Risk för drinkorexi med energideklarerad alkohol

Medvetna konsumenter har kanske funderat över varför inga utförliga innehållsförteckningar finns på alkohol, motsvarande de som finns på andra livsmedel.

Den europeiska organisationen Eurocare har länge stridit för bättre konsumentinformation. Den 1 februari gick de ut med ett pressmeddelande där de kräver att alkoholproducenterna informerar på sina alkoholförpackningar om energivärde (kJ/kcal), fett, andel mättat fett, kolhydrater, socker, protein och salt.

Särskilt energiinnehållet tycker många att konsumenterna borde upplysas om eftersom det är relativt högt i alkohol. Övervikt är ett stort folkhälsoproblem och många känner inte till hur mycket energi alkohol faktiskt innehåller. Kanske en och annan skulle dricka mindre om de fick klart för sig hur mycket onödiga kalorier de får i sig genom öl, vin och sprit.

Nu har Systembolaget tagit fasta på detta och producerat en informationsvideo som talar om hur mycket energi som finns i olika alkoholdrycker. Det är i och för sig lovvärt och det är rimligt att konsumenterna får veta, men kanske finns det goda skäl att inte fokusera för mycket på kalorierna?

Människor som inte vill avstå från att dricka, men är rädda för att gå upp i vikt använder informationen för att räkna ut hur mycket mat de måste avstå från för att kunna dricka så mycket de vill, så kallad drinkorexi. Som Accent skrivit tidigare är det ett fenomen som ökar, åtminstone i USA.

Att dricka alkohol på fastande mage gör att man snabbare blir berusad, berusningen blir kraftigare och belastningen på kroppen ökar. Att äta mindre för att kunna dricka mer är en dålig idé – och inget som bör uppmuntras.

Mer från Accent