Så störtar vi alkoholnormen

Av: Accent

Den nyktra trenden sprider sig. Alkoholfritt slår nya försäljningsrekord och det är inte bara i storstäderna klubbar som Klubb Sober eller barer som The Brink dyker upp. I veckan kom nyheter om att nyktra klubbar startar i både Umeå och Söderhamn. Och fler lär följa efter. Men fortfarande finns mycket att göra när det gäller att bekämpa alkoholnormen på restauranger, pubar, andra uteställen och, såklart, samhället i stort.

Här är några tips på vad du kan göra för att vara med och störta alkoholnormen:

1. Våga fråga på utestället – Tycker du att utestället har ett mindre bra, eller kanske rentav uselt, utbud, fråga efter alternativ. Finns inga alternativ: Fråga varför. Ju fler som frågar och lägger sig i, desto snabbare kommer utbudet att breddas.

2. Våga fråga i butik – Saknar du ett vettigt alkoholfritt utbud i matbutik eller på Systembolaget – låt dem veta det. Fråga varför de inte tar in just dina favoriter. Ge dem tips på vad du tror skulle kunna funka. Visa dem sajten vuxendricka för inspiration.

3. Sätt press på leverantörerna – Om du varit på resande fot och testat alkoholfria viner i andra länder kanske du stött på några sorter som håller långt högre kvalité än vad du är van vid. Varför finns inte samma schyssta sortiment i Sverige som du kan hitta i många tyska städer? Mejla, ring eller hör av dig till leverantörerna via sociala medier och tala om vad du tycker. De har större känselspröt än vad man kan tro.

4. Recensera på alkoholfria kartan – En recension på alkoholfria kartan kan vara ett utmärkt sätt att öka trycket på uteställen som har ett dåligt utbud. Dessutom funkar det även omvänt. Uteställen som har ett bra utbud kan rosas så att fler hittar dit och dessutom får vi på Accentredaktionen möjlighet att uppmärksamma goda exempel.

5. Sprid alkoholfria kartan – Då vår marknadsföringsbudget är obefintlig behöver vi all hjälp vi kan få för att nå ut med alkoholfria kartan. Vi har tagit fram några annonser som du väldigt gärna får sprida på din egen hemsida, blogg eller liknande. Här är annonserna:

alkoholfri-ad-2-goteborg

alkoholfri-ad-2

Om du behöver hjälp med exempelvis anpassning av källkoden eller att publicera den på din egen hemsida, hör av dig till oss på accent@iogt.se så ska vi göra vårt bästa att guida dig.

Du kan också sprida alkoholfria kartan genom att gå in på alkoholfriakartan.se och dela den till dina vänner via Facebook eller Twitter.

Känns kampen hopplös? Ta det lugnt, det är inte hopplöst. Gör gärna ett tankeexperiment och ställ dig själv, eller en klok vän, frågan: Hur var det för fem år sedan? Tio år sedan? Hade alkoholnormen samma fasta grepp om dryckestillvaron? Vilka nyktra nattklubbar fanns då?

Och så kan du tänka på följande exempel: För cirka 20 år sedan fanns väldigt få miljömärkta (rättvisemärkta ska vi inte ens prata om…) produkter ute hos de stora butikskedjorna. När det gäller rengöringsmedel var utbudet rentav riktigt uselt. Men miljörörelsen kampanjade smart – och satte press på såväl butiksinnehavare som politiker och industri. Efter ett tag kom en strid ström av olika märkningar, några bättre och några sämre, och utbudet av miljövänligare produkter växte.

Idag är det nästan svårare att hitta ett rengöringsmedel som inte är miljömärkt än ett som är det. Den miljöovänliga normen är idag inte totalt uträknad – men helt klart på dekis.

Hur lång tid tar det att besegra alkoholnormen?

Snabbare än vad du tror – när alla drar sitt strå till stacken.

Ha en skön helg.

Dela artikeln:
0

Våga vara optimist

Av: Accent

Ibland känner jag mig rädd inför olika val i livet. Det kan vara att magkänslan säger en sak – men förnuftet en helt annan. En rädsla för att misslyckas, att göra fel. Modet sviktar och oron försöker ta över. När den känslan växer sig stark brukar jag tänka på berättelsen om myran och grädden. Har du hört den? Om inte, så kommer här en snabbversion.

Det var en gång tre myror som råkade trilla ner i en stor tunna med grädde. Till sin fasa märker alla tre att de håller på att drunkna och de börjar simma för att undvika en omedelbar död. De simmar runt, runt, i hundratals varv. Plötsligt tycker en av myrorna att det får vara nog. Simmandet känns helt meningslöst och myran ger upp. De två som är kvar simmar vidare, runt, runt i ytterligare hundratals varv. Men det är helt lönlöst. Det finns inget hopp alls. Efter ett tag ger även den andra myran upp. Nu är det bara en myra kvar.

Trots att myran går mot en säker död fortsätter den envist och simmar runt, runt, varv på varv. Hundratals och åter hundratals varv. Runt, runt, runt. Till slut märker myran att det blir omöjligt att simma. Det tar stopp. Grädden har blivit till smör och myran kan knalla upp från tunnan och fortsätta sitt liv. Myran hade förstås ingen aning om att grädden skulle bli till smör men envisheten, eller optimismen, visade sig vara helt rätt. Det finns många som vill veta hur framtiden ska bli, vad som ska hända. Men det enda som är säkert är att om du inte gör något kommer ingenting att hända.

Dela artikeln:
0
0

Så snyggar du till twitterkontot

Av: Accent

På tre minuter och tjugosju sekunder får du lära dig hur du:

  • Väljer och anpassar en profilbild till ditt twitterkonto.
  • Väljer och anpassar ett sidhuvud till ditt twiterkonto.
  • Väljer design och bakgrund.

En steg-för-steg beskrivning producerad i ScreenFlow.

Webbföreläsare: Fredrik Quistbergh, digitalredaktör på Accent

Och missa inte Erik Wagners bästa twittertips.

 

Dela artikeln:
0
2