Vilken ton värvar bäst?
Värvningsuppmaning från distriktstidningen Bladhögen 1977. Foto: Accent

Vilken ton värvar bäst?

Av: Nathalie C. Andersson

I dag besökte jag Kungliga biblioteket i Stockholm och kollade igenom lite material om IOGT-NTO och UNF från 70- och 80-talet. Det är spännande att läsa av tidsandan genom de distriktstidningar, broschyrer och annat som togs fram då.

Värvningsuppmaning från distriktstidningen Bladhögen 1977. Foto: Accent

Ur Bladhögen 1977.

Själv föll jag för den tydliga uppmaningen i en illustration som publicerades i distriktstidningen Bladhögen, som beskrivs som ett ”kontaktorgan för Östergötlands distrikt av IOGT-NTO, UNF, IOGT-NTO:s Juniorförbund och NSF”.

I nr 1/1977 finns en härlig värvningstalong med rubriken ”Säg oss vem du umgås med …”. Uppmaningen och illustrationen är tydlig: det är upp till dig om fler medlemmar ska gå med i IOGT-NTO-rörelsen.

”Vi har alla runt omkring oss familjemedlemmar, släktingar, andra vänner & bekanta som ännu inte är medlemmar inom IOGT-NTO, UNF och NSF. Ett bra sätt är att DU värvar de DU umgås med till IOGT-NTO, UNF och NSF.”

Samt:

”Gör slag i saken och då kan Du använda nedanstående värvarblankett”.

En tydlig textton och ett rakt tilltal som kanske inte hade fungerat i dag, men som troligen gick hem i slutet av 70-talet. Insikten och tanken är dock fortfarande aktuell – den rörelse som man är stolt över bjuder man in till, och den rörelsen växer.

Har du fler exempel på roliga eller oväntade värvningsinsatser inom IOGT-NTO-rörelsen? Tipsa oss på Accent! Mejla till accent@iogt.se eller direkt till någon av oss på redaktionen.

Dela artikeln:
0

Kom ihåg att ha kul också

Av: Nathalie C. Andersson

Jag har börjat spelat banjo. Inte i något seriöst försök att bli countrymusiker eller så, utan mest för att det är kul. Det är något väldigt speciellt med just banjospel. Jag tror det handlar om hur det låter, det är liksom svårt att ta banjo seriöst. Den låter ostämd även fast den är stämd, och allting man spelar på den blir glatt. Och det är just det som är så fantastiskt. ”A banjo a day keeps the doctor away”, som en vän sa.

Häromdagen så lirade jag med två kompisar. Vi skulle lära in lite dixiejazzlåtar till ett ideellt projekt, och när jag satt där och slog på banjosträngarna allt vad jag hade så insåg jag hur otroligt löjligt allt var; hela instrumentet, hela 1920-talsmusiken om att bara vara glad och spana in snygga personer och jazza loss. Och något väldigt skönt hände – jag började le. Och jag bara fortsatte le, och vrålsjunga, för att det var så kul och så löjligt på samma gång.

 

Det är så mycket som ska vara allvarligt nu för tiden. Vi ska tänka på allt vi säger, tycka rätt saker, rösta på rätt partier och komma ihåg att demonstrera vår positiva inställning till feminism och demokrati och allt möjligt. Men hur ofta är det någon som säger att vi måste ha mer roligt? Att vi borde satsa på att skämta mer? Att vi ska införa fler lekar på våra årsmöten?

Det finns något otroligt befriande i att göra något bara för att det är roligt. När vi har kul tillsammans så spelar allt annat ingen roll. Vi blir de vuxna barnen igen. Vi lyser upp, vi lever, och vi connectar med varandra. Och det är sådana stunder som för oss samman.

Så i det strömmande vardagslivet – kom ihåg att ha kul också. För din egen skull, och för att världen blir bättre av det.

Dela artikeln:
0
0

Dröm stort – gör litet

Av: Nathalie C. Andersson

Engagemang handlar mycket om drömmar, och drömmarna kan vara både stora och små. De kan handla om en värld utan droger, en fantastisk verksamhet i föreningslokalen eller en utopisk stad byggd i godis …

Men i många fall stannar drömmarna där – vid en tanke om något som skulle kunna vara, men som oftast inte blir. Varför är det så? Varför säger vi att vi har drömmar, men gör så lite för att förverkliga dem?

Kanske beror det på att drömmarna blir för stora. Vi fantiserar oss bort till något så stort och fantastiskt att det blir ouppnåeligt. Vi tänker att om vi drömmer stort så måste vi göra stort. Vi måste börja med det rätta steget, vi måste skapa det perfekta för att nå dit vi vill.

Men det är inte sant. Det finns inga rätta steg, för de rätta stegen skapas när vi börjar gå – och det finns inget som är perfekt, för det perfekta är inte ett tillstånd som kan uppnås, utan ett görande; en resa där gränserna för målet hela tiden flyttas.

 

Vi behöver drömmar och visioner för att komma framåt, men om vi fastnar i dem så kommer vi ingenstans. Så låt oss drömma stort men göra litet. I stället för att undra när IOGT-NTO ska ha 50 000 medlemmar kan vi bjuda in arbetskollegan till ett föreningsmöte nästa vecka. I stället för att vänta på inspiration kan vi skriva några rader på den där boken nu. I stället för att hoppas att vi en dag ska vakna och vara i vårt livs form kan vi gå till gymmet i kväll.

Det spelar ingen roll var vi börjar så länge vi börjar. Livet handlar om resan – och det är först när vi rör oss som vi ser vilken väg vi ska gå.

Dela artikeln:
0
0
Våga släpp kontrollen – och dansa loss
Foto: Nathalie C. Andersson

Våga släpp kontrollen – och dansa loss

Av: Nathalie C. Andersson

Jag läser att tidningen Metros reporter varit på nykter klubb. Det var svårt att slappna av och släppa loss, skriver reportern. Hur gör man utan alkohol?

Alkoholnormen slår till igen, tänker kanske en del då. Men handlar det egentligen om det? Vi pratar mycket om normer i samhället, hur de begränsar oss och våra liv, hur de måste ändras. Det är förvisso sant – men är det hela sanningen?

Jag tror att de största begränsarna för våra liv inte är de normer som omger oss, utan helt enkelt vi själva. Det är vi själva som säger ”det går inte”. Det är vi själva som ängsligt frågar: ser jag konstig ut när jag gör så här? Tycker de andra att jag dansar dåligt?

I värsta fall dansar vi inte alls. Vi låter tankarna hindra oss och säger till oss själva att vi inte kan, att det är trist, att vi hellre vill stå i hörnet, zippa på en drink och se lite svåra ut. Men är det så? Gör vi ett medvetet val – eller styrs vi av en rädsla för att göra fel, vara fel?

 

Den som har roligt och gör något den tycker om bryr sig inte om hur den ser ut. Den personen kan dansa, sjunga, spela Minecraft eller göra vad som helst utan problem.

När vi lever i det vi gör, när vi vågar vara oss själva, då spelar det ingen roll vad alla andra tycker. Då är vi – då tänker vi inte. Då bryr vi oss inte om vilka fasader vi visar upp.

Så: våga släpp kontrollen – och dansa loss. Livet blir roligare så, och då trotsar vi inte bara normerna, då trotsar vi även våra egna rädslor – och det gör att vi växer.

Dela artikeln:
0
0
När det alkoholfria knappar in
Nadja Eriksson, Märta Kuylenstierna och Magnus Lindblom från Systembolaget berättar om det alkoholfria utbudet. Foto: Nathalie C. Andersson

När det alkoholfria knappar in

Av: Nathalie C. Andersson

Det våras för det alkoholfria. I var och varannan tidning kan vi läsa om den alkoholfria trenden, om de nyktra klubbarna och om hur försäljningen av alkoholfritt ökar.

Och ökar – det gör den. Första halvåret i år ökade Systembolagets försäljning av alkoholfritt med 12 procent jämfört med samma period förra året. Och den alkoholfria ölen hade 28 procent större försäljning än motsvarande period förra året.

– Alkoholfritt börjar bli ganska stort, säger Märta Kuylenstierna, kategorichef på Systembolaget.

Mest alkoholfritt (sett till andel av totala försäljningen) säljs det i Skåne och på Gotland. Minst i Värmland, Norrbotten och Västerbotten.

Foto: Nathalie C. Andersson

Foto: Nathalie C. Andersson

Och alkoholfritt är något Systembolaget satsar mer på. Under gårdagen (tisdagen den 25 augusti) bjöd Systembolaget in journalister till provning av det alkoholfria ölsortimentet.

Ska det pratas alkoholfritt så är det ju klart att Accent ska vara på plats, tänkte jag och gick dit av ren nyfikenhet. Jag var även nyfiken på hur provningen skulle läggas upp, och hur alkoholnormativ presentationen av drycker skulle vara.

 

Foto: Nathalie C. Andersson

Foto: Nathalie C. Andersson

För att locka journalisterna att trotsa alkoholnormen bjöds det på mat från olika foodtrucks, och Systembolagets ölexpert Nadja Eriksson berättade hur man kan tänka när man kombinerar olika alkoholfria öler med olika typer av mat.

Vietnamesiskt passar med en ljus lager, det mexikanska kökets hetta balanseras bra med en veteöl, och beskan i en ale harmoniserar bra med det feta, sa hon.

Det alkoholfria dryckerna har också blivit bättre de senaste åren, enligt Nadja Eriksson.

– Förut försökte de alkoholfria dryckerna härma storebrorsan med alkohol, nu står man rak i ryggen och säger ”så här smakar det”, säger hon.

 

Foto: Nathalie C. Andersson

Foto: Nathalie C. Andersson

Den bilden delas även av Magnus Lindblom som arbetar som inköpare på Systembolaget sedan fyra år tillbaka. Han tycker det är spännande att det alkoholfria utbudet ökar så mycket, säger han.

– När jag började lanserade vi det alkoholfria som fanns, nu är det en helt annan konkurrens. Vi får in ungefär 30 förslag per månad på alkoholfria drycker som olika personer tycker att vi ska ta in i sortimentet, säger Magnus Lindblom.

 

Bland de andra journalisterna på plats råder en nyfiken stämning inför det ”nya” alkoholfria.

– Vi skriver inte så mycket om mat och dryck, men jag är nyfiken på den alkoholfria trenden. Mina vänner pratar om den, säger en kvinna som är redaktör för några Stockholmsmagasin.

Hon säger att hon gärna vill lyfta fram det alkoholfria i sin tidning, för det känns som en nyttig grej. Och efter att hon provat några olika öler säger hon:

– Jag önskar att jag varit gravid nu.

 

Foto: Nathalie C. Andersson

Foto: Nathalie C. Andersson

Intresset för det alkoholfria tycks därmed vara stort, även om det ännu är en bit kvar innan det alkoholfria går från att ses som ett komplement till att bli ett självklart alternativ i sig.

Med de nya ölerna som släpps den 1 september (Claustaler Zwickl: en besk men ganska god lager, och Paulaner: en lagom besk men ganska fräsch veteöl) så har Systembolaget 12 alkoholfria öler i sortimentet. Det är en bra bit kvar till de kring trehundra alkoholöler som finns i Systembolagets sortiment. Men det alkoholfria knappar in …

Dela artikeln:
0
0

Spännande med nya medier

Av: Nathalie C. Andersson

Under våren har Accent testat något nytt: vi har gjort ett webb-tv-program och sänt live tre gånger. Det har varit spännande att få testa på ett nytt medium och att få intervjua olika gäster om aktuella frågor inför IOGT-NTO:s kongress.

På ett sätt är ju allt detta precis det som är medlemstidnings uppdrag: att fånga upp det som händer, bidra med nya synvinklar i debatter och låta medlemmarna bestämma själva vad de tycker och tänker. Oavsett om det görs i papperstidningsform eller på nätet eller via radio eller tv.

Programmet har också fått oss på redaktionen att göra saker vi inte brukar göra. Som att möta människor för enkla samtal om ett givet ämne. Ett möte som lämnat intryck i mig var när jag träffade Mia Garpefjäll som berättade vad kamratstödet i Skarpnäck betyder för henne. Hon har precis blivit nykter, och beskrev hur gemenskapen fick henne att känna att hon kan klara av saker, att hon är värdefull.

 

Det är något väldigt vackert med det, tycker jag. För vad är väl en folkrörelse om inte en rörelse som förändrar livet för de människor som möter organisationen? Och där spelar också journalistiken roll. Att vi journalister tar oss tiden att lyssna, och att människor vågar berätta och dela med sig av sin historia för att inspirera och stärka andra. Det är modigt – och det är vackert.

Så vill du känna dig extra inspirerad så här inför kongressen: ta dig tid att spana in några av videoinslagen på Accents Youtubekanal. Vem vet vilka nya tankar som kan väckas av några minuters intensivt lyssnande?

Trevlig sommar!

Dela artikeln:
0
0

Varje dag kan vara ett gott nytt år – om vi vill

Av: Nathalie C. Andersson

Jag gillar den ständiga optimismen som finns vid nya år. När människor tror på förändring och är fast beslutna om att det kommande året ska bli det bästa någonsin. Den optimismen behövs, den visar vägen. Om vi vill förändra något så måste vi tro att förändringen är möjlig. Det spelar ingen roll om det gäller att börja träna, engagera oss mer eller mindre, äta nyttigare eller förändra normer genom att agera annorlunda själva.

Förändring handlar i grund och botten om tre saker: att tro på något, börja ta steg för att skapa förändringen, och att fortsätta ta de stegen. Bestämma sig dag för dag, stund till stund. Även när det känns svårt. Speciellt då.

För så småningom tar vardagen över, och det lustfyllda med ett nytt år känns som bortblåst. Allt känns som samma gamla vanliga år igen, med den enda skillnaden att siffrorna har ändrats.

Det är då det gäller att komma ihåg nyårsoptimismen. För varje dag kan vara ett gott nytt år – om vi vill. Det är ju vi som bestämmer när vår nya start börjar.

 

Jag tycker att det är fantastiskt att vi människor har förmågan att förändra våra liv och världen runt omkring, i det lilla och i det stora. Det handlar bara om att bestämma sig, att inte ge upp, och att fortsätta återkomma till varför vi vill att något ska ändras. För det är ju ur tron på den där visionen om något annat, bättre, som vi hämtar vår energi.

Så om det finns något du verkligen vill göra, vänta inte till nästa nyår. Skapa ditt eget nyår nu i stället. Allt är möjligt. Tillsammans kan vi förändra oss själva – och därigenom också världen.

Dela artikeln:
0
0
Så gör du för att få Accents nyheter rakt in i ditt Facebookflöde

Så gör du för att få Accents nyheter rakt in i ditt Facebookflöde

Av: Nathalie C. Andersson

Som Digitalredaktör för Accent hänger jag en del på Facebook. Ja, inte för att chatta med vänner, utan för att via Facebook berätta om saker som Accent skriver.

Det handlar förstås om dialog. Att få chans att berätta vad vi håller på med, och att få chans att höra vad alla ni läsare tycker och tänker.

Genom att ”gilla” Accent på Facebook så får du reda på när det händer nya spännande saker på www.accentmagasin.se och du har möjlighet att komma i snabb dialog med oss på redaktionen.

 

Ju fler som gillar oss, desto fler läsare per artiklar har vi och desto fler läsaridéer får vi. Det innebär att vi hela tiden kan göra en bättre tidning. Så var med och gilla oss du med. Just nu tycker vi att alla goda ting är tre, och satsar på att få 3 333 likes/gilla-markeringar på Facebook.

Så frågan är: hur gör jag för att gilla Accent på Facebook? Och varför ser jag inga nyheter från Accent även om jag gillar sidan på Facebook?

Svaret är att man behöver trycka på några speciella knappar. Nedan visar jag hur du går till väga.

 

Steg 1.

Surfa in på https://www.facebook.com/accentmagasin och tryck på knappen Gilla. (För att kunna trycka på gilla-knappen behöver du ett eget Facebook-konto, vilket är enkelt att skaffa).

 

Steg 2.

Sväva med musen över Gillar-knappen. Då ser du att det står Ta emot aviseringar, det innebär att du får en avisering när Accent har publicerat något nytt. Klicka på Ta emot aviseringar.

Accent_FB_ta_emot_aviseringar

 

Steg 3.

Bredvid Gilla-knappen finns en knapp som heter Följ. Om du klickar i den så får du Accents uppdateringar i ditt Facebookflöde. Klicka på Följ. Nu bockas rutan av och det kommer stå att du Följer Accent.

Accent_FB_folj

 

Steg 4.

Nu kommer du få Accents inlägg i ditt flöde på Facebook. Så håll utkik, gilla de statusar du håller med om och var med och kommentera i kommentatorsfältet.

Har du några frågor eller funderingar? Eller nyhetstips? Hör av dig! På Accentredaktionen gillar vi dialog.

Dela artikeln:
0
0

”En åsikt är en åsikt – och en åsikt kan förändras”

Av: Nathalie C. Andersson

Dagarna efter valet fylls mitt Facebook-flöde av kommentarer kring valresultatet. Folk är upprörda. De frågar sig: ”är 13 procent av alla svenska medborgare rasister? Har det blivit dags att lämna Sverige för en vettigare befolkning? Har förståndshandikapp tagits till en ny nivå nu när 13 procent av Sveriges befolkning röstar på SD?”

Anklagelserna haglar och många skyller på dumma och okloka medmänniskor. Men i ärlighetens namn är det här ingenting nytt. De senaste åren har jag sett åtskilliga inlägg som skanderat att ”om du röstar på SD så kan du ta bort mig som vän”.

Jag förstår idén. Att man genom att säga ifrån vill stå upp för demokratin och allas lika värde. Det tråkiga är att vi genom att döma människor efter deras åsikter bara för människorna längre ifrån oss. Det är ju åsikten vi ska fördöma, inte personen.

 

Vill vi förändra människor måste vi lära känna dem, försöka förstå deras värld och visa på andra lösningar. Vi måste börja lyssna på varandra, även när vi tycker olika. Speciellt då.

En åsikt är en åsikt – och en åsikt kan förändras. Men när vi skjuter människor ifrån oss skjutsar vi dem bara in i famnen på andra grupper som påstår sig lyssna och som skapar enkla lösningar genom att skylla på andra.

Det är först när vi börjar lyssna på varandra och ser de utvecklingsmöjligheter som finns i samhället som vi kommer kunna förändra saker på riktigt. Det är först då som vi kan skapa en värld där vi tillsammans försöker förändra de problem vi ser. Inte en värld där problemen skylls på andra – oavsett vilka dessa ”andra” är.

Dela artikeln:
0
0