AccentAccent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Mon, 18 Jun 2018 07:25:10 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.3 ”Vi är en utåtriktad förening”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vi-ar-en-utatriktad-forening/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vi-ar-en-utatriktad-forening/#respond Mon, 18 Jun 2018 07:25:10 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650131 Föreningen 117 Otto Lindblad i Sösdala är en av få föreningar som nettoökat de senaste åren och attraherar även icke-medlemmar till sina arrangemang.]]>

Föreningen 117 Otto Lindblad i Sösdala är en av få föreningar som nettoökat de senaste åren och attraherar även icke-medlemmar till sina arrangemang.

Hej, Håkan Månsson, sekreterare i 117 Otto Lindblad i Sösdala. Vad gör ni?
– Just nu är det mycket odling. Vi har en gammal köksträdgård vid IOGT-NTO gården där vi odlar bär och frukt. Sedan gör vi sylt och saft som vi säljer eller lottar ut på vår höstauktion.

 

Det är ju en årstids­bunden verksamhet. Vad gör ni övrig tid?
–  Vi har föreningsmöte två gånger i månaden med något programinslag. Senast hade vi allsång. Vi är en utåtriktad förening. Många som inte är medlemmar kommer på våra fester. Vi är en av få som nettoökat de senaste åren. Nu är vi drygt 100. Vi satsar också på studiecirklar med varierande teman. Just nu utgår vi från en bok om 101 kända svenskar. Vi har haft en cirkel om altartavlor där vi åkte runt och besökte kyrkor och församlingar. En mycket populär cirkel hette ”I mördarens fotspår” och handlade om en massmördare här på bygden.

 

Vilka aktiviteter har ni framöver?
– Den 20 juni har vi midsommarfest, den 5 juli har vi grillkväll vid scoutstugan med NSF och den 25 augusti blir det räkfest med dans.

 

Tipsa om din förening! Mejla accent@iogt.se och berätta om verksamheten.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vi-ar-en-utatriktad-forening/feed/ 0
Oväntad ingrediens ger årets Almedalsdrink extra stinghttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/paron-och-ingefara-ar-smaken-pa-arets-almedalsdrink/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/paron-och-ingefara-ar-smaken-pa-arets-almedalsdrink/#respond Fri, 15 Jun 2018 12:59:15 +0000 Nathalie C. Andersson http://www.accentmagasin.se/?p=1650157 Nu är årets Almedalsdrink lanserad. Smaken för året är päron och ingefära. Plus en oväntad ingrediens.]]>

Nu är årets Almedalsdrink lanserad. Smaken för året är päron och ingefära. Plus en oväntad ingrediens.

– Vi har ingen is än … säger Isabelle Benfalk medan hon flyttar flera skålar med snacks från ena till andra änden av bordet.

Det är torsdagkväll den 14 juni. Om en halvtimme ska det serveras ett 70-tal drinkar, världspremiär för årets smak av Almedalsdrinken, men det återstår ännu att blanda drinkarna. Och så isen då.

En halvtimme senare står Isabelle Benfalk, ordförande för UNF och talesperson för Almedalsdrinken, och blandar drycker in i det sista tillsammans med UNF:s generalsekreterare Samuel Somo och förbundsledamoten Anneli Bylund.

– Tur att de inte är klara i tid, säger Samuel Somo.

 

Premiären av Almedalsdrinken hålls i år på evenemanget Makthavaröl på Handelshögskolan i Stockholm. Seminariet om Almedalsveckan har dragit över tiden lite, så Almedalsdrinksgänget har vunnit några steg mot klockan. Men så blir det så småningom klart, även fast sugrören förargligt nog tar slut.

En gäst som smiter tidigt ifrån seminariet frågar om hon kan få den första drinken. Hon ger den 4,5 poäng av 5.

– Man kan inte ge högsta poäng, det måste finnas något kvar, säger hon innan hon går.

 

De senaste sju åren har IOGT-NTO-rörelsen lanserat en alkoholfri drink för att väcka debatten om alkoholens roll under politikerveckan i Almedalen i Visby. Drinken har blivit succé och ett stående inslag, och även i år ska mobila drinkteam turnera runt i Almedalen och servera den alkoholfria uppstickaren på mingel och andra tillställningar.

Isabelle Benfalk, ordförande för UNF och talseperson för Almedalsdrinken. Foto: Nathalie C. Andersson

– Det svåra är att fortsätta hålla drinken levande utan att upprepa sig. Och i år har vi lyckats göra något som känns fräscht, något som vi inte sett förut, säger Isabelle Benfalk.

Liksom tidigare år är det bartendern Örjan Åstrand som komponerat Almedalsdrinken. Smaken för i år är päron och ingefära, och den något oväntade ingrediensen starkt svart te. Drinken smakar friskt av sommar, med lite mustig underton (enligt Accents högst subjektiva bedömning).

– Det blir lite sting med teet, jag kan inte komma på någon annan drink med te, förutom iste då. Jag tycker årets Almedalsdrink passar perfekt på Visbys varma gator, den är väldigt svalkande, säger Isabelle Benfalk.

 

När seminariet är avklarat väller folk in i den stora salen. Många vill prova årets Almedalsdrink, och så klart även fotografera den. Hashtag #almedalsdrinken och #premiär.

Efteråt är Isabelle Benfalk nöjd.

– Det var lite svettigt där innan när vi inte hade is … Men det räddade Samuel upp bra. Det var många som frågade vad som var i Almedalsdrinken, och det var många som tyckte den var god. Frågan är bara hur god …?

 

Foto: Nathalie C. Andersson

Blanda din egen Almedalsdrink anno 2018

Här har du receptet. Slå på lite bra musik, blanda ihop ingredienserna och njut.

3 cl kallt starkt svart te
2 cl koncentrerad fläderblomsaft
2 cl koncentrerad pärondryck
2 cl ingefärasyrup
isbitar
1 päronklyfta
15 cl bubblande mineralvatten

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/paron-och-ingefara-ar-smaken-pa-arets-almedalsdrink/feed/ 0
KSAN jublar: pregabalin föreslås klassas som narkotikahttp://www.accentmagasin.se/politik/ksan-jublar-pregabalin-foreslas-klassas-som-narkotika/ http://www.accentmagasin.se/politik/ksan-jublar-pregabalin-foreslas-klassas-som-narkotika/#respond Fri, 15 Jun 2018 05:32:40 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650124 I åtta år har KSAN kämpat för att få pregabalin narkotikaklassat. Ökat missbruk och fler beslag har nu fått Läkemedesverket att ta tag i saken.]]>

I åtta år har KSAN kämpat för att få pregabalin narkotikaklassat. Ökat missbruk och fler beslag har nu fått Läkemedesverket att ta tag i saken.

Pregabalin är en substans som ingår i läkemedel mot epilepsi, neuropatisk smärta och ångestsyndrom. Det skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

– Lyrica är ett lyckopiller som ofta skrivs ut till unga kvinnor och tjejer. Det är ”bra mot allt”, men vi fick tidigt signaler om att preparatet hade allvarliga biverkningar och har varit på regeringen sedan 2010 om att pregabalin (det verksamma medlet i Lyrica) ska narkotikaklassas, säger Leena Haraké, kanslichef på Kvinnornas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, KSAN.

 

Biverkningarna hon beskriver är allvarliga.

– Preparatet är beroendeframkallande och säljs ofta vidare illegalt. Abstinensbesvären är svåra, i värsta fall med hjärtsvikt eller självmord till följd, säger hon.

Enligt FASS är två tredjedelar av de som drabbas av biverkningar kvinnor.

– Och så länge preparatet inte är narkotikaklassat får de inte någon hjälp att hantera abstinensen och bli av med sitt beroende, säger hon.

 

Hon är upprörd över att det tagit så lång tid.

– I USA har pregabalin varit narkotikaklassat sedan 2005. Hade vi vetat att det skulle ta åtta år att få ett förslag om narkotikaklassning i Sverige vet jag inte om vi börjat ta i det. Men trägen vinner och det är en stor hälsofråga för kvinnor. Sjukvården ska ju inte se till att man får både psykiska och fysiska problem i stället för hjälp, säger hon.

 

Nu är hon dock mycket nöjd över Läkemedelsverkets förslag.

– Idag kan man inte vara annat än lycklig och nöjd. Vi har haft kontakt med Läkemedelsverket och de har haft ögonen på preparatet sedan 2016. Jag är så glad att de äntligen kommit fram med det här förslaget, säger hon.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/ksan-jublar-pregabalin-foreslas-klassas-som-narkotika/feed/ 0
EU alltmer självförsörjande på narkotikahttp://www.accentmagasin.se/forskning/eu-alltmer-sjalvforsorjande-pa-narkotika/ http://www.accentmagasin.se/forskning/eu-alltmer-sjalvforsorjande-pa-narkotika/#respond Thu, 14 Jun 2018 10:43:45 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650104 Tillgången på narkotika är god i EU och Europa blir allt mer självförsörjande. Sverige är fortfarande nästan sämst i klassen vad gäller narkotikarelaterad död.]]>

Allt tyder på att tillgången på narkotika är god i EU och Europa blir allt mer självförsörjande. Sverige är fortfarande nästan sämst i klassen vad gäller narkotikarelaterad död.

Tecknen tyder på att tillgången på narkotika i EU är god och att den till och med ökar. Cannabis är fortfarande det vanligaste narkotiska preparatet i EU, fem gånger vanligare än andra preparat. Europeisk produktion har till viss del ersatt importen och det har i sin tur påverkat externa producenter att öka styrkan på hasch som smugglas till Europa.

Utvecklingen, främst i Nord- och Sydamerika, med legalisering av drogen, har gjort att en kommersiell cannabismarknad snabbt har utvecklats. Det har lett till innovationer av olika former av drogen och idag finnas allt från extra starka sorters cannabis till vätskor för e-cigaretter och ätbara produkter.

Det visar den senaste rapporten från det europeiska centret för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, EMCDDA.

 

En kommersiell cannabismarknad har lett till innovationer av olika former av drogen.

 

Det är inte bara cannabis som numera tillverkas närmare konsumenten. EMCDDA ser oroande tecken på att produktionen av flera ämnen ökar i Europa. Från Europa exporteras nu vissa syntetiska stimulantia, som MDMA, till andra delar i världen.

Dessutom finns indikationer på att även droger som kokain och heroin numera slutproduceras i Europa. Det handlar om beslag som visar att sekundär tillverkning och extraktion av kokain sker här samt att laboratorier där morfin omvandlas till heroin har upptäckts och stängts. Analyser av avloppsvatten tyder också på att tillgången ökar.

 

En annan förändring är importvägarna. Kokain kom tidigare till Europa främst via Iberiska halvön. Numera skeppas stora mängder gömda i fartygscontainrar, vilket gör att tillgången på drogen ökat i stora hamnstäder. Det har också lett till att Belgien tagit över Spaniens placering som landet med störst mängd beslagtaget kokain. Renhetsgraden på kokainet är nu det högsta på tio år.

 

Användarna var inte alltid medvetna om vad de tagit.

 

Uppkomsten av nya syntetiska opioider och syntetiska cannabinoider som kopplats till dödsfall och akuta förgiftningar har lett till att EMCDDA klassificerat ett större antal ämnen än någonsin tidigare.

Fem fentanylderivat i olika form, till exempel som nässpray, finns bland de undersökta substanserna. De påträffades också utblandade med andra droger som heroin, kokain eller förfalskade läkemedel, vilket gjorde att användarna inte alltid var medvetna om vad de tagit.

 

Syntetiska cannabinoider, som till en början främst användes som festdrog, har enligt EMCDDA letat sig ut till marginaliserade grupper. Aktuella siffror från Turkiet tyder på att ökningen av antalet narkotikadödsfall delvis verkar bero på syntetiska cannabinoider.

Tillverkningen av MDMA, eller ecstasy, förefaller ha fått ett uppsving. Den genomsnittliga MDMA-halten i tabletterna har ökat vilket har lett till skador och dödsfall.

 

Icke godkända bensodiazepiner  spelar en viktig, men ofta förbisedd roll för dödsfall relaterade till opioidanvändning.

 

Den tekniska utvecklingen bidrar också till att marknaden blir alltmer global. Internetförsäljningen är för närvarande liten i förhållande till den totala marknaden för olaglig narkotika, men verkar växa.

EMCDDA är särskilt oroade över tillkomsten av nya typer av bensodiazepiner, det vill säga läkemedel avsedda för att dämpa ångest, oro och sömnstörningar. Sedan 2015 har 14 nya icke godkända bensodiazepiner rapporterats till EU och tillgången verkar öka i vissa länder. Enligt EMCDDA spelar de en viktig, men ofta förbisedd roll för dödsfall relaterade till opioidanvändning.

 

Vanligen tillverkas de av kemi- och läkemedelsföretag i Kina och transporteras därifrån i ofärdig form till Europa

 

I slutet av 2017 hade EMCDDA över 670 nya psykoaktiva substanser, som hittats i Europa, under bevakning. De är inte förbjudna och består av allt från syntetiska cannabinoider till centralstimulerande medel, opioider och bensodiazepiner. I de flesta fall säljs de som ”lagliga” ersättningsprodukter för olaglig narkotika.

Vanligen tillverkas de av kemi- och läkemedelsföretag i Kina och transporteras därifrån i ofärdig form till Europa, där de bearbetas vidare till produkter som förpackas och säljs.

 

Vissa nya ämnen kan också komma från läkemedel, som antingen tagit sig ut på olagligt sätt på marknaden från den legala leveranskedjan eller framställts illegalt. Flera olika indikatorer, bland annat upptäckt av illegala laboratorier, analys av avfall från syntetiska droger och beslag av prekursorer, tyder på att den här typen av tillverkning har ökat i Europa under senare år.

Förutom att narkotikaanvändningen numera omfattar ett bredare spektrum av substanser än förr, så är också bruk av flera substanser vanligt bland narkotikaanvändare och de individuella användningsmönstren omfattar allt från sporadisk till regelbunden användning och beroende.

 

Högst är dödligheten i Estland följt av Sverige.

 

Antalet dödsfall till följd av narkotikaöverdoser är fortfarande högt i Europa, och opioider ligger bakom i de flesta av fallen. Generellt löper opioidanvändare i Europa fem till tio gånger högre risk att dö än andra personer i samma ålder och av samma kön. Den vanligaste orsaken är överdos.

Högst är dödligheten i Estland, med 132 dödsfall per miljon invånare, följt av Sverige med 88 per miljon, trots att den tydliga uppåtgående trend som observerats i Sverige under flera år vände under 2016. Trea kommer Norge med 81 per miljon och därefter Irland och Storbritannien med 70 per miljon vardera.

 

EMCDDA anser att den höga dödligheten, tillsammans med tillgängligheten på fentanyl, talar för att öka tillgängligheten på naloxon, ett preparat som kan användas för att motverka överdoser. EMCDDA anser också att fler bör få utbildning i hur man använder preparatet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/eu-alltmer-sjalvforsorjande-pa-narkotika/feed/ 0
Norska IOGT: ”Håll kvar nollvisionen”http://www.accentmagasin.se/politik/norska-iogt-hall-kvar-nollvisionen/ http://www.accentmagasin.se/politik/norska-iogt-hall-kvar-nollvisionen/#respond Thu, 14 Jun 2018 04:15:35 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1650089 Just nu utreds avkriminalisering av eget bruk i Norge. Det är viktigt att behålla förbudet och nollvisionen, säger norska IOGT:s generalsekreterare Hanne Cecilie Widnes. ]]>

Just nu utreds avkriminalisering av eget bruk i Norge. Det är viktigt att behålla förbudet och nollvisionen att ungdomar aldrig ska använda narkotika, säger norska IOGT:s generalsekreterare Hanne Cecilie Widnes.

Människor som använder narkotika och alkohol ska mötas med behandling och inte med straff.
Där är generalsekreteraren för IOGT i Norge, Hanne Cecilie Widnes, överens med direktiven för den statliga utredning som nu pågår i Norge och beräknas komma med sin rapport hösten 2019.

– Men man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt, både på rehabilitering och förebyggande arbete, konstaterar hon vidare.

 

Och i det förebyggande arbetet, särskilt gentemot ungdomar, är ett förbud mot att använda narkotika viktigt, anser Hanne Cecilie Widnes.

– IOGT:s fokus i det här är att det är viktigt att upprätthålla förbudet mot eget bruk och inte börja tala om nöjesanvändning. (rekreasjonsbruk på norska) Ungdomar ska helt enkelt inte använda narkotika, där ska vi hålla fast vid vår nollvision.

 

Statistik visar att droganvändningen bland ungdomar ligger på en väldigt låg nivå i Norge. Andelen 15-16 åringar som har använt cannabis den senaste 30 dagarna ligger på två procent.

– Den här låga nivån vill vi behålla och helst få ned.

Norska IOGT anser att den statliga utredningen behövs, bland annat för att förstärka möjligheten till rehabilitering vid alkoholberoende.

 

Rusreform-utredningen är historisk på så sätt att den bygger på en bred partiöverenskommelse mellan Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti och liberala Venstre. Den har beskrivits som det första steget i en ny norsk narkotikapolitik där ansvaret för drogproblematiken ska flyttas från rättsväsendet till sjukvården och vila på en vetenskaplig grund.

 

Portugal har lyfts fram som gott exempel. Där avkriminaliserades bruk och innehav av alla droger 2001. En avkriminalisering innebär, till skillnad från en legalisering, att droger fortfarande är olagliga, men att den som använder dem eller innehar en mindre mängd för eget bruk inte begår ett brott och därmed kan bemötas med andra insatser än straff.

I den norska debatten har argumenten om en hög dödlighet i narkotika framförts på liknande sätt som i Sverige.

–Vi har höga tal när det kommer till dödlighet i överdoser vid sprutanvändning i Norge, men det handlar också om hur statistiken förs i olika länder när siffrorna jämförs, säger Hanne Cecilie Widnes.

 

I utredningen finns jurister, forskare, vårdpersonal från behandlingsområdet och representanter för RIO, Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, RIO, och MARBORG (med brukarerfarenhet). Men inte några organisationer som arbetar förebyggande.

– Vi har inte drivit den frågan. Nu lägger vi vår kraft på att opinionsbilda om att stora delar av den norska narkotikapolitiken är lyckad.

 

Här finns en del att göra eftersom det här är en debatt där den norska allmänheten i stort inte vet hur de ska förhålla sig till argumenten enligt Hanne Cecilie Widnes.

– Men om vi frågar dem då vill de ha fortsatt förbud mot eget narkotikabruk. I en opinionsundersökning från 2016 svarade åtta av tio att det inte bör vara tillåtet att inneha och använda/sälja hasch i Norge. En vanlig mamma och pappa är inte rädda för hur deras barn ska hantera alkohol. Men de vill inte att ungarna ska börja med cannabis. Här finns en opinion att behålla.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/norska-iogt-hall-kvar-nollvisionen/feed/ 0
Ny avhandling: Svårt och ensamt att åldras med alkoholberoendehttp://www.accentmagasin.se/forskning/ny-avhandling-svart-och-ensamt-att-aldras-med-alkoholberoende/ http://www.accentmagasin.se/forskning/ny-avhandling-svart-och-ensamt-att-aldras-med-alkoholberoende/#respond Wed, 13 Jun 2018 11:59:55 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1650061 Att åldras med en lång historia av alkoholberoende påverkar hela livssituationen negativt: hälsan, ekonomin och det sociala sammanhanget. ]]>

Att åldras med en lång historia av alkoholberoende påverkar hela livssituationen negativt: hälsan, ekonomin och det sociala sammanhanget.

För att förstå äldre som åldras efter många år med alkoholproblem måste man se till hela livsloppet. Det visar Magdalena Bergström i sin avhandling vid Umeå universitet. Hon har intervjuat sex kvinnor och tretton män mellan 56 och 69 år. Alla har haft ett problematiskt förhållande till alkohol i tjugo –fyrtio års tid. En lång historia av alkoholproblem har försämrat deras psykiska och fysiska hälsa, deras ekonomi och deras sociala relationer.

– Allt är påverkat. De har haft långa sjukskrivningar och många är väldigt ensamma. De är rädda för att dö av sitt drickande. Många tänker att om de vill välja att leva vidare, då måste de sluta dricka, säger Magdalena Bergström.

 

Många uttryckte att de visste att de ville sluta, men trodde inte att de kunde. De skulle behöva stöd av samhället menar Magdalena Bergström.

– De som har levt länge med alkoholproblem har ofta stora tvivel på sin egen förmåga att komma ur missbruk. De saknar dessutom ofta kontakter med familj och andra, säger hon.

Det här är en grupp som står långt från vår idealbild av det goda åldrandet, där man är pigg och aktiv.

 

Alla intervjupersonerna var klienter hos socialtjänsten. Alla hade någon gång tänkt att de skulle sluta dricka, utan att lyckas. Nästan alla hade varit med i någon behandling eller haft kontakt med självhjälpsgrupper som Anonyma alkoholister, AA. De brottades med frågor om varför deras liv hade blivit som det blivit.

– De flesta pratade mycket om att de ville ha bättre kontakt med barn och barnbarn. Många hade stort behov av att prata för att försöka förstå sina liv och behöver någon som har tid att finnas och lyssna, säger Magdalena Bergström.

 

Intervjupersonerna pendlade mellan bristande tro på att de kan få en bättre tillvaro och önskningar om förändring av drickandet och sin livssituation. Deras syn på framtiden var sammanflätad med tankar kring alkoholanvändningen. Fortsatt drickande är förknippat med lidande och en för tidig död. Nykterhet skulle ge möjligheter att förbättra relationerna till anhöriga och ge ett bättre liv i allmänhet.

– De få intervjupersoner som fortfarande hade kontakt med nära anhöriga, eller som hade funnit sig till rätta på behandlingshem eller i självhjälpsgrupper, framhöll detta som mycket betydelsefullt för deras strävan att komma till rätta med sina alkoholproblem.

 

De som hade boendestöd hade bättre struktur på dagarna och försökte dricka mindre då boendestödjaren skulle komma.

Vad kan då samhället göra för att göra de här personernas sista år bättre?

– Det finns inget självklart svar. Mötesplatser behövs. Någon, eller något, som styr upp vardagen, ger struktur och innehåll. Från tankar om förändring till att något händer behövs det stöd utan negativa förväntningar. Jag skulle gärna vilja göra en uppföljande studie för att se hur det gått för de här personerna, säger Magdalena Bergström.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/ny-avhandling-svart-och-ensamt-att-aldras-med-alkoholberoende/feed/ 0
”Det finns starka krafter som motarbetar monopolet”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halla-dar-irma-kilim-ny-drogpolitisk-chef-pa-iogt-nto/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halla-dar-irma-kilim-ny-drogpolitisk-chef-pa-iogt-nto/#respond Wed, 13 Jun 2018 05:11:56 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650075 Irma Kilim är IOGT-NTO:s nya drogpolitiska chef. Att få behålla alkoholmonopolet ser hon som organisationens viktigaste drogpolitiska fråga.]]>

Irma Kilim är IOGT-NTO:s nya drogpolitiska chef. Att få behålla alkoholmonopolet ser hon som organisationens viktigaste drogpolitiska fråga.

Varför sökte du jobbet?

– Det var så mycket som lockade. När jag jobbade på IOGT-NTO tidigare hade jag många idéer om hur man skulle kunna strukturera och vässa påverkansarbetet för att bli skarpare. När jag jobbade på CAN och fick veta att IOGT-NTO sökte en drogpolitisk chef såg jag en möjlighet att få genomföra idéerna.

Vad är det du vill få igenom?

– Att IOGT-NTO blir den organisation man alltid ringer till först när det gäller alkoholpolitiska frågor. Vi ska bli ännu mer relevanta. Det vill jag vara med att skapa.

Vilken är den viktigaste drogpolitiska frågan?

– Att vi får behålla alkoholmonopolet. För att klara det måste vi både vara tydliga och snabba i vårt arbete. Det finns starka krafter som motarbetar monopolet, men vi har statistiken, forskningen och majoriteten av svenska folket på vår sida.

Hur kan det komma sig att monopolet är hotet när såväl forskare som folkopinion anser att det ska finnas kvar?

– För vissa aktörer finns ekonomiska fördelar med att avskaffa monopolet. Sedan finns det andra som har en ideologi som inte går ihop med monopol.

Vad hoppas du uppnå?

– Jag har både interna och externa mål. IOGT-NTO är en rolig arbetsplats, men jag hoppas att vi ska bli effektivare och kunna ha ännu roligare på jobbet. Externt vill jag att alla våra uttalanden och beslut baseras på forskning och involverar de lokala drogpolitiska grupperna och våra medlemmar.

Hur ska det gå till?

– Fantastiska personer här på kansliet har organiserat 19 drogpolitiska grupper runt om i landet. De ska förhoppningsvis bli fler och starkare. Vi ska hjälpa dem att göra kartläggning av deras egna kommuner och vad som behöver göras där.

Alkoholpolitiskt då?

– Att vi får behålla monopolet och att vi ska slippa kämpa för att ha det kvar. Det ska vara självklart att det finns, Sedan tycker jag väl att reglerna för alkoholreklam kan få återgå till att bli som de var tidigare. Det finns mycket att göra …

Tycker du att IOGT-NTO gör tillräckligt i de narkotikapolitiska frågorna?

– Båda ja och nej. I dag bevakar vi frågan och reagerar på det som sker. Det finns fler organisationer som jobbar med narkotikafrågan än alkoholfrågan, så den känns viktigare, men visst skulle det finnas utrymme för oss att agera mer. Men just nu tycker jag att vi gör så gott vi kan.

Tycker du att IOGT-NTO:s röst hörs?

– Ja, jag tycker att vi blir lyssnade på. Vi har otroligt kompetenta medarbetare på IOGT-NTO och vi har kamratstöd, sociala företag och behandlingshem som visar att vi verkligen gör något också, inte bara ”snackar”.

Är det något mer du vill säga?

– Att det känns jätteroligt. Det är en otroligt kompetent och rolig enhet jag har kommit till med Per Leimar, Kalle Dramstad och Brysselkontoret. Förhoppningsvis ska vi bli en till efter semestrarna.

Och hur gör man om man vill engagera sig alkoholpolitiskt?

– Då kan man kontakta mig eller Anders Karlsson på IOGT-NTO så hjälper vi till att placera in dig i rätt grupp.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halla-dar-irma-kilim-ny-drogpolitisk-chef-pa-iogt-nto/feed/ 0
IQ polisanmäler Instagram-kontonhttp://www.accentmagasin.se/politik/iq-polisanmaler-instagram-konton/ http://www.accentmagasin.se/politik/iq-polisanmaler-instagram-konton/#respond Tue, 12 Jun 2018 09:44:15 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650096 På sociala medier kan ungdomar köpa alkohol med levererans dygnet runt. IQ har nu polisanmält några av de största langar-kontona.]]>

På sociala medier kan ungdomar köpa alkohol med levererans dygnet runt. IQ har nu polisanmält några av de största langar-kontona.

Det är lätt för barn och unga att få tag på alkohol. Efter tips från en förälder har IQ hittat ett hundratal konton på sociala medier där unga kan beställa alkohol som sedan levereras direkt till dem.

– Inte nog med att de langar alkohol till barnen, det har också hänt att ungdomar har blivit rånade när de kommit till mötesplatsen för att hämta de beställda varorna. Det handlar om organiserad kriminell verksamhet och det är superobehagligt att tänka på att de har tillgång till ungdomarnas telefonnummer, säger Karin Hagman, vd för IQ.

 

IQ har anmält konton till Instagram utan resultat.

– De svarade bara att kontona inte strider mot deras community-regler. Men det strider ju mot svensk lag att sälja alkohol till unga! Vi försökte också kontakta Facebook, som äger Instagram, men de svarade överhuvudtaget inte, så igår valde vi att göra en polisanmälan istället, säger hon.

De konton som nu polisanmälts för brott mot alkohollagen har över 1 000 följare vardera.

– De följer dessutom själva över 1 000 personer, som de kan marknadsföra sig till, säger hon.

 

Hon är mycket upprörd över företagens nonchalans.

– Det här är inget nytt fenomen. Instagram stöttar kriminell verksamhet. Man blir så arg på de stora företagen som enkelt kan stänga ner kontona. I stället ska polisens resurser användas till sådant här. Det är dessutom svårt för polisen att komma åt eftersom kontona byter namn hela tiden, säger hon.

 

För att informera föräldrar om hur enkelt det är för deras barn att köpa alkohol startar IQ idag en kampanj. Förhoppningen är att föräldrar ska prata med barnen om riskerna och om att de stöttar kriminell verksamhet genom att handla.

– Vi har också skapat fejkade langar-konton med information till unga för att få dem att reflektera, säger Karin Hagman.

Accent söker Instagram för en kommentar.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/iq-polisanmaler-instagram-konton/feed/ 0
Brofästets fototävling: vinn en upplevelse på Skansenhttp://www.accentmagasin.se/kultur/brofastets-fototavling-biljetter-till-allsang-pa-skansen-pris/ http://www.accentmagasin.se/kultur/brofastets-fototavling-biljetter-till-allsang-pa-skansen-pris/#respond Tue, 12 Jun 2018 05:37:26 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650063 IOGT-NTO-föreningen Brofästet på Skansen i Stockholm har utlyst en fototävling. Förhoppningen är att bidragen ska spegla IOGT-NTO:s verksamhet över hela landet.]]>

IOGT-NTO-föreningen Brofästet på Skansen i Stockholm har utlyst en fototävling. Förhoppningen är att bidragen ska spegla IOGT-NTO:s verksamhet över hela landet.

Alla fotograferande IOGT-NTO-medlemmar uppmanas av Brofästet att skicka in bilder tagna vid arrangemang eller aktiviteter som genomförts i föreningens regi – nyligen eller för länge sedan spelar ingen roll.

– Idén har jag stulit från Helena Wannberg i Örebro. Det är en travestering på hennes tankar om att starta en fotogrupp i sociala medier. Jag har fått hennes tillåtelse innan jag drog igång, säger initiativtagaren Ingemar Nilsson glatt.

 

Syftet med tävlingen är att visa ett panorama över vad som görs runt om i landet.

– Vi vill fokusera på engagemanget och exponera, både för allmänheten och för våra egna medlemmar att vi finns och gör saker – inte bara omorganiserar oss, säger han.

Priserna i tävlingen är passande med tanke på Brofästets placering.

– Vi bjuder in till Allsång på Skansen. Priserna består av ett genrepspaket för två personer till någon av allsångskvällarna den 26 juni, 3 juli och 7 augusti. I genrepspaketet ingår entré till Skansen, Sollidens sommarbuffé samt sittplatser till genrepet, säger han.

 

Fotona mejlas till ingemar.nilsson@iogt.se. Sista dag att skicka in bidraget om du är intresserad av att vinna biljetter till den första Allsångskvällen är 18 juni och till de övriga två kvällarna den 29 juni.

Läs mer om fototävlingen.

 

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/brofastets-fototavling-biljetter-till-allsang-pa-skansen-pris/feed/ 0
Alla vill haka på alkoholfri trendhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/alla-vill-haka-pa-alkoholfri-trend/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/alla-vill-haka-pa-alkoholfri-trend/#respond Mon, 11 Jun 2018 10:26:22 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650033 Alkoholfritt säljer som aldrig förr – även i Storbritannien. För första gången någonsin kommer alkoholfri öl att delta i Londons stora ölfestival i augusti.]]>

Alkoholfritt säljer som aldrig förr – även i Storbritannien. För första gången någonsin kommer alkoholfri öl att delta i Londons stora ölfestival i augusti.

Britterna håller sig borta från alkohol som aldrig förr. En undersökning visar att 57 procent av britterna druckit alkohol den senaste veckan. Det är den lägsta siffran sedan 2005 då Office for National Statistics startade sina mätningar. Då var andelen 64 procent. Störst är minskningen i åldersgruppen 25–44. Det skriver Business times.

Alkoholfria produkter säljer däremot som smör i solsken och dryckesproducenterna är inte sena att haka på den nya trenden.

– Jag insåg att jag sov bättre, mådde bättre och hade betydligt mer energi, säger Stuart Elkington, 47 år, som slutade dricka för sju år sedan då han och hans partner ville bilda familj, till Business times.

 

Det enda han saknade var ett gott glas öl. Det var anledningen till att han startade företaget Dry Drinker, ett internetföretag som säljer öl, vin och andra alkoholfria drycker. Idag säljer företaget 100 olika produkter.

Företaget har fått skjuts av företeelser som ”Dry january”, en kampanj där britterna uppmanas att avhålla sig från att dricka alkohol under januari.

Enligt Alcohol concern, organisationen som tagit initiativ till kampanjen, deltog fem miljoner britter i årets kampanj.

 

Under 2017 steg försäljningen av alkoholfria drycker med 28 procent. Och alla vill haka på trenden. Nu satsar bryggerierna stenhårt på att få fram ännu bättre kvalitet på de alkoholfria produkterna för att ta marknadsandelar.

Sue Daniels, sommelier hos Marks and Spencer, säger till Business Times att de inte längre ser alkoholfritt som en nisch.

– Nu ser vi det som en marknad där vi vill expandera, säger hon.

 

Och för första gången i historien kommer Londons stora ölfestival, som i augusti förvandlar ett helt utställningsområde till världens största pub, att erbjuda alkoholfri öl.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/alla-vill-haka-pa-alkoholfri-trend/feed/ 0
Kanada ytterligare ett steg mot cannabislegaliseringhttp://www.accentmagasin.se/politik/kanada-ytterligare-ett-steg-mot-cannabislegalisering/ http://www.accentmagasin.se/politik/kanada-ytterligare-ett-steg-mot-cannabislegalisering/#respond Mon, 11 Jun 2018 04:42:14 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1650055 Den kanadensiska senaten har nu röstat igenom att cannabis ska göras lagligt i landet.]]>

Den kanadensiska senaten har nu röstat igenom att cannabis ska göras lagligt i landet.

The Cannabis Act C-45 röstades igenom med 56 röster mot 30 natten mot fredag. Det rapporterar BBC. Premiärminister Justin Trudeau har haft som målsättning att den nya lagen ska kunna träda i kraft denna sommar.

Medicinskt bruk av cannabis har varit lagligt i Kanada sedan 2001 men nu kommer även så kallat rekreationellt bruk vara lagligt inom vissa ramar. Bara personer över 18 kommer tillåtas köpa cannabis lagligt och du får inte bära mer än 30 gram på offentlig plats.

 

Provinserna kommer att vara ansvariga för hur cannabis säljs och var den får brukas. Cannabis kommer enbart säljas i generiska förpackningar med varningstexter och information om innehållet.

Den kanadensiska cannabismarknad beräknas omsätta enorma mängder pengar och flera ledande cannabisföretag kommer att träffas i New Brunswik denna vecka för att diskutera legaliseringen. Det rapporterar The Star.

 

Lagen måste nu bara passera genom underhuset som ska ta ställning till de tillägg som senaten skrivit in i lagförslaget. Detta kan ta upp till 12 veckor.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/kanada-ytterligare-ett-steg-mot-cannabislegalisering/feed/ 0
Svångremmen dras åt när Miljonlotteriet backarhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/svangremmen-dras-nar-miljonlotteriet-backar/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/svangremmen-dras-nar-miljonlotteriet-backar/#respond Fri, 08 Jun 2018 09:53:44 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1650014 Under första kvartalet av 2018 backade Miljonlotteriets omsättning med 12 procent. "Hela marknaden har problem just nu", säger Annika Nyberg, VD på Miljonlotteriet.]]>

Under första kvartalet av 2018 backade Miljonlotteriets omsättning med 12 procent. "Hela marknaden har problem just nu", säger Annika Nyberg, VD på Miljonlotteriet.

IOGT-NTO:s kansli har fått i uppdrag att genomföra besparingar inför 2019. I ett första skede ska man spara 7,5 miljoner kronor. Vanligtvis ger Miljonlotteriet årligen IOGT-NTO-rörelsen ett överskott på cirka 120 miljoner kronor. Av dessa pengar brukar ungefär hälften gå till IOGT-NTO, som hade en omsättning på 97 miljoner under 2018.

Eva Blomqvist, kassör i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse, vill inte spekulera i hur mycket mindre Miljonlotteriets överskott kan komma att bli i år.

– Årets försäljning ger nästa års överskott. När vi fått så tidiga signaler har vi försökt vara proaktiva. Mycket talar för att vi kommer få jobba utifrån en mindre intäktsram och det behöver vi ha med oss in i höstens budgetprocess, säger hon.

Peter Moilanen, generalsekreterare i IOGT-NTO, säger att en besparing på 7,5 miljoner kronor ökar beredskapen.

– På de signaler vi får förstår vi att det inte går som det ska, men det är ännu oklart hur hårt det slår. Miljonlotteriet jobbar ambitiöst och tålmodigt för att hitta lösningar, men de här besparingarna är ett sätt för oss att få en beredskap, säger han.

 

Den svenska spelmarknaden har ökat i omfattning med 2,8 procent under årets första kvartal, men de flesta aktörer backar till förmån för de internetjättar som ännu saknar svenska tillstånd och agerar från utlandet. Men det är inte bara tuffa tider i spelbranschen som spökar. Miljonlotteriet har även haft svårt att rekrytera nya kunder via telemarketing efter stämningen från Konsumentombudsmannen, KO, i vintras.

– Det är väldigt tufft att nå fram via telefon, vi hinner bara säga var vi ringer ifrån innan många lägger på luren. Alla skriverier kring stämningen har skadat vårt varumärke. Samtidigt vet vi att våra närmsta konkurrenter under första kvartalet haft minst lika stora problem med sin nyförsäljning, konkurrensen och reklamtröttheten är enorm just nu, säger Annika Nyberg, Miljonlotteriets vd.

 

Även online har Miljonlotteriet backat med 9,5 procent. En stor del av den digitala trafiken kommer från personer som redan är prenumerationskunder. Enligt Annika Nyberg sjunker därför försäljningen av de digitala produkterna när antalet analoga prenumeranter sjunker.

– Vi har en snävare portfölj online än många andra aktörer. Vi är skattebefriade eftersom vår avkastning går till ideell verksamhet, men det betyder också att de produkter vi tillåts sälja är lotterier och bingo, säger hon.

 

Annika Nyberg försöker att se ljust på framtiden, trots att hon räknar med en tuffare konkurrenssituation framöver när spelmarknaden öppnas upp för fler aktörer.

– Vi vill ju tro att den ”bad will” vi fått av all negativ publicitet klingar av, och att vi kanske också hittar andra alternativ för att sälja våra produkter, säger hon.

Hon vill påminna medlemmar och IOGT-NTO-föreningar om möjligheten att sälja Miljonlotteriets produkter.
– Just nu är det viktigt att vi har goda ambassadörer som hjälper oss att bygga upp vårt varumärke igen. Medlemmar såväl som icke-medlemmar. Vi har ändå ett starkt kort i vårt syfte och det tror vi är gynnsamt.

 

Peter Moilanen. Foto: Johan Jeppsson

Peter Moilanen håller med om att Miljonlotteriets styrka är att vara den lilla aktören med ett gott syfte, och som tar sitt spelaransvar på allvar. För Miljonlotteriet behövs även framöver för IOGT-NTO-rörelsens verksamhet.

– Däremot är det läge att titta på hur vi får in andra intäkter. Insamlingsverksamheten har gjort några nybörjarår nu och ska kunna växla upp snart, säger han.

Insamlingsverksamheten inom IOGT-NTO-rörelsen ideell förening drar främst in pengar till rörelsens kampanjer och den internationella verksamheten. Men tanken är att man i framtiden även ska kunna dra in pengar till den övriga verksamheten. 2016 drog man in strax under en miljon kronor, men året efter var de uppe i 1,7 miljoner. I september kommer IOGT-NTO:s förbundsstyrelse diskutera nya finansiella strategier. Peter Moilanen tror att olika bidrag, både lokalt och nationellt är något som man skulle kunna titta närmare på.

– Andra ideella organisationer är duktiga på att söka bidrag medan vi har potential att bli bättre. Det kan ju vara ett problem att man blir styrd via bidrag. Men man får ju se till att man söker för verksamhet som ligger i vårt ändamåls riktning, säger han.

 

Foto av Eva Blomqvist

Eva Blomqvist. Foto: Eva Ekeroth

Eva Blomqvist anser att IOGT-NTO:s ekonomi behöver stå på fler ben.

– Just nu är Miljonlotteriet ett väldigt stort ben, säger hon. Men hon vill inte säga att det handlar om att ersätta Miljonlotteriet eller förbereda sig på att lotteriet på sikt kan bli en mindre inkomstpost.

– Vi jobbar utifrån att vi ska möta det här och komma tillbaka. Att bredda finansieringsstrategin ska inte ersätta något utan ge mer resurser för mer verksamhet.

Då och då höjs röster inom IOGT-NTO som är kritiska mot lotteriverksamheten och skulle vilja se den ersatt med andra intäktskällor. Men att kortsiktigt hitta ett annat sätt att dra in 120 miljoner om året tror Eva Blomqvist kan bli svårt. Däremot så tycker hon att det är bra att Miljonlotteriet diskuteras inom rörelsen.

– Frågan har prövats flera gånger på kongress och hittills har vi kommit fram till att vi tycker att det är en bra inkomstkälla. Sen har ju kritiken inom IOGT-NTO också gjort att Miljonlotteriet tagit ledningen inom spelaransvar på den svenska marknaden, säger hon.

 

Peter Moilanen vill inte spekulera i var besparingarna kommer göras eller, vilka delar av IOGT-NTO:s verksamhet som kan komma att påverkas. Men han säger att det är bättre att börja planera besparingarna redan nu i sommar eller till hösten snarare än när nästa års budget ska sättas.

– Jag försöker att inte vara allt för pessimistisk. Vi har gjort överskott flera år och det betyder att det finns resurser att ta av, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/svangremmen-dras-nar-miljonlotteriet-backar/feed/ 0
Föräldrar oroliga för skolavslutningenhttp://www.accentmagasin.se/forebyggande/foraldrar-oroliga-skolavslutningen/ http://www.accentmagasin.se/forebyggande/foraldrar-oroliga-skolavslutningen/#respond Fri, 08 Jun 2018 04:42:15 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650041 Föräldrar tror att tonåringar dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Tonåringar själva tror inte att det är så vanligt, och tycker det är bra att föräldrar inte köper ut.]]>

Föräldrar tror att tonåringar dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Tonåringar själva tror inte att det är så vanligt, och tycker det är bra att föräldrar inte köper ut.

Många förknippar skolavslutningar med fylleri och bråk. I en ny undersökning från IQ säger en majoritet av föräldrarna, 85 procent, att de tror att det är vanligt att minderåriga dricker alkohol i samband med skolavslutningen. 34 procent är oroliga för att deras egna tonårsbarn ska dricka. Bland ungdomarna själva är det endast 65 procent som tror att det är vanligt.

 

Ungdomar tycker att det är bra att föräldrar inte köper ut alkohol åt dem. I det instämmer hela 90 procent. 87 procent tycker också att det är bra att föräldrarna hjälper till med anledningar att inte dricka. Föräldrar är också de som ungdomarna tycker är bäst lämpade att tala med dem om alkohol.

– I samband med skolavslutningen är det många unga som dricker alkohol men du som förälder har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

 

Den allra sista skolavslutningen, studenten, är kanske också den mest alkoholtäta. Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, och Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, KSAN tar upp studenten i podden #ballainteur, från 2017. Där intervjuas Alice Ekengren, insatschef för studentfirande i Stockholm, och Anna Alvenstål, blivande student från Sollentuna.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forebyggande/foraldrar-oroliga-skolavslutningen/feed/ 0
Demokratin i IOGT-NTO ses överhttp://www.accentmagasin.se/politik/demokratin-iogt-nto-ses/ http://www.accentmagasin.se/politik/demokratin-iogt-nto-ses/#respond Thu, 07 Jun 2018 10:21:50 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650008 Allt fler medlemmar är direktanslutna till IOGT-NTO. Hur de ska kunna göra sin röst hörd och andra frågor om demokratin håller som bäst på att ses över.]]>

Allt fler medlemmar är direktanslutna till IOGT-NTO. Hur de ska kunna göra sin röst hörd och andra frågor om demokratin håller som bäst på att ses över.

I arbetet med att utveckla IOGT-NTO, Expedition 50, ingår att se över den demokratiska processen. Ingen enkel uppgift, men en utredning sliter med frågan.

– Vi jobbar på enligt tidsplanen och hoppas kunna lägga fram ett antal förslag till nästa kongress. Vi tittar på olika demokratiska modeller och vilka demokratiska strukturer som ska finnas i distrikten, säger Lina Boberg, ordförande för utredningen och ledamot i förbundsstyrelsen.

Frågorna utredningen brottas med är till exempel: Hur borde de demokratiska inflytandeformerna se ut? Vem ska få åka som ombud på kongresser? Vilka stadgar behöver vi förändra? Ska förtroendeuppdrag vara tidsbegränsade? Hur bör vi folkbilda för att utveckla vår demokrati?

 

Det är svåra frågor som kräver en del tankemöda och att åsikter hämtas in från olika håll. Den fråga som utredningen hittills har fattat beslut om är tidsbegränsning av förtroendeuppdrag.

– Utredningen kommer inte att gå vidare med förslaget att i stadgarna tidsbegränsa uppdrag. Istället anser utredningen att en tydligare valberedningsinstruktion är att föredra, säger Linda Engström, ansvarig för strategisk utveckling, och en av de två tjänstemän som ingår i utredningen.

 

Däremot är utredningen inte klar med förslag på hur årsmötescykeln eller representationen ska se ut.

– Det är många svåra frågor att ta ställning till: Kan representationen på distriktsårsmötet vara annat än geografisk? Ska distriktsårsmöten kunna hållas vartannat år istället för varje? Ska de då hållas de år det är kongress eller när det inte är kongress? Kan man ha mötet digitalt? Vad ska hända mellan årsmötena? Det är frågor som måste få ta tid att diskutera igenom, säger hon.

 

Lina Boberg anser att demokratiutredningens arbete nu underlättas av att Erik Wagners regionutredning är klar.

– Det blir lite lättare när vi ser vad det är för slags distriktsindelning vi har att förhålla oss till, säger hon.

Jämtland har varit försöksdistrikt och testat direktdemokrati på årsmötet. Det betyder att alla medlemmar har rösträtt på årsmötet, inte bara de som är föreningsombud.

– I höstas sa förbundsstyrelsen till att alla distrikt som vill kan införa det, säger hon.

 

Hur representationen på kongressen ska se ut är däremot fortfarande oklart.

– Vi är just nu ute och tittar på hur andra organisationer gör och letar lyckade exempel, säger hon.

Hon tror inte att arbetet kommer att vara avslutat i och med nästa års kongress.

– Det kommer att krävas att vi fortsätter även nästa mandatperiod. Då kanske fokus kommer att ligga mer på normer och maktförhållanden, vilken demokratiskolning vi ger våra medlemmar och liknande frågor som dyker upp under processen.

 

För att få hjälp med tankar och synpunkter har demokratiutredarna lagt ut frågor i gruppen IOGT-NTO Diskussion på facebook. Där har frågan om tidsbegränsade uppdrag, representation på kongressen och årsmötescykel dryftats.

– Vi lägger ut frågor där löpande och man får gärna fortsätta diskussionen i de trådar som redan ligger där. Och även om i nu beslutat att inte gå vidare med tidsbegränsning av uppdrag så kan man ha synpunkter på vad som kan ingå i valberedningsinstruktionen, säger hon.

 

Även om arbetet är svårt är det också roligt, anser Lina Boberg.

– Det är roligt att få tänka de stora tankarna utan att vara fast i hur det har varit, säger hon.

De som ingår i demokratiutredningen är Lina Boberg (ordförande), medlemmarna Maria Hampusgård, Lul Musa och Peter Olsson, samt tjänstemännen Linda Engström och Linda Fröström, förbundsjurist.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/demokratin-iogt-nto-ses/feed/ 0
Bryggerier i Japan möter minskad efterfrågan med ökad alkoholhalthttp://www.accentmagasin.se/politik/bryggerier-japan-moter-minskad-efterfragan-med-okad-alkoholhalt/ http://www.accentmagasin.se/politik/bryggerier-japan-moter-minskad-efterfragan-med-okad-alkoholhalt/#respond Thu, 07 Jun 2018 07:23:06 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1650002 Snabb och billig fylla – det är japanska bryggares sätt att möta minskad ölförsäljning.]]>

Snabb och billig fylla – det är japanska bryggares sätt att möta minskad ölförsäljning.

I Japans snabbt åldrande befolkning minskar efterfrågan på öl. Det har fått de japanska bryggerierna att utveckla nya produkter som syftar ger den arbetande befolkningen snabb och billig fylla. Det rapporterar Bloomberg.

Japans inhemska öl känner av samma trend som sprider sig globalt: ölförsäljningen minskar medan vin och sprit ökar. Bryggerierna satsar nu därför på produkter riktade till specifika grupper; i USA har Molson Coors Brewing Co tagit fram ett fruktöl som riktar sig till unga mellan 21 och 24, medan bryggerierna i Japan siktar på en äldre målgrupp av demografiska skäl. Japans befolkning blir snabbt äldre och årskullarna som fyller 20, vilket är åldersgränsen för att dricka alkohol, blir mindre för varje år.

 

De färdigblandade drinkar som nu utvecklas i rask takt brukade tidigare ha en alkoholhalt på mellan fyra och sex procent, medan de nya som tas fram ligger upp mot det dubbla, nio procent, vilket är högsta möjliga innan drycken hamnar i en högre skatteklass.

För att bättre falla äldre i smaken är de nya dryckerna mindre söta och saknar den brännande smaken som vissa spritdrycker kan ha. De marknadsförs nu av bryggerierna för att öka försäljningen igen sedan den fallit två år i rad.

Och satsningen har lönat sig. Marknadsvärdet för färdiga drinkar har nästan dubblerats och är nu uppe i 125 miljarder yen (motsvarande 10,6 miljarder kronor).

 

Shiro Abe, 58 år, som snart ska gå i pension, är en del av målgruppen.

– För en gammal man som vill bli full billigt och fort är det väldigt bra, säger han till Bloomberg efter att ha druckit några burkar för att fira sin pensionering.

De starka dryckerna riskerar att göra fler beroende.

– De färdigblandade dryckerna är lätta att dricka, så du riskerar att dricka allt för mycket, säger beroendeläkaren Ryosuke Den, vid alkoholkliniken på Komagino Hospital utanför Tokyo, till Bloomberg.

 

Satsningen på hög alkoholhalt som får konsumenten att bli berusad billigt avslöjar de japanska bryggeriernas prioritering, anser Euan McLeish, analytiker på Bernstein.

– De är mycket innovativa, men på fel sätt. De borde fokusera på att utveckla kvaliteten på sin öl för att öka marginalerna, säger han till Bloomberg.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/bryggerier-japan-moter-minskad-efterfragan-med-okad-alkoholhalt/feed/ 0
Expedition 50: Förslag till ny distriktsindelning klarhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/expedition-50-forslag-till-ny-distriktsindelning-klar/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/expedition-50-forslag-till-ny-distriktsindelning-klar/#respond Tue, 05 Jun 2018 13:40:03 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1649996 Utredningen om ny distriktsindelning i IOGT-NTO är klar och har gått ut på remiss. Alla medlemmar är välkomna att lämna synpunkter.]]>

Utredningen om ny distriktsindelning i IOGT-NTO är klar och har gått ut på remiss. Alla medlemmar är välkomna att lämna synpunkter.

Erik Wagner, som fått i uppdrag att utreda hur kongressens mål att skapa färre och starkare distrikt ska uppnås, har nu lämnat sin rapport.

I förslaget är antalet distrikt åtta istället för nuvarande 23:

  1. Norrbotten, Västerbotten
  2. Jämtland, Västernorrland
  3. Dalarna, Gävleborg
  4. Värmland, Örebro, Västmanland
  5. Uppsala, Stockholm, Södermanland
  6. Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Gotland
  7. Göteborg och Bohuslän, Älvsborg, Skaraborg, Halland
  8. Skåne, Blekinge

Det är en rejäl minskning i antal distrikt, men samtidigt fler än de sex som antalet personalteam för närvarande är, och även fler än de sju som var Erik Wagners första förslag.

En av svårigheterna att få fram ett förslag till indelning handlar om att uppdraget till Erik Wagner var motstridigt.

– Den nya distriktsindelningen ska ta hänsyn till befolkningsstorlek, medlemsantal och geografiska avstånd. Men de är parametrar som i mycket motverkar varandra. Jag tycker det är svårt att veta vilken parameter vi ska lägga störst vikt vid och vill därför ha fler synpunkter, sa Erik Wagner tidigare till Accent när han själv skickade ut sina första tankar på remiss.

 

Illustration från utredningen

Inte heller i det nya förslaget kommer distrikten att vara jämnstora.

– Vissa distrikt kommer att vara dubbelt så stora som andra medlemsmässigt. Jag har svårt att se hur man ska komma runt det, sa Erik Wagner tidigare.

 

Efter att hämtat in synpunkter skriver han i rapporten att han bedömer att det nuvarande förslaget har stora förutsättningar att gå igenom på kongressen 2019.

Då inställer sig nästa fråga: Är det rimligt att vänta till kongressen 2019?

Flera distrikt har uttryckt frustration över att det tar lång tid innan organisationen är sjösatt. Skåne–Blekinge har redan valt samma styrelse i båda distrikten och antagit en gemensam verksamhetsplan. Den nya personalorganisationen, där flera konsulenter arbetar i team med flera distrikt, är igång. Kongressen 2017 öppnade för möjligheten att ha en extra kongress.

 

När Erik Wagners rapport nu går på remiss är frågan om en eventuell extra kongress en av dem förbundsstyrelsen vill ha svar på. Alla medlemmar, föreningar, distrikt och en del andra berörda kan lämna remissvar i ett formulär på IOGT-NTO:s webbplats.

Senast 15 augusti vill förbundsstyrelsen ha synpunkter på den geografiska indelningen och senast 15 oktober på resten av rapporten, som handlar om mer svårgripbara frågor som fördelningen av ansvar och uppdrag mellan distrikt och förbund.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/expedition-50-forslag-till-ny-distriktsindelning-klar/feed/ 0
Behandlingsfamilj kan vända drogberoendehttp://www.accentmagasin.se/missbruk/behandlingsfamilj-kan-vanda-drogberoende/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/behandlingsfamilj-kan-vanda-drogberoende/#respond Tue, 05 Jun 2018 06:59:15 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1649991 Mindre kriminalitet och mindre droganvändning. Det blir resultatet om ungdomar får eftervård i familj istället för på institution, enligt en utvärdering av SBU. ]]>

Mindre kriminalitet och mindre droganvändning. Det blir resultatet om ungdomar får eftervård i familj istället för på institution, enligt en utvärdering av SBU. Accent har talat med en behandlingsfamilj.

Ska man hålla på med det här ska man tycka om ungdomar. En god portion humor är också bra och vilja att lära dig vad de håller på med. Det kan vara svart ibland men det går att vända! säger Anette Holmgren, som tillsammans med sin man hittills tagit emot 17 unga.

 

Varje år placeras ungefär 2 000 ungdomar i hvb-hem (hem för vård eller boende) eller på ungdomshem som drivs av SiS, Statens institutionsstyrelse. Många av dem är kriminella eller har drogrelaterade problem. Institutionsvård är dyr och även tveksam när ungdomarna riskerar att ”smitta” varandra med sina beteenden. Enligt en ny granskning av SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, kan placering i det som kallas behandlingsfamilj vara effektivare och dessutom billigare.

En sådan placering leder enligt SBU till mindre kriminalitet och färre intag på låst avdelning. De ungdomar som bott i behandlingsfamilj verkar också lida mindre risk för psykisk ohälsa och använda mindre narkotika än de som placerats på institution.
Den variant av behandlingsfamilj som prövats i studier kallas Treatment foster care Oregon, TFCO, och används ganska sällan i Sverige idag. Varje år placeras 30–40 ungdomar i förstärkta familjehem och får vård enligt modellen.

 

Anette Holmgren och hennes man har varit behandlingsfamilj sedan 2004. Då var deras yngsta dotter 12 år.

– Vi var själva unga föräldrar och det började bli lite tomt hemma. Min bästa vän jobbade med TFCO, men vi blev lite skrämda av att jobba med missbruk, våra egna barn hade varit lätta, säger hon.

Så fick de besök av Cissi Green, som är metodgarant för TFCO på vårdföretaget Humana som tog modellen till Sverige år 2000. En central del är en poänglista.

– Det har i forskning för barn och ungdomar med svåra beteendeproblem visat sig att om de beteenden som man önskar att ungdomen istället ska göra, finns nedskrivna och är tydliga och rimliga, så är sannolikheten mycket större att den gör just så, förklarar Cissi Green.

Behandlingsfamiljernas huvuduppgift är att se till att ungdomarna lyckas med förändringarna.

– Vi kände att hela det inrutade systemet passade oss, säger Anette Holmgren.

Sedan dess har familjen haft 17 ungdomar placerade enligt programmet. Alla har dock inte fullföljt placeringen, som är mellan åtta och 12 månader lång.

Vad kräver metoden av er?

– Man ska som en vanlig familj och en vaktande ängel. Vi omhuldar barnet, ser till att det kommer till skolan. Men vi är också vaksamma för om det finns små beteenden som tyder på dåligt sällskap till exempel, säger Anette Holmgren.

 

Det mesta kretsar runt poänglistan. Varje kväll går Anette Holmgren igenom den tillsammans med ungdomen över en kopp te, en mysig stund utan stress. Listan sammanfattar hur dagen varit.

– Till att börja med när barnen kommer har de ganska likartade listor. Det kan vara sådant som: kom du i tid i säng igår, skötte du skolan, berättar hon.

Om ungdomen har specifika problem, som dålig attityd eller ett fult språk, kan listan ta upp att man ska träna det.

– Punkten är då formulerad utifrån det beteende vi vill se och utveckla, utifrån att metoden främst bygger på att uppmärksamma och förstärka bra beteenden, säger Cissi Green på Humana.

 

Metoden TFCO innebär att det finns ett helt team som arbetar runt ungdomen och hens familj. Utöver behandlingsfamiljen också en samordnare, en familjeterapeut, en ungdomsterapeut och en färdighetstränare.

–Det är en massiv insats, och den med högst intensitet som finns i Sverige för den här målgruppen. Allt för att en inlåsning ska undvikas, säger Cissi Green.

Det är bara tillåtet för behandlingsfamiljen att ha en ungdom placerad i taget, och åldern varierar mellan 14 och 18 år. TFCO fungerar oftast som eftervård till en institutionsplacering. Men kan också ske i ursprungsfamiljen istället för en institutionsplacering.

– Ungdomarna kan ha haft ganska allvarliga problem med droger, ofta kommer de från SIS behandlingshem. Vi får oftast inte en ungdom som är i ett aktivt missbruk, även om det har hänt, säger Anette Holmgren.

 

Hon tycker att det är en fördel att ungdomarna kommer direkt från SIS, att de är utredda för eventuella diagnoser, kanske har börjat medicinera.

– Det är svårare att få en ungdom direkt hemifrån. De har snurrat, haft frihet och härjat hela nätterna, då är det jättetufft att komma till oss. De första tre veckorna ska de dessutom vara med mig eller min man hela tiden.

Tillsammans med behandlingsfamiljen och resten av teamet ska ungdomen hitta strategier för att inte börja med alkohol eller droger igen, kunna tacka nej, veta vilka situationer som triggar dem att ta alkohol eller narkotika.

 

Färdighetstränaren kan hjälpa till att hitta och stimulera intressen. Anette Holmgren och hennes man driver ett lantbruk och har hästar.

– De kan umgås med hästarna till exempel. Det gäller också att hitta kompisar utanför drogerna.

Ungdomarna ska helst inte komma från grannkommunen, men oftast ligger deras hemort någonstans i Skåne.

– De går i skolan här under tiden och i slutet på programmet ska de kunna åka hemifrån till skolan här.

Anette Holmgren och hennes man har en restriktiv syn på droger och alkohol, även om de inte är nykterister.

–Vi måste kunna rycka ut och hämta. Det kan gå åt helsicke när ungdomen är på hemmaplan till exempel.

 

Ursprungsfamiljerna har ofta levt med stress och oro för sina ungdomar länge. En förändring måste ske för hela familjen för att ungdomens förändring bort från destruktivt beteende ska lyckas.

– De har kämpat för att få det att vända, men inte lyckats. Deras krafter är slut när de kommer till TFCO, och de har tappat hoppet om att de tillsammans ska få vardagen att fungera. I TFCO ser vi inte ungdomarnas problem som isolerat till dem utan i ett vidare familjeperspektiv. Därför finns många terapeuter runt familjen. säger Cissi Green.

Anette Holmgren har fortfarande kontakt med många av de ungdomar som varit placerade hos henne.

–Jag har sett en del unga, när de flyttar härifrån, då dippar de. Här har de haft regler som fungerar. Börjar de sedan hänga ute och inte kommer upp på morgonen så är det igång igen.

 

Hon tycker det kan kännas sorgligt ibland när ungdomen flyttar. Men man klickar inte heller med alla. Då kan det vara skönt att veta att programmet är åtta-tio månader.

– En del har psykisk ohälsa med sig, vi får många med adhd. De matchar de ungdomarna till oss eftersom jag också har det och har myror i kroppen.

Alla behandlingsfamiljer i trakten träffas en gång i veckan för att stötta varandra och ge råd.

 

 

Läs rapporten ”Behandlingsfamiljer för ungdomar med allvarliga beteendeproblem – Treatment Foster Care Oregon. En systematisk översikt och utvärdering inklusive ekonomiska och etiska aspekter” (2018) med slutsatser och sammanfattning.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/behandlingsfamilj-kan-vanda-drogberoende/feed/ 0
Självmedicinering med alkohol oroarhttp://www.accentmagasin.se/forskning/sjalvmedicinering-med-alkohol-oroar/ http://www.accentmagasin.se/forskning/sjalvmedicinering-med-alkohol-oroar/#respond Mon, 04 Jun 2018 10:08:44 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1649978 Varannan svensk har känt sig orolig för att någon eller några de känner använder alkohol för att lindra psykiska eller fysiska besvär.]]>

Varannan svensk har känt sig orolig för att någon eller några de känner använder alkohol för att lindra psykiska eller fysiska besvär.

Fyra av tio svenskar känner någon som använder alkohol för att lugna nerverna, dämpa stress eller slappna av. Mer än hälften av alla som själva gjort det under de senaste tolv månaderna anser att det brukar hjälpa. Särskilt vanligt är det bland kvinnor mellan 18 och 29 år. Sextio procent av dem uppger att det är vanligt att dricka alkohol av det skälet.

Omkring 20 procent känner någon som använder alkohol för att lindra nedstämdhet eller sorg, men för unga kvinnor är siffran betydligt högre, 37 procent.

 

Närmare hälften av de tillfrågade, 47 procent, har oroat sig för över personer i deras omgivning som använder alkohol i syfte att lindra psykiska eller fysiska besvär.

Det visar en undersökning som Systembolaget låtit Kantar Sifo göra under våren. Resultatet presenteras i Alkoholrapporten 2018.

– Psykisk ohälsa är ett ökande samhällsproblem, men det talas sällan om kopplingen till alkohol. Självmedicinering är en riskfaktor för att utveckla alkoholberoende, och det är en del av vårt samhällsuppdrag att informera om alkoholens risker, säger Magdalena Gerger, VD Systembolaget, i ett pressmeddelande.

 

Av undersökningen framgår också att en tredjedel av de äldre männen i undersökningen använder alkohol för att kunna somna en gång i veckan eller oftare.

Trots att många använder alkohol för att självmedicinera mot psykiska besvär kan resultatet i själva verket bli det motsatta. Även det framgår av Alkoholrapporten 2018.

Enligt rapporten förskjuter alkohol balansen mellan hämmande och stimulerande signalsubstanser så att nivåerna mellan de hämmande ökar och de stimulerande minskar. Om hjärnan utsätts för alkohol en längre tid försöker den kompensera genom att öka de stimulerande och minska de hämmande, vilket leder till obalans i systemet. 

– Det vanskliga med alkohol är att det på kort sikt kan kännas som att det fungerar för att dämpa negativa känslor, men i förlängningen kan effekten bli den motsatta. På sikt leder regelbundet alkoholintag till förändringar i hjärnan som paradoxalt nog gör en mer stresskänslig, ökar sömnbesvären och nedstämdheten, säger Lotfi Khemiri, läkare och beroendeforskare vid Beroendecentrum Stockholm, i pressmeddelandet.

 

Det finns också ett samband mellan alkohol och depression, även om det är svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Kanske kan vilken som leda till det andra?

Enligt rapporten lider mellan 30 och 40 procent av personer med alkoholproblem också av depressionsliknande tillstånd, samtidigt som mellan fem och tio procent av de som lider av depression också har alkoholproblem.

Det finns studier som visar att alkoholproblem kan uppstå av självmedicinering, men det finns också studier som visar att alkoholproblem kan leda till depression. Det ena utesluter inte det andra.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/sjalvmedicinering-med-alkohol-oroar/feed/ 0
Injektionsrum i Miljöpartiets valprogramhttp://www.accentmagasin.se/politik/injektionsrum-miljopartiets-valprogram/ http://www.accentmagasin.se/politik/injektionsrum-miljopartiets-valprogram/#respond Mon, 04 Jun 2018 06:29:17 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1649982 På Miljöpartiets kongress förra veckan antogs ett nytt valmanifest som även innehåller satsningar på en skadereducerande narkotikapolitik.]]>

På Miljöpartiets kongress förra veckan antogs ett nytt valmanifest som även innehåller satsningar på en skadereducerande narkotikapolitik.

Hela skrivelsen lyder:
”Missbrukare är en av samhällets mest utsatta grupper och narkotikarelaterade dödligheten i Sverige är stor. Vi vill rädda liv genom att bedriva en skadereducerande narkotikapolitik och bland annat genomföra försök med injektionsrum.”

Förslaget kom från Grön Ungdom och en av de som drev frågan på kongressen var Julius Eberhard.

– Jag ser det som ett naturligt steg. Det har dröjt länge för att få sprututbyten på plats. Nu börjar även naloxonspray komma på plats men det behövs ännu mer. Fixrum har haft god effekt i många andra europeiska länder. Sverige borde åtminstone testa, säger han.

 

Injektionsrum finns i flera europeiska länder och, enligt den europeiska narkotikabyrån EMCDDA, har de en positiv effekt på riskbeteende hos injektionsmissbrukare.

Julius Eberhard tror att ett ensidigt fokus på nollvisionen inom svensk narkotikapolitik är en av de främsta anledningarna till den höga narkotikadödligheten i Sverige.

– Det har varit ett överordnat mål att så få som möjligt ska bruka droger och det är ju lovvärt. Men när man har gjort det så svårt som möjligt att bruka har man också gjort det svårt att söka hjälp. Politiker har inte velat gå vidare med skadereducerande åtgärder eftersom det har setts som ett hot mot nollvisionen, säger han.

 

Redan vid förra årets kongress tog Miljöpartiet beslut om att man vill göra försök med injektionsrum efter hårt kampanjande från Grön Ungdom. IOGT-NTO:s narkotikapolitiska talesperson Pierre Andersson var då mycket kritisk till förslaget.

– Jag tror att vi kan använda resurserna mycket bättre. Vi måste satsa mycket mer på snabb tillgång till bra vård och behandling, i dag är det fortfarande svårt för många att få den hjälp de behöver, sa han till Accent vid det tillfället.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/injektionsrum-miljopartiets-valprogram/feed/ 0
”Vi får inte tappa engagemanget”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vi-far-inte-tappa-engagemanget/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vi-far-inte-tappa-engagemanget/#respond Fri, 01 Jun 2018 09:29:09 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1649955 IOGT-NTO:s utvecklingsarbete, Expedition 50, innebär förändringar av stora delar av verksamheten. Nu får arbetet kritik för att engagemangsfrågan inte prioriteras.]]>

IOGT-NTO:s utvecklingsarbete, Expedition 50, innebär förändringar av stora delar av verksamheten. Nu får arbetet kritik för att engagemangsfrågan inte prioriteras.

Olle Häggström, utvecklingschef för IOGT-NTO-rörelsen i Västernorrland, anser att organisationsfrågorna tar för mycket kraft från engagemangs- och medlemsfrågor.

– Expedition 50 kom ju till för att få fler engagerade och utveckla medlemsfrågorna, men sedan kongressen i Karlstad har vi inte pratat om medlemsengagemang. Personalorganisationen och den geografiska indelningen upptar all tid.

Han är orolig för att engagemanget tappas bort under tiden.

– Just nu är det vacuum i medlemsfrågan. Vi måste öka engagemanget om vi ska finnas på många platser och synas i samhällsdebatten; om vi ska vara en kraft att räkna med. Vi kan inte vänta till efter kongressen. Då tar det till 2020 innan vi kommer igång med det arbetet, säger han.

 

I hans distrikt Västernorrland har de tagit itu med frågan.

– Vi listade vilket engagemang som finns i distriktet, både traditionella engagemangsformer och nya. Sedan funderade vi över vilka former vi skulle kunna utveckla.

Vad tycker du bör göras för att öka engagemanget?

– Jag tror att man måste erbjuda fler utbildningar för ideella. Det är när man möts som man får kraft. Vi har lyckats utbilda 20 nya medlemmar i Västernorrland. Vi lägger utbildningen för de nya medlemmarna, en kursdag, parallellt med andra utbildningar. Även om det kanske bara är 7–8 nya så blir det fler personer att umgås med och lära känna.

Västernorrlands distrikt anordnade också en engagemangsresa till Trondheim.

– Det möjliggjordes av ett arv vi fått, som bara kan användas för att utbilda föreningsstyrelser. Ett krav är att utbildningen sker i något av de nordiska länderna. Det var en mycket attraktiv och uppskattad resa.

 

Det räcker inte med att en grupp anställda ska lösa frågan. Det krävs ett medlemsengagemang.

 

Olle Häggström är orolig för en övertro på anställda.

– Det räcker inte med att en grupp anställda ska lösa frågan. Det krävs ett medlemsengagemang. Om 4 000 värvar varsin medlem så är målet uppnått.

Idag ser det inte ut så.

– Nu är det i stället få personer som värvar många. Det förutsätter att det finns andra som tar emot dem i verksamheten, men det finns ingen beredskap för det idag.

 

Han tycker att prioriteringen varit felaktig i sjösättningen av Expedition 50.

– Nu går det inte att backa bandet, men jag trodde att vi skulle börja med att prata om hur vi skulle öka engagemanget och öka medlemstalet. I stället fastnade vi i organisatoriska frågor. Det är en stor risk att vi tappar något på vägen.

Att endast räkna medlemmar i numerär anser han är ointressant.

– Jag förstår att det är bra med mätbara mål, som antal medlemmar och skattesänkningar, medan det är svårare att mäta hur vi klarar att utmana alkoholnormen och ökar medlemsengagemanget.

 

Han tycker att IOGT-NTO borde fundera mer över hur medlemsrekryteringen går till.

– Förra året värvade vi 300 nya medlemmar i Västernorrland. Två tredjedelar värvades utanför köpcentra och andra platser med mycket folk. Vi lyckades inte engagera dem, och i slutänden räckte det inte till att nettoöka medlemsantalet i distriktet. Och så många är det inte som dör på ett år.

 

Jag tror att vi som rörelse tjänar på att ta emot folk som inte tagit steget till helnykterhet.

 

För Olle Häggström är det inte självklart att medlemskapet kommer före engagemanget.

– Kanske borde vi engagera människor först och fråga dem sen? Jag tror att vi som rörelse tjänar på att ta emot folk som inte tagit steget till helnykterhet. Inte så att de skulle få beslutanderätt, men att ta vara på deras engagemang och ta med dem i gemenskapen tycker jag att man ska göra. Men den åsikten vet jag att alla inte delar, säger han.

 

Andrine Winther, vice ordförande för IOGT-NTO, delar Olle Häggströms syn på skälet till att Expedition 50 kom till.

– Det är för att frigöra tid och lust till engagemang. Medskicket från kongressen var dock att vi skulle ta god tid att lyssna in synpunkter från olika håll. Men det är toppen att organisationen visar otålighet och tycker att det går för sakta, säger hon.

Hon håller inte med om att engagemanget glömts bort.

– Redan nu frigör vi tid för dem som valt att få avlastning med administration. De förtroendevalda har påpekat att allt för mycket av deras tid gått åt till administration, förvaltning av fastigheter och ekonomi. Nu får de tid över för att göra insatser, säger hon.

Andrine Winther. Foto: Maria Steén

Värvningen ligger högst på agendan för förbundsstyrelsen.

– Hur vi ska bli fler och hur vi ska öppna organisationen för de nya. Det kommer fortfarande att krävas att några värvar många, men allra bästa sättet att värva är att skapa lokala team där man jobbar tillsammans flera som känner området.

 

Expedition 50 ska försöka hitta alternativen. Det är en lika viktig insats att skänka pengar till internationella projekt som att göra något annat.

 

För att behålla fler medlemmar anser hon att det måste finnas fler olika engagemangsformer.

– Vi måste ställa om mentalt. Länge har vi tryckt in medlemmar i föreningar, men 80 procent av våra medlemmar vill ju ha något annat. Expedition 50 ska försöka hitta alternativen. Det är en lika viktig insats att skänka pengar till internationella projekt som att göra något annat.

 

Hon är nöjd med hur långt processen kring Expedition 50 kommit.

– Jag ser positivt på att vi kommit så långt. Nu börjar också de tillfälliga teamen komma på plats. De är nyckeln till att få igång nya engagemangsformer, säger hon.

Hon är inte rädd för att förväntningarna ska läggas över på tjänstemännen att läsa engagemangsfrågan.

– Nej, tvärtom. De jobbar ju nära tillsammans med de förtroendevalda i distrikten, säger hon.

Även Olle Häggström håller med om att de nya teamen ger visst hopp för framtiden.

– Det känns som att de nya personalteamen, de som hunnit komma i gång, är på rätt väg. Lite hoppfull är jag, men vi måste i gång snart. Innan det är för sent.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/vi-far-inte-tappa-engagemanget/feed/ 0
Studie om måttlighetsdrickande skulle bekostas av alkoholindustrinhttp://www.accentmagasin.se/forskning/studie-om-mattlighetsdrickande-skulle-bekostas-av-alkoholindustrin/ http://www.accentmagasin.se/forskning/studie-om-mattlighetsdrickande-skulle-bekostas-av-alkoholindustrin/#respond Fri, 01 Jun 2018 04:48:35 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1649925 När amerikanska National Institute of Health skulle sjösätta en enorm studie för att undersöka måttlighetsdrickande vände man sig till alkoholföretagen för ekonomisk backning.]]>

När amerikanska National Institute of Health skulle sjösätta en enorm studie för att undersöka måttlighetsdrickande vände man sig till alkoholföretagen för ekonomisk backning.

Den omfattande studien skulle sträcka sig över 10 år behövde 600 miljoner kronor för att finansieras. Om den kunde visa på hälsoeffekter av måttligt drickande skulle effekterna kunna vara omfattande. Initiativtagarna presenterade sin idé för höjdare inom alkoholbranschen 2014 och pengarna sköts till av företag som Anheuser Busch Inbev och Heineken. Det kunde New York Times avslöja tidigare i år.

 

Myndigheten har vid flera tillfällen dementerat att man skulle ha diskuterat studien upplägg med alkoholföretagen. Men korrespondens och vittnesmål som New York Times tagit del av visar att företrädare för National Institute of Health vid flera tillfällen träffat företrädare för alkoholindustrin. Man har då antytt att studiens resultat kommer att tala för det hälsosamma i måttlighetsdrickande.

 

Högt uppsatta forskare beskrev för alkoholindustrin hur de var övertygade om att en storskalig studie av måttlighetsdrickande skulle visa på hälsofördelar. En tillräckligt omfattande studie skulle kunna leda till att alkohol skulle kunna inkluderas i en rekommenderad kost.

 

National institure of Health har efter avslöjandet lagt studien i frysboxen och kommer undersöka om man bröt mot sina egna regler när man uppvaktade alkoholindustrin för att bekosta projektet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/studie-om-mattlighetsdrickande-skulle-bekostas-av-alkoholindustrin/feed/ 0
Fängelse för internetförsäljning av fentanylanalogerhttp://www.accentmagasin.se/politik/fangelse-internetforsaljning-av-fentanylanaloger/ http://www.accentmagasin.se/politik/fangelse-internetforsaljning-av-fentanylanaloger/#respond Thu, 31 May 2018 12:14:01 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1649957 Det blev fällande domar i det så kallade fentanylmålet vid Södertörns tingsrätt. Rätten anser att de åtalade var medvetna om riskerna med att sälja drogerna men har varit likgiltiga inför dem.]]>

Det blev fällande domar i det så kallade fentanylmålet vid Södertörns tingsrätt. Rätten anser att de åtalade var medvetna om riskerna med att sälja drogerna men har varit likgiltiga inför dem.

Idag föll domen i Södertörns tingsrätt mot de två bröder från Stockholm, födda 1984 och 1994, som stått åtalade för åtta fall av grovt vållande till annans död efter att ha sålt fentanylanaloger via internet. Den äldre brodern döms till fem och ett halvt års fängelse och den yngre till fyra år. De ska även betala ett skadestånd på sammanlagt 1,1 miljoner.

 

Domen presenterades av Pär Backström , tillförordnad chefsrådman vid Södertörns tingsrätt och rådman Kajsa Hällje.

– Målet har varit komplext och omfattande. Vi har inte haft tillgång till liknande avgöranden att hänga upp resonemanget på, säger Pär Backström.

Vad domen kommer att få för följd på sikt har han svårt att uttala sig om.

– Men jag tror inte att det är osannolikt att intresset för den här sortens verksamhet minskar, säger han.

Åtta personer, sju män och en kvinna födda mellan 1978 och 1993, avled efter att ha inhandlat fentanylvarianter av bröderna. Försäljningen skedde via ett aktiebolag där den äldre brodern var den enda aktieägaren. Drogerna levererades i nässprayflaskor vilket gör det svårt för brukaren att vara säker på exakt hur stor dosen blir, eftersom varje dusch kommer innehålla olika mängder av drogen. Som många andra liknande sidor sålde man substanserna med hänvisning att de inte skulle användas i russyfte.

– Vi bedömer att de köpts och sålts i russyfte eftersom de bara sålts till privatpersoner och i sprayflaskor, säger Kajsa Hällje.

Bröderna har även påstått att de inte vetat om hur farliga drogerna de hanterade var, men de har ändå använt skyddsmasker när de hanterat substanserna.

– Den äldre brodern har även sagt att det var så svårt att måtta upp drogerna att de inte kunde säljas som pulver utan måste blandas ut i vatten, säger Kajsa Hällje.

Försäljningen tog slut i och med en husrannsakan i oktober 2016. Vid tillfället var de analoger som bröderna handlade med, akrylfentanyl och tetrahydrofuranfentanyl, ännu inte klassade som narkotika eller hälsofarlig vara. De har därför nekat till brott.

 

Den yngre broderns försvarsadvokat Jan Frej var beredd på dagens dom men är missnöjd.

– Min klient anser sig ju haft en väldigt liten roll i verksamheten, han har i stort sett varit brevbärare. Att han får nästan lika långt straff som sin bror tycker vi inte är helt rätt, säger han.

Han kommer att överklaga domen till hovrätten och menar att hans klient inte ens sett hemsidan där drogerna såldes. Tingsrätten går inte på den yngre broderns linje utan menar att substanserna hanterats i samförstånd mellan bröderna.

Den äldre brodern döms även för bokföringsbrott, övergrepp i rättssak, vårdslöshet med narkotika och två fall av brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Tingsrätten beräknar det samlade straffvärdet till sex års fängelse men drar av ett halvår på straffet då han även får näringsförbud i tio år.

 

Under de senaste åren har fentanylvarianter kunnat säljas öppet på internet. Genom att hålla sig till varianter som ännu inte klassats har försäljarna kunnat slinka undan ansvar. Genom att byta varianter när en gammal har klassats har fentanylanalogerna sålts lagligt. Dagens dom kan bli början på en förändring där försäljarna inte längre kan hävda ansvarsfrihet kring hur substanserna används. Södertörns tingsrätt anser att bröderna gjort sig skyldiga till en medveten oaktsamhet där man insett riskerna med att sälja preparaten men varit likgiltiga inför den risken. Om denna bedömning håller sig i högre instanser öppnas en ny möjlighet att döma personer för försäljning av så kallade nya psykoaktiva substanser som ännu inte narkotikaklassats.

 

431 personer har dött i Sverige av fentanyl och dess analoger sedan 2014. Fentanylanaloger ökar kraftigt i Rättsmedicinalverkets statistik över narkotikadödlighet.

Samtidigt rapporterar SVT idag att fentanyldödligheten minskat hittills i år till följd av att polisen lyckats stänga ner tio hemsidor som sålt fentanyl.

– Vi har lyckats störa ut dem och skapat oro i leden för de som bedriver sån här verksamhet, säger Stewe Alm, narkotikaexpert på NOA till SVT Nyheter.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/fangelse-internetforsaljning-av-fentanylanaloger/feed/ 0
IOGT gläds åt möjlighet att påverka i FNhttp://www.accentmagasin.se/politik/iogt-glads-mojlighet-att-paverka-fn/ http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-glads-mojlighet-att-paverka-fn/#respond Thu, 31 May 2018 05:00:23 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1649922 IOGT är nu en del av WHO:s arbete för hälsa för alla. ”Det är viktigt att välja var vi lägger fokus nu när vi kan påverka”, säger Kristina Sperkova, ordförande i IOGT International.]]>

IOGT är nu en del av WHO:s arbete för hälsa för alla. ”Det är viktigt att välja var vi lägger fokus nu när vi kan påverka”, säger Kristina Sperkova, ordförande i IOGT International.

Efter en process som tagit flera år, har IOGT International nu blivit officiell partner till Världshälsoorganisationen, WHO.

– Vi känner oss hedrade och det här ökar våra möjligheter att vara rösten på FN-nivå för en alkoholpolitik som bidrar till global hälsa och utveckling, säger Kristina Sperkova, ordförande för IOGT International.

Hälsa för alla är WHO:s huvudmål i en ny arbetsplan som ska gälla de fem kommande åren.

– Allt fokus är på detta, att alla människor ska leva upp till sin bästa hälsa, alla åtgärder ska syfta till att det blir möjligt för dem. Genom alkoholpolitik kan man uppnå det. Alkoholpolitiska lösningar hjälper till att minska och förebygga våld, trafikolyckor och sjukdomar som cancer, tuberkulos och hiv/aids. Effektiva alkoholpolitiska åtgärder för alla bidrar i sin tur till en hållbar utveckling i världen, säger Kristina Sperkova.

 

IOGT International är väl förberedd som organisationen, också på de hinder i arbetet som kommer att finnas.

– Vi är inte naiva, världen kommer inte att vara rosa imorgon. Nu är det viktigt att välja var vi lägger vårt fokus. Vi har upplevt hur jobbigt det är att inte kunna påverka, nu måste vi jobba för det. Vi är glada för små framgångar och är realistiska, säger Kristina Sperkova.

WHO är ett forum för regeringar och 194 länder är medlemmar. I samband med Världshälsomötet förra veckan höll IOGT International ett seminarium: ”From Burden to Solution” där Slovenien, Botswana, Guyana, Estland och Thailand var samarbetspartners.

– Det är ett 30-tal länder som visat intresse för alkoholpolitik och samarbete med oss. Vi kan vara ledsna att de andra 160 inte bryr sig, men för fyra år sedan var det mycket färre länder som visade intresse att samarbete.

 

Enligt Kristina Sperkova är det nu flera länder som vänder sig till IOGT International och frågar om råd och hjälp att formulera sig.

– Vi vill vara ett stöd för dem att analysera dokument. Vi gjorde tre olika uttalanden och skickade in ett uttalande om droger. Vi jobbar med de länder som vi vet är intresserade av alkoholpolitik, eller är väldigt kopplade till vårt intresse. Efter några års arbete vet vi vilka som är intresserade eller har potential.

Ofta har ländernas regeringar inte resurser att fokusera fullt ut på alkoholfrågan.

– Vi visar hur de genom alkoholskatter kan få in pengar till statskassan att använda till förebyggande arbete och behandling i allmänhet inom sjukvården. Det är åtgärder som är effektiva och kostar mindre än andra som de använder.

 

När ett land är intresserade av ett långt hälsosamt liv för sina medborgare men inte pratar om alkoholskador då tar IOGT International fram fakta för att visa hur alkoholpolitiska åtgärder bidrar till hälsosamt liv.

Att vara officiell partner till WHO stärker IOGT:s egen organisation och ger möjlighet att påverka i länder där organisationen har medlemmar.

– Det är viktigt hur våra medlemmar jobbar mellan mötena, de bereder vägen för oss och ger extra energi. Till exempel Ghana, Kenya och Zimbabwe hjälpte oss inför den här samlingen. Nu kunde vi verkligen känna effekten av det.

Ger den svenska regeringen draghjälp till ert arbete?

– Inte riktigt just nu. Vi hade bra kontakt under samlingen. Den svenska regeringen fokuserar just på ett långt hälsosamt liv för medborgarna och vi har mycket gemensamt. Vi för samtal om detta men alkoholåtgärder är inte högsta prioritet för svenska regeringen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/iogt-glads-mojlighet-att-paverka-fn/feed/ 0
På Tollare utbildas framtidens ledarehttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/pa-tollare-utbildas-framtidens-ledare/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/pa-tollare-utbildas-framtidens-ledare/#respond Wed, 30 May 2018 09:35:23 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1649907 Engagemang kan ta sig många olika uttryck. Det märks tydligt när Accent möter deltagarna på Tollares kurs i ideellt ledarskap.]]>

Engagemang kan ta sig många olika uttryck. Det märks tydligt när Accent möter deltagarna på Tollares kurs i ideellt ledarskap.

Det är vårdagjämning och klarblå himmel i Saltsjö Boo utanför Stockholm. Solens strålar letar sig in i Tollare folkhögskolas matsal. Runt ett fikabord har deltagare i den första allmänna kursen med profil ideellt ledarskap samlats. Anledningarna till att de befinner sig på just den här kursen verkar vara lika många som deltagarna. Men ett har de gemensamt – alla brinner för att göra saker för andra.

Någon har varit engagerad i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, en annan i Latinamerikagrupperna och Amnesty, en tredje har varit lekmannaövervakare inom kriminalvården, och en fjärde anordnat fotbolls- och kulturevenemang för unga.

 

Leontine Olsbjörk är 20 år och går sitt andra år på Tollare. Förra året läste hon foto. Hon kommer från Göteborg, där hon var aktiv i UNF.

– Det började med att några vänner och jag ordnade en konsert. Sedan bildade vi en arrangörsgrupp, Randiga strumpor, som anordnade musikevenemang. Bland annat livemusiktävlingen Musik direkt, som nu har bytt namn till Imagine Sweden.

Leontine Olsbjörk var tidigare medlem i Älvsborgsföreningen UNF Kravall. På UNF:s webbplats beskriver de sig som distriktets coolaste förening.

– Vi hade en klubb, Tuggummi, där vi blandade alkoholpolitik och kultur. Folk kom för att dansa och lyssna på musik, men vi pratade också nykterhet och alkoholpolitik. Och så fixade vi alkoholfria barer på olika evenemang, som Way Out West, säger hon.

Leontine Olsbjörk är engagerad inom många områden. Foto: Anna Simonsson.

Hon började engagera sig för att slå hål på fördomar om tonåringar som lata.

– Jag ville visa att vi visst gör saker. Att göra saker som andra har glädje av har också gjort att jag fått en mening i livet som jag inte känt tidigare, säger hon.

Vad hon ska göra när kursen tar slut till sommaren vet hon inte än.

– Helst skulle jag vilja vidareutbilda mig inom kultur och event. Eller så blir det något helt annat, säger hon med ett leende:

– Jag gillar Stockholm och hoppas bli kvar här i höst.

Det finns många områden hon kan tänka sig att engagera sig i.

– Rasismen eller hela #metoo-rörelsen. Det är sådant jag brinner för. Det finns så mycket att göra – även här på skolan. Det är bara att sätta igång, säger hon.

För Leontine Olsbjörk verkar handling alltid ligga nära till hands.

– Vi hade en händelse på skolan i höstas med hot på grund av sexuell läggning. Då drog jag igång ett fotbollslag för tjejer och transpersoner. Vi blev tio stycken som tränade fotboll ihop. Någon hade spelat mycket, men själv hade jag inte spelat alls. Det var jättekul.

Under vintern har träningarna legat nere.

– Men vi drar nog igång nu igen när våren har kommit.

 

Aron Habte och Milkias Habte brinner för fotboll och för att ge unga en meningsfull fritid. Foto: Anna Simonsson.

Aron Habte och Milkias Habte är båda 20 år och kusiner. De bor nära varandra och har gått i samma skola sedan högstadiet. Förra året läste Milkias Habte en kurs på distans på Tollare. Han gillade skolan och tipsade sin kusin. Nu läser de tillsammans igen. De delar även sitt ideella engagemang.

– Vi är ett kompisgäng från Akalla–Husby som 2014 drog igång en fotbollsturnering för att vi tyckte att det fanns för lite att göra för ungdomarna i området, säger Milkias Habte.

Turneringen har vuxit. I augusti genomfördes Västerorts Block Party, ett idrotts- och kulturevenemang som hölls i anslutning till ungdomsgården Reactor i Husby.

– Det blev jättestort. Det kom massor av folk, till och med från andra städer, säger Milkias Habte.

Festens första dag var full av matcher i fotboll och basket. Andra dagen hölls en konsert med kända artister.

– När vi startade vår verksamhet sa vi bara till folk att de skulle komma och spela fotboll med oss. Nu är allt mer organiserat. Vi har bildat föreningen Maestro events för att kunna ordna turneringar med fina priser, säger Aron Habte.

Och det har de verkligen lyckats med. Vinnande lag har fått en utlandsresa.

– Vi har varit i Italien, Barcelona och Paris med vinnarlag. De har fått se fotboll och titta på sevärdheter. För många av ungdomarna har det varit deras första utlandsresa, säger Milkias Habte.

Kusinernas mål är att ge ungdomarna fina upplevelser.

– Fotboll är något vi lockar med, men syftet är egentligen att ge dem en dag de aldrig glömmer, säger Milkias Habte.

De har också genomfört ett ”killforum”.

– Vi träffade 16–18 högstadiegrabbar och pratade livskunskap tre gånger i veckan under höstterminen. I vårt område är det vanligt att man har många frågor. Ibland pratade vi inte alls utan bara umgicks, säger han.

Ungdomarna är drivkraften för kusinerna.

– Jag kan se mig själv i dem. När jag var i deras ålder och hade det jobbigt så fanns ledarna på Reactor där. När jag hade problem i skolan fick jag hjälp med skolarbetet och när jag inte orkade gå till träningen peppade de mig, säger Aron Habte.

Kusinerna har sina framtida mål klara.

– Jag vill läsa till socialpedagog här på Tollare, säger Milkias Habte.

– Jag vill plugga till fritidspedagog. Jag har jobbat som fritidsledare förut och tyckte det var kul. Helst vill jag läsa på Södertörn så jag kan bo kvar i Stockholm, säger Aron Habte.

 

Rasten är slut och klassen har lektion. De har läst ett par kapitel i boken Driv och pratar om innehållet; hur man talar om svåra saker med barn, vikten av att lyssna och att inte ställa ledande frågor. De talar också om hur det går till att göra en orosanmälan.

– Ideella ledare har, till skillnad från skolpersonal, inte någon skyldighet att anmäla om de misstänker att ett barn far illa, men man har ändå ett ansvar, säger läraren Jenny Nordfält.

Hon förklarar också att man inte behöver några bevis för att anmäla. Det räcker att man känner att det är något som inte stämmer.

– Jag visste inte att det var så enkelt. Jag trodde det skulle gå igenom polisen, säger Yolanda Ortiz Dubon.

Läraren Jenny Nordfält (i gul tröja) leder samtalet med deltagarna Milkias Habte, Aron Habte, Asya Cakar, Ivan Anwar och Yolanda Ortiz Dubon. Foto: Anna Simonsson.

Flera av deltagarna vittnar om hur bra lärare de har och vilken nytta de kommer att ha av innehållet i kursen.

– Om man brinner för att engagera sig så är det intressanta ämnen och teman. Vi får också göra många bra studiebesök, säger Ivan Anwar.

Klassen har tillämpat sådant de lärt sig genom att tillsammans genomföra Vit jul-aktiviteter veckan före jul. Familjer bjöds på julbord, pyssel, julmustprovning och tillverkning av pepparkakshus. En fotograf fanns på plats som tog foton av barn och familjer. En grupp barn fick åka på utflykt till Jumpyard, en anläggning där man kan hoppa på studsmattor och klättra.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/pa-tollare-utbildas-framtidens-ledare/feed/ 0
Sängfösaren kan sabba nattsömnenhttp://www.accentmagasin.se/forskning/sangfosaren-kan-sabba-nattsomnen/ http://www.accentmagasin.se/forskning/sangfosaren-kan-sabba-nattsomnen/#respond Wed, 30 May 2018 04:15:38 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1649890 Så lite som ett standardglas kan påverka nattsömnen negativt enligt en ny finsk studie.]]>

Så lite som ett standardglas kan påverka nattsömnen negativt enligt en ny finsk studie.

4 098 män och kvinnor i åldrarna 18 till 65 fick sin hjärtfrekvens undersökt i en okontrollerad miljö. Det rapporterar Medical News Today. Deltagarna bar hjärtfrekvensmätaren under minst två nätter; en natt efter att de druckit alkohol och en efter att de inte druckit. Mängden alkohol som testpersonerna druckit delades upp i kategorierna låg, medelhög och hög konsumtion i relation till deras kroppsvikt.

 

Hjärtfrekvensen styrs av det automatiska nervsystemet som bland annat också ansvarar för vår återhämtning under sömnen. Genom att mäta hjärtfrekvensen kunde forskarna därför uppskatta deltagarnas sömnkvalité under sömnens första tre timmar.

 

Resultatet tyder på att alkohol försämrar sömnkvalitén. Ett lågt intag försämrade återhämtningen med 9,3 procent, ett medelhögt intag försämrade med 24 procent och ett högt alkoholintag försämrade med 39,2 procent.

Resultaten var de samma för kvinnor och män såväl som för personer med aktiva respektive stillasittande yrken. Däremot verkar yngre beröras mer än äldre av alkoholens skadliga inverkan på sömnen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/sangfosaren-kan-sabba-nattsomnen/feed/ 0
Alkoholindustrin ska föreslå ny alkoholpolitikhttp://www.accentmagasin.se/politik/alkoholindustrin-ska-foresla-ny-alkoholpolitik/ http://www.accentmagasin.se/politik/alkoholindustrin-ska-foresla-ny-alkoholpolitik/#respond Tue, 29 May 2018 11:26:48 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1649783 Sprit- och vinleverantörsföreningen och Sveriges bryggerier har tillsatt en ”kommission” som ska utreda svensk alkoholpolitik.]]>

Sprit- och vinleverantörsföreningen och Sveriges bryggerier har tillsatt en ”kommission” som ska utreda svensk alkoholpolitik.

Sprit- och vinleverantörsföreningen och Sveriges bryggerier har tillsatt en grupp som ska utreda hur svensk alkoholpolitik ska utvecklas.

– Det är lika dumt som om tobaksindustrin skulle tillsätta en kommission som skulle föreslå hur vi ska arbeta med cancerprevention, säger IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero.

 

Nu är det inte heller folkhälsan som står i fokus för den nya utredningen, utan hur den kontrollerade försäljningen ska stärkas. För såväl alkoholproducenter som folkhälsovurmare är det ett bekymmer att alkohol förs in skattefritt, vare sig det sker legalt eller illegalt.

De motåtgärder som producenterna brukar föreslå är sänkt alkoholskatt och ökade resurser till tullen. Det sistnämnda kan nog de flesta ställa upp på, men sänkta alkoholskatter är det färre som tycker är en bra idé. Även om incitamentet till smuggling eller privat införsel minskar så blir alkoholen billigare för alla, över hela landet, vilket brukar få människor att dricka mer. Och det brukar kosta mer än det smakar för skattebetalarna.

 

Om den nya kommissionen kommer fram till något annat återstår att se.

Ordförande för kommissionen är förre finansministern Erik Åsbrink. Övriga representanter är Helena Frisk, tidigare ordförande i arbetarnas socialpolitiska organisation, Verdandi, och riksdagsledamot, Nina-Katri Gustafsson, sociolog och forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms Universitet, Sune Rydén, tidigare Tullverkets nationelle specialist på alkohol, tobak och punktskatter, Eva Östling, var tidigare vd för Visita, branschorganisation och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen och regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne och vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen.

Arbetet ska vara klart om ett halvår.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/alkoholindustrin-ska-foresla-ny-alkoholpolitik/feed/ 0
Alkohol påverkar bakterier i munhålanhttp://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-paverkar-bakterier-munhalan/ http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-paverkar-bakterier-munhalan/#respond Tue, 29 May 2018 04:16:26 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1649893 Jämfört med personer som inte dricker alkohol har de som dricker ett glas om dagen en stor mängd bakterier i munnen som kan kopplas till sjukdomar i tandköttet, vissa cancerformer och hjärtsjukdom.]]>

Jämfört med personer som inte dricker alkohol har de som dricker ett glas om dagen en stor mängd bakterier i munnen som kan kopplas till sjukdomar i tandköttet, vissa cancerformer och hjärtsjukdom.

Inte nog med att alkoholkonsumenterna hade fler bakterier som kan orsaka sjukdom. De hade dessutom färre laktobakterier, som håller skadliga bakterier i schack. Det framgår av en studie som publiceras i tidskriften Microbiome.

– Vår studie ger klara bevis för att alkoholdrickande är dåligt för en hälsosam balans av mikrober i munnen, vilket kan bidra till att förklara varför drickande, liksom rökning, leder till bakterieförändringar som kan kopplas till cancer och kroniska sjukdomar, säger Jiyoung Ahn, epidemiolog, biträdande chef för NYU Langone Health’s Perlmutter Cancer Center, och en av de ansvariga för studien, till nyhetskanalen CNBC.

 

Enligt Jiyoung Ahn kan en möjlig förklaring vara att syror i alkoholdrycker gör miljön i munhålan ohälsosam för skyddande bakterier.

Hon uppskattar att ungefär tio procent av den amerikanska befolkningen dricker för mycket, vilket betyder mängder över ett glas om dagen för kvinnor och två eller fler för män.

 

Även tidigare studier har visat att det finns ett samband mellan cancersjukdomar och förändringar i bakteriefloran, men den nya studien är den första som gör direkta jämförelser mellan konsumtionsnivåer och deras effekt på munbakterier.

Drygt 1 000 personer mellan 55 och 87 år har ingått i studien.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/alkohol-paverkar-bakterier-munhalan/feed/ 0
Olika syn på cannabispolitiken i Nordenhttp://www.accentmagasin.se/politik/olika-syn-pa-cannabispolitiken-norden/ http://www.accentmagasin.se/politik/olika-syn-pa-cannabispolitiken-norden/#respond Mon, 28 May 2018 10:54:42 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1649880 Finns det en nordisk samsyn kring cannabis? När Nordens välfärdscenter och Popnad bjöd in till debatt blev det tydligt att åsikterna är delade.]]>

Finns det en nordisk samsyn kring cannabis? När Nordens välfärdscenter och Popnad bjöd in till debatt blev det tydligt att åsikterna är delade.

I debatten, som refereras av Popnad, deltog Helgi Gunnlaugsson, professor i sociologi vid Háskóli Íslands, Karin Rantala, utbildningsplanerare på föreningen EHYT (Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete), Paul Larsson, professor vid norska Politihøgskolen och Per Ole Träskman, professor emeritus vid Lunds universitet.

Under seminariet What’s the Nordic way concerning cannabis? var en av huvudfrågorna om det finns en nordisk samsyn då det gäller cannabis samt om det är legalisering, avkrimanlisering av eget bruk och innehav eller straff som gäller i Norden i framtiden?

 

Per Ole Träskman, som jobbat i Finland, Sverige och Danmark, och är bosatt i Danmark sedan 25 år, menar att Sverige avviker:

– I Sverige är man inte intresserad av så mycket annat än av straff och kontroll, det har kanske ändrats lite, men Sverige avviker från de övriga nordiska länderna i det här avseendet. Man vill ha ett drogfritt samhälle och förespråkar nolltolerans.

Han fick medhåll av Karin Rantala:

– De flesta nordiska länder går mot avkriminalisering av cannabis, det tror jag, men Sverige är helt klart ett undantag.

 

Paul Larsen anser att cannabis bör legaliseras, men försäljningen ska regleras:

– Cannabis ska vara legaliserad, men reglerad, och det borde vi diskutera, hur vi ska reglera den. Jag gillar det nordiska sättet att reglera, jag gillar Systembolaget till exempel. Det finns såklart en viss positiv effekt av straff, till exempel hur mycket droger som är tillgängliga i samhället, men den positiva effekten är ganska begränsad.

Helgi Gunnlaugsson påpekade att Island håller ögonen främst på Sverige:

– Island ser på de andra nordiska länderna, mycket på Sverige och det drogfria samhället, kanske mindre på Danmark. Diskussioner om reformer och alternativ kan förekomma, men när det kommer till kritan, till regering och riksdag, då finns det ingen vilja att liberalisera. Island kommer inte att legalisera cannabis om inte de andra nordiska länderna gör det först.

 

Fotnot: Popnad är en vetenskaplig webbplats för forskning inom alkohol- och drogområdet, och är en del av Nordens Välfärdscenter.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/olika-syn-pa-cannabispolitiken-norden/feed/ 0
Mathias Lövström – formgivare och Sillviksbosshttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/mathias-lovstrom-formgivare-och-boss-sillvik/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/mathias-lovstrom-formgivare-och-boss-sillvik/#respond Mon, 28 May 2018 05:31:10 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1649851 Medlemmen Mathias Lövström, blev indragen i UNF via Drogfria klassen och blev kvar. Längs vägen växte engagemanget och han fick även upp ögonen för formgivning.]]>

Medlemmen Mathias Lövström, blev indragen i UNF via Drogfria klassen och blev kvar. Längs vägen växte engagemanget och han fick även upp ögonen för formgivning.

Hur ser ditt engagemang i IOGT-NTO ut?

– Jag jobbar främst med Sillvik, IOGT-NTO:s sommarhem på kusten utanför Göteborg. Där hyr vi ut stugor och bungalows, främst till medlemmar under sommaren. Sen har vi också uthyrning till icke medlemmar, skolor och kommuner. På Sillvik finns bra möjlighet till aktiviteter och det är ett sätt för våra medlemmar att få komma ut och bada, grilla och träffas.

 

Hur upptäckte du IOGT-NTO?

– Det var när jag gick i åttan och UNF i Köping, där jag bodde, hade ett projekt som hette Drogfria klassen. Om hela klassen höll sig från alkohol och andra droger under hela läsåret skulle vi få en klassresa. Det där höll ju inte men jag och några andra blev medlemmar. Jag hängde kvar för att det var roligt och för att man fick göra en massa kul saker. Längs vägen har engagemanget växt.

 

Vad har du tagit med dig från rörelsen ut i ditt övriga liv?

– Det var inom rörelsen som mitt intresse för formgivning väcktes. Det började med att göra affischer till arrangemang och sånt. Sen är det ju också demokratiskolningen – att man vet hur det funkar i föreningar tycker jag är väldigt viktigt. Genom rörelsen har jag fått ta ansvar och växa som person.

 

Du jobbade på Accent ett tag också?

– Jag började 2010 och jobbade där ett och ett halv åt som art director. Det var fantastiskt roligt att få vara med och utveckla tidningen. Har man ett intresse för formgivning och har fått växa upp i rörelsen var det en dröm att jobba på Accent.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/mathias-lovstrom-formgivare-och-boss-sillvik/feed/ 0
Johanna Svanelind: ”Jag har alltid haft starka åsikter”http://www.accentmagasin.se/nykterhet/johanna-svanelind-jag-har-alltid-haft-starka-asikter/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/johanna-svanelind-jag-har-alltid-haft-starka-asikter/#respond Fri, 25 May 2018 14:18:30 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1649844 Sedan barnsben har intresset för rättvise­frågor väglett henne. Johanna Svanelind är en nykter världsmedborgare med rötterna i Stockholm och fötterna i Beirut.]]>

Sedan barnsben har intresset för rättvise­frågor väglett henne. Johanna Svanelind är en nykter världsmedborgare med rötterna i Stockholm och fötterna i Beirut.

Johanna Svanelind läser i menyn, men hittar inte det hon söker.

– Har ni foul? frågar hon på klingande arabiska.

Hon är på Sverigebesök och i full gång med piffa till sin lägenhet. Tre fingrar på höger hand är tejpade efter ett missöde med tapetkniven.

Rötterna har hon i Bandhagen och Stureby i södra Stockholm. Från det palestinska kaféet på torget i Bandhagen kan hon peka ut var hennes mamma, mormor och kusiner bor. Men idag är hennes vardag i Beirut, Libanon, där hon arbetar för Svenska kyrkan. Engagemanget fick hon med modersmjölken. Båda föräldrarna är politiker.

– Första gången jag engagerade mig för något var i mellanstadiet när vi skulle vara med i en schackturnering och det moderata kommunstyret hade bestämt att vi inte skulle få ha finalen i Blå Hallen i Stockholms stadshus, säger hon.

Johanna faxade in ett klagomål till stadshuset. Det var första steget på en resa som skulle ta henne till Västsahara, Palestina och slutligen Libanon.

 

För Johanna Svanelind har nykter­heten varit självklar. I tolvårsåldern började hennes vänner lyssna på hardcoreband som Minor Threat och Refused och tog till sig bandens straight edge-­budskap. I tonåren började vännerna falla ifrån. Men hon höll fast vid straight edge.

– Det var aldrig någon som tjatade på en att dricka om man var straight edge. De flesta verkade acceptera det ställningstagandet. Att vara straight edge var en tydlig identitet. Jag minns en gång i högstadiet när några killar lurade i mig ett nikotintuggummi och hur de skämdes efteråt, säger hon.

Även efter att hon slutade lyssna på hardcorepunk och måla svarta kryss på händerna så har drogfriheten hållit i sig. Under gymnasietiden på Globala gymnasiet följde hon gärna med sina vänner på fest, men alltid nykter. Att dricka lockade aldrig.

– Jag har alltid haft starka, principfasta åsikter, och varken velat ge pengar till ett sånt system eller påverka mig själv på det sättet.

Det var också under den här tiden som intresset för globala frågor började växa. Istället för att engagera sig i föräldrarnas ungdomsförbund satsade Johanna Svane­­lind på enskilda frågor och volontär­arbete, snarare än kampanjer. Den första internationella fråga som väckte hennes intresse var ockupationen av Västsahara.

– Min mamma var engagerad i frågan och första gången jag reste dit var med henne.

Johanna Svanelind. Foto: Foto Karen Kalou & Josette Youssef.

Besöket gav mersmak och 23 år gammal gjorde hon ett avbrott i studierna vid School of Oriental and African Studies i London, och reste med två vänner till de västsahariska flyktinglägren i Algeriet. Lägren har funnits på samma plats i generationer.

– Man tänker ju ofta på tält när man tänker på flyktingläger, men mer permanenta läger blir mer som stabila städer. Men de här lägren har stått i snart 40 år och består fortfarande mest av tält. Vissa bygger lerhus, men vart femte år kommer stora regnoväder och då förstörs lerhusen, säger hon.

Johanna Svanelinds förhoppning om att få till en utbildning i arabiska i lägren gick inte att genomföra under de veckor hon var där. Men hennes engagemang för den västsahariska frihetskampen och mänskliga rättigheter har fortsatt även efter resan.

 

Studierna i London innebar även ett år som utbytesstudent på universitet An Najjah i Nablus på Västbanken. Nablus är en gammal stad vars förorter letar sig upp längs de bergssluttningar som omger staden. Israels ockupation gör sig vanligtvis inte påmind här, mer än via de lågflygande stridsflygplan som kan passera under vilken tid som helst på dygnet. Och i stadens utkant ligger två av Västbankens största flyktingläger, Balata och Askar.

– Jag tillbringade en hel del tid på ett kvinnocenter i Balata och började intressera mig för nagelkonst och hennatatueringar, säger hon.

På den vägen kom hon också in på det ämne som skulle bli fokus för hennes uppsats under tiden på Västbanken, nämligen hur skönhetssalonger kan bli en plats där kvinnor kan finna styrka och ekonomiskt oberoende.

– Arbetslösheten är jättehög på Västbanken och trots att kvinnorna är väldigt välutbildade så jobbar de väldigt lite. Skönhetssalonger ger både försörjning och ett eget rum där kvinnor kan prata med varandra.

 

Johanna Svanelind. Foto: Foto Karen Kalou & Josette Youssef.

Det är inte lätt att få tag på alkohol på Västbanken. Men den som vet att leta kommer att finna. I Nablus vet de flesta att man kan bestiga det södra berget Gerizim för att köpa alkohol av samariterna, en liten kristen grupp som lever avskilt på berget. Det var också dit som de flesta av Johanna Svanelinds klasskompisar begav sig på helgerna under det år då hon bodde i Nablus. Själv var hon mer intresserad av Västbankens första skateramp i Qalqilya, precis vid muren mot Israel.

Att vara nykter som vuxen uppfattar hon som svårare än när hon var tonåring.

– Det är på något sätt mer provocerande för folk nu. Jag orkar inte ha den diskussionen varje gång någon frågar om jag vill ha alkohol. Men det kommer ju upp så fort jag träffar nya människor.

 

Även efter året som utbytesstudent i Nablus har hon återvänt till Palestina.
Då genom följeslagarprogrammet EAPPI i de östra delarna av Jerusalem. Sedan sexdagarskriget 1967 är Jerusalem en delad stad. De östra delarna står under palestinskt styre, men bosättare ocku­perar ofta bostäder i östra Jerusalem. Just den sommaren var det många palestinska hus som revs av den israeliska militären i området kring östra Jerusalem.

– Folk kunde ringa oss fyra på morgonen och berätta att någons hus höll på att rivas, säger Johanna Svanelind.

En natt ringde det vid fem på morgonen och hon skyndade sig till ett hus i när­heten med sina kollegor. När de kom fram var bulldozern redan i full fart. När rivningen var över stod hon framför resterna av huset och såg på medan en katt letade efter sina ungar som dött under husmassorna. Barnen i familjen sprang runt och letade efter sina saker bland bråten.

– Jag kände mig väldigt maktlös, och jag bad mannen i familjen om ursäkt för att vi inte kunde göra något. Men han sa att det enda han ville var att vi skulle åka hem till Europa och berätta om vad vi sett. Då kändes det lättare.

 

Jag tror att det är jätteviktigt att inkludera religion både i försoningsarbete, fredsarbete och samhällsarbete.

 

Med erfarenheterna från Västsahara och Palestina blev hennes nuvarande jobb i Libanon en naturlig fortsättning.
Svenska kyrkans samarbetspartners är både religiösa organisationer de jobbat med länge, och yngre organisationer
med fokus på mångfald. Många projekt fokuserar på att få till en interreligiös dialog mellan Libanons många olika religiösa grupper.

– Det handlar om att göra medborgarskapet inkluderande för alla, säger Johanna Svanelind.

Arbetet omfattar även Irak, men under hösten har säkerhetsläget inte tillåtit henne att resa dit för att besöka kyrkans samarbetspartners. Beirut upplever hon däremot som väldigt tryggt.

– På många sätt känns det säkrare än Stockholm, säger hon.

Men Libanon bär fortfarande spår från inbördeskriget.

– Man har inte haft någon försoningsprocess och inte bearbetat det som hände under kriget. Så det finns så mycket öppna sår i människor som man kan se i form av splittringar mellan grupper, även i vardagslivet. Man håller sig gärna till sin egen grupp.  Jag tror att det är jätteviktigt att våga inkludera religion både i försoningsarbete, fredsarbete och samhällsutveckling.

Att vara religiös har varit en starkt bidragande faktor till Johanna Svanelinds engagemang.

– Det är väldigt skönt för mig. Jag tror att alla som har tro tvivlar när de går igenom saker. Men man måste inte alltid motivera allt man gör. Jag tror på det här, och jag tror på människors värde och att vi ska ta hand om vår jord. Jag behöver inte försvara det mer än så, säger hon.

 

Hon ser framför sig att hon kommer bli kvar i Beirut i några år till.

– Jag trivs jättebra, jag älskar att jobba i mellanöstern. Men jag kommer säkert tillbaka till Sverige någon gång. Jag skulle gärna bli präst.

 

Konflikthärdar

Västsahara ockuperas av Marocko sedan 1975. Området har en av världens största fosfatfyndigheter och flera andra naturtillgångar.
Hundratusentals västsaharier lever i flyktingläger i Marocko, Algeriet och Mauretanien.

Västbanken är ockuperat av Israel sedan 1967. Västbanken är sedan Osloförhandlingarna uppdelat i tre typer av områden, a, b och c. Område c, 61 procent av Västbanken, kontrolleras helt av den israeliska militären och palestinska hus i dessa områden kan rivas med kort varsel.

Libanon skakades av inbördeskrig mellan 1975 och 1990. Ett krig som fördes mellan landets många olika folkgrupper och som beräknas ha krävt 100 000 liv.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/johanna-svanelind-jag-har-alltid-haft-starka-asikter/feed/ 0