AccentAccent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Fri, 18 Aug 2017 09:18:48 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 Flygkrasch med förvecklingarhttp://www.accentmagasin.se/kultur/flygkrasch-med-forvecklingar/ http://www.accentmagasin.se/kultur/flygkrasch-med-forvecklingar/#respond Fri, 18 Aug 2017 09:18:48 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644632 En konstnär och en liten pojke överlever en flygkrasch. Thrillern Före fallet handlar om dem och om vad som föregick olyckan.]]>

En konstnär och en liten pojke överlever en flygkrasch. Thrillern Före fallet handlar om dem och om vad som föregick olyckan.

Som så ofta  är det slumpen och tidpunkten som avgör vilka val vi gör. När den kämpande konstnären Scott får ett erbjudande om en plats på ett privatflygplan från Marthas Vineyard till New York tackar han utan att tveka ja – han slipper då den långsamma färjan. Planet tillhör några av öns rika sommargäster. Men över havet går något fel och planet störtar.

Scott och en 4-årig pojke överlever mirakulöst och lyckas ta sig i land. Omständigheterna kring deras överlevnad och det faktum att pojken nu är ensam arvtagare till en förmögen mediemoguls familj gör att Scott hamnar i rampljuset. Rykten och skvaller tar fart: vad var det egentligen som hände och varför överlevde just Scott och pojken?

 

De som var med på flyget får var och en varsitt kapitel i Noah Hawleys Före fallet (Masonit förlag) där läsaren får ta del deras historia före och under flygningen. Det är ett spännande och suggestivt upplägg som gör att man bara måste läsa vidare mot den oundvikliga och ganska överraskande upplösningen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/flygkrasch-med-forvecklingar/feed/ 0
Nej till gårdsförsäljning på försökhttp://www.accentmagasin.se/politik/nej-till-gardsforsaljning-pa-forsok/ http://www.accentmagasin.se/politik/nej-till-gardsforsaljning-pa-forsok/#respond Fri, 18 Aug 2017 04:31:58 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1645377 På en fråga i riksdagen svarar Annika Strandhäll att det saknas lagliga förutsättningar för försöksverksamhet med gårdsförsäljning.]]>

På en fråga i riksdagen svarar Annika Strandhäll att det saknas lagliga förutsättningar för försöksverksamhet med gårdsförsäljning.

Den östgötska riksdagsledamoten Betty Malmberg (M) har frågat folkhälsominister Annika Strandhäll om hon är beredd att tillåta gårdsförsäljning på försök i Östergötland.

Svaret, som kom i onsdags, från Annika Strandhäll, är glasklart: ”Eftersom gårdsförsäljning inte är tillåtet i Sverige saknas de lagliga förutsättningarna för att inrätta en sådan försöksverksamhet i Östergötlands län.”

 

Annika Strandhäll säger sig dock ha förståelse för de argument som framförs. Men påpekar att frågan behöver ses i ett större alkoholpolitiskt sammanhang, där det inte ska finans ekonomiska intressen i detaljhandelsledet som kan bidra till ökad försäljning. Att tillåta gårdsförsäljning skulle vara ett avsteg från den principen som kunde medföra att legitimiteten för detaljhandelsmonopolet riskeras.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/nej-till-gardsforsaljning-pa-forsok/feed/ 0
UNF vill in i klassrummenhttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/unf-vill-klassrummen/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/unf-vill-klassrummen/#respond Thu, 17 Aug 2017 11:48:13 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1645367 I samband med skolstarten ringer just nu UNF:s verksamhetsutvecklare till lärare och rektorer runt om i landet. Målet är att få komma in i klassrummen och berätta om UNF – och stötta unga att styra sin fritid.]]>

I samband med skolstarten ringer just nu UNF:s verksamhetsutvecklare till lärare och rektorer runt om i landet. Målet är att få komma in i klassrummen och berätta om UNF – och stötta unga att styra sin fritid.

Redan i våras tog verksamhetsutvecklare från Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, kontakt med skolor runt om i landet med en förfrågan om att få komma in i klassrummen och berätta om Ung-metoden och UNF. Nu ringer de igen för att följa upp den initiala kontakten och förhoppningsvis få klartecken.

 

Tanken är att få unga i högstadiet att vilja styra över sin egen fritid. Verksamhetsutvecklarna berättar om Ung-metoden och ger konkreta tips och förslag på vad man kan göra i en förening och hur man gör för att starta, säger Lisa Greve, biträdande generalsekreterare på UNF.

 

Max Johansson, ordförande i UNF, berättar att Ung-metoden handlar om att erbjuda olika metoder för verksamhet. Det kan handla om filmskapande, e-sport eller något annat valfritt. Om eleverna nappar får de en handbok som behandlar den aktivitet de önskar. De får också en kontaktperson på UNF och hjälp med att starta en studiecirkel för att genomföra aktiviteten. Ett uppföljningsmöte bokas, och om eleverna sedan får mersmak får de hjälp att starta en UNF-förening.

– Vi tror på att komma in i klassrummen och inte bara ha korridorsnack. I klassrummet blir det bättre fokus, säger Max Johansson.

 

Målet med klassrumsbesöken är att fler ungdomar ska få chansen att prova på UNF:s verksamhet och att nya UNF-föreningar ska startas.

– Vi vill förstås att så många nya föreningar som möjligt ska bildas, och vi tror att detta är ett bra sätt att nå unga som kanske inte känner till UNF, säger Lisa Greve.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/unf-vill-klassrummen/feed/ 0
Bättre betyg utan cannabishttp://www.accentmagasin.se/forskning/battre-betyg-utan-cannabis/ http://www.accentmagasin.se/forskning/battre-betyg-utan-cannabis/#respond Thu, 17 Aug 2017 05:14:05 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1645347 När utländska studenter i Maastricht inte längre kunde köpa cannabis lagligt blev deras studieresultat bättre.]]>

När utländska studenter i Maastricht inte längre kunde köpa cannabis lagligt blev deras studieresultat bättre.

En stor studie på mer än 4 000 studenter, publicerad i Review of Economic Studies, visar att studenter med tillgång till laglig marijuana får sämre studieresultat och misslyckas med fler kurser. Det skriver Keith Humphreys, professor i psykiatri vid Stanford University, i Washington Post.

 

Studien genomfördes av ekonomerna Olivier Marie och Ulf Zölitz vid Erasmus University i Rotterdam när ett tillfälle till ett naturligt experiment yppade sig. Den nederländska staden Maastricht, som ligger nära gränsen till såväl Belgien och Frankrike som Tyskland, beslöt att endast inhemska medborgare skulle få köpa cannabis på stadens coffee shops. Syftet var att bli kvitt den drogturism från grannländerna som skapade problem för staden.

 

Då universitetet i Maastricht har många studenter från andra länder som inte längre hade möjlighet att köpa marijuana, medan de nederländska studenterna fortfarande kunde göra det, tog forskarna tillfället i akt att studera vad som hände med studieresultaten.

 

Studien visar att de utländska studenterna förbättrade sina resultat med mer än fem procent. Störst var förbättringen hos lågpresterande studenter. Någon förbättring av resultaten märktes inte hos de nederländska studenterna.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/battre-betyg-utan-cannabis/feed/ 0
MHF stödjer förslag om höjda straff för rattfyllahttp://www.accentmagasin.se/politik/mhf-stodjer-riksaklagarens-forslag-om-hojda-straff-for-rattfylla/ http://www.accentmagasin.se/politik/mhf-stodjer-riksaklagarens-forslag-om-hojda-straff-for-rattfylla/#respond Wed, 16 Aug 2017 12:20:56 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1645267 Riksåklagare Anders Perklev krav på höjd straffskala för notoriska rattfyllerister applåderas av Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, som i juni en promemoria i samma ärende.]]>

Riksåklagare Anders Perklev krav på höjd straffskala för notoriska rattfyllerister applåderas av Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, som i juni en promemoria i samma ärende.

Anders Perklev. Foto: Pressbild

Foto av Göran Sydhage

Göran Sydhage. Foto: MHF Helena Gottberg

Häromveckan gick riksåklagare Anders Perklev ut och krävde skärpt straffskala för rattfyllerister. Redan för två år sedan ville han skärpa straffet så att åklagare kan få möjlighet att begära återkommande rattfyllerister häktade. Men lagstiftningen har ännu inte skärpts.

 

Åklagare får anhålla och begära häktning om brotten kan ge ett års fängelse. Men eftersom rattfylleri inte ger så långt straff är häktning av rattfyllerister i dag inte möjlig. Det gör att notoriska rattfyllerister omedelbart kan sätta sig bakom ratten igen – och i värsta fall skada eller döda människor. Enligt Perklev har framför allt drogfylleriet ökat över tid.

 

Det är stötande att en rattfyllerist gång på gång kan bli stoppad och sedan omedelbart fortsätta att begå brott.

 

Inom rättsväsendet är detta ett välkänt problem. Det är stötande att en rattfyllerist gång på gång kan bli stoppad och sedan omedelbart fortsätta att begå brott, säger Anders Perklev, som nu vill att åklagare ska kunna begära häktning, vilket innebär att den misstänkte sätts bakom lås och bom och därmed förhindras att köra bil. Men det kräver att straffskalan höjs till minst ett års fängelse.

 

Straffskalan för grovt rattfylleri överstiger ett års fängelse, men det kräver 1,0 promille i blodet. När det gäller droger blir brottet nästan aldrig grovt och då stannar straffskalan på sex månaders fängelse. Samma gäller den som kör utan körkort. Vi kan inte frihetsberöva och straffen blir oftast låga. Att förverka bilen och ta körkortet, om sådant finns, är viktigt men är inte alltid tillräckligt för att hindra dessa personer att fortsätta som innan.

 

Anders Perklev menar att det är viktigt att komma åt framför allt de vanemässiga fylleristerna. Viktigast är att dessa förhindras sätta sig bakom ratten – även om det bara blir under en begränsad tid.

– Tyvärr är det svårt att varaktigt förhindra återfall i brott. De som fortsätter sitt missbruk kommer troligen att köra påverkade igen. Men under den tid de är häktade kommer de i alla fall inte att kunna köra just då och det kan rädda liv. Men det bästa vore förstås om fängelsestraffet kunde kombineras med vård, säger Anders Perklev.

 

Det är jättebra att riksåklagaren sätter ner foten i den här viktiga frågan.

 

Han understryker att frågan är komplicerad, men att det är hög tid att lagstiftningen ses över och att straffskalan – förhoppningsvis – kan skräddarsys utifrån den här gruppen. Kanske kan man tänka sig en lösning där den häktade kan välja vård i stället för fängelse.

På MHF är man positiva till riksåklagarens förslag.

– Det är jättebra att riksåklagaren sätter ner foten i den här viktiga frågan, han har vårt fulla stöd, säger Göran Sydhage, vd på MHF.

 

Han berättar att frågan har varit på tapeten flera gånger. 2006 skrev dåvarande justitieminister Thomas Bodström ett departementsmemoriam i samma riktning, men det blev inget mer av det. I juni i år skrev MHF en promemoria om frågan, med vilken man planerar uppvakta såväl riksdagsledamöter som riksdagsutskotten.

– Det är orimligt att rattfyllerister bötfälls och får körkortet indraget och därefter fortsätter att köra och utgöra en fara för andras liv, säger Göran Sydhage, som nu hoppas att straffskalan äntligen ska skärpas.

Enligt Anders Perklev är det första steget till en lagändring en utredning. Därefter kan det ta upp till två år innan en eventuell ny lagstiftning träder i kraft.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/mhf-stodjer-riksaklagarens-forslag-om-hojda-straff-for-rattfylla/feed/ 0
Lyckat sommarkollo med Junis i Östergötlandhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/lyckat-sommarkollo-med-junis-i-ostergotland/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/lyckat-sommarkollo-med-junis-i-ostergotland/#respond Wed, 16 Aug 2017 06:46:02 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1645262 Sommaren har hittills bjudit på många roliga Junisläger runt om i landet. Ett av dem ägde rum mitt i Kolmårdsskogen utanför Norrköping.]]>

Sommaren har hittills bjudit på många roliga Junisläger runt om i landet. Ett av dem ägde rum mitt i Kolmårdsskogen utanför Norrköping.

Lilla Lövhälla, platsen för Junis Östergötlands sommarläger ,ligger mitt i Kolmårdsskogen. Här samlades 62 barn i åldrarna 7–13 år, samt 25 ideella ledare 26–29 juli, för att ha riktigt kul tillsammans.  Junis i Östergötland har en mycket lång tradition av lägerverksamhet – och just här har man hållit till i tiotalet år.

 

Arrangören Conny Appleby berättar att barnen bor i byar där äldre barn med stor lägervana tar hand om de yngre och ser till att de till exempel stänger tälten om det skulle regna och hjälper till med att hålla tiderna.

– Varje morgon samlas alla till frukost vid halv nio. Efter frukosten har vi aktivitetspass med bad någon gång under förmiddagen. Årets läger har haft friluftsliv, målning, paddling, drama och experiment som inriktning. Alla aktiviteter ansluter på något sätt till Junis grundsatser, det vill säga nykterhet, demokrati och solidaritet, säger Conny Appleby, som så här dagarna efter att lägret är över tycker att det har gått fantastiskt bra.

 

Både vädret och stämningen har varit toppen. Särskilt fint har vi haft det vid lägerelden på kvällarna, där vi har sjungit och umgåtts tillsammans. Jag sa till barnen att Allsång på Skansen är en blek kopia mot detta!

Badat har man förstås också gjort – och efter kvällsmålet har kollodeltagarna kunnat handla i kiosken, spela boll och leka. För att slutligen, efter lägerbål och kvällsmacka, somna gott i tälten.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/lyckat-sommarkollo-med-junis-i-ostergotland/feed/ 0
Narkotikadöden katastrof för USAhttp://www.accentmagasin.se/missbruk/narkotikadoden-katastrof-usa/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/narkotikadoden-katastrof-usa/#respond Tue, 15 Aug 2017 12:48:19 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1645275 142 amerikaner dör varje dag av narkotika. Vita husets särskilda opioidkommission uppmanar Donald Trump att förklara nationellt katastrofläge. Läs Accents reportage från Waterbury.]]>

142 amerikaner dör varje dag av narkotika. Vita husets särskilda opioidkommission uppmanar nu Donald Trump att förklara nationellt katastrofläge. Läs Accents reportage från Waterbury.

Syftet är att tvinga kongressen att avsätta tillräckliga resurser för att bromsa narkotikadöden. Vita husets opioidkommission lämnade en preliminär rapport den sista juli. Av rapporten framgår att 142 amerikaner dör av narkotika varje dag. Var tredje vecka har lika många mist livet som under 11 september 2001, skriver kommissionen i sin rapport enligt Washington Post.

Kommissionen som leds av Chris Christie, guvernör för New Jersey, tillsattes av presidenten i mars och har till uppgift att studera sätt att bekämpa och behandla konsekvenserna av missbruk och beroende samt opioidkrisen, vilket Accent skrev om i början av sommaren.

 

I sin rapport uppger kommissionen att syftet med en katastrofdeklaration skulle vara att tvinga kongressen att förstå allvaret i situationen och skaffa fram resurser.

– Om detta gissel inte redan drabbat dig eller din familj kommer det snart att göra det, om inte alla vidtar kraftfulla åtgärder, säger Chris Christie till Washington Post.

Enligt tidningen visar en nyligen genomförd studie att receptbelagd smärtstillande medicin nu är vanligare än tobak i USA.

 

Dödsfall på grund av receptbelagd medicin började öka i mitten av 00-talet i USA. Ökningen var resultatet av en aggressiv marknadsföringskampanj i slutet av 90-talet. För att komma till rätta med problemet vidtog myndigheterna en rad åtgärder för att strama åt förskrivningen och minska tillgängligheten till läkemedlen. Det ledde också till att dödsfallen minskade, men de som redan utvecklat ett beroende förefaller i stället ha gått över till illegala droger. Samtidigt med minskningen av dödsfall på grund av läkemedel ökade överdoserna av heroin dramatiskt. Nu är syntetiska opiater, som fentanyl, det största problemet.

Enligt en artikel i Dagens nyheter har flera delstater och städer i USA stämt läkemedelsbolagen för deras delaktighet i krisen. Bland annat ska staten Ohio ha anklagat bolagen för att ha vilselett läkare och patienter om riskerna med läkemedlen.

 

Kommissionens rapport innehåller flera rekommendationer:

• Utöka möjligheten till beroendevård.
• Öka tillgängligheten till läkemedelsassisterad behandling för opiatberoende.
• Uppmuntra utvecklingen av smärtstillande läkemedel som inte är opiatbaserade.
• Låt alla poliser bära på sig motgiftet Naloxon.
• Ändra lagen så att den som larmar polis om en överdos inte själv riskerar att straffas.

 

Washington Post påpekar att rapporten inte innehåller några förslag om ”hårdare tag” som presidenten ofta förespråkat, som att bygga en mur mot Mexiko, höja straffpåföljder eller öka möjligheten att beslagta pengar och ägodelar från misstänkta för narkotikabrott.

– Den preliminära rapporten fokuserar på att hantera opioidkrisen som det hälsoproblem det faktiskt är, säger Grant W Smith, representant för the Drug Policy Alliance, till Washington Post.

Mer i ämnet:

• Läs artiklarna i Accent och Dagens nyheter för att få en bild situationen i USA.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/narkotikadoden-katastrof-usa/feed/ 0
Medicinsk cannabis i ny svensk studiehttp://www.accentmagasin.se/forskning/medicinsk-cannabis-ny-svensk-studie/ http://www.accentmagasin.se/forskning/medicinsk-cannabis-ny-svensk-studie/#respond Tue, 15 Aug 2017 08:58:00 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1645307 I höst ska Karolinska institutet genomföra en studie på den smärtstillande effekten av medicinsk cannabis.]]>

I höst ska Karolinska institutet genomföra en studie på den smärtstillande effekten av medicinsk cannabis.

Som Accent skrivit om tidigare beviljades två ryggmärgsskadade patienter i vintras att få medicinsk cannabis utskriven mot smärta.

De är de första svenskar som fått cannabis på recept eftersom cannabis är olagligt att använda i Sverige. Hittills har debatten om cannabis vara eller icke vara som läkemedel främst varit ideologisk eftersom lite forskning är gjord.

Enligt forskning.se finns det belägg för att cannabis har en viss smärtstillande effekt, men att den effekten inte är större än för andra läkemedel.

– Många hade föreställningen att det skulle förbättra livskvaliteten vid MS, men när man har gjort stora kontrollerade studier och jämfört cannabis med placebo kan man inte se några effekter på upplevd livskvalitet. Däremot finns en liten effekt på smärta, men det finns även andra behandlingsmetoder mot smärta, säger Jan Hillert, professor i neurologi på Karolinska Institutet och specialiserad på nervsjukdomen MS, till Forskning.se.

Han är dock öppen för att det kan finnas situationer där cannabis kan vara motiverat att använda. Enskilda patienter har vittnat om att det varit det enda som fungerat för dem.

 

För att få veta mer har nu alltså Karolinska institutet beslutat att genomföra en studie på 100 patienter med nervsmärta, rapporterar Sveriges radio. Studien ska undersöka hur upplevelsen av smärta påverkas av medicinsk cannabis.

Innan studien startar måste Karolinska institutet få tillstånd av Etikprövningsnämnden och Läkemedelsverket.

– Men vi har ingen anledning att tro att vi inte skulle få tillstånd, för det ligger i allas intresse att en sådan här klinisk prövning görs, säger Claes Hultling, docent vid Karolinska Institutet i Solna och en av läkarna bakom studien, till Sveriges radio.

 

Simon Holmesson, politisk sekreterare på IOGT-NTO, välkomnar studien.

– IOGT-NTO har inga synpunkter på medicinsk behandling med cannabis. Vi litar på läkarna och att de vet vad de gör, men det är givetvis bra med forskning. Man skulle kanske ha önskat att ordningen var den omvända och att studien gjorts innan man började behandla patienter, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/medicinsk-cannabis-ny-svensk-studie/feed/ 0
”Skilj folkhälsan från smittskyddet”http://www.accentmagasin.se/politik/skilj-folkhalsan-fran-smittskyddet/ http://www.accentmagasin.se/politik/skilj-folkhalsan-fran-smittskyddet/#respond Mon, 14 Aug 2017 11:48:42 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1645319 Representanter för Alkoholpolitiskt forum kritiserar regeringen och Folkhälsomyndigheten för att inte ta alkoholfrågan på allvar. IOGT-NTO instämmer. ]]>

I en artikel i DN debatt kritiserar representanter för Alkoholpolitiskt forum regeringen och Folkhälsomyndigheten för att inte ta alkoholfrågan på allvar. IOGT-NTO instämmer.

Regeringen blundar för alkoholens skadeverkningar och Folkhälsomyndigheten verkar inte bry sig, skriver författarna i debattartikeln: Sven Andréasson, professor i socialmedicin och alkoholläkare, Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), Elin Lundgren, riksdagsledamot (S), Lars-Axel Nordell, riksdagsledamot  (KD) och Per Lodenius, riksdagsledamot (C), samtliga medlemmar i Alkoholpolitiskt forums styrelse.

Barbro Westerholm säger till Accent att det var nödvändigt att lyfta frågorna, framför allt när det gäller Folkhälsomyndigheten.

– Folkhälsofrågorna har ingen prioritet hos myndigheten. För alkoholens del kan det leda till att folk tror att det inte är så allvarligt. Människor är intresserade av hälsofrågor, men nu lämnar man fritt för andra sändare av hälsobudskap. Budskap som inte har någon evidens sprids av självutnämnda experter utan motvikt av oberoende vetenskapliga budskap från myndigheterna. Jag vet att länsstyrelserna gör så gott de kan, men frågan har inte alltid så hög prioritet där heller.

 

Barbro Westerholm tycker att Folkhälsomyndigheten är allt för tyst i folkhälsofrågor överhuvudtaget.

– Även frivilligorganisationer på andra områden, till exempel de som jobbar med årsrikas hälsa, saknar stöd från myndigheten.

Hon hoppas att folkhälsoministern tar tag i frågorna och att det görs tydligt i budgetproppen.

– Om vi ska ha råd med den hälso- och sjukvård vi kommer att behöva framöver måste vi göra vad vi kan för att förebygga onödig, självförvållad sjukdom. Dit hör både alkohol- och tobaksrelaterad sjukdom liksom till exempel veneriska sjukdomar, säger hon.

 

Enligt författarna får de smittsamma sjukdomarna högst prioritet av Folkhälsomyndigheten trots att de icke-smittsamma sjukdomarna svarar för över 90 procent av sjukdomsbördan och de förtidiga dödsfallen i Sverige. Att som Folkhälsomyndigheten se som sin enda uppgift på ANDT-området att samordna och följa upp svenska myndigheters insatser på nationell nivå är inte rimligt, anser författarna.

Därför efterlyser de fem författarna en expertmyndighet som tar alkoholfrågan på allvar.

”Såväl regering som myndigheter har slagit sig till ro med att alkoholskadorna inte verkar ha ökat de senaste åren. Men man blundar för att de fortfarande orsakar oerhörda skador. Bara de alkoholrelaterade cancerdödsfallen, cirka 1 000 döda om året, är fyra gånger fler än trafikdödsfallen, och då utgör de ändå bara en femtedel av alla alkoholorsakade dödsfall. Till de omfattande problemen som drickandet orsakar för konsumenterna själva måste också läggas de skador som drickandet orsakar för andra. Det handlar om trafikolyckor, våld och övergrepp, barn som far illa samt förlorad arbetsförmåga.”

Så behöver det inte se ut, enligt författarna. De efterlyser fler alkoholpolitiska beslut av regeringen, mer restriktiv syn på serveringstillstånd från kommunernas sida, fler lokalt förebyggande insatser och ökad satsning på behandling.

 

IOGT-NTO delar artikelförfattarnas åsikt. I ett pressmeddelande skriver organisationen att kostnaden för samhället för att ha en folkhälsomyndighet som inte informerar om sambandet mellan alkohol och cancer kommer att bli en tung börda i framtiden. Enligt IOGT-NTO har de alkoholrelaterade cancerfallen i Sverige ökat med 7,3 procent sedan 2001. Trots det känner endast 23 procent av svenska folket till sambandet, jämfört med 57 procent i Frankrike där staten satsat på att informera medborgarna medan svenska myndigheter väljer att inte agera, skriver IOGT-NTO.

– Folkhälsomyndighetens generaldirektör anser att information om alkoholens skadeverkningar är ”kampanjarbete” som de inte ska pyssla med. I stället lägger man ansvaret att informera på oss inom civilsamhället, säger Linda Engström, kommunikationschef på IOGT-NTO, i pressmeddelandet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/skilj-folkhalsan-fran-smittskyddet/feed/ 0
Simmade över Vättern mot alkoholindustrins vattenförbrukninghttp://www.accentmagasin.se/politik/simmade-over-vattern-mot-alkoholindustrins-vattenforbrukning/ http://www.accentmagasin.se/politik/simmade-over-vattern-mot-alkoholindustrins-vattenforbrukning/#respond Mon, 14 Aug 2017 09:02:25 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1645278 IOGT-NTO:s regionchef i Afrika, Johan Sundqvist, simmade över Vättern för att uppmärksamma att alkoholindustrin i Tanzania använder livsviktigt vatten till öltillverkning.]]>

IOGT-NTO:s regionchef i Afrika, Johan Sundqvist, simmade över Vättern för att uppmärksamma att alkoholindustrin i Tanzania använder livsviktigt vatten till öltillverkning.

Johan Sundqvist är en van och duktig simmare som simmat på elitnivå. För femton år sedan korsade han Vättern – som mäter en mil rakt över – på två timmar. Nu kände han att det var dags igen, denna gång för att belysa en livsviktig fråga: alkoholindustrins ohämmade vattenförbrukning vid tillverkning av öl i Tanzania.

I Östafrika råder stor vattenbrist och bönder har svårt att bevattna sina odlingar, vilket leder till svält. Samtidigt brygger alkoholindustrin hundratusentals liter öl till befolkningen som i snitt dricker fyra, fem öl per person och dag. För att producera en liter öl går det åt 300 liter vatten.

– Syftet med Vättern-simningen är att uppmärksamma kopplingen mellan öltillverkning och vattenbrist, men också för att samla in pengar till IOGT-NTO:s internationella verksamhet. Vi har fått minskade medel från Forum Syd, men om vi skulle få ihop 100 000 kronor skulle vi kunna arbeta konkret med miljöfrågor kring vatten, berättade Johan Sundqvist för Accent i början av året, då planerna på simprojektet – som har marknadsförts via hans Go fund me-sida på sociala medier – sjösattes.

 

Den 4 augusti fick en solig start och simturen genomfördes i sällskap av en följebåt och utan incidenter på 2 timmar och 25 minuter, en tid han är stolt över.

– Det gick snabbare än väntat, trots att jag blev sjösjuk under simturen när det blåste upp. Men det blev en fantastisk dag, jag är jättenöjd, säger Johan Sundqvist, som både före och efter simturen intervjuades av flera riksmedia.

Han berättar att pengar har strömmat och fortsätter att strömma in till projektet, som blev en större succé än han vågat hoppas på.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/simmade-over-vattern-mot-alkoholindustrins-vattenforbrukning/feed/ 0
”Självklart är vi här”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sjalvklart-ar-vi-har/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sjalvklart-ar-vi-har/#respond Fri, 07 Jul 2017 13:51:45 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1645192 Hela IOGT-NTO-rörelsen var representerad i Mångfaldsparaden i Visby. "Vi vill visa att vi är många som står för alla människors lika värde". Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, försökte störa paraden med aggressiva slagord, men överröstades.]]>

Hela IOGT-NTO-rörelsen var representerad i Mångfaldsparaden i Visby. "Vi vill visa att vi är många som står för alla människors lika värde". Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, försökte störa paraden med aggressiva slagord, men överröstades.

Jalla, jalla,  kärlek åt alla. Foto: Ulrica Ambjörn

Många samlades i Visby hamn för att delta i den traditionella mångfaldsparaden, som i år tvingats ändra tid på grund av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro. Stämningen är hjärtlig, och samtidigt beslutsam.

Många samlades för att delta i Mångfaldsparaden 2017. Foto: Ulrica Ambjörn

Per-Åke Andersson är en av de IOGT-NTO-medlemmar som går med i paraden.

 

– Det är självklart att vara här. Det handlar om alla människors lika värde och rättigheter, säger Per-Åke Andersson, som jobbat som både förtroendevald och anställd i IOGT-NTO med internationella frågor sedan början av 1970-talet.

–  Vi har krafter i dag som utnyttjar och våldför sig på demokratin, och som tar mer plats och har höjt rösten. Det är viktigt att vi stärker vår motstånds-gemenskap, och uttrycker tydligt vad vi är för – inte bara emot. Och visar civilkurage när människor löper risk att råka illa ut, säger han.

 

Hanna Angerud, NSF-medlem. Foto: Ulrica Ambjörn

Han får helhjärtat medhåll av Samuel Somo, generalsekreterare i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, Emil Hansson, nyvald ledamot i IOGT-NTO:s juniorförbunds, Junis, förbundsstyrelse, IOGT-NTO-medlemmen Amanda Borg, och Hanna Angerud, medlem i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF.

– Det har varit lite obehagligt här i dag med nazister som springer runt och viftar med sina tidningar, säger Emil Hansson.

Amanda Borg tycker att nazisterna får för mycket plats.

– Jag är här för att visa att vi är många fler som står för andra värden. Det är viktigt att vi visar att vi finns, säger hon.

 

När paraden passerar Nordiska motståndsrörelsens, NMR, tält börjar NMR:s folk i mikrofon ösa glåpord över paradens deltagare, ropar ”ut med packet” och ” stoppa homolobbyn”, och hyllar nationalsocialismen. De överröstas av paradens deltagare, som skanderar ”Leve kärleken”, och ”Inga rasister på våra gator.” I paraden (se filmen genom att klicka på markerade länken ovan) syns politikerna Alice bah Kunhnke, kulturminister, och Gustav Fridolin.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sjalvklart-ar-vi-har/feed/ 0
Upp med hakan – jämställdheten får godkänthttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/upp-med-hakan-jamstalldheten-far-godkant/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/upp-med-hakan-jamstalldheten-far-godkant/#respond Fri, 07 Jul 2017 12:25:59 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644986 Årets IOGT-NTO-kongress var betydligt mer jämställd än den förra kongressen i Lund. Målet med minst 40 procents talartid för kvinnor är uppnått – tack vare förbundsstyrelsen.]]>

Årets IOGT-NTO-kongress var betydligt mer jämställd än den förra kongressen i Lund. Målet med minst 40 procents talartid för kvinnor är uppnått – tack vare förbundsstyrelsen.

Maria Hampusgård, genuspedagog och jämställdhetsansvarig i Linköpings kommun, har mätt talartiden under hela IOGT-NTO:s kongress i Karlstad. Resultatet blev godkänt. Antalet ombud var jämställt, 45 procent kvinnor och 55 procent män. Tiden i talarstolen fördelades dock inte fullt lika rättvist: männen talade 67 procent av tiden mot kvinnornas 33 procent.

– Det är ändå en stor förändring sedan förra kongressen. Jag ser en positiv utveckling, säger Maria Hampusgård.

Att målet för godkänd jämställd talartid, som fastställts till 60–40, ändå uppnåddes beror till största delen på förbundsstyrelsen och valberedningen, som båda var jämställt representerade, men valde att skicka fram kvinnorna i talarstolen. Där blev fördelningen 69 procent talartid för kvinnorna mot 31 procent för männen.

Blir inte statistiken missvisade genom ert agerande?

– Så kan man kanske se det, men jag tror också att det är viktigt att vi från förbundsstyrelsens sida visar att vi tar den här frågan på allvar. Sedan tror jag också att vi bidrar till att man vänjer sig vid kvinnor i talarstolen, säger Josefin Larsson, avgående förbundsstyrelseledamot.

Maria Hampusgård redovisade dagligen resultatet av talartidsmätningarna. Foto: Nathalie C. Andersson

Olika frågor engagerar förstås olika personer. När arbetsordningen för kongressen diskuterades, och det gjorde den länge och väl, användes 61 procent av talartiden av män och 39 procent av kvinnor. Det var nära gränsen för godkänt. Under beredningsgrupperna, där IOGT-NTO:s framtida utveckling diskuterades, var snedfördelningen större, åtminstone i de två grupper där talartiden mättes.

En kvinna kan säga samma sak som en man fast på kortare tid, det syns tydligt i de här siffrorna. Kommentar från golvet.

När sedan engagemangsformer diskuterades blev det lite bättre. Då talade kvinnorna 41 procent av tiden och männen 59. Och under söndagens diskussioner om stadgar och budget var det kvinnorna som talade mest.

 

Kongressens minst jämställda diskussioner handlade om geografisk indelning respektive stadgar. Om geografisk indelning talade endast 28 procent av kvinnorna mot 72 procent av männen, och när det gällde stadgarna var det 81 procent av tiden som upptogs av kvinnor mot 19 procent för männen. I det sistnämnda fallet var det dock den tillträdande förbundskassören Eva Blomqvist, som använde 70 procent av talartiden.

Förbundsstyrelsen studerar diagrammen som visar hur jämställd talartiden varit under kongressens tredje dag. Foto: Nathalie C. Andersson.

 

Demokrati och resursfördelning var ämnen som båda lockade kvinnorna att ta cirka 30 procent (31 respektive 32 procent) av talartiden, medan diskussionerna på ämnet fastigheter blev kongressens mest jämställda. Kvinnorna talade 53 procent av tiden mot männens 47 om fastigheter.

Att just fastigheter skulle bli kongressens mest jämställda fråga och att kvinnorna skulle tala längre än männen om saken var lite otippat.

– Det hade jag faktiskt inte väntat mig. Men det var ljuvligt att kvinnorna var så engagerade i den frågan, säger Maria Hampusgård.

 

I stort sett är hon nöjd med resultatet.

– Jag är nöjd med utvecklingen. Det finns en medvetenhet och det efterfrågas. Många, både män och kvinnor, har kontaktat mig under kongressen och frågat hur det går och varit genuint intresserade av att få till en förbättring. Sedan tror jag att begränsningen av talartiden till två minuter har gynnat kvinnorna, säger hon.

Till nästa kongress hoppas hon få en app som registrerar vem som talar.

– Då blir det möjligt att se om det är samma personer som är uppe och talar flera gånger. Nu kan jag bara registrera om det är en man eller en kvinna, säger hon.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/upp-med-hakan-jamstalldheten-far-godkant/feed/ 0
”Min första nyktra spelning på 16 år”http://www.accentmagasin.se/kultur/min-forsta-nyktra-spelning-pa-16-ar/ http://www.accentmagasin.se/kultur/min-forsta-nyktra-spelning-pa-16-ar/#respond Fri, 07 Jul 2017 10:02:07 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644628 I morgon, den 8 juli, uppträder hiphopartisten Tobijha Palm på stadsfesten Killebom i Sölvesborg. Det är hans första drogfria spelning på 16 år, och den stöds av NBV i Karlshamn.]]>

I morgon uppträder hiphopartisten Tobijha Palm på stadsfesten Killebom i Sölvesborg. Det är hans första drogfria spelning på 16 år, och den stöds av NBV i Karlshamn.

Tobijha Palm började lyssna på hiphop och skriva egna låtar redan som 11-åring. 16 år gammal stod han på scenen, bland annat på Killebom, med förvissningen om att det var detta han ville syssla med.

Men några år senare började han må psykiskt dåligt och prövade då cannabis, som han upplevde gjorde honom lugnare och stabilare. Under åren som följde prövade han även andra droger, men det var alkohol och cannabis han fastnade för.

Så småningom fick han en ADHD-diagnos och medicin, vilket gjorde att han slutade med alkohol och cannabis under några år.

 

Medicinen hjälpte till en början, men efter en tid var det som att min själ slocknade, jag kände mig som en främling inför mig själv. Jag slutade med musiken, eftersom jag tappade motivationen. Så jag började med cannabis igen, säger Tobijha Palm.

Så höll han på – fram och tillbaka mellan missbruk och drogfrihet – tills helt nyligen. I dag är han drogfri och nykter, och fast besluten att så förbli.

– Jag har kommit till en punkt när jag inte vill röka och dricka mer! Jag får ingen effekt längre, och om det inte hjälper så är det ingen vits att fortsätta. Jag är färdig med det där livet, som periodvis har inneburit hemlöshet och kringflackande över hela Europa.

 

Han kämpar fortfarande med psykisk ohälsa, ångest och oro och känner sig orkeslös och passiv – som om han vore gammal i förtid. Samtidigt är han taggad på att ta upp musiken igen. Det var sex år sedan han stod på en scen. Nervositeten inför den kommande spelningen är stor.

– Det är blandade känslor, men jag ser mycket fram emot det och vet att det kommer att gå bra när jag väl står på scenen, säger han.

 

Genom sin musik vill han hjälpa andra att hitta ljus och hopp i tillvaron. Låtarna bygger på hans erfarenheter och liv, om livet på den ”mörka” sidan, som han beskriver det.

– Jag drömmer inte bara om att få spela igen, utan också om att starta en studiecirkel hos NBV där jag kan hjälpa unga att producera musik. Det skulle kännas bra att få omvandla mina negativa erfarenheter till något positivt. Jag känner hopp inför framtiden.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/min-forsta-nyktra-spelning-pa-16-ar/feed/ 0
Bättre koll på droger i avloppsvattnethttp://www.accentmagasin.se/forskning/battre-koll-pa-droger-avloppsvattnet/ http://www.accentmagasin.se/forskning/battre-koll-pa-droger-avloppsvattnet/#respond Fri, 07 Jul 2017 05:59:07 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644554 Elva svenska universitet står bakom nybildade forskningscentret Swetox, som tagit över arbetet med att analysera droger i avloppsvatten.]]>

Elva svenska universitet står bakom nybildade forskningscentret Swetox, som tagit över arbetet med att analysera droger i avloppsvatten.

Tidigare har Karolinska Universitetssjukhuset gjort analyser av kommunernas avloppsvatten för att hitta rester av droger. Sedan ett halvår är det nu Swetox, akademiskt forskningscenter inom kemikalier, hälsa och miljö, som hanterar analyserna av drogspår. Karolinska Institutet, FORMAS, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Stockholms Läns Landsting finansierar de första tre årens verksamhet.

Genom att kartlägga typen och mängden droger kan man skapa sig en generell bild av hur droganvändandet ser ut i den egna kommunen samt om och hur det förändras över tid. Swetox säger sig uppleva ett ökat intresse från kommunernas drogsamordnare att låta analysera sitt avloppsvatten i jakt på spår efter droger.

– Analysen av avloppsvattnet ger en objektiv bild av situationen. Jag tror att många kommuner och län tycker att det är ett bra komplement till polisens beslag och insamlat intervjuunderlag i kartläggningen av drogsituationen, som kan ge en fingervisning om trender, säger Johan Lindberg på Swetox.

 

Han understryker att Swetox arbete ska fylla en samhällsnytta och han är positiv till att analys av avloppsvatten nu prioriteras och att efterfrågan på tjänsten ökar.

– Medvetenheten om att detta är möjligt tycks ha ökat. Tidigare var det nog så att många kommuner inte kände till att man kan analysera avloppsvatten i jakt på droger, säger han.

De droger som man kan spåra i det avloppsvatten som ännu inte nått reningssystemen, är bland annat kokain, cannabis, amfetamin, metamfetamin och MDMA (huvudkomponenten i ecstacy). Mest förekommande är spår av cannabis.

Drogerna hamnar i avloppssystemet genom urin eller genom att droger sköljs bort eller hälls ut.  Förutom drogerna mäts även de kroppsegna metaboliterna av drogerna. Då vattenflödet och antalet anslutna invånare är känt så kan antalet nyttjade doser per invånare och dygn räknas ut.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/battre-koll-pa-droger-avloppsvattnet/feed/ 0
Demokrati på lägerschemathttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/demokrati-pa-lagerschemat/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/demokrati-pa-lagerschemat/#respond Thu, 06 Jul 2017 13:40:12 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1645094 På Junis kongress 2015 beslutades att barnen i Junis skulle bli mer delaktiga i demokratiska processer. I år infriades beslutet i form av ett demokratiläger där barnen inte bara fick lära sig mer om demokrati, utan också vara en del av den. På riktigt.]]>

På Junis kongress 2015 beslutades att barnen i Junis skulle bli mer delaktiga i demokratiska processer. I år infriades beslutet i form av ett demokratiläger där barnen inte bara fick lära sig mer om demokrati, utan också vara en del av den. På riktigt.

På Ransberg en bit utanför kongresstaden Karlstad håller Junis demokratiläger för barn. Kursgården i Ransberg ägs av Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, och här ska 25 barn från 14 olika distrikt lära sig mer om demokrati i praktiken. I dag ska barnen gå igenom motionerna som kommit in till kongressen.

– Jag tycker att det är jättebra att vi får säga vår åsikt och imorgon ska vi till kongressen för att säga vad vi tycker till de vuxna, säger Keisha Kabuye, 12 år, från Stockholm.

Demokratilägret är en del i Junis arbete med att ge barnen möjlighet att påverka verksamheten på alla nivåer. Att junisarna ska vara mer delaktiga i demokratiska processer var något som bestämdes på förra kongressen.

Keisha Kabuye tycker att det är jättebra att barnen får vara med och säga sin åsikt. Foto: Angelica Ogland

De flesta motioner har skrivits av vuxna och junisledare inom förbundet men några har junisarna själva skrivit tidigare i år på Rådslaget. Som till exempel en motion om superhjältar och maskotar som ska ingå i Junis koncept och profilmaterial.

– Vi vill göra en ny reklam för Junis. Vi är barn. Och alla barn kan inte läsa. Jag tycker att de vuxna borde lyssna på oss när vi säger att alla barn inte kan läsa och därför skulle känna igen Junis om de såg en superhjälte i loggan. Fler barn skulle också vilja bli medlemmar om det fanns superhjältar i reklamen i stället för ledare, säger Jenny Huusko-Nordell, 13 år, från Vara.

När arbetet med motionerna är klart står fritidsaktiviteter på schemat. Lek, sport och sång kring lägerelden blandas med allvar på demokratilägret i Ransberg.

 

Patricia Westerholm har åkt från Sundsvall för att vara med på demokratilägret. Foto: Angelica Ogland

Patricia Westerholm, 11 år, från Sundsvall har valt att ha klättring som sin eftermiddagsaktivitet och nu sitter hon och väntar på sin tur.

Vad ska ni göra förutom att åka på förhandlingarna?

– Vi kommer nog att sjunga sånger. Och efter det ska vi säkert sjunga ännu mer, säger hon och blickar upp mot klätterväggen.

Ebba Hultin, Emelia Widströmer, Amanda Olsson och Jenny Huusko-Nordell förbereder sig för att åka till Junis kongress och säga till de vuxna vad de tycker. Foto: Angelica Ogland

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/demokrati-pa-lagerschemat/feed/ 0
Tummen upp för alkoholfritt på Almedalenhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/tummen-upp-for-alkoholfritt-pa-almedalen/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/tummen-upp-for-alkoholfritt-pa-almedalen/#respond Thu, 06 Jul 2017 12:23:17 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1645050 Accent har frågat några deltagare under Almedalsveckan vad de tycker om att de alkoholfria minglen har ökat på senare år.]]>

Accent har frågat några deltagare under Almedalsveckan vad de tycker om att de alkoholfria minglen har ökat på senare år.

Vad tycker du om att det har blivit fler alkoholfria mingel på Almedalen?

Lena Törnwall. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Lena Törnwall
– Jag tycker det är jättebra! Det kan verkligen behövas med tanke på att många av oss är här och jobbar och representerar företag. Alkohol har inget med jobb att göra och det finns inget värde i att dricka alkohol på arbetstid.

 

Eva Flodman. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Eva Flodman
– Jag är pensionär och kan nog själv ta ett glas rosé till lunchen. Men visst är det väl bra att det serveras mer alkoholfritt. Jag tänker framför allt på alla ungdomar. Det är bra att erbjuda dem och andra alternativ till alkohol.

 

Bosse Jäderup. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Bosse Jäderup
– Visst är det positivt att det blivit fler alkoholfria mingel. Jag har sett en del företagsevent där det dricks mycket tidigt på dagen och det är inte så bra att servera alkohol i tid och otid. Man vet ju inte heller vem man serverar och om någon har problem med alkohol. Jag har varit i Almedalen sex gånger och ser tydligt hur alkoholkonsumtionen har minskat, det kan jag inte tycka annat än att det är bra!

 

Jesper Andersson. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Jesper Andersson
– Jag tycker att det är en viktig och intressant fråga. Jag har hört att Almedalsveckan är en av de värsta på Gotland ur alkoholsynpunkt. Det dricks mycket här. Alkoholfria mingel skadar inte och det är bra att det finns alternativ till alkohol. Kanske kan det få någon att välja alkoholfritt. Men på det stora hela tror jag inte att alkoholfria mingel gör så stor skillnad. Det spelar ingen roll om det serveras alkoholfria drycker, den som vill supa gör det ändå. Men visst, kan det komma något positivt ur att man serverar alkoholfritt så är det ju bra. På sikt kanske det ändå kan bidra till att förändra dryckesmönstren. Men på kort sikt tror jag inte det, tyvärr.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/tummen-upp-for-alkoholfritt-pa-almedalen/feed/ 0
Pelle Olsson: Fler dödsfall och brott i cannabis-legaliseringens spårhttp://www.accentmagasin.se/politik/fler-brott-och-dodsfall-cannabislegaliseringens-spar-colorado/ http://www.accentmagasin.se/politik/fler-brott-och-dodsfall-cannabislegaliseringens-spar-colorado/#respond Thu, 06 Jul 2017 09:20:40 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1645011 2014 legaliserades cannabis i Colorado. Tre år senare har vi facit säger journalisten och författaren Pelle Olsson på ett fullsatt seminarium i Almedalen: fler trafikdöda och fler brott. ]]>

2014 legaliserades cannabis i Colorado. Tre år senare har vi facit säger journalisten och författaren Pelle Olsson på ett fullsatt seminarium i Almedalen: fler trafikdöda och fler brott.

Först blev cannabis laglig för medicinskt bruk i Colorado. Fem år senare, 2014, legaliserades drogen helt och kunde inhandlas för rekreation. Detta har inneburit tre år av en lavinartad försäljningsökning.

2020 väntas drogen omsätta motsvarande 374 miljarder kronor, enligt Marijuana Business Daily, och Colorado är den stat i USA som konsumerar mest cannabis – trots att drogen nu är laglig för medicinskt bruk i ytterligare 28 delstater.

Pelle Olsson. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Men marknaden är hårt reglerad och beskattad. Exempelvis åldersgränsen på 21 år är man strikt med. Men det hindrar inte industrin att vilja göra allt för att expandera.

– Nya produkter och metoder att inta cannabis skapas hela tiden för att tjäna pengar. Chokladkakor, godis, drycker och mat med cannabis är bara några produkter som marknadsförs hårt i reklam, säger Pelle Olsson, som understryker att drogen är betydligt starkare i dag än den var på 1970-talet.

 

Så hur har samhället förändrats på de tre år cannabis har varit laglig i Colorado?

Fakta talar sitt tydliga språk, enligt Pelle Olsson. Han menar att i legaliseringens spår har alkoholkonsumtionen ökat – tvärtemot vad som förutspåddes av lokala myndigheter i Colorado och andelen trafikdöda på grund av cannabis har mångdubblats. Färska siffror från National Highway Safety Administration visar att 2013 dog 37 personer cannabisrelaterad trafikdöd. 2016 dog 115 av samma orsak. Sjukhusinläggningar på grund av cannabis har, enligt Colorado Department of Health and Environment, ökat liksom trafikbrott och våldsbrott, som har ökat med 16 procent. Detta enligt Colorado Bureau of Investigation.

– Man antog att brottsligheten skulle minska, eftersom polisen inte längre behövde bekymra sig om den cannabisrelaterade kriminaliteten. Men så blev det inte. Polisen beslagtar mycket illegal marijuana som ska smugglas till andra delstater, så de har de facto inte fått mer tid till andra brott, säger Pelle Olsson, som har skrivit flera böcker och reportage om cannabis.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/fler-brott-och-dodsfall-cannabislegaliseringens-spar-colorado/feed/ 0
Dagöholm – bäst på omsorghttp://www.accentmagasin.se/missbruk/dagoholm-bast-pa-omsorg/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/dagoholm-bast-pa-omsorg/#respond Wed, 05 Jul 2017 13:24:01 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1645108 Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort en samordnad upphandling av missbruksvård. Dagöholm rankas högst av alla på omvårdnad och trea på behandling. Det nya avtalet kan ge fler klienter.]]>

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort en samordnad upphandling av missbruksvård. Dagöholm rankas högst av alla på omvårdnad och trea på behandling. Det nya avtalet kan ge fler klienter.

I den samordnade upphandlingen ingick 52 kommuner, från norr till söder. Anbud från 44 behandlingshem antogs i upphandlingen för omvårdnad. Av dem rankades IOGT-NTO:s behandlingshem Dagöholm etta. Bland de 100 anbud som antogs för behandling kom Dagöholm trea på listan.

– Det är verkligen jätteroligt och bra att få en bredd på upphandlingen, säger Thomas Barrögård Fahlquist, vd för Dagöholm.

I praktiken vet han dock inte hur stor skillnad avtalet kommer att göra.

– Det är en väldigt spridd upphandling. Många små kommuner, särskilt i norra Sverige, har deltagit och dit är det geografiska avståndet för stort för att de ska skicka klienter till oss. Men många kommuner i Dalarna, stora delar av Västergötland, och Småland är med, och dit är det inte för långt, säger han.

 

Vitsen med en samordnad upphandling är att varje kommun inte ska behöva göra jobbet själva.

– Men kommunerna behöver inte följa avtalet. Skäl för avsteg är till exempel om klienten har särskilda önskemål eller om det geografiska avståndet är för stort. Just nu har vi en kultur där närhetsprincipen är stark. En socialsekreterare följer alltid med klienten till inskrivningen och kommunerna vill inte att de ska behöva övernatta. Socialsekreterarna är så belastade med myndighetsuppgifter och administration att tiden inte räcker till, säger han.

 

Största kund hos Dagöholm är Vårdförbund Sörmland.

– Vi har också svarat på en anbudsförfrågan från ett antal kommuner norr om Stockholm. De hade ett tydligt avståndskriterium som vi nätt och jämnt klarade. Men kommer vi med är det ett stort befolkningsunderlag som kan betyda mycket för oss, säger Thomas Barrögård Fahlquist.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/dagoholm-bast-pa-omsorg/feed/ 0
Alkohol ingen stor valfråga 2018http://www.accentmagasin.se/politik/alkohol-ingen-stor-valfraga-2018/ http://www.accentmagasin.se/politik/alkohol-ingen-stor-valfraga-2018/#respond Wed, 05 Jul 2017 13:10:34 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1645056 Alkohol blir sannolikt inte någon stor fråga vid riksdagsvalet 2018. Det blev slutsatsen efter paneldiskussionerna i Soberian om regeringens ANDT-strategi.]]>

Alkohol blir sannolikt inte någon stor fråga vid riksdagsvalet 2018. Det blev slutsatsen efter paneldiskussionerna i Soberian om regeringens ANDT-strategi.

Tystnaden kring alkoholfrågor i politiken är ett faktum och det finns inget som pekar på att det kommer att förändras fram tills valet nästa år. Det menar Per Lodenius, riksdagsledamot för Centerpartiet och får medhåll av moderaternas representant, riksdagsledamoten Jenny Petersson.

– Vi kan se ett visst intresse för motioner om gårdsförsäljning och om sänkta skatter för att matcha den ökande införseln, men i övrigt är det inget som sticker ut, säger hon.

 

Håkan Leifman, chef för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som också deltog i paneldiskussionen, tycker att det låga politiska intresset för alkoholfrågor är på gott och ont.

– Vi i Sverige har en stark folkrörelse och har en djup politisk förankring i dessa frågor. Samtliga partier står bakom ANDT-frågorna, det är inte kontroversiellt, vilket är bra. Vi tror på Systembolagets monopol och de liberala vindar vi ser blåsa i Finland och på Island ser vi inte här. Det flyter på och vi ser sjunkande alkoholkonsumtionsmönster. Vi förvaltar, men behandlar inte alkoholen som en framtidsfråga, vilket kan vara problematiskt, säger han.

 

Linda Engström, kommunikations- och påverkanschef på IOGT-NTO, instämmer med att det är problematiskt att vi inte bryr oss mer om dessa frågor.

– Vi måste tydligare värna om dessa viktiga frågor, annars kan vi på sikt bli omsprungna av de liberala vindar vi ser i våra grannländer, säger hon.

Hon tillägger att vi bättre borde anpassa alkohollagstiftningen efter dagens behov. Som det ser ut nu släpar vi efter, exempelvis vad gäller reklam på internet.

 

Centerpartisten Per Lodenius, som själv är nykterist, säger att den viktigaste valfrågan inom området alkohol och narkotika är att lyfta beroendesjukdomen, så att fler människor nås av vård och stöd och färre dör på grund av narkotika. Han lyfter också fram Folkhälsomyndigheten, som han anser borde ges möjlighet att jobba mer med alkoholfrågor.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/alkohol-ingen-stor-valfraga-2018/feed/ 0
Hallå där Peter Waenerlund …http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halla-dar-peter-waenerlund/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halla-dar-peter-waenerlund/#respond Wed, 05 Jul 2017 11:50:20 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644993 ... ny generalsekreterare på Junis, IOGT-NTO:s juniorförbund.]]>

... ny generalsekreterare på Junis, IOGT-NTO:s juniorförbund.

Varför sökte du jobbet?

– Jag såg annonsen och kände att det här är jag. Jag kommer från näringslivet och kände till IOGT-NTO, men hade inte hört talas om Junis. Jag trodde aldrig att jag skulle få jobbet, men plötsligt var jag en av sex kvar, sedan en av två och till sist kom det där magiska samtalet.

 

Varför tror du att just du blev anställd?

– Jag brinner för utsatta barn och alkoholfrågor. Jag har jobbat med att vägleda arbetsgivare om alkohol på arbetsplatsen. För åtta år sedan lämnade jag ett eget missbruk bakom mig. Då hade jag druckit rejält i närmare 15 år och gjort karriär samtidigt. En vårdnadstvist, där jag till slut fick vårdnaden om min tio-åriga dotter, har fått mig att uppmärksamma barnens situation. Det sägs att det är barnens behov som ska styra, men i praktiken är det vuxnas behov som går först.

 

Vad förväntar du dig av jobbet?

– Att få vara med och göra skillnad. Det görs jättebra saker, men många fler barn skulle behöva få ta del av Junis verksamhet.

 

Du har bara jobbat några dagar, vad har du hunnit göra?

– Jag var med på Trollebolägret redan innan jag började och så har jag varit med på Junis kongress.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halla-dar-peter-waenerlund/feed/ 0
Nyktrare i Almedalen – trots fler alkoholtillståndhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/nyktrare-i-almedalen-trots-fler-alkoholtillstand/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/nyktrare-i-almedalen-trots-fler-alkoholtillstand/#respond Wed, 05 Jul 2017 07:54:46 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1645008 Fler har fått tillstånd att servera alkohol i Almedalen än någonsin. Ändå upplevs tillställningen som nyktrare, både av kommunens tjänstemän och IOGT-NTO.]]>

Fler har fått tillstånd att servera alkohol i Almedalen än någonsin. Ändå upplevs tillställningen som nyktrare, både av kommunens tjänstemän och IOGT-NTO.

I radions P4 rapporterades på måndagsförmiddagen att betydligt fler serveringstillstånd än någonsin tidigare beviljats för Almedalsveckan, 170 stycken. Ändå har många vittnat om att IOGT-NTO:s och andras arbete med bland annat Almedalsdrinken och debatten kring den bidragit till att göra Almedalen nyktrare.

– Det är vår uppfattning också. Vi tycker att det blivit nyktrare och bättre ordning, säger Jörgen Wiss, alkoholhandläggare på region Gotland.

Att det skulle vara betydligt fler i år håller han dock inte med om.

– Jag har inte räknat efter så jag vet inte exakt hur många fler de är än förra året, men de har ökat lite för varje år. Fast det har ju antalet arrangemang också gjort så det är ju inte så konstigt, säger han.

Han tycker också att arrangörerna tar större ansvar.

– Utan att ha några belägg för det så tror jag att det var fler som bjöd på alkohol utan att ha tillstånd tidigare. Nu söker de tillstånd och ringer oss och berättar hur de tänkt sig servera. De är väldigt måna om att göra rätt. De vet också att vi är ute och gör kontroller under veckan, säger han.

 

Linda Engström, kommunikationschef på IOGT-NTO har medverkat i Almedalen under flera år och hennes uppfattning är framför allt att alkoholkonsumtionen tycks ha försenats.

Linda Engström. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

– Det är färre som dricker tidigt på dagen och debatten kring alkohol när man jobbar har bidragit till att man oftare väljer alkoholfritt dagtid. I dag är det till exempel sällan någon som misstycker om ett mingel är alkoholfritt.

Hon menar att intresset för alkoholfritt har ökat och att det har blivit vanligare att erbjuda bra alkoholfria alternativ.

– I dag förväntar sig folk schyssta alkoholfria drycker, vilket i sin tur gör att fler arrangörer väljer att erbjuda det, säger hon.

 

Gällande det ökade antalet serveringstillstånd under Almedalen anser hon att det skulle vara problematiskt om tillstånden ökar mer än antalet arrangemang, eftersom det skulle innebära mer alkohol totalt sett.

– Mitt intryck är att det inte är så, utan tvärtom tycker jag att Almedalen har blivit nyktrare över tid. Men visst kan det vara så att det serveras mer alkohol hos exempelvis näringslivet än hos civilsamhället, så det finns fortfarande mycket att göra och påverka.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/nyktrare-i-almedalen-trots-fler-alkoholtillstand/feed/ 0
Skolelevernas drogvanor oförändradehttp://www.accentmagasin.se/missbruk/skolelevernas-drogvanor-oforandrade/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/skolelevernas-drogvanor-oforandrade/#respond Tue, 04 Jul 2017 11:42:44 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1645005 CAN presenterade i dag årets drogvaneundersökning bland skolungdomar. Resultaten pekar på att de senaste årens nedåtgående trend har avstannat.]]>

På ett seminarium i Almedalen i dag presenterade CAN årets drogvaneundersökning bland skolungdomar. Resultaten pekar på att de senaste årens nedåtgående trend har avstannat.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har sedan 1971 kartlagt svenska skolungdomars alkoholvanor och framför allt sedan år 2000 har trenden varit stadigt nedåtgående, trots en ökad tillgång på alkohol i samhället. Men nu visar preliminära siffror för 2017 att den nedåtgående trenden har avstannat och planat ut.

– Det är nuläget svårt att säga varför. Vad vi kan se är att läget är oförändrat, konsumtionen varken minskar eller ökar, säger Ulf Guttormsson från CAN och tillägger att även om minskningarna inte fortsatt är det ändå värt att framhålla att alkoholkonsumtionen bland skolungdomar är historiskt låg.

År 2017 uppger exempelvis gymnasieeleverna att de dricker 3,1 liter ren alkohol per år, vilket nästan är en halvering jämfört med 2004 (5,8 liter) då gymnasieundersökningen genomfördes för första gången. Men jämfört med förra året är skillnaden försumbar. För niorna har volymen konsumerad alkohol fallit med två tredjedelar och uppgick till 1,2 liter ren alkohol både 2016 och 2017.

 

De två senaste åren har ca 25 procent av eleverna i gymnasiet och 8 procent av niorna svarat att de intensivkonsumerat alkohol åtminstone någon gång under senaste månaden. Även intensivkonsumtionen har haft en nedgång under 2000-talet och det är i årskurs 9 den allra största förändringen av alkoholvanorna skett.

Anledningen till att alkoholkonsumtionen bland unga under 2000-talet successivt har sjunkit är flera, menar Guttormsson och pekar bland annat på att föräldrar blivit striktare, ungdomar har mer skärmtid hemma och är över lag mera skötsamma. Inflytandet från kulturer där man inte dricker har ökat, liksom hälsomedvetenheten. Det finns även en global trend att inte dricka.

 

Frågan är då om alkoholen har ersatts av andra droger?
– Nej, utvecklingen vad gäller droger har varit positiv de senaste fem åren. I årskurs 9 har 6 procent testat droger, i gymnasiets årskurs 2 har 17 procent testat. Vad vi dock kan se är att något fler använder cannabis, säger Ulf Guttormsson.

Även nätdroger och dopning visar en tydlig nergång 2012–2017.

– Vi kan konstatera att alkoholen inte har ersatts av andra droger, säger Ulf Guttormsson.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/skolelevernas-drogvanor-oforandrade/feed/ 0
Även måttligt drickande skadar hjärnanhttp://www.accentmagasin.se/forskning/aven-mattligt-drickande-skadar-hjarnan/ http://www.accentmagasin.se/forskning/aven-mattligt-drickande-skadar-hjarnan/#respond Tue, 04 Jul 2017 07:11:02 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644529 Redan måttligt drickande kan kopplas till sjukliga förändringar i hjärnan.]]>

Redan måttligt drickande kan kopplas till sjukliga förändringar i hjärnan.

Allt eftersom kommer fler och fler rapporter som visar att alkohol inte alls är nyttigt, utan tvärtom skadligt redan i mindre mängder. Den senaste studien slår hål på föreställningen att måttliga mängder alkohol skulle kunna förebygga demens.

I en ambitiös studie, som löper över trettio år, visar Anya Topiwala med kollegor att ju mer alkohol man dricker desto större är risken att hippocampus, en del av hjärnan som spelar en stor roll för minne och inlärning, skadas. Inget spår av det J-formade samband, som uppkommer när det medför större risk att inte dricka alls jämfört med att dricka lite, syntes i resultatet. Det skriver British Medical Journal.

 

De som drack mer än 30 glas i veckan löpte den största risken, närmare sex gånger större än dem som inte drack. Även de som drack mängder som anses vara måttliga, det vill säga mellan 14 och 21 glas per vecka, löpte tre gånger så stor risk som nykterister. Ingen skyddande effekt av alkohol syntes i studien. De som drack mellan ett och sju glas per vecka löpte inte mindre risk för skador än de som inte drack alls.

I studien deltog 550 män och kvinnor som följdes från 1985–2015. När studien startade var medelåldern på deltagarna 43 år och ingen var alkoholberoende, enligt screening-testet CAGE.

Forskarna anser att deras studie ger stöd åt den sänkning av riktlinjerna som nyligen genomfördes i Storbritannien.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/aven-mattligt-drickande-skadar-hjarnan/feed/ 0
Soberian invigd i Almedalenhttp://www.accentmagasin.se/politik/soberian-invigd-i-almedalen/ http://www.accentmagasin.se/politik/soberian-invigd-i-almedalen/#respond Mon, 03 Jul 2017 12:39:48 +0000 Maria Zaitzewsky Rundgren http://www.accentmagasin.se/?p=1644969 Under både högtidliga och uppsluppna former invigdes Soberian i Almedalen på söndagskvällen med tal av landshövdingen, musikunderhållning och mingel med Almedalsdrinken.]]>

Under både högtidliga och uppsluppna former invigdes Soberian i Almedalen på söndagskvällen med tal av landshövdingen, musikunderhållning och mingel med Almedalsdrinken.

Ett drygt hundratal personer hade sökt sig till Soberians invigningsmingel och stämningen var hög från första stund. Det blev direkt trängsel kring Almedalsdrinken och snittarna. Gotlands landshövding Cecilia Schelin Sejdegård invigningstalade och framhöll bland annat det positiva med att Soberian finns som en motvikt till alkoholnormen, särskilt under Almedalsveckan när många deltagare skålar i rosé redan tidigt på dagen.

På plats fanns bland andra Christian Levander från NBV Gotland, som varit med och byggt upp Soberian. Han berättar att förväntningarna på veckan är höga och han ser fram emot att knyta nya kontakter.

– Jättekul att så många ville komma hit i dag. Nu är det igång, det känns toppen, säger han.

 

Sara Dinwiddie från IQ. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Även Sara Dinwiddie, som kommer från IQ, tycker att Soberian känns relevant och bra och hon ser fram emot att få ut så mycket hon bara kan av de få dagar hon är på plats.

– Det finns ett otroligt nätverk av människor här, säger hon och passar på att berömma årets Almedalsdrink.

– Jag är svag för blåbär, så den är perfekt. Läskande och god!

 

Astrid Wallner och Gunnel Brozén. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Även den äldre generationen var på plats, 83-åriga Astrid Wallner och 97-åriga Gunnel Brozén, båda gotländskor, tyckte det kändes självklart att komma hit och delta i minglet – även om de tycker att musiken som spelas känns lite väl ungdomlig.

– Jag har varit med sedan jag var barn och har bland annat varit med och arrangerat nykter dans, säger Astrid Wallner.

Hon klappar i takt när musiken drar igång. Någon dans blir det inte denna kväll, men som aktiv inom NBV tycker hon att kultur och musik är viktigt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/soberian-invigd-i-almedalen/feed/ 0
Sänkta arvoden till ny styrelsehttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/sankta-arvoden-till-ny-styrelse/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sankta-arvoden-till-ny-styrelse/#respond Mon, 03 Jul 2017 11:28:23 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644929 Förbundsstyrelsens arvoden sänks och ledamöterna blir färre. Medlemsavgiften förblir oförändrad. Efter avslutad kongress säger sig deltagarna vara nöjda med såväl förhandlingarna som arrangemanget.]]>

Förbundsstyrelsens arvoden sänks och ledamöterna blir färre. Medlemsavgiften förblir oförändrad. Efter avslutad kongress säger sig deltagarna vara nöjda med såväl förhandlingarna som arrangemanget.

Söndagens förhandlingar började med styrelsens arvoden. Tobias Tengström hade motionerat om en sänkning, vilket efter en lång debatt röstades igenom och ska gälla med omedelbar verkan.

Beslutet innebär att arvodena ska baseras på riksdagsarvodet (en riksdagsledamot har ett arvode på 63 800 kronor), att ordförande får 100 procent av det, och vice ordförande får 80 procent vid heltidstjänstgöring. Kassören får 17 procent av riksdagsarvodet, och övriga ledamöter i arbetsutskottet får 7 procent. Övriga ledamöter, samt revisorerna, föreslås få 2,25 procent av riksdagsarvodet per år.

 

Valberedningens förslag på en minskning av antalet ledamöter i styrelsen från 13 till 10 gick också igenom. Förutom valberedningens förslag på kandidater till förbundsstyrelsen hade ytterligare en nominering inkommit, Marit Normasdotter från Norsborg. Hon drog dock tillbaka sin kandidatur och styrelsen fick den sammansättning som valberedningen föreslagit:

Johnny Mostacero, ordförande, (omval)
Andrine Winther, vice ordförande, (omval)
Erik Winnfors Wannberg, sekreterare (ny på posten)
Eva Blomqvist, kassör (ny på posten)
Lina Boberg, studieledare (ny på posten)
Carl-Åke Andersson, ledamot (omval)
Oskar Jalkevik, ledamot (omval)
Arne Larsson, ledamot (nyval)
Barbara Wennerstrand, ledamot (nyval)
Vanja Lindstedt, ledamot (nyval)

IOGT-NTO:s förbundsstyrelse 2017–2019. Foto: Nathalie C. Andersson

 

Medlemsavgiften beslutades vara oförändrad. Och så utdelades det tredje priset som Årets medlem. Denna gång var det Olle Häggström som tilldelades pris som Årets kämpe för sitt outtröttliga arbete gentemot politiker.

 

Votering är begärd och ska verkställas.

Robert Dambergs vanligaste ord som presidieordförande under årets IOGT-NTO-kongress.

Robert Damberg var en av mötesordförandena under förhandlingarna. Foto: Nathalie C. Andersson

Något sätt att skilja ut den ena av de båda städer som kandiderar som värd för nästa kongress gick inte att finna. Riksstyrelsen fick därför i uppdrag att kontakta de båda kandidaterna, Jönköping och Falun, för att närmare utreda vilken ort som lämpar sig bäst som kongressvärd 2021.

 

Jag har inte hunnit analysera siffrorna ännu, men jämställdheten ser mycket bättre ut än vid förra kongressen.

 

Maria Hampusgård. Foto: Nathalie C. Andersson

Maria Hampusgård, som arbetar som genuspedagog i Linköpings kommun, har räknat talartider under hela kongressen för att hålla koll på jämställdheten.

– Jag har inte hunnit analysera siffrorna ännu, men det ser mycket bättre ut än förra kongressen. Det är en stor förändring, säger hon.

Talartiden har varje dag hållit sig inom gränsen för godkänd fördelning av tiden 40–60 procent.

– Förbundsstyrelsen har gjort en bra insats genom att fördela tiden helt jämnt mellan sig, säger hon.

Hon tror att förbundsstyrelsens föredöme kan ha påverkat.

– Till en del tror jag faktiskt det. Och redan det faktum att vi lyfter frågan får folk att börja tänka till, säger Maria Hampusgård.

 

Johnny Mostacero höll kongressens avslutningstal. Foto: Nathalie C. Andersson

IOGT-NTO:s omvalde ordförande Johnny Mostacero avslutade kongressen genom att tacka alla som bidragit till genomförandet. De avgående förbundsstyrelseledamöterna Jan Linde, Josefin Larsson, Lina Magnusson och Hugo Hermansson avtackades.

 

Tills besluten är tagna debatterar vi och diskuterar vi. Nu lämnar vi det bakom oss och ser framåt.

 

Olle Häggström. Foto: Nathalie C. Andersson

Olle Häggström, som varit motståndare till Expedition 50, ser framåt efter kongressen.

– Det är nu jobbet börjar. Tills besluten är tagna debatterar vi och diskuterar vi. Nu lämnar vi det bakom oss och ser framåt. Tillsammans ska vi jobba fram den bästa lösningen. Tyvärr upplever jag att den här våren har skapat en klyfta som måste överbryggas. Jag hoppas att förbundsstyrelsen är tillräckligt ödmjuka för att lyssna in och lösa det här på ett bra sätt. För vår del var nog den viktigaste frågan att hålla ihop rörelsen och det verkade ju alla tycka var en god idé, säger han.

 

Camilla Albrektsson. Foto: Nathalie C. Andersson

Camilla Albrektsson, ombud från Linköping som är på sin första kongress, har fått blodad tand.

– Det har varit enormt lärorikt och intressant och jag tycker att kongressen fattat bra beslut. Viktigast var ju Expedition 50 och det landade bra, tycker jag. Roligast har varit allt nytt jag har fått lära mig och alla nya människor. Jag kommer att fortsätta vara aktiv i styrelserna i föreningen och distriktet/regionen och arbeta för våra föreningars bästa. Jag åker gärna på kongress igen, säger hon.

 

Vad tycker du om kongressen i Karlstad?

Jörgen Hammarqvist. Foto: Nathalie C. Andersson

Jörgen Hammarqvist, Knivsta, avgående ledamot i IOGT-NTO:s valberedning.

– Det har varit en rolig kongress. Roligast var att träffa alla kompisar som man inte sett på två år. Bra lokaler, ljusa och fina och maten har varit riktigt god. Inte som i Växjö 1993 då vi fick potatissallad fem dagar i rad. Förhandlingarna har gått bra. Presidiet har varit jätteduktiga. Viktigaste besluten har varit att vi tänker om kring värvning. Enda synpunkten är att jag skulle velat ha nattkaféet i samma lokal, men jag förstår att det antagligen hade kostat för mycket.

 

Marie Post. Foto: Nathalie C. Andersson

Marie Post, Kinnarp, ombud för IOGT-NTO Skaraborg.

– Det har varit intressant och fungerat förvånansvärt bra. Våra motsättningar har retts ut på ett bra sätt. Roligast var att jag vågade gå upp i talarstolen och prata. Och Lars Lerin-utställningen var fantastisk. Logistiken kring maten var katastrofal första dagen, men de lärde sig snabbt. Viktigast var besluten om Expedition 50. De gäller ju vår överlevnad. Många, särskilt i Norrland, har varit oroliga för sammanslagning av distrikten, men det behöver inte alls bli så att vi bara slår ihop distrikt. Jag tror att vi klarar att anpassa utformningen efter situation. Jag tror det kommer att bli bra.

 

Birgitta Rydell. Foto: Nathalie C. Andersson

Birgitta Rydell, Norrköping, ombud på Junis kongress.

– Det har varit bra. Bra diskussioner och lyckat arrangemang. Bra mat. Dessvärre har jag inte haft tid att delta i några kringarrangemang. Viktigaste beslutet var vår satsning framåt och att vi ska öka antalet medlemmar, ledare och aktiviteter. Ett annat stort beslut är att vi fördelat om resurser från central nivå ut till landet. Roligast har varit alla debatter och förstås att träffa alla andra.

 

Richard Östmark. Foto: Nathalie C. Andersson

Richard Östmark, Åsele, ombud för IOGT-NTO Västerbotten.

– Det här är min första kongress så det är väldigt spännande. Expedition 50 är också mycket spännande med en stor omorganisation. Vi har också fått några nya ledamöter i förbundsstyrelsen och det är kul. Jag tycker vi har fattat många bra beslut. Besöket på Wermlandsoperan var också bra, även om jag hade förväntat mig, och hellre hört, traditionell opera. Roligast under de här dagarna var när jag gick på kvällspromenad med min hund som följt med hit och hörde att det var full fest här halv ett på natten när härliga UNF-are höll i gång.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/sankta-arvoden-till-ny-styrelse/feed/ 0
4 av 10 kongressombud positiva till medlemslöfte utan procentsatshttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/4-av-10-kongressombud-positiva-till-medlemslofte-utan-procentsats/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/4-av-10-kongressombud-positiva-till-medlemslofte-utan-procentsats/#respond Mon, 03 Jul 2017 07:04:27 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1644902 Fler än 4 av 10 av IOGT-NTO:s kongressombud kan tänka sig att nuvarande procentsats i medlemslöftet ersätts med en formulering om att leva helnyktert. ]]>

Fler än 4 av 10 av IOGT-NTO:s kongressombud kan tänka sig att nuvarande procentsats i medlemslöftet ersätts med en formulering om att leva helnyktert.

Det visar en omröstning i anslutning till att ett underlag om medlemslöftet presenterades för kongressen. Enkäten, som genomfördes med mentometerknappar på förbundsstyrelsens initiativ, visar att 45 procent av kongressombuden vill se ett medlemslöfte enligt norsk modell. Det vill säga att man som medlem lovar att leva helnyktert, utan att ange någon specifik procentsats (”Medlemmer i IOGT bruker ikke alkohol eller andre rusmidler”).

Resterande 54 procent av kongressombuden önskar att IOGT-NTO även fortsatt anger en procentsats i medlemslöftet. 12 procent vill behålla dagens 2,25 procent, 23 procent vill se en sänkning till 0,5 procent (Systembolagets definition av alkoholfritt), och 10 procent önskar en sänkning till 0 procent.

34 procent menar att medlemslöftet är medlemmens löfte till sig själv.

Ytterligare en fråga ställdes angående medlemslöftet. Den gällde huruvida kongressombuden ser medlemslöftet som ett löfte till organisationen, om det är organisationens krav på medlemmen, om det är ett löfte som medlemmen ger sig själv, eller om det är något ”annat”, exempelvis en kombination av de olika alternativen.

Det visade sig att 13 procent ser medlemslöftet främst som ett löfte till organisationen, 7 procent ser det som IOGT-NTO:s krav på medlemmen, 34 procent menar att det är medlemmens löfte till sig själv. Hela 35 procent av de röstande angav svarsalternativet ”annat”, vilket tolkades som att det till viss del kan innebära att man ser medlemslöftet som en kombination av övriga svarsalternativ.

 

Omröstningen gjordes i anslutning till att Per Åke Lundin presenterade sin utredning om medlemslöftet. Kongressen i Lund 2015 uppdrog åt förbundsstyrelsen att utreda möjligheten att sänka dagens gräns på 2,25 volymprocent alkohol i medlemslöftet och därefter återkomma med förslag till kommande kongress. Förbundsstyrelsen bedömde det dock som omöjligt att ta ställning till frågan och lämna ”skarpa förslag” till årets kongress. Därför beslöts att ett kunskaps- och diskussionsunderlag skulle tas fram för diskussion inom IOGT-NTO-rörelsen – eftersom en ändring är en rörelsegemensam fråga – med sikte på skarpa förslag till kongressen 2019. Uppdraget gick till utredaren Per Åke Lundin. Omröstningen i Karlstad innebar alltså inte något beslut om ändring, utan är snarare en temperaturmätare av opinionsläget bland kongressombuden.

Frågan är inte aktuell för de övriga förbunden – så gör den aktuell för dem!

Per Åke Lundin. Foto: Nathalie C. Andersson

– Vår första läxa är att få med ungdomsförbunden i det här arbetet. Det blir ju konstigt om vi har olika procentsatser, säger Per Åke Lundin.

– Vi behöver få till ett likartat beslut. Frågan är inte aktuell för de övriga förbunden – så gör den aktuell för dem, uppmanar han.

Per Åke Lundin menar att en ändring av medlemslöftet inte behöver vara retroaktiv, utan enbart kan gälla för nya medlemmar.

– Vi andra kan väl leva vidare med det löfte vi avgett, säger han.

 

Argument om att en nollgräns skulle innebära att livsmedel som exempelvis filmjölk (0,01 procent alkohol) och bröd (0,40 procent alkohol) blir otillåtna, tycker Per Åke Lundin att det är dags att ”städa bort från dagordningen”.

Han hänvisar också till att det inte finns någon forskning som visar att 2,25-procentiga drycker triggar till återfall bland tidigare alkoholberoende. Däremot förordar han säkerhetsprincipen när det gäller ”alkohol-efterliknande” drycker:

– Det finns mycket som talar för att de kan trigga till återfall, och det handlar då om det sociala sammanhanget och kulturen. Är man osäker är det därför bättre att avstå, säger han.

Jag tycker att IOGT-NTO ska hålla fast vid löftet. Det är den viktigaste identiteten vi har.

Någon uppmjukning av medlemslöftet när det gäller nykterhetskravet tror inte Per Åke Lundin på. Han hänvisar till att det är svårt att hitta någon organisation som varit framgångsrik med att välja en mer liberal hållning. Som exempel anger han bland andra Svenska frisksportförbundet och Verdandi.

– Jag tycker att IOGT-NTO ska hålla fast vid löftet. Det är den viktigaste identiteten vi har. Visserligen är det stor spridning bland medlemmarna gällande procentsatsen, men jag tror inte att en förändring kommer att innebära medlemsflykt, säger han.

 

Under lördagen tog kongressen också ställning till en motion som föreslog en sänkning av procentsatsen i medlemslöftet till 0,5 procent. Efter votering med såväl röstkort som mentometerknappar blev beslutet att det gamla löftet, med gräns på 2,25 volymprocent, ska kvarstå, och att den process i frågan som inleddes vid kongressen 2015 – och som siktar på beslut 2019 – inte ska föregripas.

Fotnot: Läs mer om medlemslöftet i Accents tema Fyra av tio medlemmar vill skärpa medlemslöftet, som publicerades hösten 2016.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/4-av-10-kongressombud-positiva-till-medlemslofte-utan-procentsats/feed/ 0
Årets kämpe Olle Häggström bra på politisk påverkanhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/arets-kampe-ar-olle-haggstrom/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/arets-kampe-ar-olle-haggstrom/#respond Sun, 02 Jul 2017 08:48:06 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1644779 För sitt outtröttliga arbete gentemot politiker tilldelades Olle Häggström utmärkelsen Årets kämpe under IOGT-NTO:s kongress.]]>

För sitt outtröttliga arbete gentemot politiker tilldelades Olle Häggström utmärkelsen Årets kämpe under IOGT-NTO:s kongress.

Utmärkelsen i form av ett diplom delades ut av förbundsstyrelseledamoten Erik Winnfors Wannberg under IOGT-NTO:s kongress i Karlstad.

Av motiveringen framgår att det är Olle Häggströms outtröttliga arbete gentemot politiker som givit honom utmärkelsen.

– Det känns jättebra. Det här är verkligen en stimulans för mig att fortsätta kämpa. Arbetet blir aldrig färdigt, säger Olle Häggström, som till vardags arbetar som utvecklingschef för IOGT-NTO i Västernorrland.

Syftet med priset är att uppmärksamma viktiga insatser.

– Tanken är att belöna insatser som görs här och nu. Annars är det oftast lång och trogen tjänst som belönas, men det här priset är ett led i att visa att engagemang kan se olika ut, säger Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO.

 

Förutom Årets kämpe, utses också Årets utmanare och Årets eldsjäl, samtliga kategorier under samlingsnamnet Årets medlem. De som nominerats till priset har föreslagits av medlemmar och har därefter valts ut av IOGT-NTOs ordförande respektive vice ordförande.

– Varje kategori speglar ett av IOGT-NTO:s mål; att utmana alkoholnomen, bjuda in till nykter gemenskap och att arbeta politiskt och sprida IOGT-NTO:s budskap. Ett sådant här pris är ett bra sätt att uppmärksamma våra medlemmar och allt fantastiskt arbete som görs ute i landet, sa IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero i en tidigare intervju i Accent, där samtliga nominerade presenterades.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/arets-kampe-ar-olle-haggstrom/feed/ 0
Kritik mot dryckesutbudet på kongressenhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/kritik-mot-dryckesutbudet-pa-kongressen/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kritik-mot-dryckesutbudet-pa-kongressen/#respond Sun, 02 Jul 2017 05:10:17 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644810 Vad man som nykterist bör dricka eller inte dricka, är en av de saker som verkligen kan få diskussionens vågor att gå höga. Både middagsdrycken och motioner blev föremål för diskussion.]]>

Vad man som nykterist bör dricka eller inte dricka, är en av de saker som verkligen kan få diskussionens vågor att gå höga. Både middagsdrycken och motioner blev föremål för diskussion.

Några kongressdeltagare är kritiska till utbudet av drycker på festmiddagarna. Läsk och vatten var det enda som serverades. För några är det självklart att det inte ska serveras något annat, medan andra tycker att det är dubbelmoral att klaga på det dåliga utbudet på andras arrangemang när det är lika skralt på de egna.

Frågan om IOGT-NTO:s inställning till ”alkohol-efterliknande drycker” kom också upp i samband med att en motion om att sänka procentgränsen i medlemslöftet behandlades under kongressen.

Är det problematiskt att vi själva arbetar med alkohol-efterliknande drycker?

Förbundsstyrelsen ställde frågan till kongressombuden om det är ”problematiskt att vi själva arbetar med alkohol-efterliknande drycker?” Som exempel angavs Almedalsdrinken. 15 procent av ombuden svarade Ja, 46 procent Nej, och 29 procent avstod från att besvara frågan.

I diskussionen framfördes att det beror på sammanhanget, och att den som haft ett alkoholberoende kan triggas att dricka om alkohol-efterliknande drycker serveras. Några tyckte att alkoholfritt öl, vin och drinkar befäster alkoholnormen, medan andra menade att den utmanas.

 

Emanuel Norén. Foto: Nathalie C. Andersson

Emanuel Norén, ombud från Blekinge och till vardags konsulent på NBV, hör till dem som tycker att utbudet kunde varit roligare.

– Utbudet var tråkigt. Vi kunde väl åtminstone fått Godtemplardricka? Jag anser att en viktig del i rörelsens framgång är att hitta nya vägar att få människor att dricka mindre och göra andra val. Jag jobbar med alkoholfri bar i Blekinge. Det har jag fått mycket kritik för, men jag tycker att det är jättebra att fler provar alkoholfritt, säger han.

Jag jobbar med alkoholfri bar i Blekinge. Det har jag fått mycket kritik för, men jag tycker att det är jättebra att fler provar alkoholfritt.

NBV samarbetar med en vanlig pub. I deras dryckesmeny är de alkoholfria dryckerna märkta med NBV:s logga och NBV bjuder på drycken när någon beställer.

– Restaurangägaren säger att det lett till att fler inte tar den där sista starkölen utan väljer en alkoholfri öl i stället. Då tycker jag att vi gjort nytta, säger Emanuel Norén.

Han tror att det kan vara svårare att nå ut om IOGT-NTO är allt för kategoriskt.

– Att förändra normerna gör man inte över en dag säger han.

 

Helena Bergqvist är IOGT-NTO:s representant i den rörelsegemensamma centrala grupp som, tillsammans med den lokala bestyrelsen, planerat och förberett kongressen.

– Vi har beslutat gemensamt att inte servera någon dryck som kan skapa problem. Det finns de som triggas av lättöl och andra alkoholliknande drycker. Juice hade vi tänkt servera, men då några av deltagarna har luftburna fruktallergier var det inget alternativ, säger hon.

Hur kommer det sig att ni inte serverade till exempel Almedalsdrinken?

– Vi ville göra det, men kongresscentret vill ha 86 kronor styck för att blanda dem. Det är inte försvarbart, säger Helena Bergqvist.

 

Vad tycker du om dryckesutbudet på kongressen?

Simon Karlsson. Foto: Nathalie C. Andersson

Simon Karlsson, kongressbesökare, nybliven IOGT-NTO-medlem i Herrljunga.

– Lite tråkigt. Själv tycker jag att juice är godare än läsk för det mesta. Det finns ju gott om alternativ, mjölkdrinkar till exempel. Godtemplardricka är ju en klassiker. Vi borde ha mer alkoholfria drinkar. Själv gillar jag inte smaken av öl eller vin, men vill andra dricka det så är det okej för mig.

 

Göran Mårtensson. Foto: Nathalie C. Andersson

Göran Mårtensson, utställare, Kamratstöd Sverige.

– Jag tycker att läsk och vatten räcker bra. Det borde väl duga åt alla? Men jag störs inte om någon dricker alkoholliknande drycker heller. Det är upp till var och en. Jag jobbar själv med Sober bar, där vi har den typen av drycker.

 

Johanna Degerman. Foto: Nathalie C. Andersson

Johanna Degerman, Junis-konsulent i Göteborg och Bohuslän.

– Jag tycker det är ok med läsk och vatten. Jag representerar ju en barnorganisation och i de sammanhangen är allt annat otänkbart. Man är ju alltid förebild. Men jag kan också förstå kritiken. Vi ifrågasätter ju andra när de har dåligt utbud av alkoholfritt.

 

Christina Biltberg. Foto: Nathalie C. Andersson

Christina Biltberg, utställare i Västernorrlands monter.

– Du kan trigga igång dem som har svårt med alkohol om man serverar lättöl eller alkoholfria alternativ. Läsk är inte så bra heller. Det innehåller så mycket socker, men vi har ju en egen alkoholfri dricka, Godtemplardrickan. Den kunde de ha serverat. Den är god om den serveras kall.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kritik-mot-dryckesutbudet-pa-kongressen/feed/ 0
Många voteringar och alkoholpolitiskt uttalande på IOGT-NTO:s kongresshttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/manga-voteringar-och-alkoholpolitiskt-uttalande/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/manga-voteringar-och-alkoholpolitiskt-uttalande/#respond Sun, 02 Jul 2017 04:56:44 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1644815 Diskussioner och voteringar försenade förhandlingarna under lördagen. Kongressen tog ett alkoholpolitiskt uttalande och fler veteranmedaljer delades ut. Dagen avslutades med fest.]]>

Diskussioner och voteringar försenade förhandlingarna under lördagen. Kongressen tog ett alkoholpolitiskt uttalande och fler veteranmedaljer delades ut. Dagen avslutades med fest.

Ett seminarium om medlemslöftet inledde lördagen på IOGT-NTO:s kongress. Per-Åke Lundin, som fått förbundsstyrelsens uppdrag att utreda frågan, redovisade vad han kommit fram till. Främst tryckte han på behovet av att göra frågan aktuell för övriga förbund.

Därefter behandlades den motion som föreslagit en sänkning av gränsen i medlemslöftet till 0,5 volymprocent. Efter votering med såväl röstkort som mentometerknappar blev beslutet att det gamla löftet, med gräns på 2,25 volymprocent, ska kvarstå, och att den process i frågan som inleddes vid kongressen 2015 – och som siktar på beslut 2019 – inte ska föregripas.

Det blev början på en process där var och varannan motion ledde till votering i flera steg. Vid lunch låg förhandlingarna långt efter tidsschemat och talartiden begränsades till en minut.

 

Kongressen antog också ett alkoholpolitiskt uttalande där man uppmanar regeringen att dels införa en årlig indexering av punktskatten på alkohol, kopplat till konsumentprisindex, och dels arbeta för en europeisk ramkonvention för att begränsa alkoholens skadeverkningar.

 

Tobias Tengström, som lämnat in åtta motioner till kongressen, fick inte igenom så mycket av det han förslagit.

– Motionerna om att byta logga för IOGT-NTO-rörelsen och för en ny vision för IOGT-NTO gick inte igenom, säger han.

Bättre framgång hade han med sina motioner om värvning, inkludering och utbildning.

– De gick i stort sett igenom, eller ansågs besvarade av förbundsstyrelsen. Motionen som handlade om demokrati i nya engagemangsformer täcktes in av förbundsstyrelsens förslag, så det var väl inte hela världen att inte den gick igenom, säger han.

Man får folk att tänka till. Ombuden har ju ändå varit tvungna att ta ställning till motionerna.

Hans två sista motioner som handlar om minskade arvoden till styrelsen och ökad transparens i valberedningens arbete, ska kongressen fatta beslut om under söndagen.

Tobias Tengström tycker att det var väl värt att skriva motionerna, även om han inte fick igenom så mycket.

– Man får folk att tänka till. Ombuden har ju ändå varit tvungna att ta ställning till motionerna, säger han.

 

Jessica Rembeck, som motionerat om jämställdhet, fick igenom sin motion nästan i sin helhet.  De två första att-satserna: Att arbetet ska ges hög prioritet på alla nivåer i organisationen, samt att riktlinjer för hur frågorna bör påverka föreningsmiljön, bifölls. Den tredje att-satsen om ett nytt studiematerial ansågs besvarad i och med att NBV, Nykterhetsrörelsens studieförbund, på IOGT-NTO:s uppdrag precis arbetat fram studiematerialet Normalia, och att det i år ska kompletteras med en fördjupning om genus och alkohol.

 

Även under lördagen delades veteranmedaljer ut. Den första gick till Carl-Eric Karlsson från Örebro. Enligt Johnny Mostacero är en av Carl-Eric Karlssons många meriter att ha bakat så många bullar att de skulle räcka till en mindre svensk stad.

Den andra medaljen, som delades ut under avslutningsmiddagen, gick till Anna-Greta Johansson från Hagfors, en engagerad Junisledare som Accent skrivit om tidigare i år.

 

Diskussioner på NSF:s förbundsmöte. Foto: Torkel Edenborg

På lördagen inledde NSF sitt förbundsmöte. Det är första gången NSF håller förbundsmöte samtidigt som övriga organisationer i IOGT-NTO-rörelsen har kongress.

– Vi ligger bra till med förhandlingarna så vi borde bli klara i tid. Bara två motioner hade inkommit till mötet, säger Ingvar Johansson från Skövde.

Det innebär att vi nog inte kan åka på förbundslägret och det är synd. Det splittrar rörelsen.

Störst diskussion blev det om motionen om ett förbundsläger.

– Vi beslutade att ha ett förbundsläger på temat medeltiden år 2020. Vi som bor i västra Sverige hade velat skjuta på det ett år eftersom vi redan har ett regionläger för hela scoutrörelsen inplanerat då. Det innebär att vi nog inte kan åka på förbundslägret och det är synd. Det splittrar rörelsen, säger Gunnel Johansson, även hon från Skövde.

Det blev också diskussion om budgeten.

– Den tar mycket av vårt kapital. Frågan är om vi verkligen ska fortsätta att satsa på nya insamlingsformer utan att få något tillbaka? Nu lever vi till 90 procent på Miljonlotteriet. Hur det blir med det i framtiden hänger främst på hur spelpolitiken blir framöver, säger Ingvar Johansson.

 

IOGT-NTO Banadir vann fotbollscupen Kongressbollen. Foto: Nathalie C. Andersson

En annan nyhet för året var att en fotbollsturnering, Kongressbollen, har hållits under fredagen och lördagen. Prisutdelning skedde under avslutningsmiddagen. Vinnare blev Banadir från Katrineholm, som Accent skrivit om tidigare.

Att träffa så många människor från hela landet är jättekul. Jag hoppas att det kan komma in ännu fler aktiviteter i programmet till nästa kongress.

Mohammed Abdullahi. Foto: Nathalie C. Andersson

Mohammed Abdullahi, lagledare för ett av motståndarlagen, Community från Norrköping, tycker att det är en fantastisk idé att föra in en fotbollsturnering i kongressen.

– Att träffa så många människor från hela landet är jättekul. Jag hoppas att det kan komma in ännu fler aktiviteter i programmet till nästa kongress. Kanske fler idrotter, säger han.

Han berättar att Community inte bara är ett fotbollslag utan en IOGT-NTO-förening.

– Vi bildade en förening och sedan lärde vi känna de här grabbarna som brukade spela fotboll och bjöd in dem att vara med i vår förening, säger han.

Fotboll är bara en del av verksamheten.

– Vi har läxhjälp för dem som har svårt med språket och kan hjälpa till att skriva CV. Vi har familjeaktiviteter, kvinnoaktiviteter och vi anordnar studiecirklar. Förra helgen ordnade vi en stor fest när det var Eid. Vi hade bakat över 1 000 bullar och hade hyrt studsmatta till barnen. Det var bästa dagen, säger han.

 

Solnedgång över Klarälven. Foto: Ulrica Ambjörn

Kongressens avslutningsfest innehöll fantastisk solnedgång över Klarälven, god mat, tal, underhållning, allsång och dans till både storband och disco – och förstås ett stort tack till arrangörerna.

Representanter från Örnsköldsvik hälsade alla välkomna till 2019 års kongress och Sara Heine, chef för internationella avdelningen på IOGT-NTO, hälsade alla välkomna till Sigtuna i augusti 2018 då IOGT international håller sin världskongress där.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/manga-voteringar-och-alkoholpolitiskt-uttalande/feed/ 0
Årets utmanare Josefin Bogelid tänjer på gränsernahttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/arets-utmanare-josefin-bogelid-tanjer-pa-granserna/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/arets-utmanare-josefin-bogelid-tanjer-pa-granserna/#respond Sat, 01 Jul 2017 14:11:17 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1644775 Josefin Bogelid har av IOGT-NTO:s medlemmar röstats fram som Årets utmanare. "Jag lovar att fortsätta kampen!" säger hon.]]>

Josefin Bogelid har av IOGT-NTO:s medlemmar röstats fram som Årets utmanare. "Jag lovar att fortsätta kampen!"säger hon.

Utmärkelsen i form av ett diplom delades ut av förbundsstyrelseledamoten Oskar Jalkevik, under IOGT-NTO:s kongress i Karlstad.

– Josefin är Årets utmanare för att hon tänjer på gränser på ett modigt sätt i sitt jobb med att utmana alkoholnormen och synliggöra IOGT-NTO:s arbete, säger Oskar Jalkevik, och fortsätter:

– Josefin förmedlar budskapet om alkoholfria drycker till allmänheten, bland annat i gymnasieskolan, och samarbetar med Junis och UNF för att nå nya grupper.

 

Josefin Bogelid är projektanställd på deltid hos Jönköpings distrikt för att arbeta med engagemangsfrågor.

– Det var skitcoolt att bli nominerad, bland så värdiga mednominerade, och jag är jätteglad över detta. Jag lovar att jag ska fortsätta kampen med att utmana alkoholnormen, säger hon.

Det var skitcoolt att bli nominerad och jag är jätteglad över detta.

Förutom Årets utmanare, utses också Årets kämpe och Årets eldsjäl, samtliga kategorier under samlingsnamnet Årets medlem. De som nominerats till priset har föreslagits av medlemmar och har därefter valts ut av IOGT-NTOs ordförande respektive vice ordförande.

– Varje kategori speglar ett av IOGT-NTO:s mål; att utmana alkoholnomen, bjuda in till nykter gemenskap och att arbeta politiskt och sprida IOGT-NTO:s budskap. Ett sådant här pris är ett bra sätt att uppmärksamma våra medlemmar och allt fantastiskt arbete som görs ute i landet, sa IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero i en tidigare intervju i Accent, där samtliga nominerade presenterades.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/arets-utmanare-josefin-bogelid-tanjer-pa-granserna/feed/ 0