa på musiken och beslöt sig för att flytta till Stockholm.

− Det var 1982. Jag var 18 år och grät varje gång jag satte mig på planet eftersom jag saknade mamma och pappa,
men jag hade bestämt mig, säger hon.

I Stockholm bodde hon granne med nattklubbarna Baldakinen och Aladdin.

− Jag brukade gå dit när de hade countrykvällar. Jag hängde där och lärde känna musikerna. När Elisabeth Andréasson fick förhinder en kväll fick jag hoppa in.

 

I tio år var hon med i bandet Lonnie & The Lonesome Riders. Under en period jobbade hon i Frankrike med producenten Jacques Morali. Han gav henne artistnamnet Angel Blue. I höstas fick det bli namnet på hennes senaste skiva

− Titellåten har jag skrivit själv. De andra är sådana jag tycker om att sjunga. På ett av spåren sjunger jag duett med Tommy Nilsson, som är en god vän till mig.

Honom lärde hon känna i samband med att hon deltog i melodifestivalen 1986. Där medverkade hon med låten Stopp, stopp, stanna.

− Tommy Nilsson körade på baksides­låten på den singeln. Sedan dess är vi goda vänner, men det här är första gången vi jobbar ihop.

 

”Nykterheten har bidragit till att jag idag fokuserar mer på att lyssna inåt.”

 

Foto: Anna Simonsson

Efter att hon flyttat till Stockholm kom hon också i kontakt med Ingemar Nilsson som drev arrangemangsservice i IOGT-NTO:s regi.

− Han höll på med en musikalisk saga för barn: Rock’n’troll. Janne ”Loffe” Karlsson var uppläsare, Örjan Englund och Lalla Hansson var troll, och jag var den lilla flickan, säger hon.

Sedan hjälpte hon till med administrationen av de julkonserter som IOGT-NTO var först i landet med att anordna, och som nu blivit något alla artister vill göra.

− Men först nyligen blev jag medlem. För fem år sedan slutade jag dricka alkohol. Jag skilde mig och min alkoholkonsumtion blev mer destruktiv. Alkohol förstärker ju den sinnesstämning man är i. Om man är deppig när man börjar dricka blir det inte bra.

Hon började gå i kognitiv beteende­terapi, KBT.

– Terapeuten erbjöd mig att träffa en alkoholterapeut. Det tyckte jag var konstigt. Jag var ju inte beroende, men jag är nyfiken av mig och öppen för det mesta så jag gick dit. Hon fick mig att inse att även om man dricker små mängder kan man ändå få problem, säger hon.

I terapin ingick att hon skulle avstå från alkohol helt under tre månader.

− Efter det såg jag ingen vinst med att börja igen. Tvärtom har nykterheten bidragit till att jag idag fokuserar mer på att lyssna inåt. För tre år sedan började skriva egna låtar. Det hade jag inte gjort tidigare. Jag stängde dörren till det gamla och klev in i det nya. Att skriva egna låtar har fått mig att höra musiken på ett annat sätt.

Att hon är nykter hindrar henne inte från att delta i fester.

− Jag tycker fortfarande om att gå ut och dricka öl, fast numera är den alkoholfri. Jag har också märkt att det smittar av sig. Mina vänner beställer oftare alkoholfritt, i varje fall när jag är med, säger hon med ett leende.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/karin-risberg-countryns-texter-ror-min-sjal/feed/ 0
Världens barn – hit går pengarnahttp://www.accentmagasin.se/politik/varldens-barn-hit-gar-pengarna/ http://www.accentmagasin.se/politik/varldens-barn-hit-gar-pengarna/#respond Fri, 05 Oct 2018 06:18:42 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1651576 Flera av IOGT-NTO-rörelsens internationella projekt får stöd via insamlingen Världens barn.]]>

Flera av IOGT-NTO-rörelsens internationella projekt får stöd via insamlingen Världens barn.

Johan Bengtsson, Thailand:
”Barnen får tillgång till utbildning”

I Thailand har IOGT-NTO-rörelsen flera projekt som får pengar av Världens barn. Två gatubarnsprojekt där barn kan komma till särskilda center för att lära sig läsa och skriva, få hjälp att söka id-kort så de kan få sjukvård, och språkträning för att lära sig det officiella språket thai. Organisationen CAM driver även ett projekt där familjer som drabbats av hiv får hjälp.

Johan Bengtsson, programansvarig på IOGT-NTO-rörelsens regionkontor i Thailand. Foto: Nathalie C. Andersson

Genom ett nytt samarbete med organisationen APCYF hoppas IOGT-NTO-rörelsen kunna hjälpa ännu fler barn. Vid gränsen mellan Myanmar (tidigare Burma) och Thailand hamnar många barn i kläm, när deras familjer jobbar på apelsinodlingar under dåliga villkor.

– Många är olagliga migranter som drar över gränsen för att kunna försörja sig. Det är en ganska osedd grupp, säger Johan Bengtsson, programansvarig på IOGT-NTO-rörelsens regionkontor i Thailand.

Många av de som blir gatubarn i staden Chiang Mai är barn till olagliga migranter vid gränsen, så genom att hjälpa barnen på plats kan man förhoppningsvis se till att de inte hamnar på gatan.

– Projektet handlar om att ge de här barnen tillgång till utbildning och en tryggare miljö. De ska få gå i skolan och att deras föräldrar ska kunna ge dem en miljö där barnens rättigheter tas tillvara, säger Johan Bengtsson.

 

Nedim Pripoljac, Bosnien-Hercegovina:
”Pengarna betyder att barnen får adekvat hjälp”

I Bosnien-Hercegovina jobbar Nedim Pripoljac sedan tre år med projektet ”Older brother, older sister”. Genom en äldre mentor, som blir som ett storasyskon, är tanken att ge barn i utsatta miljöer möjligheten till ett annat liv.

Nedim Pripoljac, programansvarig på organisationen CEM i Bosnien-Hercegovina. Foto: Nathalie C. Andersson

– Vi försöker ge barnen positiva förebilder, och därmed bryta trenden. Många barn föds in i exempelvis en familj med alkoholism, och de fastnar i den världen. Vi vill visa att ”bara för att mina föräldrar är på ett vis, behöver inte jag bli likadan”, säger Nedim Pripoljac, programansvarig på organisationen CEM i Bosnien-Hercegovina.

Barnen i programmet får gå på gratis aktiviteter, som fotboll, dans eller basket, tillsammans med sin mentor.

– De har planerat blommor tillsammans, ätit på restaurang, gjort utflykter. Barnen som varit i projektet börjar förändra sina liv, de skolkar inte, de har blivit tryggare. Vi kan se att många som förut har tiggt har slutat med det.

 

Den största utmaningen med projektet är att hitta volontärer som vill vara storasyskon för barnen.

– När vi sökte volontärer från början ville alla söka. Nu är den stora utmaningen att hitta tillräckligt många volontärer. Vi behöver 10–15 varje år, men bara 3–4 fortsätter från år till år. En del volontärer kommer till oss och gråter, för att de sett jobbiga saker, säger Nedim Pripoljac och berättar om ett fall där två syskon försökte knivhugga varandra.

När det behövs så får volontärerna hjälp av terapeut. Nedim Pripoljac poängterar att pengarna från Världens barn är nödvändiga.

– Pengarna betyder att barnen får adekvat hjälp. Utan pengar kan vi inte göra något för barnen. Nu hoppas vi få mer stöd, så att vi inte bara blir ett projekt, utan kan fortsätta på ett mer hållbart sätt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/varldens-barn-hit-gar-pengarna/feed/ 0
Alkohol ökar risken för allvarlig prostatacancerhttp://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-okar-risken-allvarlig-prostatacancer/ http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-okar-risken-allvarlig-prostatacancer/#respond Thu, 04 Oct 2018 12:24:18 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1651588 Den som dricker minst sju glas alkohol i veckan tredubblar risken för aggressiv prostatacancer senare i livet.]]>

Den som dricker minst sju glas alkohol i veckan tredubblar risken för aggressiv prostatacancer senare i livet.

En ny amerikansk studie visar att män som druckit minst sju glas alkohol i veckan löper mer än tre gånger så stor risk att drabbas av allvarlig prostatacancer jämfört med män som inte druckit alls. Det skriver American Association for Cancer Research på sin webbplats.

– Prostatan är ett organ som växer snabbt under puberteten, så den är potentiellt mer mottaglig för cancerframkallande exponering under ungdomsåren. Av det skälet ville vi undersöka om hög alkoholkonsumtion tidigt i livet hade samband med hur aggressiv cancer man drabbas av senare, säger Emma Allott, biträdande professor i näringslära vid University of North Carolina vid Chapel Hill’s Gillings School of Global Public Health, i ett uttalande på webbplatsen.

Och resultaten visar att det finns ett samband. Men att risken skulle vara extra hög under puberteten visar de inte.

 

Den som druckit alkohol motsvarande sju glas i veckan i åldern 15–19 år löpte 3,2 gånger så stor risk som den som inte druckit alls att drabbas av aggressiv prostatacancer. För de som druckit samma mängd i åldern 20–29 ökade risken med 3,14 gånger, i åldern 30–39 år ökade risken med 3,09 gånger medan den som druckit samma mängd mellan 40 och 49 år hade 3,64 gånger större risk att drabbas av prostatacancer.

I studien togs biopsier av prostatan hos män mellan 49 och 89 år. Männen fick sedan själva uppskatta hur mycket de druckit under olika perioder i livet.

Resultaten är publicerade i tidskriften Cancer Prevention Research.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-okar-risken-allvarlig-prostatacancer/feed/ 0
Vietnam: Reglering av alkohol inte nödvändigt enligt industrinhttp://www.accentmagasin.se/politik/vietnam-reglering-av-alkohol-inte-nodvandigt-enligt-industrin/ http://www.accentmagasin.se/politik/vietnam-reglering-av-alkohol-inte-nodvandigt-enligt-industrin/#respond Thu, 04 Oct 2018 06:47:34 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1651384 Det vietnamesiska hälsoministeriets ansträngningar för att få igenom alkoholrestriktioner är onödiga anser alkoholindustrin.]]>

Det vietnamesiska hälsoministeriets ansträngningar för att få igenom alkoholrestriktioner är onödiga anser alkoholindustrin.

Vid ett seminarium tidigare i år sa Nguyen Van Viet, ordförande för Vietnam Beer, Alcohol, and Beverage Association (VBA), att produktion och konsumtion i Vietnam var på en så måttlig nivå att inga restriktioner behövs. Det rapporterar Vietnam express.

Tran Thi Trang, biträdande chef för hälsoministeriets juridiska avdelning, påpekade att även om per capita-konsumtionen inte är så hög, 6,6 liter per person och år, så är även nykterister över 15 år inkluderande. Hon visade också på en skev fördelning av konsumtionen då hela 77 procent av männen dricker alkohol medan endast 11 procent av kvinnorna gör det, jämfört med 48 respektive 29 procent globalt.

– Om vi tar hänsyn till alla faktorer konsumerar en vietnamesisk man, över 15 år, i genomsnitt 27,4 liter per år. Det är en alarmerande mängd, sa hon.

 

Industrins representanter protesterade också mot ett lagförslag som skulle skapa en fond för att förbättra vietnamesernas hälsa. Enligt alkoholindustrin lägger de redan mycket pengar på kampanjer för att få människor att dricka ansvarsfullt. Enligt ministeriet är dock inte kampanjerna tillräckliga och utskottet som tagit fram lagförslagen anser dessutom att de summor vietnameser lägger på alkohol och tobak är orimligt hög i förhållande till inkomst och levnadsstandard.

Utskottet som utarbetade reglerna ansåg också att konsumtionsgraden av alkohol och tobak var oproportionerligt hög jämfört med nuvarande hushållsinkomster och levnadsstandard.

 

De nya lagförslagen är en del av ett större arbete med att förebygga alkoholskador, bland annat genom förbud för alkoholreklam och förbud mot att sälja alkohol efter en viss tidpunkt. Beslut väntas i oktober.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/vietnam-reglering-av-alkohol-inte-nodvandigt-enligt-industrin/feed/ 0