AccentAccent http://www.accentmagasin.se Sveriges största tidning om droger och nykterhet Thu, 23 May 2019 05:19:07 +0000 sv-SE hourly 1 Miljardtapp för kanadensisk cannabisjättehttp://www.accentmagasin.se/politik/miljardtapp-kanadensisk-cannabisjatte/ http://www.accentmagasin.se/politik/miljardtapp-kanadensisk-cannabisjatte/#respond Thu, 23 May 2019 05:19:07 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655117 Aurora Cannabis redovisade en förlust på 1,2 miljarder kronor under det senaste kvartalet.]]>

Aurora Cannabis redovisade en förlust på 1,2 miljarder kronor under det senaste kvartalet.

Under samma period förra året backade företaget med 150 miljoner och siffrorna släpptes i förra veckan var digrare än förväntat. Analytiker hade förväntat en förlust på runt 500 miljoner för det aktuella kvartalet.

Men även företagets intäkter har mångdubblats det senaste året; från 121 till 567 miljoner kronor. Aurora Cannabis producerade under det senaste kvartalet över 15 ton cannabis men sålde bara 9 ton. Produktionen har ökat kraftigt efter att företaget investerat i att öppna en ny anläggning i Alberta och utökat sin anläggning i Ontario.

Under kvartalet har man även köpt upp tre mindre cannabisproducenter.

Auroras vd säger i ett pressmeddelande att han är stolt över företaget och att man håller ett stenhårt fokus på den långsiktiga utvecklingen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/miljardtapp-kanadensisk-cannabisjatte/feed/ 0
Svagt engagemang för drogfrågor i rikspolitikenhttp://www.accentmagasin.se/politik/svagt-engagemang-drogfragor-rikspolitiken/ http://www.accentmagasin.se/politik/svagt-engagemang-drogfragor-rikspolitiken/#respond Wed, 22 May 2019 09:56:11 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655079 Under höstens motionstid hade riksdagsledamöterna lämnat cirka 60 förslag om alkohol, narkotika, dopning eller tobak. Inget förslag godkändes av Riksdagen.]]>

Under höstens motionstid hade riksdagsledamöterna lämnat cirka 60 förslag om alkohol, narkotika, dopning eller tobak. Inget förslag godkändes av Riksdagen.

Det råder stiltje i drogpolitiken. Engagemanget för folkhälsan är som bortblåst. Inte ens det faktum att anslaget till åtgärder på alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks- och spelområdena föreslås minska med 100 miljoner nästa år verkar röra upp några känslor.

Om det finns något engagemang så handlar det om att luckra upp alkoholpolitiken. De flesta av de 60 motioner som lagts under höstens allmänna motionstid i Riksdagen innehåller förslag i den riktningen.

– Alkoholfrågan har reducerats till att handla om gårdsförsäljning, sa riksdagsledamoten Karin Rågsjö i en intervju med Accent för en tid sedan.

Ungefär detsamma sa socialminister Lena Hallengren under en debatt anordnad av Alkoholpolitiskt forum för några veckor sedan. Där konstaterar hon också att den debatten egentligen handlar om monopolets vara eller icke vara. Något större tryck från producenterna själva att få sälja har hon inte märkt av.

– De har väl inget emot att få sälja själva, men de skriker inte heller efter det. De är ganska nöjda med att Systembolaget säljer deras produkter, sa hon.

 

En titt på de avslagna motionerna visar att de flesta, 19 stycken, följdriktigt handlar om ”gårdsförsäljning”. Dessutom föreslår sex motioner att monopolet ska avskaffas eller luckras upp genom att livsmedelshandeln tillåts sälja starkare drycker än folköl.

Fyra motioner gäller serveringstillstånd och öppettider. En vill att vinprovningar ska undantas från serveringstillstånd, en annan att alla krogar ska få hålla öppet till klockan 05:00, en tredje att mikrobryggerier ska få servera större mängder öl än idag, och den fjärde att starköl ska få serveras på läktarna under svenska hockeyligans matcher.

 

En motionär föreslår sänkning av åldersgränsen för inköp på Systembolaget till 18 år och en annan att Systembolagets ombud ska få hålla lager.

Elin Lundgren, socialdemokrat och medlem i IOGT-NTO, föreslår förbud mot alkoholreklam.

Kristdemokraterna, KD, har lämnat en omfattande partimotion om hälso- och sjukvården. Flera delar rör alkohol och narkotikaområdet. Bland annat föreslås att hälso- och sjukvården blir huvudman för missbruks- och beroendevården, i stället för det delade huvudmannaskap som idag finns mellan kommuner och landsting/regioner. Något som efterlysts från flera håll, senast av företrädare för svensk förening för beroendemedicin i en debattartikel i Dagens Nyheter.

KD efterlyser också en revidering av ANDT-strategin där de bland annat saknar formuleringar om en restriktiv och solidarisk alkoholpolitik.

 

Om så gott som samtliga motioner rörande alkohol handlar om liberalisering så går meningarna lite mer isär på narkotikapolitikens område. Men även på detta område saknas diskussion. Trots att alla förfasas över att så många dör av narkotikarelaterade orsaker i Sverige verkar det inte engagera politikerna särskilt mycket.

I KD:s motion föreslås utbyggt sprutbytesprogram och ökad tillgång till Naloxon. Partiet föreslår också att riksdagen ska tillkännage ett motstånd mot legalisering av cannabis.

En motionär föreslår att rum för övervakad injektion ska inrättas.

Centerpartisterna Niels Paarup-Petersen och Alireza Akhondi vill att narkotikapolitiken utreds med fokus på hur dödsfallen ska kunna förebyggas och vill särskilt att utredningen tittar på Portugal som avkriminaliserat bruket av narkotika.

Sverigedemokraterna Markus Wiechel och Jennie Åfeldt vill att polisen får större befogenhet för att bekämpa narkotikabrottslighet.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/svagt-engagemang-drogfragor-rikspolitiken/feed/ 0
Studie: ”Förbjud alkoholreklam”http://www.accentmagasin.se/forskning/belgisk-studie-forbjud-alkoholreklam/ http://www.accentmagasin.se/forskning/belgisk-studie-forbjud-alkoholreklam/#respond Wed, 22 May 2019 04:41:55 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655007 Ett totalförbud för alkoholreklam är nödvändigt för folkhälsan, enligt en belgisk studie. ]]>

Ett totalförbud för alkoholreklam är nödvändigt för folkhälsan, enligt en belgisk studie. 

Forskare vid Ghent University har undersökt reglerna för alkoholreklam i Belgien och jämfört med hur regelverken ut i sex andra europeiska länder: Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Polen och Storbritannien.

Slutsatsen: att alkoholreklam borde förbjudas.

– Frankrike är strängare än Belgien. Trots oro för ekonomiskt blodbad valde landet redan 1991 att inte längre tillåta att alkoholmärken sponsrar sportevenemang, säger forskaren Ruben Kramer, till tidningen The Brussels Times.

– Och fotbolls-VM 1998 i Frankrike visade att lediga reklamutrymmen ändå omedelbart fylldes av andra företag.

I Belgien finns det ett avtal om alkoholreklam undertecknad av de berörda parterna. Det är en reklametisk panel, JEP, som ser till att uppförandekoden följs och annars kan ge böter vid överträdelser.

Men enligt den nya studien fungerar inte systemet, eftersom folkhälsoaspekten inte är en del av panelens beslut.

– JEP är branschens självreglerande organ. Det ligger inte i deras intresse att skydda folkhälsan, säger forskaren Ruben Kramer till The Brussels Times.

Enligt den belgiska annonsörs-unionen, UBA, är ett totalförbud av alkoholreklam naivt.

”Om du verkligen vill förbjuda något, förbjud då produkten”, ska unionen ha sagt i ett uttalande.

Enligt rapporteringen ska inte heller landets folkhälsominister vara entusiastisk över tanken på ett förbud.

I studien konstaterar forskarna att: ” Eftersom alkoholmarknadsföring är en avgörande faktor för alkoholkonsumtion och alkoholrelaterade skador, är regleringen av alkoholreklam ett viktigt politiskt verktyg för att skydda unga människor mot exponering av alkoholreklam”.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/belgisk-studie-forbjud-alkoholreklam/feed/ 0
Håkan Engblad vill hjälpa andra med beroendehttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-medlemmen-hakan-engblad-vill-hjalpa-andra-med-beroende/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-medlemmen-hakan-engblad-vill-hjalpa-andra-med-beroende/#respond Tue, 21 May 2019 11:39:58 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654992 Kamratstödet Språngbrädan i Krokom har funnits i sex år och fortsätter att växa. Håkan Engblad var med från starten.]]>

Kamratstödet Språngbrädan i Krokom har funnits i sex år och fortsätter att växa. Håkan Engblad var med från starten.

Hur kom du i kontakt med IOGT-NTO?

– Jag tyckte att det behövdes en mötesplats i Krokom för personer som kämpade mot beroende. Socialförvaltningen tipsade om IOGT-NTO-föreningen Räddningsplankan i Östersund. De hjälpte oss att komma igång. Nu är det sex år sedan vi bildade Språngbrädan. Vi har hunnit bli trettio-fyrtio medlemmar. Bara de senaste fjorton dagarna har vi fått in sex nya medlemmar. Från början var vi bara några gamla uvar, men sedan hittade vi Saara Koponen från Tandsbyn som nu är ordförande. Hon är framåt!

Vad gör ni för aktiviteter?

– Vi hade ett stort Vit jul-arrangemang med uppträdande för ungdomar. Nu följer vi upp det och planerar regelbundna aktiviteter för unga. Exakt vad det ska bli vet vi inte än. Det beror på vad de vill ha. Vi samarbetar också med kyrkan och deras verksamhet Handkraft, som ordnar träffar för personer som av olika orsaker hamnat lite utanför samhället. Vi fixar fika och material och hjälper till vid träffarna. I utbyte får vi använda kyrkans lokaler. Ibland ordnar vi resor och utflykter. En Ikea-resa och en revyresa med middag har vi nyligen genomfört. Närmast planerar vi en bowlingresa. På torsdag ska vi också börja en studiecirkel i vegetarisk matlagning och bakning.

Vad betyder verksamheten för dig?

– Väldigt mycket. Jag känner glädje och trevligt kamratskap, som ett helt nytt liv.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/iogt-nto-medlemmen-hakan-engblad-vill-hjalpa-andra-med-beroende/feed/ 0
Så vill partierna jobba med alkoholpolitiken i EUhttp://www.accentmagasin.se/politik/sa-vill-partierna-jobba-med-alkoholpolitiken-eu/ http://www.accentmagasin.se/politik/sa-vill-partierna-jobba-med-alkoholpolitiken-eu/#respond Tue, 21 May 2019 04:05:45 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655123 På söndag är det EU-val– men vilka svenska partier vill egentligen skärpa alkoholreklamen? Och vad vill de när det gäller vinproduktionen? IOGT-NTO har analyserat partipolitiken.]]>

På söndag är det EU-val– men vilka svenska partier vill egentligen skärpa alkoholreklamen? Och vad vill de när det gäller vinproduktionen? IOGT-NTO har analyserat partipolitiken.

Valet den 26 maj innebär att svenskarna får utse 21 representanter till Europaparlamentet i Bryssel.

För att reda ut partiernas åsikter kring EU:s alkoholpolitik, har IOGT-NTO gjort en enkät. Därefter har man analyserat och rangordnat partierna efter hur de vill arbeta med att förebygga alkoholskador.

Partienkäten bestod av nio sakfrågor och de har fått en extrapoäng för varje fråga de lovat att jobba aktivt med. Totalt kunde partierna därmed få 18 poäng. Flest poäng fick Feministiskt Initiativ (17), tätt följt av Miljöpartiet (16). Lägst poäng fick Moderaterna (4) och Kristdemokraterna (3).

Men för att bedöma trovärdigheten i partiernas svar, har IOGT-NTO också jämfört resultatet med hur partiernas företrädare och deras partigrupper i EU faktiskt har agerat i dessa frågor under den gångna mandatperioden. Den rangordningen ser något annorlunda ut: Där hamnar Socialdemokraterna högst upp på listan och Moderaterna är sämst i klassen. Feministiskt initiativ hamnar i mitten och Kristdemokraterna näst sist. Miljöpartiet är kvar på andra plats.

Enligt partianalysen har Socialdemokraterna alltså varit mest aktiva på det alkoholpolitiska området under gångna mandatperioden. Ledamöterna har bland annat varit drivande i frågan om en alkoholstrategi på EU-nivå, samt att man ska införa starkare minimiregler för alkoholreklam i TV. Man har också kämpat för att subventioner till vinindustrins marknadsföring ska tas bort, och för att Sverige ska kunna kräva svensk skatt på alkohol som förs in i landet.

Dessutom kandiderar IOGT-NTO:s vice ordförande Andrine Winther till EU för Socialdemokraterna. Även Miljöpartiet har en aktiv nykterist bland kandidaterna,  David Ling, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. Miljöpartiet har också varit drivande i att införa de nya förstärkningarna av transparenskraven kring parlamentarikers lobbyistmöten, samt för att få bort EU-stödet till vinindustrins marknadsföring.

Partianalysen slår fast att Moderaterna är det enda parti vars företrädare aktivt har motarbetat alkoholpolitiska framgångar på EU-nivå. De har röstat emot att förstärka transparenskrav kring parlamentarikers lobbyistmöten och de har opinionsbildat i Sverige för gårdsförsäljning. Deras partigrupp har även motarbetat förslaget att ta bort EU-stödet till vinindustrins marknadsföring utanför EU.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/sa-vill-partierna-jobba-med-alkoholpolitiken-eu/feed/ 0
Kunskapspriset 2019 till Peter Allebeckhttp://www.accentmagasin.se/forskning/kunskapspriset-2019-till-peter-allebeck/ http://www.accentmagasin.se/forskning/kunskapspriset-2019-till-peter-allebeck/#respond Mon, 20 May 2019 10:49:21 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655104 Systembolagets kunskapspris 2019 tilldelas Peter Allebeck. Han får priset för sin alkoholforskning som bidragit till samhällets arbete för att minska alkoholskador.]]>

Systembolagets kunskapspris 2019 tilldelas Peter Allebeck. Han får priset för sin alkoholforskning som bidragit till samhällets arbete för att minska alkoholskador.

Peter Allebeck blev den som i år fick motta Systembolagets kunskapspris på 100 000 kronor. Han har forskat såväl på kvinnor som män och ägnat sig åt både nationell och internationell forskning.

Grattis! Vad ska du göra med pengarna?

– Det var väldigt oväntat att jag skulle få så mycket pengar. Jag tror att jag ska använda dem till sådant som inte ryms inom ramen för de vanliga forskningsanslagen, till exempel resor till konferenser eller inköp av datorer. Vi jobbar med stora datamängder som kräver bra datorer.

Vad är det som är så intressant med alkohol?

– Det spänner över så många områden. Jag har alltid varit intresserad av både naturvetenskap och socialvetenskap. Alkohol är väldigt tvärvetenskapligt och passar min specialitet som är socialmedicin.

Peter Allebeck sökte sig tidigt till alkoholforskningen.

– Det var värnpliktsstudierna som blev min introduktion till alkoholområdet. Vi håller fortfarande på med uppföljning av dem.

Alla som mönstrade till värnplikten fick förr fylla i ett frågeformulär om sin alkoholkonsumtion. Så länge alla män mönstrade var det så nära en totalundersökning av den manliga befolkningen man kan komma. Peter Allebeck och hans kollegor kunde bland annat visa att hög konsumtion vid mönstringstillfället ökade risken främst för våldsam död, men även för död av andra orsaker.

Just nu är det dock inte värnpliktsuppföljningar som tar hans mesta tid.

– Mest ägnar jag mig åt studien av den globala sjukdomsbördan. Vi är ett stort nätverk med flera tusen forskare över hela världen som samlar in enorma datamängder och hittar nya sätt för att analysera dödlighet och sjuklighet.

Vad är det mest spännande du gjort under din karriär?

– Svårt att säga. Det jag gör nu är jättespännande, men det var det också att jobba med kvinnor och alkohol i Göteborg, eller med alkoholens risker och konsekvenser både här hemma och internationellt, säger Peter Allebeck.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/kunskapspriset-2019-till-peter-allebeck/feed/ 0
Drickandet ökar i Kina och Indienhttp://www.accentmagasin.se/politik/drickandet-okar-kina-och-indien/ http://www.accentmagasin.se/politik/drickandet-okar-kina-och-indien/#respond Mon, 20 May 2019 04:41:55 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655010 Den globala alkoholkonsumtionen ökar – framförallt på grund av att alkoholkonsumtionen i Kina stigit med 70 procent de senaste 30 åren. ]]>

Den globala alkoholkonsumtionen ökar – framförallt på grund av att alkoholkonsumtionen i Kina stigit med 70 procent de senaste 30 åren. 

Världen konsumerar betydligt mer alkohol än för 30 år sedan, visar ny forskning. Mellan 1990 och 2017 ökade alkoholdrickandet per capita med drygt 0,7 liter. Idag dricker jordens befolkning därför i genomsnitt cirka 6,5 liter per person årligen – en siffra som väntas stiga ytterligare; till 7,6 liter före år 2030. Det är en ökning med 17 procent på ett decennium.

Det visar en studie som publicerats i journalen the Lancet, och som har mätt konsumtionen i 189 länder mellan 1990 och 2017. Det är det ökade alkoholdrickandet i de folkrika länderna Kina och Indien är en bidragande orsak till den globala ökningen.

År 2030 kommer hälften av alla vuxna i världen att dricka alkohol och cirka en fjärdedel kommer att hetsdricka (det vill säga utsätta sin kropp för mycket alkohol på kort tid) minst en gång i månaden.

”Världen är inte på rätt kurs för att uppnå de globala målen och minska skadlig alkoholanvändning”, skriver forskarna. De kräver mer aggressiva motåtgärder som högre skatter och ett förbud mot alkoholreklam, rapporterar tidningen The Guardian.

Före 1990 konsumerades mest alkohol i höginkomstländer, med högst nivåer i Europa. Men de senaste åren har drickandet, framförallt i Östeuropa minskat, medan det ökat i medelinkomstländer som Kina, Indien och Vietnam.

I Kina drack män mer än 11 liter alkohol 2017, framförallt sprit och öl, medan kvinnor drack tre liter. I genomsnitt är det sju liter räknat på hela populationen: en ökning med 70 procent jämfört med 1990.

Även om Kinas drickande fortfarande var mindre än vad amerikaner drack 2017 (cirka 10 liter i genomsnitt), tros länderna byta plats det närmsta decenniet. Kinas vuxna befolkning väntas öka sitt drickande till 10 liter i genomsnitt, medan amerikaners drickande kan komma att sjunka något –  till 9,5 liter, enligt studien.

Lägst alkoholkonsumtion 2017 återfanns i Nordafrika och Mellanöstern; vanligtvis mindre än en liter per vuxen per år. Högst siffror står fortfarande central- och Östeuropa för, där Moldavien toppar listan med 15 liter per person per år. Tätt bakom syns Ryssland, Frankrike och Portugal med 12 liter.

Indiens alkoholkonsumtion ökade med 38 procent under mätningarna, från 4,3 till 5,9 liter per person per år. Vietnam hade samtidigt en 90-procentig ökning, från 4,7 till 9,8 liter per person.

”Den prognostiserade globala ökningen av alkoholanvändningen kan hänföras till ökningar av ekonomisk förmögenhet i låginkomst- och medelinkomstländer, vilket var en av förutsägelserna enligt vår modell”, skriver forskarna i rapporten enligt CNN.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/drickandet-okar-kina-och-indien/feed/ 0
Mona Örjes: ”Ett svek mot barnen”http://www.accentmagasin.se/politik/mona-orjes-ett-svek-mot-barnen/ http://www.accentmagasin.se/politik/mona-orjes-ett-svek-mot-barnen/#respond Fri, 17 May 2019 12:17:57 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655002 Färre barn som lever i familjer med missbruk nås av kommunernas stödinsatser. Endast 2,5 procent av barnen får hjälp, enligt IOGT-NTO:s juniorförbund Junis kommunrapport.]]>

Färre barn som lever i familjer med missbruk nås av kommunernas stödinsatser. Endast 2,5 procent av barnen får hjälp, enligt IOGT-NTO:s juniorförbund Junis kommunrapport.

– Vi är besvikna på att färre barn får stöd än tidigare år. Det gör mig ledsen, arg och orolig för de barnen. För barn som får stöd kan både må bättre här och nu, men chansen är också större att de inte utvecklar psykisk och fysisk ohälsa, eller ett eget missbruk som vuxna, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

För 16:e året i rad släpper Junis Kommunrapporten som redovisar vilket stöd Sveriges kommuner erbjuder till barn i familjer med missbruk. Totalt svarade 75 procent av kommunerna på den enkät Junis skickade ut, det vill säga 219 av landets 290 kommuner.

– Det är svårt att jämföra mellan olika år, eftersom det är olika kommuner som återkommer med svar. Men fler kommuner har svarat än tidigare, ändå visar siffrorna att färre barn nås av stöd, Det är ett svek mot de barnen, säger Mona Örjes.

 

Trenden visar att stödinsatserna minskat under det senaste året, samt att av de minst 100 000 barn som lever i en familj med missbruk, fick enbart 2 500 barn hjälp och stöd under 2018.

– Två och en halv procent, det är en löjligt liten del av de barn som borde vara kända av socialtjänsten. Hundra tusen barn till föräldrar med missbruk är kända i beroendevården – kommunen vet vilka de är. Därför måste det vara bristande rutiner om inte barnen erbjuds stöd, säger Mona Örjes.

Hon menar att alla personer med missbruk bör få frågan ”lever du med barn?” i vården. Även om ett barn inte bor tillsammans med föräldern för tillfället, så kan barnen vara oroliga för sin mamma eller pappa på distans. Enligt Junis ser man att viljan finns i en del kommuner, medan samordning mellan olika instanser i kommuner och regioner saknas. 17 kommuner uppgav att de inte hänvisar till någon stödverksamhet alls för barn.

 

– Om den vuxne svarar ja på frågan om de har barn i sitt liv, måste kommunerna tänka på vilket stöd de kan erbjuda och ha ett paket redo så att man vet hur man agerar. En sådan struktur är helt avgörande, säger Mona Örjes.

Hon konstaterar också att det finns en stark föräldrarätt i Sverige, vilket innebär att minst en förälders godkännande krävs för att barnet ska få stöd och hjälp.

– Det skulle kunna vara en lärare, eller barnet själv, som ser att barnet skulle må bra av en stödinsats. Men säger föräldern nej kan barnet inte ta del av hjälpen. Det är något som enbart kan förändras med lagstiftning.

 

Rapportens viktigaste slutsatser: 

– 219 av landets 290 kommuner svarade på enkäten.

 – 92 procent av de kommuner som svarade uppgav att de hänvisar till någon typ av stödverksamhet.

– Sjutton kommuner uppgav att de inte hänvisar till någon stödverksamhet alls för dessa barn. Två svarade att de inte vet om stödverksamhet erbjuds.

– De vanligaste stödformerna som erbjuds är stödsamtal och stödgrupp.

– Många kommuner har svårt att få kontakt med barnen/rekrytera deltagare till stödverksamheterna.

– Ökad samverkan inom kommunala instanser anses vara den viktigaste åtgärden för att kunna utveckla stödverksamheten för barnen

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/mona-orjes-ett-svek-mot-barnen/feed/ 0
Antalet alkoholproducenter ökarhttp://www.accentmagasin.se/politik/antalet-alkoholproducenter-okar/ http://www.accentmagasin.se/politik/antalet-alkoholproducenter-okar/#respond Fri, 17 May 2019 07:11:57 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654977 Den svenska dryckesbranschen fortsätter att växa enligt branschens egna siffror.]]>

Den svenska dryckesbranschen fortsätter att växa enligt branschens egna siffror.

Enligt Dryckesbranschrapporten 2019 ökade antalet svenska alkoholproducenter under 2018 från 550 till 697. Rapporten tas fram av Livsmedelsföretagen och LRF.

Öl utgör den absolut största kategorin med 526 producenter. 70 producenter tillverkar cider, mjöd, fruktviner och glögg. 97 av företagen tillverkar starksprit. Enligt rapporten finns det idag också 38 vinproducenter i Sverige.

Branchen domineras främst av ett fåtal stora alkoholproducenter som The Absolut Company, Carlsberg, Åbro och Kopparbergs. Men rapportförfattarna vill gärna lyfta fram dryckesnäringens betydelse för landsbygden och vill att gårdsförsäljning ska tillåtas då man tror att det skulle gynna turism.

I rapporten har man även kartlagt företag som tillverkar alkoholfria drycker, vilket handlar om 154 företag.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/antalet-alkoholproducenter-okar/feed/ 0
Picknick, musik och biskopstal på Rissne Pridehttp://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/ http://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/#respond Thu, 16 May 2019 12:08:11 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1655023 För fjärde året i rad arrangerar IOGT-NTO-föreningen Blå Linjen pride-picknick i Rissne i Stockholm. Arrangemanget startade som en reaktion på en uppeldad parkbänk.]]>

För fjärde året i rad arrangerar IOGT-NTO-föreningen Blå Linjen pride-picknick i Rissne i Stockholm. Arrangemanget startade som en reaktion på en uppeldad parkbänk.

Fredagen den 17 maj hoppas arrangören Tobias Tengström på riktigt bra väder. För då är det dags att återigen bre ut filtarna vid Rissne Torg för att genomföra Rissne Pride Picknick.

– Det klassiska sättet att fira Pride är med stora paradtåg. Men vi har valt en picknick som är lite mer avkopplande, lugn och städad. Syftet är att visa att Pride är viktigt, oavsett om du är i centrala Stockholm eller i miljonprogramsområden och förorter som Rissne, säger Tobias Tengström .

Picknick-idén föddes 2015 när ungdomar sommarjobbade med att måla bänkar i stadsdelens centrum, och en bänk målades i regnbågsfärgerna, själva symbolen för HBTQ. Men i protest brände någon ner bänken.

– Vi tyckte att det var för jävligt. Så vi valde att arrangera picknicken som en manifestation – för att visa att man ska få älska den man vill och vara den man är, säger Tobias Tengström.

 

Första året picknicken anordnades kom flera ungdomar som försökte dra ner en Pride-flagga. En person som vågade säga ifrån misshandlades sedan. Dessutom målades bänken i regnbågsfärgerna på nytt – men eldades upp en andra gång.

– Det fanns en tydlig konfliktyta då. Jag upplever inte att det är på samma sätt idag, fyra år senare. Klart att man kan få en sur kommentar ibland på stan, men jag tror att det är mer accepterat att genomföra den här typen av arrangemang. Fast det är inte säkert att alla håller med mig om det, säger Tobias Tengström.

 

I år är IOGT-NTO Blå Linjen huvudarrangörer för picknicken, i samarbete med sju medarrangörer. Barn kan prova på graffiti och det bjuds på grillad korv. Förutom musik med El Sistema och brasilianska trummor, kommer även Eva Brunne, biskop i Stockholm stift att hålla tal.
– Det blir väldigt roligt att få dit henne som är öppet lesbisk och kyrkoherde, säger Tobias Tengström.

Än så länge verkar väderprognosen lovande; sol och 14 grader. Tobias Tengströms räknar med åtminstone ett hundratal besökare och hans tips är att ta med en skön filt att sitta på.

– Och enkla saker att äta, som vindruvor, kakor och plocksallad, inget som kräver både kniv och gaffel. Alkohol kan vi tyvärr inte förbjuda någon från att ta med, trots att det är IOGT-NTO som arrangerar. Men vi tycker picknicken framhåller andra viktiga delar från rörelsen, som att vi står upp för allas lika värde.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/picknick-musik-och-biskopstal-pa-rissne-pride/feed/ 0
Billigare och tillgängligare drogerhttp://www.accentmagasin.se/forskning/billigare-och-tillgangligare-droger/ http://www.accentmagasin.se/forskning/billigare-och-tillgangligare-droger/#respond Thu, 16 May 2019 04:28:35 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1655076 Priset på narkotika har sjunkit under de senaste 30 åren. Det visar en ny rapport från CAN.]]>

Priset på narkotika har sjunkit under de senaste 30 åren. Det visar en ny rapport från CAN.

2018 var priset på heroin och amfetamin bara en tredjedel av vad det var 1988. Prisnedgången skedde främst under perioden fram till millenieskiftet. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har i över 30 år samlat in information om narkotikaprisutvecklingen i Sverige. De har tittat på cannabis, amfetamin, heroin, ecstacy och LSD.

Priset på cannabis har enligt rapporten ökat något det senaste decenniet, men är fortfarande lägre än för 30 år sedan. Dessutom är THC-halten i dagens cannabis högre än det som såldes 1988. Du får alltså mer rus för pengarna idag. Den svenska cannabismarknaden tros omsätta över en miljard kronor årligen.

För LSD har priset legat relativt stadigt under hela mätperioden.

Siffrorna är inrapporterade från Sveriges samtliga polisområden. Genom att ta del av deras rapportering kan CAN också göra en uppskattning av hur vanligt förekommande olika droger är inom olika geografiska områden. Cannabis och amfetamin har varit väl spritt i landet sedan mätningarna började 1988. Sedan millenieskiftet har kokain blivit allt vanligare och heroin, ecstacy och LSD har ökat något de senaste fem åren.

I en rapport som CAN publicerade tidigare i våras drog man också slutsatsen att narkotikatillgången blivit mer spridd över hela landet.

Från och med detta år dokumenteras även prisuppgifterna för tramadol, som är en opioid och alprazolam, som är en bensodiazepin. Två tredjedelar av polisområdena kunde rapportera prisuppgifter om tramadol och ungefär hälften kunde göra det samma med alprazolam.

Priserna i rapporten har justerats för inflation enligt SCB:s konsumentprisindex.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/billigare-och-tillgangligare-droger/feed/ 0
New York förbjuder alkoholreklam på stadens egendomhttp://www.accentmagasin.se/politik/new-york-forbjuder-alkoholreklam-pa-stadens-egendom/ http://www.accentmagasin.se/politik/new-york-forbjuder-alkoholreklam-pa-stadens-egendom/#respond Wed, 15 May 2019 09:48:47 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654960 New York förbjuder alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Policyanalytikern Rebecca Giglio säger till Accent att detta är ett viktigt första steg för att minska alkoholdöden.]]>

New York förbjuder alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Policyanalytikern Rebecca Giglio säger till Accent att detta är ett viktigt första steg för att minska alkoholdöden.

Alkoholreklam på busskurer, tidningskiosker och wifi-kiosker är snart ett minne blott i amerikanska mångmiljonstaden New York, efter att ett förbud drivits igenom i april. Bakgrunden är att politikerna vill minska antalet alkoholrelaterade dödsfall, siffror som inte förändrats på tio år.

En av de som utformat förbudet är Rebecca Giglio, policyanalytiker på New Yorks hälsodepartement. Hon säger till Accent att hon är upprymd efter beslutet:

– Vi är glada och hoppas att detta verkligen kommer att göra skillnad så att färre newyorkare drabbas av alkoholrelaterade skador framöver. Tusentals alkoholreklamer försvinner, vilket betyder att människor inte tvingas se dem lika regelbundet, säger hon.

Förslaget om ett förbud kom till efter att hon och andra på departementet tagit del av ett antal studier om alkoholreklamens inverkan. Därefter modellerade de förbudet efter tre andra amerikanska städer,  som också stoppat all alkoholreklam på offentlig egendom; San Francisco, Los Angeles och Philadelphia.

– Forskningen visar att exponering för alkoholreklam verkligen påverkar hur mycket folk dricker, samt i vilken utsträckning unga personer dricker. Och när folk dricker allt längre ner i åldrarna löper de större risk att så småningom utveckla ett missbruk, säger hon.

Rebecca Giglio berättar också att det visat sig att de fattigare kvarteren i New York, där mestadels afro-amerikaner och latinamerikaner bor, utsätts för betydligt fler alkoholannonser.

– Det är bekymmersamt och något som vi måste vara väl medvetna om, för det kan leda till ökat missbruk bland de grupperna och öka hälsogapen mellan samhällsklasser, säger hon.

Det finns vissa platser som undantas från förbudet i New York: restauranger och exempelvis stadion Citi Field, där försäljning och konsumtion av alkohol redan är godkänd.

Beslutet kommer 1,5 år efter att det delstatliga transportföretaget Metropolitan Transportation Authority började förbjuda alkoholreklam på New Yorks bussar, i tunnelbanevagnar och på stationer.

Men reklamen på stadens egendom kommer inte att försvinna över en natt. Eftersom staden arbetar med reklamföretag som placerar annonser genom långsiktiga kontrakt, kommer alkoholreklamen inte vara helt borta förrän år 2027, enligt tidningen New York Times. Det är då de sista kontrakten löper ut.

– Allt händer visserligen inte på samma gång, men inga kontrakt kommer att förnyas för alkoholföretagen hädanefter, säger Rebecca Giglio.

Förbudet möttes omedelbart av kritik. Bland annat har ordföranden för Distilled Spirits Council, som representerar spritindustrin, pekat på studier som visar att det främst är föräldrar som påverkar huruvida personer under 21 år dricker – inte reklam. Därför menar de att förbudet är ineffektivt. Rebecca Giglio håller inte med.

– Reklam påverkar mycket. Dessutom är detta inte det enda steget vi ska ta för att motverka alkoholkonsumtionen i staden, även om det är ett av de stora och viktiga. Vi tittar just nu på andra faktorer som påverkar hur mycket människor dricker, exempelvis vill vi att vårdgivare ska bli bättre på att kommunicera med patienter och undersöka om de har ett missbruk.

Drygt tre procent av det statsägda annonsutrymmet tillägnades alkoholreklam i New York. Förbudet innebär därmed att staden kommer att förlora drygt 2,7 miljoner dollar i reklamintäkter.

– Det är en stor inkomst. Men när vi ser till vilken stor hälsomässig belastning alkoholen innebär, så är ett förbud trots allt välmotiverat.

Det gjordes 110 000 alkoholrelaterade akutbesök i New York i 2016, och 2 000 personer dog på grund av alkoholrelaterade orsaker (allt från motorfordonsolyckor till leversjukdomar) samma år. Enligt Rebecca Giglio har antalet alkoholrelaterade dödsfall legat på samma nivå i ett decennium i New York.

– Därför är det dags att göra något för att minska antalet. Allt eftersom alkoholreklamen försvinner kommer vi nu att fortsätta att mäta och följa utvecklingen gällande antal sjukhusbesök och dödsfall, men också samla in information gällande hur folk beskriver sitt drickande, för att se om reklamförbudet ger effekt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/new-york-forbjuder-alkoholreklam-pa-stadens-egendom/feed/ 0
Även måttligt drickande ökar risk för blodpropphttp://www.accentmagasin.se/forskning/aven-mattligt-drickande-okar-risk-blodpropp/ http://www.accentmagasin.se/forskning/aven-mattligt-drickande-okar-risk-blodpropp/#respond Wed, 15 May 2019 04:27:30 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654982 Mindre än ett glas alkohol om dagen räcker för att öka risken för blodpropp. Åtminstone bland män enligt en ny avhandling från Umeå universitet.]]>

Mindre än ett glas alkohol om dagen räcker för att öka risken för blodpropp. Åtminstone bland män enligt en ny avhandling från Umeå universitet.

Blodpropp kan leda till en för tidig död och att alkohol kan vara en bidragande faktor har varit känt sen innan. Men nu visar en ny avhandling att män löper en ökad risk för blodpropp även vid en alkoholkonsumtion som betraktas som måttlig.

Blodpropp, venös trombos, har blivit vanligare under de senaste decennierna och mer än var femte patient som drabbas av blodpropp avlider inom det närmsta året.

Magdalena Johansson har i sin avhandling tittat på 2 000 fall av venös trombos och kunde se en tydlig koppling mellan ett högt alkoholintag och en ökad risk för att drabbas av blodpropp, i alla fall bland män. Män som dricker fem glas alkohol eller mer per vecka löper en 30 procent högre risk för blodpropp än de som drack mindre än ett glas alkohol per vecka.

Enligt avhandlingen kan också kvinnor minska risken för att drabbas av blodpropp genom att motionera, medan detsamma inte verkar gälla för män.
– Även om studierna inte ger svar om de direkta orsakssambanden, hoppas jag att resultaten ska motivera människor till en hälsosammare livsstil. Mindre alkohol och mer fysisk aktivitet har ju också många andra positiva hälsoeffekter, säger Magdalena Johansson i ett pressmeddelande.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/aven-mattligt-drickande-okar-risk-blodpropp/feed/ 0
Stopp för ändring av IOGT-NTO:s medlemslöftehttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/stopp-andring-av-iogt-ntos-medlemslofte/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/stopp-andring-av-iogt-ntos-medlemslofte/#respond Tue, 14 May 2019 11:47:08 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1655043 IOGT-NTO:s förbundsstyrelse vill ha nya formuleringar i medlemslöftet, bland annat en sänkning av alkoholprocenten. Förslaget möter dock motstånd i övriga IOGT-NTO-rörelsen.]]>

IOGT-NTO:s förbundsstyrelse vill ha nya formuleringar i medlemslöftet, bland annat en sänkning av alkoholprocenten. Förslaget möter dock motstånd i övriga IOGT-NTO-rörelsen.

Vid snart sagt varje kongress har medlemslöftet varit uppe till diskussion, särskilt den del som rör vilken alkoholstyrka som är den högsta medlemmarna tillåts att dricka under löftet.

Till årets kongress har IOGT-NTO:s förbundsstyrelse fått i uppdrag att ta fram ett konkret förslag, vilket de också gjort. Nu ser dock förslaget ut att stoppas av IOGT-NTO:s juniorförbund, Junis, och Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

För oss blir det jätterörigt om förbunden ska ha olika löften.

– För oss blir det jätterörigt om förbunden ska ha olika löften. För barnen i Junis spelar det ingen roll, men vi kräver ju att våra ledare är medlemmar i något av de andra förbunden och då blir det väldigt konstigt om man ska ha olika löften beroende på om man är över eller under 25, och tillhör IOGT-NTO eller UNF, säger Mona Örjes, förbundsordförande för Junis.

– Vi tycker att det är problematiskt om våra medlemmar ska behöva avge ett annat löfte när de går över till IOGT-NTO. Det är medlemslöftet som binder ihop oss ideologiskt. I nuläget anser därför inte vår förbundsstyrelse att vi kan ha olika löften, säger Isabelle Benfalk, förbundsordförande för UNF.

 

Att det är möjligt för Junis och UNF att blockera förslaget beror på att stadgeändringar som rör de andra förbunden inom IOGT-NTO-rörelsen ska beslutas genom samstämmiga kongressbeslut hos alla förbund som berörs. Till sådana ändringar hör beslutet om medlemslöftet.

Men formuleringen i stadgarna är otydlig och IOGT-NTO har valt att göra en annan tolkning än de övriga förbunden:

”Löftet måste innehålla max 2,25 volymprocent samt våra grundsatser och program.”

Det är en formulering som antingen kan tolkas som att alla förbundens löften måste innehålla formuleringen ”max 2,25 volymprocent” eller som att de måste innehålla en angiven volymprocent som inte får överstiga 2,25.

IOGT-NTO har valt en mycket fri tolkning, genom att inte ha med någon siffra alls i det nya förslaget till löfte, utan istället ange max 0,5 volymprocent i ett förtydligande. Den tolkningen accepterar inte Junis och UNF som tolkar stadgarna på det förstnämnda sättet.

Det är inte förrän nu vi förstått att IOGT-NTO verkligen vill ändra löftet.

Att inte Junis eller UNF sagt ifrån tidigare beror enligt Mona Örjes på att de inte fått en officiell fråga.

– Jag fick en muntlig fråga direkt efter förra kongressen och då svarade jag att det inte fanns något intresse hos våra medlemmar att ändra löftet. Och det kvarstår, säger hon.

Isabelle Benfalk menar att det är en miss i kommunikationen.

– Det var otydligt för oss vad utredningsuppdraget innebar för IOGT-NTO:s förbundsstyrelse. Eftersom vi inte förstod vidden av det så frågade vi inte, och IOGT-NTO förklarade inte eftersom de inte förstod att vi inte förstod. Det är inte förrän nu vi förstått att IOGT-NTO verkligen vill ändra löftet, säger hon.

 

Nu när det finns ett skarpt förslag kommer dock saken i ett annat läge.

– Jag förstår om IOGT-NTO är besvikna på att vi inte agerat tidigare, men vi tycker att UNF och IOGT-NTO bör ha samma löfte. Är IOGT-NTO verkligen angelägna om att ändra löftet så är vi beredda att gå in i processen, säger Mona Örjes.

Isabelle Benfalk instämmer.

– Vi vill få vara med i processen och få en reell chans att påverka. Nu är det ju för sent. Det vi kan göra nu är att ställa en fråga till kongressen och hoppas att även vår förbundsstyrelse får i uppdrag att utreda saken, säger hon.

Det finns mycket att ta ställning till och en del frågor kvar att lösa.

Mona Örjes anser att det finns mycket att ta ställning till och en del frågor kvar att lösa.

–  Löftesändringen innehåller ju flera delar. Det är inte bara promillegränsen att ta ställning till. Vad gör vi till exempel med de medlemmar som redan avgivit det nuvarande löftet?

Hon hoppas därför att IOGT-NTO:s kongress ger förbundsstyrelsen ett förnyat uppdrag.

– Förbundsstyrelsen har ju genomfört sitt uppdrag från förra kongressen, men jag hoppas att de får fortsätta. Då får de ju också lite extra tid att fundera på de frågor som ännu inte är helt lösta.

I UNF är medlemslöftet en kall fråga.

Någon garanti för att förbunden kan enas i en kommande utredning kan förstås ingen av ordförandena ge.

– I UNF är medlemslöftet en kall fråga. Det har inte varit uppe på kongressen på mycket länge. Men det är möjligt att vi ändrar ståndpunkt, och accepterar att vi har olika löften om vi får lite mer tid på oss, säger Isabelle Benfalk.

– Och det kan förstås fortfarande bli så att vi säger nej, säger Mona Örjes.

NSF har redan ett löfte med en annan lydelse.

Karin Wester. Foto: Caroline Spångberg.

För Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, är frågan inte lika problematisk.

– Vi ser helst att vi har en gemensam procentsats i alla fyra förbunden, men NSF har redan ett löfte med en liten annan lydelse så för oss är det inte lika dramatiskt, säger förbundsordförande Karin Wester.

NSF har dessutom mer tid att agera.

– Vi har vårt förbundsmöte i oktober. Då vet vi hur de andra förbundens kongresser beslutat och kan agera efter det. Men att ändra löftet är inget som är angeläget för våra medlemmar.

 

Karin Wester anser inte heller att NSF påverkas på samma sätt som de övriga.

– Hos oss är man ju medlem oavsett ålder. Vi har inte samma problem som Junis, att ledarna är medlemmar i andra organisationer, eller som UNF att man går över till IOGT-NTO efter 25.

Helt oproblematiskt är det dock inte.

– Många är dubbelanslutna. Jag tror inte att vi kommer att tappa några medlemmar, möjligen kan några välja att lämna IOGT-NTO om deras löfte innebär att man inte får dricka 2,25 procent, men det är ju inte så dramatiskt egentligen, säger Karin Wester.

De kommer fem i tolv och säger något som ställer vårt arbete på ända.

Johnny Mostacero, ordförande för IOGT-NTO. Foto: Nathalie C. Andersson

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero är irriterad över den uppkomna situationen och delar inte synen att de andra förbunden inte fått en officiell förfrågan.

– Jag och dåvarande generalsekreteraren, Peter Moilanen, tog upp frågan i Riksstyrelsen, som är rörelsens gemensamma organ för beslut som rör alla. Då är det tydligt nog. Nu kommer de fem i tolv och säger något som ställer vårt arbete på ända, säger han.

 Så vad händer nu på kongressen?

– Vi kan ju inte gå fram med ett förslag om ändrat löfte för IOGT-NTO i nuläget. Istället kommer vi att lägga fram ett gemensamt förslag, till alla förbundens kongresser, om en ny utredning där alla förbunden ingår. Något skarpt förslag blir det alltså inte förrän till kongressen i Jönköping 2021, säger Johnny Mostacero.

 

Bakgrund:

Till kongressen i Lund 2015 kom flera motioner om att sänka procentsatsen i löftet, som för närvarande är 2,25 volymprocent alkohol. Kongressen uppdrog åt förbundsstyrelsen att utreda frågan.

Uppdraget gick vidare till Per-Åke Lundin som presenterade resultatet av sin utredning vid kongressen i Karlstad 2017. En provomröstning gjordes bland ledamöterna vilken visade att majoriteten, 54 procent, fortfarande vill ha en procentsats angiven i löftet. Av dem som ville behålla procentsatsen ville flest, 23 procent, sänka till 0,5, medan 12 procent ville behålla dagens nivå och 10 procent önskade en sänkning till 0,0 procent.

Förbundsstyrelsen fick därefter i uppdrag att till kongressen i Örnsköldsvik återkomma med ett skarpt förslag. Det nya förslaget har medlemmarna kunnat ta ställning till i en webbenkät. Resultatet av den tyder på att förslaget skulle kunna gå igenom, under förutsättning att de som besvarat enkäten är representativa för medlemmarna.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/stopp-andring-av-iogt-ntos-medlemslofte/feed/ 0
Fentanyl kan klassas som massförstörelsevapenhttp://www.accentmagasin.se/politik/fentanyl-kan-klassas-som-massforstorelsevapen/ http://www.accentmagasin.se/politik/fentanyl-kan-klassas-som-massforstorelsevapen/#respond Tue, 14 May 2019 04:28:05 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654971 Den syntetiska opioiden fentanyl kan komma att klassas som ett massförstörelsevapen i USA. Det avslöjas i en intern handling som läckt från myndigheterna. ]]>

Den syntetiska opioiden fentanyl kan komma att klassas som ett massförstörelsevapen i USA. Det avslöjas i en intern handling som läckt från myndigheterna. 

Tjänstemän från det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet och försvarsdepartementet Pentagon har träffats för att diskutera en massförstörelsevapen-beteckning på preparatet fentanyl. Detta som ett led i att stoppa opioidens tillgänglighet på den svarta marknaden, rapporterar nyhetskanalen CNN.

”Fentanyls höga toxicitet och ökade tillgänglighet är attraktivt för hotfulla aktörer som söker icke-konventionella material för en kemisk vapenattack”, ska James F. McDonnell, som leder departementets avdelning för massförstörelsevapen, ha skrivit i ett pm som läckt till media.

Den syntetiska opioiden har i årtionden oroat nationella säkerhetsansvariga för dess potential i att utnyttjas i exempelvis en terrorattack.

Fentanyl används som smärtlindring inom sjukvården. Men missbruket har ökat – fentanyl och dess derivat ska ligga bakom drygt 30 000 av all 72 000 överdoser som resulterat i dödsfall i USA under 2017, enligt National Institute on Drug Abuse.

Efter att drogen skapat allt mer problem i landet, har Trump-administrationen sökt allt hårdare sätt att stoppa användandet.

Drogen produceras i stor utsträckning i Kina och kan köpas på vad som kallas the dark webb, eller ”den mörka webben” och skickas till USA. Men efter påtryckningar från amerikanska administrationen, meddelade kinesiska regeringen i slutet av förra året att de skulle sätta fentanyl på sin lista över mer kontrollerade substanser. Beslutet markerade ett tydligt skifte mot att försöka tygla opioidproduktionen i landet.

Amerikanska kongressen ska också ha infört nya standarder för landets postservice som ska hjälpa till att sålla bland paket som kan innehålla opioider.

Men trots dessa ansträngningar för att få stopp på inflödet av fentanyl, säger Andy Weber, den tidigare assisterande försvarssekreteraren för kärn-, kemiska och biologiska försvarsprogrammet, att det skulle vara ”oroväckande enkelt” att använda fentanyl i en kemisk attack.

– Nu när det verkligen finns en marknad där man kan köpa stora mängder fentanyl, elimineras kapacitetsgapet, och det gör det tillgängligt för terroristgrupper, säger Andy Weber till CNN.

– Det förändrar spelplanen. Under min livstid har jag aldrig sett ett massförstörelsevapen som finns på en existerande svart marknad.

Om fentanyl skulle användas som vapen och distribueras i exempelvis vatten- och luftsystem, skulle det kunna få förödande konsekvenser.

Andy Weber menar att första gången USA:s försvarstjänstemän noterade hur farlig en fentanylattack kan vara, var när ryska militären pumpade in opioiden i ventilationssystemet på en teater i Moskva, när den tagits över av tjetjenska rebeller 2002. Totalt dog 170 personer av gasen.

– Det var då vi på Pentagon började inse att militärer utvecklade fentanylanaloger som en form av kemiska vapen, och att vi behövde börja arbeta med motåtgärder, säger Andy Weber till CNN.

Att beteckna fentanyl som ett massförstörelsevapen skulle göra det möjligt för USA:s nationella säkerhetsrepresentanter att vidareutveckla och bygga teknik som lättare kan upptäcka fentanyl-leveranser, men också för att åtala personer för dess olagliga distribution.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/fentanyl-kan-klassas-som-massforstorelsevapen/feed/ 0
Marknadstörningsavgift för IOGT-NTO:s lotteri betydligt lägre än KO yrkathttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/miljonlotteriet-doms-till-boter/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/miljonlotteriet-doms-till-boter/#respond Mon, 13 May 2019 10:28:03 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654029 Patent- och marknadsdomstolen dömer IOGT-NTO:s lotteri till en halv miljon kronor i marknadsstörningsavgift. En betydligt lägre avgift än de 10 miljoner som Konsumentombudsmannen, KO yrkat. KO är missnöjda med domen.]]>

Patent- och marknadsdomstolen dömer IOGT-NTO:s lotteri till en halv miljon kronor i marknadsstörningsavgift. En betydligt lägre avgift än de 10 miljoner som Konsumentombudsmannen yrkat. KO är missnöjda med domen.

Sammanlagt blir det en summa på 710 645 kronor som IOGT-NTO kommer behöva betala efter dagens dom. Då är inte IOGT-NTO:s egna rättegångskostnader inräknade. Linda Fröström är IOGT-NTO:s förbundsjurist:

– Vi tycker att domstolen har ett bra resonemang i domen där man förtydligar det som varit oklart innan. Det är helt klart fel som begåtts i de här de här samtalen och det ska vi ta ansvar för, säger hon.

I konsumentombudsmannens ursprungliga stämningsansökan yrkade man på 10 miljoner kronor i så kallad sanktionsavgift för den marknadsstörning som bristerna i Miljonlotteriets telefonförsäljning inneburit. Att dagens dom lägger den summan på en mycket lägre nivå tycker Linda Fröström bekräftar det IOGT-NTO argumenterat för hela tiden, nämligen att konsumentombudsmannens yrkande varit oproportionerligt.

Linda Fröström. Foto: Jens Wingren

– De har inte kunnat ta fram bevisning för att vi brutit mot lagen i den omfattning som skulle göra en avgift på tio miljoner berättigad. Vi har vidtagit flera åtgärder för att försäkra oss om att det här inte ska hända igen. Vi vill ju hålla en bra linje och ska se till att det här inte ska upprepas. Storleken visar på att det här är en liten fråga i förhållande till andra överträdelser, säger hon.

 

Kommer ni att överklaga domen?

– Vi har inte diskuterat hur vi ska agera och vi vet heller inte om Konsumentombudsmannen kommer att överklaga. Vi kommer att samråda med våra advokater imorgon. Sen måste ju såklart även IOGT-NTO:s och Miljonlotteriets styrelser vara inblandade i den typen av beslut.

Laura Luna. Foto: Jens Wingren.

Laura Luna, pressansvarig på IOGT-NTO tror inte att sanktionsavgiften kommer leda till några större problem.

– Hur det här påverkar budgeten blir ju en fråga för förbundsstyrelsen och den nya generalsekreteraren. Men vi har haft en del sparade medel. Det här kommer i vilket fall inte att drabba de andra förbunden som får pengar från Miljonlotteriet, utan det är kostnader som IOGT-NTO tar.

IOGT-NTO har nu ordnat en hemsida med frågor och svar om domen och processen kring Miljonlotteriet.

– Det är viktigt att vi kommunicerar ut till vår personal och våra medlemmar, de har rätt att få veta vad som hänt, säger Laura Luna.

Jonatan Hjort, vd för Miljonlotteriet. Foto: Nathalie C. Andersson

Jonatan Hjort, vd för Miljonlotteriet blickar mest framåt mot det förändringsarbete som redan pågår på lotteriet.

– Vårt fokus är vår nya strategi och en del i den är att jobba med nöjda kunder. Det är vårt fokus och vi är ganska bra på det. Det är en väldigt skillnad nu jämfört med 2017, när de här sakerna skedde, säger han.

Telefonförsäljningen menar han har varit på väg ut sedan tidigare.

– Strategin är densamma som tidigare. Vi ska bort från den här försäljningskanalen och det beror egentligen inte på den här domen utan att kanalen som sådan inte uppfattas så positivt hos kunderna som vi vill att de ska uppfatta oss, säger Jonatan Hjort.

Pär Magnusson är processråd på konsumentombudsmannen och tog över stämningen av Miljonlotteriet för två veckor sedan. Han är inte nöjd med avgiften på en halv miljon.

– Vi är lite tveksamma till hur domstolen resonerade. De ser det som en fråga om enstaka felaktigheter av allvarligare karaktär, medan vi gör bedömningen att det här inte bara var några enstaka felaktiga samtal. De gav uttryck för något större, säger han.

Inte heller konsumentombudsmannen vet i nuläget om man kommer överklaga domen eller inte.

– Det vore dumdristigt av mig att säga något åt ena eller andra hållet. Men det är ju en stor skillnad mellan yrkandet på tio miljoner som vi gjorde och det utdömda beloppet, säger Pär Magnusson.

Varför är det viktigt att IOGT-NTO får en hög straffsumma?

– Det är viktigt att det upprätthålls respekt för marknadsföringslagstiftningen. Dömer man ut för låga belopp finns risken att andra aktörer ser det som allt för lindriga påföljder.

Utöver straffbeloppet kvarstår de vitesförelägganden som upprättades tillfälligt i början av 2018. Dessa beslut innebär att Miljonlotteriet kan komma att dömas till dryga böter om man missköter sin försäljning av lottprenumerationer via telefon. Ett vite på tre miljoner kan bli aktuellt om Miljonlotteriet skulle göra sig skyldiga till något av följande:

1. Om betalning krävs för lotter som konsumenten inte beställt.

2. Om telefonförsäljaren ger sken av att konsumenten har, eller kommer att vinna något, när det inte finns en garanterad vinst, eller om möjligheten att vinna kräver ett abonnemang.

3. Om telefonförsäljaren ger sken av att kunden är särskilt utvald eller bor i ett område med extra stor vinstchans.

4. Om telefonförsäljaren inte tydliggör att det rör sig om ett säljsamtal.

5. Om konsumenten inte i början av samtalet informeras att syftet med samtalet är att sälja lotter.

6. Om konsumenten inte tydligt informeras om att erbjudandet enbart kan fås genom en prenumeration.

7. Om konsumenten inte tydligt informeras om vilka vinster som betalas ut som varor och vilka som betalas ut som kontanter.

 

Detta har hänt

Miljonlotteriet stämdes av konsumentombudsmannen, KO, i december 2017 efter att flera klagomål hade kommit in angående lotteriets telefonförsäljning. Klagomålen kom in under våren och sommaren 2017 och handlade om fall där försäljaren varit otydlig med vad man kan vinna genom Miljonlotteriet och antytt att kunden varit speciellt utvald och mer eller mindre var garanterad vinst. Flera klagomål handlade också om att man fått hem lotter utan att ha gått med på att teckna en prenumeration.

Miljonlotteriet gjorde under hösten 2017 ändringar i sina rutiner kring telefonförsäljningen och avslutade samarbetet med ett av de telefonförsäljningsföretag som man tidigare anlitat. Det var dock inte något som fick KO att dra tillbaka sin stämning eftersom de incidenter som stämningen rörde redan inträffat.

I januari 2018 beslutade Patent- och marknadsdomstolen om ett interimistiskt beslut som innebar att Miljonlotteriet skulle få betala dryga böter om man bröt mot ett antal bestämmelser i sin marknadsföring. Beslutet har nu permanentats av Patent- och marknadsdomstolen. Miljonlotteriet menade då att man följer branschpraxis i sin telefonförsäljning.

Miljonlotteriets ekonomi har länge varit beroende av de kunder som köper lotter via prenumeration och det främsta sättet som nya prenumeranter värvas har under de senaste åren varit telefonförsäljning.

Under 2018 sjönk även Miljonlotteriets omsättning med 23,7 procent till 225 miljoner kronor. Avkastningen blev därför mindre och IOGT-NTO har därför fått skära kraftigt i budgeten för 2019. Nedgången i försäljningen kan delvis ha att göra med att Miljonlotteriet fick mycket dålig publicitet i anslutning till stämningen. Men från lotteriets ledning menar man också att det generellt har blivit svårare att sälja lotter via telefon. I en intervju med Accent under hösten 2018 resonerade Miljonlotteriets nya vd Jonatan Hjort att telefonförsäljningen av lotter kanske inte är hållbar på sikt.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/miljonlotteriet-doms-till-boter/feed/ 0
Tre av fyra licensansökningar för medicinsk cannabis godkännshttp://www.accentmagasin.se/politik/tre-av-fyra-licensansokningar-medicinsk-cannabis-godkanns/ http://www.accentmagasin.se/politik/tre-av-fyra-licensansokningar-medicinsk-cannabis-godkanns/#respond Mon, 13 May 2019 04:39:52 +0000 Jens Wingren http://www.accentmagasin.se/?p=1654797 2018 inkom 86 ansökningar till Läkemedelsverket om licensförskrivning av cannabispreparat. 2017 var samma siffra 57. ]]>

2018 inkom 86 ansökningar till Läkemedelsverket om licensförskrivning av cannabispreparat. 2017 var samma siffra 57.

Det vanligaste är att ansöka om bediol, det vill säga torkade växtdelar av cannabis. 42 procent av ansökningarna 2018 (27 stycken) gällde bediol och tre fjärdedelar av dessa ansökningar beviljades av Läkemedelsverket, det rapporterar Läkemedelsvärlden. Första gången en licensansökan om bediol godkändes var för två år sedan.

Genom att göra en licensansökan kan en läkare ansöka om att få förskriva ett annars inte godkänt preparat till en patient. Om ansökan godkänns testas medicinen i tre månader och sedan lämnas ytterligare en ansökan in, denna gång för ett år. Det innebär att en ökning i antalet licensansökningar inte nödvändigtvis betyder en lika skarp ökning i antalet patienter som använder till exempel bediol.

Karl Mikael Kälkner på Läkemedelsverket säger till Läkemedelsvärlden att han uppskattar antalet patienter som använder bediol till 15-20 stycken. Den vanligaste anledningen är neuropatisk smärta.

Läkemedelsverket har tillsynsansvar för registrerade läkemedel, men när en licensansökan godkänns är det istället den behandlande läkaren som har det ansvaret. Läkaren behöver rapportera in biverkningar och ha ett underlag för risk kontra effekt av behandlingen.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/tre-av-fyra-licensansokningar-medicinsk-cannabis-godkanns/feed/ 0
Måsteläsning om öljättehttp://www.accentmagasin.se/kultur/mastelasning-om-oljatte/ http://www.accentmagasin.se/kultur/mastelasning-om-oljatte/#respond Fri, 10 May 2019 10:44:51 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654979 Heineken in Africa visar öljättens förehavanden i en världsdel där företagen dikterar villkoren.]]>

Heineken in Africa visar öljättens förehavanden i en världsdel där företagen dikterar villkoren.

Journalisten Olivier van Beemen har granskat Heinekens förehavanden i Afrika under flera år. I augusti present­erade han resultatet vid ett seminarium under IOGT internationals kongress i Sigtuna. Nu har boken kommit. Än så länge bara på engelska, men språket är enkelt och boken fängslande. Det är upprörande läsning, men ett måste för alla med intresse för alkoholpolitik.

Olivier van Beemen börjar med exemplet Etiopen. Här har kombinationen öl och moskéer aldrig varit något problem och affärerna går bra. Men hur får Hein­eken ut sin vinst ur landet, som har stort valutaunderskott? Av en lokal bankchef får författaren höra att myndigheterna uppmanat banken att prioritera bryggeriernas intressen – framför import av livsviktiga mediciner.

Exemplen tycks aldrig ta slut; Nigeria, Sierra Leone, Sydafrika, Burundi, Kongo, Rwanda, Mocambique. Muthärvor och nära relationer med politiker beskrivs, liksom hur Heineken hyr in ett stort antal prostituerade, siffran 2 500 nämns, som ska få sina kunder att välja en speciell ölsort.

Utnyttjandet av så kallade öl-flickor har fått konsekvenser. The Global Fund, som stöds av Bill Gates, har avslutat sitt samarbete med Heineken. Och en nederländsk bank har tagit bort Heineken från sin investeringsfond och pausat all annan ekonomisk inblandning med företaget.

]]>
http://www.accentmagasin.se/kultur/mastelasning-om-oljatte/feed/ 0
Partypatrullen kollar alkoholfritt utbudhttp://www.accentmagasin.se/politik/partypatrullen-kollar-alkoholfritt-utbud/ http://www.accentmagasin.se/politik/partypatrullen-kollar-alkoholfritt-utbud/#respond Fri, 10 May 2019 08:21:46 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654862 IOGT-NTO Östergötlands Partypatruller tar tempen på det alkoholfria utbudet på restauranger och barer i Linköping. Nu har initiativet blivit IQ-certifierat, liksom Sober bar.]]>

IOGT-NTO Östergötlands Partypatruller tar tempen på det alkoholfria utbudet på restauranger och barer i Linköping. Nu har initiativet blivit IQ-certifierat, liksom Sober bar.

Oannonserade besöker partypatrullerna restauranger och barer för att granska det alkoholfria utbudet. De beställer ofta både mat och dryck, diskuterar sedan sortiment och bemötande. Därefter betygsätter de och utvärderar, för att sedan lämna över sina reflektioner till restaurangen.

–Vi försöker att presentera allt på ett positivt och lättsamt sätt, inte genom att vara gnälliga och klagande. Men grundsyftet är allvarligt; att verkligen påverka och få till ett större utbud av alkoholfria drycker, säger Jan-Ove Ragnarsson, distriktsordförande IOGT-NTO Östergötland.

Partypatrullerna är öppna för den som än vill hjälpa till, men hittills har de varit ungefär tio personer som gått ut ihop i olika konstellationer. Idén kom till 2016. Sedan dess säger Jan-Ove Ragnarsson att de har hunnit betygsätta cirka fem-tio ställen per år, framförallt i Linköping. Men nu vill partypatrullerna öka takten.

– Vi laddar om för att växla upp.  Exempelvis planerar vi att genomföra mer systematiska undersökningar, där vi skickar ut enkäter till restauranger och synar menyer på webben. Eller så kan man göra barrundor, där man betar av fem eller tio barer på en kväll. Vi vill helt enkelt jobba på bredare front, säger han.

IOGT-NTO:s partypatrull på uppdrag. Foto: Jan-Ove Ragnarsson

Uppväxlingen beror dels på att tiden är mogen, och dels på att de nyligen blivit uppmärksammade av Systembolagets fristående dotterbolag; IQ. Att bli ett IQ-certifierat projekt innebär att partypatrullerna blir en del av deras idébank, där IQ samlar konkreta initiativ i Sverige som förebygger eller minskar problem kopplat till alkohol.

– De spårade upp oss, vilket vi tycker var fränt. Detsamma gäller även Soberbar, en alkoholfri bar vi har arrangerat på festivaler i Östergötland. Att bli uppmärksammade på det sättet har varit jättekul och vi är stolta, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Bemötandet på restauranger och barer i Linköping har varierat kraftigt när partypatrullerna har efterfrågat alkoholfritt.

– Det är hela skalan, från inget alternativ alls, till en restaurang som hade sju-åtta sorters alkoholfria öl. Det var ändå ganska imponerande, säger Jan-Ove Ragnarsson.

På ett ställe hade en restaurang till och med profilerat sig med alkoholfritt utbud på skyltar utanför lokalen. I ett annat fall lämnade partypatrullen restaurangen utan att beställa, eftersom att inga vettiga dryckesalternativ kunde erbjudas.

– Ofta blir bartenders inspirerade, ibland blir det stora suckar. Det handlar ju inte om att det inte finns ingredienser, allt finns redan i en bar för att kunna göra alkoholfria, kreativa och roliga drinkar. Mycket handlar om rätt bemötande och att bartendern har fantasi samt att också alkoholfria drinkar profileras på drinkmenyn, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Han tror att besöken haft positiv effekt och de har till och med sett exempel på när alkoholfria drinkar dykt upp på menyn efter deras besök.

Hittills har inget uteställe fått högsta betyg – en trea, men Jan-Ove Ragnarsson tror att det kommer så småningom, eftersom allt fler efterfrågar alkoholfritt och det dessutom finns ett allt större sortiment att köpa in. Han menar att IOGT-NTO:s medlemmar kan spela en viktig roll i att driva utvecklingen framåt. Därför har partypatrullen ordnat en facebooksida och informationsmaterial för att fler ska kunna vara med – från hela landet.

– Medlemmar i IOGT-NTO skulle kunna bidra till denna enkla insats, genom att några gånger om året sätta betyg med lite ringar på ett papper. Det vore ett spännande sätt att vidga engagemanget inom organisationen. Om många gjorde det, skulle vi kunna få stort genomslag – dessutom har vi väldigt roligt samtidigt som vi gör skillnad.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/partypatrullen-kollar-alkoholfritt-utbud/feed/ 0
WHO ger alkoholindustrin kalla handenhttp://www.accentmagasin.se/politik/ger-alkoholindustrin-kalla-handen/ http://www.accentmagasin.se/politik/ger-alkoholindustrin-kalla-handen/#respond Thu, 09 May 2019 10:14:35 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654917 Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar sin personal att inte samarbeta med alkoholindustrin. "Både bra och dåligt att det interna dokumentet läckt ut", säger Kristina Sperkova, ordförande i IOGT International.

]]>

Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar sin personal att inte samarbeta med alkoholindustrin. "Både bra och dåligt att det interna dokumentet läckt ut", säger Kristina Sperkova, ordförande i IOGT International.Meddelandet, som nyligen skickades ut internt till WHO:s personal, slog fast att Världshälsoorganisationen inte kommer att ha något samröre med alkoholindustrin när de utvecklar ny alkoholpolicy eller tar fram bestämmelser gällande folkhälsa. Enligt Kristina Sperkova är det ett mycket bra beslut som kom i tid.

 – Det är väldigt viktigt. Alkoholindustrin pushar för att försöka ha möten, samarbeta eller på olika sätt ingå partnerskap med WHO. Industrin gör det för att de gillar ”whitewashing”, de vill tvätta sitt varumärke genom samarbeten med institutioner som väger tungt när det gäller hälsa och utveckling, säger hon.

 

Kristina Sperkova menar att informationen skickats ut eftersom att WHO i fjol antog en ny strategisk plan, där de ger ökat ansvar till sina regionala, och framförallt lokala, kontor.

 

– Det finns experter på WHO i Geneve som globalt vet hur alkoholindustrin försöker påverka och skapa samarbeten. Men på de lokala kontoren sitter kanske en person som ska täcka alla frågor och för dem är alkohol inte alltid den viktigaste frågan. Då kan alkoholindustrin enklare få till möten som de kan blåsa upp större än vad det är. Därför har man förtydligat detta i ett utskick, säger hon.

 

Världshälsoorganisationen är ett av FN:s fackorgan vars syfte är att alla människor ska uppnå så god hälsa som möjligt – om länder ser att de skulle samarbeta med alkoholindustrin, blir det svårare för hälsoministrar, som oftast prioriterar folkhälsa framför privat sektor, att övertyga andra ministrar om att inte låta industrin komma in i samtalen om alkoholpolicy eller lagstiftning.

 


– På så sätt är det ett viktigt papper. Men tanken var inte att det skulle komma ut offentligt. På ett sätt är det bra att det läckt: då kan WHO-kontoren hållas ansvariga. Det dåliga är att alkoholindustrin kan ta del av bestämmelserna och på så vis hitta kryphål och försöka förbättra sin argumentation, säger Kristina Sperkova.

 

Hon konstaterar också att dokumentet inte kommer vara nog. Länderna kräver mycket från WHO samtidigt som organisationen har relativt lite pengar – därför dyker möjligheter till olika partnerskap upp då och då.

 

– Men det är svårt att veta vilka partnerskap man ska ge sig in i och inte. Tobaksindustrin får alltid ett tydligt nej, med alkohol är det inte lika säkert, säger Kristina Sperkova.Enligt henne är alkoholindustrin ofta villiga att betala stora pengar, då är det lätt att sådana här interna dokument blir underminerade. Därför vore det viktigt att ta fram riktiga konventioner för att skydda länder och organisationer mot alkoholindustrins påverkan. För tobak finns redan ett sådant ramverk som säger att man inte ska samarbeta med industrin.

 – Inget sådant lagstiftade dokument finns för alkohol, bara den globala strategin. Men det finns diskussioner om det och IOGT International jobbar aktivt med att stödja olika partners i att arbeta för en konvention för alkoholkontroll, säger Kristina Sperkova.
]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/ger-alkoholindustrin-kalla-handen/feed/ 0
Fake news om cannabis som cancerbot ökarhttp://www.accentmagasin.se/forskning/fake-news-om-cannabis-som-cancerbot-okar/ http://www.accentmagasin.se/forskning/fake-news-om-cannabis-som-cancerbot-okar/#respond Thu, 09 May 2019 04:34:06 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654913 Falska nyheter om cannabis som botmedel för cancer får stor spridning. ]]>

Falska nyheter om cannabis som botmedel för cancer får stor spridning. 

En artikel med rubriken: ”Cancerinstitutet medger äntligen att marijuana dödar cancer” har genererat 4,26 miljoner kommentarer, delningar och gillanden på sociala medier de senaste åren – men nyheten är heltigenom falsk. Men när en organisation däremot publicerade en rapport som slog hål på informationen, genererade den endast 2 200 reaktioner på sociala medier.

Detta visar hur falska nyheter om cannabis som cancerbehandling kan spridas snabbt på nätet, och intresset för sådana nyhetsberättelser ökar. Det visar en ny studie som publicerats i Cureus Journal of Medical Science och genomfördes av ett amerikanskt forskarlag från Stanford University och The Interstate Radiation Oncology Center, IROC.

De slår fast att intresset för cannabis som cancerbehandling har nära fördubblats de senaste sju åren på nätet.

Forskarna jämförde sökaktiviteten för cancer och cannabis över tid med hjälp av verktyget Google Trends  och studerade ”relativ sökningsvolym”, RSV. De jämförde resultaten med sökningar för vanliga cancerbehandlingar och klassificerade nyheter på sociala medier om cannabisanvändning och cancer som falskt, korrekt eller irrelevant.

Det visade sig att sökvolymen för cannabis och cancer ökat tio gånger mer än frekvensen av standardbehandlingar under perioden 2011-2018.

I studien konstaterar de att användningen av alternativa behandlingar är särskilt vanligt hos cancerpatienter och har ökat successivt sedan 1970-talet. Av alla artiklar på sociala medier om alternativa cancerbehandlingar som de undersökte, förekom cannabis flest gånger; 23 procent av alla artiklar om alternativa cancerbehandlingar handlade om drogen.

80 procent av alla artiklar, som nämnde både cannabis och cancer, handlade om hur drogen kunde bota sjukdomen. Endast 2,5 procent var korrekta nyhetsartiklar som avrådde från cannabis som cancerbehandling.

Forskarna konstaterar att de falska nyheterna om cannabis som cancerbehandling ligger i linje med tre rådande samhällstrender: ett intresse för alternativa behandlingar, spridning av falska nyheter online och legalisering av cannabis.

I studien fann de även att sökningarna på nätet om cannabis som cancerbehandling ökade i stater i USA som legaliserat cannabis.

”När allt fler stater legaliserar cannabis för medicinskt- och fritidsbruk, och gör cannabis mer tillgängligt, så är det mer troligt att den växande trenden fortsätter”, skriver forskarna i studien.

De skriver också att cancerorganisationer har liten närvaro på sociala medier och sällan tar upp ämnen som cannabis, vilket resulterar i att de inte bemöter den felaktiga information som sprids.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/fake-news-om-cannabis-som-cancerbot-okar/feed/ 0
Två spår i nykterhetsrörelsens narkotikasatsninghttp://www.accentmagasin.se/politik/tva-spar-nykterhetsrorelsens-narkotikasatsning/ http://www.accentmagasin.se/politik/tva-spar-nykterhetsrorelsens-narkotikasatsning/#respond Wed, 08 May 2019 09:47:39 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654782 För två år sedan startade nykterhetsrörelsen en gemensam satsning på narkotikapolitik i projektet Prevent don´t promote. I och med NBV:s satsning på Narkotikapolitiskt centrum finns nu två parallella organisationer.]]>

För två år sedan startade nykterhetsrörelsen en gemensam satsning på narkotikapolitik i projektet Prevent don´t promote. I och med NBV:s satsning på Narkotikapolitiskt centrum finns nu två parallella organisationer.

Narkotika har debatterats flitigt de senaste åren. Dels på grund den våg av liberalisering som sveper över världen, dels på grund av den oproportionerligt höga dödligheten som narkotika orsakat här i Sverige. IOGT-NTO har däremot hållit en låg profil på området under flera decennier, men för några år sedan började röster höras för att organisationen borde engagera sig mer i frågan igen.

Slutsatsen blev att det var bättre att göra en gemensam satsning med andra organisationer via Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor, SLAN och Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, än att IOGT-NTO skulle bygga upp en egen verksamhet.

– Tillsammans får nykterhetsrörelsen bredd och kraft att samla resurser i narkotikafrågan, sa IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero då till Accent.

 

Den gemensamma satsningen blev projektet Prevent don´t promote som startade för ganska exakt två år sedan.

I år bildades Narkotikapolitiskt centrum, på initiativ av NBV, medan SLAN driver Prevent don´t promote vidare. Hur blev det så?

– Avsikten var att projektet skulle pågå i tre år. SLAN:s medlemsorganisationer är eniga om att vi ska fullfölja projektet, även om NBV väljer ett annat spår, säger Anders Andersson, ordförande för SLAN.

Under de två år som gått har Sven-Olov Carlsson, tidigare ordförande i IOGT-NTO och IOGT-international, varit projektanställd.

– SLAN gjorde bedömningen att vi inte är beredda att göra oss av med den kunskap och det kontaktnät som Sven-Olov Carlsson har och det han byggt upp under de här två åren. Det är så få som sitter på djup kunskap på området att dessa personer behöver användas effektivt. NBV har gjort en annan bedömning. Därför är vi beredda att göra den här extra ordinära satsningen, säger han.

 

Åke Marcusson, förbundsrektor på NBV, delar inte bilden att projektet skulle vara treårigt och anser att NBV fullgjort sitt uppdrag.

– Vi fick i uppdrag av våra huvudmän att se om vi kunde få igång någon verksamhet. Nu breddar vi den så att det blir hela samhällets angelägenhet och inte bara nykterhetsrörelsens. Vi går från projekt till permanentad verksamhet genom Narkotikapolitiskt centrum där vi har anställt Peter Moilanen.

Han påpekar att placeringen på Tollare öppnar nya möjligheter.

– Genom folkhögskolan har vi möjlighet att nå ut med utbildningar för olika yrkesgrupper, till exempel fältassistenter och andra som jobbar på fältet, säger han.

Att SLAN fortsätter driva projektet ett år till ser han inte som något problem.

– Peter Moilanen och Sven-Olov Carlsson samarbetar och hjälper varandra. Det är bara positivt, säger han.

 

IOGT-NTO är medlemsorganisation i såväl SLAN som NBV. Så hur ser IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero på att resurserna splittras?

–  Kan de samverka och samarbeta, och låter bli att springa på samma bollar, så kan vi få ut ännu mer. Det kan bli riktigt bra, säger han.

Han påpekar att IOGT-NTO inte har någon större möjlighet att styra besluten.

– I både SLAN och NBV är vi en av många organisationer. Även om inflytandet till viss del beror på organisationens storlek så bygger det på demokratiskt fattade beslut, säger han.

Och han tycker att samarbetet givit resultat.

– När Drugnews kom med nyheten att AP7 köpt aktier i cannabisindustrin skedde en snabb mobilisering för att få ihop en gemensam debattartikel i Aftonbladet. Det hade inte funkat om vi inte haft ett etablerat samarbete inom nykterhetsrörelsen, säger han.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/tva-spar-nykterhetsrorelsens-narkotikasatsning/feed/ 0
Narkotikaöverdoser kartläggshttp://www.accentmagasin.se/missbruk/narkotikaoverdoser-kartlaggs/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/narkotikaoverdoser-kartlaggs/#respond Wed, 08 May 2019 05:03:17 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654909 Socialstyrelsens nya uppdrag: att kartlägga akutens rutiner vid narkotikaöverdoser.]]>

Socialstyrelsens nya uppdrag: att kartlägga akutens rutiner vid narkotikaöverdoser.

Under 2019 ska Socialstyrelsen genomföra en kartläggning av akutmottagningarnas rutiner för vid narkotikarelaterad överdos.

Syftet med kartläggningen är att försöka minska narkotikarelaterad dödlighet. Genom att öka kunskapen om hur akutmottagningarna arbetar under vårdtiden på sjukhus och inför patienters utskrivning, hoppas man på att kunna planera bättre för fortsatt vård, behandling och uppföljning.

I Socialstyrelsens uppdrag från regeringen ingår även att identifiera eventuella brister i vården och vårdkedjan, samt att ge förslag på hur aktörer kan bli bättre på att motivera patientgruppen till vård och behandling.

– För att kunna ge bra stöd och vård måste vi få större kunskap om hur hälso- och sjukvården idag arbetar med personer som vårdas för överdos. Vi behöver också kartlägga hur samarbetet med socialtjänsten ser ut för att få till en bra vårdkedja. Det här är viktigt för att bygga ett starkare samhälle, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande från regeringen.

Under 2019 får Socialstyrelsen använda 1,1 miljoner kronor till uppdraget. Resultaten ska redovisas senast den 31 december 2020. Exakt hur kartläggningen ska gå till framgår inte i nuläget.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/narkotikaoverdoser-kartlaggs/feed/ 0
Kamratstödjare prisas för sitt engagemanghttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/kamratstodjare-prisas-sitt-engagemang/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kamratstodjare-prisas-sitt-engagemang/#respond Tue, 07 May 2019 10:29:57 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654927 Göran Mårtensson, IOGT-NTO:s kamratstöd i Norrköping, får Årets livsstilspris för sitt engagemang. Nu gör besparingar att han flyttar och startar ett nytt kamratstöd i Skåne.]]>

Göran Mårtensson, IOGT-NTO:s kamratstöd i Norrköping, får Årets livsstilspris för sitt engagemang. Nu gör besparingar att han flyttar och startar ett nytt kamratstöd i Skåne.

Utmärkelsen, som varje år delas ut av Östergötland läns nykterhetsförbund, får han för sina insatser för människor i Norrköping genom sitt engagemang för IOGT-NTO:s kamratstöd.

– Det är en ära. Egentligen behöver jag inte ha någon belöning för arbetet, men det visar att jag är uppskattad för det jag gör. Det värmde i hjärtat när jag tog emot priset, det måste betyda att vi gör något rätt, säger Göran Mårtensson.

Motiveringen till priset lyder: ”För sitt enorma engagemang för kamratstödet i Norrköping, men även för sitt sätt att motivera andra, sprida glädje och på så sätt aktivt verka för en nykter livsstil”.

Göran Mårtensson tilldelades ett diplom samt 3 000 kronor. Pengarna ska han investera i en ny mobiltelefon.

– Jag tänkte investera i mig själv, för en mobil behöver jag verkligen. Jag får ta emot många samtal i arbetet med kamratstödet, säger han.

Han tror att utmärkelsen går till honom för att de arbetat så hårt med kamratstödet: bland annat genomförs AA-, ACA- och CA-möten*, symöten och billig mat erbjuds den som saknar pengar. Dessutom har kamratstödet erbjudit praktikplatser till personer som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden, vilket senare lett till att de fått jobb på andra ställen.

– Det har varit en framgångssaga. När jag började för fem år sedan kom 20 personer i snitt i veckan. Förra året var det 300 i snitt per vecka, säger Göran Mårtensson.

Innan hans engagemang inom IOGT-NTO startade, berättar Göran Mårtensson att han var spel- och alkoholberoende. Men det förändrades för drygt ett decennium sedan.

– Ingen ska ha det som jag har haft det. Jag har ljugit hela mitt liv, förutom de senaste tio åren. Nu säger jag alltid sanningen och är hård men rättvis. Jag brinner för detta.

Genom att vara aktiv på Facebook med kamratstödet, har det blivit ett forum där allt som händer i föreningen delas. När Göran Mårtensson postar nås drygt tusen personer av vad som händer i kamratstödet.

– Vi försökte hitta på något nytt, och det har verkligen gett resultat, säger han.

Men den sista juni är hans arbete till ända i Norrköping. Trots hans uppskattade arbete, finns det inte tillräckligt med pengar för hans anställning när Arbetsförmedlingen inte längre kan bidra med en lika stor del av hans lön.

– Det känns vemodigt. Men jag har fått ett erbjudande om att starta en förening i Skåne, ett IOGT-NTO-kamratstöd som legat på is. Så nu börjar jag om på noll. Det känns bra att de verkligen tror på mitt arbete och vill ha mig där. Jag tycker att kamratstödet är det viktigaste vi har i IOGT-NTO, vi kan verkligen göra skillnad så att de här människorna har någonstans att ta vägen.

* Anonyma alkoholister, Adult Children of Alcoholists, Cocain anonymuos

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/kamratstodjare-prisas-sitt-engagemang/feed/ 0
Varannan amerikan har fylleshoppathttp://www.accentmagasin.se/politik/varannan-amerikan-har-fylleshoppat/ http://www.accentmagasin.se/politik/varannan-amerikan-har-fylleshoppat/#respond Tue, 07 May 2019 05:37:15 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654650 Amerikanerna spontanshoppar för drygt 40 miljarder dollar när de är berusade, visar en undersökning. ]]>

Amerikanerna spontanshoppar för drygt 40 miljarder dollar när de är berusade, visar en undersökning. 

Pizza, kläder, tobak – och husdjur. När amerikanerna är onyktra, öppnar de plånboken och genomför fler ogenomtänkta köp än annars. Det visar en undersökning genomförd på drygt 2 000 personer av sajten Finder. Enligt deras uppskattningar ska 46 procent av USA:s vuxna befolkning ha medgivit att de shoppat när de var berusade, och i genomsnitt ska de ha spenderat motsvarande cirka 4 120 kronor vardera på fylleköp under 2018.

Förra året shoppade amerikanerna alltså för totalt 39.4 miljarder dollar på fyllan, vilket är mer än för 2017. Då landade siffran på 30,4 miljarder dollar.

Mest pengar tenderar att gå till mat; 52 procent svarande sa att de lagt sina pengar på takeout-mat och snacks när de var onyktra. I undersökningen framkom även att 43 procent shoppade skor och kläder, samt att 30 procent hade köpt cigaretter. 10 procent uppgav också att de köpt narkotika.

Något mer överraskande är kanske att folk uppgav att de till och med köpt bilar, 10 procent, husdjur, 12 procent, och resor, 14 procent, när de var onyktra.

Siffrorna visar att män spenderade mer än kvinnor: 56 procent hade shoppat berusade, medan 44 procent av kvinnorna hade gjort det.

]]>
http://www.accentmagasin.se/politik/varannan-amerikan-har-fylleshoppat/feed/ 0
Nu är vargen härhttp://www.accentmagasin.se/opinion/nu-ar-vargen-har/ http://www.accentmagasin.se/opinion/nu-ar-vargen-har/#respond Mon, 06 May 2019 09:26:47 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654937 Min förra krönika gjorde nedslag i den senaste medlemsundersökningen och kraften i det ideella arbetet. Genom undersökningen får vi ett kvitto på allt som är bra, men också svar på vad vi gemensamt behöver åtgärda. ]]>

Min förra krönika gjorde nedslag i den senaste medlemsundersökningen och kraften i det ideella arbetet. Genom undersökningen får vi ett kvitto på allt som är bra, men också svar på vad vi gemensamt behöver åtgärda. Något som sticker ut är att vi behöver arbeta mer med bemötande­frågor, hur vi möter och pratar med varandra i organisationen. Det kan handla om när vi ses och samarbetar i verkliga livet, eller hur och vad vi skriver i debatter eller samtal i sociala medier. Hur nya medlemmar och deras erfarenheter och idéer välkomnas och tas emot. Dessa frågor är viktiga och en nyckel till framtida utveckling. Dels för att ett gott bemötande ger kraft till oss alla i vårt fortsatta engagemang, men också för att nya medlemmar ska stanna kvar, oavsett engagemangsform.

Etapp två i vår förändringsresa Expedition 50 ska ha fokus på organisationskulturen och de tre huvudområdena bemötande, tillit och stolthet. Frågor som ska ge oss ännu mer kraft att arbeta vidare med de utmaningar och möjligheter vi har. Jag ska kort nämna en av ­vardera: Nationalekonomen David Sundén presenterade i mars en ESO-rapport om alkoholpolitik där han drar slutsatser som är helt väsensskilda från vad vi, andra experter och tillgänglig forskning säger. Sundén menar att monopolet, Systembolaget, kan skrotas. Problemet är inte bara Sundéns felaktiga slutsatser, utan att han genom sin utredning väckt alkoholliberala politiker, ledarskribenter och andra, som bortser från folkhälsa utan fokuserar på att inget ska försvåra för individen att själv få göra sina val.

En möjlighet för oss är däremot att hälso­trenden i samhället är stark och bidrar till att den alkoholfria dryckestrenden fortsätter att ta ny mark, samt att fler studier som belyser alkoholens negativa konsekvenser för hälsan görs. Under en längre tid har andra ansett att vi ropar på vargen vad gäller alkohol­politiken. Nu är det dock tydligt att vargen är här – om än inte i fårakläder utan i David Sundéns skepnad. Att vi med vår kunskap och vårt engagemang, i kombination med en allmän trend att i större utsträckning välja bort alkohol, vinner matchen är jag övertygad om.

]]>
http://www.accentmagasin.se/opinion/nu-ar-vargen-har/feed/ 0
Alkoholproblem vanligare än PTSD i brittiska arménhttp://www.accentmagasin.se/forskning/alkoholproblem-vanligare-ptsd-brittiska-armen/ http://www.accentmagasin.se/forskning/alkoholproblem-vanligare-ptsd-brittiska-armen/#respond Mon, 06 May 2019 06:44:30 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654762 Alkoholmissbruk är vanligt i brittiska väpnade styrkor – mer utbrett än posttraumatisk stress. Nu har forskare utvecklat en app som de hoppas kan minska drickandet i trupperna. ]]>

Alkoholmissbruk är vanligt i brittiska väpnade styrkor – mer utbrett än posttraumatisk stress. Nu har forskare utvecklat en app som de hoppas kan minska drickandet i trupperna. 

Det skadliga drickandet i de brittiska väpnade styrkorna är dubbelt så stort som bland resten av Storbritanniens befolkning, visar studier. Forskarna räknar med att drygt elva procent av männen och fem procent av kvinnorna i de väpnade styrkorna uppfyller kraven för alkoholmissbruk, vilket kan jämföras med fyra respektive två procent bland övriga britter.

Enligt en artikel skriven av forskare från University of Liverpool och King’s College London, är alkoholmissbruk till och med vanligare bland de väpnade soldaterna i Storbritannien än posttraumatiskt stressyndrom. Ändå får problemet betydligt mindre uppmärksamhet.

De skriver också att personer som tjänstgör i de väpnade styrkorna dricker av många olika skäl; för nöjets skull, av social press, för att klara stress eller för att försöka hantera sin mentala hälsa. Men även om en person lämnar tjänstgöringen och dess dryckeskultur, så minskar inte personens höga alkoholkonsumtion. Bland personal i de väpnade styrkorna uppger enbart en tredjedel av de som medger att de har ett alkoholproblem att de har sökt hjälp. En majoritet gör alltså aldrig det.

Forskarna konstaterar även att deras undersökningar visar att många människor som är oroliga för sitt drickande, vänder sig till digitala hjälpmedel för att hålla koll på sin alkoholkonsumtion. Därför har King’s Center for Military Health Research och University of Liverpool, finansierat av Medical Research Council, också utvecklat en app i syfte för att ta reda på om den kan stödja just människor i väpnade styrkor i att minska sitt drickande.

För att testa appen genomfördes en studie på 31 personer som arbetar i de väpnade styrkorna och som drack på ohälsosamma nivåer. I studien fann de att deltagarna öppnade appen i snitt 29 gånger under den månaden för att skriva ner sin alkoholkonsumtion dag för dag. Under perioden som deltagarna använde appen minskade deras konsumtion.

Forskarna skriver också att många deltagare inte upplevde att de ens hade något alkoholproblem, vilket förklarade varför vissa funktioner i appen – som en inställning för förbättrade mål – inte var lika använd som dryckesdagboken.

”Med tanke på att skadligt drickande i väpnade styrkor är väsentligt högre jämfört med befolkningen i allmänhet, och att forskning har visat hur effektiv digital teknik kan vara ur ett hälsoperspektiv, hoppas vi att vår app kan ha potential att den hantera problematiska dryckeskulturen i brittiska väpnade styrkor.”, skriver forskarlaget i webbtidningen the Conversation.

Efter studien har forskarna mottagit feedback och hoppas på att förbättra appen ytterligare innan den släpps officiellt senare under 2019.

]]>
http://www.accentmagasin.se/forskning/alkoholproblem-vanligare-ptsd-brittiska-armen/feed/ 0
Halv sju hos IOGT-NTOhttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/halv-sju-hos-iogt-nto/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halv-sju-hos-iogt-nto/#respond Fri, 03 May 2019 11:55:58 +0000 Accent http://www.accentmagasin.se/?p=1654836 IOGT-NTO Lund startar middagsklubb med inspiration från tv-programmet ”Halv åtta hos mig” – men med integration i fokus.]]>

IOGT-NTO Lund startar middagsklubb med inspiration från tv-programmet ”Halv åtta hos mig” – men med integration i fokus.

Sexton personer samlades i början av april för den allra första middagen inom konceptet ”Halv sju hos oss”, en slags spinn-off på det kända tv-programmet som sänts på TV4 – fast utan kamerorna förstås. På menyn första kvällen: grekisk linssoppa toppad med fetaost, tzatsiki och bröd med cheesecake till efterrätt.

Alexandra Green Tetschet, teamchef för syd, IOGT-NTO, stod för maten på den inledande träffen, och är också den som är initiativtagare till middagsträffarna.
– Jag hade en tanke om att genomföra konceptet privat, men presenterade idén för IOGT-NTO Lund som nappade direkt och tyckte att det lät kul! Så nu träffas åtta olika nationaliteter på middag en söndag i månaden, säger hon.

Inför varje träff kommer det vara två personer åt gången som står för rätterna. Under första kvällen lät Alexandra Green Tetschet deltagarna intervjua varandra två och två för att sedan presentera varandra för resten av gruppen. Hon berättade även kort om IOGT-NTO.
– Första gången överträffade alla förväntningar – det var jättelyckat! Vi var eld och lågor efteråt. Det var en varm, härlig och tillåtande atmosfär med både skratt och allvar där alla lyssnade på alla, säger hon.

Deltagarna kommer från Sverige, Frankrike, Somalia, Kurdistan, Palestina, Irak, Marocko och Kosovo. Därmed kommer det också att serveras maträtter från dessa länder under träffarna. Tanken är också att man får lägga upp kvällen och presentera sitt forna hemland som man vill – är det någon som vill dansa eller genomföra någon aktivitet får man göra det. Alexandra Green Tetschet valde inledningsvis att bjuda på grekisk mat då att hon bott i Grekland i två år.

Vid nästa träff, i juni, blir det palestinskt tema. Gruppen har ett kort uppehåll under våren på grund av högtiden ramadan, och sedan en paus i juli. Men i höst fortsätter middagsträffarna varje månad fram till februari nästa år.

Deltagarna som är med på middagarna har förutom olika hemländer olika bakgrund. Alexandra Green Tetschet poängterar vikten av att få till en bra mix av personer:
– Integration är så mycket mer än nationalitet. Det handlar om att mötas från olika världar, och träffa personer som man annars kanske inte umgås med.

En förhoppning med träffarna är också att öka kännedomen om IOGT-NTO och arbetet inom organisationen.
– Jag vill att andra ska se att IOGT-NTO gör många olika saker, och att vi skapar nya typer av mötesplatser, samtidigt som våra andra mötesplatser finns kvar. På ”Halv sju hos oss” är majoriteten nya medlemmar i åldern 25 till 40 år – generationsväxling är ett viktigt mål som vi aktivt jobbar med. Målet är att förutom att bidra till integration öka kännedomen om IOGT-NTO och bli en snackis på stan. Vi vill att många som kanske inte känner till oss sedan tidigare ska känna att ”det där vill jag också vara med på!”, säger Alexandra Green Tetschet

Träffarna har blivit en studiecirkel som samordnas med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Deltar gör också medlemmar från Lunds tre föreningar IOGT-NTO Lund, Nyktra Studenter Lund och IOGT-NTO Somalisk kultur- och fritidsförening.

Alexandra Green Tetschet handlar inför Halv sju hos oss. Foto: privat.

Alexandra Green Tetschet hoppas att initiativet kommer att spridas, att fler föreningar tar efter. Middagsklubben har redan uppmärksammats i lokalmedia, trots att gruppen bara setts en gång.
– Det är viktigt att prata om integration på ett sätt där det inte bara framställs som en utmaning och problem utan även som något positivt och som en möjlighet. I detta sammanhang maxar vi allt de positiva, vi njuter av god mat från främmande länder och varandras sällskap. Man lär sig massor, säger hon.
– Detta är något av det roligaste jag har gjort! Alla människor har fördomar, det har även jag. Det är viktigt att vi är nyfikna och öppna för lära känna varandra – detta är ett kul sätt. Det är fint att se vad som händer när man möts över gränserna.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/halv-sju-hos-iogt-nto/feed/ 0
Så drabbar alkohol äldrehttp://www.accentmagasin.se/missbruk/sa-drabbar-alkohol-aldre/ http://www.accentmagasin.se/missbruk/sa-drabbar-alkohol-aldre/#respond Fri, 03 May 2019 07:22:14 +0000 Ulrica Ambjörn http://www.accentmagasin.se/?p=1654581 Äldre som dricker löper ökad risk för bland annat cancer, olyckor och misshandel.]]>

Äldre som dricker löper ökad risk för bland annat cancer, olyckor och misshandel.

• Cancer

För människor äldre än 65 år i Sverige uppskattar forskarna i rapporten att alkohol svarade för 571 dödsfall 2014 i de sju cancerformer som WHO för närvarande klassar som alkoholrelaterade.

• Demens och kognitiv funktion

Hög alkoholkonsumtion är starkt knuten till utvecklingen av alzheimer. Alkoholsyndrom är den största påverkbara orsaken till demens.

• Trafikolyckor

Risken för trafikolyckor är större för äldre förare än för yngre vid samma alkoholhalt i blodet. Olycksrisken ökar även vid mycket låga doser, samt i samverkan mellan alkohol och medicinering.

• Fallolyckor

Även låga nivåer av alkoholkonsumtion har negativ påverkan på balansen hos personer över 65 år.

• Fysisk och psykisk misshandel

Alkoholkonsumtion, både hos offret och förövaren, har gång på gång identifierats som en riskfaktor för misshandel av äldre.

• Depression och självmord

Cirka 20 procent av personer över 65 år med depression har en alkoholdiagnos. Skadligt alkoholbruk dubblerar risken för självmordsförsök.

• Alkoholberoende

Risken för alkoholberoende riskerar att öka då äldre är känsligare för alkoholens skadeverkningar.

• Andra tillstånd

Det finns en rad kroniska sjukdomar som delvis orsakas eller förvärras, av alkoholbruk. Exempelvis sjukdomar i andningsorganen, gikt, Parkinson och sömnproblem.

 

Ladda ner artikeln som PDF.

]]>
http://www.accentmagasin.se/missbruk/sa-drabbar-alkohol-aldre/feed/ 0
Hon blir IOGT-NTO:s nya generalsekreterarehttp://www.accentmagasin.se/nykterhet/hon-blir-iogt-ntos-nya-generalsekreterare/ http://www.accentmagasin.se/nykterhet/hon-blir-iogt-ntos-nya-generalsekreterare/#respond Thu, 02 May 2019 10:46:33 +0000 Eva Ekeroth http://www.accentmagasin.se/?p=1654861 Kim Reenaas har stor vana av förändringsarbete från Elsäkerhetsverket. Nu ska hon leda arbetet med att föra IOGT-NTO in i framtiden.]]>

Kim Reenaas har stor vana av förändringsarbete från Elsäkerhetsverket. Nu ska hon leda arbetet med att föra IOGT-NTO in i framtiden.

Den 1 september tillträder Kim Reenaas tjänsten som generalsekreterare för IOGT-NTO. Hon arbetar för närvarande som avdelningschef på Elsäkerhetsverket. Hon tyckte att uppdraget som generalsekreterare för IOGT-NTO kändes som skräddarsytt för henne.

– Jag var inte alls ute och sökte jobb, men när jag råkade se annonsen kände jag mig kallad. Det var en beskrivning som stämde väl in på mig. IOGT-NTO har en gedigen struktur, och har ett kulturarbete framför sig som lockar. Ju mer jag har satt mig in i organisationen desto mer känner jag att det är här jag hör hemma. IOGT-NTO har en ”affärsidé” i världsklass och behovet av IOGT-NTO:s insatser verkar bara öka.

 

Det är här jag hör hemma. IOGT-NTO har en ”affärsidé” i världsklass och behovet av IOGT-NTO:s insatser verkar bara öka.

 

Sedan 2010 är Kim Reenaas medlem i organisationen.

– Jag är en av de där tysta medlemmarna. När jag väl upptäckte IOGT-NTO var det en självklarhet att bli medlem, även om jag varit nykter längre än så.

Kim Reenaas blir den första kvinnliga generalsekreteraren.

– Det känns alltid bra att vara första kvinnan, men det var inget jag tänkte på innan någon sa det till mig. Annars tycker jag att IOGT-NTO gör ett imponerande jämställdhetsarbete och ligger långt framme.

 

Vi har ett uppdrag som ligger så väl i tiden. Behovet av solidaritet och demokrati har väl aldrig varit större än nu?

 

Elsäkerhetsverket där du jobbar har utsetts till Sveriges modernaste myndighet. Kommer IOGT-NTO att bli Sveriges modernaste organisation nu?

– På ett sätt tycker jag redan att IOGT-NTO är det. Vi har ett uppdrag som ligger så väl i tiden. Vi måste bara hitta vilka aktiviter vi vill genomföra och hur vi ska kommunicera dem. Behovet av solidaritet och demokrati har väl aldrig varit större än nu?

Vad är det bästa med IOGT-NTO?

– Allt engagemang som finns ute i landet. Även om alla inte alltid är överens så finns ett stort engagemang för organisationen. Sedan gillar jag hur man jobbar med helheten, att såväl nykter gemenskap som social verksamhet och politiskt påverkan finns med och att man visar att de hör ihop. Liksom hur man kopplar ihop nykterhet med solidaritet och demokrati.

Vad kan du tillföra?

– Synen på förändring, att det inte alltid behöver vara så dramatiskt. Förändring sker ständigt och behöver inte innebära att vi ska förändras, utan att vi anpassar oss och utnyttjar våra styrkor. Vad kan vi använda oss av? Vad stärker organisationen? Och jag gillar att jobba hårt.

Har du någon erfarenhet från andra ideella organisationer?

– Jag är medlem i några, men har inte varit särskilt aktiv eller haft några ideella uppdrag, säger hon.

Du bor i Kristinehamn. Kommer du att pendla eller flytta?

– Jag kommer att veckopendla, åtminstone till en början. Sedan får vi se.

Vad gör du helst på fritiden?

– Jobbar! Fast det får man visst inte säga.

Nej, det godtas inte.

– När jag inte jobbar är jag helst ute i naturen och orienterar med en grupp barn där mina egna barn ingår. Men jag går gärna ut och promenerar utan karta och kompass också.

Kim är en person med precis de egenskaper vi sökte.

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero är glad över rekryteringen.

– Kim är en person med precis de egenskaper vi sökte. Och så var det så skönt att vi alla var överens, både i arbetsutskottet, som skötte rekryteringen, och även med fackklubben, säger han.

Han påpekar att arbetet inte är över för att tjänsten är tillsatt.

– Bilden Kim har av IOGT-NTO har hon fått mestadels av Accent. Nu ligger ansvaret på oss andra att sätta in henne i organisationen och se till att hon får en bra start. Vi måste bygga en samsyn av att kansliet och alla anställda är vår gemensamma resurs. Vi vill alla att vår organisation ska utvecklas. Även om vi har lite olika förutsättningar har vi ett gemensamt mål.

]]>
http://www.accentmagasin.se/nykterhet/hon-blir-iogt-ntos-nya-generalsekreterare/feed/ 0