Nya produkter för att locka unga
Foto: pxhere

Nya produkter för att locka unga

Av: Eva Ekeroth

I en tid då alkoholkonsumtionen minskar försöker industrin hitta nya produkter och målgrupper.

Ett bottennapp är ölglass som Triumfglass lanserar i samarbete med ett bryggeri. Till skillnad från alkohol-isglassen är ölglassen helt alkoholfri, så det är ingen risk för skador. Riskerna handlar istället om att alkohol ständigt hittar nya vägar in i vår vardag.

Marknadsföringen skyr heller inga medel för att hitta nya konsumenter. Eller vad sägs om en rosa, hallonsmakande gin vars flasketikett pryds av en enhörning? Vilka konsumenter tänker man locka med glassar och enhörningar? Knappast medel­ålders män. Däremot utgör de unga, som i stor utsträckning avstår från att dricka, en stor potentiell konsumentgrupp.

 

Positivt är dock att den minskande konsumtionen också leder till att producenterna satsar på annat än alkohol. Vi har sett en fantastisk utveckling i utbudet av muster, juicer och alkoholfria ölsorter på senare år.

Även flaskvatten säljs som aldrig förr, vilket i och för sig är mindre bra med tanke på miljön. Försäljningssiffrorna visar ändå tydligt att det alkoholfria sortimentet har gått från att vara något producenterna pliktskyldigast tar fram, till att bli en lönsam affär.

 

Ju färre som dricker alkohol, desto större blir efterfrågan på alkoholfria drycker. Och ju större utbudet blir, desto fler kan lockas över till det alkoholfria. Det finns alltså stor potential att öka försäljningssiffror utan småbarnsetiketter på spritflaskor eller glass med alkoholsmak. Ta vara på den!

Dela artikeln:
0
Frivilliga reklampelare för alkohol
Foto: Nathalie C. Andersson, Eva Ekeroth

Frivilliga reklampelare för alkohol

Av: Eva Ekeroth

Inte många kan ha undgått att höra låten Sunnanvind spelas i sommar. Det är låten där de i refrängen sjunger ”Vi dricker cava aperol”. Enligt Svt hade låten redan i början av juli 11 miljoner lyssningar på Spotify.

Under semestern har jag åkt färja både till Danmark och Åland. Självklart utnyttjar taxfree-shopparna uppmärksamheten som de här dryckerna/den här drinken fått. Mousserande viner störtskyltas tillsammans med aperol. Camparigruppen, som tillverkar aperol gnuggar förstås händerna och lanserar ett ”travelkit”, en pappförpackning som innehöll både en flaska av deras mousserande vin och en flaska aperol. Så praktiskt!

 

Det är möjligt att bandet Mares, som gjort låten, har fått betalt av Camparigruppen, men det behöver inte alls vara så. Frivilliga marknadsförare av alkohol finns det gott om. Det är det som gör det så svårt att värja sig mot att översköljas av alkoholbudskap. Folk betalar för att gå omkring med t-shirts eller prylar med alkoholreklam och lägger ut bilder på sociala medier med alkohol. Från högtalare hör vi musik om hur trevligt det är att dricka, i filmer, tv-serier och romaner är alkohol ett frekvent återkommande, oftast positivt skildrat, inslag. Att människor, utan ersättning, gör reklam för en produkt är den mest effektiva formen av marknadsföring.

 

I fallet med låtskrivare verkar det dessutom vara en win-win-situation då alkohol, enligt Svt, är en del av framgångskonceptet i hitlåtar: En glad låt med en melodi som är lätt att komma ihåg, en text som innehåller olika former av drinkar och alkohol, gärna med ett stänk av nostalgi, och refränger på rim.

 

Så länge alkohol fortsätter att omges av en aura av fest och glamour så kommer vi att utsättas för alkoholförhärligande budskap från en armé av frivilliga. Med stor behållning har jag tittat på serien Hårds historier på Svt-play. I avsnittet om Charlotte Kallas genombrott berättar hon hur Gunde Svan kom fram till henne efter segern och uppmanade henne att tänka till innan hon ställde upp på Expressens bildidé om att spruta champagne för att fira: ”Det är nu du sätter varumärket. Står du för alkohol?”

 

Ska vi få bukt med spridningen av alkoholreklam måste vi öka medvetenheten om vad man bidrar till genom att glamourisera alkohol.Fler måste lyssna på Gunde Svans uppmaning och tänka till innan de blir ”nyttiga idioter” för alkoholindustrin.

Dela artikeln:
0
0
Borde det inte talas om alkohol och cancer?
Alkohol kan öka risken att drabbas av bröstcancer. Foto: Eva Ekeroth

Borde det inte talas om alkohol och cancer?

Av: Eva Ekeroth

För ett år sedan förlorade jag min bästa vän i bröstcancer. Oktober månad får därför en alldeles särskild innebörd för mig. Nu är den över och de rosa banden har försvunnit från jackor och butiker. I stället är vi inne i ”Movember” den månad då vi ska tänka på mannens sjukdomar, och särskilt prostatacancer.

Cancer hör till de sjukdomar som kan förebyggas. Det betyder inte att man kan skydda sig mot all cancer. Många drabbas av sjukdomen trots att de ätit nyttigt, motionerat, inte rökt och inte levt i närheten av luftföroreningar och farliga kemikalier.

Däremot kan antalet cancerfall minskas genom förebyggande åtgärder. En sådan är att minska alkoholkonsumtionen. Men hur ofta har du hört talas om sambandet mellan alkohol och bröstcancer under oktober?

Att informera patienter om att deras alkoholkonsumtion kan påverka hör inte till vanligheterna.

Ändå är bröstcancer den första sjukdomen där man kunde fastställa att risken stiger med varje glas. Nyligen har forskning visat att risken för aggressiv prostatacancer ökar av alkohol. Den kunskapen är kanske mindre känd, men desto större är anledningen att sprida informationen.

Men att informera patienter om att deras alkoholkonsumtion kan påverka hör inte till vanligheterna, i alla fall inte om patienten inte dricker överdrivet mycket. Kanske är läkarna rädda att de ska ge patienten skuldkänslor? Kanske tycker de att det är jobbigt att tänka på att deras egen alkoholkonsumtion faktiskt kan öka risken för dem själva? Eller är de bara okunniga?

 

Av en kollega fick jag tipset att läsa en artikel av Stephanie Mencimer, reporter på den amerikanska tidskriften Mother Jones. Hon har drabbats av bröstcancer och själv börjat undra om sjukdomen kan ha med alkohol att göra. För att undersöka saken har hon lagt ner ett enormt jobb på att leta forskning samt att undersöka hur industrin misstänkliggör forskning och hur de försöker påverka forskare och politiker. Artikeln är superlång och på engelska, men den är en av de bästa jag läst. Läs den du också!

Dela artikeln:
0
0

Livsfarlig okunskap

Av: Eva Ekeroth

Nyligen rapporterade media att den genomsnittlige pensionären fått det
allt bättre. Det är en konsekvens av att fyrtiotalisterna numera utgör en stor del av pensionärskollektivet. De är den första generationen för vilka det var en självklarhet att även kvinnor förvärvsarbetade. Fyrtiotalisterna har dessutom pension enligt det gamla systemet. I kombination med skatteavdrag för eget pensionssparande och bra pensionsavtal för vissa grupper har det lett till att många har en väldigt bra pension.

Gott om tid och god ekonomi är eftertraktat av de flesta, men det ”goda livet” kan också medföra hälsorisker, för mycket alkohol till exempel.

Att dagligen eller nästan dagligen dricka vin eller öl till middagen är inte hälsosamt, men kan lätt bli en vana. Särskilt för dem som, liksom i Accents reportage ”Semester året om”, flyttar till medelhavsländerna. Vare sig det är för att få pensionen att räcka längre, eller för att njuta av det behagliga klimatet.

 

Att anamma vanan att dricka alkohol dagligen kan dock leda till dålig hälsa. Äldres kroppar har sämre fysiska förutsättningar att hantera alkohol. Att då öka sin alkoholkonsumtion så att den blir högre än tidigare i livet är en usel idé.

Kunskapen om alkoholens risker för äldre måste bli bättre. Det måste bli naturligt för hälsovården att tala om alkohol med alla, och att inse att överkonsumtion av alkohol inte är förbehållet vissa grupper. Även äldre damer kan dricka för mycket. En god hälsa är det som värderas allra högst, särskilt av äldre. Ingen ska behöva dricka sig till alkoholskador på grund av okunskap.

Dela artikeln:
0
0
Var ärliga om gårdsförsäljning!
Hemtillverkning av alkohol i Kenya. Foto Eva Ekeroth

Var ärliga om gårdsförsäljning!

Av: Eva Ekeroth

Så var det dags igen. Alkoholpolitikens never ending story, ”gårdsförsäljning” av alkohol, har dykt upp som gubben i lådan. Efter att ha behandlat en rad motioner i ärendet beslutade Socialutskottet att föreslå Riksdagen att lagen ska ändras så att gårdsförsäljning ska kunna tillåtas. I går röstade Riksdagen om saken och uppmanar nu isin tur regeringen att verka för att tillåta gårdsförsäljning under förutsättning att Systembolaget kan ha kvar sitt monopol på detaljhandel. I den bisatsen ligger själva stötestenen.

 

Monopol betyder ensamrätt. Av definitionen framgår tydligt att det inte kan finnas fler som säljer alkohol än den som innehar monopolet. Då är det nämligen inget monopol längre.

Genom att övertyga EU om att Systembolaget existerar av folkhälsoskäl, och att det inte diskriminerar produkter från andra EU-länder, har Sverige fått ett undantag från regeln om fri handel vad gäller alkohol.

Vore det inte ärligare att istället föreslå det motionärerna egentligen vill: avskaffa monopolet?

Om svenska producenter tillåts att sälja sina produkter medan utländska producenter inte har samma möjlighet så blir de sistnämnda förstås diskriminerade. Det förstår nog politiker också, men en del vill inte låtsas om det. Det är ju val i år och vem unnar inte små vingårdar på den svenska landsbygden att sälja några flaskor av sitt egenproducerade vin till besökare?

Vore det möjligt skulle antagligen knappt IOGT-NTO protestera. Men två statliga utredningar har visat att det inte går utan att monopolet hotas.

 

I stället för att acceptera resultatet ska man nu alltså tillsätta ytterligare en utredning. Vore det inte ärligare om motionärerna istället föreslog det de egentligen vill: att avskaffa monopolet? Eller kan det vara så att beslutet beror på att det är valår? Ingen vinner val på att föreslå ett avskaffande av Systembolaget. Inte ens bland små mikrobryggerier eller vingårdar är det en populär tanke. Producenter som får in sina produkter i Systembolagets sortiment får ju en distributionskanal som ligger ljusår från vad de kan klara själva.

Om det är så illa att skattebetalarnas pengar används till en utredning för att den ger partier möjlighet att locka med gårdsförsäljning i valrörelsen, så är det inte mindre än en skandal.

Gårdsförsäljning däremot låter trevligt, och landsbygden behöver förstås arbetstillfällen, även om de flesta små producenter är mikrobryggerier i storstaden.

Om det är så illa att skattebetalarnas pengar används till en utredning, som rimligen kommer att leda till samma resultat som de tidigare, för att den ger partier möjlighet att locka med gårdsförsäljning i valrörelsen, så är det inte mindre än en skandal.

 

 

 

Dela artikeln:
0
0
Ljuspunkter som ger hopp
Foto: Frank Morales R Flickr/CC BY-SA 2.0

Ljuspunkter som ger hopp

Av: Eva Ekeroth

I nyheterna som publicerats på accentmagasin.se i år har vi rapporterat om att finländare nu kan köpa starköl i livsmedelsbutiker, att cannabisaktier stiger i värde eftersom svenska investerare satsar på att Kanada kommer att legalisera drogen, och att Surahammar kommun får nej av Länsstyrelsen när de vill förbjuda alkoholkonsumtion på offentliga platser.

I Danmark är det sedan årsskiftet lagligt att odla cannabis för medicinskt bruk. Tomatodlare ställer om till cannabisodling och ser framför sig att Odense ska bli ”cannabishuvudstad”.

I Sverige hotas monopolet, till och från, av förslag på att låta producenter sälja alkohol direkt till besökare, av näthandlare som försöker efterlikna butiker och av lycksökare som marknadsför alkohol i oreglerade former; fryst som glass eller torkad till pulver.

Den estniska regeringen har infört en rad restriktioner och lyckats minska alkoholskadorna, både Grönland, Irland och Litauen har infört restriktioner för alkohol.

För oss som tror att det är bra om beroendeframkallande preparat inte är allt för tillgängliga, och helst inte alls kopplade till privata vinstintressen, känns det stundtals tröstlöst.

Men det finns ljuspunkter. Den estniska regeringen har infört en rad restriktioner och lyckats minska alkoholskadorna, både Grönland, Irland och Litauen har infört restriktioner för alkohol. I Skottland blir minimipriser verklighet efter många års kamp och nu kommer ett svenskt förslag på förbud mot kommersiell annonsering för alkoholdrycker på sociala medier.

 

Låt oss hoppas att det fortsätter i den riktningen. Kanske kan vi då komma ett steg närmare en global alkoholkonvention. Om en sådan kan få samma drastiska effekt som tobakskonventionen fått skulle mycket vara vunnet.

Dela artikeln:
0
0
Risk för drinkorexi med energideklarerad alkohol
Innehåll: hembränt. Dock utan energiangivelse. Foto: Janine, Flickr CC BY 2.0.

Risk för drinkorexi med energideklarerad alkohol

Av: Eva Ekeroth

Medvetna konsumenter har kanske funderat över varför inga utförliga innehållsförteckningar finns på alkohol, motsvarande de som finns på andra livsmedel.

Den europeiska organisationen Eurocare har länge stridit för bättre konsumentinformation. Den 1 februari gick de ut med ett pressmeddelande där de kräver att alkoholproducenterna informerar på sina alkoholförpackningar om energivärde (kJ/kcal), fett, andel mättat fett, kolhydrater, socker, protein och salt.

 

Särskilt energiinnehållet tycker många att konsumenterna borde upplysas om eftersom det är relativt högt i alkohol. Övervikt är ett stort folkhälsoproblem och många känner inte till hur mycket energi alkohol faktiskt innehåller. Kanske en och annan skulle dricka mindre om de fick klart för sig hur mycket onödiga kalorier de får i sig genom öl, vin och sprit.

 

Nu har Systembolaget tagit fasta på detta och producerat en informationsvideo som talar om hur mycket energi som finns i olika alkoholdrycker. Det är i och för sig lovvärt och det är rimligt att konsumenterna får veta, men kanske finns det goda skäl att inte fokusera för mycket på kalorierna?

 

Människor som inte vill avstå från att dricka, men är rädda för att gå upp i vikt använder informationen för att räkna ut hur mycket mat de måste avstå från för att kunna dricka så mycket de vill, så kallad drinkorexi. Som Accent skrivit tidigare är det ett fenomen som ökar, åtminstone i USA.

Att dricka alkohol på fastande mage gör att man snabbare blir berusad, berusningen blir kraftigare och belastningen på kroppen ökar. Att äta mindre för att kunna dricka mer är en dålig idé – och inget som bör uppmuntras.

Dela artikeln:
0
0
Nykter graviditet ingen uppoffring
Foto: Antonio Thomás Koenigkam Oliveira Flickr CC-BY 2.0.

Nykter graviditet ingen uppoffring

Av: Eva Ekeroth

När man blir gravid förlorar man en del av sin integritet. Plötsligt har såväl experter som lekmän synpunkter på hur man lever och kommer med goda råd om allt möjligt. Mot slutet tar sig en del till och med friheten att klappa på ens mage – åtminstone före #metoo.

De flesta råd ges i all välmening, men som vuxen kan man givetvis ändå känna sig kränkt. Ett av råden är att avstå från alkohol. Det ifrågasätts av Agnes Wold och Cecilia Chrapowska i en bok till blivande föräldrar.

 

Eftersom det inte finns belägg för att barnet skadas av 5–6 glas i veckan så anser de att man inte ska skuldbelägga kvinnor som väljer att inte avstå helt. Det är behjärtansvärt. Skuldkänslor är ingen bristvara hos föräldrar, men problemet med att säga att ”ett glas vin ibland” är okej är att det inte är något exakt mått.

Faktum är att det är precis så som många beskriver sin konsumtion. Och då menar de inte bokstavligen ett glas. Det som avses är att dricka måttligt. Därför blir det så lurigt med budskapet att ett glas är okej. Särskilt som vi inte ens har någon gemensam definition på storleken på ett glas.

 

Vi vet inte heller var gränsen går för påverkan på barnet. Antagligen existerar ingen gräns, åtminstone inte en som är densamma för alla, vid alla tidpunkter under graviditeten och under alla omständigheter. Att låta bli att dricka i nio månader är ingen stor uppoffring för blivande föräldrar. Det är ett bra tillfälle att testa för- och nackdelar med att vara nykter. Den erfarenheten kan man ha nytta av längre fram. Med barn som ska skjutsas hit och dit, eller tonåringar som ska hämtas från sena fester kan föräldrar inte heller dricka när som helst. Lika bra att börja förbereda sig.

 

Dela artikeln:
0
0
Den farliga tystnaden
Foto: Kelsey/Flickr_CC_BY_2.0

Den farliga tystnaden

Av: Eva Ekeroth

I efterdyningarna av Me too-kampanjen har en känd programledare polisanmälts för den numera berömda händelsen i badtunnan. Det är förstås bra, men det hade varit bättre om det skett när det hände. Alla vi som ser och ändå håller tyst är en del av brottet.

Jag fråntar inte programledaren ansvaret. Vuxna människor har fullt ansvar för sina handlingar, men ingen skulle komma på tanken att våldta en kollega inför sina arbetskamrater om han inte trodde sig komma undan med det. Ingen går heller från att alltid ha varit jämställd, och behandlat sina kollegor med respekt, till att plötsligt köra handen innanför trosorna på en av dem. Inte ens om han var full.

 

Gränsöverskridande beteende börjar med mindre förseelser som råa skämt och kommentarer. Om ingen markerar utan skrattar med, går undan eller håller tyst är det en uppmuntran. Så småningom blir skämten grövre och går över i kommentarer om utseendet och tafsande. Sannolikt sker det utan närvarande vittnen till en början, men tystnaden blir en bekräftelse på att beteendet är okej. När det sedan sker inför andra är det främst en maktdemonstration: ”Så här kan jag göra – och komma undan med det. Det kan inte ni.”

 

Tillfället gör tjuven. Alla blir inte tjuvar för att de har tillfälle, men långsam tillvänjning, hos både tjuv och omgivning, kan leda till större brott än om reaktionen hade varit en annan från början. Det tar inte ansvaret från tjuven, men om någon sagt ifrån kunde det kanske ha lett till att ett och annat framtida offer sluppit bli utsatt.

Ingen borde behöva brottas med frågan hur de ska tackla sina arbetskamraters oacceptabla, eller till och med olagliga, beteende. Det är inte åskådarna som försatt sig i situationen, och det är obehagligt och kan vara förenat med risker att agera. Ändå måste vi våga. Hur ska vi annars få stopp på övergreppen? Att hålla tyst är inte olagligt, men det är omoraliskt.

 

Läs gärna: Ulrica Ambjörns blogg, som bekräftar att övergrepp på kvinnor sker överallt, hela tiden och drabbar oss alla, och förbundsordförandens krönika ”Män måste våga prata med varandra”. #metoo

Dela artikeln:
0
0