Var ärliga om gårdsförsäljning!

Så var det dags igen. Alkoholpolitikens never ending story, ”gårdsförsäljning” av alkohol, har dykt upp som gubben i lådan. Efter att ha behandlat en rad motioner i ärendet beslutade Socialutskottet att föreslå Riksdagen att lagen ska ändras så att gårdsförsäljning ska kunna tillåtas. I går röstade Riksdagen om saken och uppmanar nu isin tur regeringen att verka för att tillåta gårdsförsäljning under förutsättning att Systembolaget kan ha kvar sitt monopol på detaljhandel. I den bisatsen ligger själva stötestenen.

Monopol betyder ensamrätt. Av definitionen framgår tydligt att det inte kan finnas fler som säljer alkohol än den som innehar monopolet. Då är det nämligen inget monopol längre.

Genom att övertyga EU om att Systembolaget existerar av folkhälsoskäl, och att det inte diskriminerar produkter från andra EU-länder, har Sverige fått ett undantag från regeln om fri handel vad gäller alkohol.

Vore det inte ärligare att istället föreslå det motionärerna egentligen vill: avskaffa monopolet?

Om svenska producenter tillåts att sälja sina produkter medan utländska producenter inte har samma möjlighet så blir de sistnämnda förstås diskriminerade. Det förstår nog politiker också, men en del vill inte låtsas om det. Det är ju val i år och vem unnar inte små vingårdar på den svenska landsbygden att sälja några flaskor av sitt egenproducerade vin till besökare?

Vore det möjligt skulle antagligen knappt IOGT-NTO protestera. Men två statliga utredningar har visat att det inte går utan att monopolet hotas.

I stället för att acceptera resultatet ska man nu alltså tillsätta ytterligare en utredning. Vore det inte ärligare om motionärerna istället föreslog det de egentligen vill: att avskaffa monopolet? Eller kan det vara så att beslutet beror på att det är valår? Ingen vinner val på att föreslå ett avskaffande av Systembolaget. Inte ens bland små mikrobryggerier eller vingårdar är det en populär tanke. Producenter som får in sina produkter i Systembolagets sortiment får ju en distributionskanal som ligger ljusår från vad de kan klara själva.

Om det är så illa att skattebetalarnas pengar används till en utredning för att den ger partier möjlighet att locka med gårdsförsäljning i valrörelsen, så är det inte mindre än en skandal.

Gårdsförsäljning däremot låter trevligt, och landsbygden behöver förstås arbetstillfällen, även om de flesta små producenter är mikrobryggerier i storstaden.

Om det är så illa att skattebetalarnas pengar används till en utredning, som rimligen kommer att leda till samma resultat som de tidigare, för att den ger partier möjlighet att locka med gårdsförsäljning i valrörelsen, så är det inte mindre än en skandal.

Mer från Accent