AccentAccent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Mon, 26 Jun 2017 13:17:19 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 De är Botkyrka kommuns eldsjälarhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/de-ar-botkyrka-kommuns-eldsjalar-2017/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/de-ar-botkyrka-kommuns-eldsjalar-2017/#respond Mon, 26 Jun 2017 13:15:47 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644524 IOGT-NTO-medlemmarna Mai Linnea Eriksson och hennes man Sven Eriksson har tilldelats Botkyrka kommuns eldsjälspris 2017 för sitt goda arbete med barn med utvecklingsstörning.]]>

IOGT-NTO-medlemmarna Mai Linnea Eriksson och hennes man Sven Eriksson har tilldelats Botkyrka kommuns eldsjälspris 2017 för sitt goda arbete med barn med utvecklingsstörning.

Hur känns det ha tilldelats den fina utmärkelsen Årets Eldsjälar 2017 i Botkyrka kommun?

– Jag är egentligen tveksam till utmärkelser. Som ideellt engagerad sedan ungdomen vill jag inte sticka ut. Vi är ju många som gör bra saker för andra. Men jag måste ändå säga att jag tycker det är kul och att det känns rättfärdigt. Den 27 augusti får vi utmärkelsen under Vi är Botkyrka-festivalen. Jag och Sven har lagt ner mycket engagemang i de frågor som ligger oss varmt om hjärtat; funktionshindrade barn och deras rätt till en bra vardag och fritid. Och vi har genom vårt påverkansarbete lyckats förbättra situationen i kommunen, säger Mai Linnea Eriksson.

Berätta om ert arbete och varför ni gör det ni gör!

– Vi har en utvecklingsstörd dotter och har även erfarenhet av andra handikappade i vår familj, så det känns självklart att engagera sig. Jag har bland annat varit ordförande i FUB i Botkyrka, som är en intresseorganisation för människor med utvecklingsstörning. Jag har även startat en 30 + klubb och en sommarklubb för utvecklingsstörda. Tidigare bedrev jag och min man scouting inom NSF ramar där personer med utvecklingsstörning deltog i läger med övernattningar och annat skoj. Vår patrull hette Räven. Alla våra arrangemang har självklart varit alkohol -och drogfria. Men nu när vi är pensionärer och inte orkar anordna läger använder vi vår tid till FUB och att driva de här frågorna. Vi har lyckats påverka kommunen som förra året blev bäst på LSS-frågor!

Ni är också medlemmar i IOGT-NTO och nykterister. Hur märks det i ert arbete i kommunen?

– Ja, vi har varit medlemmar sedan vi var unga och våra föräldrar var också nykterister. Jag har periodvis varit en engagerad medlem i både SGU och IOGT-NTO och har bland annat suttit i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse. Man kan säga att nykterhetsrörelsen har skolat oss och det är där vi har fått vår föreningsvana. Och det ideella engagemanget och drivkraften kommer också därifrån. Att vi har lyckats så bra här i Botkyrka är en direkt effekt av det vi fått med oss från nykterhetsrörelsen och hade vi inte haft den kunskapen så hade vi, som föräldrar till ett handikappat barn, kanske inte gjort allt detta för andra.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/de-ar-botkyrka-kommuns-eldsjalar-2017/feed/ 0
Läkemedel som drogerhttp://www.accentmagasin.se/missbruk/lakemedel-som-droger/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/lakemedel-som-droger/#respond Mon, 26 Jun 2017 07:52:12 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1644437 Under Superbowl 2016 sändes en reklam under matchens andra kvart för en medicin mot förstoppning. Men inte vilken förstoppning som helst, utan förstoppning orsakad av opioidbruk.]]>

Under Superbowl 2016 sändes en reklam under matchens andra kvart för en medicin mot förstoppning. Men inte vilken förstoppning som helst, utan förstoppning orsakad av opioidbruk.

Superbowl, den årliga finalen i amerikansk fotboll, är den största tv-händelsen i USA. Förra året såg över 111 miljoner människor matchen. Reklamfilmerna som sänds under matchen ses med andra ord av en ofantlig mängd människor och har i sig blivit ett populärkulturellt fenomen. Reklamtiden kostar astronomiska summor (mer än 116 000 dollar per sekund). I amerikanska dagstidningar skrivs det nyhetsartiklar om själva reklamfilmerna. Att se reklamerna under Superbowl är att sätta ett finger på samtidens puls. Om det är värt att betala flera miljoner dollar för att visa en filmsnutt om en medicin mot förstoppning orsakad av en opioid betyder det att väldigt många människor tar opioider.

Från 90-talet och framåt har bruket av semisyntetiska opioider i form av smärtstillande mediciner framtagna ur morfin skjutit i höjden i USA. Läkare har skrivit ut de starka, beroendeframkallande läkemedlen snabbare än sin egen skugga och landet har mer eller mindre översvämmats av opioider. I dag talas det om en epidemi som jämförs med HIV/AIDS ödeläggande framfart under 80- och 90-talen. Fem procent av jordens befolkning lever i USA och konsumerar 80 procent av alla smärtstillande opioider, enligt en rapport av Express Script, ett företag som bland annat analyserar data gällande läkemedel. 2015 skrevs 249 miljoner recept för opioider ut i USA, det är mer än ett recept per vuxen i landet. Samma år dog 33 000 människor av opioidöverdoser enligt siffror från den statliga myndigheten Centers for Disease Control and Prevention. Mer än hälften av dem hade tagit en drog utskriven på recept.

Hur blev det så här?

1

Vissa skyller direkt på läkemedelsbranschens aggressiva marknadsföring och påkostade lobbying (enligt the Center for Public Integrity spenderade läkemedelsindustrin 880 miljoner dollar på lobbying mellan 2006 och 2015). Företaget Purdue Pharma har av tidsskriften The Weekly pekats ut som direkt ansvarig för hela epidemin. När de lanserade sin medicin Oxycontin 1996 gjordes det med den hårdaste marknadsföringen av ett läkemedel någonsin. Deras armada av säljare, drivna av stora bonusar baserade på hur mycket de sålde, riktade in sig direkt på läkare, inte bara smärtspecialister, utan på allmänläkare, ögonläkare, alla som kunde skriva ut recept.

Pillret har i dag ungefär en tredjedel av den totala marknaden för smärtstillande. Företaget har i ett uppmärksammat rättsfall som slutade med böter på över 600 miljoner dollar, erkänt att de medvetet underdrivit hur beroendeframkallande läkemedlet är.

2

En annan anledning sägs vara den nolltolerans mot smärta som finns i det amerikanska samhället. Efter 70-talets heroinvåg var läkare i USA under 80-talet återhållsamma med att skriva ut opioider. Men några viktiga studier som gjordes under årtiondet förminskade risken som smärtbehandling med opioider innebär. En av dem gjordes av Dr Hershel Jick. Han studerade över 11 000 patienter som behandlades för smärta med opioider och drog slutsatsen att risken för beroende är låg och att mindre än 1 procent av dem som hamnade i missbruk dog som en följd av sitt droganvändande.

Ett skifte inträdde under 90-talet: man började återigen omfamna starka, smärtstillande medel. I vården började man prata om smärta som det femte vitaltecknet, det vill säga smärta kom av många att ses som någonting lika viktigt som de fyra kontrollpunkterna kroppstemperatur, andning, puls och blodtryck. 2001 släppte The Joint Commission, en fristående, non-profit-organisation vars mål är att förbättra den amerikanska vården, ett styrdokument om hur patienters smärta ska hanteras av vården. I det fastslås bland annat att ”sjukhus ska respektera patientens rätt till smärtbehandling”. Dokumentet pekas återkommande ut som en milstolpe på USA:s väg mot att bli pillermissbrukens moderland. Organisationen har slagit ifrån sig sin delaktighet i epidemin bland annat med argumentet att deras standard ”inte kräver” att man behandlar smärta med just medicin.

3

Pengar spelar också in. Inte bara för läkemedelsindustrin utan även för langare och läkare finns stora pengar att göra. Ett exempel: i New York greps 2014 en läkare som under en 18-månadersperiod ska ha skrivit ut över 17 000 recept. Det är lika med drygt 3 miljoner piller totalt. Vilket är värt häpnadsväckande 780 miljoner svenska kronor på gatan. Så vad har detta med heroin att göra? Dan Arnones historia är på många sätt berättelsen om USA:s epidemi. 80 procent av alla heroinmissbrukare börjar med smärtstillande receptbelagda opioider, enligt en vetenskaplig artikel publicerad i International Journal of drug policy. Många går, liksom Dan Arnone, över till heroin eftersom det är billigare, starkare och lika enkelt att få tag på.

2012 nådde opioidhysterin sitt klimax och över 2 miljoner människor missbrukade opioider i USA. Katastrofen var vid det här laget uppmärksammad och åtgärder började vidtas. Polisen fokuserade på ”pillmills” (så kallas vårdcentraler och kliniker som skriver ut mängder med recept), och kontrollen av läkare och patienter skärptes och centraliserades. Läkemedlen gjordes svårare att missbruka, till exempel genom att göras okrossbara, den federala regeringen satsade pengar på utbildning och upplysning, och så vidare. Det gav resultat. Sedan 2012 har antalen utskrivningar av opioider sjunkit i 49 delstater. I hela landet har utskrivningarna under åren 2013–2015 minskat med 12 procent enligt IMS Health, ett företag vars data-analyser används av sjukhus, läkemedelsbolag och andra aktörer inom vården i USA. Symphony Health Solutions, ett annat informationsföretag, fick siffran till 18 procent. Men dödsfallen minskar inte.

 

Och heroinbrukandet fortsätter att öka. Enbart från år 2014 till 2015 steg antalet dödsfall på grund av heroinöverdoser med 20 procent. När tillförseln av piller stryps vänder sig folk till heroin. Det finns i dag dessutom ytterligare skäl till oro: Donald Trump. USA:s 45:e presidents väljarsiffror var som bäst (jämfört med Mitt Romneys 2012) just i de counties som drabbats hårdast av opioidepidemin.

President Trump har lovat att han ska ta itu med problemet. Han har sagt att han ska stoppa droger från att komma in från Mexiko och Kina, hur det ska gå till är ganska vagt uttryckt. Han ska tillåta flera mediciner som kan stävja missbruk och sänka taket för mängden opioider som kan säljas, samt säger att han vill satsa på tillgången av vård för missbrukare. Samtidigt får en av de andra frågor president Trump nu driver hårdast många som jobbar med och kring missbruk, samt ännu fler som lider av missbruk, att bäva inför framtiden. Trump har ju som bekant lovat att skrota The Affordable Care Act, också känd som Obamacare. 2,8 miljoner människor får sina behandlingar för missbruk finansierade genom Obamacare. Dan Arnone är en av dem.

 

Om vi återvänder till reklamsnutten under superbowl så är den en symbol för mer än bara det utbredda missbruket. Läkemedelsföretagen tjänar inte bara pengar på att sälja de starka mediciner som gör folk beroende, de tjänar även pengar på alla de mediciner som är kopplade till drogepidemin: avvänjningsdroger och överdosstävjare. Till och med när missbrukare får förstoppning finns pengar att göra.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/lakemedel-som-droger/feed/ 0
Från piller till heroinhttp://www.accentmagasin.se/missbruk/fran-piller-till-heroin/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/fran-piller-till-heroin/#respond Mon, 26 Jun 2017 07:50:37 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1644404 En drogepidemi härjar i USA. Det senaste decenniet har opioidbruket ökat flera gånger om. Det här är berättelsen om epidemin och de stora läkemedelsbolagens roll i den.]]>

En drogepidemi härjar i USA. Det senaste decenniet har opioidbruket ökat flera gånger om. Det här är berättelsen om epidemin och de stora läkemedelsbolagens roll i den.

Han rasar ihop och börjar skaka i spasmer. När han vaknar till medvetande igen står en polisman böjd över honom. Han lyfts över på en bår. Sedan faller han ned i mörkret igen. Det är dagen före julafton 2016 och han dör nästan. Polisen räddade hans liv med naloxon, ett nässpray som häver effekten av heroinöverdoser.

Vi träffar Dan Arnone i staden Waterbury, Connecticut, ett av de samhällen där den drogepidemi som rasar i USA slagit hårt. Den före detta industristaden, Brass City (mässingsstaden) som den kallas, är ungefär lika stor som Linköping. Här dog 38 människor av opioider överdoser 2015 (opioider är samlingsnamnet för en stor grupp droger, bland annat heroin och starka smärtstillande medel som morfin och oxykodon).

Vi står på parkeringsplatsen utanför ett motell, det blåser iskalla vindar. Motellets föreståndare har precis berättat att det brukade bo en massa langare och drogkurirer på motellet, men att de nya ägarna sparkat ut dem.

– Ni undrar över heroin? Ni har kommit till rätt ställe. Det här är en riktig jävla högborg för droger. Folk kommer till Waterbury från hela Connecticut för att köpa billigt heroin, säger Dan Arnone.

Han är 25 år gammal, klädd i mjukisbyxor och en hoodie. Tittar genom tjocka glasögon. Han ger oss knarkarens Waterbury, en rundtur till platserna i en missbrukares vardag. Han visar oss apoteket där man kan köpa rena nålar, bostadsområdet med förfallna trähus där flera drogtillhåll finns, närbutiken på Walnut street där langarna samlas, den lilla parkeringsplatsen uppe på höjden intill ett bostadshus där han brukade parkera och skjuta heroin. Han berättar om desperationen: langarna som inte ser någon annan möjlighet att tjäna pengar, knarkarna som gör vad som helst för att skaffa droger.

 

Det började på högstadiet för Dan Arnone. En kompis mamma gick på smärtstillande. Hon hade en burk piller i badrumsskåpet och kompisen tog med sig några till skolan. De tog dem på lunchrasten.

– Det pratades om heroin och marijuana. Men ingen pratade om smärtstillande. Som ung tänkte jag att pillren inte kan vara dåliga eftersom det är läkare som ger dem till folk. Det är ju medicin, hur farligt kan det vara?

Hela sitt liv hade Dan Arnone känt som ett tomrum inom sig, att någonting saknades, att han inte passade in. Av pillren blev han självsäker, utåtriktad, produktiv. Han började ta dem allt oftare.

– Det är helt sjukt. Vissa får en jobbrelaterad skada och smärtstillande skrivs ut. När de blir bättre och doktorn drar in medicinen är de redan beroende. Och de vänder sig till gatan. Det kan vara advokater, hemmafruar, läkare … jag har sett alla typer missbruka.

Vi kör upp på en höjd ovanför staden. Dan kliver ut och tänder en cigarett. Hit brukade han köra med sin bil, sitta i den och sätta sprutan i armen. Han drar djupa, nervösa bloss.

– Jag kom nyss ur missbruket, det har mig fortfarande i ett starkt grepp, säger han.

 

Vid sjutton års ålder var han en fullfjädrad pillermissbrukare. Köpte smärtstillande som han krossade och snortade. Kroppen utvecklar snabbt tolerans mot opioider, vilket betyder att man behöver mer och mer för att uppnå ruset. Det blir snabbt en dyr vana. Ett piller kostar 30 dollar, ungefär 250 kronor, på gatan. I början räckte det med en fjärdedels piller, snart behövde han två, sedan sex, åtta, tio piller. Hans missbruk kostade flera hundra dollar per dag. Så fort han inte tog piller kom abstinensen, ”drogsjukan” som han kallar den. Det värsta han någonsin upplevt: extrema magsmärtor, muskelsmärtor, svår ångest, depression. Livet kom att handla om att hålla drogsjukan borta. Han började sälja droger för att finansiera sitt missbruk.

– Vissa jag känner tog pillren under några år, sen bara slutade de. För mig fungerade det inte så. Jag kunde inte sluta.

En dag greps Dan Arnones leverantör av polisen och han kunde inte sälja droger längre. Hans pengar började ta slut och desperationen växte. För 20 dollar fick han fyra påsar heroin. Det var en nödsituation, han skulle bara testa det denna enda gång.

– Jag tog en och blev så hög. Jag spydde, sov inte på hela natten. Det var mitt i vintern och jag var ute i shorts och en t-shirt, så varm, totalt stenad, helt upprymd. Det var som att bli hög för första gången.

Han tog aldrig piller igen efter det. Livet handlade från och med då om heroin och ingenting annat. Han lurade folk omkring sig, stal, ljög för sin flickvän, sålde droger. Allt fler människor vände honom ryggen.

– Det är så otroligt ensamt. Att vara en del av samhället, på riktigt, det är motsatsen till att ta droger. Missbruk är att vara totalt frånkopplad och att försöka känna sig okej medan man är det.

Det var till slut ensamheten som fick honom att lägga in sig för rehabilitering. Han hade sålt nästan allt han ägde för att köpa droger. Han var hemlös och bodde i sin bil.

– Det varade inte så länge. Vissa gör det under flera år. Jag vet inte hur de klarar det utan att bryta ihop. Några veckor var det jag behövde för att inse hur miserabelt det var, hur ensamt det var. Jag ville ha något annat. Jag ville ha kontakterna tillbaka i mitt liv, de jag förlorat. Jag ville vara en del av allting.

 

Vi har kört till en skogsdunge intill en damm. Dan Arnone blickar ut över vattnet.

– Att känna sig lycklig av något alldagligt, bara av att ta en promenad. Känslan man får efter några timmar utomhus, över att känna sitt hjärta slå och komma bort från allt, vara med sig själv. Med hunden. Att vara okej med var man är utan några substanser, det känns så jävla fantastiskt. Det känns som att jag äntligen växer upp.

Dagen före julafton, då Dan Arnone nästan dog, trodde han att han hade skjutit heroin. Men när labbresultaten kom tillbaka visade de att det inte fanns ett spår av heroin i hans kropp – han hade injicerat en blandning av fentanyl och oxykodon, två starka smärtstillande mediciner.

– Man kan inte lita på langare, de vet i fan vad det är de säljer. De vill bara tjäna pengar. När de blandar ut heroinet vet man inte hur starkt det är. Dagen innan jag överdoserade injicerade jag 30 påsar heroin, överdosen fick jag av bara två påsar! Det är som att spela rysk roulette med en nål.

 

Opioiddödsfall ökar i Sverige

Fler dör av narkotika i Sverige, och majoriteten av dödsfallen är opioidrelaterade. Till opioiderna hör både illegala droger som heroin och läkemedel som metadon.

Text: Eva Ekeroth

I jämförelse med andra EU-länder ligger Sverige väsentligt sämre till än genomsnittet, trots att andelen svenskar som någon gång testat narkotika är jämförelsevis lågt. Den svenska rapporteringen kompliceras dock av att Sverige redovisar narkotikadöd på olika sätt. Dels finns Socialstyrelsens dödsorsaksregister, dels finns Toxreg, ett register som bygger på rättsmedicinska analyser, och slutligen sammanställer Folkhälsomyndigheten statistik till EU:s narkotikabyrå, EMCDDA, utifrån deras kriterier. Men oavsett vilket register man tittar i ökar antalet människor som dör av narkotika i Sverige.

Enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister avled 949 personer av förgiftning med narkotika eller läkemedel under 2015, vilket är den högsta andelen under 2000-talet. Av dem var 70 procent män och 30 procent kvinnor. Bland männen är överdos den vanligaste dödsorsaken, medan självmord dominerar bland kvinnor. Ofta går det inte att avgöra om dödsfallet var avsiktligt eller en olyckshändelse.

Läs också:

Läkemedel som droger

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/fran-piller-till-heroin/feed/ 0
Äventyraren Peter Magnusson: ”Fylla farligare än bungy jump”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/aventyraren-peter-magnusson-fylla-farligare-bungy-jump/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/aventyraren-peter-magnusson-fylla-farligare-bungy-jump/#respond Thu, 22 Jun 2017 10:43:49 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644286 Peter Magnusson får sina kickar genom bungyjump, fallskärmshoppning och ballongflygning. Därför har han aldrig känt behov av att dricka alkohol.]]>

Peter Magnusson får sina kickar genom bungyjump, fallskärmshoppning och ballongflygning. Därför har han aldrig känt behov av att dricka alkohol.

Just hemkommen från världens första ballongflygning över Kebnekaise tillsammans med äventyraren Robin Trygg är Peter Magnusson full av energi. Miljön där vi möts – ett bullrigt café i centrala Stockholm – står i bjärt kontrast till de lappländska vidderna han nyss lämnade. Men det är så hans tillvaro ser ut; en ständig växelverkan mellan äventyr högt upp i skyn och mer jordnära sysslor i storstadsdjungeln. Som delägare i Peak Experience Gravity Sports har han ett företag att sköta, och administrationen kräver minst lika mycket tid och fokus som ballongfärderna och fallskärmshoppen.

Hans handslag är fast, blicken intensiv och trygg. Det är bland annat tack vare den som de allra flesta av hans förstagångshoppare faktiskt släpper taget om rädslan och låter sig falla handlöst. När det handlar om bungy är det med en gummisnodd kring ankeln. En hisnande, skrämmande och, för vissa, livsomvälvande erfarenhet.

Men om det ska vi tala senare.

Peter Magnusson skrattar till åt det där med gummisnodden. Det är en del av mytbildningen kring bungy. Det är förvisso sant att hopparen endast är fäst vid ett gummiband – det ska kännas omskakande, för att maximera upplevelsen. Men han jobbar stenhårt med säkerhetstänket. Inget får gå fel, säkerhetsrutinerna är minutiösa.

– Det är betydligt farligare att supa sig full än att hoppa bungy. När man tappar kontrollen kan vad som helst hända, säger Peter Magnusson och ringar därmed in essensen av hela hans livsgärning; hälsosamma kickar som boostar kropp och själ, får människor att växa och ger långsiktiga vinster, som alkohol eller andra droger aldrig kan ge.

 

Han dricker inte alkohol, har inte druckit en droppe sedan han var 17 år. Det är inget moraliskt ställningstagande eller aktivt beslut, det har bara blivit så, eftersom han inte känner något behov av att gå in i något annat rus än det han får av att hoppa från höga höjder eller flyga ballong.

– Jag vill inte tappa skärpan och riskera att förstöra det finkalibrerade belöningssystem som finns naturligt i oss alla och som triggas av häftiga upplevelser, säger han och rekapitulerar sin senaste starka upplevelse; flygningen över Sveriges högsta bergstopp.

Han berättar att man som ballongflygare helt är i händerna på naturen och vädrets makter. Det är bara att böja sig och invänta rätt förutsättningar. Efter många veckors noggrann planering och täta kontakter med såväl Luftfartsverket som renskötande samer – teamet ville inte riskera att störa dem – kom äntligen dagen då allt verkade klaffa.

 

Foto: Mikael Söderberg

De startade från en glaciär och hela resan tog två timmar. När ballongen närmade sig toppen skingrades molnen och himlen klarnade. En helt magisk naturupplevelse, enligt Peter Magnusson, som fortfarande känner sig ”hög” efter den unika färden.

Som utomstående kan man ändå fundera över: varför var det så viktigt att flyga över Kebnekaise? Är det inte bara en machogrej och ännu en fjäder i hatten för några äventyrliga män som ständigt söker nya kickar?

Peter Magnusson tystnar ett ögonblick och låter frågan sjunka in innan han svarar.

– Det är en relevant fråga. Är det onödigt eller viktigt? Jag tycker nog att det är viktigt, förutsatt att man tar miljömässiga hänsyn. Evolutionärt är det framgångsrikt att utmana sig, ta kalkylerade risker och pressa sig själv till gränsen av sin förmåga. På så vis skjuts gränsen för vad vi klarar av fram. Att bryta okänd mark driver mänskligheten framåt och det är en viktig anledning till varför jag gör det jag gör, säger han.

 

Att hjälpa människor att utmana sig själva känns fantastiskt, säger han och förtydligar:

– Alla är rädda innan de ska hoppa. Det är naturligt och ska så vara när det uppstår en kamp mellan rädsla och intellekt. Man vet att sannolikheten att dö av hoppet är minimal, men är rädd ändå. Om man väl hoppar blir upplevelsen enormt stärkande. Kortvarig, stark stress har positiv effekt på immunförsvaret, man får nya insikter om sig själv – man klarade ju något man aldrig trodde sig kapabel till!

Han anser inte att det är något speciellt med människor som går igång på den här typen av extrema utmaningar, och han ser inte sig själv som en utpräglad kicksökare.

– Alla har förmågan att våga språnget trots att de är rädda. Men alla väljer inte att bejaka det, säger han.

 

Peter Magnusson gjorde sitt första bungyjump i början av 90-talet. Han beskriver det som ett mandomsprov som var viktigt för honom då. Han var jätterädd innan hoppet, men efteråt fylldes han av en eufori som överträffade allt annat och han erfor en känsla av att kunna klara vad som helst. Genom att hoppa, rädslan till trots, blev han intensivt medveten om att saker kan kännas farliga utan att vara det. Det är en lärdom han har haft nytta av i livet.

– Att tala inför en stor grupp eller ha avvikande åsikter kan skapa stress och rädsla. Men eftersom jag är van vid rädslan vet jag att det kan vara en god idé att genomföra det jag planerat i alla fall. Efteråt kommer jag att ha lärt mig något om mig själv.

Han menar att man har allt att vinna på att inte omedelbart reagera med rädsla inför något jobbigt. I stället ska man tänka ett extra varv och försöka resonera kring det som händer. Då kommer man förbi rädslan och kan handla rationellt.

– Man är fortfarande rädd, men förmår att samtidigt tänka strategiskt och intellektuellt. Det leder framåt och är utvecklande, säger Peter Magnusson.

 

Foto: Mikael Söderberg

Trots ett tusental fallskärmshopp och otaliga bungyjump i bagaget är han fortfarande rädd. Inte på samma sätt som under de allra första hoppen. Men lagom rädd.

– Tappar man sin rädsla utsätter man sig lätt för onödiga risker. Men det finns ju andra sätt att utmana sig om man tycker att vanliga hopp inte längre ger den där euforin man kände i början. Det kan exempelvis handla om att göra en bakåtvolt när man hoppar, då blir det något nytt som ger en tillräckligt värdefull kick, säger Peter Magnusson med ett leende, och tillägger att för egen del gillar och behöver han den där växelverkan mellan rädsla och trygghet som uppstår när man ena stunden utmanas till det yttersta och nästa slappar i soffan.

En av de mest minnesvärda hopp han har gjort var ett fallskärmshopp från en ballong. Det skiljer sig från att hoppa från ett flygplan eftersom ballongen i princip är stilla i luften. Hoppet startar från noll och accelererar snabbt. Ballongen går att styra uppåt och nedåt, men inte sidledes. Med en fallskärm är det tvärtom.

– Det var enastående utmaning för alla sinnen! Den upplevelsen levde jag länge på.

Orden räcker knappt till när Peter Magnusson berättar. Han är driven, energisk, snabb i tanken och vill gärna fördjupa resonemangen, som stundtals blir filosofiska och, ja, snudd på religiösa. Han pratar inte om lättköpta, kortvariga kickar, utan om upplevelser som betyder något, på riktigt.

På riktigt är också den starka sociala gemenskap som uppstår med dem som ägnar sig åt samma sak som han. Bara det i sig ger en lyckokänsla, tycker han.

– Man måste vara hundra procent närvarande och ansvarstagande mot varandra. Det bygger starka band och är en basal och ursprunglig känsla. Man utvecklar en ovanlig form av kamratskap när man delar så speciella erfarenheter.

 

Ett ord Peter Magnusson ofta återkommer till är autenticitet. Lyckan han känner efter ett hopp är äkta – och den varar länge. Tack vare den känslan har han aldrig känt sug efter de kickar som alkohol eller andra droger kan ge. Inte heller har han känt behov av att våga mer med hjälp av alkohol – han är ju redan herre över sina rädslor.

– De kemiska kickarna går inte att jämföra med de autentiska. De kan kännas bra i början, men när ruset klingar av har man ingenting. Man har inte lärt sig något eller presterat något. I stället hamnar man i obalans och tappar förmågan att uppleva verkligheten som den är. Den förmågan ska vi vara rädda om, säger han.

Han berättar att det är just av det skälet som hans företag endast erbjuder alkoholfritt bubbel efter ballongfärder. Bubbel, när korgen är åter på fast mark, är en trevlig tradition – men varför låta upplevelsen grumlas av alkohol?

För Peter Magnusson råder det inga tvivel. Han är på rätt plats i livet och har förmånen att sedan mer än tjugo år arbeta med något som på samma gång är en passion och en mission. Jobbet har fört honom till fjärran länder, där han har medverkat i olika event. Företaget anlitas även vid bland annat filminspelningar och reklamfilmer.

Men bäst av allt tycker han nog ändå om mötena med alla tusentals pirriga, rädda förstagångshoppare som behöver motiveras och peppas för att våga sitt livs hopp.

– Vi jobbar med något viktigt och djupt tillfredsställande. Jag har aldrig träffat någon som har ångrat ett hopp, tvärtom. Många beskriver ett före och ett efter. Självbilden förändras för alltid. Det känns stort.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/aventyraren-peter-magnusson-fylla-farligare-bungy-jump/feed/ 0
IOGT-NTO utser årets medlem – här är de nomineradehttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-utser-arets-medlem-har-ar-de-nominerade/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-utser-arets-medlem-har-ar-de-nominerade/#respond Thu, 22 Jun 2017 07:29:54 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644464 Just nu laddar åtta nominerade medlemmar inför omröstningen av Årets medlem 2017. De ingår i tre kategorier: eldsjäl, utmanare och kämpe.]]>

Just nu laddar åtta nominerade medlemmar inför omröstningen av Årets medlem 2017. De ingår i tre kategorier: eldsjäl, utmanare och kämpe.

De nominerade är alla starka förebilder och representerar olika kategorier:

 • Årets eldsjäl: Peter Ljungqvist, Farida Al-Abani, Göran Mårtensson.
 • Årets utmanare: Jan-Ove Ragnarsson, Josefin Bogelid.
 • Årets kämpe: Olle Häggström, Sofia Modigh, Gunvor Nygren.

Samtliga är inom rörelsen framstående och framåtlutade individer.

– Varje kategori speglar ett av våra verksamhetsmål. Att utmana alkoholnomen, bjuda in till nykter gemenskap och att arbeta politiskt och sprida IOGT-NTO:s budskap. Ett sådant här pris är ett bra sätt att uppmärksamma våra medlemmar och allt fantastiskt arbete som görs ute i landet, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero.

Han menar att nomineringsprocessen – och omröstningen – bidrar till att belysa och lyfta fram alla dem har en speciell roll inom organisationen och som jobbar med de tre strategiområdena.

– Genom omröstningen blir vårt arbete konkret och synligt. Det som de här personerna jobbar med är ord satta i handling. Det är en viktig signal och har en tydlig koppling till våra mål, säger Johnny Mostacero.

 

De utvalda inom de tre kategorierna har föreslagits av medlemmar och har därefter valts ut av IOGT-NTOs ordförande respektive vice ordförande.

Alla medlemmar kan rösta på sin favorit och läsa mer om de nominerade på IOGT-NTO:s hemsida fram till och med den 27 juni. Vinnarna koras under kongressen i Karlstad.

– De är alla mycket värdiga vinnare, men bara en i varje kategori kan vinna. Vinsten blir äran och berömmelsen!

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-utser-arets-medlem-har-ar-de-nominerade/feed/ 0
IOGT-NTO om glassbeskedet: ”Det här är ju en seger”http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-om-glassbeskedet-det-har-ar-ju-en-seger/ http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-om-glassbeskedet-det-har-ar-ju-en-seger/#respond Wed, 21 Jun 2017 14:18:17 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1644481 Alkoglass föreslås lyda under samma lagar som vanliga alkoholdrycker. Det visar delbetänkandet i regeringens utredning.]]>

Alkoglass föreslås lyda under samma lagar som vanliga alkoholdrycker. Det visar delbetänkandet i regeringens utredning. ”En seger”, enligt IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero.

Det har varit en riktig långkörare, men nu börjar isen lossna för alkoholglassen. I går kom delbetänkandet i regeringens utredning om alkoglassen, och där föreslås att glassen ska följa samma typ av regler som alkoholhaltiga drycker.

– Regeringen värnar om den svenska alkoholpolitiska modellen. Inte minst när det kommer till att skydda barn och unga. Det är därför rimligt att vi har samma typ av regler för försäljning av exempelvis alkoglass som för annan alkoholhaltig dryck, säger folkhälsominister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Om förslaget går igenom så kommer Systembolaget få ansvar för att sälja alkoglassen.

Nyhetsbyrån TT frågade Systembolagets presschef om det innebär att Systembolaget måste sälja alkoholfri glass också.

– Haha … Det är inget vi har funderat på i nuläget, säger presschefen Lennart Agén till TT.

 

Johnny Mostacero. Foto: Nathalie C. Andersson

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero är positiv till utredningens första besked.

– Jag tycker det är jättebra att de äntligen kommer att behandla alkoglassen som den vara det är, det vill säga en frusen drink, och det innebär ju att det är Systembolaget som ska sälja den. Sedan tycker jag att de företag som trots allt saluför glassen, framför allt Mathem, borde göra som ICA. Det vill säga ta sitt sociala ansvar och frivilligt plocka bort den ur sitt sortiment redan nu, säger Johnny Mostacero.

IOGT-NTO har lobbat hårt för att alkoglassen ska klassas som en alkoholhaltig produkt. Förra sommaren genomfördes bland annat en namninsamling där 3 000 personer skrev på för att stoppa alkoglassen. Och nu har arbetet gett resultat.

– För oss är det här ju en seger. Det vi gjorde i Almedalen 2016, med namninsamlingen, har ändå tryckt på, liksom det möte vi hade med ICA, där de efteråt gick ut offentligt i media och tog avstånd från produkten. Så ja, det är en seger. Vi har makt som folkrörelse.

Utredningen föreslår att den uppdaterade alkohollagen ska börja gälla den 1 januari 2019. På tok för sent, enligt Johnny Mostacero.

– Vi tycker att det här borde vara på plats till nästa sommar, då nästa stora försäljningsperiod för den här frusna drinken börjar. 2019 känns jävligt långt bort …

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-nto-om-glassbeskedet-det-har-ar-ju-en-seger/feed/ 0
Fler dricker mer under sommarenhttp://www.accentmagasin.se/missbruk/fler-dricker-mer-under-sommaren/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/fler-dricker-mer-under-sommaren/#respond Wed, 21 Jun 2017 11:35:20 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644471 Hälften av alla svenskar uppger att de dricker större mängd alkohol vid fler tillfällen sommartid än under andra delar av året. Det visar en ny SIFO-undersökning på uppdrag av IQ.]]>

Hälften av alla svenskar uppger att de dricker större mängd alkohol vid fler tillfällen sommartid än under andra delar av året. Det visar en ny SIFO-undersökning på uppdrag av IQ.

Midsommarhelgen står för dörren och med den går startskottet för en sommar med betydligt mer alkohol vid fler tillfällen än under det mörka halvåret.

52 procent av svenskarna uppger enligt IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget, att de dricker mer alkohol oftare under sommaren. På frågan hur man tror att man kommer att dricka, svarade var tredje person att de tror att de kommer att dricka minst 3–4 gånger i veckan under sommaren.

– Det är anmärkningsvärt mycket och kan leda till ändrade vanor när hösten kommer. De flesta klarar att minska sin konsumtion, men några kanske vill förlänga semesterkänslan genom att fortsätta dricka mer och snart sitter man fast i en högre alkoholkonsumtion än innan sommaren, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

 

Han understryker faran med att tro att det är mindre farligt att dricka mindre vid många tillfällen, snarare än mycket vid få tillfällen.

– Så är det inte! Media spär på bilden av att det är bra med några glas vin i veckan, men alkohol är inte bra, även om man inte super sig full. Man kan hamna i vanor man inte klarar att bryta och det blir även konsekvenser för omgivningen. Barn blir drabbade och man kan råka ut för olyckor. Alkohol och bad är till exempel en dålig kombination.

Han tipsar de som ofta dricker alkohol under sommaren att varva alkoholhaltiga drycker med några av alla de nya alkoholfria dryckerna som kommit de senaste åren. Det kan vara ett smidigt sätt att minska alkoholkonsumtionen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/fler-dricker-mer-under-sommaren/feed/ 0
”Framtiden kräver mod att förändra”http://www.accentmagasin.se/opinion/framtiden-kraver-mod-att-forandra/ http://www.accentmagasin.se/opinion/framtiden-kraver-mod-att-forandra/#respond Wed, 21 Jun 2017 07:27:21 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1644332 För att möta framtiden som en stark folkrörelse behöver vi använda det som definierar en folkrörelse. Det vill säga viljan att förändra, skriver Johnny Mostacero i sin krönika.]]>

Folkrörelser kallas stora föreningar eller organisationer som bildats av människor med vilja att förändra. Så beskriver Nationalencyklopedin en folkrörelse.

Nykterhetsrörelsen är tillsammans med väckelserörelsen och arbetarrörelsen en av de tre stora folkrörelser som med sitt arbete var med och skapade förutsättningar för den välfärd vi medborgare i Sverige fortfarande åtnjuter. Dessa tre finns fortfarande kvar och vi kan med stolthet säga att vårt IOGT-NTO och de frågor vi driver gör oss lika relevanta nu som när vi en gång startade: Vårt alkoholpolitiska arbete. Utmanandet av en stark alkoholnorm. Vårt internationella arbete och inte minst vår nyktra gemenskap är ett axplock av allt bra som vi gör. Kort sagt är vår vilja att förändra det vi identifierar som problem fortfarande lika stark.

Under min tid som förbundsordförande har jag lagt mycket tid på att besöka våra distrikt för att få en övergripande bild. Jag har mött styrelser men också besökt föreningar och verksamheter. På plats har jag sett allt bra som vi gör och hur vi på ett klokt sätt förvaltar våra resurser. Min upplevelse är att vi spelar en viktig roll, ofta genom samverkan med andra föreningar och organisationer. Men jag har också sett, tagit del av, och diskuterat de problem och de utmaningar som vi har inom organisationen. För att möta framtiden som en stark folkrörelse behöver vi nu även internt använda det som definierar en folkrörelse. Det vill säga viljan att förändra.

 

Att inte förändra kan initialt kännas tryggt, men är i längden förödande. Vi i IOGT-NTO är också vanemänniskor och ryggmärgsreflexen är att vilja behålla det invanda, enligt devisen man vet vad man har men inte vad man får. Men att förändra och anpassa sig för framtiden är nödvändigt för överlevnad, och en process som många andra organisationer redan påbörjat. Att vi funnits i 138 år och fortfarande är en stark folkrörelse är bevis på att vi genom åren haft denna förmåga till förändring.

Under de två år som förflutit sedan förra kongressen har vi i förbundsstyrelsen – tillsammans med distrikt och anställda – jobbat med uppdraget att ta reda på hur IOGT-NTO mår. Detta har resulterat i förslaget till den förändringsresa vi valt att kalla Expedition 50. Många sneglar på oss i denna process och det vi väljer att göra kommer med all säkerhet att inspirera andra.

År 2020 fyller vi femtio år (räknat från sammanslagningen 1970). Då ska vår förändringsresa vara avslutad och vårt IOGT-NTO vara redo att möta de kommande femtio åren. Som en första mellanlandning på denna resa ser jag fram emot sommarens kongress i Karlstad. Min förhoppning är att vi trycker undan ryggmärgsreflexen och tar fram modet och viljan att våga förändra. För IOGT-NTO behövs. Såväl i dag som om femtio år.

]]>
http://www.accentmagasin.se/opinion/framtiden-kraver-mod-att-forandra/feed/ 0
Alkomätare sätts upp på badplatserhttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/alkomatare-satts-upp-pa-badplatser/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/alkomatare-satts-upp-pa-badplatser/#respond Tue, 20 Jun 2017 13:46:19 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644416 I hälften av alla drunkningsolyckor är alkohol inblandat. Nu under veckan sätter försäkringsbolaget Trygg-Hansa upp alkomätare på 12 svenska badplatser.]]>

I hälften av alla drunkningsolyckor är alkohol inblandat. Nu under veckan sätter försäkringsbolaget Trygg-Hansa upp alkomätare på 12 svenska badplatser.

Alkohol och vatten är en dålig kombination. Trots det dricker många till sjöss eller på badplatser och över hälften av alla drunkningar har alkohol som bidragande orsak. 2016 drunknade 115 personer och cirka 60 av dessa hade enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik druckit. När det gäller småbåtsolyckor är 6 av 10 påverkade av alkohol.

Enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa har sex av tio svenskar någon eller flera gånger druckit alkohol innan de badat och närmare fyra av tio tycker att det är okej att dricka alkohol i anslutning till bad.

Nu lanserar därför Trygg-Hansa det förebyggande initiativet Alkobojen, som syftar till att få personer som druckit alkohol att tänka till en extra gång innan de badar. Alkomätare sätts under veckan upp på 12 stora och välbesökta badplatser runt om i landet.

Mätarna ger i sig inget skydd och den som druckit struntar antagligen i alkomätaren eller att bära flytväst. Men det här kan absolut bli något att samtala kring och på sikt kan alkomätarna förhoppningsvis bidra till att man dricker mindre i samband med bad och vatten, säger Karin Brand, ordförande på Svenska Livräddningssällskapet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/alkomatare-satts-upp-pa-badplatser/feed/ 0
Dagöholm satsar på vårdkedjanhttp://www.accentmagasin.se/missbruk/dagoholm-satsar-pa-vardkedjan/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/dagoholm-satsar-pa-vardkedjan/#respond Tue, 20 Jun 2017 07:20:11 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644366 IOGT-NTO:s behandlingshem Dagöholm vill starta socialt företag, närma sig kamratstödet och folkhögskolorna och satsa på nya verksamheter.]]>

IOGT-NTO:s behandlingshem Dagöholm vill starta socialt företag, närma sig kamratstödet och folkhögskolorna och satsa på nya verksamheter.

Det var länge sedan framtidstron var så stark på Dagöholm. Ett nytt lån från IOGT-NTO, och att organisationen tar över en del av administrationen, gör att behandlingshemmet nu vågar satsa på ny inriktning och nya verksamheter.

– Vi vill inte vara en gammaldags tork. Det finns ju resurser och kompetens i organisationen och dem vill vi utnyttja. Dagöholm har haft låg beläggning länge, men nu vill vi satsa, säger Hanna Broberg, ordförande i stiftelsen Dagöholm.

Tillsammans med Gunilla Granqvist, Thomas Johansson, Joakim Kihlberg och Arne Larsson har Hanna Broberg skrivit en motion till sommarens kongress. Där föreslår de ökad samverkan med föreningar, sociala företag, kamratstöd, folkhögskolorna och Dagöholm. Dessutom vill de att IOGT-NTO utvecklar en kamratstödsmetodik.

– I dag hänger allt för mycket på enstaka eldsjälar. Verksamheten måste stöttas upp. Tollare bedriver redan i dag utbildningar. Där vill vi se ökat samarbete, säger hon.

Förbundsstyrelsen stöttar tanken och föreslår att en plan för utveckling av det sociala arbetet tas fram under våren 2018 och att en metod för kompetensutveckling av socialt arbete och vårdkedjan under 2018.

 

Hanna Broberg, ordförande för Dagöholms styrelse. Foto: Nathalie C. Andersson

Sedan kongressen i Borås 2013, då IOGT-NTO beslutade att inte ta emot patienter med substitutionsbehandling, har inriktningen på Dagöholm successivt på ställts om och i dag finns inga patienter med läkemedelsassisterad behandling kvar. Det har minskat patientunderlaget för Dagöholm.

– Vi har 40 platser, men vill helst ligga på 25 för att kunna bedriva en bra vård. I stället vill vi satsa på andra verksamheter. Det skulle kunna vara korttidsboenden för personer som placeras i sociala företag. Vi har ett fint snickeri och ett fint kök. Vi skulle kunna satsa på tillverkning, reparation eller kanske ett bageri, säger hon.

En annan idé är att satsa på avgiftning.

– Vi vet att det är kö på flera veckor för att komma till avgiftning. Det är orimligt. Vi har viss kompetens bland personalen för avgiftning, men vi kommer att behöva rekrytera fler, säger Hanna Broberg.

 

Dagöholm har också ambitionen att bli bättre på eftervård, anhörigstöd och meningsfull sysselsättning.

– Vi vill ha ett närmare samarbete med kamratstödet och övriga IOGT-NTO. Om vi inte tar vara på övriga delar av verksamheten så kan ju vem som helst driva behandlingshemmet. Det är mycket positivt att ledningen för IOGT-NTO tydligt har uttalat att de vill satsa på Dagöholm.

Hon tror att Dagöholm kan bli IOGT-NTO-rörelsens sociala centrum.

– Men då är det dags att kavla upp ärmarna och börja samarbeta, säger Hanna Boberg.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/dagoholm-satsar-pa-vardkedjan/feed/ 0
Café Rådhuset hoppas på en omstarthttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/cafe-radhuset-hoppas-pa-en-omstart/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/cafe-radhuset-hoppas-pa-en-omstart/#respond Mon, 19 Jun 2017 09:26:18 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644388 Den 9 juli är den sista dagen som Café Rådhuset i Ronneby håller öppet. Dålig lönsamhet är orsaken till stängningen. Men hoppet finns om en nystart.]]>

Den 9 juli är den sista dagen som Café Rådhuset i Ronneby håller öppet. Dålig lönsamhet är orsaken till stängningen. Men hoppet finns om en nystart.

I ett decennium har det populära Café Rådhuset i Ronneby, som drivs av IOGT-NTO, serverat fika och social gemenskap till humana priser. Men nu är det slut med det.

 

Dyra personalkostnader i kombination med låga priser och långa öppettider har gjort att det inte går längre. Vi gick med förlust förra året och vi kan inte gå med förlust i år igen, säger Kristin Eriksson, som driver Café Rådhuset.

 

Man har genom åren haft många personer med lönebidrag anställda, men nu har detta successivt fasats ut. Det fungerar så att caféet först måste anställa en person, för att därefter ansöka om bidrag. Ibland blir det inget och då måste vanlig lön betalas.

Kristin Eriksson berättar att caféet är populärt och välbesökt. Många kommer hit för den nyktra gemenskapen och för att man kan sitta här och fika till en relativt billig penning. Och så måste det vara.

 

Vi kan inte och vill inte mäta oss med de ”fina” caféerna och det finns en poäng med att alla ska ha råd att komma hit, oavsett bakgrund. Just den sociala funktionen har varit mycket viktig. Därför är det jättetråkigt att behöva lägga ner, säger hon.

Beslutet kom hastigt, efter att en föreståndare slutade samtidigt som annan personal ville ha semester.

 

Då gick det inte längre. Sista dagen vi håller öppet är den 9 juli, säger Kristin Eriksson, som dock inte har kastat in handduken helt.

 

IOGT-NTO kommer fortfarande att vara ägare till nedervåningen av huset och vi kommer att bedriva verksamhet där. Kanske kan det bli ett medlemscafé så småningom eller kamratstödsverksamhet. Vi håller alla dörrar öppna!

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/cafe-radhuset-hoppas-pa-en-omstart/feed/ 0
11 saker du (kanske) inte visste om IOGT-NTOhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/11-saker-du-kanske-inte-visste-om-iogt-nto/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/11-saker-du-kanske-inte-visste-om-iogt-nto/#respond Mon, 19 Jun 2017 05:36:19 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644305 I en gammal organisation finns mycket historia. Accent har grävt fram 11 saker som du kanske inte visste om IOGT-NTO.]]>

I en gammal organisation finns mycket historia. Accent har grävt fram 11 saker som du kanske inte visste om IOGT-NTO.

1.

Tollare folkhögskola kom i IOGT-NTO:s ägo genom att den, för stockholmare, kände möbelfabrikören Conrad Åhlberg (Åhlbergs möbler) 1932 ropade in gården på auktion och bytte den mot Stockholms Godtemplares sommarhem i Skärsätra på Lidingö.

2.

När de fem första kvinnorna valdes in i Riksdagen 1922 var IOGT-medlemmen Agda Östlund en av dem. Hon var inte ensam nykterist. Genom åren har Riksdagen haft fler än 1 000 nyktra ledamöter.

3.

Olof Bergström, som tog IOGT till Sverige 1879, var en framgångsrik kolonisatör och entreprenör. I det framväxande USA grundade han staden Gothenburg. Engagemanget för nykterhetsrörelsen avtog i takt med att festandet tilltog. Han dog utblottad och alkoholiserad 1910. 25 år efter hans död tog några medlemmar initiativ till att hedra sin grundare genom att resa en minnessten i Hälsingland där han växt upp.

4.

Elisabeth Hesselblad, som helgonförklarades förra året, konverterade till katolicismen när hon arbetade som privatsjuksköterska i en katolsk familj i USA. Dit hade hon rest 1888 för att studera till sjuksköterska och tjäna pengar till familjen hemma i Sverige. Resan har troligen betalats med pengar som hennes far, Robert Hesselblad, förskingrat från Logen Thor i Skövde som hade stadens första bibliotek.

5.

Accent nr 1/1965.

Accent är fem år äldre än IOGT-NTO. 1965 beslöt nämligen chefredaktörerna för IOGT:s tidning Reformatorn och NTO:s tidning Ariel att de skulle gå samman och ge ut en gemensam tidning som fick namnet Accent.

6.

Studiecirkelns fader Oscar Olsson höll Sveriges första studiecirkel, i Godtemplarordens regi, hösten 1902 på ett nykterhets-kafé i Lund.

7.

Under två veckor i oktober 1994 såldes drygt 100 000 orkidébuketter i IOGT-NTO:s namn. Förutom blomförsäljningen såldes orkidénålar, och en ”barn hjälper barn”-gala, där drottning Silvia medverkade, genomfördes. Medlen från orkidékampanjen användes till att finansiera en skolkampanj om narkotika i Sverige och att bidra med 1,7 miljoner till Världshälsoorganisationens gatubarnsprojekt under tre år. Orkidékampanjen genomfördes sammanlagt tre gånger under 1980- och 1990-talet.

8.

Under större delen av 1990-talet var IOGT-NTO-rörelsen en av tre delägare i Astrid Lindgrens värld. Anledningen till att rörelsen gick in med aktiekapital var dels möjligheten att få sälja lotter till besökarna i parken och dels att Junis skulle få möjlighet att spela teater på parkens scener.

9.

IOGT-NTO var först i Sverige med att anordna en julkonsert med kända artister. Den hölls i Berwaldhallen i Stockholm 1988 under namnet Vit jul. Konserten bandades av Sveriges radio och sändes på nyårsafton samma år. För arrangemanget svarade Arrangemangsservice, en artistförmedling som IOGT-NTO drev mellan 1988 och 1995. Julkonsert-verksamheten pågick till 1995.

Foto av ordenshuset Brofästet på Skansen

Ordenshuset Brofästet på Skansen. Foto: Arkivbild

10.

På initiativ av IOGT-NTO invigdes 1996 ett ordenshus på Skansen. Valet föll på föreningen Brofästets lokal i Raklösen utanför Ullfors i norra Uppland. Huset flyttades till Skansen. Efter Skansens önskemål är interiören återställd till hur den såg ut på 1930-talet.

Wendelsbergs folkhögskola. Foto: Nathalie C. Andersson

11.

Under IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg flyter ett vattendrag som förbinder den omgivande parkens dammar. Vattnet kan nås via en lucka i köket där läraren Herger Karlberg enligt sägnen trillade ner när han, dubbelvikt på grund av ryggskott, missade att luckan var öppen. Han kom upp botad från ryggskottet och vattnet anses sedan dess undergörande.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/11-saker-du-kanske-inte-visste-om-iogt-nto/feed/ 0
8 av 10 mår bra av ideellt engagemanghttp://www.accentmagasin.se/politik/8-av-10-mar-bra-av-ideellt-engagemang/ http://www.accentmagasin.se/politik/8-av-10-mar-bra-av-ideellt-engagemang/#respond Fri, 16 Jun 2017 12:08:57 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1644362 8 av 10 som engagerar sig ideellt mår bättre på grund av sitt engagemang. Det visar en undersökning som Volontärbyrån gjort.]]>

8 av 10 som engagerar sig ideellt mår bättre på grund av sitt engagemang. Det visar en undersökning som Volontärbyrån gjort.

Majoriteten av de som engagerar sig ideellt är nöjda med sitt engagemang, mår bättre tack vare det och vill absolut fortsätta engagera sig det kommande året. Det är några av resultaten från Volontärbarometern, en enkätundersökning som Volontärbyrån har gjort.

Under mars i år har 1811 personer som haft uppdrag via byrån svarat på hur de upplever sitt ideella engagemang (vilket ger en svarsfrekvens på 32 procent.)

De allra flesta engagerar sig för att de vill hjälpa andra och förbättra samhället, men engagemanget är även något som får de engagerade att må bra. I alla fall enligt dem själva. 8 av 10 som svarade upplever att engagemanget ger dem ett mer meningsfullt liv, och lika många upplever att de mår bättre av att engagera sig ideellt.

Mer om engagemang:

Se Accents video om vad som gör människor engagerade.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/8-av-10-mar-bra-av-ideellt-engagemang/feed/ 0
Hisnande dramakomedi om kvinnor på gränsenhttp://www.accentmagasin.se/kultur/hisnande-dramakomedi-om-kvinnor-pa-gransen/ http://www.accentmagasin.se/kultur/hisnande-dramakomedi-om-kvinnor-pa-gransen/#respond Fri, 16 Jun 2017 10:11:39 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644292 ”Galna av lycka” är en varm och mångbottnad italiensk komedi med bland andra Valeria Bruni Tedeschi och Micaela Ramazzotti i huvudrollerna. Filmen utspelar sig i gränslandet mellan galenskap och den brutala verkligheten.]]>

”Galna av lycka” är en varm och mångbottnad italiensk komedi med bland andra Valeria Bruni Tedeschi och Micaela Ramazzotti i huvudrollerna. Filmen utspelar sig i gränslandet mellan galenskap och den brutala verkligheten.

Beatrice älskar att maniskt prata med alla om hur fantastisk och från vilken fin familj hon är på behandlingshemmet i Toscana där hon bor tillsammans med en skara brokiga kvinnor med olika psykiatriska diagnoser och drogproblem. Hon är verkligen extra allt – till skillnad från den mer lågmälda, tatuerade och uppenbart missbrukande Donatella som en dag gör entré. Dessa två udda existenser hittar så småningom till varandra och hand i hand rymmer de från behandlingshemmet och alla regler de tvingas underkasta sig.

Det blir början på en hisnande roadtrip som via gamla älskare, hispiga familjemedlemmar och flotta restauranger inklusive springnotor för dem mot det som är resans egentliga mål. Donatella bär på en hemlighet och en längtan som måste stillas.

 

Två starka kvinnoroller i en miljö som man vanligtvis inte ser på film – ett behandlingshem – gör den här filmen till en italiensk, feministisk pärla som är som en skön mix av Thelma & Louise och Gökboet. Den rymmer dramatik, humor, svärta och djup och väcker frågor om vem som är galen och vem som är frisk. Enligt läkarna är de här kvinnorna tokiga. Men ute i samhället ter de sig helt normala. Se den! Galna av lycka av regissören Paolo Virtzí hade nyligen premiär.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/hisnande-dramakomedi-om-kvinnor-pa-gransen/feed/ 0
Liberal syn på droger en orsak till fler unga missbrukarehttp://www.accentmagasin.se/missbruk/liberal-syn-pa-droger-en-orsak-till-fler-unga-missbrukare/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/liberal-syn-pa-droger-en-orsak-till-fler-unga-missbrukare/#respond Fri, 16 Jun 2017 06:48:26 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644308 Dubbelt så många unga vårdas för drogmissbruk jämfört med för tio år sedan. Och på många håll i landet kryper droganvändandet ner i åldrarna. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort.]]>

Dubbelt så många unga vårdas för drogmissbruk jämfört med för tio år sedan. Och på många håll i landet kryper droganvändandet ner i åldrarna. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort.

Unga vuxna i åldersgruppen 18–25 år har ett mer avancerat och mer destruktivt missbruk än tidigare, visar kartläggningen, som täcker landets alla landsting. Även polisen upplever att fler ungdomar i 14–15-årsåldern använder narkotika i dag jämfört med för några år sedan.

Det här är en bild som Ursula Thienemann, legitimerad psykolog på Beroendekliniken i Norrköping, delar. Hon menar att missbruket helt klart har krupit ner i åldrarna.

– Det är anmärkningsvärt att det har skett en dubblering av missbruk bland unga på tio år. Det har naturligtvis flera orsaker. Bland annat kan det vara så att vi i vården och även andra har blivit mer uppmärksamma på ungas missbruk och därför ser ökningen så stor ut. Men det är ett faktum att vi har mycket narkotika i Norrköping, säger hon.

 

Hon tror att den ökande cannabisanvändningen bland unga är en bidragande orsak, liksom en mer liberal syn på partydroger och cannabis generellt. En annan orsak kan vara att ungas psykiska hälsa har försämrats över tid och att unga i högre grad än tidigare lever i sin ”egen” värld i sociala medier bortom de vuxnas insyn.

– Föräldrar vet inte alltid eller förstår vad deras barn sysslar med. Men de, och alla vi vuxna, har ett ansvar att ställa obekväma frågor och inte hålla sig undan när man anar att det kan finnas problem, säger Ursula Thienemann.

Hon anser att det är viktigt att lyfta den här frågan och prata om droger både i skolan och hemma.

– Ungdomar vill bli sedda och det är vårt ansvar att uppmärksamma och se vad de håller på med, så att de kan få den hjälp och stöd de behöver i tid.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/liberal-syn-pa-droger-en-orsak-till-fler-unga-missbrukare/feed/ 0
EU ser över införselkvoter – var med och påverkahttp://www.accentmagasin.se/politik/eu-ser-over-inforselkvoter/ http://www.accentmagasin.se/politik/eu-ser-over-inforselkvoter/#respond Thu, 15 Jun 2017 12:29:06 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644341 EU-kommissionen ser över direktivet om punktskatter för bland annat alkohol och tobak som förs från ett EU-land till ett annat. Nu kan du vara med och påverka.]]>

EU-kommissionen ser över direktivet om punktskatter för bland annat alkohol och tobak som förs från ett EU-land till ett annat. Nu kan du vara med och påverka.

Reglerna för privatimport av alkohol bestäms av direktiv 2008/118EC. Där sägs att alkohol som är beskattad i det EU-land man köper den inte ska beskattas enligt nivåerna i det land man importerar den till. Åtminstone inte alkohol som är avsedd för privat bruk och som köparen själv forslar över gränsen.

– Nu har EU-kommissionen börjat se över direktivet. Med anledning av översynen har kommissionen inlett en samrådsprocess, säger Kalle Dramstad, politisk sekreterare i EU-frågor på IOGT-NTO.

I översynen ingår bland annat en medborgarenkät.

– Beroende på vad enkäten ger för resultat kan EU-kommissionen komma att se över de indikativa nivåerna: det som vi i Sverige kallar införselkvoter, säger han.

 

De svenska införselkvoterna har höjts successivt sedan EU-inträdet. Nu kan en resenär ta med sig 10 liter sprit, 30 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter starköl.

Kalle Dramstad. Foto: Ulrica Ambjörn.

– Problemet är att nivåerna är så höga och att det är referensnivåer, så kallat indikativa nivåer. Om man kan göra troligt att man behöver ännu mer så får man ta in det, säger han.

Att nivåerna är så höga får effekt på flera sätt.

– Dels skapar det ett negativt alkoholskattetryck, vilket är farligt och dels är det ett hinder för staternas suveränitet att sätta punktskatter, säger han.

 

Kalle Dramstad tycker att alla ska ta möjligheten att påverka genom att delta i undersökningen.

– Många delar i undersökningen är väldigt tekniska, men den del som handlar om alkoholinförsel är däremot enkel och kort, säger han.

Han har gjort en lathund i powerpoint för hur man gör när man fyller i enkäten. Där finns också en länk till frågeformuläret.

– Eftersom de har tagit upp frågan så tror jag faktiskt att det finns en möjlighet att något händer, antingen att de sänker de indikativa referensnivåerna eller att de öppnar för att varje medlemsstat sätter sina egna nivåer, säger han.

Den 4 juli är sista datum för att besvara enkäten.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/eu-ser-over-inforselkvoter/feed/ 0
Samma konsumtion med litet som med stort glashttp://www.accentmagasin.se/forskning/samma-konsumtion-med-litet-som-med-stort-glas/ http://www.accentmagasin.se/forskning/samma-konsumtion-med-litet-som-med-stort-glas/#respond Thu, 15 Jun 2017 08:09:24 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644310 Tidigare studier tyder på att storlek och form på glaset påverkar mängden som konsumenten dricker. En ny studie finner dock inga sådana skillnader.]]>

Tidigare studier tyder på att storlek och form på glaset påverkar mängden som konsumenten dricker. En ny studie finner dock inga sådana skillnader.

Sedan tidigare finns studier som visar att större tallrikar får oss att äta mer och att vinförsäljningen ökar med närmare tio procent på en restaurang där vinet serveras i större glas. Men när forskare från Cambridge låter kvinnor dricka vin ur stora respektive små glas finner de inga sådana skillnader. Deras studie presenteras i BMC psychology.

De 166 kvinnor som deltog i studien slumpades till att dricka 175 ml vin från antingen ett stort glas (370 ml) eller ett litet (250 ml). Forskarna studerade sedan hur snabbt de drack, hur många munnar de tog och hur lång tid som gick åt för varje klunk. Efteråt blev försökspersonerna tillfrågade hur nöjda de var med mängden vin de fått och hur nöjda de var med dryckesupplevelsen.

 

Resultaten av undersökningen blev inte de förväntade. De kvinnor som fick vin i större glas drack långsammare och varje klunk var mindre. Forskarna fann inga skillnader för de andra variablerna.

En förklaring till de oväntade resultaten tror forskarna kan vara att försökspersonerna drack ensamma i laboratoriemiljö. Alkoholkonsumtionen för en person vid ett visst tillfälle påverkas starkt av omgivningen, påpekar forskarna.

 

Den andra förklaringen de presenterar är att storleken på glas inte skulle påverka mängden alkoholdryck, trots att alkoholfria drycker i tidigare studier har visat sig påverkas. Den förklaringen håller dock inte forskarna för trolig. I stället efterlyser de nya försök i mer barlik miljö.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/samma-konsumtion-med-litet-som-med-stort-glas/feed/ 0
Så smakar årets Almedalsdrinkhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/sa-smakar-arets-almedalsdrink/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sa-smakar-arets-almedalsdrink/#respond Wed, 14 Jun 2017 12:31:01 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644318 Sedan 2012 har en ny Almedalsdrink kunnat avnjutas varje år under Almedalsveckan. Årets drink har smak av svartvinbär, tranbär och blåbär.]]>

Sedan 2012 har en ny Almedalsdrink kunnat avnjutas varje år under Almedalsveckan. Årets drink har smak av svartvinbär, tranbär och blåbär.

– Vi ville ha en drink med vuxen smak, som inte är söt, och som går lätt att blanda, framförallt lätt att blanda till många, säger Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO.

Det är kväll och mingel på makthavare.se:s Almedalsmöte, och premiär för 2017 års Almedalsdrink. En drink som med fem år på nacken blivit en stående gäst i Almedalsvärlden. Genom åren har drinken förändrats, både i karaktär och i smak. Första året var temat jordgubbar.

– Då stod vi och muddlade 250 liter jordgubbar. Nästa år tog vi hallon som bas. Vi tänkte att det skulle vara enklare, men då kom larmrapporterna om att man inte skulle äta färska hallon så vi fick koka flera hundra liter hallon, säger Linda Engström.

I år baseras drinken på små bär; svara vinbär, tranbär och blåbär. En handuppräckning bland publiken ger den gott betyg.

 

Efter drinkpresentationen hålls en debatt mellan Kristina Axén Olin, tidigare finansborgarråd i Stockholm, Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige och Jessica W Sandberg, DJ, PR-strateg och samhällsdebattör om alkoholnormen och alkoholen som socialt smörjmedel.

De två kvinnorna är båda överens om att alkoholnormen i Almedalen är stark. Henric Byström svarar både ja och nej på frågan.

– Både i Almedalen och i Sverige generellt har efterfrågan på alkoholfritt exploderat, säger han under debatten.

Henric Byström berättar att Carlsberg, sedan lanseringen av den alkoholfria ölen 2006, har ökat försäljningen med över 100 000 liter om året.

– Och sortimentet har ökat. Numera har vi åtta olika sorter, säger han.

Kristina Axén Olin säger att hon numera helst avstår kvällsmingel i Almedalen, även om det nu finns mycket mer alkoholfritt att välja på.

– Men det vet ju alla som varit nyktra på en fest att framåt småtimmarna är det inte särskilt kul. Berusade människor är inte roliga, säger hon.

Jessica Sandberg tycker att det blivit lättare att tacka nej till alkohol.

– I dag är det ingen utmaning för mig, men det har krävts mycket övning och så har jag ju profilerat mig själv ganska hårt som en som dricker cola light, säger hon.

 

Kristina Axén Olin har inte hunnit smaka på årets drink när Accent vill veta vad hon tycker om den.

– Men jag har smakat de tidigare och de har varit goda. Det är ett jättebra initiativ och ett sätt att uppmärksamma värdet av alkoholfria drycker. Det är viktigt med goda vuxensmaker, även om jag själv blev lite besviken över att de söta går bort. Jag gillar sött, säger hon.

Henric Byström tycker också att drinken smakar bra.

– Den är helt okej, men inte lika god som vår rosøl, som vi ska servera i Almedalen, säger han med ett leende.

Även för Linda Engström är det smakpremiär på årets drink.

– Lite överraskande smak. Fräsch. Vi har länge velat ha en drink med blåbär i och nu har vi fått det. Den ska serveras iskall så i med stora isbitar i glaset, säger hon.

 

Bakom Almedalsdrinken står nätverket Folkrörelser mot droger, ett nätverk av 16 organisationer där bland andra IOGT-NTO ingår. Initiativet till Almedalsdrinken togs som en protest mot den rosévinskultur som var förhärskande under politikerveckan.

Premiäråret 2012 utsågs drinken till ”hetast i Almedalen.”

Alla drinkarna har komponerats av bartendern Örjan Åstrand som till vardags arbetar på restaurang Tennstopet i Stockholm.

Läs mer:

• Nyfiken på recepten till de föregående årens drinkar? Läs mer här.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sa-smakar-arets-almedalsdrink/feed/ 0
Oxytocin minskar metamfetamin-sughttp://www.accentmagasin.se/forskning/oxytocin-minskar-metamfetamin-sug/ http://www.accentmagasin.se/forskning/oxytocin-minskar-metamfetamin-sug/#respond Wed, 14 Jun 2017 07:31:50 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644222 När ”må bra”-hormonet oxytocin ges till råttor, som är beroende av metamfetamin, minskar deras lust att anstränga sig för att skaffa drogen.]]>

När ”må bra”-hormonet oxytocin ges till råttor, som är beroende av metamfetamin, minskar deras lust att anstränga sig för att skaffa drogen.

En ny studie som presenteras i Biological Psychiatry visar att suget hos metamfetaminberoende råttor minskar om de får oxytocin. Oxytocin är ett naturligt hormon som främst är känt för att det påverkar banden mellan barn och föräldrar vid förlossning. Hormonet utsöndras också vid beröring.

– Det finns för närvarande inget läkemedel mot metamfetaminberoende, en kronisk sjukdom som förstör många liv, säger Brittney Cox från University of California Irvine, och huvudförfattare till studien, till Biological Psychiatry.

 

I studien ingick råttor, som var beroende av metamfetamin, och hade möjlighet att få tag på drogen med viss ansträngning.

När de fick oxytocin fortsatte råttorna att ta samma mängd metamfetamin som tidigare om det inte krävdes någon större ansträngning. Däremot minskade råttornas drogintag om de var tvungna att anstränga sig mer. Resultaten var desamma för råttor av båda könen.

– Intressant var att effekterna var störst för de djur som var mest motiverade att leta efter metamfetamin. Det indikerar att oxytocin kan ha en potential i behandling av beroende, säger Brittney Cox.

 

Forskarna fann också att de, genom att mäta motivationen, kunde förutsäga återfall, vilket inte kunde förutspås på grundval av hur mycket droger råttan tog när ansträngningen som krävdes var liten.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/oxytocin-minskar-metamfetamin-sug/feed/ 0
Styrelsen föreslår extrakongress 2018http://www.accentmagasin.se/nykterhet/styrelsen-foreslar-extrakongress-2018/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/styrelsen-foreslar-extrakongress-2018/#respond Tue, 13 Jun 2017 13:04:32 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1644250 Kanske blir det en kongress för IOGT-NTO även nästa år. Den möjligheten öppnar förbundsstyrelsen för i sitt förslag till förändringsarbetet Expedition 50. ]]>

Kanske blir det en kongress för IOGT-NTO även nästa år. Den möjligheten öppnar förbundsstyrelsen för i sitt förslag till förändringsarbetet Expedition 50.

– Vi har lagt in möjligheten att kalla till en extrakongress om det skulle behövas. Det kan till exempel handla om att det är saker vi vill sätta igång med innan kongressen 2019 och som vi behöver kongressbeslut för att genomföra, säger Johnny Mostacero, IOGT-NTO:s ordförande.

Det är i förslaget till Expedition 50, IOGT-NTO:s kommande förändringsarbete, som förbundsstyrelsen lägger fram förslaget om att hålla en extrakongress. Den eventuella extrakongressen skulle i så fall hållas i stället för den distriktsstyrelsesamling som brukar anordnas i januari, och använda sig av samma budgeterade medel.

– Vi räknar med att om det blir en extrakongress så blir det ungefär lika många personer som när vi har en januarikonferens, säger Johnny Mostacero.

 

Förbundsstyrelsen, liksom revisorerna, riksstyrelsen eller fem distrikt tillsammans, har rätt att begära en extrakongress. Detta görs exempelvis för att snabba på vissa förändringsarbeten som kräver kongressbeslut. Extrakongressen får nämligen bara behandla de frågor som är anledning till att mötet kallats.

– Det är inte så ofta vi har haft extrakongress, jag har aldrig varit med om det. Men vi vill öppna för den möjligheten ifall det är så att vi behöver få upp tempot, säger Johnny Mostacero.

Vilken plats den eventuella extrakongressen kommer hållas på är inte klart.

– Nej, det har vi inte bestämt, för vi vet inte om det blir en extrakongress och det är dumt att planera i förväg om det inte blir av. Men blir det av så kommer det vara på ett strategiskt lämpligt ställe som det är lätt att åka till. Vi har haft januarikonferens i Köping förra året och i Nacka det här året, så kanske någonstans dit, där det är praktiskt att transportera sig.

Ombud vid en eventuell extrakongress är samma ombud som valts till den senaste ordinarie kongressen, alltså kongressen i Karlstad 2017.

– Och om det är någon som inte kan, så finns det oftast reservombud valda som kan åka i stället, säger Johnny Mostacero.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/styrelsen-foreslar-extrakongress-2018/feed/ 0
Smärtpatienter riskerar beroendehttp://www.accentmagasin.se/forskning/smartpatienter-riskerar-beroende/ http://www.accentmagasin.se/forskning/smartpatienter-riskerar-beroende/#respond Tue, 13 Jun 2017 08:08:22 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644203 Patienter med långvarig smärta får ofta beroendeframkallande läkemedel. Det medför risk för problematisk användning och att patienten fastnar i beroende.]]>

Patienter med långvarig smärta får ofta beroendeframkallande läkemedel. Det medför risk för problematisk användning och att patienten fastnar i beroende.

För patienter med långvarig smärta är ofta de enda läkemedel som står till buds beroendeframkallande. Det är ett problem för behandlande läkare som måste göra en avvägning mellan smärtbehandling och risk, men främst för patienten och dennes familj, för vilka ett beroende kan leda till katastrof.

I USA har överförskrivning medfört något som kan liknas vid en opiatepidemi, med såväl dödsfall som patienter som fastnat i ett läkemedelsberoende som övergått i heroinberoende.

 

Nu har även cannabis dykt upp som smärtläkemedel och en studie från Israel visar att inte heller det är oproblematiskt.

Av 888 patienter, inskrivna vid de två ledande smärtklinikerna i Israel, behandlades 99,4 procent med opioider, medicinsk cannabis eller båda. Samtliga diagnostiserades med diagnosinstrumenten DSM-4, PC (Portenoy’s Criteria) eller COMM (Current Opioid Misuse Measure).

De visade på problematisk användning hos 52,6 procent, 17.1 respektive 28.7 procent av patienterna som fått opioider förskrivna.

Hos patienterna som fått cannabis på recept fann man problematisk användning hos 21.2 procent respektive 10.6 procent med diagnosinstrumenten DSM-IV och PC. Studien redovisas i Pain medicine.

 

Det är vanligare att patienter som använt läkemedlen en längre tid också använder dem problematiskt. Detsamma gäller för patienter som lider av depression eller ångest eller som använder alkohol och andra droger.

Forskarnas slutsats är läkare bör undersöka vilka riskfaktorer smärtpatienten har innan långtidsbehandling med beroendeframkallande läkemedel inleds.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/smartpatienter-riskerar-beroende/feed/ 0
Nykter skolavslutning lyfts i Gävleborghttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/nykter-skolavslutning-lyfts-i-gavleborg/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/nykter-skolavslutning-lyfts-i-gavleborg/#respond Mon, 12 Jun 2017 12:10:00 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644246 I bland annat Gävleborg pågår förebyggande arbete för att minska alkoholintaget när skolklockorna ringer ut.]]>

En ny undersökning från IQ visar att 4 av 10 föräldrar oroar sig för att deras tonåringar ska dricka alkohol på skolavslutningen. Men i bland annat Gävleborg pågår förebyggande arbete för att minska alkoholintaget när skolklockorna ringer ut.

Åtta av tio föräldrar tror att deras tonåringar under 18 år faktiskt dricker alkohol på skolavslutningen. Men de regionala skillnaderna är stora, enligt IQ, som frågat nästan 3 000 föräldrar till barn mellan 13 och 17 år. I Värmland tror 90 procent av föräldrarna att deras barn kommer att dricka – medan bara 47 procent tror detsamma i Blekinge.

I Söderhamn kan tonårsföräldrarna – nästan – pusta ut. Sedan ett decennium kör kommunen i samarbete med Verkstäderna och projektet Be Smart School’s Out, ett helnyktert arrangemang med roliga aktiviteter och uppträdanden av coola artister under skolavslutningsperioden, oftast tre dagar.

 

I år hålls School’s Out i Gurkparken och de centrala delarna av Söderhamn den 14 juni, den dag då skolbarnen går terminens sista dag. En rad artister, bland andra Wiktoria, Peg Parnevik och Freddy Kalas kommer att uppträda under eftermiddagen och kvällen. Förra året besökte 6 000 personer arrangemangen – hur många det blir i år återstår att se.

För tredje året i rad utmanar även restauranger och matbutiker som ligger centralt varandra i att inte servera tonåringar alkohol den 14 juni i den Stora Utmaningen.

– Det började med restaurang Eat & Meet som utmanade andra restauranger att haka på och sedan tog det fart. I år är sju restauranger och matbutiker med i utmaningen, bland andra ICA och Eat & Meet. Alla är peppade och positiva, säger Mats Pettersson, fältassistent på Söderhamns kommun.

Han menar att det finns de som tycker att Söderhamns initiativ är naivt.

– Men vi gör detta för att vi tar ställning för en bra och viktig sak. School’s Out har blivit väldigt populärt och lockar nästan alla skolungdomar i stan, vilket gör att färre faktiskt dricker.

 

Inte långt ifrån Söderhamn, i Furuviksparken utanför Gävle, håller årets upplaga av skolavslutningen Stolt och Nykter rum den 14 juni. Evenemanget har funnits i drygt 15 år och vänder sig till elever från årskurs sju till och med gymnasiet. Det är både nyktert och rökfritt.

De senaste åren har omkring 2 500 ungdomar deltagit. Många av dem är från Gävle, andra bussas till parken från närliggande kommuner. I år uppträder rapparen Cleo, musikproducenten och dj:n Bacall samt hiphopbandet Tjuvjakt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/nykter-skolavslutning-lyfts-i-gavleborg/feed/ 0
Medel mot överdos nu tillåtethttp://www.accentmagasin.se/politik/medel-mot-overdos-nu-tillatet/ http://www.accentmagasin.se/politik/medel-mot-overdos-nu-tillatet/#respond Mon, 12 Jun 2017 06:16:40 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644240 Nu är det möjligt för läkare att skriva ut motgiftet naloxon till den som riskerar att ta en överdos av någon opioid. Det har Socialstyrelsen och Läkemedelsverket gjort klart i en rapport till regeringen.]]>

Nu är det möjligt för läkare att skriva ut motgiftet naloxon till den som riskerar att ta en överdos av någon opioid. Det har Socialstyrelsen och Läkemedelsverket gjort klart i en rapport till regeringen.

Det svenska regelverket har inte tillåtit motgiftet naloxon som kan användas för att häva en överdos. I maj fick Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i uppdrag att snabbutreda möjligheten att göra medlet tillgängligt för personer som riskerar att ta en överdos eller riskerar att bli vittne till en överdos, som anhöriga och vänner.

Nu har de båda myndigheterna redogjort för möjligheterna i en rapport som lämnats till regeringen i fredags.

– En läkare kan skriva ut det godkända läkemedlet naloxon direkt till personer som använder opioider och som riskerar att drabbas av överdos. Detta möjliggörs bland annat genom Socialstyrelsens föreskrifter om egenvård – insatser som en individ kan vidta för att behandla sig själv. När en patient, som i dessa fall, behöver praktisk hjälp med att utföra egenvården, ska läkaren samråda med den som ska hjälpa patienten. Det kan exempelvis vara en närstående, säger Socialstyrelsens chefsjurist Pär Ödman i ett pressmeddelande.

 

Det är alltså i dagsläget inte möjligt för anhöriga och vänner, eller tjänstemän som riskerar att hitta någon som tagit överdos, att få medlet utskrivet. Socialstyrelsen ser nu över vilka regeländringar och utbildningsinsatser som behövs för att det ska bli genomförbart.

Inte heller är det möjligt att få naloxon som nässprej då den inte är godkänd i Europa. I stället får patienten en förfylld spruta.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/medel-mot-overdos-nu-tillatet/feed/ 0
Över 900 anmälda till IOGT-NTO-rörelsens kongresserhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/800-anmalda-till-iogt-nto-rorelsens-kongresser/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/800-anmalda-till-iogt-nto-rorelsens-kongresser/#respond Fri, 09 Jun 2017 13:38:01 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644235 Drygt 900 kommer att delta i IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Karlstad. Arrangörerna har läget under kontroll, trots att oprövade aktiviteter, som en fotbollscup, ska genomföras.]]>

Veckan efter midsommar samlas hela IOGT-NTO-rörelsen i Karlstad för att hålla kongress. Drygt 900 kommer att delta. Arrangörerna tycker sig ha läget under kontroll, trots att oprövade aktiviteter, som en fotbollscup, ska genomföras.

Det är första gången alla fyra förbunden har kongress, eller förbundsmöte som det heter i NSF:s fall, samtidigt. Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, kommer inte heller denna gång att hålla till på exakt samma plats. De håller förbundsmötet på sin kursgård, Ransberg.

Hittills har drygt 800 personer anmält sig: 482 till IOGT-NTO och Junis, 254 till UNF samt 110 personer som ska delta i en fotbollsturnering i anslutning till kongressen. NSF har anmälan öppen fram till dagen före, men beräknar att cirka ca 140 personer kommer att delta i gemensamma arrangemang.

– Kul att det kommer så många. Vi hade nästan hoppats på ännu fler, men bredden är viktigare än mängden och är jätteroligt att NSF möte ligger samtidigt, säger Linnéa Granqvist, en av ledamöterna i bestyrelsen och den som har ansvar för kongressbyrån.

 

Hon säger att läget är under kontroll.

– Vi vill verkligen göra en kongress för alla. Den största utmaningen är att få kongressen att passa oavsett om du är 2 år eller 100, säger hon.

Särskilt nämner hon fotbollsturneringen som ett positivt inslag.

 

Idén till turneringen föddes under januarikonferensen.

– Distrikt som har många nya grupper har noterat att många spelar fotboll. En fotbollscup parallellt med kongressen ger dem en plattform att komma och se hur kongressen fungerar. Fotbollsspelarna ska besöka kongressen på fredag förmiddag och delta i avslutningsmiddagen på lördagen, säger Ulrika Jansson, utvecklingskonsulent på IOGT-NTO som också ingår i den arbetsgrupp som jobbar med cupen.

Hon tycker att det ska bli jättespännande.

– Det är en så annorlunda grej mot vad vi brukar ha på kongressen, säger hon.

 

Till fotbollscupen är nio lag från nya föreningar anmälda och ett lag med personer som varit med längre i organisationen.

– Varje lag består av tio spelare varav minst två ska vara tjejer. Det blir ett cupspel med korta matcher på olika planer i närheten av kongresslokalen, säger hon.

Cupen genomförs under fredagen och lördagen i kongressveckan.

 

Kongressgeneralen Monica Ståhl förefaller lugn när Accent ringer upp.

– Ja, fast det är olika från dag till dag. I går sa de till mig att lugna ner mig, men i dag känns det bra. Vi har en jättebra bestyrelse och väldigt bra stöd från konferenscentret, säger hon.

Främst är det logistiken kring invignings- och avslutningsfesterna som stressar.

– Invigningsfesten är tänkt som ett mingel så det blir inte sittande middag. Det blir en utmaning att få gästerna att förstå att alla inte ryms vid borden. De är till för dem som verkligen behöver sitta. De andra ska mingla med varandra och äta stående. Sedan är det tänkt att maten ska dukas upp ute på bryggan, så vi håller tummarna för bra väder, säger hon.

På avslutningsfesten ska närmare 900 gäster serveras mat vid sittande bord.

– Det blir underhållning med värmländsk prägel och både storband och disco, säger hon.

 

Arbetet med kringaktiviteterna har inneburit att hitta nya samarbetspartner.

– Wermlandsoperan har varit fantastiskt tillmötesgående. Det är första gången de gör en nattkonsert, och de tyckte det var jätteroligt att få frågan. Det finns platser kvar för den som vill anmäla sig, men om du ska skriva något kan du väl skriva att den börjar en timme tidigare, 21:30. Jag är lite orolig för hur vi ska nå ut med den informationen, säger hon.

Operan heter egentligen Stora teatern och ligger vid Klarälven på Malmtorgsgatan 2.

 

Monica Ståhl tycker att arbetet med kongressen har varit ett exempel på verkligt folkrörelsearbete.

– Många ideella krafter har hjälpts åt. Vi har också fått fart på några medlemmar som inte varit aktiva tidigare och nu gjort stora insatser. Jag har lärt mig så mycket genom det här jobbet. Förutom operaföreställningar, studiebesök och andra kringaktiviteter har vi några helt nya inslag: en boksalong på nattcaféet och fotbollsturneringen.

Till boksalongen uppmanar hon alla att ta med en bok.

– Vi ska ha både litteraturquiz och bokbyte, så man får med sig en ny bok hem, säger hon.

Fotbollsturneringen tycker hon är ett viktigt inslag.

– Det är både motion och integration. Vi rör oss alldeles för lite. Halva befolkningen är nu överviktig eller fet. Vi måste också bidra till att göra något åt problemet. Det här är ett sätt, säger hon.

Hon tycker också att kongressdeltagarna ska passa på att motionera genom att promenera när de kommer till Karlstad.

– Karlstad är en fantastisk sommarstad och nu är hela stan smyckad med blommor. Man kan promenera överallt. Eller så kan man ta båtbussen. Den har en hållplats alldeles vid kongresscentret, säger hon och passar på att välkomna alla till Karlstad.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/800-anmalda-till-iogt-nto-rorelsens-kongresser/feed/ 0
Vill inspirera med alkoholfri drinkbokhttp://www.accentmagasin.se/kultur/vill-inspirera-med-alkoholfria-drinkar/ http://www.accentmagasin.se/kultur/vill-inspirera-med-alkoholfria-drinkar/#respond Fri, 09 Jun 2017 10:15:17 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644195 Författaren och alkohol- och drogterapeuten Robert Bohman vill visa att det finns härliga alternativ till alkoholdrinkar och inspirera människor att dricka – och själva blanda – vackra och goda drinkar utan alkohol. ]]>

Författaren och alkohol- och drogterapeuten Robert Bohman vill visa att det finns härliga alternativ till alkoholdrinkar och inspirera människor att dricka – och själva blanda – vackra och goda drinkar utan alkohol.

Robert Bohman. Foto: Peter Holgersson

Varför har du valt att skriva boken One fancy place?

– Jag tycker det är viktigt att visa att det finns sköna alternativ till alkoholdrinkar och att man kan skippa alkoholen utan att försaka något. Drinkrecepten i den här boken är ganska avancerade med spännande smaker som får drinkarna att lyfta. Tanken är att boken, med fina bilder, ska fungera som inspiration och lyfta värdet av alkoholfria drinkar. De här drinkarna kan man göra själv till sin fest! Det är två skickliga bartenders – Jackie & Hampus – som brinner för alkoholfria cocktails eller mocktails som de också kallas, som har skapat recepten.

Vem vänder sig boken till?

– Till den som är intresserad av att göra och dricka alkoholfria drinkar och som vill få inspiration. Drinkarna är uppdelade efter typer, så som exempelvis Collins, Isté, Cocktails, Toddy. Boken ger en lektion i hur man bygger en drink, de vanligaste metoderna och redskapen man behöver. Varje foto är ackompanjerat av en låt för att förhöja bilderna ytterligare och förmedla en stämning.

Foto: pressbild, Lava förlag

Hur man kan lyfta en alkoholfri cocktail så att den känns ”vuxen” i smaken?

– Det finns många ingredienser som är bra, men örter som exempelvis salviablad i citron ger en häftig effekt av efterskjuts i smaken, ungefär som det kan bli med alkohol. Fast utan alkoholen. Det gäller att skapa flera smaknivåer, så att drinken känns överraskande och spännande.

Upplever du att det har blivit trendigt med alkoholfritt?

– Ja, absolut. Det verkar bli allt vanligare att även den som dricker alkohol ibland väljer alkoholfritt, för att man helt enkelt inte har lust att bli berusad. Jag upplever att många vill varva alkoholdrinkar med alkoholfria. Och då är det fint att kunna hålla ett härligt glas som ser läckert ut i handen. Det finns också många bra alkoholfria drycker på marknaden numera. Men jag är inte jätteförtjust i Systembolagets alkoholfria sortiment, eftersom en del drycker ändå innehåller lite alkohol. För den som har haft ett beroende kan det vara farligt. Jag tycker att Systembolaget kan bli bättre på detta!

Vilken är din alkoholfria favoritdrink?

– I boken är det nog Sage the day som bland annat innehåller granatäppeljuice, salviapressad citron och vanilj, det är en riktigt god drink!

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/vill-inspirera-med-alkoholfria-drinkar/feed/ 0
13 nya preparat kan förbjudashttp://www.accentmagasin.se/missbruk/13-nya-preparat-kan-forbjudas/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/13-nya-preparat-kan-forbjudas/#respond Fri, 09 Jun 2017 06:30:57 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644213 Folkhälsomyndigheten föreslår regeringen att ytterligare tre ämnen klassificeras som narkotika och tio som hälsofarlig vara.]]>

Folkhälsomyndigheten föreslår regeringen att ytterligare tre ämnen klassificeras som narkotika och tio som hälsofarlig vara.

Strömmen av nya preparat som människor väljer att droga sig med verkar aldrig sina. Nu föreslår Folkhälsomyndigheten att ytterligare tre ämnen klassas som narkotika och tio som hälsofarlig vara.

Av de tre som föreslås bli klassificerade som narkotika är ett preparat hallucinatoriskt (Proskalin), ett centralstimulerande (dikloropan) och ett en bensodiazepin (Bromazolam). Ingen syntetisk cannabinoid finns med. Däremot finns två med bland de preparat som föreslås klassas som hälsofarlig vara.

 

Begreppet hälsofarlig vara infördes 1999 då en ny lag kom med syfte att stoppa nya droger innan de hunnit kartläggas tillräckligt för en narkotikaklassning. Kraven är alltså lägre för att klassa ett preparat som hälsofarlig vara. Därmed är också straffsatserna för handeln med hälsofarliga varor lägre.

 

Följande ämnen föreslås klassificeras som narkotika:

 • Proskalin som tillhör typen hallucinogena substanser och som är strukturellt relaterad till meskalin som är internationellt reglerad.
 • RTI-111 (dikloropan) som tillhör typen centralstimulerande substanser och som är strukturellt relaterad till kokain som är internationellt reglerad.
 • Bromazolam som tillhör gruppen bensodiazepiner och som är strukturellt relaterad till alprazolam som är internationellt reglerad.

Följande ämnen föreslås klassificeras som hälsofarlig vara:

 • 2-fluorodeskloroketamin och deskloroketamin som är arylcyklohexylaminer
 • MO-AMB (MO-CHMINACA) och CUMYL-5F-P7AICA som är syntetiska cannabinoider
 • 4-fluoro-N-etylbufedron (4F-NEB), N-isopropylnorhexedron (NiPH) och alfa-PiHP som är syntetiska katinoner
 • bensodioxolfentanyl och U-49900 som är syntetiska opioider
 • 4-fluoroetylfenidat (4F-EPH) som är en piperidin
]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/13-nya-preparat-kan-forbjudas/feed/ 0
UNF till Almedalen trots Nordiska motståndsrörelsenhttp://www.accentmagasin.se/politik/unf-till-almedalen-trots-nordiska-motstandsrorelsen/ http://www.accentmagasin.se/politik/unf-till-almedalen-trots-nordiska-motstandsrorelsen/#respond Thu, 08 Jun 2017 11:49:57 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1644179 Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen har fått flera organisationer att inte delta i politikerveckan. Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, väljer att delta med hänvisning till att de inte vill ge sitt utrymme till nazister.]]>

Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen har fått flera organisationer att inte delta i politikerveckan. Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, väljer att delta med hänvisning till att de inte vill ge sitt utrymme till nazister.

Det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att medverka under politikerveckan i Almedalen. Det är första gången ett nazistiskt parti tillåts bedriva opinionsbildning på Almedalsveckan i form av en allmän sammankomst. Nätverket Streetgäris, Sveriges kvinnojourer och partiet Feministiskt initiativ har därför valt att dra sig ur.

Zozan Inci. Foto: Frida Ekman

 

Polisen har sagt att de inte kan garantera säkerheten på RFSL Gotlands mångfaldsparad, och Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, säger att de inte kommer närvara på grund av ”att mörka och organiserade krafter som tillåts närvara i Almedalen hatar kvinnor och framförallt feminister”. De säger också att de endast vill medverka i politiska och demokratiska sammanhang.

Det känns inte längre tryggt som feminist att befinna sig i ett offentligt rum där mörka krafter får utrymme att uttala kränkande åsikter.

– Vi har fattat beslutet att bojkotta Almedalsveckan. Det känns inte längre tryggt som feminist att befinna sig i ett offentligt rum där mörka krafter får utrymme att uttala kränkande åsikter, säger Zozan Inci, ordförande i Roks, i ett pressmeddelande på organisationens hemsida.

Isabelle Benfalk. Foto: Press

UNF har dock valt att medverka och kommer att diskutera vilka åtgärder som eventuellt kan behövas på plats, rapporterar UNF:s tidning Motdrag i det kommande numret.

Vi måste stå för vår syn på solidaritet, och det gör vi inte genom att ge nazisterna mer spelutrymme.

– Genom att backa ger vi nazisterna vårt utrymme. Vi måste stå för vår syn på solidaritet, och det gör vi inte genom att ge nazisterna mer spelutrymme, säger Isabelle Benfalk, UNF:s andre vice ordförande.

 

Projektgruppen bakom Almedalsveckan backar inte i sitt beslut att låta NMR medverka.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan till Aftonbladet.se.

Farida Al-Abani. Foto: Jonas Eriksson

Vi tycker inte att tillräckligt stora åtgärder tas för att förhindra nationalister och extremhögerns plats i samhället.

Farida Al-Abani, ledamot och ansvarig för Almedalsveckan i Streetgäris, tycker inte att det är ett tillräckligt starkt argument.

– Yttrandefrihet på vems bekostnad? Vi tror inte att Almedalen och polisen har prövat vårt lagrum tillräckligt, och tycker inte att tillräckligt stora åtgärder tas för att förhindra nationalister och extremhögerns plats i samhället. Hets mot folkgrupp är vad NMR:s verksamhet står för, säger Farida Al-Albani.

Almedalsveckans huvudarrangörsgrupp vill att reglerna för markupplåtelse under politikerveckan ändras och Region Gotland kommer nu att se över kriterierna inför framtiden.

Även IOGT-NTO kommer att delta i Almedalen, men höjer beredskapen. Läs tidigare artikel i Accent.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/unf-till-almedalen-trots-nordiska-motstandsrorelsen/feed/ 0
Jan-Oves festiVAL: Inspirera i stället för att gnällahttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/jan-oves-festival-inspirera-stallet-att-gnalla/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/jan-oves-festival-inspirera-stallet-att-gnalla/#respond Thu, 08 Jun 2017 05:39:21 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1644170 Många sätter likhetstecken mellan musikfestival och droger. Det vill Jan-Ove Ragnarsson, IOGT-NTO, ändra på. Han väljer att inspirera i stället för att gnälla.]]>

Många sätter likhetstecken mellan musikfestival och droger. Det vill Jan-Ove Ragnarsson, IOGT-NTO, ändra på. Han väljer att inspirera i stället för att gnälla.

Sommaren är här vilket betyder att festivalsäsongen drar igång. Många kommer att få uppleva sina livs bästa dagar, andra sina värsta. För festivaler är inte bara ett ställe där man kan se sina favoritartister uppträda, umgås med vänner, träffa nya människor och dansa. Det är också en miljö där glädjerop blir till fylleslag, lycka blir till minnesluckor och sexuella övergrepp blir till löpsedlar.

För många är festival synonymt med att dricka alkohol.

– Jag upplever att på de allra flesta ställen så är festival lika med alkohol. Det ska vara öltält, och både de som säljer och arrangörerna gör en grej av det. De använder alkoholen i sin marknadsföring och den får även stort utrymme på festområdet, säger Jan-Ove Ragnarsson, distriktsordförande i IOGT-NTO Östergötland.

– Där emot är de inte lika tydliga med vad det finns för alkoholfria alternativ. Om det nu finns några.

Jag tror vår största insats är att få de som anordnar festivalerna att tänka till.

Foto: Pierre Andersson

Jan-Ove Ragnarsson engagerar sig i frågan om alkohol- och andra droger på musikfestivaler. Och hans vägval är att driva frågan genom att, som han säger, ”stötta de goda krafterna.”

– Jag tror vår största insats är att få de som anordnar festivalerna att tänka till. Då finns det två huvudvägar man kan ta: Man kan gnälla och tjata och säga att detta är dåligt, eller kan man komma med ett alternativ som inspirerar till att göra något bättre.

– Kan vi få ansvariga, sponsorer med flera att medverka så kan vi göra det på ett bättre sätt genom att arrangörerna själva tar ett socialt ansvar, säger han.

Jan-Ove Ragnarsson har besökt festivaler och stadsfester och gjort succé med Sober Bar, en bar som bara säljer alkoholfria drycker. Det är inte bara besökarna som uppskattar det, utan även arrangörerna som har varit väldigt tillmötesgående.

 

– Vi fick själva välja plats där vi skulle ha vår Sober bar, vi betalade inget för att vara där, och vi blev omnämnda i deras marknadsföring, säger han.

De har nog börjat inse att med så många besökare måste det finnas bra och attraktiva alternativ.

Jan-Ove Ragnarsson tycker att han fått god respons på sitt arbete och intresset har växt. Men hans mål är som sagt att få arrangörerna att ta ett större socialt ansvar. En festival som han tar upp som ett gott exempel är Bråvalla i Norrköping, som startat Frivalla, en campingplats där man inte får ta med alkohol in på området.

– De har nog börjat inse att med så många besökare måste det finnas bra och attraktiva alternativ. Bråvalla har också numera ställen som enbart serverar alkoholfria drycker, säger han.

Det största framsteget för en drogfri festivalmiljö skulle vara att ingen känner press att dricka eller ta droger.

Bråvalla är dock en av de arrangörer som avböjt att besvara Accents enkät om alkohol och andra droger.

– I festivalsammanhang är det en känslig fråga som behöver jobbas bort, är Jan-Ove Ragnarssons kommentar.

Han påpekar att alkohol och andra droger är en känslig fråga också i andra sammanhang:

– Det största framsteget för en drogfri festivalmiljö skulle vara att ingen känner press att dricka eller ta droger.

 

Två om droger på festival: Hur tycker du att alkohol och andra droger påverkar festivalstämningen, och vad tänker du kring alkoholfritt?

Det är inget kul att se påverkade artister spela live. De blir bara dåliga.

Daniel Svensson. Foto: Mari Johansson

Daniel svensson, 23 år, student och egen företagare.

– alkohol känns ju mer lugnt, tycker jag. men alla de andra drogerna tycker jag att man kan skippa. De förstör, det gör säkert alkohol också, men de förstör mer.

– Det är inget kul att se påverkade artister spela live. De blir bara dåliga.

– Jag är för alkoholfria festivaler och för alkoholfria campingar, det är bra att det finns båda. De kan ju försöka börja med alkoholfri camping på varje festival. Man kanske borde ha det som regel att det

Lovisa Åström. Foto: Privat

Lovisa Åström, 20 år, student.

– För mig och mitt tjejgäng är det en självklarhet att
vi dricker alkohol
på festivaler. Vi
kan såklart ha
kul utan alkohol
också, men att
folk dricker alkohol har jag inget
emot. Det skapas 
samhörighet 
och glädje, men 
också en väldigt otrygg stämning i vissa situationer.

Jag trodde aldrig det skulle ske på Bråvalla men detta är såklart jättebra att de ska ha en alkoholfri camping.

– Många åker på festivaler just för festen och alkoholen. Jag åker förstås till festivaler där det är bäst artister. Om en alkoholfri festival med riktigt bra artister dyker upp så kan det vara ett alternativ.

– Jag trodde aldrig det skulle ske på Bråvalla men detta är såklart jättebra att de ska ha en alkoholfri camping. tror det kan locka fler besökare som inte är där för festerna utan för artisterna. Kul! Jag tycker att fler festivaler borde skaffa alkoholfria campingar. Festivaler ska vara tillgängliga för alla, även de som vill dit för artistens skull, men som aldrig åker dit på grund av problemen kring alkohol.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/jan-oves-festival-inspirera-stallet-att-gnalla/feed/ 0
USA: Fler unga gravida använder marijuanahttp://www.accentmagasin.se/missbruk/usa-fler-unga-gravida-icke-gravida-anvander-mariujuana/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/usa-fler-unga-gravida-icke-gravida-anvander-mariujuana/#respond Wed, 07 Jun 2017 11:35:49 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644153 Gravida tonåringar i USA använder marijuana oftare än dem som inte är gravida. Det visar en färsk studie.]]>

Gravida tonåringar i USA använder marijuana oftare än dem som inte är gravida. Det visar en färsk studie.

Mer än dubbelt så många gravida 12–17-åringar använder marijuana jämfört med deras icke gravida jämnåriga. Ännu större blir skillnaden om man jämför gravida tonåringar med gravida mellan 20 och 30 rapporterar Medical express.

Resultatet kommer från National survey on drug use and health där 410 000 kvinnor mellan 12 och 44 ingick. Undersökningen pågick mellan 2002 och 2015 och cirka 14 400 blev gravida medan undersökningen pågick.

– Vi upptäckte att närmare fyra procent av alla som blev gravida fortsatte att använda marijuana, säger Nora Volkow, chef för US national institute on drug abuse, till Annals of internal medicine.

 

Att använda marijuana under graviditeten är vanligast under första tredjedelen av graviditeten. För kvinnor över 26 är det betydligt ovanligare att använda marijuana under graviditeten än för yngre. Däremot var det vanligare bland den afroamerikanska befolkningen.

 

En del gravida uppgav att de använde marijuana mot illamående, särskilt under den första tredjedelen av graviditeten. Det oroar författarna som tycker att vårdpersonal borde avråda gravida från att använda drogen, även om kunskapen om marijuanas påverkan på fosters neurologiska utveckling är begränsad.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/usa-fler-unga-gravida-icke-gravida-anvander-mariujuana/feed/ 0
5 av 10 festivalarrangörer vill inte prata drogerhttp://www.accentmagasin.se/politik/5-av-10-festivalarrangorer-vill-inte-prata-droger/ http://www.accentmagasin.se/politik/5-av-10-festivalarrangorer-vill-inte-prata-droger/#respond Wed, 07 Jun 2017 05:36:42 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1644141 Fem av tio festivalarrangörer vill inte besvara Accents frågor om alkohol och andra droger på den egna festivalen. En av de fem som svarat är Trästockfestivalen – som valt nolltolerans.]]>

Fem av tio festivalarrangörer vill inte besvara Accents frågor om alkohol och andra droger på den egna festivalen. En av de fem som svarat är Trästockfestivalen – som valt nolltolerans.

”Vi har inte tid att svara just nu.
”

Så låter det när Accent kontaktar arrangörerna för några av sommarens populäraste svenska musikfestivaler.
Vi ville veta hur arrangörerna arbetar och tänker kring alkohol och andra droger; om de arbetar förebyggande, hur de ser på sitt ansvar för besökare, och vad som händer om personal eller anlitade artister är berusade eller påverkade av andra droger.

 

Flera av arrangörerna bad Accent att mejla i stället för att ringa, men trots upprepade påminnelser har de inte svarat – se lista här intill.

Säkerhets- och drogförebyggande arbete är något som vi har ett nära samarbete med polisen om, men generellt ingenting som vi kommunicerar utåt.

En av de två arrangörer som tydligt avböjt är Sweden Rock: ”Säkerhets- och drogförebyggande arbete är något som vi har ett nära samarbete med polisen om, men generellt ingenting som vi kommunicerar utåt. Så jag får tyvärr tacka nej till medverkan i denna intervju”, skriver Sofia Lindqvist Lacinai, marknads- och kommunikationschef.

Vi vill inte stänga ute någon för att de själva eller dess föräldrar känner att det är för stökigt.

När det gäller förebyggande insatser sticker Trästockfestivalen ut som den enda arrangören med nolltolerans:

– Vi har beslutat att inte sälja alkohol på området, samt att ingen får förtära alkohol innanför våra grindar. Allting grundar sig i att vi vill att alla ska känna sig välkomna – från pensionärer till 70-talister med barnvagnar –här ska alla kunna mötas. Man är här för kulturen och för att upptäcka ny kultur. Vi vill inte stänga ute någon för att de själva eller dess föräldrar känner att det är för stökigt. Vår festival är generellt lugn, vilket vi tror beror på att vi inte säljer alkohol, svarar Ludwig Eriksson, Trästockfestivalen.

 

Johan Fridh, Malmöfestivalen, uppger att polis, fältgrupp och socialarbetare jobbar aktivt på och utanför festivalområdet med att uppsöka och hjälpa ungdomar som är påverkade, samt att de har egna ”ungdomsvärdar” på området. Ungdomar erbjuds också bussbiljetter ”så att de ska komma säkert hem” från festivalen. Man har även diskussioner om att ha alkoholfria barer. Något som Way Out West har prövat på med gott resultat och utvecklat:

Det är viktigt att arbeta förebyggande och att inte normalisera alkohol.

– Hos oss är inte det alkoholfria ett alternativ, utan något vi har på alla serveringar. Det finns en helt annan medvetenhet och man efterfrågar alkoholfritt på ett helt nytt sätt i dag. Vi har en alkoholfri bar i samarbete med UNF och God dryck. Det är viktigt att arbeta förebyggande och att inte normalisera alkohol, svarar Johan Skoglund, Way out west.

 

Fish bait rock festival, som arrangeras vid ett bryggeri, uppger att det aldrig hänt hos dem att en anlitad artist använt narkotika, att ”nolltolerans gäller både backstage och framför”, samt att personal ”givetvis inte får vara påverkade av alkohol under arbetstid”.

Det är klart att vi har ett stort ansvar.

– Det är klart att vi har ett stort ansvar. Brukar du narkotika åker du ut direkt. Men på tre år har vi bara behövt kasta ut två personer som bråkade med varandra för att de var fulla, uppger Emelie Christenbrunn, och tillägger:

 

– Vi kör också med att om man är minderårig så måste man ha två band runt handleden, så att de som säljer lättare ska ha koll på vilka som inte får köpa. Banden räknas också som biljett, så klipper man av ett så åker man ut.

 

För Rix FM:s räkning svarar Anders Sjöland att de ”bara gästspelar på andra festivaler, så det är egentligen de som jobbar lokalt som har hand om den frågan (alkohol och andra droger)”, och att det ofta är kommunerna själva som arrangerar. Rix FM har heller inte svarat på Accents fråga om vilket ansvar de anser att de själva och andra arrangörer har när det gäller alkohol och andra droger.

 

Läs också om intervju med Jan-Ove Ragnarssons tankar och arbete mot alkohol och andra droger på musikfestivaler.

 

Så svarade arrangörerna

Ej svarat 

Emmabodafestivalen

Summerburst, Stockholm

Öland roots.

 

Avböjt att svara 

Bråvallafestivalen, Norrköping

Sweden Rock, Sölvesborg.

 

Svarat 

Fishbait rock festival, Åland

Malmöfestivalen

RixFm festival, flera orter

Trästockfestivalen, Skellefteå

Way out west, Göteborg

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/5-av-10-festivalarrangorer-vill-inte-prata-droger/feed/ 0