Varför dricker inte unga?

I veckan har artiklar publicerats, bland annat i GP, om att forskarna inte kan förklara varför unga inte dricker. I varje fall beror det tydligen inte på muslimska influenser. Muslimerna är för få för att påverka statistiken enligt forskarna.

Själv tror jag inte på en enda förklaring, men jag tror att den tekniska utvecklingen av datorspelen spelade stor roll för att locka, åtminstone pojkar, att stanna hemma vid datorn istället för att gå ut och dricka alkohol.

I början av 2000-talet, kanske 2004, satt jag i publiken när en av mina arbetskamrater på CAN, där jag då arbetade, presenterade resultaten av årets skolundersökning.

Skepsisen var stor i publiken när kollegan visade på den nedgång i alkoholkonsumtionen, främst bland pojkar, som nu varat ett par år och därför inte längre kunde bortförklaras av tillfälligheter.

Att publiken var skeptisk var inte märkligt, dittills hade alltid ungas konsumtion följt de vuxnas och den visade inte på samma nedgång.

Mina två söner gick vid tillfället på högstadiet respektive gymnasiet. Sänkningen i konsumtionen inträffade mellan de år då mina söner gick i nian. För att om möjligt stötta min kollega när hon försvarade siffrorna, började jag febrilt fundera över vad som skiljde min yngste sons tillvaro från storebrors i samma ålder.

Den stora skillnaden var den tekniska utvecklingen. När min äldste son gick i nian spelade han ofta datorspel, faktiskt allt för ofta i mors tycke– men inte på helgkvällar. Då var han ute med kompisar. På föräldramötena pratade vi om sådant som hemgångstider, knep för att hålla sig vaken tills barnen kom hem, hur man skulle prata om alkohol, narkotika och tobak med barnen och andra klassiska bekymmer som tonårsföräldrar har.

När den yngste sonen gick i nian pratade vi istället om varför de bara satt hemma och aldrig gick ut och träffade kompisar. Som föräldrar oroade vi oss för att våra söner kanske saknade kompisar och var mobbade.

Men skälet till att de stannade hemma var att något hänt med spelen. I stället för att spelas lokalt på en dator spelades allt fler spel över internet och det blev snart möjligt att koppla in en mikrofon till datorn och kommunicera med sina medspelare. Eftersom headset ännu inte fanns till datorerna hörde vi kamraternas röster ur högtalaren. Barnen pratade med varandra. De kände sig inte alls ensamma utan i allra högsta grad med i ett sammanhang. Och i det sammanhanget passar inte alkohol in.

Naturligtvis är det inte den enda förklaringen. Ungdomarna kan ju strunta i att spela och gå ut istället. Så säkert spelar även en massa andra faktorer in, som ökad medvetenhet bland föräldrar, med ökad föräldrakontroll som följd. Och även om de unga muslimerna är så få att de själva inte kan påverka statistiken så kan de påverka sina kompisar.

Men att datorspelandet gick från att vara en ensam sysselsättning till att bli socialt tror jag ändå hade stor betydelse för att bryta normen. Sedan kan muslimer, ökad hälsomedvetenhet och annat spela en större roll för att det nya ska bli norm.

Mer från Accent