På väg mot en modern folkrörelse fri från sexism

I dag är det exakt två månader sedan jag bloggade under rubriken Låt #metoo bli #nomore även i nykterhetsrörelsen. Det var den 20 oktober. Sedan dess har en hel del hänt.

#metoo har genererat ett antal upprop från olika branscher. Upprop där deltagarna vittnat om allt från vardagssexism i form av nedvärderande jargong och skämt, till tafsande och rena våldtäkter.

Nykterhetsrörelsen är långt ifrån förskonad från sexism och sexuella övergrepp. Det vittnar rörelsens egen grupp #nykterfrizon om. Accent har rapporterat om gruppens tillkomst, publicerat gruppens öppna brev, samt ett urval av vittnesmålen, som tydligt visar allvaret.

#nykterfrizon startades som en sluten facebookgrupp för knappt en månad sedan, och har i dag en bra bit över 500 medlemmar. Där diskuteras nu hur arbetet för en jämställd IOGT-NTO-rörelse, fri från sexism och trakasserier, ska utformas.

I december startades männens svar på #nykterfrizon – #inteiminfolkrörelse; en grupp för män och ickebinära inom IOGT-NTO-rörelsen som diskuterar sexism, sexuella trakasserier, övergrepp och mansrollen. Även där diskuteras vad som är nästa steg. Gruppen har i dagsläget drygt 300 medlemmar.

IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero har i krönikor i Accent lyft frågan och uppmanat männen att prata med varandra om hur den skeva kvinnosyn som genomsyrar vår kultur kan förändras.

Accent har också tagit upp hur övriga förbund i IOGT-NTO-rörelsen hanterar #metoo, IOGT-NTO:s ledning har intervjuats, och vi har även rapporterat om att en ledamot i förbundsstyrelsen avsagt sig sina förtroendeuppdrag och påbörjat terapeutisk behandling med anledning av #metoo. Vi kommer förstås fortsätta att bevaka utvecklingen.

Metoo-uppropen har haft stort genomslag i samhället. 7 av 10 svenskar uppger att de har pratat om sexuella trakasserier med vänner eller familj de senaste veckorna, visar en färsk undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av Dagens Nyheter.

#metoo har också fått till följd att många i omvärlden, i vittnesmål i de olika uppropen samt i intervjuer och krönikor, pekat på kopplingen mellan alkohol och andra droger och sexissm och övergrepp. Några exempel från hösten:

Ingrid Dahlberg, före detta Dramatenchef, i Svenska Dagbladet: ”Ska teater- och filmbranschen förändras måste man först ta itu med manliga skådespelares missbruk av knark och alkohol.”

Göran Persson, före detta statsminister, i Dagens Nyheter: ”När väl spriten kommer in i sammanhanget då tycks människor tappa omdömet fullständigt.”

Jennifer Wegerup, sportjournalist, i Resumé: ”Drickandet, så fullkomligt förödande och ändå alltför accepterat.”

Julia Skott, journalist och debattör, i Accent: ”Alkoholnormen korsbefruktas med snubbighets-kulturen och bidrar till gränslöshet och sexism.”

Nykterhet är ingen garant för jämställdhet eller skydd mot sexuella trakasserier, även om det är en bra början och en inte oväsentlig pusselbit. IOGT-NTO-rörelsen måste nu göra sin del av jobbet för att leva upp till löftet att vara en demokratisk och modern folkrörelse.

Med detta önskar jag en Vit jul & ett Gott nytt alkoholfritt år!

Mer från Accent